slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

- 25 ΚΑΙ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΘΗΝΑ 9.84

Η Επανάσταση του 1821, ο Αγώνας των Ελλήνων για την κατάκτηση της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας, αποτελεί το σημαντικότερο ορόσημο της σύγχρονης Ιστορίας μας, υπογραμμίζοντας τη θεμελιώδη σημασία του δικαιώματος των λαών στην αυτοδιάθεση.

Φέτος, η Επέτειος των 200 χρόνων από την έναρξη της μεγάλης Ελληνικής Επανάστασης, είναι ημέρα μνήμης και υπερηφάνειας για τον ηρωικό αγώνα των Ελλήνων κατά του οθωμανικού ζυγού.

Σηματοδοτεί την αφετηρία ίδρυσης του νέου ελληνικού κράτους, υπενθυμίζει σε όλους τη δύναμη της εθνικής ενότητας και της ομοψυχίας ενός λαού κόντρα σε όλες τις προβλέψεις, την επίτευξη του σπουδαίου, εκείνου που στα μάτια του τότε σύγχρονου κόσμου φάνταζε ακατόρθωτο.

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: Όχι απλά δεν έχουν σχέδιο, αλλά τα έχουν κάνει μπάχαλο ακόμη και με τα test- Γιατί δεν είναι λύση το self testing αλλά μόνο η συνταγογράφηση»

Την Παρασκευή ο κ. Σκέρτσος δεν διευκρίνισε εάν τα rapid test που βγαίνουν θετικά θα δηλώνονται για να υπάρχει και η απαραίτητη ιχνηλάτηση. 

Το Σάββατο στο Libre.gr δήλωσε πως το self testing δεν θα δηλώνεται σε κάποια πλατφόρμα, ρίχνοντάς τα πάλι στην ατομική ευθύνη των πολιτών. 

Σήμερα ο κ. Πιερρακάκης προανήγγειλε πλατφόρμα για να δηλώνονται τα θετικά rapid test. 

Η κυβέρνηση όχι απλά δεν έχει σχέδιο, αλλά τα έχει κάνει μπάχαλο ακόμη και με τα test. 

Μετά από έναν χρόνο ομολογεί πως τόσο καιρό δεν έχουν σαφή επιδημιολογικά δεδομένα, όπως τονίζει από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και οι επιστήμονες. 

Και αντί να πάρει ουσιαστικά μέτρα, λέει πλέον πως ακόμα και η διάγνωση εναπόκειται στην ατομική ευθύνη των πολιτών.  

Προφανώς το self testing δεν είναι λύση γιατί:

Υποβάθμιση των δημοτικών κοινοτήτων στο επικείμενο Σ/Ν του υπουργείου Εσωτερικών-Παύση λειτουργίας υποκαταστήματος ΕΛΤΑ Ανάφης: Αναφορές κατατέθηκαν στη Βουλή από τον Νίκο Συρμαλένιο


Ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος κατέθεσε δύο αναφορές στη Βουλή.
Η πρώτη έχει θέμα: «Υποβάθμιση των δημοτικών κοινοτήτων στο επικείμενο Σ/Ν του υπουργείου Εσωτερικών»
Ο βουλευτής κατλεθεσε την επιστολή-ψήφισμα του Συμβουλίου της Κοινότητας Απολλωνίας Σίφνου, στην οποία εκφράζονται διαμαρτυρίες για την υποβάθμιση των δημοτικών Κοινοτήτων στο επικείμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. Ειδικότερα, διαμαρτυρίες εκφράζονται για την κατάργηση Κοινοτήτων, τις συγχωνεύσεις και τη συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στις έδρες των Δήμων. Το Συμβούλιο της Κοινότητας ζητά: Συμμετοχή στην αναδιαμόρφωση του νομοσχεδίου, αποφασιστικές αρμοδιότητες και πόρους για τις Κοινότητες, ανεξάρτητη κάλπη για την ανάδειξη των Συμβουλίων Κοινότητας, καθώς και ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των επιπέδων της Αυτοδιοίκησης.
Δείτε εδώ τα σχετικά έγγραφα:

Πρόταση του Περιφερειάρχη στους συναρμόδιους Υπουργούς, για θεσμοθέτηση Ειδικών Επιτροπών Επικινδύνως Ετοιμόρροπων σε Σύρο και Ρόδο

 Με το ζήτημα ασχολήθηκε επισταμένως ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης, Γιώργος Λεονταρίτης και σε συνάντησή του με την ΥΠΠΟ Λίνα Μενδώνη

Την ικανοποίησή του για την θεσμοθέτηση Ειδικής Επιτροπής Επικινδύνως Ετοιμόρροπων, εκφράζει ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, με επιστολή που απηύθυνε σήμερα στην Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, στον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Νικόλαο Ταγαρά και τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΝ, Ευθύμιο Μπακογιάννη. Παράλληλα καταθέτει πρόταση για την σύσταση Ειδικών Επιτροπών σε Σύρο και Ρόδο,  με στόχο την περαιτέρω βελτίωση της θεσμικής αυτής παρέμβασης, προκειμένου να καταστεί λειτουργική στον ιδιαίτερο και δύσκολο νησιωτικό χώρο.

