slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΑΘΛΙΑ και ΕΛΕΕΙΝΑ ΛΥΚΟΡΝΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΔΙΑΒΑΣΑΝ… "ΑΝΑΣΚΕΛΑ" ΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ ΣΑΜΑΡΑ…!!!


ΣΑΜΑΡΑΣ: «ΕΙΣΤΕ ΗΔΗ Ο ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ».!!!


Άθλια, αγράμματα, ή στρατευμένα τα δημοσιογραφικά λυκόρνια;
Η απάντηση είναι:
Όλα μαζί…
Ο Σαμαράς απευθυνόμενος στον Παπανδρέου είπε:
«Σε σας βλέπω ήδη τον προηγούμενο πρωθυπουργό, έχετε χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα. »
Του είπε δηλαδή, αυτό που καταλαβαίνουν όλοι.
Ότι ο Σαμαράς θεωρεί τον Παπανδρέου ως απερχόμενο και σε αποδρομή Πρωθυπουργό.!
…Και ενώ οι πάντες έτσι το κατάλαβαν οι πάντες στην Ολομέλεια…
…Και ενώ όρθιοι χειροκροτούσαν από ενθουσιασμό οι Βουλευτές της Ν.Δ., για την εύστοχη ατάκα του Σαμαρά…
Οι μόνοι πού κατάλαβαν ανάποδα, και νόμισαν ότι η αναφορά «προηγούμενος» είχε στόχο τον Καραμανλή, ήσαν οι σκουπιδοδημοσιογράφοι.!!!
Αμέσως τα μίσθαρνα, οι «Ναυλωμένες Ουκρανέζες» του Πασοκ και ΛΑΟΣ, άρχισαν άλλες να μεταδίδουν και άλλες να αναρτούν στα ιστολόγια που έχουν, την μεγάλη είδηση ότι ο Σαμαράς --μόνο με την λέξη προηγούμενος--εννοούσε τον.. Καραμανλή.!!!
Βέβαια, όταν ακόμη και οι Βουλευτές των άλλων κομμάτων τους είπαν ότι «κακώς» ερμήνευσαν την αναφορά Σαμαρά, σαν «βρεγμένες γάτες» πήραν τα γραφομενά τους πίσω.
«Βάλανε την ουρά στα σκέλια»…

Νάτος πάλι ο φαιδρός!!! Εκεί που δεν το περιμένεις πετιέται και παίζει το παιχνίδι του ΠΑΣΟΚ και του Καρχιμάκη!

http://3.bp.blogspot.com/_QZzEhEwFmV4/S1tAee389yI/AAAAAAAAA68/nEqrMsQZstE/s400/%CE%93%CE%99%CE%91%CE%9A%CE%9F%CE%A5%CE%9C%CE%91%CE%A4%CE%9F%CE%A3.jpgΗ παρακάτω ανύπαρκτη «είδηση» που βγαίνει από τον φαιδρό που έχει κάψει τον εγκέφαλό του δεν αξίζει σχολιασμού μιας και ο άνθρωπος είναι η προσωποποίηση της φαιδρότητας στην πολιτική και απορώ ποιοι ηλίθιοι τον ψηφίζουν... αλλά είναι για πολλά γέλια και γι αυτό την βάζω:
Να παρέμβει η Δικαιοσύνη για τη φημολογούμενη υπόθεση καταθέσεων "γαλάζιου" πρωην υπουργού, ζητά ο βουλευτής της ΝΔ, Γεράσιμος Γιακουμάτος

Την παρέμβαση της Δικαιοσύνης σχετικά με τη φημολογούμενη υπόθεση για καταθέσεις στο εξωτερικό 170 εκατ. ευρώ "γαλάζιου" πρώην υπουργού, ζήτησε ο βουλευτής της ΝΔ Γερ. Γιακουμάτος, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

http://2.bp.blogspot.com/_MrdWO02quAA/TE-_06-p-rI/AAAAAAAATfA/WPfRqRpphGs/s400/%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82+%CF%84%CF%83%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1«Χωρίς φωτιά καπνός δεν βγαίνει», είπε ο κ Γιακουμάτος , οποίος έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για το θέμα ώστε να ερευνηθεί η υπόθεση.

«Για μένα το κόμμα που με ενδιαφέρει, η ΝΔ, πρέπει να πείσει και να κάνει πολύ μεγάλη υπέρβαση, να πάρει τη ρομφαία της κάθαρσης να βγει ο Σαμαράς και να ξεκαθαρίσουμε το αυτονόητο. Και το αυτονόητο είναι ότι καθημερινά βομβαρδίζεται ο κόσμος. 174 εκατομμύρια ο ένας, 90 εκατομμύρια ο άλλος, αυτό σε πληγώνει πολύ", σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρώην υφυπουργός για να συμπληρώσει: "και ο κόσμος λέει δεν θα πάει ένας φυλακή;»

«Την άλλη εβδομάδα η ΝΔ θα καταθέσει μια πρόταση πολύ συγκροτημένη που θα αφορά τη διαφθορά και θα ταρακουνήσει πολύ», κατέληξε ο κ. Γιακουμάτος προαναγγέλοντας πρωτοβουλία της ΝΔ, για θέματα διαφθοράς.

Τοποθέτηση - πρόταση επί του θέματος «διαχείριση απορριμμάτων Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων»


Ξεκινώντας την τοποθέτησή μας να πούμε ότι θεωρούμε θετικό το ότι μπήκε για συζήτηση στο ΔΣ το θέμα «διαχείριση απορριμμάτων  Δήμου  Νάξου & Μικρών Κυκλάδων» έστω και τόσο καθυστερημένα.
Θεωρούμε επίσης θετικό ότι μπαίνει για συζήτηση θέμα κατόπιν γραπτής έστω αίτησης παράταξης της αντιπολίτευσης, χωρίς τους περιορισμούς που θέτει ο νόμος για τη σύγκληση του Δημοτικού συμβουλίου. Θετικό επίσης θεωρούμε ότι

