slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΤΡΙΕΤΕΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΚΥΡΟΥ ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΤΟΥ Β’

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙΣ


ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗΝ 27ην ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 (ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ) ΘΑ ΤΕΛΕΣΘΕΙ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΘΕΙΑΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΝ, ΤΟ ΤΡΙΕΤΕΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΝ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΑΡΟΝΑΞΙΑΣ ΚΥΡΟΥ ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΤΟΥ Β’.
ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (ΤΗΝ 11ην π.μ.) ΕΙΣ ΤΟΝ ΧΩΡΟΝ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΠΡΟΣΚΥ-ΝΗΜΑΤΟΣ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΙΘΟΥΣΗΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗΝ ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΠΟΙΜΕΝΑΡΧΟΥ ΜΑΣ.
ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ ΘΑ ΠΡΟΣΤΕΙ Ο ΣΕΒΑ-ΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ, ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΟΥΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΔΥΟ ΑΚΟΜΗ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΑΣ.


ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Ημερίδα: «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων – Διαλογή στην πηγή, Κομποστοποίηση»

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Νάξου, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και οι Σύλλογοι Ξενοδόχων, Εμπορο-επαγγελματιών και Μαζικής Εστίασης Νάξου, σας

ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΝ
να παρακολουθήσετε και να συμμετάσχετε ενεργά στην ΗΜΕΡΙΔΑ που συν-διοργανώνουν την ερχόμενη Κυριακή 27 / 3 / 2011 και ώρα 11.30 π.μ.
στο Αμφιθέατρο «Ιάκωβος Καμπανέλλης».

Αντικείμενο της ημερίδας θα είναι η:
«Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων – Διαλογή στην πηγή, Κομποστοποίηση».


Το παγκόσμιο αυτό πρόβλημα που απασχολεί τις ανθρώπινες κοινωνίες από την ίδρυσή τους, δεν έχει βρει ακόμη τη μοναδική , την ολοκληρωμένη λύση του. Δεκάδες μέθοδοι το συνοδεύουν διαχρονικά σε κάθε γωνιά του πλανήτη, αλλά καμία δεν φαίνεται να το αντιμετωπίζει οριστικά. Έτσι, με την γιγάντωσή και την επικινδυνότητά του κατέστη πλέον μια διαρκής απειλή για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.


Μέσα από τη συγκεκριμένη ΗΜΕΡΙΔΑ, όλοι μαζί θα επιδιώξουμε, αξιοποιώντας τη σύγχρονη επιστημονική αλλά και πρακτική γνώση, να αναζητήσουμε εκείνη τη λύση που θα μπορέσει να ανταποκριθεί καλύτερα στις ιδιαιτερότητες του δικού μας Δήμου.


Μεταξύ των εισηγητών θα είναι :
• Ο Νίκος Χρυσόγελος, Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου N. Αιγαίου, επικεφαλής ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ
• Η Χριστίνα Ευθυμιάτου, χημικός – μηχανικός
• Η Μαρία Βιτωράκη, στέλεχος των Οικολόγων Πράσινων
• Ο Ιάκωβος Γιακουμής
• Ο Γιάννης Αναματερός, πρόεδρος εργαζομένων ΟΤΑ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

«Απαράδεκτα μεθοδευμένη ως κλέφτη άφιξη του Πρωθυπουργού στο νησί μας»

Με ανακοίνωσή της η Πολιτική Κίνηση Συνασπισμού Σύρου-Μυκόνου αναφέρεται στα σημερινά επεισόδια στη Σύρο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο νησί. Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η Πολιτική Κίνηση του Συνασπισμού καταγγέλλει στο Συριανό Λαό την απαράδεκτα μεθοδευμένη ως κλέφτη άφιξη του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στο νησί μας.
Καταγγέλλει την αναιτιολόγητη και παράλογη επιλογή της μεταφοράς αστυνομικών δυνάμεων από την Αθήνα. Η άστοχη παρουσία των δυνάμεων των ΜΑΤ δυστυχώς ήταν η αφορμή για τα επεισόδια που χαρακτήρισαν τη διαδήλωση-διαμαρτυρία αρχικά φοιτητών και νέων και γρήγορα και πολλών άλλων πολιτών της Σύρου.
Η παρουσία μας και η ενεργή μας συμμετοχή στη διαμαρτυρία αυτή, μας φανέρωσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι ο μόνος διάλογος που μπορεί να αναπτύσσει η σημερινή κυβέρνηση είναι αυτός της αλόγιστης χρήσης χημικών και της καταστολής.
Αποτελεί όνειδος για την τοπική μας κοινωνία αλλά και για τη Δικαιοσύνη και την Αστυνομία ότι τη βία των ΜΑΤ την δέχτηκαν κυρίως μαθητές και φοιτητές που διαδήλωναν ενάντια στην ανάλγητη πολιτική της Κυβέρνησης Παπανδρέου με φανερή την αγωνία τους για ένα μέλλον γεμάτο αβεβαιότητα και ανασφάλεια.

Ερμούπολη, 21-3-2011»


Οικολογικός Άνεμος: «Άλλα λένε οι πράξεις…»


Σχετικά με την πρωτοφανή επεισόδια που σημειώθηκαν με ευθύνη των αστυνομικών δυνάμεων που μεταφέρθηκαν στην Ερμούπολη της Σύρου για να… προστατέψουν τον πρωθυπουργό από συγκέντρωση μαθητών και φοιτητών που τον απειλούσαν… με πανώ και συνθήματα, ο Νίκος Χρυσόγελος, Περιφερειακός Σύμβουλος με τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ, Γραμματέας του Προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου, δήλωσε:

«Ο χειρότερος τρόπος για να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τη δίκαιη οργή των νέων ανθρώπων για τις ευθύνες του πολιτικού συστήματος και των κομμάτων εξουσίας που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και το μέλλον των παιδιών σε μεγάλη αβεβαιότητα είναι να τους πνίγει στα δακρυγόνα.

Η κυβέρνηση όχι μόνο εφαρμόζει μια οικονομικά αποτυχημένη, δημοσιονομικά αναποτελεσματική, κοινωνικά άδικη και περιβαλλοντικά καταστροφική πολιτική αλλά και χρησιμοποιεί όλο και πιο συχνά και χωρίς περίσκεψη τα ΜΑΤ και επιτίθεται με επικίνδυνα χημικά – δακρυγόνα όχι μόνο σε όσους συμμετέχουν σε μια διαδήλωση, δικαίωμα συνταγματικά κατοχυρωμένο, αλλά και σε περαστικούς, περίοικους και καταστηματάρχες, όπως έγινε σήμερα στο κέντρο της Ερμούπολης.

Δεν έχει σημασία τι λέει αλλά τι κάνει ο πρωθυπουργός -εξάλλου άλλα έλεγε προεκλογικά και άλλα κάνει σήμερα. Βιώσιμο μέλλον των παιδιών μας δεν διασφαλίζουν τα εύκολα λόγια αλλά οι πράξεις, και αυτό που βίωσε σήμερα η Ερμούπολη και η Σύρος είναι μια εικόνα χημικού πολέμου. Μεταρρύθμιση χωρίς τους… ενδιαφερόμενους και με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και βίας δεν γίνεται!

