slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Καθαριότητα 2022: Τι ισχύει; Στερνή μου γνώση να σ ’είχα πρώτα ή παγιδευτήκαμε στα ψέματα μας;


    Στην τελευταία του συνέντευξη ο Δήμαρχος κ. Σιγάλας σχετικά με την καθαριότητα είπε: «γίναμε καλύτεροι, θα γίνουμε ακόμα καλύτεροι, βλέπουμε το αδιέξοδο που έχει βρεθεί ο Δήμος αυτή τη στιγμή από έλλειψη προσωπικού που κάνουμε προκηρύξεις και δεν έρχεται κόσμος …… βρωμάνε όλοι οι τουριστικοί προορισμοί… βρωμάνε αυτή τη στιγμή άλλοι περισσότερο άλλοι λιγότερο αυτό είναι μια πραγματικότητα»

    Αυτό που παρέλειψε επιμελώς να αναφέρει ο Δήμαρχος είναι ότι ο λανθασμένος σχεδιασμός και οι επιλογές τις Δημοτικής Αρχής οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο.  Κατά την προεκλογική περίοδο η υπόσχεση του Δημάρχου ήταν ότι «θα διώξει τον εργολάβο την επόμενη ημέρα»     Μετά την ανάληψη της διοίκησης,  πραγματοποίησε τέσσερις παρατάσεις στην εργολαβία καθαριότητας του 2016 και δύο απευθείας αναθέσεις οι οποίες εν τέλει κρίθηκαν άκυρες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου. Τον Μάρτιο του  2022 υπεγράφη η νέα εργολαβία καθαριότητας με τη  θετική ψήφο και των παρατάξεων Ρούσσου-Ορφανού που συναποτελούν τη Δημοτική Αρχή.

     Η νέα εργολαβία , αν και ακριβότερη κατά 815.000€ κατ' έτος δεν περιλαμβάνει τις  εργασίες καθαριότητας εντός των οικισμών, δηλαδή το σκούπισμα των χωριών και την αποκομιδή των απορριμμάτων από τα  μικρότερα καλάθια.  Ο Δήμαρχος όφειλε να γνωρίζει τις δυσκολίες εύρεσης προσωπικού στο νησί,  θα μπορούσε δε να είχε σχεδιάσει την  εργολαβία καθαριότητας ώστε να περιλαμβάνει και τη σάρωση και την αποκομιδή και τη μεταφορά ογκωδών απορριμμάτων και τη μεταφορά απορριμμάτων με υποζύγια.

     Διανύουμε τουριστική περίοδο με μεγάλους αριθμούς επισκεπτών. Η κατάσταση χωρίς τον επαρκή αριθμό προσωπικού για την καθαριότητα δίνει τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται ως διαμαρτυρίες των κατοίκων.  Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και οξύ. Αναρωτιόμαστε αυτό είναι το αποτέλεσμα του  περιβόητου σχεδίου και των fast track ενεργειών της Δημοτικής Αρχής και των παρατάξεων που τη συναποτελούν και στηρίζουν; 

Κατερίνα Μονογυιού: Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες στις Πανελλαδικές Εξετάσεις






Κατερίνα Μονογυιού: Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες στις Πανελλαδικές Εξετάσεις για την προσπάθεια τους. 
Εύχομαι καλή πρόοδο στους επιτυχόντες και κάθε επιτυχία στις σπουδές τους. Από σήμερα ανοίγεται μπροστά σας ένας απέραντος δρόμος γνώσης, απαιτητικής προσπάθειας, ευκαιριών και δοκιμασιών. Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στις οικογένειες των μαθητών και στους εκπαιδευτικούς μας που κάθε χρόνο μάχονται στο πλευρό των μαθητών.



Κατερίνα Μονογυιού

Βουλευτής Κυκλάδων Νέας Δημοκρατίας

Email : katerinamonogiou@gmail.com
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2103709461
Μητροπόλεως 1, Σύνταγμα
http://www.katerinamonogiou.gr





Ανακοίνωση 13ου Συνεδρίου Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων στη Φολέγανδρο