γίνεται δεκτό αίτημα πολιτικού κόμματος για σύγκληση δημοτικού συμβουλίου με καθορισμένο θέμα. Και το λέω αυτό γιατί είναι οργάνωση του πολιτικού κόμματος των Οικολόγων Πράσινων η Τοπική Πολιτική Κίνησης Νάξου Οικολόγων Πράσινων. Είναι σημαντικό θεωρούμε ότι γίνεται δεκτό αίτημα πολιτικού κόμματος για σύγκληση δημοτικού συμβουλίου και για άλλο ένα λόγο ακόμα, ότι δηλ. δημιουργείται δεδικασμένο για παρόμοιες αιτήσεις και από άλλα πολιτικά κόμματα.
Θετικό και απόλυτα σύμφωνα επίσης μας βρίσκει ότι γίνεται δεκτό για συζήτηση στο ΔΣ θέμα που καταθέτουν Σύλλογοι.
Δε μας βρίσκει όμως σύμφωνους η ασάφεια του θέματος της πρόσκλησης και το γεγονός ότι ενώ είναι αποφασισμένο να γίνει το συμβούλιο από τις 28-2-2011 δεν έχουμε συγκεκριμένη εισήγηση στα χέρια μας. θεωρούμε επίσης παρωδία το συμβούλιο, αφού η δημοτική αρχή δε θέλει να ψηφίσουμε και να καταλήξουμε σε αποφάσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Κύριε Δήμαρχε και κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι,
Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι και αυτό ένα βαθιά πολιτικό πρόβλημα που δεν αντιμετωπίζεται ούτε με ημερίδες ούτε με συζητήσεις επί συζητήσεων παρά μόνο με πολιτική δράση και πράξη και στη σημερινή περίπτωση με πολιτική ρήξης με την εδώ και χρόνια εφαρμοζόμενη πολιτική στο τομέα της διαχείρισης σε όλα τα επίπεδα του κρατικού και της τοπικής διοίκησης μηχανισμού που έχουν σοβαρές και πολύπλευρες συνέπειες στην καθημερινή ζωή του λαού και στο δικό μας χώρο.
Κι εδώ μπαίνει ένα σοβαρό ζήτημα . Εμείς εκτιμάμε σαν παράταξη ότι προσπαθείτε να καλυφθείτε για τη συζήτηση του εν λόγω θέματος πίσω από τους φορείς που αναφέρονται στην πρόσκληση του συμβουλίου, γιατί ενώ είναι ένα θέμα το οποίο εκτός του ότι το γνωρίζατε από πριν, το βρήκατε μπροστά σας από την πρώτη μέρα που αναλάβατε σα νέα δημοτική αρχή. Δεν το θέσατε όμως ποτέ ως θέμα στο ΔΣ, γιατί δε θέλατε να αποκαλύψετε τις πραγματικές σας προθέσεις που είναι ο ΧΥΤΑ, τονίζω ο ΧΥΤΑ, και μάλιστα στο συγκεκριμένο χώρο , στην κορφή Ξύδη χρησιμοποιώντας διάφορες δικαιολογίες. Θέλω επίσης να τονίσω ότι η μέχρι τώρα πείρα μας από τα έργα που έχουν γίνει στην πραγματικότητα ο ΧΥΤΑ θα είναι ένας νέος ΧΑΔΑ.
Δεύτερο σοβαρό ζήτημα: εκτίμησή μας είναι ότι το θέμα το φέρατε στο ΔΣ αναγκαστικά, κάτω από την πίεση και τις ανυποχώρητες κινητοποιήσεις των Συλλόγων και των κατοίκων της Γαλήνης και των Εγγαρών, απόδειξη η επίσκεψή σας στο χώρο της κινητοποίησης μετά τα μεσάνυχτα και η δέσμευσή σας ότι γίνονται δεκτά τα αιτήματά τους και η άμεση σύγκληση ΔΣ με αποτέλεσμα το σταμάτημα της κινητοποίησης. Αυτό για μας είναι ένα παράδειγμα για τα αποτελέσματα των αγώνων.
Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα σοβαρό κοινωνικό, περιβαλλοντικό, πολιτικό ζήτημα. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται επιπόλαια, βιαστικά, χωρίς μακρόχρονη πρόβλεψη με την αστεία δικαιολογία της πίεσης των προστίμων ή ότι το έργο έχει ήδη αποφασιστεί και προγραμματιστεί ή με τη λογική να παρουσιάσουμε δήθεν έργο για να πούμε ότι κάναμε έργο. Η Νάξος ειδικά έχει καεί από τέτοιου είδους έργα.
Αυτοί που με την πολιτική τους οδήγησαν στη σημερινή οριακή κατάσταση του προβλήματος, αλλά και όσοι τάζατε λαγούς με πετραχήλια και υποσχόσασταν ότι θα διορθώσετε τα κακώς κείμενα αναλάβετε και τις ευθύνες σας και δώστε ουσιαστικές λύσεις.
Η διαχείριση των απορριμμάτων καθώς και η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν, αν δεν αξιοποιηθούν σύγχρονοι μέθοδοι και πρακτικές και αν δε μελετηθούν ποιες προσφέρονται για τον τόπο.
Και εδώ μπαίνει και το ζήτημα που πρέπει να εξεταστεί από το ΔΣ για το τι είδους αποκατάσταση των παλιών ΧΑΔΑ έχει γίνει ή γίνεται. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά πώς εφαρμόζεται εδώ η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ. Να εξεταστεί επίσης από το ΔΣ η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ της Χώρας και η δυνατότητα αξιοποίησής της.
Η αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων επιβάλει τη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, σταθμούς μεταφόρτωσης, χώρους υγειονομικής ταφής των υπολειμμάτων με όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις προστασίας των κατοίκων, των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και του περιβάλλοντος. Μέριμνα για ιατρικά και άλλα απόβλητα.
Παράλληλα, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, ειδική αντιμετώπιση των εργαζομένων στα απορρίμματα (ένταξη στα βαρέα, πρόσθετα μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας).
Κι αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο από δημόσιο φορέα διαχείρισης απορριμμάτων και όχι από την παράδοση του τομέα αυτού στην ιδιωτική πρωτοβουλία, όπως προωθείται σήμερα γενικότερα.
Πλήρη κάλυψη των δαπανών για τη διαχείριση των απορριμμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση των ανταποδοτικών τελών, αφού τόσο πολύ κόπτεστε για την οικονομική επιβάρυνση των κατοίκων του δήμου.
Είμαστε ριζικά αντίθετη με την καύση των απορριμμάτων.
Όσον αφορά κάποια συγκεκριμένα ζητήματα που μπαίνουν για τη Νάξο:

