slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Με υπομνήματά τοποθετήθηκαν για την παραπομπής τους σε Προανακριτική Επιτροπή οι πρώην υπουργοί, Θ. Ρουσσόπουλος και Α. Κοντός.

Θ. Ρουσσόπουλος: θα επιδιώξω με όλα τα νόμιμα μέσα, ως το τέλος, τη δικαίωσή μου.

Αλέξανδρος Κοντός : η όλη διαδικασία, θεωρώ ότι κινείται
στα πλαίσια της ανάδειξης προκατασκευασμένων ενόχων.

Ο πρώην υπουργός Επικρατείας, Θ. Ρουσσόπουλος, δηλώνοντας πως δεν πρόκειται να παραστεί στη σημερινή συνεδρίαση, υποστηρίζει πως «στην εποχή μας, λίγοι είναι πρόθυμοι να ακούσουν και να ακολουθήσουν τον βασανιστικό δρόμο αναζήτησης της αλήθειας».
«Οι αφορισμοί, οι γενικότητες και τα στερεότυπα που δημιουργήθηκαν σ’ αυτήν την υπόθεση, κυριαρχούν πέρα από το δίκιο και το άδικο. Με σεβασμό στο αποτέλεσμα της σημερινής διαδικασίας, σας γνωστοποιώ ότι θα επιδιώξω με όλα τα νόμιμα μέσα, ως το τέλος, τη δικαίωσή μου. Το ήθος και η αξιοπρέπειά μου, ορίζουν το δρόμο αυτής της επιδίωξης, όσο μακρύς και αν είναι» καταλήγει στην επιστολή του ο κος Ρουσόπουλος.

Από πλευράς του, ο Αλέξανδρος Κοντός, στη δική του επιστολή υπενθυμίζει πως έχει τοποθετηθεί αναλυτικά στην υπόθεση, κατά την προηγούμενη σχετική συνεδρίαση της Ολομέλειας και γνωστοποιεί την πρόθεσή του να μην παραστεί και λάβει μέρος στην όλη διαδικασία, «διότι θεωρώ ότι αυτή κινείται στα πλαίσια της ανάδειξης προκατασκευασμένων ενόχων και προειλημμένων αποφάσεων από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να εξυπηρετήσει επικοινωνιακές του σκοπιμότητες».

Ομιλία Βουλγαράκη στη συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση προανακριτικής για το Βατοπαίδι

Μίλησε πριν από λίγο στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Βατοπαιδίου ο Γ. Βουλγαράκης. Ανέφερε κλασικά ένα κάρο στοιχεία (τα οποία έχουμε δημοσιεύσει και εμείς εδώ) και αναρωτήθηκε ποιά είναι τα στοιχεία επί τη βάσει των οποίων κατηγορείται... δεν νομίζω να του απάντησε κανένας μια και δεν υπάρχουν... εξάλλου τα στοιχεία που υπάρχουν εναντίον του, δεν μπορούν για τυπικούς λόγους να αναφερθούν μέσα στη Βουλή μιας και κανένας βουλευτής δεν μπορεί να του πει:

"Αγόρι μου σε "καταδίκασε" το τρίο Στούτζες των Χατζηνικολάου-Τράγκα και Παπαγιάννη! Αυτό είναι το στοιχείο βάσει του οποίου σε παραπέμπουμε. Ακόμα δεν το κατάλαβες; Δεν μπορούμε να τους πάμε κόντρα"... αλλά αυτά δεν λέγονται μέσα στη Βουλή.

Τι να περιμένεις όμως να απαντήσουν οι ΠΑΣΟΚοι με στοιχεία όταν το ίδιο το κόμμα σου λειτουργεί υπό των φόβο των μίντια και σε δίνει στεγνά ενώ μετά από μερικές μέρες έρχεται και λέει ότι δεν έχεις καμία ανάμειξη!

Τέλος πάντων τα πρόβατα του ΠΑΣΟΚ θα τρέξουν μόλις σφυρίξει ο τσομπάνης και θα ψηφίσουν την παραπομπή του σε προανακριτική... και αυτοί που υπογράφουν μνημόνια εκχωρώντας κυριαρχικά δικαιώματα θα είναι οι ήρωες και οι άλλοι σπίτι τους... αυτή είναι η πολιτική ζωή στην Ελλάδα όπως την ορίζουν μερικά νούμερα όπως ο Βλάχος, ο Χατζηνικολάου, ο Τράγκας και ο Παπαγιάννης...

Πριν διαβάσετε την ομιλία και τα στοιχεία που παραθέτει ο Βουλγαράκης έχετε υπόψη σας ότι το μόνο κόμμα που ζητάει την παραπομπή του είναι το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Συνασπισμός που στο πόρισμα της πρώτης εξεταστικής επί ΝΔ ζητούσε την παραπομπή του σε προανακριτική... αυτή τη φορά τον εξαιρεί μιας και απεδείχθη ότι δεν έχει καμία εμπλοκή:

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Ένα ψέμα , δεν γίνεται αλήθεια επειδή είναι ευρέως διαδεδομένο ούτε η αλήθεια μπορεί να μετατραπεί σε ψέμα επειδή κάποιοι δεν θέλουν να τη δουν !

Διερωτώμαι λοιπόν πραγματικά, ποιος είναι ο λόγος που σήμερα βρίσκομαι εδώ, αφού είναι γνωστό ότι :

Δεν είχα και δεν θα μπορούσα να έχω καμία απολύτως αρμοδιότητα ως Υπουργός με την υπόθεση του Βατοπεδίου.

Δεν υπέγραψα κανένα απολύτως έγγραφο – Υπουργική Απόφαση, Νόμο άλλη διοικητική πράξη που να σχετίζεται με την υπόθεση.

Δεν παρενέβην καθόλου στο χαρακτηρισμό ή αποχαρακτηρισμό της περιοχής από πλευράς του Υπ. Πολιτισμού .

Απέδειξα με απόφαση του κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου υπογεγραμμένη από τον Υπουργό Γερουλάνο , ότι η περιοχή δεν είναι καν κηρυγμένος Αρχαιολογικός χώρος.

Σε ολόκληρη τη δικαστική διερεύνηση δεν υπάρχει πουθενά και δεν αναφέρθηκε από κανένα το όνομα μου ούτε μια φορά.

Είναι γνωστό ότι δεν γνωρίζω τους μοναχούς ουτε της Μονής Βατοπεδίου ούτε και καμιάς άλλης Μονής και δεν έχω επισκεφτεί ποτέ το Άγιο Όρος,

Κατέθεσα έγγραφο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου που αποδεικνύει ότι η σύζυγος μου δεν έχει προσποριστεί ούτε ένα ευρώ απ τις πράξεις που έκανε στις ανταλλαγές. (Σχ.1)

Έχουν ελεγχθεί με δική μου πρωτοβουλία όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί τόσο οι δικοί μου, όσο και της οικογένειας μου .

Εξάλλου, η περίοδος των μεταβιβάσεων καλύπτει τη θητεία 4 Υπουργών Πολιτισμού!

Δηλαδή 2 μεταβιβάσεις έγιναν ενόσω ήμουν Υπ, Δημοσίας Τάξεως και 6 μετά που ορίστηκα Υπ. Ναυτιλίας .

Παρ όλα αυτά , κατά την κυβερνητική πλειοψηφία, και αν οι ισχυρισμοί της είναι αληθείς –που δεν είναι, ευθύνη για παράβαση καθήκοντος έχω μόνο εγώ . Και για τους 4 !

Με λίγα λόγια κυρίες και κύριοι Βουλευτές, δεν βρίσκομαι σήμερα ενώπιων σας ως πολιτικός , αλλά ως φυσικό πρόσωπο.

Ως Γιώργος Βουλγαράκης!

Να πάρουμε όμως τα πράγματα όμως απ την αρχή.

Η κυβερνητική πλειοψηφία ζητά σήμερα να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες επικαλούμενη το 259 του ΠΚ δηλαδή για απλή παράβαση καθήκοντος. Και τι επικαλείται γι αυτό;

Το πρώτο που επικαλείται είναι ότι :

« Ως Υπ. Πολιτισμού τον Ιούλιο του 2007 έλαβα γνώση των καταγγελιών του Προισταμένου της 10ης Εφορίας Αρχαιοτήτων Ταβλάκη ,με καταγγελία για τη μεταβίβαση κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου και ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει αυτή η μεταβίβαση απ το δημόσιο στην Μονή χωρίς την έγκριση της απ την αρμόδια υπηρεσία» (Σχ .2)

Τι έκανα όμως όταν έλαβα γνώση του έγγραφου της 10ης ΕΒΑ ;

Έκανα αυτό που θα είχε καθήκον να κάνει ο κάθε πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου στη θέση μου.

Απέστειλα την επιστολή στην αρμόδια διεύθυνση και ζήτησα να εξεταστεί ,αν οι ισχυρισμοί του Εφόρου ότι δηλαδή ,πρέπει πριν από κάθε μεταβίβαση να γνωμοδοτεί η αρμόδια εφορία, είχαν βάση .

Η αρμόδια διεύθυνση, λοιπόν , μου απάντησε ότι

« ο αρχαιολογικός νόμος δεν προβλέπει διαδικασία γνωμάτευσης συλλογικού η ατομικού οργάνου του ΥΠΠΟ προ της μεταβίβασης ακινήτων εντός αρχαιολογικού χώρου» (Σχ.3)

Πότε λοιπόν θα είχα ευθύνη ως Υπουργός και σε ποια περίπτωση θα είχα παραβεί το καθήκον μου;

Θα είχα ευθύνη απόλυτη , που θα άγγιζε τα όρια της συγκάλυψης ,αν παρά το έγγραφο της 10ης ΕΒΑ , δεν έκανα τίποτα.

