slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Σύρος: Έφτασε η μηχανή του ΕΚΑΒ που… σώζει ζωές (video)

Γιώργος Σολάρης
Ένας μοτοσυκλετιστής του ΕΚΑΒ που μπορεί να επέμβει ανά πάσα στιγμή και όπου παραστεί ανάγκη φιλοξενείται για πρωτη σεζόν στη Σύρο

Με μοτοσικλέτες ταχείας απόκρισης του ΕΚΑΒ, με τις οποίες διασώστες θα μπορούν να μεταβαίνουν γρήγορα και πριν από τα ασθενοφόρα στα περιστατικά για να παρέχουν την κατάλληλη φροντίδα, ενισχύεται η επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα σε νησιά του Αιγαίου.

Σήμερα το πρωί έφτασε στο νησί της Σύρου, η μοτοσυκλέτα του ΕΚΑΒ που θα καλύψουν –επικουρικά με τα ασθενοφόρα των περιοχών – τη Σύρο, τη Νάξο, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, ενώ το ίδιο θα συμβεί από τη μεθεπόμενη εβδομάδα και στην Πάρο.

Περιοδεία της Κατερίνας Μονογυιού στη Νάξο και την Άνδρο

   Η βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Μονογυιού επισκέφτηκε τη Νάξο με σκοπό να παρευρεθεί στον εορτασμό του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτη. Η Κατερίνα Μονογυιού παρευρέθηκε στη Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό του Αγίου στην πόλη της Νάξου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεωργίου, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου, Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου και του οικείου Ποιμενάρχου, Παροναξίας κ. Καλλινίκου. Στη συνέχεια, η Κατερίνα Μονογυιού πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με το Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Δημήτρη Λιανό, με τον οποίο συζήτησε για τα μέτρα προστασίας κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, για την πορεία των έργων υποδομών στο

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων : Σήμερα Τρίτη 18 Ιουλίου στις 8:30 μμ. η παρουσιάσει του βιβλίου της βραβευμένης συγγραφέας Μαρίας Καραγιάννη

Η βραβευμένη συγγραφέας Μαρία Καραγιάννη θα βρεθεί στην Nάξο την Τρίτη, 18 Ιουλίου για να παρουσιάσει το  τελευταίο της λογοτεχνικό έργο με τίτλο «Η Ευχή – Πώς  δολοφονείς εκείνους που σε δολοφόνησαν...». Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα ρεαλισμού που θέτει ηθικά διλήμματα και εστιάζει στο έγκλημα της έμφυλης βίας, στα γονεϊκά πρότυπα και στις παραβιάσεις των

«Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Τρίτη 18-7-2023 στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Π.Ε Κυκλάδων».





Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ενημερώνει ότι την Τρίτη 18-7-2023, σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που συντάσσει η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο κίνδυνος για την εκδήλωση πυρκαγιών στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου - Π.Ε. Κυκλάδων είναι πολύ υψηλός (Κατηγορία κινδύνου 4) και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας-επιφυλακής. 

Παρακαλούμε πολύ τους πολίτες και τους επισκέπτες των νησιών του Νότιου Αιγαίου, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια ή εργασία στο ύπαιθρο, που είναι δυνατόν να προκαλέσει πυρκαγιά από αμέλεια και να ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία σε οποιοδήποτε γεγονός υποπέσει στην αντίληψη τους. Επίσης λόγω του αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς και των ισχυρών ανέμων που εκδηλώνονται παρακαλούμε πολύ τους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους που δραστηριοποιούνται στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου – Π.Ε. Κυκλάδων, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να συμμορφώνονται σε όσα προβλέπονται στις ισχύουσες Πυροσβεστικές Διατάξεις και να ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία σε οποιοδήποτε γεγονός υποπέσει στην αντίληψη τους.

Για την Τρίτη 18-7-2023 θα ισχύει απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων σε περιοχές NATURA, δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση, όπως ορίζονται στο Ν. 998/1979 (Α' 289) στις περιοχές που περιλαμβάνονται στην υπ' αριθ. πρωτ. υπ' αριθ. πρωτ. 62185/447/11-5-2023 (ΑΔΑ ΩΝΖΩ7ΛΞ-6ΧΠ)  Απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων και για τις περιοχές της νήσου Άνδρου που περιγράφονται σε αυτή από 2μ.μ. ως 6π.μ. της επόμενης ημέρας.

Στις ΠΕ, Δωδεκανήσου ο κίνδυνος για την εκδήλωση πυρκαγιών είναι υψηλός (Κατηγορία κινδύνου 3) και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας και ισχύει ομοίως η απόφαση απαγόρευσης κυκλοφορίας η υπ' αριθ. πρωτ. 65925/577/31-5-2022 (ΑΔΑ ΩΧΥΓ7ΛΞ-ΥΘΝ) Απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου στις περιοχές των νήσων Ρόδου, Σύμης, Κω, Καλύμνου και Καρπάθου που περιγράφονται σε αυτή από 9μ.μ. ως 6π.μ. της επόμενης ημέρας.

Σας ενημερώνουμε τέλος ότι στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (https://civilprotection.gov.gr/odigies-prostasias/dasikes-pyrkagies) καθώς επίσης και στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου https://www.pnai.gov.gr/archives/16891 – Θέματα Πολιτικής Προστασίας) υπάρχουν αναρτημένες Οδηγίες Προστασίας από Δασικές πυρκαγιές.


.


Ερμούπολη 17 Ιουλίου 2023


Έκπληξη: Ο Κώστας Καραμανλής εξελέγη πρόεδρος του ΔΣ της Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνοπαραγωγών Ελλάδος


Ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής / Φωτογραφία SOOC
 
Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου των εταιριών της Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνοπαραγωγών Ελλάδος (ΣΕΚΕ Α.Ε.) αναλαμβάνει ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, "για το Δ.Σ και όλη την οικογένεια της ΣΕΚΕ η εκλογή του κ. Κώστα Καραμανλή στην Προεδρία του Ομίλου είναι ιδιαίτερα τιμητική. Είναι βέβαιο ότι η διοικητική του εμπειρία, οι γνώσεις του, οι διεθνείς του επαφές, το μεγάλο ενδιαφέρον του για τον πρωτογενή τομέα και η φροντίδα του για τον αγροτικό κόσμο θα συμβάλλουν αποτελεσματικά στην ενίσχυση της στρατηγικής ανάπτυξης που με δυναμισμό ακολουθεί η εταιρία τα τελευταία χρόνια, τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά, παραμένοντας πιστή στις αξίες και τις αρχές που πρεσβεύει ο συνεταιριστικός της χαρακτήρας για τη στήριξη της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής".


Ποια είναι η ΣΕΚΕ
Η ΣΕΚΕ ιδρύθηκε το 1947 από τον μεγάλο συνεταιριστή και πολιτικό ηγέτη Αλέξανδρο Μπαλτατζή και την συγκροτούν συνεταιριστικές οργανώσεις από περιοχές κυρίως της Βόρειας Ελλάδας.

Η εταιρία έχει έδρα την Ξάνθη και διαθέτει θυγατρικές εταιρίες και ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στις περισσότερες γειτονικές χώρες. Προμηθεύεται αγροτικά προϊόντα από περισσότερους από 11.000 καπνοπαραγωγούς και απασχολεί συνολικά πάνω από 1000 εργαζόμενους στις χώρες που ασκεί δραστηριότητα.

Πεδίο της δραστηριότητάς της είναι η μεταποίηση και εξαγωγή καπνών σε περισσότερες από 30 χώρες, η παραγωγή, επεξεργασία και εξαγωγή φρούτων και η παραγωγή και εμπορία ποιοτικών ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων (ελαιόλαδο, ελιές, μέλι και χυμοί).

Η ΣΕΚΕ αποτελεί πρότυπο επιτυχημένης συνεταιριστικής εταιρίας που δραστηριοποιείται στον πρωτογενή τομέα της χώρας μας, με κερδοφόρα πορεία και διαχρονικά σημαντική προσφορά στις τοπικές κοινωνίες.

Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή για την απόφασή του να δεχτεί να αναλάβει τη θέση του προέδρου της ΣΕΚΕ
«Μετά την ανακοίνωση της απόφασής του να ολοκληρώσει την κοινοβουλευτική του πορεία ο κ. Κώστας Καραμανλής δέχτηκε πολλές και αξιόλογες προτάσεις συνεργασίας. Η εξόχως τιμητική πρόταση του ΔΣ της ΣΕΚΕ να αναλάβει τη θέση του προέδρου του Ομίλου πληροί μια σειρά από κριτήρια που βάρυναν στην τελική απόφαση του κ. Καραμανλή να την κάνει αποδεκτή» σημειώνουν συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού και προσθέτουν:


«- Η σημασία του πρωτογενούς τομέα για την ελληνική οικονομία, την περιφερειακή ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή είναι τεράστια.

Η ΣΕΚΕ δεν ανήκει, δεν διοικείται, δεν εξαρτάται από ένα φυσικό πρόσωπο. Είναι μια συνεταιριστική επιχείρηση που ουσιαστικά ελέγχεται από τους ίδιους τους παραγωγούς.
Η ΣΕΚΕ είναι μια πρότυπη, σύγχρονη, υγιής, δυναμικά αναπτυσσόμενη και εξωστρεφής ελληνική επιχείρηση. Με δεσπόζουσα θέση στην εγχώρια αγορά, αλλά και ισχυρή και συνεχώς αυξανόμενη παρουσία στη ΝΑ Ευρώπη.
Η ΣΕΚΕ βρίσκεται τώρα στη φάση της υλοποίησης ενός νέου φιλόδοξου επιχειρηματικού σχεδίου που αφορά στη συγκέντρωση, επεξεργασία , τυποποίηση και προώθηση στην ελληνική αλλά κυρίως στις ξένες αγορές επώνυμων αγροτικών προϊόντων (ελαιολάδου, μελιού, φρούτων και χυμών).
Η ΣΕΚΕ έχει έδρα την Ξάνθη και κέντρο των δραστηριοτήτων της τη Θράκη. Η συμβολή της στην οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή αλλά και την προοπτική της Θράκης είναι ιδιαίτερα σημαντική».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ<p>Πηγή: <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr">iefimerida.gr</a> - <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr/politiki/proedros-toy-ds-seke-o-proin-prothypoyrgos-kostas-karamanlis">Έκπληξη: Ο Κώστας Καραμανλής εξελέγη πρόεδρος του ΔΣ της Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνοπαραγωγών Ελλάδος - iefimerida.gr</a></p>

Ο Νικηφόρος Παπανικόλας υποψήφιος περιφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ στο ν. Αιγαίο

/
Σύμφωνα με πληροφορίες, οριστικοποιήθηκε πριν από λίγο η υποψηφιότητα του δικηγόρου Νικηφόρου Παπανικόλα, για την περιφέρεια Ν. Αιγαίου με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται εντός της ημέρας ή το αργότερο αύριο

Η Ε.Α.Σ. Νάξου στέκεται δίπλα στους πληγέντες από την πυρκαγιά Aγροτοκτηνοτρόφους μας


Η πυρκαγιά, που έπληξε την Παρασκευή και το Σάββατο 14 και 15 Ιουλίου χωριά της Ορεινής Νάξου, άφησε στο διάβα της ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή. Αυτό, όμως, που μπορεί με σχετική ακρίβεια να υπολογιστεί, είναι η ζημιά στην περιουσία και το εισόδημα Aγροτοκτηνοτρόφων μας που επλήγησαν από την καταστροφική φωτιά. Είναι ανάγκη να τονίσουμε ότι όσοι ορεινοί Ναξιώτες ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα είναι οι πιο φτωχοί και ευάλωτοι από τους γεωργοκτηνοτρόφους του νησιού.

Δ. Καπούνης: Η μείωση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και η επίδρασή της στην παραγωγή προϊόντων Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.)

 
Ο πρωτογενής τομέας της ελληνικής οικονομίας διέρχεται υπαρξιακή κρίση, ιδιαίτερα μετά την όξυνση του προβλήματος έλλειψης ζωοτροφών, αλλά και την εκτίναξη του κόστους παραγωγής, προ πάντων των τιμών της ενέργειας.

Ειδικά στον νησιωτικό χώρο τα προβλήματα μεγεθύνονται, λόγω της γεωμορφολογίας, της επιβαρυμένης αύξησης του κόστους των εισροών, αλλά και της ανεπαρκούς αντιμετώπισης από την κυβέρνηση των μειονεκτημάτων της νησιωτικότητας.

