slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Η οικονομική πολιτική κ.Παπακωνσταντίνου στα σκουπίδια απο την Fitch

Η περήφανη οικονομική πολιτική του κ. Παπακωνσταντίνου, που συμμάζεψε τα δημοσιονομικά, που έβαλε σε τάξη το έλλειμμα, που έκοψε δαπάνες από το σπάταλο κράτος, είναι και επισήμως στα… σκουπίδια από την Fitch. Ο γνωστός οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας προχώρησε, όπως είχε προειδοποιήσει, σε υποβάθμιση της
αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας κατά μία βαθμίδα στο “ΒΒ+”, από ”BBB-” προηγουμένως.

Ο διεθνής οίκος υποβάθμισε επίσης το βραχυπρόθεσμο rating της Ελλάδα σε “B”, από F2″ πριν, ενώ αφαίρεσε τις αξιολογήσεις από το καθεστώς παρακολούθησης με πιθανές αρνητικές συνέπειες Οι προοπτικές των αξιολογήσεων παραμένουν αρνητικές.
Ετσι, με το νέο χαστούκι η αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων διολισθαίνει σε επίπεδο “junk” από τα προηγούμενα επίπεδα «investment», δηλαδή τα χαρτιά είναι… παλιόχαρτα και καλύτερα να πεταχτούν στα σκουπίδια.

Και που πήγε όλη αυτή η προσπάθεια της χώρας τόσους μήνες; Τι έγιναν οι περικοπές δεκάδων δις ευρώ και γιατί είναι για τα… μπάζα η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης;

Μα καλά το Μνημόνιο δεν υπογράφτηκε για να σωθούμε, να μπούμε σε τάξη, η οικονομία να ισχυροποιηθεί και τα ομόλογα να γίνουν πάλι αξιόπιστα;

Γιατί λοιπόν οι διεθνείς οίκοι μας υποβαθμίζουν;

Η απάντηση είναι μία: τα λάθη που έχουν γίνει έχουν εκτροχιάσει πλήρως την ελληνική οικονομία που δεν σώζεται με τίποτε. Οι ξένοι βλέπουν ότι η μόνη διέξοδος είναι η αναδιάρθρωση με «κούρεμα» ομολόγων, γι’ αυτό και μας κατατάσσουν στην κατηγορία των σκουπιδιών. Σα να λένε στους επενδυτές «μην αγοράζετε Ελλάδα διότι είναι θέμα χρόνου η πτώχευση, οπότε θα χάσετε τα χρήματά σας».

Κι αν η προχθεσινή δημοπρασία ήταν επιτυχής, ποτέ δε μάθαμε ποιοι αγόρασαν αυτά τα ομόλογα. Επίσης, γιατί θεωρήθηκε καλό το επιτόκιο του 4,9% όταν πρόκειται για βραχυπρόθεσμους τίτλους.

Αν θέλει η κυβέρνηση να μετρήσει τις δυνάμεις της στέρεης οικονομίας που λέει ότι χτίζει ας πάει σε δημοπρασίες 5ετών και 10ετων τίτλων. Εκεί να δείτε επιτόκιο, ούτε η πιστωτική κάρτα δε θα έχει δει κάτι τέτοιο.

Βέβαια, η κυβέρνηση αμέσως μετά την υποβάθμιση έστειλε μια μακροσκελή ανακοίνωση που μάλλον την είχε έτοιμη και δε λέει και τίποτε σοβαρό. Διαβάστε για να καταλάβετε:

«Η πρόοδος στη δημοσιονομική προσαρμογή και στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών που μαζί προσδιορίζουν τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του Ελληνικού δημοσίου χρέους έχουν μόλις πρόσφατα αξιολογηθεί θετικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο πλαίσιο της εκταμίευσης του δανειακού προγράμματος των 110 δισ. ευρώ.

Με βάση αυτή την αξιολόγηση η σημερινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Fitch κατά μία βαθμίδα (ΒΒΒ-σε ΒΒ+) με αρνητικές προοπτικέςυπογραμμίζει για άλλη μια φορά την ανάγκη ενός νέου πλαισίου για τους οίκους αξιολόγησης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η σημερινή απόφαση της Fitch έρχεται ως αποτέλεσμα μιας διαδικασίας ένστασης την οποία υπέβαλε η χώρα στην πρόθεση του οίκου αξιολόγησης για μεγαλύτερη υποβάθμιση.