Αν δηλαδή το αγνοούσα παντελώς.

Αν έβαζα το έγγραφο στο αρχείο .

Αν δεν το παρέπεμπα στην αρμόδια υπηρεσία.

Η ακόμα περισσότερο ,αν η αρμόδια διεύθυνση μου επιβεβαίωνε τους ισχυρισμούς Ταβλάκη και ζητούσε από εμένα περεταίρω ενέργειες τις οποίες δεν έκανα

Τότε πράγματι θα είχα απόλυτη ευθύνη αν δεν έκανα κάτι.

Πώς όμως να ζητήσει περαιτέρω ενέργειες η διεύθυνση, αφού ακόμα και σήμερα η άποψη της υπηρεσίας παραμένει ακριβώς η ίδια .

Είναι λοιπόν αυτό παράβαση καθήκοντος;

Το δεύτερο που επικαλείται η πορισματική έκθεση είναι ότι:

« Όφειλα να προστατεύω τους αρχαιολογικούς χώρους είτε παραπέμποντας το θέμα στο ΚΑΣ η με ερώτημα στο ΝΣΚ, όπως έστω αργοπορημένα έκανε ο διάδοχος μου στο Υπουργείο κ. Λιαπης υποβάλλοντας ερώτημα σχετικά με τη δυνατότητα ακύρωσης των συμβολαίων »

Κύριοι Βουλευτές,

Το έγγραφο της 10ης ΕΒΑ , έφτασε σε μένα ως κοινοποίηση ,τον Ιουλίου του 2007.

Εσταλει αυθημερόν στην αρμόδια διεύθυνση, η οποία και απαντά στα τέλη του ίδιου μηνά -τον Ιουλίου δηλαδή ,στη Νομαρχία Χαλκιδικής όλα όσα σας διάβασα πριν.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, τον Αύγουστο, προκηρύχτηκαν εκλογές και στις αρχές Σεπτεμβρίου ορίστικα Υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας.

Από πού λοιπόν να έστελνα το ερώτημα στο ΚΑΣ η στο ΝΣΚ, απ το Υπ. Ναυτιλίας ;

Με ποια αρμοδιότητα;

Ελέγχομαι δηλαδή για παράβαση καθήκοντος επειδή ως Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας δεν απευθύνθηκα στις υπηρεσίες του Υπ. Πολιτισμού ;

Αν είναι έτσι, τότε πρέπει για παράβαση καθήκοντος να παραπεμφθούν όλοι οι Υπουργοί ,απ όλα τα Υπουργία και για όλα τα θέματα!

Παρ όλα αυτά, η πορισματική έκθεση εξακολουθεί να παραποιεί την αλήθεια.

Όταν η απάντηση που εστάλη από τη αρμόδια διεύθυνση κάνει τον υπηρεσιακό της κύκλο ,φτάνει και στη 10η εφορία , η οποία δεν απαντά καθόλου.

Επανέρχεται στο θέμα με νέα επιστολή της , 5 μήνες μετά !

Και ζητά με έγγραφο της τον Ιανουάριο του 2008 από τον Υπουργό να ακυρώσει τα συμβόλαια. (Σχ.4)

Είναι αυτό που αναγκάζει και τον Υπουργό να στείλει το ερώτημα στο ΝΣΚ. Πότε;

Το Μάρτιο του 2008 δηλαδή 10 Μήνες μετά!

Δηλαδή ,εγώ κατηγορούμαι για παράβαση καθήκοντος επειδή δεν ανάγκασα τις υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ – να ξανά ασχοληθούν με το θέμα ενώ ήμουν σε άλλο Υπουργείο, και το αρμόδιο Υπουργείο που είχε το φάκελο ένα χρόνο μπροστά του είναι απολύτως δικαιολογημένο !

Και τι απάντησε όμως το ΝΣΚ;

Διαβάζω την τοποθέτηση Λιάπη στη Βουλή τον Οκτώβριο του 2008, διότι όλο αυτό που περιέγραψα συζητήθηκε στη εδώ υπό μορφή επερώτησης Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Διαβάζω απ τα πρακτικά :

« Πρέπει εδώ να τονίσω, ότι η αρχαιολογική νομοθεσία δεν προβλέπει την προηγούμενη γνωμοδότηση του ΥΠΠΟ και την έκδοση διοικητικής πράξης πριν από οποιαδήποτε μεταβίβαση ακίνητης ιδιοκτησίας στην οποία βρίσκονται ακίνητα χαρακτηρισμένα ως μνημεία.

Επομένως το ΥΠΠΟ, δεν έχει και δεν θα μπορούσε να έχει οποιαδήποτε αρμοδιότητα για το θέμα.

Επίσης το ΥΠΠΟ δεν έχει αρμοδιότητα προηγούμενης γνωμοδότησης και έκδοση αντίστοιχης διοικητικής πράξης ακόμη και αν η μεταβιβαζόμενη περιοχή αποτελεί η ίδια κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο…» .

Και παρακάτω «…τα συμβόλαια δεν είναι διοικητικές πράξεις. Το ΥΠΠΟ ούτε είχε , ούτε έχει οποιαδήποτε αρμοδιότητα να ζητήσει την ακύρωση αυτών των συμβολαίων , δεν μπορεί αντικειμενικά. » ( Σχ.5)

Και είναι πράγματι έτσι.

Άλλωστε αν είναι τόσο απλό να ακυρωθούν τα συμβόλαια, γιατί δεν τα έχει ακυρώσει σήμερα η κυβέρνηση να τελειώνουμε;

Γιατί δεν τα ακυρώνει τώρα;

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Γίνονται μεταβιβάσεις χωρίς άδεια του ΥΠΠΟ σε περιοχές που έχουν χαρακτηρίσει ως αρχαιολογικοί χώροι;

Διότι αυτό είναι το νομικά κρίσιμο ερώτημα.

Αντί άλλης συζήτησης επικαλούμαι τη μαρτυρία του συντάκτη του Αρχαιολογικού Νόμου και σημερινού Υπουργού Β. Βενιζέλου.

Είναι τόσες πολλές οι αναφορές κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή του νόμου , που πραγματικά απορώ πως μπορεί η πορισματική έκθεση να ισχυρίζεται κάτι τέτοιο.

Λέει στην ολομέλεια ο Β. Βενιζελος

« ο χαρακτηρισμός μια περιοχής ως αρχαιολογικού χώρου δεν συνεπάγεται δέσμευση των δικαιωμάτων κυριότητας και πολύ περισσότερο δεν συνάγεται περιορισμό της ελευθερίας διάθεσης τους…. »

Επικαλούμαι όμως και την εμπειρία όλων σας στην αίθουσα αυτή που εκλέγεστε σε περιοχές στις οποίες υπάρχουν αρχαιολογικοί χώροι.

Επικαλούμαι όλους τους νομικούς της αίθουσας αυτής.

Για να γίνει αντιληπτό τι συζητάμε τώρα ,καταθέτω το διάταγμα που κηρύσσει όλη σχεδόν την Αθηνά ως αρχαιολογικό χώρο. (Σχ.6)

Δεν μεταβιβάζονται οικόπεδα στην Αθήνα;

Και αν μεταβιβαστούν θα πρέπει ο ΥΠ.ΠΟ να έχει ευθύνη;

Να εγκρίνει η να ακυρώνει τις πράξεις;

Εδώ που είμαστε είναι αρχαιολογικός χώρος.

Η Πλακά, ο Κεραμικός, το Θησείο, ο Βοτανικός, η Ακαδημία Πλάτωνος;

Όλη η Ελλάδα είναι έτσι!

Μπορείτε να φαντασθείτε τι θα συμβεί στη χώρα ,αν ο νομοθέτης πει ότι όπου υπάρχει αρχαιολογικός χώρος απαγορεύονται οι μεταβιβάσεις;

Γιατί γι αυτό εγκαλούμαι !!!

Φανταστείτε ,ότι ακόμη και στη Διώρυγα του Ξέρξη, η οποία είναι κηρυγμένος και οριοθετημένος αρχαιολογικός ,στη Ζώνη Α - δηλαδή απολύτου προστασίας , αδόμητη ….

Καλείται η συμβολαιογράφος Ιερισσού κ. Χατζηλιδου να κάνει κάποιο συμβόλαιο ,το 2001 παρακαλώ.

Απευθύνει λοιπόν ερώτημα στο Συμβολαιογραφικό σύλλογο Θεσ/νικης και ζητάει να μάθει αν μπορεί να συντάξει συμβόλαιο ελευθέρως η πρέπει πρώτα να πάρει έγκριση γι αυτό.

Και τι απαντάει ο Συμβολαιογραφικός σύλλογος ; Ότι « …έχετε δικαίωμα και υποχρέωση να κάνετε το Συμβόλαιο άνευ προηγούμενης εγκρίσεως » (Σχ.7)

Το συμβόλαιο έγινε κανονικά και μετεγγράφει, όπως άλλωστε συμβαίνει παντού στην Ελλάδα!

Αυτή η συμβολαιογραφική πράξη , γιατί δεν έγινε αντικείμενο διαμαρτυρίας από τη 10η εφορίας ;

Γιατί δεν εσταλει στον τότε Υπουργό κ Βενιζέλο με αντίστοιχο ερώτημα ;

Διότι προφανώς το θέμα δεν είχε κανένα πολιτικό ενδιαφέρον !

Και γιατί δεν ήταν ο Βουλγαρακης Υπουργός εκείνη την περίοδο, γιατί αν ήμουν θα με εγκαλούσατε και γι αυτό!