Τροπολογία για Επίλυση του ιδιοκτησιακού ζητήματος των χορτολιβαδικών εκτάσεων στις περιοχές που δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου

Ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος συνυπέγραψε τροπολογία για την επίλυση του ιδιοκτησιακού ζητήματος των χορτολιβαδικών εκτάσεων στις περιοχές που δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου. 

Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση, η ανάρτηση των δασικών χαρτών ανέδειξε υπαρκτά προβλήματα που χρόνιζαν και έπρεπε να επιλυθούν αναφορικά με την ορθή αποτύπωση και τον χαρακτηρισμό των εκτάσεων, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση των χορτολιβαδικών εκτάσεων. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανταποκρίθηκε στα προβλήματα αυτά και ανέλαβε πρωτοβουλίες και προχώρησε σε νομοθετικές ρυθμίσεις και κανονιστικές αποφάσεις και εγκύκλιους για τις χορτολιβαδικές εκτάσεις. Συγκεκριμένα με την διάταξη του άρθρου 44 του

Επίσκεψη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλ. Τσίπρα στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός»

 Η εικόνα σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής είναι εικόνα κατάστασης πολέμου. Το προσωπικό, νοσηλευτικό και ιατρικό, δίνει με αυταπάρνηση και πάνω και έξω από τις δυνάμεις του τις υπηρεσίες στον άνθρωπο, όμως η συσσώρευση ασθενών που έχουν ανάγκη να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ και η έλλειψη κλινών δημιουργεί μια κατάσταση η οποία πραγματικά, δεν είναι υπερβολή,  είναι εικόνα κατάστασης πολέμου

Αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της Αττικής είναι εδώ και αρκετές βδομάδες, πάνω από 100 οι ασθενείς που είναι πρόσκαιρα διασωληνωμένοι σε κλινικές covid και δεν βρίσκουν κλίνη σε ΜΕΘ, διότι δεν επαρκεί ο αριθμός. Και την ίδια στιγμή, μεγάλα νοσοκομεία, το ένα μετά το άλλο, όπως εδώ ο Ερυθρός, μετατρέπονται αποκλειστικά σε νοσοκομεία για κορωνοϊό, με αποτέλεσμα όλες οι υπόλοιπες παθήσεις, ασθένειες να μην μπορούν να αντιμετωπιστούν  όπως θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν. Ενδεικτικό είναι ότι από τους 120-130    ασθενείς κάθε φορά που είναι λίστα αναμονής στο ΕΚΑΒ για να βρουν στη μονάδα εντατικής θεραπείας ένα μεγάλο ποσοστό είναι noncovid περιστατικά.

Για την παράδοση της διαχείρισης απορριμμάτων από τον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου στους ιδιώτες

SYSPEIRWSH.jpg

ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ και ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ


Δελτίο τύπου

Σε πλήρη σύμπνοια Περιφέρεια και Δήμος Ρόδου ανακοίνωσαν τις προηγούμενες μέρες την υποβολή του «Ολοκληρωμένου Συστήματος  Διαχείρισης Απορριμμάτων Δήμου Ρόδου» στη Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ για έγκριση δημοπράτησης.

Κοινή αφετηρία και για τις δύο τοπικές αρχές είναι η στήριξη της εμπλοκής των ιδιωτών στις λειτουργίες των δημοτικών υπηρεσιών στον τομέα διαχείρισης  απορριμμάτων και όχι μόνο.

Η δημιουργία του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου με ένταξη όλων των τοπικών ΦΟΔΣΑ σε επίπεδο περιφέρειας, έλυσε τα χέρια της κυβέρνησης για την διευκόλυνση της εισόδου μεγαλύτερων επιχειρηματικών ομίλων στην -ήδη ιδιωτικοποιημένη σε σημαντικό βαθμό-  διαχείριση των απορριμμάτων.  Η υλοποίηση αυτών των έργων μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), εξασφαλίζει και «ζεστό» χρήμα στους επιχειρηματίες για την κατασκευή, αλλά και σίγουρη κερδοφορία από την επιχειρηματική εκμετάλλευση των σκουπιδιών.

Είναι ξεκάθαρη στο συγκεκριμένο έργο η δέσμευση εκ μέρους του ΦΟΔΣΑ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ ότι, ο ιδιώτης θα «αναλάβει την εμπορική εκμετάλλευση των παραγόμενων προϊόντων». 

