slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Στο 6ο Συμπόσιο Σεφέρη, το οποίο διεξήχθη στις 4-6 Νοεμβρίου 2023 στην Αγία Νάπα της Κύπρου κ. Γιώργος Ανωμερίτης

Στο 6ο Συμπόσιο Σεφέρη, το οποίο διεξήχθη στις 4-6 Νοεμβρίου 2023 στην 
Αγία Νάπα της Κύπρου και του οποίου τα εγκαίνια κήρυξε ο Πρόεδρος της 
Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, συμμετείχε ως ερευνητής 
του έργου του Γ. Σεφέρη, με ναξιακού ενδιαφέροντος εισήγηση ο κ. Γιώργος 
Ανωμερίτης. Με θέμα της εισήγησής του «Γιώργος Σεφέρης και Νίκος Αρώνης, δύο 
άγνωστες επιστολές του Γ. Σεφέρη προς το Νίκο Αρώνη», ο κ. Γ. Ανωμερίτης 
αναφέρθηκε στη δυνατή φιλία των δύο ανδρών, στη σχέση τους με τη «Σχολή 
Αρώνη», την οποία ίδρυσε ο Ναξιώτης Νικόλαος Αρώνης το 1852, παππούς του 
Νίκου Αρώνη.
Για το Νίκο Αρώνη, αργότερα μετά την καταστροφή, εκλεγμένο Πρόεδρο της 
Ένωσης Σμυρναίων, η Ιωάννα Τσάτσου, αδελφή του ποιητή είχε γράψει: «Στην 
κάθε ώρα που ο Γιώργος είχε ανάγκη καρδιακό φίλο και δημόσιο άνδρα 
απολύτου εμπιστοσύνης, σ' αυτόν ήθελε καταφύγει. Ήταν ο καλύτερος 
φίλος του Γιώργου».
Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά το 2008 η «Βιβλιοθήκη Ανωμερίτη», πριν 
δηλαδή 15 χρόνια παρουσίασε το ποιητικό έργο του Γ. Σεφέρη σε σχέση με τη 
Νάξο, σε διημερίδα στο Φιλώτι υπό τον τίτλο «Ο Οικουμενικός Σεφέρης και η 
Νάξος».
(Στη φωτο ο Γ. Ανωμερίτης με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στο 
Πολιτιστικό Κέντρο Γ. Σεφέρης).

---------- Forwarded message ---------
Από: Irene Moustaki <irenemoustaki@hotmail.com>
Date: Τετ 8 Νοε 2023, 6:10 μ.μ.
Subject: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
To: irenemoustaki@hotmal.com <irenemoustaki@hotmal.com>


Σας αποστέλλουμε Ανακοίνωση Τύπου της Βιβλιοθήκης Ανωμερίτη του Σ.Φ.Ν.

Με εκτίμηση,

Ειρήνη Μουστάκη


🤣🤣ΣΥΡΙΖΑ: Παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας η Ακρίτα - Στήριξε υποψήφιο δήμαρχο της ΝΔ


Η Νομαρχιακή Επιτροπή Βόρειας Αθήνας ζητά επίσης την απόσυρση της παραπομπής για διαγραφή των τεσσάρων στελεχών με ψήφους 26 υπέρ 6 κατά 4 αποχές
Στο πειθαρχικό, δηλαδή την Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία παραπέμπει η Νομαρχιακή Επιτροπή Βόρειας Αθήνας (ΝΕΒΑ) τη Βουλευτή Επικρατείας, Έλενα Ακρίτα.
Την παραπομπή προκάλεσε η στάση που τήρησε η κ. Ακρίτα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, υποστηρίζοντας δημόσια τον υποψήφιο δήμαρχο της ΝΔ στην περιοχή του Ψυχικού και όχι την Μαρία Αποστολάκη, δικηγόρο και νομική εκπρόσωπο του Κέντρου «Διοτίμα», η οποία υπήρξε η εκλεκτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην περιοχή.

📺Ο Μαρινάκης ψάχνει δικαιολογίες επειδή λειτούργησε σαν εκπρόσωπος Σημίτη: Απάντησα στην ακραία ρητορική Κασσελάκη και θύμισα τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ των δήθεν Ρομπέν των Δασών


Νέες διευκρινίσεις όσον αφορά το γιατί σχολίασε τη δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη για τον Κώστα Σημίτη και τις προηγούμενες κυβερνήσεις έδωσε το πρωί της Τετάρτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

«Όταν ακούω τον πρόεδρο του κόμματος που μας φόρτωσε με ένα αχρείαστο τρίτο μνημόνιο, έφερε ουρές κόσμου στις τράπεζες να μιλά με αυτόν τον τρόπο υιοθετώντας την ρητορική του υπαρχηγού του, Παύλου Πολάκη, είπα ότι πρέπει να έχουμε συναίσθηση του τι εκπροσωπούμε» είπε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΤΙ ΛΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ! ΟΠΟΙΟΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΑ ΞΕΦΤΙΛΙΚΙΑ ΜΕ ΑΚΗ-ΓΙΑΝΝΟ ΕΚΝΕΥΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΚΕΝΤΡΩΟΥΣ😱😱Διαμαντοπούλου για Κασσελάκη: Έβρισε χυδαία, δημιουργεί αποστροφή στον κόσμο του κέντρου - Προσεχώς τίτλοι τέλους