Είναι αυτό όμως παράβαση καθήκοντος;

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Ανεξάρτητα απ το ότι οι μεταβιβάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους επιτρέπονται χωρίς άδεια του ΥΠΠΟ, είναι τελικά η περιοχή αρχαιολογικός χώρος ; Είναι μνημείο ;

Το βασικό σκεπτικό με το οποίο μου αποδίδονται ευθύνες στηρίζεται στην ΥΑ 5980/16.10.65 σύμφωνα με την οποία κηρύσσονται ως αρχαία μνημεία όλα τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά κτίσματα , μοναστήρια, ναοί σκύτες κλπ της Χερσονήσου του Άθω ,απ τη Διώρυγα του Ξέρξη ως το ακρωτήριο Πίνες και Ακρωθόου ………… (Σχ.8)

Εδώ μιλάμε για απλά Ελληνικά!

Δεν κηρύσσεται μνημείο ολόκληρη η περιοχή.

Κηρύσσονται όσα κτίσματα βρίσκονται στην περιοχή και έχουν τα χαρακτηριστικά μνημείου.

Και πόσα απ αυτά τα κτίσματα περιλαμβάνονται στα επίμαχα συμβόλαια;

Κανένα!

Απολύτως κανένα!

Για να έχει η εθνική αντιπροσωπία μια εικόνα , να σας πω ότι εδώ μιλάμε δηλαδή για 50.000 στρέμματα από τη Διώρυγα του Ξέρξη ως τα Σύνορα του Αγ. Όρους συν 300.000 στρέμματα που είναι το Άγιο Όρος !

Είναι δηλαδή δυνατόν να μιλάμε για ένα μνημείο που καταλαμβάνει 350.000 στρέμματα;

Υπάρχει πουθενά στο κόσμο τέτοιο μνημείο;

Αν ίσχυε γενικώς αυτή η λογική, στην Ελλάδα δεν έπρεπε να γίνεται ποτέ καμία μεταβίβαση αφού η διασπορά των μνημείων είναι τέτοια που καταλαμβάνει το σύνολο της χώρας!

Την απάντηση όμως δίνει ο ίδιος ο Έφορος σε χρόνο ανύποπτο , δηλαδή το 2005.

Όταν δηλαδή τα θέματα δεν τα βλέπει πολιτικά, ούτε υπό την πίεση της δημοσιότητας . Αλλά ως αρχαιολόγος, επιστήμονας , υπεύθυνος της περιοχής.

Όταν ερωτάται να αποφανθεί για το ποιες περιοχές στην αρμοδιότητα της 10ης ΕΒΑ είναι αρχαιολογικοί χώροι η μνημεία – προκειμένου να συνταχθεί το ΓΠΣ της περιοχής .

Καταθέτει κατάλογο με όλα τα μνημεία της περιοχής, δεν επικαλείται καθόλου την ΥΑ του 1965 και για την επίμαχη περιοχή αναφέρει ότι υπάρχουν μόνο τρία μνημεία ,τα οποία και έχουν εξαιρεθεί της ανταλλαγής. (Σχ.8)

Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Άλλωστε μετά το 1965 και συγκεκριμένα το 1971, ακολούθησε παραχώρηση γαιών σε πολίτες ,από τι ίδιο Αγρόκτημα Προσφόριο ακόμα και σε επιχειρήσεις της περιοχής, η οποία συνεχιζόταν ως και το 2000 .

Έγιναν 2 επεκτάσεις σχεδίου πόλεως μια στα Νέα Ρόδα και μία στην Ουρανουπολη .

Αν όλη η περιοχή ήταν μνημείο ,

πως έγιναν οι παραχωρήσεις;

Πως έγιναν οι επεκτάσεις;

Πως συμβαίνει και στην περιοχή λειτουργούν 77 ξενοδοχειακές μονάδες και αναρίθμητα καταστήματα κάθε είδους;

Καταθέτω τις απόψεις και τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σταγίρων όπου επιβεβαιώνεται ότι η περιοχή δεν είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος. (Σχ.8)

Που είναι λοιπόν η παράβαση καθήκοντος και ποιου ακριβώς καθήκοντος;

Έρχεται όμως η ώρα που το ΚΑΣ πρέπει να εγκρίνει το ΓΠΣ της περιοχής- διότι όλη αυτή η ιστορία έχει πάει πίσω όλα τα οικιστικά και επενδυτικά σχέδια στην περιοχή, με αποτέλεσμα να ασκείται πίεση απ την τοπική κοινωνία. Μιλάμε για το 2010.

Ζητούνται λοιπόν εκ νέου απόψεις και παρατηρήσεις για το θέμα ,όλων των φορέων συνεπώς και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο .

Και επειδή με όλα όσα που έχουν γίνει , ο κ Ταβλακης αισθάνεται εκτιθέμενος –διότι γνωρίζει ότι η περιοχή δεν είναι αρχαιολογικός χώρος, γι αυτό και σε αντίθεση με όσα είχε στείλει το 2005 αποστέλλει επείγον έγγραφο στο ΥΠΠΟ , δηλαδή στο ΚΑΣ και ζητεί τώρα (το Μάιο του 2010) να κηρυχτεί όλη η περιοχή ιστορικό μνημείο …. (Σχ.9)

Και έρχεται το πλέον το ΚΑΣ και απορρίπτει τη γνώμη Ταυλακη , εγκρίνει το ΓΠΣ ως έχει , χωρίς κανένα χαρακτηρισμό ως αρχαιολογικό χώρο και πολύ περισσότερο ως μνημείο ,με μια μόνο αποδοχή για την περιοχή της Ουρανούπολης που δεν έχει καμία σχέση με την ανταλλαγείσα έκταση.

Πότε παρακαλώ;

17 Μαρτίου του 2010 με υπογραφή Γερουλανου.

Μετά από αυτό , συντάσσεται το ΓΠΣ της περιοχής (Σχ.10) (Σχ.11)

Και είναι γνωστο ότι αν η περιοχή ήταν Αρχαιολογικός χώρος, η μνημείο ,αφενός θα σημειωνόταν στο χάρτη – που δεν σημειώνεται, και αφετέρου η περιοχή να εντάσσεται σε Περιοχή Ειδικής Προστασίας (ΠΕΠ) Αρχαιολογικού Ενδιαφέροντος. Τέτοια ένταξη ή αναφορά δεν υπάρχει.

Που είναι λοιπόν η παράβαση καθήκοντος;

Πέραν της απόφασης του ΚΑΣ με υπογραφή Γερουλάνου. Το θέμα έκρινε και η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.

Με εμπεριστατωμένη αναλυτική Διάταξη του Εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Μεϊδάνη το 2008 και εν συνεχεία του Εισαγγελέας Εφετών Κολιοκώστα εκρίθη ότι «…η περιοχή δεν είναι κηρυγμένη ως αρχαιολογική ούτε και ότι απαιτείτο κάποια έγκριση ή άλλη ενέργεια του ΥΠΠΟ προ της μεταβίβασής της..»

Και ξέρετε πως προκλήθηκε αυτή η εισαγγελική Διάταξη ;

Όταν κάποιος δημοτικός σύμβουλος της περιοχής ονόματι Μίτιντζης, ισχυρίστηκε επικαλούμενος τα έγγραφα του Ταβλάκη, ότι η όλη έκταση από τη διώρυγα μέχρι το Άγιο Όρος ήταν αρχαιολογικός χώρος.

Πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που στις 07.09.2007 δηλ. μετά τα συμβόλαια των ανταλλαγών ,αγόρασε ακίνητο ,στην ίδια περιοχή και δήλωσε υπευθύνως στο συμβόλαιο του ότι δεν είναι σε αρχαιολογικό χώρο! (Σχ.9)

Καταθέτω συμπληρωματικά και γνωμοδότηση του Καθηγητή κ. Ιωάννου Καράκωστα για το θέμα της μεταβίβασης ακινήτων εντός αρχαιολογικών χώρων που επιβεβαιώνει όλα όσα σας έχω αναφέρει ως τώρα.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, συνοψίζω :

1. Η ανταλλαγείσα έκταση δεν είναι αρχαιολογικός χώρος. Δεν υπάρχει καμία Υπουργική Απόφαση, που να κήρυξε το χώρο ως Αρχαιολογικό, να τον οριοθέτησε ή να τον αναοριοθέτησε όπως απαιτεί ο νόμος.

2. Ακόμα και να ήταν κηρυγμένη η έκταση ως αρχαιολογικός χώρος και πάλι θα μπορούσε να μεταβιβαστεί ελεύθερα, χωρίς καμία έγκριση ή συναίνεση όπως συμβαίνει σ όλα τα μέρη της χωράς.

3. Στην όλη εκεί περιοχή του παλαιού ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΦΟΡΙΟΝ υπάρχουν μόνον τρία αρχαία μνημεία, όλα εκτός του επίμαχου ακινήτου. Τα λοιπά 36 μνημεία που επικαλείται ο κ. Ταβλάκης δεν έχουν σχέση με το ακίνητο.

4. Ακύρωση συμβολαίων, είναι ανεπίτρεπτη κατά νόμο από τον Υπουργό Πολιτισμού, που είναι παντελώς αναρμόδιος γι αυτό και δεν εχουν ακυρωθεί ως σήμερα από το Λιαπη, το Σαμαρα, το Γερουλανο.

Κύριοι Βουλευτές,

Για να θεμελιωθεί το αδίκημα της παράβαση καθήκοντος σύμφωνα με το άρθρο 259 Π.Κ. πρέπει να αποδεικνύεται ότι παρέβην τα υπουργικά μου καθήκοντα για να προσπορίσω στον εαυτό μου όφελος ή με τις πράξεις μου να βλάψω το Κράτος ή κάποιον άλλον.