Στην ανακοίνωση της υποβάθμισης η Fitch αναγνωρίζει ότι η δημοσιονομική επίδοση της χώραςέχει ξεπεράσει τις προσδοκίες, σημειώνει την πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή που πέτυχε η χώρα μας το 2010 – 6 μονάδες του ΑΕΠ παρά την ύφεση – όπως επίσης και την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης στη συνέχιση του προγράμματος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Η ανακοίνωση βασίζει την απόφαση του οίκου σε αμφιβολίες για την μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και πρόσβασης στις αγορές, στην αβεβαιότητα για τους ρυθμούς ανάπτυξης το 2011 καθώς και στην «έλλειψη σαφήνειας» για την στήριξη της Ελλάδας από τους Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στο μέλλον.

Η συνέπεια της πορείας του δημοσιονομικού προγράμματος της χώρας, οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί αλλά και αυτές που έχουν δρομολογηθεί και η επικείμενη επιμήκυνση της αποπληρωμής των 110 δις ευρώ είναι όλα στοιχεία που αναδεικνύουν ότι η απόφαση υποβάθμισης δεν μπορεί να αιτιολογηθεί από τα αντικειμενικά πραγματικά δεδομένα για την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, με την απόφαση αυτή αναδεικνύεται η ανάγκη να παρθούν σύντομα οι αναγκαίες αποφάσεις για την ολοκλήρωση της συγκροτημένης Ευρωπαϊκής απάντησης στην κρίση.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πώς η ανακοίνωση της Fitch τονίζει ότι υψηλότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη μαζί με την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής πολιτικής μπορεί να επιφέρει αναθεώρηση της πιστοληπτικής προοπτικής από αρνητική σε σταθερή και θα έχει θετική επίδραση στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας».

Το ποντίκι που βρυχάται... εκλογές




Αρχίζει να γίνεται φανερό πια, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ετοιμάζεται για ένα ακόμη «κόλπο»: Αφού παρέδωσε τη χώρα στο ΔΝΤ, αφού ξεμπέρδεψε με τα βασικά (εργασιακά, ασφαλιστικά), αφού τελειώσει το προσεχές δίμηνο με τη θεσμοθέτηση του ξεπουλήματος κάθε έννοιας δημοσίου (περιουσία, υποδομές, κοινή ωφέλεια, υγεία, παιδεία) θα είναι έτοιμος να διεκδικήσει και πάλι την «εμπιστοσύνη» μας.
Το ενδεχόμενο των εκλογών μέσα στην Άνοιξη, όσο περνά ο χρόνος, μετατρέπεται σε ισχυρότατη πιθανότητα. Οι λόγοι είναι αντικειμενικοί, τους έχει συνοψίσει πρόσφατα και ο Α. Λοβέρδος λέγοντας ότι αν στον προσεχή (Φλεβάρη) έλεγχο της τρόικας δεν πάρουμε «καλό βαθμό» τότε επιβάλλονται αποφάσεις που καμία κυβέρνηση και κανένας πολιτικός δεν θα είναι σε θέση να λάβει. Με άλλα λόγια, ο υπουργός σημειώνει ότι αν τα νούμερα (έσοδα- έξοδα) δεν βγαίνουν, τότε είναι πιθανή η μη καταβολή της δόσης από το ταμείο «στήριξης».
Σε μια τέτοια περίπτωση, προφανώς, θα ξεκινήσει, μια άλλου τύπου διαχείριση του ελληνικού χρέους από τους πιστωτές, οι οποίοι θα απαιτήσουν την εξασφάλιση των κεφαλαίων τους (όσα έχουμε δανειστεί) με την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου δημόσιου πόρου. Πρέπει να σημειωθεί ότι με το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση η κυβέρνηση όχι μόνο έχει ..........
υποθηκεύσει (στην ουσία) τη δημόσια περιουσία αλλά έχει ήδη φροντίσει να θωρακίσει νομικά την ταχύρρυθμη (fast track) διαδικασία.
Γεώργιος ο... Λέον (ο μικρός)
Πλησιάζοντας σε ένα τέτοιο σημείο λοιπόν, δεν είναι παράξενο να βλέπουμε ολοένα και πιο έντονα τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέουενδεδυμένο με τη λεοντή του ατρόμητου, πατριώτη και αποφασισμένου να συγκρουστεί με όλους και όλα (τα συμφέροντα) για το καλό του τόπου...
Ο ...λέων Παπανδρέου, λοιπόν, μέσα στο τελευταίο δεκαήμερα τα «έβαλε» με:
◆ Τους Τούρκους που κατέχουν παράνομα την Κύπρο και πετούν με τ αεροπλάνα τους πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά.
◆ Τη Γερμανία που δεν έχει ξεπληρώσει να ναζιστικά της χρωστούμενα στο Δίστομο
◆ Τα λαμόγια του πρόσφατου παρελθόντος, υπουργούς, κομματικούς και επιχειρηματίες που κάθονται πάνω στο μαύρο τους χρήμα βγάζοντας τη γλώσσα στο κράτος και την κοινωνία.
◆ Τη γραφειοκρατία που ταλαιπωρεί δυο χρόνια όσους βγαίνουν στη σύνταξη μέχρι να τους πληρώσει.
Η λεοντή είναι απαραίτητη στο Γιώργο Παπανδρέου αν θέλει να έχει μια καλή πιθανότητα να επιβιώσει πολιτικά. Όμως μάλλον ξεχνά ότι οιμεταμφιέσεις πια δεν πείθουν. Ο κόσμος γνωρίζει ότι:
1. στα ελληνοτουρκικά οι λεονταρισμοί ακούγονται σαν νιαουρίσματα, όσο δεν τολμά να διακηρύξει ότι το Καστελόριζο ως ελληνικό έδαφος συμβάλλει στη διαμόρφωση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ)
2. δεν τολμά να θέσει στη Γερμανία το ζήτημα της ναζιστικής ληστείας με τα κατοχικά δάνεια
3. το κυνήγι των πολιτικά καμένων πρώην παραγόντων της πολιτικής ζωής είναι στάχτη στα μάτια
4. τους συνταξιούχους τους έχει ήδη... φροντίσει η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου περικόπτοντας το εισόδημά τους τόσο όσο να μην μπορούν να τη βγάλουν...
Πέραν όλων τούτων ο κόσμος μάλλον δεν τσιμπά πια με ...λιοντάρια – μασκαράδες καθώς βιώνει στο πετσί του ότι:
εξαπατήθηκε προεκλογικά (λεφτά υπάρχουν)
παραδόθηκε με σχέδιο στο ΔΝΤ για να αποτελέσει το μοντέλο του μηχανισμού «διάσωσης» και η Κερκόπορτα της αμερικανικής (ΔΝΤ) επέλασης κατά της ΕΕ
δεν υπάρχει σχέδιο διεξόδου, παρά μόνο σχέδιο εξασφάλισης των (πανω)τοκίων των πιστωτών
στενάζει στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις στοιχειώδεις ανάγκες του και αδυνατεί να φροντίσει για το μέλλον της νέας γενιάς του τόπου.
Υ.Γ. Το κόλπο του Γ. Παπανδρέου (για την πολιτική του επιβίωση) μπορεί και να πετύχει. Σ αυτήν την περίπτωση η «επιτυχία» του δε θα οφείλεται στη λεοντή του. Αλλά στα (κλειστά) μάτια μας...

Γιατί φτιάχνει κλίμα η κυβέρνηση; Για εκλογές, για αναδιάρθρωση, ή για χρεοκοπία;

Και γιατί αντίθετες απόψεις όπως π.χ. του φίλου Παπανδρέου, του Ν. Ρουμπινί, που λέει ότι είναι θέμα χρόνου η χρεοκοπία και δε θα αντέξει το ευρώ, υποβαθμίζονται;

Μήπως, τέλος, οι απόψεις που κάνουν λόγο για αναδιάρθρωση του χρέους έχουν σκοπό να πιέσουν την Ελλάδα να πάρει ακόμη πιο σκληρά μέτρα, τέτοια που δεν θα αντέξει κανείς Ελληνας. Δηλαδή η


κυβέρνηση να παίξει το χαρτί του εκβιασμού και της απειλής αναδιάρθρωσης, ώστε να αναγκάσει τους πολίτες να αποδεχθούν ασμένως ότι θα τους σερβιστιστεί.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το δημοσίευμα του Economist (http://www.antinews.gr/?p=79950) που κάνει λόγο για αναδιάρθρωση η οποία είναι αναπόφευκτη.Σε δημοσίευμα με τίτλο «Ώρα για το σχέδιο B’: η στρατηγική διάσωσης της Ευρωζώνης δεν λειτουργεί. Είναι ώρα για τις υπερχρεωμένες χώρες να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους», παίζει το παιχνίδι των αγορών σε αντίθεση με τα όσα μας λέει η κυβέρνηση: «Οι επενδυτές γίνονται όλο και πιο νευρικοί και η κρίση επεκτείνεται. Το “Σχέδιο Α’”, το οποίο βασίστηκε στην αναβολή της αναδιάρθρωσης των χωρών με προβλήματα χρέους άξιζε την προσπάθεια, καθώς εξασφάλισε χρόνο. Αλλά δεν λειτουργεί πλέον», υπογραμμίζεται. «Η αναδιάρθρωση είναι τώρα πιο ξεκάθαρα ανεκτή από ότι ήταν το περασμένο έτος. Είναι επίσης φθηνότερη για όλους από ότι θα είναι σε μερικά χρόνια. Συνεπώς, χρειάζεται ένα “Σχέδιο Β’“».

Αυτά λέει το γνωστό περιοδικό το οποίο μαζί με τους FT παίζουν το παιχνίδι των αγορών και όσων θέλουν να κερδοσκοπήσουν σε βάρος της Ελλάδας.

Το πρόβλημα είναι τι κάνει η κυβέρνηση: Καθησυχάζει τον κόσμο ότι τις επόμενες εβδομάδες θα έρθει η λύση, το χρηματιστήριο ανεβαίνει, τα spreads πέφτουν, η αισιοδοξία επανέρχεται και η κυβέρνηση τη “σκαπουλάρει” προς το παρόν. Εκεί που ήταν υπό διάλυση, που ακόμη και οι δικοί της τη χτυπούν αλύπητα, διαρρέουν πακέτα λύσεων που θα αλλάξουν υποτίθεται τα πάντα στην οικονομία.

Λες και πρόκειται για μαγικές συνταγές, για πανάκεια δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν.

Ακόμη κι αν υπάρχει όντως λύση (που όλοι ευχόμαστε να υπάρχει για να βγούμε από το αδιέξοδο) δε θα πρέπει κάποιος να μας πει τα ανταλλάγματα που θα δώσουμε;

Μήπως θα πάρουμε πάλι το χάπι και μετά θα μας πουν ότι έτσι κι αλλιώς ο ασθενής πεθαίνει;

Στη Θεσσαλονίκη ο Καραμανλής για τον αδριάντα


Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να βρεθούν από κοινού μεθαύριο Δευτέρα του Αγίου Αντωνίου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς και ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, εν όψει της τελετής αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του ιδρυτή του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης Κωνσταντίνου Καραμανλή. Το παρών στη λιτή τελετή που διοργανώνεται από τον δήμο Θεσσαλονίκης θα δώσουν επίσης αρκετοί νυν και πρώην


«γαλάζιοι» βουλευτές.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή που συνοδεύει τις προσκλήσεις που έλαβαν από τον νυν δήμαρχο της συμπρωτεύουσας Γιάννη Μπουτάρη, «η προσφορά του εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης είναι γνωστή και έχει σφραγίσει για δεκαετίες την πορεία και την προοπτική της πόλης με μεγάλα έργα. Το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, αποτίοντας τον οφειλόμενο φόρος τιμής, αποφάσισε τη φιλοτέχνηση μαρμάρινου ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή και την τοποθέτησή του στη Νέα Παραλία».

Το παρών θα δώσει επίσης ο τέως δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, καθώς το άγαλμα φιλοτεχνήθηκε επί των ημερών του, ενώ κεντρική θέση θα έχει και ο Αχιλλέας Καραμανλής, ο οποίος παρακολουθούσε από κοντά την πρόοδο των εργασιών τοποθέτησης του ανδριάντα του αδελφού του, ως αντιπρόεδρος του ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής».

Παρ’ όλα αυτά τα… βάσανα του ανδριάντα δεν φαίνεται να έχουν τελειωμό. Μπορεί να έχει τοποθετηθεί στη Νέα Παραλία, αλλά κανείς δεν είναι βέβαιος ότι θα παραμείνει στην ίδια θέση για πάντα. Αυτή τη στιγμή το άγαλμα του Μακεδόνα πολιτικού έχει τοποθετηθεί δίπλα σε αυτό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπως είχε αποφασίσει άλλωστε η προηγούμενη δημοτική αρχή.

Στους σχεδιασμούς του νέου δημάρχου όμως Γιάννη Μπουτάρη είναι να μεταφερθεί κάποια στιγμή περίπου 100 μέτρα μακρύτερα. Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι εάν θα παραστεί στα εγκαίνια και ο νέος πρώτος πολίτης της Θεσσαλονίκης. «Δεν ξέρω ακόμη, θα το αποφασίσω τελευταία στιγμή» απαντάει σε όσους τον ρωτούν. Εάν δεν πάει, θα χάσει τη μάχη των εντυπώσεων και ο προκάτοχός του Βασίλης Παπαγεωγόπουλος θα τον κατηγορήσει για πολιτική μικροψυχία, ενώ εάν παραστεί θα είναι σαν να δικαιώνει την επιλογή του πρώην δημάρχου για την τοποθέτηση του αγάλματος στο συγκεκριμένο σημείο.
Espressonews.gr

Προγραμματισμός δράσεων Οικολόγων Πράσινων Νάξου

Τον προγραμματισμό δράσεων της Τοπικής Πολιτικής Κίνησης Οικολόγων Πράσινων Νάξου για το 2011, ανακοίνωσε η Συντονιστική Επιτροπή. Την Κυριακή 23 Ιανουαρίου σε χωριό της Κεντρικής Νάξου θα γίνει η κοπή της πίτας και σύντομη ομιλία γνωριμίας με τους παρευρισκόμενους. Θα ακολουθήσουν διάφορες δραστηριότητες, μια εκ των οποίων, είναι η πραγματοποίηση μιας Ημερίδας στις αρχές Μαρτίου με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων.


ΤΟΠΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΝΑΞΟΥ
Νάξος 14 / 1 / 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ : Προγραμματισμός Δράσεων της Τοπικής Πολιτικής Κίνησης
Οικολόγων Πράσινων Νάξου, για το 2011

Μετά από εκτεταμένη διαβούλευση της συντονιστικής ομάδας και των ενεργών μελών των Οικολόγων Πράσινων Νάξου, με αποκλειστικό θέμα τον προγραμματισμό δράσεων για το έτος 2011, αποφασίστηκαν και δημοσιοποιούνται οι κάτωθι δραστηριότητες :


1. Κοπή πίττας 2011 : Θα γίνει την Κυριακή 23 / 1 / 2011 σε χωριό της κεντρικής Νάξου και πέραν της πίττας προβλέπεται μια σύντομη ομιλία γνωριμίας με τους παρευρισκομένους και η διανομή ενός δίφυλλου φυλλαδίου με θέμα «Οικολόγοι, Οικολογία και Ποιοι είμαστε». Η συγκεκριμμένη τοποθεσία και ώρα θα ανακοινωθεί εντός της προσεχούς εβδομάδας.

2. Ημερίδα με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων : Θα πραγματοποιηθεί στην Χώρα της Νάξου, αρχές Μαρτίου (πιθανά με τη συμμετοχή και συνεργασία και άλλων ενδιαφερόμενων φορέων και πολιτικών παρατάξεων), και θα μιλήσουν τρεις ειδικοί επιστήμονες, με τη συμμετοχή και ενός στελέχους των Οικολόγων Πράσινων. Μία σοβαρή προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού για την αμεσότητα και σοβαρότητα του ζητήματος, το οποίο τείνει να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις και τη διερεύνηση εύρεσης λύσης στα άμεσα θέματα της αποκομιδής απορριμάτων.

3. Καθαρισμός ακτών : Σε συνεργασία που θα προταθεί στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, σε όλους τους πολιτιστικούς φορείς και συλλόγους ή και άλλες πολιτικές παρατάξεις, Παν-Ναξιακό κάλεσμα και καθιέρωση δύο (2) ημερών καθαρισμού των ακτών, τους μήνες Μάιο και Σεπτέμβριο σε όσο το δυνατό περισσότερες πολυσύχναστες και προβληματικές παραλίες κάθε φορά. Θα προσκληθούν να πάρουν μέρος οι μαθητές και οι δάσκαλοι των τάξεων Δ’, Ε’, ΣΤ’ από ισάριθμα σχολεία και όσοι εθελοντές επιθυμούν να συμμετέχουν.