Πώς να μην οργίζονται οι νέοι όταν η κυβέρνηση χωρίς παιδαγωγικά κριτήρια ή διάλογο με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς ανακοινώνει συγχωνεύσεις σχολείων; Πώς να μην νοιώθουν οργή οι πολίτες όταν προωθούνται περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις αλλά η κυβέρνηση δεν διστάζει να σπαταλάει με τόσο ευκολία σημαντικά ποσά για μεταφορά ΜΑΤ από την Αθήνα και για επικίνδυνα χημικά;».

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: «ΝΤΡΟΠΗ! Μάθημα για τη βία δίδαξαν σήμερα τα ΜΑΤ και η κυβέρνηση στην Σύρο!»

μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ

Με τίτλο: «ΝΤΡΟΠΗ! Μάθημα για τη βία δίδαξαν σήμερα τα ΜΑΤ και η κυβέρνηση στην Σύρο!» η Περιφερειακή Οργάνωση Νοτίου Αιγαίου των Οικολόγων Πράσινων στο δελτίο τύπου που εξέδωσε αναφέρεται στα επεισόδια που σημάδεψαν τη σημερινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Σύρο.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου έχει ως εξής:

«• Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ Ν. Αιγαίου καλούμε τους πολίτες και τους φορείς της Σύρου (και όχι μόνο) να καταθέσουν ομαδική προσφυγή στη δικαιοσύνη εναντίον όσων έδωσαν εντολή στις αστυνομικές δυνάμεις για την άσκηση αδικαιολόγητης βίας που απείλησε την υγεία και την σωματική ακεραιότητα των πολιτών.
• Η κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει συγνώμη από τους πολίτες της Σύρου αλλά και να διατάξει έρευνα για την απαράδεκτη στάση των δυνάμεων των ΜΑΤ.
• Οι αστυνομικοί έχουν υποχρέωση, τηρώντας τους νόμους και το σύνταγμα, να προστατεύουν την υγεία, την σωματική ακεραιότητα και την περιουσία των πολιτών αντί να τους απειλούν με επικίνδυνα χημικά αέρια και με άσκηση ανεξέλεγκτης βίας. Εξάλλου τα χημικά αυτά είναι επικίνδυνα και για την δική τους υγεία, όχι μόνο την υγεία των πολιτών.

Η Περιφερειακή Οργάνωση των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ καταδικάζει την άσκηση βίας και την χρήση επικίνδυνων χημικών από την αστυνομία στην Ερμούπολη. Η κοινωνία και οι πολίτες είναι οργισμένοι με το πολιτικό σύστημα και με τα πολιτικά κόμματα εξουσίας που έφτασαν τη χώρα σε αυτό το χάλι, με την προηγούμενη και σημερινή κυβέρνηση που διαχειρίστηκαν με εντελώς αποτυχημένο τρόπο την κρίση αλλά και με την κυβέρνηση που ψηφίστηκε με άλλο πρόγραμμα και εφαρμόζει όσα κατηγορούσε ως αποτυχημένες επιλογές.

Ο Πρωθυπουργός επέλεξε να πάει στη Σύρο για να μιλήσει για την «πράσινη ανάπτυξη», τη δια βίου μάθηση, την οικονομία. Θα περίμενε κανείς πρώτα να ζητήσει ένα μεγάλο συγνώμη, να κάνει την αυτοκριτική του και να ζητήσει ειλικρινή διάλογο, ιδιαίτερα με τα νέα παιδιά που νοιώθουν ότι απειλείται το μέλλον τους και δεν πιστεύουν τα λόγια τα μεγάλα τα ψεύτικα. Και αντί για συγνώμη, πνίγηκε η Ερμούπολη στο νέφος από δακρυγόνα, τα ΜΑΤ δίδαξαν μια κατ’ εξοχήν ειρηνική κοινωνία και ιδιαίτερα τα παιδιά τι σημαίνει βία, και οι πολίτες της Σύρου έζησαν εικόνες πρωτοφανούς βίας.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ έχουμε καταγγείλει ότι τα ΜΑΤ χρησιμοποιούν δακρυγόνα τα οποία περιέχουν το χημικό αέριο CS και το Admisite-DM, αέρια με υψηλή τοξικότητα και μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία. Διαπιστώνουμε ότι συχνά γίνεται με πολύ μεγάλη ευκολία ρίψη χημικών και κλιμάκωση της βίας, με αποτέλεσμα σωματικές βλάβες σε πολίτες χωρίς καν αφορμή. Το Πρωτόκολλο της Γενεύης (1969) και η Σύμβαση του Παρισιού (1993) ορίζουν ότι αέρια όπως το CS και το Admisite-DM συνιστούν χημικά όπλα. Όσοι βρέθηκαν στην Ερμούπολη ακόμα και μακριά από την πλατεία, κατανόησαν χωρίς αμφιβολία τι σημαίνει χρήση χημικών αερίων.

Είναι σαφές ότι η ελευθερία της συμμετοχής σε μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας είναι βασικό δικαίωμα συνταγματικά κατοχυρωμένο και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με βία και επικίνδυνα χημικά. Η αστυνομία πρέπει να είναι εκπαιδευμένη για να προλαμβάνει και να αποκλιμακώνει την ένταση αντί να προκαλεί ανεξέλεγκτη κλιμάκωση με ενέργειες που απειλούν την υγεία και την σωματική ακεραιότητα όχι μόνο διαδηλωτών αλλά και περιοίκων, καταστηματαρχών και περαστικών, όπως έγινε σήμερα στην Ερμούπολη της Σύρου, ένα νησί που δεν είχε παρόμοιες εμπειρίες μέχρι τώρα. ΝΤΡΟΠΗ κ Πρωθυπουργέ. Νομίζετε ότι οι πολίτες σας ψήφισαν για να προωθείτε τέτοιου είδους μαθήματα, αυτό το μοντέλο «δια βίου μάθησης» υπόσχεστε;».

Γιάννης Μαχαιρίδης: «Θύλακες, γραφειοκρατικοί και πολιτικοί, αρνούνται να εξοικειωθούν με την ιδέα της αποκέντρωσης»


Αυτό ήταν το κεντρικό νόημα της ομιλίας του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιάννη Μαχαιρίδη στη σύσκεψη των φορέων υπό τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου σήμερα στη Σύρο.
Στο δελτίο τύπου που εξέδωσε το γραφείο τύπου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αναφέρονται τα εξής:
«ΣΤΑ μεγάλα, διαρθρωτικά προβλήματα των νησιών μας, στις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν και στην αναπτυξιακή προοπτική της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, κατά….

τη σύσκεψη των φορέων που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πνευματικό Κέντρο της Ερμούπολης, υπό τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Ο Περιφερειάρχης δεν παράλειψε, όμως, να επισημάνει εμφατικά τις διαχρονικές αγκυλώσεις της κεντρικής διοίκησης, κάνοντας λόγο για «θύλακες, γραφειοκρατικούς και πολιτικούς, που αντιστέκονται και αρνούνται να εξοικειωθούν με την ιδέα της αποκέντρωσης», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Κάλεσε μάλιστα τον Πρωθυπουργό να στείλει για μία ακόμα φορά το μήνυμα «προς πάσα κατεύθυνση, για αποκέντρωση ουσιαστικών αρμοδιοτήτων και πόρων».
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης ανέλυσε τις προτάσεις και τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί από την περιφερειακή αρχή, με έμφαση στους τομείς Υγείας, Μεταφορών, Ηλεκτρονικής Περιφέρειας, Τουρισμού και Πρωτογενή τομέα, Τουρισμού και Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πρότυπου καινοτόμου και δημιουργικού περιβάλλοντος.

Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου.
«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Εκπροσωπώντας και εκφράζοντας κάθε Κυκλαδίτη και Δωδεκανήσιο, σας καλωσορίζω στο Νότιο Αιγαίο.
Είναι τιμή για την Περιφέρειά μας να υποδέχεται σήμερα τον Πρωθυπουργό, που επέλεξε να βρίσκεται στην καρδιά του Αρχιπελάγους, σε μέρες και ώρες κρίσιμες, που χαρακτηρίζονται από ανησυχία και αστάθεια σε διεθνές επίπεδο.
Σε μια συγκυρία που είναι σε εξέλιξη η μεγάλη, επώδυνη, αλλά εθνική –πάνω απ’ όλα- προσπάθεια αναγέννησης του κράτους και διάσωσης της χώρας μας.
Είστε παρών και πρωταγωνιστής και στα δύο μέτωπα. Είναι σκληρές και ίσως άνισες οι μάχες που δίνετε. Είναι επιλογές με βαρύ κόστος, προσωπικό και πολιτικό, αυτές που κάνετε.
Είναι όμως βαρύ και το φορτίο για τον Έλληνα, που θέλει οι θυσίες του να πιάσουν τόπο.
Θέλει από εσάς την έμπνευση και το κίνητρο για να έχει δικαίωμα στο όνειρο, στην ελπίδα και στην προοπτική. Θέλει να τον ακούτε, να είστε κοντά του.
Γι’ αυτό η παρουσία σας σήμερα στην Περιφέρειά μας είναι σημαντική. Έτσι την αντιλαμβάνονται οι Νοτιοπελαγίτες, έξω και πέρα από ιδεολογικές διαφορές.
Οι νησιώτες έχουν πολλούς λόγους παραπάνω να ελπίζουν στην έξοδο από τη στενωπό.
Ακόμα και στις εποχές της λεγόμενης «ευημερίας», οι Δωδεκανήσιοι και οι Κυκλαδίτες πάσχιζαν για τα αυτονόητα και για να πείσουν ότι δεν τους αξίζει η μοίρα της «άγονης γραμμής».
Έστω και υπό το βάρος της βαθιάς οικονομικής κρίσης, είναι αυτοί που επένδυσαν, ίσως περισσότερο από τον κάθε άλλο Έλληνα, στη διοικητική μεταρρύθμιση, στην αποκέντρωση και στις νέες αυτοδιοικητικές δομές.
Μαζί με αυτούς, και εμείς, όσοι πήραμε την εντολή των συμπατριωτών μας να κάνουμε πράξη αυτά που θα αλλάξουν τη ζωή τους. Ριζικά και ουσιαστικά.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Συμπληρώνουμε τρεις μήνες υπηρετώντας τους νέους θεσμούς. Το κάνουμε με πάθος και κόπο πολύ.
Καθημερινά χτίζουμε τις σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες για να μη διαψεύσουμε τις προσδοκίες τους.
Καθημερινά όμως διεκδικούμε και την εμπιστοσύνη όλων εκείνων που μάλλον δεν κατανοούν το σαφές δικό σας μήνυμα.
Οραματιστήκατε θεσμούς με κύρος και δύναμη.
Δεν πρόκειται να γίνει αυτό χωρίς εκχώρηση αρμοδιοτήτων και πόρων.
Έγιναν πράγματι γενναία βήματα με τον Καλλικράτη.
Υπάρχουν όμως δυστυχώς πολλοί ακόμα θύλακες αντίστασης και άρνησης σε πολλά επίπεδα της κεντρικής διοίκησης.
Είναι θύλακες γραφειοκρατικοί και πολιτικοί που δεν θέλουν να εξοικειωθούν με την ιδέα της αποκέντρωσης.
Σας είχα ζητήσει στο Αγαθονήσι το 2009 ότι αυτό το κράτος με αυτή τη μορφή που έχει σήμερα πρέπει να καταργηθεί, είναι συγκεντρωτικό και αντιπαραγωγικό.
Ίσως το μήνυμά σας θα πρέπει να σταλεί ακόμα μία φορά και πιο ηχηρά προς πάσα κατεύθυνση.

ΔΕΝ ζητάμε αρμοδιότητες και πόρους για να καλλιεργήσουμε ψευδαισθήσεις και να ικανοποιήσουμε μωροφιλοδοξίες μας.
Έχουμε στρατηγική που χαράσσουμε και ένα σχέδιο για να υλοποιήσουμε με διαφάνεια και διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.
Κάνουμε αυτό που μας ζητήσατε πριν έντεκα μήνες, από την άλλη πλευρά του Νότιου Αιγαίου, από την Ρόδο που βρεθήκατε.
Είπατε, «δεν θέλω πολλά λόγια - θέλω προτεραιότητες, στόχους και στρατηγική».

Είπατε και κάτι άλλο τότε: «Πείτε μου τι θεωρείτε ότι εμείς, κεντρικά, πρέπει να κάνουμε, και τι θεωρείτε ότι εσείς μπορείτε να σηκώσετε, γιατί εμείς θα αποκεντρώσουμε αρμοδιότητες, θα δώσουμε δυνατότητες.
Θα θέλαμε τα περισσότερα θέματα να μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε εσείς».

Και όμως, συνεχίζουμε, όπως και πριν, να συνωστιζόμαστε καθημερινά έξω από τα γραφεία των υπουργών για την επίλυση προβλημάτων των περιοχών μας.
Γιατί ακόμα και σήμερα η γραφειοκρατία και το συγκεντρωτικό κράτος θέλει να ελέγχει και το επιτυγχάνει την περιφέρει σε όλα τα επίπεδα.

ΣΗΜΕΡΑ, εδώ στη Σύρο, είναι σαν να συνεχίζουμε τον διάλογο που ξεκινήσαμε στη Ρόδο, στις 23 Απριλίου του 2010.
Μόνο που τώρα, στο Νότιο Αιγαίο πιστεύουμε ακόμα πως οι νέοι θεσμοί οι νέες δυνατότητες οι νέες ευκαιρίες και βεβαίως η νέα δυναμική που αναπτύσσουμε θα κατορθώσουν να ξεπεράσουν τις αγκυλώσεις και τις ιδεοληψίες του κέντρου.

Κύριε Πρόεδρε,
εδώ στο Νότιο Αιγαίο, είμαστε αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε και να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία που θα μας δοθεί.
Βρίσκεστε σε έναν τόπο, που οι αρχές, οι φορείς και οι πολίτες του, συμφώνησαν να διεκδικήσουν και να πετύχουν ό, τι θεωρείτο μέχρι σήμερα ανέφικτο και αναπόφευκτο για τον νησιωτικό χώρο.

Η πολυδιάσπαση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου απαιτεί πολυάριθμες υποδομές και δέσμευση οικονομικών και ανθρωπίνων πόρων δυσανάλογα μεγαλύτερους από οποιαδήποτε άλλη Περιφέρεια.

Η προσπάθεια που καταβάλουμε ως νέα περιφερειακή αρχή με ελάχιστο προσωπικό είναι να ελαχιστοποιήσουμε τα προβλήματα αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες ως ευκαιρίες και τις δυνατότητες ως αναπτυξιακή προοπτική και για τα 48 κατοικημένα νησιά μας.