Κανένα περιθώριο αυταπάτης για τους νησιώτες ότι οι επενδύσεις αυτές που στηρίζονται στο κριτήριο του κέρδους και θα τον απομυζούν μέσα από τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη, μέσα από την εμπορία της ηλεκτρικής ενέργειας, μπορούν να εξασφαλίσουν φιλολαϊκή διαχείριση για την υγεία, το εισόδημα και τις συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων σ' αυτούς τους τομείς. Θυσία στα επιχειρηματικά συμφέροντα γίνεται και το περιβάλλον.

Η παραγωγή ενέργειας από τη διαχείριση των απορριμμάτων και η εμπορία της, είναι μέσα στους στόχους του εγχειρήματος στα πλαίσια της περιβόητης «κυκλικής οικονομίας» και των κατευθύνσεων της ΕΕ για τις «πράσινες» επενδύσεις,  που θα χρηματοδοτούνται με εκατοντάδες εκατομμύρια από το υστέρημα των λαών.

Όσον αφορά τα παράπονα για την πατρότητα του συγκεκριμένου σχεδιασμού που δικαιωματικά ανήκει στην προηγούμενη δημοτική αρχή της Ρόδου, έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι, κοινός σκοπός αυτών των δυνάμεων είναι το «αδιατάρακτο» της επέλασης των επιχειρηματικών ομίλων στις υπηρεσίες των δήμων. 

Μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση διαφωνεί στην επιχειρηματική λειτουργία των υπηρεσιών, που οδηγεί αντικειμενικά στο χαράτσωμα του λαού. 

Τα «ασημικά» όπως έχουν χαρακτηριστεί οι υπάρχουσες υποδομές (ΚΔΑΥ, ΧΥΤΑ κ.α.) είτε ο δήμος τα ξεπουλά είτε η περιφέρεια σε ιδιώτες , για τους κατοίκους των νησιών μόνο αρνητικές συνέπειες επιφέρουν.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ρόδου και Περιφέρειας Ν. Αιγαίου προτείνουμε στους κατοίκους των νησιών με την οργανωμένη παρέμβασή τους να απαιτήσουν για:

 Να μην υπάρχει εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και καμία μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή, (συμπεριλαμβανομένης και της ανακύκλωσης) με ΣΔΙΤ ή συμβάσεις παραχώρησης.

Απαγόρευση κατηγορηματικά της μεθόδου της καύσης.

Να μην μετατοπίζονται τα οικονομικά βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων.

Να μην αποδεχτούν τα νέα "περιβαλλοντικά" χαράτσια που ετοιμάζονται.

22/03/2021


ΚΕΚ Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ Εκπαιδευτικά σεμινάρια με αντικείμενο τον Θαλάσσιο Τουρισμό και το Υachting

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Το ΚΕΚ Γεννηματάς και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στηρίζουν και προωθούν τις Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού.

 

Το ΚΕΚ Γεώργιος Γεννηματάς λίγο πριν το ξεκίνημα μιας ιδιαίτερα κρίσιμης τουριστικής περιόδου οργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια 72 συνολικά ωρών με αντικείμενο  τον Θαλάσσιο Τουρισμό και το Υachting.  

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο βασικές ενότητες.

ΜέΡΑ 25 Δωδεκανήσου και Κυκλάδων: Προπαγάνδα με δημόσιο χρήμα ;

 

Προκλητική για  όσους γνωρίζουν και ακατανόητη, για όσους δεν έχουν γνώση των θεμάτων, που άπτονται του τουρισμού και των δαπανών που γίνονται για την προβολή της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων, είναι η απόφαση που ελήφθη, στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. 

Συγκεκριμένα  στο έγγραφο της απόφασης που φέρει την επωνυμία «Έγκριση έκδοσης απόφασης ανάληψης υποχρεώσεων δαπανών του τμήματος Τουρισμού» και  έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια με αριθμό ( ΑΔΑ ΩΙΛΨ7ΛΞ-4ΔΕ)έχουν περιληφθεί οι  δαπάνες, για την προβολή των  νησιών σε διεθνείς εκθέσεις και όχι μόνο.

Προκαλεί οργή και ερωτηματικά η παράγραφος του κειμένου με τον αριθμό 10 που αφορά την :

ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Τήνου: "Είναι θετικά ή είναι αρνητικά"


Με αφορμή τα πρόσφατα συμβάντα και τις παλινωδίες σχετικά με την εγκυρότητα των rapid tests που έγιναν σε συμπολίτες μας, ανακύπτουν ερωτήματα τα οποία αν απαντηθούν θα βάλουν τα πράγματα στην θέση τους και στο πλαίσιο στο οποίο έπρεπε να μπουν από την αρχή.

