slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ι. Βρούτσης για το εργατικό ατύχημα στο κτίριο του Υπουργείου Εργασίας

«Το εργατικό ατύχημα της 19ης Δεκεμβρίου, στο επί της οδού Κοραή κτίριο του Υπουργείου Εργασίας, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός αλλοδαπού εργαζόμενου, πατέρα τεσσάρων παιδιών, συγκλονίζει και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά.

Σοκάρουν, όμως, ακόμα περισσότερο, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε την ζωή του ο άτυχος εργαζόμενος σε εταιρεία καθαρισμού.

Έπεσε από τον 3ο όροφο των γραφείων του Υπουργείου Εργασίας, ενώ καθάριζε τα τζάμια, ημέρα Κυριακή, εκτός του νόμιμου ωραρίου, που σύμφωνα με τη σύμβαση πρέπει να γίνεται τις καθημερινές 04:00-09:00 μ.μ.

Δεν υπήρχαν τα προβλεπόμενα μέσα προστασίας για τις ανάλογες εργασίες και ήταν ανασφάλιστος, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες.

Οι ευθύνες της εργοδότριας εταιρείας καθαρισμού είναι μεγάλες και πρέπει να αποδοθούν άμεσα, αυστηρά και παραδειγματικά.

Οι ευθύνες όμως και του Υπουργείου Εργασίας είναι, επίσης, μεγάλες.

Δεν είναι δυνατόν ο θεματοφύλακας των κανόνων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, να αμελεί τόσο εγκληματικά τον έλεγχο στις ίδιες τις εγκαταστάσεις του.

Δεν είναι δυνατόν να παραβιάζεται τόσο εξόφθαλμα η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας μπροστά στα μάτια της ίδιας της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Εργασίας.

Πόση ασφάλεια άραγε μπορούν να αισθάνονται οι εργαζόμενοι της χώρας μας όταν βλέπουν να συμβαίνουν τέτοια ατυχήματα ακόμα και στο ίδιο το κτίριο του Υπ. Εργασίας;

Το στοίχημα της Υγείας και της Ασφάλειας των εργαζομένων στην πατρίδα μας δεν κερδίζεται με μεγαλόστομες διακηρύξεις και θεωρητικές εξαγγελίες.

Κατοχυρώνεται μόνο με συστηματική δουλειά, ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και περισσότερους στοχευμένους ελέγχους.

Η Υγεία και η Ζωή είναι αγαθά ανεκτίμητα και η προστασία τους είναι θεμελιώδης υποχρέωση της πολιτείας».Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας.

Ο αγαπημένος υπουργός των ΜΜΕ μετά την τρομοκρατία εξάρθρωσε και τη ακρίβειαΑπύθμενη είναι η οικονομική αιμορραγία που υφίσταται ο Έλληνας καταναλωτής.

Στη δραματική μείωση που δέχεται το οικογενειακό εισόδημα, λόγω της σφοδρής επίθεσης από τις επιταγές της τρόικας και τις πολιτικές της κυβέρνησης, προστίθενται και οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης.

Οι ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται να ζήσουν οι Έλληνες καθιστούν την επιβίωση ένα είδος «extreme sport», όπου ο δείκτης δυσκολίας συνεχώς ανεβαίνει και οι πολίτες αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα.

Τα παραδείγματα για του λόγου το αληθές άπειρα. Τελευταίο αλλά όχι έσχατο παράδειγμα της δραματικής οικονομικής κατάστασης που βρίσκεται το μέσο ελληνικό νοικοκυριό έρχεται από την έκθεση του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, μέσα σε έναν χρόνο οι καταναλωτές έχουν κληθεί να πληρώσουν «καπέλο» 5% στα είδη βασικής ανάγκης.

Οι αιτίες της διαρκούς αύξησης του κόστους ζωής πολλές. Από τις διαδοχικές αυξήσεις του Φ.Π.Α. -τρεις μέσα σε διάστημα ενός έτους- τη δραματική εκτόξευση της τιμής των καυσίμων και την τιμολογιακή πολιτική στις κρατικές εταιρείες κοινής ωφέλειας (Δ.Ε.Η.) έως την κερδοσκοπία που ανθεί στο έπακρο.

Καπέλο 5% στον καλάθι της νοικοκυράς

Σύμφωνα με έρευνα του ΕΛΚΕΚΑ, το οικογενειακό καλάθι ενός μέσου ελληνικού νοικοκυριού σκαρφάλωσε  στα 2120,75 ευρώ τον Νοέμβριο του 2010.

Σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2009, όταν το καλάθι της νοικοκυράς κόστιζε 2020,52 ευρώ, η αύξηση είναι κατά 100,23 ευρώ.

Σε ποσοστιαίες μονάδες το «καπέλο» που πλήρωσαν οι καταναλωτές μέσα σ' ένα έτος είναι  5%.

 
Σύμφωνα με το ΕΛΚΕΚΑ, τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν:

α) κατά 19% τα αλκοολούχα ποτά και ο καπνός

β) κατά 16% οι μεταφορές

γ) και κατά 6% η στέγαση

Μικρότερες αυξήσεις εμφάνισαν η ψυχαγωγία (1%), τα ξενοδοχεία, καφετέριες και εστιατόρια (3%), η ένδυση και υπόδηση (2%) και τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά (κατά 2%).

Φωτιά στα τιμολόγια της Δ.Ε.Η.

Με τον «καλύτερο» τρόπο μπαίνει το 2011 για περίπου 5 εκατομμύρια ελληνικά νοικοκυριά, καθώς η Δ.Ε.Η. τους κάνει πρωτοχρονιάτικο δώρο μια αύξηση 14% στα τιμολόγιά της.

Είναι προφανές, δηλαδή, ότι στα μύρια όσα προβλήματα και στις αδυναμίες που έχει ο μέσος Έλληνας θα προστεθεί ακόμη ένα από τη σοβαρή αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος, εξαιτίας της αύξησης του Φ.Π.Α. από 11% στο 13%.

Με βάση τη νέα τιμολογιακή πολιτική που αναμένεται να εγκριθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και μέσα στην εβδομάδα από την υπουργό Περιβάλλοντος-Ενέργειας, τα μικρά φτωχά νοικοκυριά που καταναλώνουν έως 800 κιλοβατώρες στο τετράμηνο αναμένεται να πληρώνουν 30 ευρώ επιπλέον.

Η πλειονότητα των νοικοκυριών, δηλαδή περίπου δύο εκατ. καταναλωτές που καταναλώνουν από 801 μέχρι 1.600 κιλοβατώρες, θα επιβαρυνθεί κατά 2,6% με 2,7%.

Για όσους καταναλώνουν από 1.601 μέχρι 2.000 κιλοβατώρες η αύξηση αναμένεται να είναι 1,6%.

Αντίθετα, για όσους καταναλώνουν από 2.001 έως 3.000 κιλοβατώρες προβλέπεται να γίνει μείωση 4,4% και από 3.001 και πάνω, το τιμολόγιο θα μειωθεί κατά 13,8%.

Για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, η Δ.Ε.Η. έδωσε παράταση έως το τέλος Ιανουαρίου, ώστε να υποβάλουν αιτήσεις ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο που παρέχει μειώσεις έως 30%. Τα νέα τιμολόγια είναι, ωστόσο, ευνοϊκά για τους εμπορικούς καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

Στα ύψη η τιμή της βενζίνης

Ανοδικά εξακολουθούν να κινούνται στη χώρα μας οι τιμές των καυσίμων, σύμφωνα και με έρευνα της ΕΛΠΑ για τις αντίστοιχες τιμές στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης τον Δεκέμβριο. Για τη βενζίνη 95 οκτανίων η τιμή της στη χώρα μας διαμορφώνεται στο 1.573 ευρώ ανά λίτρο και το ντίζελ στο 1.364 ευρώ ανά λίτρο.

Οι υψηλότερες τιμές αμόλυβδης βενζίνης εντοπίστηκαν στην Ολλανδία 1,62 ευρώ το λίτρο, στην Ελλάδα 1, 573 ευρώ το λίτρο, το Βέλγιο 1,511 ευρώ το λίτρο, τη Γερμανία 1,451 ευρώ, τη Φινλανδία 1,482 ευρώ, την Πορτογαλία 1,468 ευρώ, την Ιταλία 1,42 ευρώ,  την Ιρλανδία 1,399 ευρώ το λίτρο.

Αντίστοιχα οι υψηλότερες τιμές στο ντίζελ σημειώθηκαν στη χώρα μας με 1,364 ευρώ το λίτρο,  την Ιρλανδία 1,329 ευρώ το λίτρο , την Ολλανδία 1,301 ευρώ το λίτρο, το Βέλγιο 1,298 ευρώ το λίτρο, τη Γερμανία 1,284 ευρώ το λίτρο και τη Γαλλία 1,233 ευρώ το λίτρο.

Κερδοσκοπίας το ανάγνωσμα

Δεν φθάνουν οι αυξήσεις στην τιμή της αμόλυβδης, έρχεται και ένα κύκλωμα βενζινοπωλών να κάνει τη ζωή των καταναλωτών αφόρητη.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Ανάπτυξης, εντοπίστηκαν το τελευταίο διάστημα μετά από ενδελεχείς ελέγχους ηλεκτρονικοί μηχανισμοί που ήταν τοποθετημένοι στις αντλίες υγρών καυσίμων και κατέκλεβαν τους καταναλωτές

Για αυτό ακριβώς τον λόγο, το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας προωθεί την ψήφιση τροπολογίας με αυστηρότατες ποινές, όπως είναι η αναστολή λειτουργίας των πρατηρίων που παρανομούν, έως και οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας, πέραν των χρηματικών προστίμων.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου υπογραμμίζεται ότι για πρώτη φορά τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα προέβησαν σε 50 ελέγχους και εντόπισαν τον τελευταίο καιρό μηχανισμούς καταδολίευσης αντλιών υγρών καυσίμων που εξαπατούσαν και έκλεβαν τους καταναλωτές. Κατόπιν τούτου, προχώρησαν σε σφράγιση των παράνομων αντλιών. Δυστυχώς, λόγω της ανεπαρκούς κείμενης νομοθεσίας, μετά την αφαίρεση των παράνομων μηχανισμών, αποσφραγίζονται οι αντλίες, χωρίς ουσιαστική και αποτρεπτική ποινή για τους δράστες.

Αλλά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων εκφράζει την αγανάκτησή της που διαπιστώνει χρήση παράνομων μηχανισμών παρέμβασης στις αντλίες των καυσίμων, με σκοπό τις ελλειμματικές παραδόσεις στους καταναλωτές. Η ΠΟΠΕΚ κάνει λόγο για κυκλώματα που είναι συνδεδεμένα με ηλεκτρονικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας στις αντλίες πρατηρίων, για να επηρεάζουν ελλειμματικά την παραδιδόμενη ποσότητα.

Οι πιο χρεωμένοι Δήμοι στην Ελλάδα

Τα στοιχεία είναι αυτά που έδωσαν οι ίδιοι οι Δήμοι στο ΥΠΕΣ οπότε πρέπει να διατηρούμε μια επιφύλαξη ή να προσθέσουμε κάτι τις μιας και από συγκεκριμένο Δήμο της Αθήνας έχ πληροφόρηση ότι το χρέος του είναι το διπλάσιο απ ότι αναγράφεται στο πίνακα:

CLOSE WINDOW

Δείτε εδώ τα χρέη όλων των Δήμων και ποιοι δεν χρωστάνε

Οι εφημερίδες σήμερα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) ·Μετά την απογραφή του προσωπικού – «Σκούπα» στο Δημόσιο – Πώς χιλιάδες υπάλληλοι, χωρίς αντικείμενο εργασίας, θα επαναξιοποιηθούν·Εσωκομματικοί τριγμοί στο ΠΑΣΟΚ- Όλο και περισσότερα στελέχη επικρίνουν την κυβέρνησή τους·Ενώ η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών καταγγέλλει κερδοσκοπία… - Στο 1,70 η τιμή της αμόλυβδης!  

 

ΑΥΓΗ ·Βρώμικη πολιτική για τα σκουπίδια – Ταφόπλακα στην ανακύκλωση, ρυπογόνα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από «σύμμεικτα» σκουπίδια, παράδοση της καθαριότητας σε διαπλεκόμενα συμφέροντα είναι τα σχέδια που προωθούν βιαστικά κυβέρνηση και αιρετοί του δικομματισμού·13ος μισθός – Χωρίς δώρο Χριστουγέννων χιλιάδες εργαζόμενοι·Απόβλητα – Το ΕΣΥ παρανομεί!  

 

ΑΥΡΙΑΝΗ ·Σαρώνει την οικονομία η καταιγιστική επίθεση των ξένων κερδοσκόπων – Αποφασισμένα να σπρώξουν την χώρα μας στην χρεωκοπία εμφανίζονται τα ξένα επενδυτικά σχήματα·Κίνδυνος απόλυσης για 4.500 υπαλλήλους – Οι οποίοι δεν υποβάλουν αίτηση για μετάταξη·Ανοίγει μέτωπο και στον ΟΤΕ- Απολύσεις και μειώσεις μισθών από τους Γερμανούς  

 

ΒΡΑΔΥΝΗ ·Λαίλαπα σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ- Η κυβέρνηση ανοίγει τον ασκό του Αιόλου·Νέα Δημοκρατία – Δέσμη προτάσεων εν όψει της αναθεώρησης·Νέο Ασφαλιστικό – Μαζικές αιτήσεις  για συντάξεις  

 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ÿ»Έγκλημα» στο Μαξίμου – Παραμερίζεται ο Ραγκούσης, καπελώνονται οι υπουργοί – Ο Γιώργος Παπανδρέου «στήνε» παρακυβέρνηση και επιτελάρχη την Ρεγγίνα ΒάρτζεληŸΓιατί πάει Ισπανία ο Σαμαράς – Αντιμνημονιακό μέτωπο στον ευρωπαϊκό ΝότοŸΑπίστευτο – Το φτωχό κράτος βρίσκει και δίνει εκατομμύρια για το πείραμα CERN

 

ΕΘΝΟΣ ·Αξιωματικοί δύο ταχυτήτων στο…μέρισμα – Θύελλα μετά την αποκάλυψη για τη διάλυση του Μετοχικού Ταμείου·Οδηγός για την αυτοπεραίωση – Ακριβότερη το 2011·Πειραγμένες αντλίες – Λουκέτο στα βενζινάδικα που κλέβουν  

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ·»Ηλεκτροσόκ» στο Μαξίμου από Λοβέρδο και Φωτόπουλο – Ο πράσινος πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ «ξεβρακώνει» τα κυβερνητικά στελέχη·Σε…Λευκό Οίκο μετατρέπει το γραφείο του ο Παπανδρέου – Βάζει «καπέλο» στον Πάγκαλο και στον Ραγκούση τη Βαρτζελή·Καταρρέει το ΠΑΣΟΚ, δεν έχει «σάλιο» στα ταμεία του  

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ·Εγκύκλιος – βόμβα του υπ. Οικονομικών για τα εισοδήματα του 2010- Έξτρα φόροι για 1 εκατ. Μικρομεσαίους από το νέο σύστημα αυτοπεραίωσης·Αποκλειστικό – Βάζουν «λουκέτο» σε εκατοντάδες σχολεία λόγω κρίσης –Μυστικές αναφορές περιφερειακών διευθυντών για «κούρεμα» μονάδων·Πακέτο – βόμβα στην Ελληνική Πρεσβεία της Ρώμης –Νέο-τρομοκρατία χωρίς…σύνορα  

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ·»Σας κλέβουν στην αντλία»- Βενζινοπώλες καταγγέλλουν συναδέλφους τους για κόλπα με τη βενζίνη·Προωθείται μείωση αποδοχών στον ΟΤΕ·Σε σκάνδαλο εξελίσσεται το μετρό Θεσσαλονίκης  

 

ΕΣΤΙΑ ·Η σύγκρουσις με τις συντεχνίες – Η τρόικα πιέζει, η Κυβέρνησις διστάζει·Οι μετατάξεις στο Δημόσιο·Δέμα- βόμβα σε ελληνική πρεσβεία  

 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ·Εφιάλτης τρομοκρατίας στην ελληνική πρεσβεία της Ρώμης·Μετατάξεις υπαλλήλων στα «τυφλά» - Παραμένει υπερτροφικό το Δημόσιο· Πάγωμα και περικοπή αμοιβών στον ΟΤΕ- Deutsche Telekom: Υψηλό εργασιακό κόστος – Αρχίζει η μείωση αποδοχών στις ΔΕΚΟ

 

ΤΑ ΝΕΑ  ·Επίσημη καταγγελία – Μας κλέβουν στη βενζίνη!·Μέσα στο 2011- Με ποια κριτήρια θα επιλεγούν 20.000 διευθυντές Εκπαίδευσης·Έρευνα – Ξεσηκώνονται οι συμβολαιογράφοι