4. Περιβαλλοντική εκπαίδευση : Σε συνεργασία που θα προταθεί στον Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και εκπαιδευτικούς, προγραμματισμός δύο (2) ημερών περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους μαθητές των νησιών μας (πιθανά στο μεγάλο αμφιθέατρο του δημαρχειακού τον Μάιο και άλλες δύο τον Οκτώβριο. Στόχος είναι να συμμετέχουν όλοι οι μαθητές των τριών τελευταίων τάξεων από τέσσερα δημοτικά σχολεία με τους δασκάλους τους. Θα προβληθούν ειδικά βίντεο με οικολογικό περιεχόμενο διάρκειας 15 – 20 λεπτών και θα ακολουθήσει συζήτηση πάνω στα θεμάτων του βίντεο. Θα μοιραστεί και δίφυλλο έντυπο ανάλογου περιεχομένου, με την επιδίωξη, μέσα από αυτή την περιβαλλοντική αυτή εκπαίδευση να προκύψουν δραστηριότητες με τη συμμετοχή των μαθητών.

5. Εκστρατεία εξοικονόμησης νερού και ρεύματος : Τον Ιούνιο θα ξεκινήσει μια προσπάθεια ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης του κοινού και των μαθητών για την αναγκαιότητα μείωσης της σπατάλης του νερού και της ενέργειας.
Έντυπα με τους τρόπους εξοικονόμησης θα μοιραστούν παντού, μεταφρασμένα και στην αγγλική γλώσσα, για την ενημέρωση και των ξένων επισκεπτών των νησιών μας, αφίσες σε λεωφορεία και δημιουργία ραδιοφωνικών σποτς (στα ελληνικά και αγγλικά επίσης) θα ακούγονται σε ώρες υψηλής ακροαματικότητας.

6. Προστασία και ανάδειξη περιοχών : Το ξακουστό δάσος κέδρων του Αλυκού Νάξου είναι ένα εγκαταλελειμμένο μνημείο της φύσης, στο οποίο κατασκηνώνουν τουρίστες και εγκαθίστανται τροχόσπιτα. Εμείς, ως ΤΠΚ Νάξου θα συνεργαστούμε με ακόμη έναν τοπικό φορέα, προκειμένου να τοποθετήσουμε στη μία του πλευρά, κατά μήκος κεντρικού δρόμου, κρουνούς πυρόσβεσης. Επίσης, θα υιοθετήσουμε τμήμα μιας πρόσφατα καμένης έκτασης στο κέντρο του νησιού, προκειμένου να την δενδροφυτεύσουμε.

7. Επίσκεψη εργασίας στην Πάρο. Οκτώ ενεργά μέλη των Οικολόγων Πράσινων Νάξου και εκπρόσωποι φορέων από το νησί μας θα επισκεφτούμε το γειτονικό μας νησί, προκειμένου να ανταλλάξουμε απόψεις και να συνεργαστούμε με τοπικούς φορείς στην από κοινού διαχείριση του τηγανό-λαδου και του κατσίγαρου των ελαιοτριβείων. Η ακριβής ημερομηνία της ανωτέρω δράσης, θα ανακοινωθεί επίσης έγκαιρα, μόλις έχουν γίνει οι κατάλληλες συνεννοήσεις.

Η Συντονιστική Επιτροπή των Οικολόγων Πράσινων Νάξου

Για πληροφορίες συμμετοχής στις ανωτέρω δράσεις, μπορείτε να επικοινωνείτε με τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής,
στα τηλ.: 6974908325 (Στέλιος Ευρυπιώτης – Συντονιστής) και
6988741240 (Φωτεινή Αναστασίου – Γραμματέας)

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: ΕΞΑΜΗΝΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ

Διορία μέχρι το καλοκαίρι να κλείσει τις εναπομείνασες χωματερές πήρε η χώρα μας κατά τη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη με τον αρμόδιο Επίτροπο Περιβάλλοντος Γιάνες Ποτότσνικ την Παρασκευή στις Βρυξέλλες

Εξαιρετική η στήλη για τα blogs στο “ΠΑΡΟΝ”…

olympiada

Διορθωμένο… (κάντε κλικ στην εικόνα ήΕΔΩ)

Πολύ καλά στημένη, με ποικιλία και θέματα – φωτιά. Ακριβώς ότι θα έπρεπε να δημοσιεύει μία εφημερίδα για την θεματολογία του διαδικτύου, ώστε να μπορεί να γίνει προσιτή και στους ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση.

Και με πολλές αναφορές (σιγά μην έλειπε και το Ολυμπία…!)

Διαβάστε την κά