Πώς μια ιδιωτική εταιρεία παραφαρμακευτικών προϊόντων μπαίνει στο Κέντρο Υγείας; Με τίνος την άδεια; Υπάρχει σχετική άδεια  από την 2η  Υγειονομική Περιφέρεια στην οποία ανήκει το Κέντρο Υγείας Τήνου και αν ναι,  πότε δόθηκε; Την Παρασκευή το βράδυ; Εγγράφως; Προφορικά;

Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης: «Σημαντικό βήμα οπισθοδρόμησης στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η απόφαση της Τουρκίας να αποχωρήσει από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης».

«Μία απόφαση που την απομακρύνει από τις Αρχές και τις Αξίες της Ευρώπης».

 Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με αφορμή την απόφαση της Τουρκίας να αποχωρήσει από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με τη συγκεκριμένη απόφασή της η τουρκική πλευρά δυστυχώς κάνει ένα ακόμη πολύ σημαντικό βήμα οπισθοδρόμησης στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ένα ακόμη σημαντικό βήμα υποχώρησης από τις Αρχές και τις Αξίες της Ευρώπ

Αναλυτικά η ερώτηση:

Α. Ξανθού: "Η επίταξη του ιδιωτικού τομέα είναι μονόδρομος"

Την ώρα που ο έλεγχος της πανδημίας έχει χαθεί τελείως και η κραυγή αγωνίας των εργαζομένων του ΕΣΥ για τις αντοχές των δημόσιων νοσοκομείων και την ανάγκη γενναίας ενίσχυσης τους με επιπλέον προσωπικό (ιατρικό και νοσηλευτικό) είναι πιο ηχηρή από ποτέ, η επίταξη τόσο ιδιωτικών κλινικών όσο και ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών είναι μονόδρομος. Με τραγική καθυστέρηση, στο «και πέντε», αλλά μονόδρομος. Γιατί το πρόβλημα είναι ότι εδώ και 1 χρόνο δεν υπήρξε ούτε η κατάλληλη προετοιμασία του ΕΣΥ με στοχευμένες μόνιμες προσλήψεις γιατρών στις κρίσιμες κλινικές και τμήματα, ούτε κανένα σοβαρό σχέδιο εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα στη νοσηλεία περιστατικών covid. Αντίθετα, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας διαβεβαίωναν ότι ο ιδιωτικός τομέας θα περιοριστεί στη φροντίδα μη covid ασθενών. Και τώρα που κατέρρευσε το αφήγημα των «χιλιάδων προσλήψεων ιατρονοσηλευτικού προσωπικού» και ο «βασιλιάς είναι γυμνός», τώρα που τα ασθενοφόρα δεν προλαβαίνουν να διακομίζουν στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου ασθενείς και έχουν δημιουργηθεί συνθήκες «ιατρικής πολέμου» στην εφημερία τους, τώρα το Υπουργείο Υγείας «τρέχει και δεν φτάνει». Και είναι τόσο αποτυχημένη και πανικόβλητη η διαχείριση της αιχμής του 3ου επιδημικού κύματος, που η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε να έρθει σε ρήξη ακόμα και με παραδοσιακά της ακροατήρια και κοινωνικούς συμμάχους όπως οι ιδιώτες γιατροί και οι εκπροσωπήσεις τους.

Τις πρώτες ημέρες του Απριλίου η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Προγράμματος «ΝΗΣΙδΑ»

Ολοκληρώνεται στις 31 Μαρτίου η αξιολόγηση των φακέλων από τον ΕΦΕΠΑΕ

 Μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021 πρόκειται να ολοκληρωθεί από τον ΕΦΕΠΑΕ (Ενδιάμεσος Φορέας Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα») η διαδικασία αξιολόγησης των φακέλων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΝΗΣΙδΑ», για την ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων του Νοτίου Αιγαίου που πλήττονται από την πανδημία covid – 19.

Το νερό ως δημόσιο αγαθό: Από τη θεωρία στην πράξη | Συνέντευξη Ινστιτούτου ΕΝΑ με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημόσιων Παρόχων Ύδρευσης (Δελτίο Τύπου)

Το νερό ως δημόσιο αγαθό: Από τη θεωρία στην πράξη. 
Του Βαγγέλη  Βιτζηλαίου 

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού επικεντρώνεται στην αξία του νερού. Το νερό  διαθέτει  τεράστια και πολυσύνθετη αξία -περιβαλλοντική, κοινωνική, οικονομική- που εκτείνεται σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας: στα νοικοκυριά, την παραγωγή τρόφιμων, τον πολιτισμό, τη δημόσια υγεία, την παιδεία, την οικονομία και τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος.