slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ακόμα περιμένουν οι μελισσοκόμοι στήριξη για τον κλάδο τους





 





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ακόμα περιμένουν οι μελισσοκόμοι στήριξη για τον κλάδο τους


Ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος συνυπέγραψε ερώτηση με θέμα τα σημαντικά προβλήματα επιβίωσης αντιμετωπίζει ο κλάδος της μελισσοκομίας. Τόσο η αύξηση του κόστους παραγωγής, όσο και οι χαμηλές τιμές χονδρικής πώλησης του μελιού, έχουν οδηγήσει στη μείωση των μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων.


Πλήγμα αποτελεί ο αποκλεισμός των μελισσοκόμων από τις ενισχύσεις για ζωοτροφές, καθώς οι τιμές των μελισσοτροφών (ζαχαροζύμαρο), έχουν φτάσει στα ύψη και η αναγκαία ζάχαρη, για να ετοιμάσουν οι μελισσοκόμοι τροφή, έχει αυξηθεί δραματικά, με αποτέλεσμα να είναι απαγορευτική. Όλοι οι μελισσοκόμοι, ανεξαρτήτως αριθμού κυψελών, έχουν ανάγκη να καλύψουν την αγορά της τροφής, προκειμένου να μην πεθάνουν οι μέλισσες.


Επιπρόσθετα, το κόστος μετακίνησης έχει υπερδιπλασιαστεί, εξαιτίας της αύξησης των καυσίμων. Οι μελισσοκόμοι όμως, οφείλουν 1-2 φορές την εβδομάδα να επισκέπτονται το μελισσοκομείο τους για επιθεώρηση, που βρίσκεται συνήθως σε μακρινή απόσταση από τον τόπο κατοικίας τους, αλλά και να μετακινούν τα μελίσσια τους σε μεγάλες αποστάσεις για την εκμετάλλευση των ανθοφοριών, αλλά και για την ανανέωση του πληθυσμού τους, προκειμένου να επιβιώσουν οι μέλισσες, αφού αυτές ζουν μόνο 40 ημέρες.


Πέρα όλων των παραπάνω προκλήσεων, οι μελισσοκόμοι έρχονται αντιμέτωποι και με τις "ελληνοποιήσεις" μελιού, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε δημοσιεύματα, λόγω της υστέρησης των ελεγκτικών μηχανισμών της πολιτείας.


Για το ζήτημα αυτό είχαμε προχωρήσει σε κοινοβουλευτική παρέμβαση, καταθέτοντας την από 15/12/22 Ερώτηση με θέμα «Να ενισχυθεί ο κλάδος της μελισσοκομίας, ώστε να επιβιώσουν όλες οι μονάδες, ανεξαρτήτως δυναμικότητας κυψελών», η οποία μέχρι σήμερα παραμένει χωρίς απάντηση.


Σε συνάντηση που είχε η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (Ο.Μ.Σ.Ε.) στα τέλη του περασμένου έτους, υπήρξε η δέσμευση για ενίσχυση των μελισσοκόμων.

Ωστόσο, ακόμα και αυτό το αίτημα της Ο.Μ.Σ.Ε. για ενίσχυση της τάξης των 13 ευρώ ανά κυψέλη -που σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για να καλύψει τις τεράστιες αυξήσεις οι οποίες γονατίζουν τους μελισσοκόμους- δεν έχει ακόμα ικανοποιηθεί.

Δ

είτε εδώ την ερώτηση: 2023-02-28 Βαρδάκης_(Μελισσοκόμοι)


Δήλωση της Κατερίνας Μονογυιού για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη

Ακολουθεί δήλωση της βουλευτού Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη:

«Σήμερα είναι μια πραγματικά θλιβερή ημέρα για την Πατρίδα μας. Ο πόνος για τον άδικο χαμό των συνανθρώπων μας είναι ανείπωτος και οι εικόνες είναι πραγματικά συγκλονιστικές. Συναισθάνομαι τις οικογένειες των θυμάτων και καταλαβαίνω όσο κανείς την οδύνη όσων έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους. Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου οι τραυματίες να γίνουν σύντομα καλά και να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα. Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη και τη συμπαράστασή μου στις οικογένειες των θυμάτων. Είμαστε δίπλα σας και η σκέψη μας είναι μαζί σας.»

Κώστας Μπιζάς: Εκδίκαση στο ΣΤΕ για τα αιολικά πάρκα

             

ΕΠΑΡΧΟΣ ΠΑΡΟΥ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ




Ο Έπαρχος Πάρου κ. Μπιζάς, παρευρέθηκε στην εκδίκαση της Αίτησης Ακύρωσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, των Δήμων και των Συλλογικών Φορέων σχετικά με την Έγκριση των Περιβαλλοντικών  Όρων (ΕΠΟ) του έργου << Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 218,5MW (95 Α/Γ) και των συνοδών σε αυτό έργων στα νησιά Πάρο, Νάξο, Τήνο και Άνδρο >>  που πραγματοποιήθηκε ενώπιον του ΣΤΕ, στην Αθήνα σήμερα 1 Μαρτίου 2023.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης της υπόθεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο κ. Μπιζάς δήλωσε:

Ο Δ. Καπούνης στον Aegean Voice 107,5 για την... επίσκεψη της Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π. στο Μόναχο

Στον Aegean Voice 107,5 μίλησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης και αναφέρθηκε στην παρουσία της Ε.Α.Σ. στη Γερμανία και το Μόναχο, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος ενημέρωσης και προώθησης του κορυφαίου προϊόντος της Ένωσης, της Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π.
Επίσης, ο Δ. Καπούνης αναφέρθηκε και στις δράσεις και επαφές που θα πραγματοποιήσει η Ε.Α.Σ. στη

Εθνική Τραγωδία σύγκρουση τρένων στα Τέμπη. 38 νεκροί και 66 τραυματίες – 6 σε ΜΕΘ - Υπάρχουν αγνοούμενοι ΒΙΝΤΕΟ


Στους 38 ανέρχονται πλέον σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής στις 09:35 οι νεκροί από τη φονική σύγκρουση επιβατικής με εμπορική αμαξοστοιχία έξω από τη Λάρισα.

Οι επιχειρήσεις έρευνας για απεγκλωβισμό επιβατών είναι σε πλήρη εξέλιξη από διασώστες αλλά και εθελοντές που έχουν σπεύσει στο σημείο και ψάχνουν κάθε σπιθαμή. Οι έρευνα στο πρώτο και το δεύτερο βαγόνι συνεχίζεται.

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες, η πυροσβεστική νωρίτερα είχε ανακοινώσει από τις 6:20 τα ξημερώματα ότι υπήρχαν 32 νεκροί και 66 τραυματίες, ενώ υπήρχαν και εγκλωβισμένοι επιβάτες της αμαξοστοιχίας, η οποία λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ της Τρίτης συγκρούστηκε με εμπορικό τρένο, λίγο έξω από τη Λάρισα.