• Να σταματήσει άμεσα κάθε διαδικασία απαλλοτρίωσης
• Να αντιμετωπιστεί το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων σε νέα βάση με βάση τα προαναφερόμενα συνολικά για το Δήμο με άμεσο προγραμματισμό και επείγουσα προτεραιότητα.
• Για το ΧΥΤΑ. Το ξεκαθαρίζουμε: σε υποθέσεις δεν τοποθετούμαστε, ούτε εμπιστευόμαστε υποσχέσεις, λόγια κ.ά. παραγόντων, παραγοντίσκων και πολιτικάντηδων. Η μελέτη είναι για ΧΥΤΑ. Το απορρίπτουμε. Όποιος θέλει ας πάρει την ευθύνη να ψηφίσει αυτή τη μελέτη που είναι για ΧΥΤΑ.
• Για τον επιλεγμένο χώρο χωροθέτησης. Ο εκπρόσωπός μας στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου στις 17-12-2009, ο Βαγγέλης Σιγάλας, καταψήφισε τη συγκεκριμένη επιλογή ζητώντας επιτόπια έρευνα των χώρων και τη συναίνεση των κατοίκων. Επειδή εμείς δε λέμε και ξελέμε για το ίδιο πρόβλημα ούτε αποφεύγουμε να πάρουμε θέση με την απουσία μας, όπως έκαναν αρκετοί ντόπιοι νομαρχιακοί σύμβουλοι για το θέμα, ζητάμε την επανεξέταση όλων των χώρων που είχαν προταθεί αλλά και άλλων πρόσφορων που δεν προτάθηκαν για συζήτηση, την ενημέρωσή μας με διαφανείς διαδικασίες των υπέρ και κατά κάθε προτεινόμενης τοποθεσίας, τη δυνατότητα επιτόπιας έρευνας και μετά στην κατάληξη του πλέον κατάλληλου χώρου χωροθέτησης πάντα για ΧΥΤΥ.

Ζητάμε να πάρει αποφάσεις σήμερα το ΔΣ και να μπουν σε ψηφοφορία οι προτάσεις μας.

Η Δημοτική Σύμβουλος

Ευδοκία Κων. Ψαρρά

Ανακοινώσεις της Κ.Ο. Νάξου του ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ Ολοταχώς προς ένα διαφοροποιημένο, μορφωτικά υποβαθμισμένο Λύκειο


Ένα βήμα πιο κοντά στο σχολείο της ημιμάθειας και της διαφοροποίησης είναι το «νέο Λύκειο».                                Η παρουσίαση των γενικών αρχών του και του ωρολόγιου προγράμματός του χαρακτηρίστηκε από την προσπάθεια της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας να πείσει ότι πρόκειται για μέτρο που θα αποσυνδέσει το Λύκειο από τη διαδικασία εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση και θα αποφορτίσει τον σκληρά σήμερα εργαζόμενο μαθητή.                               Στην πραγματικότητα, το Λύκειο θα…

είναι ακόμα περισσότερο απ' ό,τι σήμερα προσανατολισμένο στις εξετάσεις (υποχωρώντας ταυτόχρονα κι από τον όποιο γενικό μορφωτικό ρόλο είχε), αφού από τη Β' Λυκείου ακόμα οι μαθητές θα χωρίζονται σε κατευθύνσεις, ανάλογα με το πού θα δώσουν εξετάσεις, ενώ στη Β' και Γ' Λυκείου οι μαθητές θα παρακολουθούν επιλεγόμενα... «μαθήματα εμβάθυνσης», «με βάση τις ανάγκες τους για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ», όπως λέει το υπουργείο. Και μόνο από τον όρο «μαθήματα εμβάθυνσης» γίνεται φανερό ότι άλλοι μαθητές θα εμβαθύνουν π.χ. στη φυσική και τη χημεία και άλλοι θα μένουν σε ένα μίνιμουμ γνώσεων. Γενικά, τα μαθήματα επιλογής, που καθιερώνονται, αποτελούν και μοχλό διαφοροποίησης και καθιέρωσης ατομικών διαδρομών στη μάθηση.
Επιπλέον καθιερώνεται η λεγόμενη «ερευνητική εργασία», που θα γίνεται ανά τετράμηνο. Εντάσσεται μέσα στο πρόγραμμα σπουδών, είναι υποχρεωτική, αξιολογείται αυτόνομα και ο βαθμός σε αυτήν προσμετράται ισότιμα με τους βαθμούς των υπόλοιπων μαθημάτων. «Όλες οι εργασίες θα περιλαμβάνουν χρήση της τεχνολογίας και του Διαδικτύου, στο οποίο θα αναρτώνται με την ολοκλήρωσή τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο του υπουργείου, ενώ σημειώνεται ότι «μία εργασία θα μπορεί να είναι στα Αγγλικά»! Οδηγώντας τους μαθητές στο «γκουγκλάρισμα» (όπως ονομάζεται ο εντοπισμός πληροφοριών στο ίντερνετ), στην πραγματικότητα εμποδίζονται να σχηματίσουν μια πραγματική, επιστημονική εικόνα του κόσμου, να κατακτήσουν στέρεα γνώση.
Στο ίδιο αποτέλεσμα οδηγεί και η ενοποίηση μαθημάτων π.χ. της Αρχαίας και Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο μάθημα «Ελληνική Γλώσσα», αλλά και της Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας στο μάθημα «Φυσικές Επιστήμες» που οδηγεί τελικά στο να μην παίρνει ολοκληρωμένη μόρφωση ο μαθητής σε κανένα από αυτά τα αντικείμενα.
Το νέο σύστημα θα ισχύσει για αυτούς που θα πάνε τον προσεχή Σεπτέμβρη στην Α' Λυκείου.
Για το σύστημα πρόσβασης ειπώθηκε μόνο ότι οι εξετάσεις εισαγωγής «θα διεξάγονται κεντρικά και με διαδικασίες που θα διασφαλίζουν το αδιάβλητο», θα αφορούν μικρό αριθμό βασικών μαθημάτων και τα Πανεπιστήμια θα καθορίζουν το συντελεστή βαρύτητας των μαθημάτων.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
Ο στόχος της κοινής εκπαίδευσης Στρατού - Αστυνομίας

