slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Θ. Φορτσάκης: Επιστροφή στην πιο μαύρη εποχή των Πανεπιστημίων



Αποκλειστικό άρθρο στο Last Point του κ. Θεόδωρου Φορτσάκη *

Μεγάλη ανησυχία για το μέλλον των πανεπιστημίων μας προκαλεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση που βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες σε διαβούλευση. Οι ρυθμίσεις του, στην πλειονότητά τους, αποτελούν ένα απαράδεκτο πισωγύρισμα στην πιο κακή εποχή των

"Ακου Παυλή, αντράκι μου…Πολύ λίγοι άνθρωποι θα σε χαιρετούν όταν ξεπεζέψεις

Απάντηση Δ. Καμπουράκη στον ΚΟΥΡΑΔΟΜΑΓΚΑ Πολάκη:

"Ο χαρακτήρας μας είναι η μοίρα μας...", γράφει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Καμπουράκης σε άρθρο του στο protagon, όπου απαντάει στη δημοσίευση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, σχετικά με τις αντιδράσεις που είχαν προκληθεί από τη γνωστή πλέον φωτογραφία του υπουργού που τον δείχνει να πυροβολεί στον αέρα.

«Πρώτο θετικό βήμα η προστασία 6 εμβληματικών αγροτικών προϊόντων στη συμφωνία ΕΕ-Κίνας», παρέμβαση του Μανώλη Κεφαλογιάννη


Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην Επιτροπή Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης – Κίνας στην παρέμβασή του τόνισε την ανάγκη προστασίας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων με ονομασία προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης.

Σημεία της παρέμβασης του Έλληνα ευρωβουλευτή:
«Η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης – Κίνας για την προστασία 100 Ευρωπαϊκών προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης είναι ένα πρώτο θετικό βήμα για τον αγροτικό ευρωπαϊκό τομέα.

Μας χαροποιεί καταρχήν το γεγονός ότι μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται έξι (6) ελληνικά εμβληματικά αγροτικά προϊόντα.
Η φέτα, το ούζο, το κρασί Σάμος, η μαστίχα Χίου, το ελαιόλαδο Σητείας και η ελιά Καλαμάτας.
https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif
Ασφαλώς ο κατάλογος των 100 γεωγραφικών ενδείξεων αποτελεί ένα πρώτο θετικό βήμα, αλλά θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε ΕΕ και Κίνα να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα παρέχει αποτελεσματική προστασία στον πλήρη κατάλογο και των ελληνικών και των ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων.

Η ενισχυμένη προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων στο πλαίσιο της μελλοντικής συμφωνίας θα επηρεάσει θετικά την ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου και της αγροτικής οικονομίας. Θα ενισχύσει τις τοπικές αξίες, τον Πολιτισμό και θα  συμβάλλει στη διατήρηση της παραδοσιακής κληρονομιάς της Ελλάδας. 

Η Κίνα αποτελεί για την Ελλάδα μόλις την 22η χώρα σε μέγεθος και προορισμό των εξαγωγών της.  Οι δυνατότητες ανάπτυξης και ενίσχυσης των ελληνικών εξαγωγών είναι τεράστιες. Και ιδίως στο πεδίο των αγροτικών προϊόντων.  
Γι΄ αυτό, η συμφωνία θα πρέπει να συμβάλει στη μεγιστοποίηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων γεωγραφικών ενδείξεων. Να αυξήσει την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για τη ζήτηση προϊόντων υψηλής ποιότητος.
Αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα να προστατεύσει τα ποιοτικά προϊόντα από τις απομιμήσεις και τις παράνομες ιδιοποιήσεις.»