Θηραϊκή Πολιτεία: Αναγγελία υποψηφίου συμβούλου




Καφιέρης Μηνάς του Δημητρίου

Επιχειρηματίας Εστίασης

Καλωσορίζουμε τον Μηνά Καφιέρη στη Θηραϊκή Πολιτεία, που συνεχίζει να στηρίζει το δυναμικό της παράταξης και να συμβάλλει στην επιδίωξη για την επιτυχία των στόχων της.

Ο Μηνάς, ασχολείται με τα κοινά της Σαντορίνης και της Θηρασίας ως εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος με την Παράταξη μας για σχεδόν 10 χρόνια.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Θήρας κατά την τελευταία Δημαρχιακή θητεία της Θηραϊκής Πολιτείας, κατά την οποία η Επιχείρηση προχώρησε με μεγάλα έργα, συγκρατημένες οικονομικές δαπάνες αλλά και με τις περισσότερες δημοπρατήσεις των έργων που υλοποιούνται ακόμα και σήμερα.

Γεννήθηκε και κατοικεί στα Φηρά και είναι πατέρας ενός παιδιού.

Υποψήφια με τον Γιώργο Χατζημάρκο η Δέσποινα Χατζηδιάκου από τη Ρόδο

 

Την υποψηφιότητα της Δέσποινας Χατζηδιάκου, στο πλευρό του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, ανακοινώνει η παράταξη "Μπροστά το Νότιο Αιγαίο" για τις επικείμενες περιφερειακές εκλογές, στην Περιφερειακή Ενότητα Ρόδου.

 

Η κ. Χατζηδιάκου, εκπαιδευτικός και ακαδημαϊκός που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (ως Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό στο Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού «Δημιουργική Κίνηση») καθώς και Ειδική Σύμβουλος Δημάρχου Ρόδου σε θέματα Πολιτισμού, Διεθνών σχέσεων και Διασποράς, αναφέρει στη δήλωσή της, με την οποία ανακοινώνει την απόφασή του να πορευτεί με τον Γιώργο Χατζημάρκο στις περιφερειακές εκλογές:

Γιάννης Βλασερός : Πρόληψη -αντιμετώπιση και όχι δάκρυα πάνω στην καμένη Νάξο.

  

Η πανέμορφη και εγκαταλελειμμένη περιοχή της ορεινής Νάξο είναι δυστυχώς και εκτεθειμένη στις φυσικές καταστροφές.

Η καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε την Παρασκευή 14 του μηνός, μέρα καύσωνα, στην περιοχή της Κεραμωτής είχε ως αποτέλεσμα να μετατρέψει μία περιοχή παρθένα και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους σε κρανίου τόπο.

Ο ηρωισμός των πυροσβεστών απέτρεψε τα χειρότερα και δεν θρηνήσαμε θύματα.

Δυστυχώς οι επαναλαμβανόμενες προηγούμενες πυρκαγιές στην περιοχή δεν ήταν ικανές να ωθήσουν τους ιθύνοντες να εφαρμόσουν μια αντιπυρική πολιτική με οργανωμένη, στελεχωμένη και εξοπλισμένη πυροσβεστική υπηρεσία με πυκνές συνεχείς περιπολίες στις επίμαχες περιοχές με οργανωμένο σχέδιο αντιμετώπισης για κάθε περιοχή, όπως εκκένωσης των οικισμών με αντιπυρικές ζώνες με βατούς δρόμους.

🤣🤣ΣΥΡΙΖΑ: Οι «πασοκογενείς» αντιδρούν για την «εξαφάνιση» Τζουμάκα από το πρωτοσέλιδο της «Αυγής»


Αντιδράσεις στις τάξεις των «πασοκογενών» στελεχών που πρόσκεινται στην Προοδευτική Συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε το σημερινό πρωτοσέλιδο της «Αυγής», από το οποίο απουσιάζει ο Στέφανος Τζουμάκας ως τέταρτος υποψήφιος για την Προεδρία του κόμματος.


«Κάπως έτσι έκοψαν και τον Τζουμάκα από το πρωτοσέλιδο της Αυγής. Μιλάμε για πολύ ανανεωτική αριστερά» σχολίασε στο Facebook ο Άγης Τάτσης, ο οποίος είχε καταφερθεί προ καιρού και κατά του Νίκου Φίλη, κάνοντας λόγο για «Πέμπτη φάλαγγα».

ΣΥΡΙΖΑ: Παραιτήθηκε από την Πολιτική Γραμματεία ο Σπίρτζης - Υπέρ Αχτσιόγλου ο Βούτσης


Ο ίδιος είχε προαναγγείλει την παραίτησή του, καθώς είχε προτείνει να βγουν καινούργια όργανα


Την παραίτησή του από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, η οποία συνεχίζεται για δεύτερη μέρα .

Σημειώνεται ότι ο ίδιος είχε προαναγγείλει την παραίτησή του μετά την αποχώρηση Τσίπρα, καθώς, όπως είχε υποστηρίξει, πρότεινε να βγουν καινούργια όργανα. 

ΣΥΡΙΖΑ:Καβγάς του διευθυντή της Αυγής, Σπύρου Ραπανάκη, με τον Παύλο Πολάκη


Ο Νίκος Καρανίκας στο πλευρό του Παύλου Πολάκη για τα «καλλιστεία» στον ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία ο Σπύρος Ραπανάκης συσχέτισε με την υποψηφιότητα Αχτσιόγλου

Άγριο καβγά είχαν μέσω των social media ο διευθυντής της «Αυγής», Σπύρος Ραπανάκης, και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, με αφορμή κάποιους από τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε ο δεύτερος κατά την τοποθέτησή του στην πρώτη ημέρα συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, το Σάββατο.


Αυτό που ενόχλησε τον δημοσιογράφο ήταν οι όροι «καλλιστεία» και «lifestyle» που χρησιμοποίησε ο Παύλος Πολάκης με τον Σπύρο Ραπανάκη να κάνει λόγο για «αθλιότητες» και να συσχετίζει τις αναφορές αυτές με την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου, την οποία, ωστόσο, δεν κατονομάζει.

«Την επόμενη ημέρα δίνεται η ευκαιρία να μπουν ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές με το λούμπεν, τον σεξισμό και τις ψευτοπαλικαριές» κατέληξε στην ανάρτησή του ο διευθυντής της «Αυγής».

Με Νάξο έκλεισαν την τηλεοπτική σεζόν και οι «Δύο στη Μία» της ΕΡΤ!


Ακόμη μία εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης έριξε αυλαία για τη φετινή τηλεοπτική χρονιά με… Νάξο!

Οι «Δύο στη Μία» της ΕΡΤ συνδέθηκαν ζωντανά με το νησί μας και, αφού άκουσαν τον Πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρη Καπούνη και τον Ναξιώτη ξενοδόχο, Μιχάλη Κρητικό, να δίνουν τα νέα για την τουριστική κίνηση στη Νάξο, πήραν μια... γεύση από λιχουδιές με τα εκλεκτά προϊόντα της Ε.Α.Σ. και της Νάξου και

Το «Mega Σαββατοκύριακο» έριξε αυλαία για φέτος με... Νάξο και Καλάβρυτα!




Με δύο πολύ ιδιαίτερες ταυτόχρονες ζωντανές συνδέσεις ολοκλήρωσε τη φετινή τηλεοπτική σεζόν το «Mega Σαββατοκύριακο»!

Στο ένα «παράθυρο», η δημοφιλής εκπομπή του Mega είχε συνδεθεί με τη Νάξο, όπου ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, ο ιδιοκτήτης ξενοδοχείου, Ιάκωβος Κάβουρας, ο ταξιδιωτικός πράκτορας, Σταμάτης Καπίρης και ο επιχειρηματίας, Κώστας Ανεβλαβής, αφού μίλησαν για την τουριστική κίνηση στο νησί μας, προσκάλεσαν όλον τον κόσμο να το επισκεφθεί για να απολαύσει τις απαράμιλλες ομορφιές, τη ζεστή φιλοξενία και τα πεντανόστιμα προϊόντα του!

Συντονιστικό ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Νάξου: Καίγεται η ορεινή Νάξος. Και η Δημοτική Αρχή του τόπου, γιόρταζε με βεγγαλικά τον Άγιο Νικόδημο

Καίγεται η ορεινή Νάξος. Η φωτιά έφτασε στο κατώφλι των χωριών μας. Ευτυχώς αποφύγαμε τα χειρότερα. Καταστρέφονται περιοχές/τοπία που έχουν διατηρήσει την αγροτική τους ταυτότητα, αυτό που δημιούργησαν οι κάτοικοι μέσα στους

αιώνες και έμεινε μακριά από την ανεξέλεγκτη εξάπλωση του
τουρισμού που εξελίσσεται και στη Νάξο. Μετά από σχεδόν 12 χρόνια θητείας της δεξιάς στο Δήμο και στην Περιφέρεια, τα χωριά μας βρίσκονται ακόμα στο έλεος των καιρικών
φαινομένων. Δεν υπάρχει σχεδιασμός για πρόβλεψη και αντιμετώπιση καταστροφών. Οι υποδομές είναι παλαιωμένες ανίκανες να αντεπεξέλθουν στις σύγχρονες απαιτήσεις. Δεν υπάρχει οργανωμένη φροντίδα για τους κατοίκους που ζουν
ακόμα στις ορεινές περιοχές του νησιού. Η κλιματική αλλαγή μας χτυπάει τη πόρτα. Είναι ανάγκη να την αναγνωρίσουμε με τις ιδιαιτερότητες της
νησιωτικότητας, ώστε να βρεθούν τρόποι και συστήματα για μια
επαρκή αντιμετώπιση της. Την εγκατάλειψη του Τόπου στη μοίρα του, την έλλειψη φροντίδας και σχεδιασμού, θα τα πληρώσουμε όλοι μας
στο μέλλον, από όποιο εργασιακό περιβάλλον και αν προερχόμαστε. Έρχεται η φωτιά για να αναδείξει όλα αυτά που κρύβονται κάτω από
το χαλί.... Αδιαφορία, Ανημπόρια, Ανικανότητα, Αναλγησία. Την ημέρα της γιορτής του Αγίου Νικοδήμου, οι πυροσβέστες  πολεμούσαν με ότι είχαν και δεν είχαν για την κατάσβεση της φωτιάς, με την συμμετοχή των κατοίκων των χωριών, ενώ στη δυτική ακτή η Δημοτική Αρχή του τόπου, γιόρταζε με βεγγαλικά τον Άγιο  Νικόδημο,. Το ίδιο νησί το οποίο καλούμαστε να φροντίζουμε στο σύνολο του με  τις ανάγκες τις ιδιεταιρότητες και τις αποχρώσεις του, είναι ένα ενιαίο
σύνολο στην πολυπλοκότητα της παγκοσμιοποίησης που βιώνουμε. Η πυρκαγιά όμως στην ορεινή Νάξο, για την κατάσβεση της οποίας

εργάστηκαν σκληρά και ασταμάτητα οι πυροσβέστες μας, αναδεικνύει ταυτόχρονα και ένα ακόμη ζήτημα των ημερών. Την
στελέχωση των κρίσιμων φορέων του δημοσίου, οι οποίοι μεριμνούν
για τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών αυτής της χώρας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προτιμάει, αντί για επιπλέον προσλήψεις
μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ, να στελεχώσει τα ασθενοφόρα μας, με πυροσβέστες και φαντάρους, την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται σε
επικίνδυνη περίοδο πυρκαγιών, ελέω του καύσωνα και ταυτοχρόνως
οι καθυστερημένες παρεμβάσεις του ΕΚΑΒ σε επείγοντα περιστατικά, μας έχουν κάνει να θρηνήσουμε δεκάδες θύματα το τελευταίο
διάστημα. Αποδεικνύεται πως η διακυβέρνηση μιας χώρας δεν
επιτελείται με ημίμετρα ούτε με ανέμελες εξαγγελίες υπό τηλεοπτική
κάλυψη. Χρειαζόμαστε ισχυρό και ποιοτικό ΕΣΥ, όπως και τους
πυροσβέστες μας μάχιμους στο πεδίο, ώστε να διαφυλάσσεται η ζωή
και η ακεραιότητα των πολιτών. Συντονιστικό ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Νάξου