"Τι δουλειά έχω με εκείνους που έχουν σπαταλήσει τόσα δισεκατομμύρια του ελληνικού λαού" είχε δηλώσει ο Στέφανος Κασσελάκης
Απάντηση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη έδωσε η Άννα Διαμαντοπούλου, μετά την απαξιωτική αναφορά του για την περίοδο της διακυβέρνησης Σημίτη. 

ΣΥΜΒΑΙΝΟΥ ΑΥΤΑ ΣΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ😜😜Πορτογαλία: Παραιτήθηκε ο Αντόνιο Κόστα έπειτα από το σκάνδαλο διαφθοράς

Την παραίτησή του υπέβαλε ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, λίγες ώρες μετά την έφοδο της Αστυνομίας στην επίσημη κατοικία του, στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά.
Ο Αντόνιο Κόστα, προερχόμενος από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ήταν Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας από το 2015.
Νωρίτερα, κατά την έφοδο της Αστυνομίας στην επίσημη κατοικία του Πρωθυπουργού, συνελήφθη ο προσωπάρχης του, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της Πορτογαλίας.
Στο μικροσκόπιο των αρχών έχει μπει και ο ίδιος ο Αντόνιο Κόστα, σύμφωνα με την πορτογαλική εισαγγελία.

Ο Αναπλ. Υπουργός Αθλητισμού Γ. Βρούτσης υποδέχθηκε στο υπουργείο τον Πρόεδρο και μέλη του Συλλόγου «ΤΡΕΞΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ»


Ο Αναπλ. Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Γιάννης Βρούτσης, την Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023, υποδέχθηκε στο υπουργείο τη διοίκηση και τα μέλη του Συλλόγου «Τρέξε Μαζί μου». Μετά το πέρας της επίσκεψης ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι:

Το Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γιώργο Λεονταρίτη επισκέφθηκε σήμερα, Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Σαντορίνης κ. Νίκος Ζώρζος.

Στην αρχή της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης συνεχάρη τον κ. Ζώρζο και του ευχήθηκε καλή δύναμη και κάθε πρόοδο στην επερχόμενη θητεία.
Κατά τη διάρκεια της εκτενούς συζήτησης μεταξύ των δύο ανδρών, τέθηκαν επί τάπητος όλα τα θέματα που αφορούν τη Σαντορίνη, με προεξάρχοντα τα θέματα της διαχείρισης των απορριμμάτων και της συνέχισης των εργασιών αποκατάστασης του επαρχιακού οδικού δικτύου του νησιού. Σε δήλωση που προέβη ο κ. Αντιπεριφερειάρχης στο τέλος της συνάντησης ανέφερε:

Λαϊκή Συσπείρωση Ν.Αι: Την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες και μετανάστες εξέφρασαν Πότσος & Αγγέλου

Με τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Ρόδο συνομίλησαν σήμερα οι επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου και Περιφέρειας Τάκης Πότσος και Γιάννης Αγγέλου, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του ΚΚΕ για το συνεχιζόμενο δράμα του ξεριζωμού τους.

Όλες τις προηγούμενες μέρες μέλη και φίλοι του ΚΚΕ , πρόσφεραν και υλική βοήθεια σε πρόσφυγες και μετανάστες με ιδιαίτερη φροντίδα στα παιδιά, τα οποία βρίσκονται κι αυτά έξω στα πάρκα εκτεθειμένα ενώ κάποια είναι άρρωστα από τις απαράδεκτες συνθήκες στις οποίες ζουν.

Σε συνάντηση που ακολούθησε με τον Αστυνομικό Υποδιευθυντή κ. Γεώργιο Στέργου συζητήθηκε η συνδρομή του προσωπικού και των Υπηρεσιών της Αστυνομίας για την διεκπεραίωση των διαδικασιών της μεταφοράς των προσφύγων και μεταναστών.