Πρέπει δηλαδή να αναφερθούν επακριβώς τα πραγματικά περιστατικά, που συνιστούν την παραβατική συμπεριφορά και να μνημονευθεί υποχρεωτικά η διάταξη νόμου, την οποίαν παρέβην.

Το μόνο που μνημονεύεται, είναι η προσωπική ανεξήγητα εμπαθής γνώμη ενός υπηρεσιακού παράγοντα, που για την εξεταστική φαίνεται να βαρύνει περισσότερο από τη γνώμη Καθηγητών του Πανεπιστημίου και Δικαστικών Λειτουργών του ΚΑΣ ακόμα και του ίδιου του νόμου !

Αν αυτά όμως δεν συμβαίνουν, τότε οι βουλευτές της Εξεταστικής Επιτροπής που ζητούν την παραπομπή μου, πλήττουν βάναυσα τη νομιμότητα και διαπράττουν το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας, καθώς εκθέτουν σε δίωξη ένα αθώο (239 Π.Κ.)

Και όπως χαρακτηριστικά είπε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσουκαλης

«…Έχουμε εξαιρέσει τον κ. Βουλγαράκη σε σχέση με το πρώτο μας πόρισμα, με το ίδιο σκεπτικό που ανέφερε ο κ. Πλευρης. Και επειδή δεν θέλω να διαμορφώνω εντυπώσεις όσον αφορά πιθανές εμπάθειες της Επιτροπής για κάποια πρόσωπα δεν μπορούμε να καταλογίσουμε στον κ. Βουλγαράκη ευθύνες οικογενειακές , πιθανόν λόγο των ευθυνών της συζύγου του κατά την υπογραφή των συμβολαίων …»

Γίνεται όμως και κάτι άλλο πολύ χειρότερο ,που ίσως δεν έχει γίνει αντιληπτό στο κυβερνητικό κόμμα μέσα απ την παραζάλη της εξουσίας.

Ζητώντας την παραπομπή μου κυριολεκτικά στον αέρα, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη δίωξη οποιουδήποτε πολιτικού στο μέλλον χωρίς καμία τεκμηρίωση ακόμα και χωρίς στοιχεία.

Αυτό να είστε βέβαιοι ότι θα το βρείτε στο μέλλον , πολλές φόρες μπροστά σας. Και ειδικά οι Υπουργοί αυτής της κυβέρνησης ,και γι αυτή ειδικά την περίοδο ,που είναι αναγκασμένοι να λαμβάνουν αποφάσεις στα όρια της νομιμότητας.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Δεν ξέρω πραγματικά αν η τοποθέτηση μου έχει καμία σημασία.

Αν η παράθεση των πραγματικών γεγονότων , η παρουσίαση των νόμων, των αποφάσεων , των ενεργειών μου ,η αλήθεια δηλαδή των όσων έχουν συμβεί έχει κάποιο νόημα.

Αν στην αίθουσα αυτή κυριαρχούν εκείνοι που ήρθαν για να ακούσουν και να σχηματίσουν άποψη και να καταλήξουν σε ορθή κρίση η αυτοί που έχοντας έρθει με προειλημμένη απόφαση, απλώς περιμένουν υπομονετικά να λήξει η διαδικασία και να ψηφίσουν.

Δεν ξέρω πραγματικά αν πιστεύετε ότι η δικαιοσύνη σαν κυρίαρχο συστατικό του Δημοκρατικού μας πολιτεύματος σ αυτές τις συνθήκες , θα πρέπει να αποδίδεται , η δίνεται η αίσθηση ότι αποδίδεται.

Αν θεωρείται δηλαδή ότι προκείμενου να κατασιγάσει η δίκαια οργισμένη αρένα , δεν πειράζει και πάρα πολύ να χυθεί αίμα αθώων η να θυσιαστεί η ίδια η αλήθεια.

Αν θεωρείτε ότι η χαμένη αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος μπορεί να ανακτηθεί μέσα από αναξιόπιστες προσεγγίσεις.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Πρέπει να ότι στην πολιτική δεν υπάρχουν –ιδιαίτερα στις μέρες μας, ούτε ιδεολογικές ,ούτε κομματικές , ούτε εσωκομματικές σταθερές ,και ότι ο καθένας από σας, μπορεί αύριο, μέσα από μια παρόμοια αυθαίρετη προσέγγιση ,να βρεθεί στη θέση μου.

Δεν απευθύνομαι σε σας ως ένοχος ,γιατί νομίζω έχετε καταλάβει ότι δεν έχω σχέση με την υπόθεση.

Δεν απευθύνομαι ούτε ως πολιτικός.

Δεν βρίσκομαι άλλωστε εδώ για τον τρόπο που λειτούργησα ως πολιτικός, αλλά για πολιτικούς και μόνο λόγους.

Απευθύνομαι σε σας ,σαν πολίτης αυτής τη χωράς και σας ζήτω – πέραν της δικής μου ηθικής αποκατάστασης , να κρίνετε απαλλαγμένοι από κάθε σκοπιμότητα, γιατί αυτή και μόνο αυτή είναι ασπίδα προστασίας του πολιτικού κόσμου.

Απευθύνομαι δηλαδή στη συνείδηση του καθένα χωριστά .

Εκεί που ο καθένας συνομιλεί διαμεσολάβητα με τον εαυτό του εκεί που η κρίση δεν μπορεί να είναι άδικη.

Εκεί απευθύνομαι και μόνο εκεί.

Δηλώσεις του Εκπροσώπου της Ν.Δ. κ. Π. Παναγιωτόπουλουγια για τη σύγκληση της Πολιτικής Επιτροπής, αποτελέσματά Συνέδριου και Ασφαλιστικό


ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:


ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ:

Την Παρασκευή, 2 Ιουλίου, στο ξενοδοχείο Intercontinental , στις 11 το πρωί, συνέρχεται η Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, με θέματα ημερήσιας διάταξης,

- πολιτική εισήγηση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά,

- εκλογή Γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής,

- εκλογή μελών Εκτελεστικής Γραμματείας.

Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων αρχίζει από σήμερα, στις 4 το απόγευμα, δηλαδή σε λίγο, και λήγει την Τετάρτη στις 8 το βράδυ.

Υπεύθυνος είναι ο Ειδικός Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, ο κ. Στάθης Τριάντης, ο οποίος - όπως είναι γνωστό - εδρεύει στη Ρηγίλλης, στα γραφεία μας εδώ.

Στις 11:00, λοιπόν, το πρωί της Παρασκευής 2 Ιουλίου, στο Intercontinental , έχουμε την πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, μετά το 8ο Τακτικό Συνέδριο.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ:

Η επιτυχής έκβαση και η ολοκλήρωση των εργασιών του 8ου Τακτικού Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, έδειξε - πάνω από όλα και πριν από όλα - ότι, όλοι οι Νεοδημοκράτες είναι συσπειρωμένοι γύρω από τον αρχηγό του κόμματος, Αντώνη Σαμαρά.

Η Νέα Δημοκρατία, υπό την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά ανανεώνεται και ανασυγκροτείται. Και είναι έτοιμη να υποδείξει διέξοδο στα αδιέξοδα, που έχει δημιουργήσει στον τόπο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.


ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ:

Όπως ξέρετε, το Ασφαλιστικό μπαίνει στη Βουλή, για συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή.

Η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει «όχι» επί της αρχής, στο Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο, αλλά θα στηρίξει ορισμένα άρθρα του Ασφαλιστικού, που θεωρούμε ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ψηφίζουμε «όχι» επί της αρχής, γιατί η κυβέρνηση, ενώ υποβάλλει σε αιματηρές θυσίες τον Ελληνικό Λαό, δεν δημιουργεί ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που είναι βιώσιμο. Πρόκειται, δηλαδή, για θυσίες χωρίς αντίκρισμα.


ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ:

Ως Νέα Δημοκρατία, μετά την αιματηρή, βομβιστική επίθεση, σε βάρος του γραφείου του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, που έγινε την περασμένη Πέμπτη, θέλουμε να καλέσουμε όλα τα πολιτικά κόμματα, όλους τους πολιτικούς φορείς, να συμμετάσχουν σε ένα δημόσιο διάλογο, για να αξιολογήσουμε, και πάλι, τα μέτρα ασφαλείας, που εφαρμόζονται στον τόπο μας, σε όλους τους τομείς και να αλλάξουμε τα μέτρα αυτά, εκεί που πρέπει να αλλάξουν.

Χωρίς υπερβολές και χωρίς ακρότητες, να βρούμε το σωστό τρόπο και τη σωστή πολιτική, για να επανακαθορίσουμε τις προτεραιότητες στα θέματα δημόσιας ασφάλειας. Αυτό που έγινε την περασμένη Πέμπτη, δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξανασυμβεί.

Η Νέα Δημοκρατία, με αίσθηση ευθύνης, απέναντι σε ένα τόσο κρίσιμο και φλέγον ζήτημα, θα κάνει αυστηρή κριτική, εκεί που χρειάζεται, αλλά θα στηρίξει, από την άλλη πλευρά, όλες εκείνες τις πολιτικές και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ή άλλων φορέων, που θα κινηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση.


ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΡΙΑΝΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ:

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, για μια ακόμη φορά, θέλουμε, με τον πλέον έντονο τρόπο, να καταδικάσουμε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και ενέργειες από οπουδήποτε και αν προέρχονται. Η απεργία είναι σεβαστή απολύτως και κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατικής Πολιτείας.

Αυτό που δεν μπορεί να γίνει σεβαστό, αυτό που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από το κοινωνικό σύνολο, είναι οι αποκλεισμοί και οι καταλήψεις. Και αυτή τη δήλωση την κάνουμε προς όλες τις πλευρές. Γιατί θεωρούμε ότι, ως χώρα, δεν μπορεί να αυτοκτονήσουμε αυτό το δύσκολο και κρίσιμο καλοκαίρι. Είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλουμε, ώστε να κρατηθεί η οικονομία όρθια. Το να αυτοκτονεί η Ελλάδα, με τέτοιου είδους καταλήψεις και αποκλεισμούς, είναι κάτι που δεν μπορεί να μας αφήνει, πλέον, αδιάφορους.

Για μια ακόμη φορά, θα απευθύνουμε έκκληση προς όλους: πολιτικά κόμματα, κυβέρνηση, κοινωνικούς φορείς, συνδικάτα.

Απολύτως σεβαστό το δικαίωμα της απεργίας.

Απολύτως σεβαστές οι διαδηλώσεις και οι όποιες πρωτοβουλίες διαμαρτυρίας.

Απολύτως, όμως, καταδικαστέες οι ενέργειες καταλήψεων και αποκλεισμών λιμανιών. Κλείνουν το οξυγόνο που χρειάζονται οι πνεύμονες της Ελληνικής Οικονομίας.


Το ΔΝΤ "έφαγε πόρτα" από την Αργεντινή

Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2010


  • Προσπαθούν οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ να βρούνε τρόπο να εισπράξουν, αλλά τους "σέρβιραν πόρτα" οι Αργεντινοί...
  • Αμφισβητούν ευθέως το ΔΝΤ (και καλά κάνουν)
Η Αργεντινή δεν δέχθηκε την αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που ήθελε να κάνει προκαταρκτικό έλεγχο στην κατάσταση της οικονομίας για να βρεθεί μια λύση για το χρέος της χώρας, ύψους 7,5 δισ. δολαρίων, προς τις χώρες της «Λέσχης των Παρισίων».
"Θέλουμε να εξυπηρετήσουμε το χρέος αυτό. Κάνουμε διάφορα σενάρια, αλλά σε κανένα δεν εμπλέκεται--προκαταρκτικά--το ΔΝΤ", δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής, Αμάδο Μπουντού.
Η Αργεντινή δεν βλέπει με καλό μάτι το ΔΝΤ έπειτα από την εμπλοκή του στα της χώρας όταν χρεοκόπησε το 2001.
Ενδεικτικό είναι ότι ο πρώην πρόεδρος της χώρας και νυν σύζυγος της προέδρου Κριστίνα Κίρχνερ, είχε διαγράψει μονομερώς χρέος 9,5 δισ. της Αργεντινής προς το ΔΝΤ.
Με την ενέργειά της αυτή, η Αργεντινή απαξιώνει και αμφισβητεί ευθέως τον λόγο ύπαρξης και τους τρόπους λειτουργίας του ΔΝΤ, το οποίο αποδεικνύεται πως είναι ο "εισπράκτορας", ο "μπαμπούλας" και ο εντεταλμένος οικονομικός τρομοκράτης των διεθνών οικονομικών τζογαδόρων...
Ο κύριος Παπανδρέου άραγε τα μαθαίνει αυτά;

«Μαύρο σε όσους ψηφίσουν το Ασφαλιστικό»

Δευτέρα, 28 Ιoυνίου 2010


Αύριο το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό πάει στη Βουλή για να ψηφιστεί. Παράλληλα και αφού η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να το περάσει ως Προεδρικό Διάταγμα (πράγμα που αποτελεί ασφαλώς μια πρώτη νίκη του αγανακτισμένου λαού) τίθεται για διαβούλευση (με μια πρωτοφανή κυβερνητική εκστρατεία πειθούς) το νομοσχέδιο για τα Εργασιακά.
Το μπαλάκι πάει πλέον στο ελληνικό κοινοβούλιο. Στους εκλεγμένους βουλευτές, στους αντιπροσώπους του ελληνικού λαού και το τονίζουμε αυτό.

Πρόκειται για ένα από τα χειρότερα νομοθετήματα στην ιστορία του ελληνικού κοινοβουλίου και έχει ήδη καταδικαστεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Η εφαρμογή του όμως, είτε η απόρριψή το, εξαρτάται από την ψήφο 151 βουλευτών. Φυσικά αν ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης δεν τίθεται θέμα, τα ντροπιαστικά μέτρα θα περάσουν και γενιές ολόκληρες θα κλαίνε.
Δεν υπάρχει λοιπόν παρά μόνο μια λύση για να μην περάσουν τα σχέδια των τοποτηρητών της Τρόικας:
«Μαύρο στους Μαυρογιαλούρους του Ασφαλιστικού».
«Μαυρίστε τους «Μαυρογιαλούρους» της πολιτικής που έταζαν μια καλύτερη ζωή και μας οδηγούν όλους στην καταστροφή»
Όποιος βουλευτής βάλει τη σφραγίδα του σ’ αυτό το νομοθέτημα να γραφτεί στα μαύρα κατάστιχα των πολιτών. Όποιος εκπρόσωπος του λαού πάει κόντρα στη βούλησή του να μην μπορεί να κατέβει στην εκλογική του περιφέρεια το καλοκαίρι διότι θα τρώει τέτοιο κράξιμο που δεν θα ξέρει που να κρυφτεί.
«Μαύρο σε όσους βουλευτές ψηφίσουν το Ασφαλιστικό»
Και αν χάσουμε τώρα, θα υπάρξει και συνέχεια. Θα βγάλουμε στο Διαδίκτυο τα ονόματα όλων των βουλευτών που το ψήφισαν και θα γράψουμε:
«Θυμηθείτε: Αυτοί ψήφισαν τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις»

ΑΤΑΚΤΗ ΣΤΡΟΦΗ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΠΑΔΩΝ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΑΠΕΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟK

Ενώ ψήφισε το Μνημόνιο, τώρα ζητάει να βγούμε από τον Μηχανισμό Στήριξης!!!


ΑΓΩΝΙΩΔΗ προσπάθεια να βγει από το αδιέξοδο στο οποίο τον έχει οδηγήσει η απόφασή του να συνυπογράψει το περιβόητο Μνημόνιο καταβάλλει το τελευταίο διάστημα ο Γ. Καρατζαφέρης. Κι αυτό διότι διαπιστώνει σε καθημερινή βάση ότι θα υποστεί και το κόμμα του το κόστος των επώδυνων μέτρων, που προκαλούν εκρήξεις λαϊκής οργής και αγανάκτησης. Τα μηνύματα που φθάνουν στο γραφείο του δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για τις προσεχείς εθνικές εκλογές.

Υπό το κράτος του πανικού, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για το σκάνδαλο των ομολόγων, κάλεσε την κυβέρνηση να επιστρέψει σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την... πρώτη δόση του δανείου και στη συνέχεια να αποχωρήσει από τον μηχανισμό στήριξης! Σε δηλώσεις του μάλιστα σε ραδιοφωνικό σταθμό έκανε λόγο για... «Μνημόνιο υποτέλειας». Στο πλαίσιο της ίδιας προσπάθειας ο κ. Καρατζαφέρης ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τις αλλαγές στα εργασιακά λόγω των ισχυρών αντιδράσεων που προκαλούν, παρότι κατά βάθος θα ήθελε να τις στηρίξει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αρκετές φάσεις οι βουλευτές του κόμματός του σε κλειστές συσκέψεις είχαν επισημάνει τους κινδύνους που εγκυμονεί η απόφαση να στηριχθούν επιλογές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Πλην όμως ο κ. Καρατζαφέρης ήταν αμετακίνητος. Ο χαρακτηρισμός «εξαπτέρυγο του ΠΑΣΟΚ» που του απέδωσε ο Αντ. Σαμαράς ενόχλησε ιδιαίτερα τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, καθώς ανησυχεί ότι η πολιτική «χέρι-χέρι» με τον Γ. Παπανδρέου προκαλεί αρνητικές εντυπώσεις στους ψηφοφόρους του.

Επιπρόσθετος λόγος ανησυχίας των στελεχών του κόμματος, αλλά και του ίδιου του κ. Καρατζαφέρη, το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου κόμματος από την Ντ. Μπακογιάννη.

Η προοπτική να... αποδοκιμαστεί από τους συνέδρους απέτρεψε τον κ. Καρατζαφέρη από το να πάει, παρότι είχε προσκληθεί, στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, αν και ορισμένοι εξέφραζαν την άποψη ότι στην περίπτωση αυτή πρόβλημα θα είχε και ο κ. Σαμαράς. Τελικά έστειλε ως εκπρόσωπό του τον Κ. Αϊβαλιώτη, επιλογή που προκάλεσε αρκετά σχόλια, καθώς το τελευταίο διάστημα προωθείται συστηματικά από την ηγεσία. Σε αντίθεση με τον Μ. Βορίδη, τον οποίο ο κ. Καρατζαφέρης κρατάει συστηματικά στο περιθώριο, καθώς διαπιστώνει ότι έχει μεγάλη απήχηση στους ψηφοφόρους και έχουν ανέβει στο πολιτικό χρηματιστήριο οι μετοχές του, σε σημείο να γίνεται... επικίνδυνος.

Στο πλαίσιο της περιθωριοποίησης εντάσσεται και η απόφασή του να μην τον προτείνει για την Περιφέρεια Αττικής και να βάλει λάιτ υποψήφιο. Ίσως, αντίθετα με τους βουλευτές του, που πρότειναν στις εκλογές του Νοεμβρίου να καταμετρηθεί η δύναμη του ΛΑΟΣ, ο Καρατζαφέρης να φοβάται μη φανεί ότι έχει μειωθεί η δύναμή του.

Προβλέπεται «χαμός» στον Πειραιά

Όλα δείχνουν ότι θα γίνει χαμός στον Πειραιά μεταξύ κυβέρνησης – ΚΚΕ.

Το Πρωτοδικείο Πειραιά, έκρινε την απεργία των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΟΝ, παράνομη και καταχρηστική, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας, Απόστολος Βεντούρης – κατόπιν προσφυγής του οποίου ελήφθη αυτή η απόφαση- απέστειλε εξώδικο σε όλα τα Λιμεναρχεία της χώρας για να τηρηθεί η δικαστική απόφαση.

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΟΝ επιμένουν και θα πραγματοποιήσουν κανονικά τις κινητοποιήσεις τους, συμμετέχοντας έτσι στην απεργία που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ. Η απεργία ξεκινάει τα μεσάνυκτα και λήγει αύριο τα μεσάνυκτα.

Η αντίδραση του ΚΚΕ στην απόφαση του δικαστηρίου ήταν έντονη και σε ανακοίνωση του υποστηρίζει ότι «τα δικαστήρια για άλλη μια φορά τάσσονται απροκάλυπτα στην υπηρεσία των εφοπλιστών και των μεγαλεμπόρων». Χαρακτηρίζει δε την κυβέρνηση συνυπεύθυνη και υπόλογη και κάνει λόγο για καταπάτηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων, όπως είναι το δικαίωμα στην απεργία.

Υπέρ της σύγκρουσης με ΚΚΕ είναι ο Πάγκαλος και ο Πεταλωτής.

Εκτιμάται ότι εφοπλιστές θα στείλουν «φουσκωτούς» στο λιμάνι, οπότε καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει

Ο ΣΚΑΙ και ο Αλαφούζος έχουν βγει στα κεραμίδια.

Τριετές πάγωμα μισθών στoν ιδιωτικό τομέα

Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2010


Το τριετές πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού δήλωσε ότι...



...«αυτό (το πάγωμα) είναι μια απόφαση, που έχει ληφθεί. Το πώς θα εξειδικευτεί είναι θέμα νομοτεχνικό».

Γραμματεία ΠΑΜΕ και στη Νάξο ;

Αποφασίστηκε σύσταση τοπικής γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου.

Σκοποί και στη Νάξο

Οι σκοποί του Π.Α.ΜΕ. είναι

    1. H υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων της Εργατικής Τάξης από τις αντεργατικές πολιτικές των Κυβερνήσεων, του Κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    2. Η υπεράσπιση της πάλης του λαϊκού κινήματος για την εθνική ανεξαρτησία, την ειρήνη, την φιλία και την αλληλεγγύη απέναντι στον Ιμπεριαλισμό, τα Μονοπώλια και τις Πολυεθνικές.
    3. Η προβολή και διάδοση των αρχών της ηθικής και της αγωνιστικής κουλτούρας στις γραμμές του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.
    4. Η ενίσχυση της γραμμής της ταξικής πάλης και του αγώνα, σαν βασικά εργαλεία διεκδίκησης λύσεων στα άμεσα, μεσοπρόθεσμα και στρατηγικά ζητήματα της εργατικής τάξης μέχρι την απελευθέρωσή της.
    5. Η συνεργασία και ο συντονισμός με τη φτωχή αγροτιά και τους επαγγελματοβιοτέχνες αφού τα συμφέροντά τους προσεγγίζουν τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις της Εργατικής Τάξης.
    6. Η συνεργασία και η ανάπτυξη σχέσεων και στενών δεσμών με συνδικαλιστικές οργανώσεις και κινήματα στην Ευρώπη και στον κόσμο που κινούνται και αποδέχονται την αρχή της ταξικής πάλης.
    7. Η αποκάλυψη του ρόλου του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, η ρήξη και η σύγκρουση με τη γραμμή της υποταγής, της συναίνεσης και της συνδιαχείρισης που αποδυναμώνουν τα συνδικάτα και τα καθιστούν συνένοχα των πολιτικών που εφαρμόζονται σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Το εκτελεστικό όργανο του ΠΑΜΕ είναι η Εκτελεστική Γραμματεία που έχει την επιτελική ευθύνη, το συντονισμό, την καθοδήγηση και τον έλεγχο της δουλειάς σε καθημερινή βάση. Συνέρχεται μια φορά το μήνα και έκτακτα όποτε κριθεί αναγκαίο. Οι αποφάσεις της Εκτελεστικής Γραμματείας λαμβάνονται με την αρχή της ομοφωνίας. Έχει 22 μέλη και κάθε 3 χρόνια συγκαλεί την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, στη διάρκεια της οποίας γίνεται ο απολογισμός και αποφασίζονται οι κατευθυντήριες γραμμές για τη δράση του ΠΑΜΕ. Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη είναι το κορυφαίο όργανο του ΠΑΜΕ.

Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη αναδεικνύει την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή που απαρτίζεται από 75 μέλη και έχει την ευθύνη για την πορεία του ΠΑΜΕ. Συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα που δεν μπορεί να ξεπερνούν τους 5 μήνες.

Το ΠΑΜΕ έχει συγκροτήσει Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων, Γραμματεία Γυναικών, Γραμματεία Νεολαίας, Γραμματεία Υγιεινής, Γραμματεία Ασφάλειας, και Γραμματεία Οικονομικών Μεταναστών.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ "NAXOSFAN"

Ένα χρόνο δημιουργικής λειτουργίας κλείνει σήμερα ο φίλος "naxosfan"

Φιλαράκια η ομάδα του σας ευχόμαστε ολόψυχα χρόνια πολλά να τα εκατοστήσετε , να είστε ευτυχισμένοι και υγιείς και να χαίρεστε αυτό που κάνετε . Σας ευχαριστούμε επίσης για μια ακόμα φόρα και εκ μέρους της προηγούμενης διαχειριστικής ομάδας για την μεγάλη σας ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ εκείνες της δύσκολες ώρες όταν κάποιοι άλλοι γύρω μας πανηγύριζαν.

Οργή που φέρνει καταιγίδες

Μαυρίλα από παντού. Οι μισθοί μειώνονται, οι συντάξεις ψαλιδίζονται, τα χρόνια δουλειάς αυξάνονται, το φάντασμα της ανεργίας πλανάται πάνω από κεφάλια μισθωτών και μικρομεσαίων.



Η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται με αρνητικό τρόπο στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς τύπου, και λόγω της οικονομίας, αλλά και με ρεπορτάζ για δήθεν πωλήσεις νησιών, και λόγω της έκρηξης βόμβας στην «καρδιά» του κράτους, στο γραφείο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Οι πολίτες παραδέχονται ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά στη χώρα, αλλά δεν διακρίνουν με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό, ούτε βλέπουν πειστικό σχέδιο από την κυβέρνηση. Αντιθέτως, διαπιστώνουν την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, που ενισχύει τις αμφιβολίες για το αν οι μεγάλες θυσίες θα έχουν τελικά αποτέλεσμα και αυξάνει τη δυσαρέσκεια απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Η δυσαρέσκεια αυτή σιγά σιγά μετατρέπεται σε οργή. «Υπάρχει συσσωρευμένο μίσος, το οποίο κάποια στιγμή είναι πολύ πιθανόν να εκφραστεί ακόμη και με ακραίο τρόπο», σημειώνει ο Χρ. Βερναρδάκης της εταιρείας δημοσκοπήσεων VPRC.

«Εκρηκτικές καταστάσεις»

Ο Δ. Μαύρος της MRB διαπιστώνει με έκπληξη ότι η λέξη «ανατροπή» συγκεντρώνει στην τελευταία μέτρηση 50% θετικών κρίσεων. «Αυτό σημαίνει ότι έχει αυξηθεί σημαντικά το τμήμα των πολιτών που θέλουν να διαλύσουν τους κανόνες», σημειώνει. Τα παραπάνω ευρήματα ενισχύουν την άποψη εκείνων που μιλούν για «εκρηκτικές καταστάσεις». Ο Χρ. Βερναρδάκης πιστεύει ότι το κρίσιμο διάστημα θα είναι οι αρχές φθινοπώρου, οπότε αναμένονται κινητοποιήσεις σε σχολεία και πανεπιστήμια, πολλοί μικρομεσαίοι θα βρίσκονται σε απόγνωση και θα υπάρχει κύμα απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Τι επίδραση θα έχουν όλα αυτά στο πολιτικό σύστημα; «Οσο συγκεντρώνεται δυσαρέσκεια, αρκεί ένα γεγονός να λειτουργήσει ως καταλύτης, όπως έγινε το Βατοπέδι το 2008 για τον Καραμανλή», λέει ο Γ. Μαυρής της Public Issue.

«Η χώρα θα βγει με κέρδος από αυτές τις αλλαγές, εμείς ως ΠΑΣΟΚ θα βγούμε με ζημιά», αναγνωρίζει κορυφαίος υπουργός. Στις εταιρείες μετρήσεων ομολογούν ότι πρώτη φορά καταγράφουν κλίμα αμφισβήτησης σε τέτοια ποσοστά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα αστάθμιστα δεδομένα της VPRC η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει το ιλιγγιώδες 58,9%, ενώ αυτοί που δήλωσαν ευθέως ότι ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ ήταν μόλις 17,1% και Ν.Δ. 6,1%. Στο 41,1% καταγράφει την αδιευκρίνιστη ψήφο η MRB. Η δημιουργία νέων κομμάτων από τους Ανανεωτικούς του ΣΥΡΙΖΑ και την Ντόρα Μπακογιάννη δεν φαίνεται να αλλάζουν αυτή την εικόνα, αφού, όπως λένε από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, «τα στελέχη που πρωταγωνιστούν σε αυτές τις κινήσεις είναι κι αυτά μέρος του σημερινού συστήματος, άρα δεν μπορούν να αποτελέσουν και τη λύση του». Είναι πιθανόν όμως να οδηγηθούμε σε πολυκερματισμό με απροσδιόριστες συνέπειες.

Ανάκαμψη από το 2011

Στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι με την ψήφιση του εργασιακού και του ασφαλιστικού κλείνει ο μεγάλος κύκλος των δυσάρεστων μέτρων. Προσδοκούν, δε, ότι αν η ύφεση το 2010 είναι τελικά μικρότερη και αρχίσει η ανάκαμψη από το τέλος του 2011, τότε, έως το 2013 που είναι ο χρόνος των εκλογών, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της κατάστασης για το ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό συνεργάτες του πρωθυπουργού χαρακτηρίζουν «αστεία» τη συζήτηση περί εκλογών το φθινόπωρο (εκτός αν υπάρχει αδυναμία διακυβέρνησης). Ολα αυτά υπό την αίρεση των οικονομικών εξελίξεων. «Αν φανεί ότι οι θυσίες του κόσμου, δεν έχουν αποτέλεσμα, τότε ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα επακολουθήσει», τονίζει κυβερνητικό στέλεχος.

Δείτε και τα υπόλοιπα σχετικά θέματα στις ενότητες της Πολιτικής και της Οικονομίας

ΝΔ: ποιοί εκλέγονται στην κεντρική επιτροπή

Πολιτική επιτροπή θα ονομάζεται πλέον η Κεντρική Επιτροπή.
Ανακοινώνονται από την Εφορευτική Επιτροπή τα αποτελέσματα για την εκλογή μελών της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.
Οι 200 που εκλέγονται είναι:



ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ

1 ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΘΕΟΔΩΡΟΥ
2 ΑΓΓΕΛΑΚΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ του ΑΓΓΕΛΗ
3 ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ
4 ΚΟΚΑΛΗΣ ΑΛΕΚΟΣ του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
5 ΒΑΧΤΣΙΑΒΑΝΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ
6 ΛΟΥΛΟΥΔΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ
7 ΤΣΟΡΩΝΗΣ ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΣ(ΑΡΙΣ) του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
8 ΚΟΥΛΙΖΑΚΟΣ ΜΙΧΑΗΛ του ΙΩΑΝΝΗ
9 ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του ΑΝΔΡΕΑ
10 ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΑΝΤΩΝΙΟΥ
11 ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΠΕΤΡΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ
12 ΣΚΟΡΔΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ
13 ΠΑΝΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ του ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
14 ΜΠΕΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
15 ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ του ΒΙΚΤΩΡΑ
16 ΤΖΩΡΤΖΗΣ ΠΕΤΡΟΣ του ΙΑΚΩΒΟΥ
17 ΛΕΚΕΑΣ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ του ΙΩΑΝΝΗ
18 ΒΕΡΝΑΔΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΠΑΥΛΟΥ
19 ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
20 ΠΑΡΡΗΣΙΑΔΗΣ ΦΙΛΩΝ(ΓΕΩΡΓΙΟΣ) του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
21 ΚΟΥΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
22 ΚΡΑΤΣΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
23 ΜΑΛΑΓΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
24 ΚΟΥΡΑΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΘΩΜΑ
25 ΤΖΙΦΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΤΡΥΦΩΝΑ
26 ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
27 ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
28 ΜΠΑΖΙΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ
29 ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΜΙΧΑΗΛ
30 ΠΑΛΗΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ
31 ΤΑΥΡΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
32 ΚΑΡΛΑΥΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του ΜΙΧΑΗΛ
33 ΚΙΚΙΛΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
34 ΚΡΕΜΜΥΔΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
35 ΑΓΑΔΑΚΟΣ ΦΩΤΗΣ του ΣΤΑΥΡΟΥ
36 ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΦΩΤΙΟΣ του ΙΓΝΑΤΙΟΥ
37 ΠΟΛΙΤΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΙΩΑΝΝΗ
38 ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΑΝΤΩΝΙΟΥ
39 ΑΓΙΑΣΟΓΛΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΣ του ΘΕΟΔΩΡΟΥ
40 ΝΤΑΛΤΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
41 ΜΑΔΗΣ ΙΣΙΔΩΡΟΣ του ΣΤΑΥΡΟΥ
42 ΚΑΛΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
43 ΠΕΠΠΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
44 ΜΑΛΑΠΕΤΣΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
45 ΞΕΠΑΠΑΔΑΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ του ΠΕΤΡΟΥ
46 ΣΙΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ
47 ΓΚΙΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
48 ΚΩΣΤΑΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΠΕΤΡΟΥ
49 ΚΟΥΡΤΣΟΥΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
50 ΑΛΕΥΡΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ
51 ΓΙΑΡΕΝΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ
52 ΔΡΑΒΙΛΛΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
53 ΚΟΝΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
54 ΚΩΤΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ του ΜΗΝΑ
55 ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
56 ΣΑΡΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
57 ΒΛΑΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
58 ΤΖΟΥΤΖΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
59 ΙΑΤΡΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΜΙΧΑΗΛ
60 ΛΕΙΒΑΔΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΠΙΝΑΚΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

1 ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ-ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του ΑΓΓΕΛΟΥ
2 ΓΙΑΛΑΜΑ ΜΑΡΙΑ του ΙΩΑΝΝΗ
3 ΒΡΥΝΑ ΦΩΤΕΙΝΗ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
4 ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΑΝΝΑ του ΑΡΚΑΔΙΟΥ
5 ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ-ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ
6 ΑΓΑΛΟΠΟΥΛΟΥ-ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
7 ΖΑΜΑΝΗ ΑΣΗΜΙΝΑ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
8 ΡΗΝΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
9 ΠΑΤΣΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
10 ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ του ΑΝΤΩΝΙΟΥ
11 ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΑ(ΜΑΤΑ) του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
12 ΜΕΤΑΞΑ ΑΡΧΟΝΤΙΑ(ΝΤΑΪΑΝΑ) του ΙΑΚΩΒΟΥ
13 ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
14 ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του ΙΩΑΝΝΗ
15 ΓΙΑΝΝΙΡΗ ΜΑΡΙΑ του ΧΑΡΙΔΗΜΟΥ
16 ΤΑΟΥΣΙΑΝΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ του ΕΥΡΙΠΙΔΗ
17 ΚΑΤΣΑΜΠΕ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ
18 ΚΑΤΣΙΚΕΡΟΥ ΝΟΡΑ-ΣΟΦΙΑ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
19 ΦΙΛΙΠΠΑΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ(ΒΑΣΩ) του ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ
20 ΒΕΛΕΝΤΖΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ του ΗΛΙΑ
21 ΜΠΡΟΥΜΑ-ΝΙΚΟΛΑΡΑ ΑΣΠΑΣΙΑ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
22 ΤΣΕΚΟΥΡΑ ΕΛΠΙΔΑ(ΕΛΔΑ) του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
23 ΧΑΛΙΩΤΗ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥΛΑ(ΜΕΜΑ) του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
24 ΜΠΑΣΔΡΑ ΕΥΘΥΜΙΑ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
25 ΤΖΟΤΖΟΛΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ

1 ΔΡΟΣΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
2 ΜΑΝΩΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
3 ΠΑΝΟΖΑΧΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
4 ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΚΗΣ του ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
5 ΟΡΦΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
6 ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
7 ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ
8 ΒΑΡΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
9 ΤΣΙΜΑΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
10 ΜΑΤΑΛΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
11 ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ
12 ΣΚΑΝΔΑΛΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
13 ΓΚΙΑΤΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ
14 ΣΟΛΔΑΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του ΦΩΤΙΟΥ
15 ΑΔΡΑΚΤΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΦΩΤΙΟΥ
16 ΤΟΠΑΛΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
17 ΠΑΙΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
18 ΠΛΙΑΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
19 ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ ΜΑΝΟΥΣΟΣ-ΚΩΝ/ΝΟ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
20 ΤΣΙΤΣΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ
21 ΛΥΜΠΕΡΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
22 ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ(ΣΟΥΛΗΣ) του ΜΙΧΑΗΛ
23 ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
24 ΤΑΓΓΙΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΘΩΜΑ
25 ΠΕΤΡΑΙΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
26 ΣΤΡΑΤΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΦΙΛΙΠΠΟΥ
27 ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ
28 ΠΑΤΣΙΟΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
29 ΝΤΑΟΥΛΑΣ ΔΙΟΜΗΔΗΣ του ΛΑΜΠΡΟΥ
30 ΣΑΜΑΝΤΖΙΔΗΣ ΜΗΝΑΣ του ΘΕΟΧΑΡΗ
31 ΤΣΑΜΑΔΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
32 ΜΑΜΑΛΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΑΝΑΝΙΑ
33 ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
34 ΦΩΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΠΑΥΛΟΥ
35 ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
36 ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
37 ΠΟΥΛΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
38 ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
39 ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
40 ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΠΑΝΤΕΛΗ
41 ΔΗΜΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΠΑΥΛΟΥ
42 ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ
43 ΚΟΥΛΟΥΤΜΠΑΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
44 ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
45 ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
46 ΓΚΑΒΑΛΗΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
47 ΣΟΥΦΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
48 ΓΙΑΝΝΑΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
49 ΓΚΙΚΑΣ ΜΙΧΑΗΛ του ΚΥΡΙΑΚΟΥ
50 ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του ΘΩΜΑ
51 ΠΤΩΧΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΠΑΥΛΟΥ
52 ΜΠΑΟΥΡΔΑΣ ΔΗΜΟΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
53 ΜΟΣΧΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
54 ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΖΑΧΑΡΙΑ
55 ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΓΓΕΛΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
56 ΛΕΟΥΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
57 ΝΟΥΣΗΚΥΡΟΥ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
58 ΚΑΝΑΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ
59 ΑΔΑΜΟΥΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ
60 ΑΠΟΣΚΙΤΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του ΗΛΙΑ
61 ΖΙΩΓΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΘΩΜΑ
62 ΚΩΤΣΙΟΠΟΥΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
63 ΚΑΦΤΗΡΑΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
64 ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
65 ΜΠΟΤΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
66 ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
67 ΒΑΓΕΝΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ του ΘΕΟΧΑΡΗ
68 ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΜΕΝΕΛΑΟΥ
69 ΠΑΧΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
70 ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΣΤΑΘΗΣ του ΠΕΡΙΚΛΗ
71 ΠΑΡΑΔΕΛΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
72 ΚΑΤΣΑΟΥΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
73 ΤΣΑΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
74 ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΘΩΜΑΣ του ΣΤΕΡΓΙΟΥ
75 ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΣΤΕΦΑΝΟΥ
76 ΜΟΥΡΤΖΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
77 ΜΠΑΛΑΦΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ
78 ΣΑΜΟΥΡΕΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
79 ΤΣΙΡΜΠΑΣ ΜΑΡΙΝΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
80 ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
ΓΥΝΑΙΚΩΝ

1 ΠΑΤΡΙΑΝΑΚΟΥ ΦΕΒΡΩΝΙΑ του ΠΕΤΡΟΥ
2 ΜΑΧΑΙΡΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ του ΑΝΤΩΝΙΟΥ
3 ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΙΑ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
4 ΚΑΛΔΗ ΜΕΡΟΠΗ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
5 ΡΑΛΛΗ ΠΗΝΕΛΟΠΗ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
6 ΣΚΟΝΔΡΑ ΑΣΗΜΙΝΑ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
7 ΚΟΤΡΟΛΟΥ-ΜΑΝΤΖΙΟΥ ΕΛΕΝΑ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
8 ΚΟΝΤΟΝΑΣΙΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΑ του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
9 ΧΙΩΤΗ-ΚΕΛΕΜΠΕΚΗ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
10 ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ ΡΟΔΟΥΛΑ του ΖΗΣΗ
11 ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ του ΔΟΥΚΑ
12 ΒΩΒΟΥ ΠΕΛΑΓΙΑ του ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ
13 ΚΑΜΗΛΑΡΑΚΗ-ΣΑΜΑΡΑ ΜΑΡΙΑ του ΧΡΗΣΤΟΥ
14 ΠΟΖΙΟΥ-ΜΑΡΑΒΕΛΙΑ ΑΘΗΝΑ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
15 ΚΑΚΑΛΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
16 ΜΠΡΟΦΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ(ΓΙΩΤΑ) του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
17 ΚΟΑΣΙΔΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
18 ΧΑΛΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
19 ΚΑΡΑΚΟΛΗ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ(ΜΑΓΔΑ) του ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
20 ΚΟΣΜΙΔΟΥ ΜΑΡΙΓΟΥΛΑ του ΙΩΑΝΝΟΥ
21 ΜΑΛΑΠΕΤΣΑ ΔΙΟΝΥΣΙΑ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
22 ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
23 ΛΥΔΑΚΗ ΜΑΡΙΑ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
24 ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΥΔΟΞΙΑ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
25 ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΑΝΝΑ του ΤΑΞΙΑΡΧΗ
26 ΠΑΠΟΥΤΣΗ-ΜΗΤΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
27 ΕΥΤΑΞΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ(ΒΙΚΥ) του ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
28 ΖΑΧΑΡΑΚΗ-ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
29 ΠΟΡΦΥΡΙΑΔΟΥ ΑΝΘΗ του ΙΩΑΝΝΟΥ
30 ΑΗΔΟΝΑ-ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ ΑΘΗΝΑ του ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
31 ΚΟΥΡΚΟΥΤΑ ΘΕΟΔΩΡΑ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
32 ΔΗΜΟΥ-ΖΗΝΔΡΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
33 ΜΗΤΡΟΚΩΣΤΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ(ΓΙΟΥΛΑ) του ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ
34 ΤΣΑΡΑΓΚΛΗ-ΧΩΛΙΔΟΥ ΙΩΑΝΝΑ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
35 ΣΟΙΛΕΜΕΤΖΙΔΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ(ΚΟΡΙΝΝΑ) του ΕΥΘΥΜΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα: http://taxalia.blogspot.com/2010/06/blog-post_2901.html#ixzz0s9ybmxU3

Εθνική μελαγχολία

Του ΠΕΡΙΚΛΗ ΚΟΡΟΒΕΣΗ
perkor29@gmail.com

Είναι ο Γ. Παπανδρέου ένας πολιτικός απατεώνας; Είναι η χώρα υπό ξενική κατοχή; Ποιος δημιούργησε το έλλειμμα και το χρέος; Τι θα γίνει αν βγούμε από το ευρώ και ξαναγυρίσουμε στη δραχμή;

Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα τα ακούς παντού. Και οι απαντήσεις είναι πολλές και ποικίλες, ανάλογα με την οργή του κόσμου. Και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν άπειρα δημοσιεύματα για την κρίση, κανείς δεν δείχνει να έχει μια σαφή ιδέα για το πώς φτάσαμε εδώ. Ο καθένας ζει την κρίση με τον δικό του προσωπικό τρόπο και μοιάζει σαν να έπεσε μια επιδημία και αρρωστήσαμε όλοι. Είναι σαν ένα κύμα εθνικής μελαγχολίας που μας κόλλησε όλους. Χάθηκαν η χαρά, το γέλιο, η ξεγνοιασιά.
Η χαρά μπορεί να γίνει πολιτικό αίτημα; Ξέρουμε πως η ανεργία και...


η αβεβαιότητα είναι ψυχοφθόρες καταστάσεις και απειλούν σοβαρά την υγεία μας και συχνά είναι αιτίες αυτοκτονίας. Πώς μπορεί κάποιος να ξεφύγει από αυτό, όταν δεν είναι στο χέρι του να βρει δουλειά; Μοιάζει σαν κακιά μοίρα ή σαν μια βαριά κατάρα που δεν μπορείς να ξεφύγεις. Και τότε καταλαβαίνεις πως είσαι νικημένος εσωτερικά και δεν σου μένει τίποτα άλλο από το να παρατηρείς πως κάθε μέρα σαπίζεις και λίγο παραπάνω. Είναι όμως αυτή η φύση του ανθρώπου ή μήπως συμμαχούμε έτσι με τον εχθρό μας; Γιατί σίγουρα όλα αυτά τα μέτρα που έχουν παρθεί είναι εχθρικά προς τον άνθρωπο και φιλικά για το άπληστο κέρδος.

Μήπως είναι η εποχή να επινοήσουμε ένα νέο ανθρωπισμό; Να χτίσουμε κινήματα συμπόνοιας, αλληλεγγύης και αγάπης; Μοιάζουν ρομαντικά και ουτοπικά όλα αυτά. Και όμως έτσι κινήθηκε πάντα η ανθρωπότητα. Αν ο ρεαλισμός είναι ο αρπακτικός καπιταλισμός, τότε ασφαλέστερη είναι η ουτοπία που δημιουργεί μουσική και τέχνη.

Εχουμε σκεφθεί, άραγε, τι μας έχει δώσει ένα τραγούδι του Τσιτσάνη; Πόσες φορές άγνωστοι άνθρωποι μεταξύ μας βρεθήκαμε σε μια ταβέρνα για να ενωθούμε σε ένα τραγούδι; Και αυτό να μας κάνει μια οικογένεια. Και η δημιουργικότητα δεν είναι περιττή διασκέδαση. Είναι προϋπόθεση ζωής.

Αρα ποιο είναι το ζητούμενο; Η μισητή κυβέρνηση του Παπανδρέου δεν είναι αιώνια. Μπορεί να πέσει από τους ίδιους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αν σταθούν στο ύψος τους και σεβαστούν την ψήφο που τους έστειλε στη Βουλή. Το συμβόλαιό τους δεν ήταν να δημιουργήσουν έναν κοινοβουλευτικό Πινοσέτ. Ούτε να φέρουν έναν ακόμα Τσολάκογλου. Ηταν για μια φιλολαϊκή κυβέρνηση, που σίγουρα δεν θα έκανε θαύματα, αλλά δεν θα έκλεβε τους μισθούς και τις συντάξεις. Στην ουσία πρόκειται για μια μαζική ληστεία που καμιά μαφία δεν θα μπορούσε να την κάνει. Και όμως την κάνει το κράτος που χρηματοδοτείται από μάς. Δηλαδή, ψηφίσαμε τον ληστή μας. Είναι αυτό Δημοκρατία;

Τι είναι στο χέρι μας να κάνουμε όταν τα κόμματα έχουν πάψει να μας εκπροσωπούν και ο κύριος Κανένας κυριαρχεί;

Κατά την άποψή μου, όλη η εξουσία στον κ. Κανένα, δηλαδή σε όλους εμάς. Αν δούμε τον διπλανό μας σαν σύντροφο και όχι σαν ξένο, αν μπούμε στον κόπο του αλλουνού, αν συμπονέσουμε το πρεζάκι και τον μετανάστη, αν αφήσουμε την ψυχή μας να πετάξει και να φτάσει στη Λωρίδα της Γάζας, αν κάνουμε τον κόσμο γειτονιά μας και τη γειτονιά μας έναν κόσμο ολόκληρο, μπορεί ίσως η αυριανή μέρα να είναι καλύτερη.

Ισως περιττά όλα αυτά που γράφω. Ισως και ανούσια. Αλλά προτιμώ την Αντιγόνη από όποια άλλη γυαλισμένη κυρία της τηλεόρασης και μπορώ να φωνάξω μαζί της.

Η ελπίδα με τρέφει.