"Γυναικοκτονίες: Οι Κυκλαδίτισσες προβληματίζονται για ένα «αόρατο» έγκλημα"
Η Ομοσπονδία Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων και ο Σύλλογος Γυναικών Φολεγάνδρου «Οι Πολυκάνδριες» ανακοινώνουν το 13ο Πανκυκλαδικό Συνέδριο Συλλόγων Γυναικών που θα πραγματοποιηθεί στο νησί της Φολεγάνδρου. Το συνέδριο έχει προγραμματιστεί τις 7 έως 9 Οκτώβριου 2022 και έχει τίτλο: "Γυναικοκτονίες: Οι Κυκλαδίτισσες προβληματίζονται για ένα «αόρατο» έγκλημα".
Χωρίς αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία» στο σύστημα δικαίου της χώρα μας, με δεκάδες γυναίκες να μη βρίσκονται πια ανάμεσα μας, ένα χρόνο μετά τη δολοφονία της Γαρυφαλιάς στη Φολέγανδρο από το σύντροφο της, οι γυναίκες των Κυκλάδων συζητούν για διάφορες όψεις του φαινομένου:
 τη νομική αναγνώριση της γυναικοκτονίας. Γυναικοκτονία ή ανθρωποκτονία: νομικές διαστάσεις και σημασία των όρων
 το ψυχοκοινωνικά προφίλ θυτών και θυμάτων: μύθος ή πραγματικότητα
 τις γυναικοκτονίες σε Ελλάδα, Ευρώπη και στον κόσμο: στατιστικά στοιχεία και τάσεις
 την πατριαρχία: επίκαιρη όσο ποτέ
 τη σχέση των συνθηκών καραντίνας με την αύξηση της έμφυλης βίας
Αιτήματα αιγίδας και συνδιοργάνωσης, όπως κάθε χρόνο, έχουν σταλεί σε θεσμικούς φορείς όπως η Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Φολεγάνδρου.
Η Ομοσπονδία Συλλόγων Γυναικών «Οι Κόρες των Κυκλάδων» με έδρα τη Νάουσα Πάρου, αριθμεί πλέον 16 Συλλόγους Γυναικών από 13 νησιά : Αμοργός, Άνδρος, Αντίπαρος, Κέα, Κύθνος, Μήλος, Μύκονος, Πάρος, Σέριφος, Σίφνος, Τήνος, Φολέγανδρος και Σύρος με σκοπό τον συντονισμό της δραστηριότητας των Συλλόγων Γυναικών των Κυκλάδων και την κοινή εκπροσώπηση τους. Τα Πανκυκλαδικά Συνέδρια Συλλόγων Γυναικών αποτελούν ένα θεσμό για την Περιφερειακή Ενότητα Κυκλάδων, με πολυδιάστατες δράσεις, καθώς πέρα από ζητήματα που αφορούν στο γυναικείο φύλο και την καθημερινότητα των γυναικών στις Κυκλάδες.
Στο επικείμενο συνέδριο θα λάβουν μέρος ειδικοί επιστήμονες και εκπρόσωποι φορέων. Το πρόγραμμα βρίσκεται υπό κατάρτιση και θα ανακοινωθεί μόλις οριστικοποιηθούν τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια του Οκτωβρίου.



Κοινό Τηνίων - Καταγγελία σωματείου εργαζομένων Δήμου Τήνου





Εδώ και δύο σχεδόν εβδομάδες, οι εργαζόμενοι του Δήμου Τήνου, δια μέσου του ΔΣ του σωματείου τους, έχουν καταγγείλει εγγράφως, στον Δήμαρχο, στον Γενικό Γραμματέα και στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων πληθώρα προβλημάτων στην διοίκηση και στην λειτουργία του Δήμου.


Σύμφωνα με το έγγραφο του Σωματείου, παρόμοια ενημέρωση είχε γίνει στον Γενικό Γραμματέα του Δήμου από τον Γενάρη του 2022, χωρίς όμως να έχουν βρεθεί λύσεις, έξι μήνες μετά.


Οι εργαζόμενοι του Δήμου Τήνου, καταγγέλλουν συγκεκριμένα:


1. Παρατυπίες στην προμήθεια των Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) των εργαζόμενων από τον Δήμο αλλά και στον διαμοιρασμό τους στους εργαζόμενους.


2. Προβλήματα σχετικά με την ασφάλεια των οχημάτων και των μηχανημάτων του Δήμου


3. Παρατυπίες στην οδήγηση και χρήση των μηχανημάτων.

α. Οδήγηση από "εθελοντές" ή από προϊστάμενους

β. Χειρισμός μηχανήματος από τον οδηγό και όχι από χειριστή

γ. Οδήγηση οχημάτων νυκτερινές ώρες, αργίες και εξαιρέσιμες, ακόμη και χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα


4. Προσβλητική και παράτυπη συμπεριφορά του αντιδημάρχου ύδρευσης


5. Παρατυπίες στην εγκατάσταση και χρήση καμερών στους χώρους εργασίας


Επειδή τα όσα καταγγέλλονται επίσημα και εγγράφως δεν μπορούν απλά να ξεχαστούν ή να κουκουλωθούν, ρωτάμε ευθέως τον κ. Δήμαρχο, τον κ. Αντιδήμαρχο ύδρευσης και τον κ. Αντιδήμαρχο καθαριότητας τι έχουν να απαντήσουν σε όσα γράφονται, αλλά το κυριότερο πότε και πως σκοπεύουν να διορθώσουν τα προβλήματα αυτά.


Αναμένουμε την απάντηση και τις ενέργειές τους.


Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση "Κοινό Τηνίων"

Νίκος Συρμαλένιος: «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το περιβάλλον ως εμπόδιο»


Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα «Διατάξεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, την

Σε θετικό κλίμα η συνάντηση της Ε.Α.Σ. Νάξου με τον Γιώργο Γεωργαντά!






Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργο Γεωργαντά, επισκέφθηκε την Τετάρτη 27 Ιουλίου η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου.

Στην συνάντηση αυτή το «παρών» έδωσαν και οι σύμβουλοι του κ. Γεωργαντά, ενώ την Ε.Α.Σ. εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος, Δημήτρης Καπούνης, ο καθηγητής Γαλακτοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και σύμβουλος της Ένωσης, Γιάννης Πολίτης, ο Εμπορικός Διευθυντής, Γιάννης Κουδουνάς και η Διευθύντρια Διαχείρισης Παραγωγών, Μαρίνα Γρατσία.

Η συζήτηση που ακολούθησε πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και κράτησε πάνω από μία ώρα. Στην διάρκειά της, ο Δ. Καπούνης έθεσε υπ' όψιν του κ. Γεωργαντά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος του νησιού μας και άλλα καίρια ζητήματα που τον απασχολούν.

Πρώτο θέμα στην ατζέντα ήταν αυτό του φράγματος του Τσικαλαριού και των δικτύων αξιοποίησης του φράγματος και των ταμιευτήρων Φανερωμένης και Εγκαρών, με τον Δ. Καπούνη να ρωτά πού ακριβώς βρίσκεται και πότε σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί το εν λόγω έργο και τον κ. Γεωργαντά να απαντά ότι τον προσεχή Σεπτέμβριο θα μεταβεί ο ίδιος στην Νάξο για να εξετάσει το ζήτημα εκ του σύνεγγυς και να σχηματίσει ίδια άποψη για αυτό.

Δεύτερο θέμα ήταν η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου για την μεταφορά ζωοτροφών και για τη Νάξο. Απ' την πλευρά του, ο κ. Γεωργαντάς δεσμεύθηκε ότι θα ανοιχθεί ειδικός Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας (ΚΑΔ) έτσι ώστε να υπαχθεί και η Νάξος στο μεταφορικό ισοδύναμο και για τις ζωοτροφές.

Το τρίτο θέμα της συνάντησης ήταν η μεγάλη ανάγκη για όσο το δυνατόν πιο άμεση ενίσχυση των Ναξιωτών (και όχι μόνο) κτηνοτρόφων ανά κεφαλή ζώου (όπως εξάλλου υποσχέθηκε ο Υπουργός σε απάντηση ερώτησης στην Βουλή και ήταν και η αρχική τοποθέτηση της Ε.Α.Σ). Σχετικά με αυτό, ο κ. Γεωργαντάς δεσμεύθηκε πως θα εξετάσει το θέμα υπό διαφορετικό πρίσμα σε σχέση με ό,τι ισχύει για την υπόλοιπη Ελλάδα λαμβάνοντας υπ' όψιν του όχι μόνο την νησιωτικότητα και την πολυ-νησιωτικότητα (που απαιτούν διαφορετική, για λόγους ισότητας, αντιμετώπιση) αλλά και το γεγονός ότι στην Νάξο είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη η αγελαδοτροφία.

Από εκεί και πέρα, ο Δ. Καπούνης ζήτησε από τον κ. Γεωργαντά να ξεκινήσει η εθνική διαδικασία για την κατοχύρωση ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης των αμνοεριφίων της Νάξου και, παράλληλα, του επεσήμανε κι άλλα πολλά προβλήματα των Αγροτών και των Κτηνοτρόφων της Νάξου, όπως για παράδειγμα το τέλος επιτηδεύματος, την επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, την ανάγκη για επιδότηση των ζωοτροφών, την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, την επιδότηση της τιμής πώλησης των καυσίμων στην αντλία, κ.ά, ζητώντας να δοθούν λύσεις και οπωσδήποτε να ληφθεί εκ νέου υπ' όψιν η νησιωτικότητα. Ο κ. Γεωργαντάς δεσμεύθηκε ότι τα εν λόγω θέματα επίσης θα εξεταστούν και μάλιστα άμεσα.

Για την συνάντηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου με τον κ. Γεωργαντά μίλησε ο Δ. Καπούνης στον Aegean Voice 107.5 και στην εκπομπή «Cyclades On Air».

Ακούστε τις δηλώσεις του Δ. Καπούνη:

https://www.youtube.com/watch?v=87vmyCBxD0A