Γιώργος Σταθάκης για το κόμμα «Κασσελάκη-Παππά-Πολάκη»: Ακραίοι λαϊκιστές, ανίκανοι πολιτικά, ξεκίνησαν πόλεμο στην Αριστερά

Άρθρο με το οποίο απογυμνώνει τον ΣΥΡΙΖΑ της εποχής Κασσελάκη και της ηγετικής ομάδας γύρω από αυτόν έγραψε ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, περιγράφοντας το κόμμα «Κασσελάκη-Παππά-Πολάκη» ως «λαϊκιστίκο» καθώς, όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο νέος πρόεδρος του κόμματος «εκπροσώπησε τη "λαϊκιστική" τάση του, την «Κίνηση Μελών» (Ν. Παπάς, Ρ. Δούρου, Π. Πολάκης, Θ. Τζάκρη, κλπ) και τους νεοεισελθέντες (Αντώναρος, κλπ)».
Όπως γράφει στο News247 ο κ. Σταθάκης στο άρθρο με το οποίο ουσιαστικά ανακοινώνει την αποχώρησή του, «οι λαϊκιστές είναι θιασώτες της αναβίωσης του παραδοσιακού δικομματισμού, της μετατόπισης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς το Κέντρο και του απογαλακτισμού του από την Αριστερά, είτε ως κουλτούρα, είτε ως ιστορική παρακαταθήκη του χώρου» προσθέτοντας ότι «προγραμματικά είναι παντελώς ανύπαρκτοι και ως πολιτικό προσωπικό ανίκανοι να συμβάλλουν στην παραγωγή νέων ιδεών για την κατάκτηση της πλειοψηφίας ή την διακυβέρνηση».

Ο Δούκας νομίζει ότι είναι τόσο τρανός που βάζει τους "κύκλους" να πουν ότι η κυβέρνηση τον τρέμει και του επιτίθεται

Αντίδραση από το επιτελείο του Χάρη Δούκα με αφορμή χθεσινές δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη και σημερινή τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου
Για στοχευμένες επιθέσεις εναντίον του εκλεγμένου δημάρχου Αθηναίων μιλά το επιτελείο του με αφορμή τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών σε σχέση με την παρέμβαση του κ.Χάρη Δούκα στην υπόθεση του μετρό Εξαρχείων και την κοπή δένδρων στην πλατεία. Το περιβάλλον του κ.Δούκα ξεκαθαρίζει ότι η θέση του τελευταίου είναι σαφής, θέλει και μετρό και δένδρα.

Ανήμερα των Ταξιαρχών ο Ελληνικός Στόλος με το θωρηκτό Αβέρωφ επικεφαλής μπαίνει στο λιμάνι της Μυτιλήνης – Η Ελληνική Σημαία υψώνεται στη Λέσβο

Ανήμερα της γιορτής του Ταξιάρχη, του προστάτη της Λέσβου, μια μέρα σαν σήμερα δηλαδή, 8 Νοεμβρίου του 1912, ο στόλος ο Ελληνικός απελευθερώνει το νησί της Σαπφούς.
Ο Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης είχε αποπλεύσει στις 5 Οκτωβρίου από το Φάληρο με πρώτο στόχο την κατάληψη της Λήμνου ώστε να εξασφαλιστεί η εποπτεία στα Δαρδανέλια. Η Ναυμαχία της Λήμνου οδήγησε τους Τούρκους με μεγάλες ζημιές και ανθρώπινες απώλειες στα Στενά για να μη ξαναβγούν σύντομα. Ο ελληνικός στόλος απέπλευσε από το Μούδρο και έφτασε τις πρώτες πρωινές ώρες της 8ης Νοεμβρίου έξω από το λιμάνι της Μυτιλήνης· κύριος σκοπός του ήταν η κατάληψη της πόλης με την αποβίβαση των Ελλήνων Πεζοναυτών, που αριθμούσαν περίπου 1.400 άνδρες.

Γραβιέρα Νάξου: Μπήκε στη λίστα με τα 10 καλύτερα τυριά του κόσμου Ξεχώρισε ανάμεσα σε σχεδόν 24.000 τυρία στον οδηγό του «Taste Atlas».

 Παγκόσμια αναγνώριση επεφύλασσε για τη Γραβιέρα Νάξου το Taste Atlas 2023, καθώς το ελληνικό τυρί μπήκε στη λίστα με τα 10 καλύτερα τυριά του κόσμου ξανά!


Στον διαγωνισμό καταχωρήθηκαν συνολικά 35.895 διαφορετικά τυριά, με τους συντελεστές του Taste Atlas να αναγνωρίζουν εν τέλει το 1/3 εξ αυτών, δηλάδη 23.863 από αυτές τις «συμμετοχές», ως έγκυρες.
Παγκόσμια αναγνώριση για την Γραβιέρα Νάξου

Στην Πάρο ο Αν. Υπουργός Αθλητισμού Γ. Βρούτσης, συνοδευόμενος από τον Ολυμπιονίκη στην Κωπηλασία Βασίλη Πολύμερο

Συναντήσεις με διοικήσεις Ναυτικών Ομίλων και Αθλητικών Συλλόγων


Εκπροσώπηση στις εκδηλώσεις εορτασμού της Αγίας Θεοκτίστης


Ο Αναπλ. Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης, θα πραγματοποιήσει μονοήμερη επίσκεψη στη νήσο Πάρο, την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023, όπου θα παραστεί ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης στις θρησκευτικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Αγίας Θεοκτίστης

Ειδικότερα, θα παραστεί στην Θεία Λειτουργία που θα τελεστεί στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Παροναξίας κ.κ. Καλλίνικου.