Η ισοπολιτεία για κάθε κάτοικο της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου αλλά και η παροχή καλύτερων προσφερομένων υπηρεσιών στους επισκέπτες μας αποτελούν το στρατηγικό στόχο της αναπτυξιακής μας πολιτικής, αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό και το δυναμισμό των επιχειρήσεων.
Σκοπός μας είναι οι πολιτικές και οι δράσεις να εξασφαλίζουν καλές υπηρεσίες ακόμα και στον πιο απομακρυσμένο κάτοικο του Νοτίου Αιγαίου.

Είναι γεγονός πως για την επίτευξη του σκοπού μας απαιτείται συνέργεια μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων (κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμοι, κοινωνικοί εταίροι, κ.λπ.) αλλά και εφαρμογή ειδικών πολιτικών για την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.
Είναι πολύ σημαντικό πέραν των διατιθέμενων αναπτυξιακών πόρων, να υπάρξει μέριμνα για την εφαρμογή ειδικών πολιτικών και δράσεων»


Καταγγέλλουμε τη βίαιη επίθεση των ΜΑΤ ενάντια στο Συριανό λαό και τη νεολαία


«ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»: «Πίσω από την κουρτίνα κρύβονται τα δραματικά προβλήματα της κοινωνίας»                      
     «Σε καλοστημένη κυβερνητική φιέστα με ντεκόρ την απρόκλητη γενικευμένη επίθεση των ΜΑΤ στους φοιτητές, τους εργαζόμενους και το λαό της Σύρου, εξελίχθηκε η αιφνιδιαστική επίσκεψη του πρωθυπουργού στην έδρα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου» αναφέρουν μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση – καταγγελία που εξέδωσε σήμερα Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011 ο περιφερειακός συνδυασμός «ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ».
Στην ανακοίνωση - καταγγελία τονίζονται ακόμα τα εξής:
«Τα ΜΑΤ περιφρουρώντας τη «δημοκρατία» του κ. Παπανδρέου, εξάντλησαν την….

πυγμή τους ενάντια στους εκατοντάδες ειρηνικούς διαδηλωτές της πλατείας Μιαούλη στην Ερμούπολη και εμπόδισαν τους εκπροσώπους του φοιτητικού συλλόγου του Πανεπιστημίου Αιγαίου να προχωρήσουν στην αίθουσα που είχαν κληθεί επιλεκτικά οι τοπικοί φορείς.
Και λέμε είχαν κληθεί επιλεκτικά, διότι καμία παράταξη της αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου, αλλά και εξ όσων γνωρίζουμε και κανενός άλλου φορέα, δεν ενημερώθηκε ούτε κλήθηκε επίσημα στην προγραμματισμένη συζήτηση με τον πρωθυπουργό στο Πνευματικό Κέντρο. Φαίνεται ότι οι κυβερνητικοί και κομματικοί ηρακλείς του ΠΑ.ΣΟ.Κ. φοβήθηκαν ανεπιθύμητες αντιδράσεις ή και διαφορετικές φωνές που θα τάραζαν την ησυχία του πρωθυπουργού και θα έδειχναν ότι πίσω από την κουρτίνα κρύβονται τα δραματικά προβλήματα της κοινωνίας, που βιώνει την ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης και του μνημονίου.
Όμως η αγανάκτηση και η οργή δεν μπορεί να οριοθετηθούν όσα ΜΑΤ και να κατέβουν, όση καταστολή και να υπάρξει. Η ανεργία, το άδηλο μέλλον για τους νέους, η τραγική κατάσταση της δημόσιας υγείας, η υποβάθμιση της παιδείας, η κατάργηση των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων, το fast track ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, δεν ισοπεδώνονται στη συμμετοχή των προθύμων και των επιλεκτικά προσκεκλημένων εντός της αίθουσας.
Καταγγέλλουμε τη βίαιη επίθεση των ΜΑΤ ενάντια στο Συριανό λαό και τη νεολαία και προκαλούμε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση αν θέλει να επικαλείται τη νομιμότητα της πολιτικής του, να προχωρήσει άμεσα σε λαϊκή νομιμοποίηση των αποφάσεων του, τουλάχιστον με δημοψήφισμα».

Τους έδωσε τα εύσημα μέσω τηλεδιάσκεψης


Από το γραφείο τύπου του Πρωθυπουργού, σχετικά με την σημερινή επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στη Σύρο, εκδόθηκε το παρακάτω δελτίο τύπου:
 «Ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, επισκέφθηκε σήμερα το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στην Σύρο και αφού συνομίλησε με την Διοίκηση του Επιμελητηρίου, συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης σε συζήτηση με Προέδρους και μέλη Διοικητικών Συμβουλίων των Επιμελητηρίων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Στην αρχή της επίσκεψης, ο Πρωθυπουργός είπε τα εξής:

Το έργο που κάνετε πολύ σημαντικό και πρωτοπόρο. Και αυτό δείχνει ότι, εκεί που υπάρχουν μειονεκτήματα, διότι θεωρείται ότι η νησιωτικότητα έχει πολλά μειονεκτήματα, για να τα ξεπεράσετε, έχετε πρωτοπορήσει. Άρα, έχετε κάνει το μειονέκτημα, προτέρημα.
Και έχετε δημιουργήσει ένα πρότυπο για άλλες περιοχές της χώρας. Νομίζω ότι, αυτό είναι πολύ σημαντικό. Όλα όσα κάνετε, είναι και μέσα στους δικούς μας βασικούς στόχους: ποιότητα, αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας, ενεργειακή αυτονομία, e-Government, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, προώθηση του νέου προτύπου διατροφής, με την αιγιοπελαγίτικη διατροφή, την κρητική διατροφή, τη μεσογειακή διατροφή. Εσείς, λοιπόν, τα έχετε προχωρήσει αυτά από ανάγκη, λόγω των δύσκολων συνθηκών, αλλά τα έχετε καταφέρει. Μπορεί να χρειάζεται ακόμη δουλειά, αλλά πάτε πολύ πιο μπροστά από πολλές άλλες περιοχές.

Στο τέλος των εισηγήσεων των Προέδρων των Επιμελητηρίων της Περιφέρειας, ο Πρωθυπουργός είπε τα εξής:
Θέλω να σας συγχαρώ για τις πρωτοβουλίες που έχετε αναλάβει και την δουλειά που κάνετε. Είναι ένα δείγμα για το τι μπορούμε να κάνουμε και σε άλλους τομείς, σε όλους τους τομείς.

Εσείς, ως Επιμελητήριο, έχετε πάρει αυτή την πρωτοβουλία κι έχετε αξιοποιήσει αυτή τη δυσκολία που έχουν τα νησιά. Έχετε δημιουργήσει πολλές δυνατότητες που είναι πρωτοπόρες για όλη την Ελλάδα. Αυτό δείχνει πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πολλά θέματα αξιοποιώντας τη νέα τεχνολογία.
Όπως στην εκπαίδευση, όπου προχωράμε ήδη με το ψηφιακό σχολείο. Και εσείς ήδη έχετε κάνει μια σοβαρή δουλειά ακόμα και για μεταπτυχιακά μέσω των ψηφιακών υποδομών. Αυτό μπορεί να πολλαπλασιαστεί, ώστε κάθε ένας σε κάθε νησί να έχει πρόσβαση στα καλύτερα πανεπιστήμια, στις καλύτερες βιβλιοθήκες, όχι μόνο της χώρας μας αλλά και του κόσμου, αλλάζοντας πλήρως το τοπίο.
Το ίδιο στην ιατρική, το ίδιο βεβαίως στον τουρισμό, στην προώθηση των προϊόντων. Και βεβαίως, για τη δημοκρατία. Είναι μία μορφή ηλεκτρονικής συμμετοχικής δημοκρατίας η συμμετοχή των παραρτημάτων των Επιμελητηρίων σε όλα τα νησιά. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με την Αυτοδιοίκηση και βεβαίως, με τους ίδιους τους πολίτες κάθε νησιού.
Να σας συγχαρώ και πάλι. Μακάρι να είχαμε χρόνο να συζητήσουμε περισσότερο. Σε λίγο θα συναντηθούμε με εκπροσώπους φορέων της Περιφέρειας. Και να στείλω τις ευχές μου σε κάθε παράρτημα του Επιμελητηρίου, σε κάθε νησί που συμμετέχει μέσα από αυτή την τηλεδιάσκεψη. Είμαστε κοντά σας ακριβώς για να συζητήσουμε τα προβλήματα αλλά και να αναδείξουμε τις προοπτικές που έχει αυτός ο τόπος και ιδιαίτερα το Αιγαίο.
Σας ευχαριστώ».



O Καλλικράτης που γκρεμίζει

 Της Σοφίας Λουκέρη

Την ώρα που υπουργοί και γραμματείς σπεύδουν στο εξωτερικό για να προωθήσουν τον τουρισμό μας, η ίδια η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της κάνει ό, τι περνά από το χέρι της για να χτυπήσει τα θεμέλια και τις υποδομές του.

Στο νησί μου, την Κεφαλονιά, εδώ και περίπου 26 χρόνια λειτουργεί... μια διαδημοτική επιχείρηση που κατάφερε να κατασκευάσει ΧΥΤΑ, που δημιούργησε εργοστάσιο βιολογικής προ- επεξεργασίας απορριμμάτων, που ενεργοποίησε όλα τα προγράμματα ανακύκλωσης και εν τέλει έδωσε όχι μόνο στους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες του νησιού την ικανοποίηση ότι ζουν στο πιο καθαρό νησί της Ελλάδας.

Σήμερα, ο Καλλικράτης καταργεί τη διαδημοτική
επιχείρηση και στο όνομα των περικοπών και του οικονομικού συμμαζέματος πνίγει έναν πνεύμονα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που απέδειξε ότι μπορεί να δημιουργεί, ότι μπορεί να συμβάλλει και να εγγυάται μια εικόνα του νησιού μας που τη θέλουμε όλοι μας.

Είμαι σίγουρη κ. Ραγκούση ότι δεν έχετε ζυγίσει καλά τα πράγματα διότι, αν το είχατε κάνει, θα λαμβάνατε υπόψη σας ότι τα χρήματα που θα κέρδιζε το ελληνικό δημόσιο από την προβολή ενός τόσο καθαρού νησιού είναι πολύ περισσότερα από εκείνα που θα γλιτώσετε κλείνοντας την διαδημοτική επιχείρηση.

Προφανώς δεν έχετε υπολογίσει τον τρόπο που θα προσελκύστε τουρίστες σε ένα βρώμικο νησί, σε ένα νησί όπου σε λίγο καιρό κανείς δε θα μπορεί να μαζέψει τα σκουπίδια και θα συζητάμε τα θέματα δημόσιας υγείας.

Είναι αστείο αν σκεφτεί κανείς ότι ο πρωθυπουργός, ξεκινώντας από τη Σύρο, επισκέπτεται τα ελληνικά νησιά με αντικείμενο την ανάπτυξη, τουλάχιστον μπροστά από τις κάμερες, και ταυτόχρονα γκρεμίζεται ό, τι θετικό υπάρχει για την ανάπτυξη των ελληνικών τουριστικών προορισμών. Δε σας ζητώ να κάνετε κάτι για το νησί μου, απαιτώ να σταματήσετε να γκρεμίζετε ό, τι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα.

ΣΟΦΙΑ ΛΟΥΚΕΡΗ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΕΚΘΕΤΟΥΝ ΤΟ Φ. ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙ «ΔΗΘΕΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ» ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΣΤΗ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ


Οι δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη κ. Φ. Χατζηδιάκου περί «δήθεν παραχώρησης» γραφείων στη μειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου εκθέτουν τον ίδιο και τον περιφερειάρχη κ. Ι. Μαχαιρίδη. Δείχνουν τον εκνευρισμό τους και την αδυναμία τους να δεχθούν κριτική για τα λάθη και τις παραλείψεις της περιφερειακής αρχής.
Ο ισχυρισμός ότι «ενημέρωσε περιφερειακούς συμβούλους του συνδυασμού μας ότι...

  διέθεσε γραφεία δίπλα στα ΚΕΠ της π. νομαρχίας Δωδεκανήσου» και ότι δεν του ζήτησα εγώ τα κλειδιά (!!!), δεν ευσταθεί και υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών του Αιγαίου.
Ούτε γραφείο διέθεσαν, ούτε ενημέρωση έκαναν σε κανέναν!
Εάν είχαν εκπληρώσει την υποχρέωσή τους, τότε γιατί εξάπτονται και για ποιο λόγο να κάνουμε εμείς το διάβημα;
Γιατί δεν απάντησαν στο έγγραφο και στο προφορικό αίτημά μας;
Γιατί καθυστερούν επί 2,5 μήνες να πράξουν τα αυτονόητα;
Δεν δέχονται το δημόσιο διάλογο που αφορά τα έργα και τις ημέρες τους γιατί δεν τον αντέχουν. Τους συνιστώ να δώσουν άμεσα γραφεία στη Ρόδο και στη Σύρο στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης όπως είναι η υποχρέωσή τους (σύμφωνα με τη νομοθεσία) και να μην αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη με φανφάρες και με παραποίηση συγκεκριμένων τοποθετήσεών μου.
Αγαπητοί κ.κ. Μαχαιρίδη και Χατζηδιάκο, εφόσον τα γραφεία είναι έτοιμα, αναμένω στο επόμενο 24ωρο την εγκατάσταση του συνόλου της μειοψηφίας, στη Σύρο και στη Ρόδο, στα γραφεία που δικαιούνται.
Εάν δεν συμβεί αυτό, αντιλαμβάνεστε ότι εκτίθεστε πολλαπλώς.

Χαράλαμπος Κόκκινος
Επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου.

Τριάντα επτά πρόσωπα καλούνται απο την Εισαγγελεία Πρωτοδικών, σε ανωμοτί κατάθεση, για την υπόθεση των υποβρυχίων τυπου 214

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjZERRIWPQWKuY1ugLCDGeUll8epjNOKaiusFehUjzXheb10bMGljAETlcQbecizXTLYzw6fvW1Wka_VtsdoSsogi-a-bjTePMtjZ3Kd5haqY1oglFR3mx3dwnni83pQYzkmxrZM_hm5vdT/s1600/%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B2%CF%81%CF%8D%CF%87%CE%B9%CE%BF+%CE%A0%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%AE%CF%82.jpgΚλήσεις σε τριάντα επτά πρόσωπα με την ιδιότητα του υπόπτου θα αποστείλει τις επόμενες ημέρες η Εισαγγελεία Πρωτοδικών για την υπόθεση των "προμηθειών" για τα υποβρύχια τύπου 214, του ΠΝ

Οι κλήσεις θα αφορούν τα κακουργήματα της απιστίας, δωροδοκίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και τα πρόσωπα που καλούνται να λογοδοτήσουν προέκυψαν ως εμπλεκόμενα από τα στοιχεία της Εισαγγελείας και το πόρισμα του ΣΔΟΕ, το οποίο διαβιβάστηκε στο Οικονομικό Τμήμα πριν από λίγες ημέρες.

Οι 37 που καλούνται ως ύποπτοι είναι κυρίως πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και στρατιωτικοί, μέλη επιτροπών που είχαν συσταθεί για την προμήθεια των υποβρυχίων, αλλά και ιδιώτες. Και οι 37 που θα κληθούν να λογοδοτήσουν φαίνεται να έχουν εμπλακεί στην υπόθεση από το 1998 -- όταν αποφασίστηκε η προμήθεια των υποβρυχίων με απευθείας ανάθεση στις γερμανικές εταιρείες HDW και Ferrostaal και τα ναυπηγεία Σκαραμάγκα -- έως και το 2002 που έγιναν τροποποιήσσεις των αρχικών συμβάσεων για αντισταθμιστικά οφέλη και άλλα.

Η έρευνα της Εισαγγελίας συνεχίζεται και για το διάστημα μετά το 2002,ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να σταλεί η δικογραφία στη Βουλή για ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών προσώπων. Το θέμα αυτό θα κριθεί από την αξιολόγηση των ήδη υπαρχόντων στοιχείων αλλά και αυτών που θα προκύψουν από την πορεία της έρευνας.

Με τα έως τώρα στοιχεία φαίνεται να προκύπτει ζημιά του δημοσίου πολλών εκατομμυρίων ευρώ.αν συνυπολογιστεί και η απώλεια από τη μη εκτέλεση των συμβάσεων για τα αντισταθμιστικά οφέλη. Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Εισαγγελεία ,προερχόμενα από τις γερμανικές δικαστικές αρχές, φαίνεται να προκύπτει ποσό 55 εκατομμυρίων ευρώ που, σύμφωνα με καταθέσεις Γερμανών, διατέθηκε σε "ωφέλιμες πληρωμές".

ΕΞΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ - ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΤΗΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΝΑΞΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ


Οι φονιάδες ιμπεριαλιστές σφάζουν το λαό της Λιβύης

 

 

Οι δολοφόνοι του ιμπεριαλισμού με επικεφαλής τις ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία ξεκίνησαν νέο πόλεμο με πρόσχημα τα ανθρώπινα δικαιώματα, την προστασία των αμάχων και τη δημοκρατία. Τα περί ανθρωπισμού είναι παραμύθια. Όλοι οι γνωστοί όψιμοι «ανησυχούντες» ανθρωπιστές, είναι οι ίδιοι που είχαν σειρά επικερδών συμφωνιών με το καθεστώς Καντάφι και ουδόλως προβληματίζονταν για τα δικαιώματα του λιβυκού λαού, τα οποία σήμερα επικαλούνται. Ο Καντάφι ήταν με τους ιμπεριαλιστές. Στο όνομα του «σοσιαλισμού», ο Καντάφι τσάκισε τις κομμουνιστικές ιδέες. Δεν είναι τυχαίο ότι στη Λιβύη δεν μπόρεσε να υπάρξει Κομμουνιστικό Κόμμα. Είμαστε αντίθετοι με τον Καντάφι, όμως είμαστε αμετακίνητοι από τη θέση μας ότι οι λαοί να καθορίζουν την τύχη τους μόνοι τους.  Είμαστε ενάντια στον πόλεμο λοιπόν όχι  γιατί στρέφεται ενάντια στον Καντάφι, που είναι το πρόσχημα για το νέο ιμπεριαλιστικό έγκλημα, αλλά γιατί ο πόλεμος αντικειμενικά, συνειδητά, στρέφεται κατά του λαού της Λιβύης. Είναι πόλεμος για τα πετρέλαια. Δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που τα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη θα εξαπολύσουν πόλεμο για να ανατρέψουν μια δική τους κυβέρνηση.

 

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη της ΝΔ, αποφάσισε να συμμετέχει. Για τέταρτη φορά η Ελλάδα - με ευθύνη βεβαίως και της ελληνικής κυβέρνησης - συμμετέχει σε ένα μεγάλο έγκλημα: Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Αφγανιστάν, τώρα η Λιβύη. Στο έγκλημα του άδικου, βρώμικου, ιμπεριαλιστικού πολέμου, με αντάλλαγμα τη συμμετοχή σε ένα κομμάτι από την πίτα των πετρελαίων, με συνέπεια την ένταση της κρίσης, τα νέα βάσανα για όλους τους λαούς της περιοχής

Ο λαός πρέπει να αντιδράσει. Καμία συμμετοχή στην επίθεση. Κάτω ο ιμπεριαλισμός!

 

Ο λαός μας πρέπει να επαγρυπνεί, να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους λαούς της Βόρειας Αφρικής και της Λιβύης, που δέχονται τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που δέχονται τις συνέπειες των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τα κοιτάσματα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στη Βόρεια Αφρική και την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου

ΝΑΞΟΣ, 21-3-2011

Μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2011 η δυνατότητα ένταξης σε εξαίρεση από κατεδάφιση αυθαίρετων κτηνοτροφικών κτισμάτων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΖΩΙΚΗΣ & ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Ταχ. Δ/νση : Γ.Μαύρου 2 – 85100 Ρόδος

 Πληροφορίες: Κ. Μυλωνάς

                                                          ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

 

Από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας ανακοινώνεται ότι :   σύμφωνα με την αριθμ. 306657/23.12.2010 Κ.Υ.Α. των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΦΕΚ 2191/Β/31.12.2010 όπως διορθώθηκε από το ΦΕΚ 91/Β/1.2.2011) οι  κτηνοτρόφοι που επιθυμούν να εξαιρέσουν από την κατεδάφιση αυθαίρετα κτηνοτροφικά κτίσματα της εκμετάλλευσής τους, μπορούν να καταθέσουν μέχρι  31.12.2011 αίτηση για χορήγηση βεβαίωσης ότι τα κτίσματα αυτά ανεγέρθηκαν  πριν την 20.3.2003.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας - Τμήμα Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής στη Ρόδο                τηλ. 2241055922 και 55921, στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής στη Σύρο τηλ.2281079441, καθώς και στα Τμήματα Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων  της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

 

                                                                                       Ε.Π.

                                                                            Ο  ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

 

                                                                     ΜΙΧΑΗΛ  ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς: 
Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας  Οικονομικών 
Θέμα:Εγκληματική η κατάσταση στην αγορά υγρών καυσίμων

  
    Ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Υγείας και Πολιτικής Καταναλωτών στην Ε.Ε. Τζόν Ντάλι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή Κ. Πουπάκη επισήμανε με σαφήνεια ότι η αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας στην ελληνική αγορά καυσίμων, είναι αποκλειστική ευθύνη των Ελληνικών Αρχών. Συγκεκριμένα η απάντηση της Κομισιόν αναφέρει: «Η Επιτροπή δεν είναι αρμόδια να ενεργήσει για την αντιμετώπιση της ισχυριζόμενης συμπεριφοράς, η οποία φαίνεται ότι είναι εγκληματική και, επομένως, το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τις εθνικές αρχές επιβολής του νόμου». 
    Η αγορά των υγρών καυσίμων στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από τον πλήρη έλεγχο διύλισης και εμπορίας από δύο συγκεκριμένες εταιρείες, την ουσιαστικά απουσία της Αρχής Ανταγωνισμού και τα επαλειμμένα κρούσματα κερδοσκοπίας σε όλο το κύκλωμα παραγωγής, διακίνησης και λιανικής πώλησης.

    Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:

    · Πως σχολιάζουν την απάντηση της Κομισιόν; 

    · Πως σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν τις εναρμονισμένης τακτικές τόσο στη διύλιση όσο και την εμπορία των υγρών καυσίμων; 

    · Σε ποιες ενέργειες θα προβούν προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική δραστηριοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών για την αντιμετώπιση των φαινόμενων λαθρεμπορίας, νοθείας και κερδοσκοπίας; 

    · Πότε επιτέλους θα εφαρμοστεί το σύστημα της καταγραφής των εισερχόμενων και εξερχόμενων ποσοτήτων καυσίμων σε όλα τα πρατήρια της χώρας;

    Ο ερωτών βουλευτής

  Δημήτρης Παπαδημούλης
  

   

ΣΥΡΟΣ: ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ KATA THN ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Ναι μεν, αλλά...


Την επανεξέταση των συγχωνεύσεων των σχολικών μονάδων της Νάξου υποσχέθηκε η υφυπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κα Εύη Χριστοφιλοπούλου στη συνάντηση που είχε στη Σύρο (στα γραφεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου) με το Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ Μανόλη Μαργαρίτη, τους Αντιδημάρχους κ Αντώνη Μανιό και κ Μανόλη Πολυκρέτη, προέδρους από τις Τοπικές Κοινότητες και εκπροσώπους Συλλόγων και Κηδεμόνων σχολείων που έχουν ανακοινωθεί οι συγχωνεύσεις τους.
Τις επόμενες μέρες θα επισκεφθεί τα σχολεία του νησιού μας, που έχουν προταθεί για συγχώνευση, η Διευθύντρια Α΄ θμιας Εκπαίδευσης κα Ειρήνη Βλαστάρη και πιθανόν ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κ Νίκος Ράπτης.
Η υφυπουργός δεν υποσχέθηκε ότι δε θα συγχωνευτούν - κλείσουν σχολεία, αυτό το έθεσε ως δεδομένο, απλώς δήλωσε, ότι θα εξεταστεί πιο σχολαστικά η κάθε περίπτωση.

Αγρία επεισόδια γίνονται αυτή τη στιγμή στη Σύρο-ΜΑΤ εναντίον πολιτών που ήθελαν να δουν τον ΓΑΠ

Πρωτοφανή για το νησιωτικό χώρο επεισόδια γίνονται αυτή τη στιγμή στην Ερμούπολη της Σύρου κατά την εκεί επίσκεψη του ΓΑΠ. Πολίτες αλλά και μαθητές που ήθελαν να διαμαρτυρηθούν στον ΓΑΠ εμποδίστηκαν από τα ΜΑΤ τα οποία έκαναν όχι μόνο χρήση δακρυγόνων αλλά και χειροβομβίδων κρότου λάμψης προκειμένου να απωθήσουν τον κόσμο!

Ξεκίνησε ο αγώνας των Σχολείων

« Διαμαρτυρία για τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις Δημοτικών Σχολείων νήσου Νάξου»

Κατόπιν της απόφασης της Υπουργού Π.Δ.Β.Μ.Θ. περί συγχωνεύσεων-καταργήσεων των Δημοτικών Σχολείων Μονής Νάξου, Χαλκείου Νάξου, Χειμάρρου Νάξου, Σαγκρίου Νάξου, Γαλήνης Νάξου και Γλινάδου Νάξου, οι Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων των προαναφερομένων σχολικών μονάδων και σύσσωμες οι τοπικές κοινωνίες, λαμβάνοντας υπόψη τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει η εφαρμογή της απόφασης αυτής τόσο στις τοπικές κοινωνίες (ερημοποίηση των χωριών μας) όσο και στα παιδιά μας (ασφάλεια μεταφοράς των, αρνητική επίδραση στην ψυχολογία τους, κ.ά.).

Α Ρ Ν Ο Υ Ν ΤΑ Ι

να αποδεχτούν την συγκεκριμένη απόφαση της Υπουργού Π.Δ.Β.Μ.Θ. και συναποφασίζουν το κλείσιμο των ανωτέρω σχολικών μονάδων έως ότου γίνει άρση της απόφασης.

Ο σεβασμός στη θέληση των τοπικών κοινωνιών αποτελεί σεβασμό στη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

« ΜΑΣ ΚΛΕΙΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ, ΜΑΣ ΔΙΩΧΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ»

Υπάρχουν ακόμη γραφικοί βλάκες ή προδότες που θέλουν να μιλήσει ο Καραμανλής;

Στις 14-2-2008, ο Αμερικανός πρέσβης Daniel Speckhard, ανέφερε στους προϊσταμένους του, ότι ο Κώστας Καραμανλής, ύψωσε τη φωνή του και υπερασπίστηκε το όνομα της Μακεδονίας με σθένος, όταν έφτασε η συζήτηση σε αυτό.

Από την άλλη, ο Θεόδωρος Πάγκαλος, πρώην Υπουργός Εξωτερικών και κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, έλεγε στον πρέσβη, ότι..η υπόθεση είναι χαμένη (και μάλιστα "γελοία") κι ότι οι "Μακεδόνες" (οι Σκοπιανοί δηλαδή), μπορούν να ονομάζονται όπως θέλουν.

Ο δε Αμερικανός πρέσβης ανέφερε στο τηλεγράφημά του για τη διένεξη "about Greece and Macedonia":

Classified By: AMBASSADOR DANIEL SPECKHARD. REASONS 1.4 (B) AND (D).
1. (C) In a cordial introductory meeting wit Ambassador, former PASOK Foreign Minister (196-1999) Theodoros Pangalos-- known during his tenure at the MFA for a sharp tongue and undiplomatic approach -- said he thought the name issue between Greece and Macedonia was "ridiculous" and a "disaster from the beginning." Now that the Republic of Macedonia had been created, he argued, the Macedonians should be allowed to use whatever name they wished. Indeed, Greece should be honored by Macedonia wanting to use the name

Σε αυτό το κλίμα, στις 2/4/2008, μόλις 45 μέρες μετά, με τους Αμερικάνους να μιλούν για "Μακεδονία" και κορυφαίο στέλεχος της αντιπολίτευσης να συμφωνεί με τους Αμερικανούς και να ..επαυξάνει, πήγε ο Καραμανλής στο Βουκουρέστι και άσκησε VETO !

Ο νοών, νοείτω....(αν θέλει! Αν δεν θέλει, ζεί με την προπαγάνδα που τον ταϊζουν οι σφωγκοκολάριοι της πρεσβείας κι είναι ευτυχισμένος. Τα παραμύθια είναι πάντα πιό ευχάριστα από την αλήθεια)

http://taxalia.blogspot.com/2011/03/blog-post_3201.html

Συμμετοχή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στη διεθνή έκθεση Παρισιού



Τελευταία μέρα χτες Κυριακή 20 Μαρτίου της διεθνούς τουριστικής εκθεσης του Παρισιού, και η Ναξος και οι Μικρες Κυκλαδες ήταν μεταξύ των εκθετών στο περιπτερο της Ελλάδας οπου είχαν χώρο μόνο η Νάξος, η Ρόδος και η Κρήτη. Η στοχευση της συγκεκριμενης έκθεσης, σε αντιθεση με αυτες της Νεας Υορκης και του Βερολινου, ήταν κυρίως στο κοινο και λιγότερο στα ταξιδιωτικα γραφεια - tour operators.








Η επισκεψιμοτητα των Γάλλων ήταν αρκετα μεγαλη και υπηρξε εντονο ενδιαφερον για τα νησιά μας, ιδιαίτερα δε μετα τη συγκυρια της μειωσης του τουρισμου προς τη Τυνησία και τη στροφή πολλών Γάλλων προς την Ελλαδα, όπως αναφερουν η εφημεριδα Le Monde και το εβδομαδιαίας κυκλοφορίας περιοδικό L’ express.



To ενδιαφέρον του για τη Ναξο και τις Μικρες Κυκλαδες έδειξε και ο υπουργός τουρισμου της Γαλλίας κος Frederic Lefebvre, ο οποιος, συνοδευόμενος απο τον πρόεδρο του συνδέσμου τουριστικών επιχειρήσεων στη Γαλλία κο George Colson, ειχε ολιγόλεπτη συνομιλία με τον προεδρο της Τουριστικης Επιτροπης κο Μαργαριτη Ιωαννη.
Επίσης, το περιπτερο της Ναξου επισκέφθηκαν ο Έλληνας πρέσβης στη Γαλλία κος Κωνσταντίνος Χαλαστάνης και ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κος Κορνίλιος Κορνιλίου.



Πολύ σημαντικό γεγονός της παρουσίας των νησιών μας στο Παρίσι ήταν η στιγμή της παρουσίασης της Ναξου και των Μικρων Κυκλαδων σε 150 δημοσιογράφους τουριστικού ρεπορτάζ κατά τη διάρκεια του meeting που διοργανωσε η Ενωση Συντακτων Δημοσιογραφων Γαλλίας. Στη διαρκεια της συνάντησης αυτης, τη Ναξο και τις Μικρες Κυκλαδες τις προλόγισε η αντιπρόεδρος της Ενωσης Δημοσιογραφων Γαλλίας κα Dominique Hobs, και στη συνεχεια πήρε το λογο ο κος Μαργαριτης Ιωαννης παρουσιάζοντας τα πλεονεκτηματα των νησιών μας στους δημοσιογραφους, δίνοντας σε όλους ενα fact-sheet του προορισμου μας και κληρώνοντας και ενα 5θημερο διακοπων στη Ναξο.
Έπειτα το λόγο πήρε ο Προιστάμενος του ΕΟΤ Γαλλίας κ. Χαρτοματζίδης Θεόδωρος, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στις σπάνιες ομορφίες του τόπου μας και ο οποίος ανέλαβε να συνοδεύσει μεγάλη δημοσιογραφική αποστολή από Γάλλους δημοσιογράφους στα νησια μας από 8 έως 12 Μαίου.
Παραλληλα με τη Γαλλική δημοσιογραφικη αποστολή στη Ναξο, συζητήθηκε να πραγματοποιηθει κατι παρόμοιο και από την Προισταμένη ΕΟΤ Ισπανίας και Λατινικής Αμερικής κα Δώρα Μακρή.
Το αποτελεσμα της συναντησης αυτης είχε αρκετα θετικο αντίκτυπο στους Γάλλους δημοσιογραφους, κατι το οποιο συζητήθηκε αρκετα τις επόμενες μερες της έκθεσης.



Παράλληλα με τις επαφες με τους Γάλλους δημοσιογράφους, επαφές έγιναν και με αρκετούς Βέλγους δημοσιογράφους, μεταξύ των οποίων και η Patricia Minne απο το «Journal de L’Evasion» και η οποία υποσχέθηκε τη συγγραφή ενός άρθρου για τη Νάξο και τις Μικρες Κυκλαδες σε συνέχεια της επίσκεψής της στη Ναξο.



Αξιο αναφοράς είναι και το ότι σε συνέχεια του πολυ σημαντικού Ελληνικού φεστιβάλ γαστρονομίας που ξεκίνησε τη 1η Μαρτίου στο Παρίσι και θα συνεχιστεί την επόμενη βδομάδα μέσα σε τρένα για 4 ημέρες απο Παρίσι προς 4 μεγάλες πόλεις που θα έχουν απευθείας πτήσεις προς Ελλάδα τους καλοκαιρινούς μήνες (Λιόν, Μασαλλία, Μπορντό και Μπρέστ), θα συμμετέχουν και τα νησιά μας με διάθεση προιόντων και έντυπου υλικού. Παράλληλα συζητήθηκε και το ενδεχόμενο να επισκεφθεί τη Νάξο το καλοκαίρι κάποιος μεγάλος Γάλλος σεφ βραβευμένος με αστεριά Μισελέν για την προετοιμασια πιάτων αποκλειστικά με προϊόντα Νάξου, με την άναλογη δημοσιογραφική κάλυψη που μπορει να εχει ένα τέτοιο γεγονός.



Τη Ναξο θα επισκεφθει φέτος και ο Pierre Yves Cousteau, γιός του μεγάλου Zak Cousteau, και πρόεδρος του ιδρύματος COUSTEAU DIVERS, στα πλαίσια της διοργάνωσης του Axia Festival απο τον general manager κο Alexander Reichardt από 11 μεχρι 18 Αυγούστου.
Ο Pierre Yves Cousteau θα οργανώσει εκείνες τις μέρες έκθεση στη Νάξο (COUSTEAU EVENT) και θα μιλήσει για το περιβαλλον και τη Μεσόγειο.
Επίσης θα μας κάνει την τιμή να έρθει στη Νάξο εκείνες τις μέρες του φεστιβάλ η Alessandra di Montezemolo και η οποία θα φέρει και πολλούς διασημους από Γαλλία και Ιταλία.



Συνάντηση εγινε και με τον διευθυντή του μεγάλου Γαλλικού τουριστικου πρακτορείου Vacances Heliades, κο Brajon Jean, το οποίο στέλνει το μεγαλύτερο ποσοστο Γάλλων στην Ελλάδα. O ko Brajon δήλωσε ότι η τουριστική κίνηση για Ελλάδα έχει 20% αύξηση και θα προσπαθήσει να μας ξαναεπισκεφθεί ο ίδιος το καλοκαίρι.



Τέλος, τα ευχαριστήρια μας θα πρεπει να δώσουμε στις Ναξιώτικες εταιρειες οι οποίες διέθεσαν δωρεάν τα προιόντα τους, τοσο για τις αναγκες της έκθεσης όσο και για το φεστιβαλ γαστρονομιας. Τα προιοντα που διανεμήθηκαν ειναι το κιτρο Βαλληνδρα, το κίτρο Προμπονα, γραβιερα απο την ΕΑΣ Νάξου, αμυγδαλωτά παξιμάδια απο το ζαχαροπλαστειο «Ραντεβου», ρακι απο το μεζεδοπωλειο «Μεζε Μεζε», και συκα αμύγδαλα απο τον «Τζιμπλακη».