Κοινή εκπαίδευση Στρατού και Αστυνομίας, κοινές τεχνικές βάσεις μεταξύ των δυο Σωμάτων και «εξορθολογισμό» των προμηθειών τους, μέσω της χρήσης «κοινών μέσων» (!) προωθεί η κυβέρνηση, με πρόσχημα την «εξοικονόμηση δαπανών» και με πραγματικό στόχο την ισχυροποίηση και τον αποτελεσματικότερο συντονισμό των κατασταλτικών μηχανισμών, σε βάρος του «εχθρού λαού». Τα αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης συζητήθηκαν σε σύσκεψη που έγινε χτες στη Βουλή, υπό τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και τη συμμετοχή των υπουργών Εθνικής Άμυνας Ευ. Βενιζέλου, Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή, Εξωτερικών Δ. Δρούτσα, Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και των αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών Μ. Ξενογιαννακοπούλου και Άμυνας Π. Μπεγλίτη.
Η κυβέρνηση κάνει ένα ακόμα θαρραλέο βήμα για τη θωράκιση των κατασταλτικών μηχανισμών κατά του λαϊκού κινήματος, ενσωματώνοντας πλέον και τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΗ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΤΟΕ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ
Την ενδιαφέρει λέει «κυρίως το όφελος των τραπεζών και της προοπτικής τους»
Δεν είναι πρωταπριλιάτικο ψέμα.
Σήμερα η ΟΤΟΕ, όπως αναφέρει σε δελτίο Τύπου με τίτλο «Επαναλαμβάνονται οι διαπραγματεύσεις ΟΤΟΕ - τραπεζών για την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας», συναντιέται με τους τραπεζίτες. Είναι όμως χαρακτηριστικές ως προς τον απροκάλυπτα αντεργατικό και φιλοκαπιταλιστικό ρόλο της, γερό στήριγμα των Τραπεζών, οι προθέσεις με τις οποίες πηγαίνουν στις διαπραγματεύσεις. Στο δελτίο αναφέρεται:
«...η ΟΤΟΕ θα προσέλθει στις διαπραγματεύσεις επισημαίνοντας ταυτόχρονα στην πλευρά των τραπεζών ότι στις σημερινές δύσκολες εποχές για όλους και ιδιαίτερα για την ελληνική κοινωνία, η συνεννόηση και η συμφωνία μεταξύ ΟΤΟΕ και τραπεζών δεν είναι μόνο προς όφελος των τραπεζοϋπαλλήλων αλλά είναι κυρίως προς όφελος των τραπεζών και της προοπτικής τους που διασφαλίζεται σε ένα κλίμα σταθερότητας, ειλικρινών σχέσεων και εμπιστοσύνης».
Έτσι οι τραπεζίτες μαζί με την απρόσκοπτη χρηματοδότησή τους από κυβέρνηση-κράτος με πάνω από 100 δισ. ευρώ, έχουν και την αμέριστη υποστήριξη της πλειοψηφίας της ηγεσίας της ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Αυτόνομη Παρέμβαση και άλλες εργοδοτικές παρατάξεις), που είναι έτοιμοι να θυσιάσουν τα δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων, αφού αυτό που τους ενδιαφέρει είναι «κυρίως το όφελος των τραπεζών και της προοπτικής τους» όπως ξεδιάντροπα λένε οι ίδιοι. Πουλάνε τους εργαζόμενους στ' αφεντικά, αντί να διεκδικήσουν κλαδική συλλογική σύμβαση, που να ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, προκειμένου να μεγαλώνουν κέρδη και κεφάλαια των τραπεζών

ΝΑΞΟΣ,1-4-2011

Διαχείριση Στερεών Αστικών Αποβλήτων σε Νησιωτικές Περιοχές


Ιάκωβος Β. Γιακουμής

Χημικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.
Η πρόσφατη περιβαλλοντική καταστροφή στον Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) της  Άνδρου, οι κινητοποιήσεις των κατοίκων της Νάξου εναντίον της κατασκευής Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στην θέση Κορφή Ξύδη, το νομικό αδιέξοδο στην χωροθέτηση ΧΥΤΑ στην Σαντορίνη και (κυρίως) τα επαπειλούμενα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την διατήρηση των ΧΑΔΑ μετά την 01/07/2011, συνθέτουν ένα σκηνικό έντασης με τις τοπικές κοινωνίες και αδιεξόδου για τους Νέους Νησιωτικούς Δήμους των Κυκλάδων. Η Ελλάδα, όμως, δεν είναι η μόνη περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαθέτει νησιωτικές περιοχές. Σε άλλες, περιβαλλοντικά πιο ευαισθητοποιημένες νησιωτικές κοινωνίες, έχουν εδώ και μία δεκαετία αναληφθεί πρωτοβουλίες, με αποτέλεσμα την κατασκευή έργων Υγειονομικής Ταφής, ανακύκλωσης και ενεργειακής αξιοποίησης των Αστικών Αποβλήτων. Σκοπός του παρόντος, είναι να παρουσιάσει τις μεθόδους διαχείρισης απορριμμάτων σε ενδεικτικές Νησιωτικές Ευρωπαϊκές Περιοχές (με αντίστοιχη έκταση ή/και πληθυσμό με τα νησιά των Κυκλάδων) ώστε να χρησιμοποιηθούν ως καλές πρακτικές (best practices) τόσο από τους αρμοδίους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όσο και από τις Νέες Δημοτικές Αρχές των Καλλικρατικών Νησιωτικών Δήμων των Κυκλάδων.
 Ευρωπαϊκά Νησιά Αναφοράς
Όνομα
Σύμπλεγμα
Χώρα
Έκταση (km2)
Πληθυσμός
The Isle of Wight
~
Ηνωμένο Βασίλειο
381
140.000
Gotland
~
Σουηδία
3.184
57.600
Krk
~
Κροατία
405
17.860
Pico
Αζόρες
Πορτογαλία
446
14.580
Lanzarote
Κανάρια Νησιά
Ισπανία
845
127.000
Νάξος
Κυκλάδες
Ελλάδα
428
20.000-120.000

Η στρατηγική διαχείρισης
Πριν από οτιδήποτε άλλο, ο αρμόδιος φορέας διαχείρισης των απορριμμάτων πρέπει να γνωρίζει την σύνθεση και την εποχικότητά τους (μιας και αναφερόμαστε σε τουριστικούς προορισμούς), να ιεραρχήσει τα απόβλητα με όρους βέλτιστης διαχείρισης και τελικά, να εκπονήσει το στρατηγικό σχέδιο διαχείρισης τους.

Σύνθεση Στερεών Αστικών Αποβλήτων
Τα σχήματα 1 και 2 απεικονίζουν την μέση σύνθεση των απορριμμάτων στο νησί Wight της Αγγλίας και στο Lanzarote των Κανάριων Νησιών στην Ισπανία. Και στις δύο περιπτώσεις, το ποσοστό των οργανικών αποβλήτων είναι γύρω στο 30%, των μετάλλων (σιδηρούχων και μη) 5-6%, των υφασμάτων 3-4%, των υλικών συσκευασίας (χαρτί, χαρτόνια, πλαστικά) 40-45%, του γυαλιού 5-7% και των ανόργανων 10-15%.
(Σχήμα 1)

(Σχήμα 2)

Αντίστροφη Πυραμίδα Περιβαλλοντικά Βέλτιστης Διαχείρισης Αποβλήτων
Η περιβαλλοντικά βέλτιστη στρατηγική διαχείρισης των απορριμμάτων κινείται από πάνω προς τα κάτω στην αντίστροφη πυραμίδα του σχήματος 3. Βέλτιστη τεχνική είναι αυτή της αποτροπής δημιουργίας αποβλήτων (με δράσεις ενημέρωσης/ ευαισθητοποίησης του πληθυσμού), ενώ ως αναγκαία κρίνεται η τεχνική της υγειονομικής απόθεσης/ταφής.

(Σχήμα 3)
Για τον διαχειριστή των αποβλήτων, οι τομείς προτεραιότητας πρέπει να είναι:
1. Ελαχιστοποίηση του όγκου και της ποιότητας των αποβλήτων. Βέλτιστες τεχνικές είναι η επαναχρησιμοποίηση φιαλών και δοχείων και η μείωση της χρήσης των μη-επαναχρησιμοποιούμενων συσκευασιών. Δράσεις ευαισθητοποίησης, ταυτόχρονα με διανομή επαναχρησιμοποιούμενων σακουλών από τα καταστήματα λιανικής και την τοπική αυτοδιοίκηση έχει αποδειχτεί ότι συμβάλλουν στην μείωση του όγκου των συσκευασιών στα απόβλητα.
2. Ανακύκλωση. Η ανακύκλωση συμπεριλαμβάνει όλες εκείνες τις διεργασίες οι οποίες απαιτούνται ώστε τα απόβλητα να αξιοποιηθούν μερικώς ή ολικώς. Τα συστήματα ανακύκλωσης κατηγοριοποιούνται ως: α) Επαναχρησιμοποίηση (χρήση του αποβλήτου ως έχει για την ίδια ή διαφορετική χρήση, π.χ. συσκευασίες αλουμινίου ή σιδηρούχα μέταλλα), β) Αναγέννηση (το απόβλητο, μετά από επεξεργασία, επιστρέφει στα αρχικά του χαρακτηριστικά, π.χ. χαρτί και χαρτόνια συσκευασίας), γ) Ανάκτηση (το απόβλητο, μετά από σημαντική επεξεργασία, διαχωρίζεται στα υλικά από τα οποία αποτελείται τα οποία και επαναχρησιμοποιούνται, π.χ. ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές που μετατρέπονται σε μέταλλα) και δ) Ενεργειακή αξιοποίηση (η χρήση αποβλήτων, μετά από επεξεργασία, ως καύσιμο είτε στην τσιμεντοβιομηχανία είτε για την παραγωγή ενέργειας είναι, υπό προϋποθέσεις, μία περιβαλλοντικά ενδεδειγμένη μέθοδος).
3. Υγειονομική Απόθεση Υπολειμμάτων. Η απόθεση και η ταφή των μη-ανακυκλώσιμων υλικών πρέπει να γίνεται ακολουθώντας συγκεκριμένες πρακτικές που λαμβάνουν υπόψη τα φυσικά χαρακτηριστικά των υπολειμμάτων.

Συστήματα Διαχείρισης
Τα συστήματα διαχείρισης ποικίλουν ανάλογα με τις επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει κάθε νησί. Σε όλες τις περιπτώσεις διαφορετικοί κάδοι συλλογής χρησιμοποιούνται για την αρχική διαλογή των στερεών απορριμμάτων. Στις φωτογραφίες 1 και 2 απεικονίζονται οι κάδοι προεπιλογής που έχει εγκαταστήσει η τοπική αυτοδιοίκηση στο Krk της Κροατίας, καθώς και ο χώρος συλλογής των ογκωδών απορριμμάτων στο Lanzarote της Ισπανίας.


(Φωτογραφία 1)
(Φωτογραφία 2)

Ο πρώτος αυτός διαχωρισμός που πραγματοποιείται από τους δημότες δεν είναι πάντα αξιόπιστος οπότε τα απορρίμματα οδηγούνται σε εγκαταστάσεις διαλογής (μηχανικής ή χειροκίνητης). Ο ολοκληρωμένος κύκλος της διαχείρισης των αποβλήτων παρουσιάζεται στο διάγραμμα 1 (Νησί Wight, Ηνωμένο Βασίλειο).


Στο συγκεκριμένο νησί χρησιμοποιούνται όλες οι τεχνοοικονομικά εφικτές μέθοδοι διαχείρισης στερεών αστικών αποβλήτων. Εκτός από την προδιαλογή από τους δημότες, υπάρχει εργοστάσιο διαλογής, εργοστάσιο παραγωγής κομπόστ, εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος (με πρώτη ύλη floc ή κομπόστ – δηλαδή το σύνολο της οργανικής ύλης των απορριμμάτων), χώρος υγειονομικής ταφής και χώρος ανακυκλώσιμων υλικών (όπου τα ανακυκλώσιμα υλικά – μέταλλα, γυαλιά, μπαταρίες κ.λπ. – διατίθενται προς περαιτέρω επεξεργασία). Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της εγκατάστασης παρατίθεται η αεροφωτογραφία από την Google Maps της αντίστοιχης εγκατάστασης στο Lanzarote της Ισπανίας (φωτογραφία 3).

Εδώ, διακρίνεται ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής και οι διάφορες εγκαταστάσεις στα όρια αυτού. Η τεχνική ταφής των υπολειμμάτων είναι πολύ σημαντική για την περιβαλλοντική απόδοση του συστήματος διαχείρισης. Οι διαδικασίες είναι τόσο αυστηρές, σε σημείο να χρησιμοποιούνται εκπαιδευμένα γεράκια για να απομακρύνουν τα πουλιά πάνω από τον ΧΥΤΥ (φωτογραφία 4).
Ενδεικτικές μονάδες διαχωρισμού αποβλήτων και παραγωγής καυσίμου Floc παρουσιάζονται στις φωτογραφίες 5 και 6.

Οι μονάδες παραγωγής κομπόστ και ηλεκτρικού ρεύματος (με πρώτη ύλη κομπόστ ή floc) παρουσιάζονται στις φωτογραφίες 7 και 8.

Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες, η ολοκληρωμένη διαχείριση απαιτεί την δημιουργία σημαντικών βιομηχανικών μονάδων με όχι αμελητέες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα χωροθέτησης και αδειοδότησης (με τις συνεχείς προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας) ακόμη και ήπιων μορφών διαχείρισης (όπως είναι οι ΧΥΤΑ), συμπεραίνεται ότι η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση θα πρέπει να είναι πολύ προσεχτική πριν την χρηματοδότηση τέτοιων έργων.
Η απόδοση των συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης μπορεί να είναι εντυπωσιακή, όπως η αναφορά μείωσης των αποβλήτων που αποτίθενται στον ΧΥΤΥ του νησιού Gotland της Σουηδίας από 25.900tn το 1997 στους 2.650tn το 2007 (από 73,2% των αποβλήτων σε μόλις 7,5%). Το πιο συνηθισμένο ποσοστό εναπόθεσης στις νησιωτικές περιοχές είναι περίπου το 70% του συνόλου των παραγόμενων αποβλήτων. Αυτό συμβαίνει καθώς πολλές νησιωτικές περιοχές (λόγω και της τουριστικής τους ανάπτυξης) επιλέγουν τις πιο ήπιες μορφές διαχείρισης, όπως η δημιουργία ΧΥΤΥ σε συνδυασμό με μία μικρή μονάδα παραγωγής κομπόστ και έναν χώρο διαλογής και προσωρινής αποθήκευσης ανακυκλώσιμων υλικών, τα οποία στην συνέχεια μεταφέρονται προς επεξεργασία στην ενδοχώρα. Τέτοιες στρατηγικές έχουν ακολουθήσει το νησί Pico στις Αζόρες και το νησί Krk στην Κροατία.

Συμπεράσματα

Η διεθνής καλή πρακτική είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που πρέπει να αξιοποιηθεί από την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση των νησιών μας, μέσω ανταλλαγής επισκέψεων και εμπειριών με αντίστοιχες νησιωτικές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην γενική περίπτωση, η πλειοψηφία των Ευρωπαϊκών Νησιωτικών Περιοχών έχουν εγκαταστήσει πιο σύγχρονα και τεχνοοικονομικά αρτιότερα συστήματα διαχείρισης αποβλήτων από τα νησιά των Κυκλάδων.

Σε κάθε περίπτωση, οι τοπικές και περιφερειακές αρχές δεν θα πρέπει άκριτα να υιοθετήσουν πολύπλοκα και πολύ δαπανηρά συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης, καθώς δύσκολα θα αποδεχτούν οι τοπικές κοινωνίες μεγάλες εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων στα νησιά μας. Μία βήμα-βήμα προσέγγιση, με την δημιουργία ενός Χώρου Υγειονομικής Ταφής με ταυτόχρονες δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού και προδιαλογής/ανακύκλωσης από τους ίδιους τους δημότες, ίσως θα ήταν η ρεαλιστικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης των αποβλήτων στις Κυκλάδες. Στα μεγαλύτερα νησιά θα μπορούσαν να δημιουργηθούν μικρές μονάδες διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών (ανά είδος) και κομποστοποίησης, προς παραγωγή εμπλουτισμένου χώματος για απόρριψη σε περιοχές που το έδαφος έχει απογυμνωθεί από το χώμα (λόγω των βροχών και των μεγάλων κλίσεων).

Σημειώνεται ότι η παραγωγή καυσίμου floc από απόβλητα δεν είναι εφικτή στην Ελλάδα, καθότι απαγορεύεται η καύση των αποβλήτων, ενώ η μεγάλης κλίμακας παραγωγή κομπόστ δεν είναι τεχνοοικονομικά βιώσιμη καθώς η χρήση του ως λίπασμα έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλά προβλήματα (λόγω των μη σταθερών χαρακτηριστικών των αποβλήτων – γιαυτό τον λόγο, άλλωστε, χρησιμοποιείται ως καύσιμο για την παραγωγή ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση).
Βροντοφωνάζουν «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ»!

ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ 14 ΕΝΩΣΕΙΣ

Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τους απόστρατους αλλά και τα εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας για τα Μετοχικά Ταμεία, με...

επίδικο τις κυβερνητικές προθέσεις που θέλουν, σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες επιβεβαιώνονται και από κυβερνητικές πηγές, τα τρία Μετοχικά Ταμεία να συγχωνεύονται σε ένα και στη συνέχεια να υπάγονται στο υπουργείο Εργασίας.

Λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης έριξε το ίδιο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που ξεκαθάρισε πως όσα κυκλοφορούσαν ως φήμες έχουν βάση, αφού κατά την άποψη του υπουργείου είναι μονόδρομος, στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του κράτους, την εξοικονόμηση πόρων και την εξασφάλιση οικονομιών κλίμακας, να ξεκινήσει, μεταξύ άλλων, τις διαδικασίες «συγχώνευσης των Ταμείων Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), Εθνικού Στόλου (ΤΕΣ) και Αεροπορικής Άμυνας (ΤΑΑ), που διαχειρίζονται την ακίνητη περιουσία του ΥΠΕΘΑ, σε ενιαίο ταμείο με παράλληλη κατάργηση της Υπηρεσίας Αξιοποίησης και Μετεγκατάστασης Στρατοπέδων (ΥΑΜΣ).

Τα Γενικά Επιτελεία, που εποπτεύουν τους προναφερθέντες φορείς, θα προβούν κατά προτεραιότητα στην εκπόνηση κοινών οικονομοτεχνικών μελετών και μελετών σκοπιμότητας. Στόχος μας είναι τα Μετοχικά Ταμεία των Ε.Δ. να αποκτήσουν ισχυρή βιωσιμότητα και να προχωρήσει σταδιακά η μεταρρύθμιση της ενοποίησής τους», όπως δηλώθηκε σχετικά.

«Διάβημα» στον υπουργό

Δεκατέσσερις φορείς (ΣΥΣΜΕΔ, ΠΟΑΞΙΑ, ΠΟΕΠΛΣ, ΕΑΑΝ, ΕΑΑΛΣ, ΕΣΜΑ, ΚΕΘΑ, ΣΑΑΥΣ, Π.Μ./ΣΑΣΥ Π.Ν., Σ.Α./ΣΜΥΝ, ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΑΞΗΣ ΣΣΕ 1976, ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΣΕ 1977, ΑΚΙΣ και ΑΝΕΑΕΔ) συνέταξαν άμεσα και απέστειλαν σκληρή επιστολή, στον υπουργό ξεκαθαρίζοντάς του πως μάλλον λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο όσοι προδιαγράφουν τη μοίρα των Μετοχικών Ταμείων, αφού όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η επιστολή: «Το πρώτο, βασικό θέμα, που προκύπτει για εμάς τους μετόχους και μερισματούχους των Μετοχικών Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, είναι η υποτίμηση και απαξίωση που αισθανόμαστε, εκ του γεγονότος ότι συζητούνται ή και δρομολογούνται εξελίξεις, που αφορούν τα έννομα συμφέροντα και θιγόμενα δικαιώματά μας, ερήμην μας».

Οι μερισματούχοι τονίζουν μάλιστα πως εκπροσωπούν περί τις 400.000 οικογένειες και ζητούν άμεσα συνάντηση με τον υπουργό, διότι πριν δρομολογηθούν οι εξελίξεις πρέπει, όπως υπογραμμίζουν, να ληφθεί υπόψη ότι «η ενδεχόμενη μετατροπή των Μετοχικών μας Ταμείων σε κοινά Ταμεία επικουρικής ασφάλισης και η εκχώρηση της αρμοδιότητάς τους στο υπουργείο Εργασίας δημιουργούν εις βάρος μας ανατροπή της μετοχικής - μερισματικής σχέσης μας με αυτά και είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε με κάθε νόμιμο μέσον τα έννομα συμφέροντά μας». Στην κοινή, μάλιστα, ανακοίνωσή τους, οι ενώσεις αναφέρουν ότι διεκδικούν «την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και ανάπτυξης ενός εκάστου Μετοχικού Ταμείου ξεχωριστά, με συγκεκριμένα δεσμευτικά και θεσμοθετημένα μέτρα και χρονοδιάγραμμα». Σε αυτήν, δε, ως ένδειξη ότι δεν απορρίπτουν πλήρως την ιδέα, αλλά μπορούν να τη συζητήσουν κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, αναφέρουν ότι στη συνέχεια και αφού εξυγιανθούν τα Ταμεία ίσως «είναι δυνατή η δημιουργία ενός ισχυρού ενιαίου Μετοχικού Ταμείου Ε.Δ. και Σ.Α., με ίδιες υποχρεώσεις και ίδια επί "τα βελτίω" δικαιώματα για όλους τους μετόχους - μερισματουχους».

Στο πλευρό τους η Ν.Δ.

Η Ν.Δ. επέλεξε να πάρει θέση με κοινή δήλωση των τομεαρχών Εθνικής Άμυνας και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σημειώνοντας την ανησυχία που προκλήθηκε στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και στις οικογένειές τους. Όπως υποστηρίζουν απευθυνόμενοι στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την πολιτική του ηγεσία, οι συγχωνεύσεις Ταμείων απαιτούν ολοκληρωμένες οικονομοτεχνικές μελέτες, οργανωμένο σχέδιο, χρονοδιάγραμμα, «κυρίως, όμως, επιβάλλουν σεβασμό στα Ασφαλιστικά Δικαιώματα, διαφάνεια στη διαχείριση των αποθεματικών, έγνοια για το παρόν και το μέλλον της Ασφάλισης των στελεχών των Ενόπλων μας Δυνάμεων».

(Π+13 01/04/2011 – ΚΩΣΤΑΣ ΑΤΤΙΑΣ)
(Σ.Λ.)ΣΕΙΣΜΟΣ ΑΙΣΘΗΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΝΑΞΟ

Σεισμός έγινε πριν από ένα λεπτό στις Κυκλάδες. Στην Αντίπαρο έγινε ιδιαίτερα αισθητός, αφού πριν γίνει ακούστηκε μια βοή και μετά για δύο τρία δευτερόλεπτα κουνήθηκαν τα πάντα.
Νεώτερες πληροφορίες:
Σύμφωνα με τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία η δόνηση είχε μέγεθος 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ το εστιακό βάθος τοποθετείται στα 10 χλμ. Το επίκεντρο της δόνησης ήταν στη θάλασσα 134 χλμ. ανατολικά του Ηρακλείου, 94 χλμ. ΒΑ του Αγ. Νικολάου και 50 χλμ. ΒΔ της Κάσου. 

Το επίκεντρο του σεισμού

Στοιχεία σεισμού:
Magnitudemb 6.2RegionCRETE, GREECEDate time2011-04-01 13:29:11.0 UTCLocation35.54 N ; 26.63 EDepth60 kmDistances138 km E Iráklion (pop 137,154 ; local time 16:29:11.0 2011-04-01)
92 km NE Áyios nikólaos (pop 10,799 ; local time 16:29:11.0 2011-04-01)
51 km NE Palaíkastron (pop 1,094 ; local time 16:29:11.0 2011-04-01)

Περιοδεία Βρούτση


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ, Γ. ΒΡΟΥΤΣΗ
Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης θα πραγματοποιήσει περιοδεία από την Παρασκευή 1/4 έως και την Κυριακή 3/4 στα ακόλουθα νησιά των Κυκλάδων:
· Την Παρασκευή 1 Απριλίου 2011, θα συναντηθεί με τον Δήμαρχο Μυκόνου, κ. Αθ. Κουσαθανά καθώς και με τη Δημοτική Αρχή και την ΟΝΝΕΔ Μυκόνου.
· Το Σάββατο 2 Απριλίου 2011, θα επισκεφθεί την Πάρο, όπου θα παραστεί στην εκδήλωση της Δημ. Τ.Ο. Νέας Δημοκρατίας Πάρου, που θα πραγματοποιηθεί στην Αλυκή. Στην εκδήλωση θα παρεβρεθεί και ο Τομεάρχης Ναυτιλίας της Ν.Δ., κ. Ι. Πλακιωτάκης.
· Την Κυριακή 3 Απριλίου 2011 θα επισκεφθεί τη Νάξο, όπου θα έχει συνάντηση με το Δήμαρχο, κ. Μ. Μαργαρίτη.
Στη διάρκεια των επισκέψεων του, ο κ. Βρούτσης θα συναντηθεί διαδοχικά με Θεσμικούς φορείς, Στελέχη της Ν.Δ. και κατοίκους των νησιών.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΗΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Μανώλης εξ Απειράνθου

KAΛΟ ΜΗΝΑ

Το Σάββατο η κηδεία του Ιάκωβου Καμπανέλη

Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί στις 11.30 π.μ., στον Ιερό Ναό Αγίας Ζώνης Κυψέλης, ενώ η ταφή θα γίνει στο Β΄ Νεκροταφείο Αθηνών (Λεωφόρος Ηρακλείου και Τράλλεων, 'νω Πατήσια).
Το Σάββατο η κηδεία του Ιάκωβου Καμπανέλη

Η οικογένεια του Ιάκωβου Καμπανέλλη παρακαλεί τους ενδιαφερόμενους αντί για στεφάνια τα χρήματα να διατεθούν στην οργάνωση «Γιατροί χωρίς Σύνορα».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ


Σφαλιάρα Βρούτση στον Καρχιμάκη για την κομματική παρέμβασή του προς τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου

«Η επιστολή «κόλαφος» του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, κ. Μ. Καρχιμάκη προς τον Περιφερειάρχη (Νοτίου Αιγαίου) και το Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, συνιστά ωμή κομματική παρέμβαση και παράλληλα υπονομεύει τη δημοκρατική νομιμότητα και τους θεσμούς.Η πρόθεση υποκατάστασης του Κράτους από το Κόμμα, μέσω του κομματικού μηχανισμού, φανερώνει το πραγματικό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τον ανεξάρτητο και διακριτό ρόλο της Δημόσιας Διοίκησης.


Η κυβέρνηση, παραμένοντας πιστή σε αναχρονιστικές αντιλήψεις άκρατου κομματισμού, προσπαθεί με τρόπο αυταρχικό να «μεταφέρει» το Κέντρο Λήψης Πολιτικών Αποφάσεων για την Ανάπτυξη του Νοτίου Αιγαίου στην «Ιπποκράτους», παραβιάζοντας βασικούς κανόνες νομιμότητας και χρηστής διοίκησης!


Γεγονός, που επιβεβαιώνεται τόσο από την απαράδεκτη εμπλοκή του κόμματος σε θεσμοθετημένες διαδικασίες, όσο και από την παράκαμψη των αρμόδιων θεσμικών και πολιτικών παραγόντων.


Το πολιτικό ολίσθημα στο οποίο υπέπεσε το ΠΑΣΟΚ, προσβάλλει το σύνολο των αιρετών Περιφερειακών Συμβούλων και όλους τους νησιώτες. Μάλιστα, αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, προχώρησε σε ανάλογη προκλητική μεθόδευση και για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Γεγονός, που προκάλεσε τη δικαιολογημένη αντίδραση του Τομεάρχη της Ν.Δ. και Βουλευτή Χίου, κ. Κωστή Μουσουρούλη.


Αυτές οι μεθοδεύσεις, αφήνουν βαθύτατα εκτεθειμένη την κυβέρνηση, ενώ τα ερωτηματικά που προκύπτουν για την πρόθεση μετατροπής των αιρετών Περιφερειών του Αιγαίου σε κομματικό βραχίονα του ΠΑΣΟΚ είναι σοβαρά και απαιτούν απαντήσεις.


Τελικά, θα ενδώσουν στα κελεύσματα του κομματικού κράτους του κ. Καρχιμάκη, ο αιρετός Περιφερειάρχης (Νοτίου Αιγαίου), κ. Μαχαιρίδης και ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κ. Χατζημιχάλης ;


Επιτέλους, είναι σε θέση η κυβέρνηση να πει στους νησιώτες ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο ;».

Σε αποσύνθεση το Νοσοκομείου Νάξου!


Γραπτή εισήγηση με τα όσα τραγελαφικά συμβαίνουν στο Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Νάξου κατέθεσε ο Ακτινοδιαγνώστης Ε. Α. Ιωάννης Οργανόπουλος στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου. Ο κ. Οργανόπουλος αποχώρησε από τη συνεδρίαση πριν αυτή ολοκληρώσει τη συζήτηση των θεμάτων με αποτέλεσμα να μην συζητηθεί η εισήγησή του. Σύμφωνα με πληροφορίες τα όσα αναφέρονται στην εισήγηση είναι γνωστά στη ΔΥΠΕ και στο Υπουργείο.
 Αν όσα αναφέρονται στη γραπτή εισήγηση που σας παραθέτουμε είναι αληθινά τότε το Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Νάξου βρίσκεται σε αποσύνθεση.
 Ακολουθεί η γραπτή εισήγηση του κ. Οργανόπουλου: