slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ο γάμος, το «διαζύγιο» με Σαμαρά και η ανεξίτηλη διαχωριστική γραμμή

 Ένταξη ο γάμος των ομοφύλων πέρασε από τη Βουλή, με την βοήθεια Σύριζα (λογικό) Πασοκ και την ψήφο του Μπιρμπιλα.  Αυτο που  δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω γιατί η κυβέρνηση το πανηγυρίζει όσο για οτιδήποτε άλλο έως και σήμερα (περισσότερο και από την επενδυτική βαθμίδα),. Λίγο σεβασμός δεν θα έβλαπτε 

Του ΑγγελοςυΚωβαίου

Το ρήγμα στο εσωτερικό της ΝΔ δεν είναι αμελητέο και δεν θα πρέπει να αγνοηθεί. Το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα εξαρτάται όμως σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα αξιολογηθεί η νέα συνθήκη από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό .

 Ο γάμος των ομοφύλων πέρασε από τη Βουλή, η κυβέρνηση το πανηγυρίζει όσο για οτιδήποτε άλλο έως και σήμερα

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΦΡΕΓΑΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ


          ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

              ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να στείλει ελληνική φρεγάτα στην Ερυθρά 

Θάλασσα με το πρόσχημα της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και της προστασίας των 

εμπορικών πλοίων, είναι ξεκάθαρο ότι έχουν ως αποκλειστικό στόχο την διαφύλαξη 

των εφοπλιστικών συμφερόντων, σε μια περιοχή-σταυροδρόμι ισχυρών 

ανταγωνισμών για την μεταφορά εμπορευμάτων και ενέργειας. 

Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη απόφαση, στο πλαίσιο μάλιστα της επιχείρησης 

«EUNAVFOR ASPIDES» η οποία συστάθηκε επισήμως από την ΕΕ, με στρατηγείο στην 

Λάρισα και διοικητή Έλληνα ανώτατο αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία 

όχι μόνο βαθαίνει την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς 

ΝΑΤΟ-ΕΕ, αλλά και την καθιστά στόχο.

Σημειώνεται ότι η επιχείρηση θα είναι η μεγαλύτερη που έχει οργανώσει ποτέ η ΕΕ 

και το ποσό για τις κοινές δαπάνες εκτιμάται στα 8 εκατομμύρια ευρώ.

Για πολλοστή φορά αποκαλύπτεται ότι οι υπέρογκες δαπάνες της Ελλάδας στο 

πλαίσιο του ΝΑΤΟ-ΕΕ με τις δεκάδες στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων, στις 

οποίες συμμετέχει η χώρα μας, δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με την ασφάλεια 

και την άμυνα της Ελλάδας.

Στην προσπάθεια της κυβέρνησης για αποστολή φρεγάτας για την υπεράσπιση των 

εφοπλιστικών κερδών η απάντηση μας είναι ΟΧΙ!

Η Λαϊκή Συσπείρωση Νότιου Αιγαίου ενώνει τη φωνή με κάθε φορέα του 

αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος και ζητάει:

Να μη λύσει κάβους καμία ελληνική φρεγάτα! 

Καμία εμπλοκή της χώρας μας στους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ! 

Να γυρίσουν όλες οι ελληνικές μονάδες από τις αποστολές στο εξωτερικό, να 

κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις στη χώρα μας! 

17/2/202


 

 

Δήμος Θήρας: Προετοιμασία για την αίθουσα πολιτικής προστασίας


Προετοιμασία για τη δημιουργία αίθουσας επιχειρήσεων πολιτικής προστασίας.
Με την εθελοντική συμμετοχή Θηραίων πολιτών και τη βοήθεια του τμήματος καθαριότητας του Δήμου 
Θήρας, ξεκίνησε η καθαριότητα και η τακτοποίηση του χώρου που μέχρι πρότινος αποτελούσε αποθήκη 
υλικών για την πολιτική προστασία.
Υπό την εποπτεία του Ειδικού Συμβούλου σε θέματα Πολιτικής Προστασίας κ. Δαμίγου Νίκου οι 
εθελοντές καταμέτρησαν τα υλικά που υπήρχαν στην αποθήκη και καθάρισαν το χώρο για να 
ανακαινιστεί από τους τεχνικούς του Δήμου Θήρας. Πραγματοποιήθηκαν και εργασίες καθαριότητας στον 
περιβάλλοντα χώρο με την μέριμνα του Αντιδημάρχου κ. Λειβαδάρου Ανδρέα και του αρμόδιου τμήματος 
του Δήμου. Στο κτίριο που βρίσκεται στην περιοχή Κατοικιές θα δημιουργηθεί Αίθουσα Επιχειρήσεων της 
Πολιτικής Προστασίας του Δήμου με την φροντίδα του αρμοδίου τμήματος του Δήμου το οποίο 
εποπτεύει ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Οικονομικών κ. Λιγνός Ιάκωβος.

Γιώργος Χατζημάρκος στην Υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως από το βήμα της ΓΣ της ΠΕΔ: «Οι πρωταθλητές δεν κλαίγονται. Απαιτείται να εξασφαλίσετε σε αυτούς ειδικό πρόγραμμα προπόνησης»




 "Οι οριζόντιες πολιτικές δεν αντιμετωπίζουν τα ειδικά ζητήματα των νησιών. Η χώρα πρέπει να προχωρήσει σε μια σοβαρή μεταρρύθμιση» τόνισε ο Περιφερειάρχης 

—————————-
 
Με γλαφυρό τρόπο ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος τεκμηρίωσε την ανάγκη η χώρα να προχωρήσει σε μια σοβαρή μεταρρύθμιση, λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαίτερες συνθήκες της νησιωτικότητας, από του βήματος της Γενικής Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, για την ανάδειξη των νέων οργάνων της, που πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Παρόντων της Υπουργού Εσωτερικών, Νίκης Κεραμέως, του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Παππά, του Αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, βουλευτών του Νοτίου Αιγαίου, του Γ.Γ. του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλη Σταυριανουδάκη, καθώς και του Δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης ανέδειξε τις πρωτιές του Νοτίου Αιγαίου, υπογραμμίζοντας ότι αυτές αποτελούν το επιστέγασμα του υψηλότερου βαθμού συνεργασίας που έχει επιτευχθεί στη χώρα, μεταξύ πρώτου και δεύτερου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης. Και αυτό,  παρά το γεγονός ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι ο μοναδικός οργανισμός που κάνει διαχείριση κρίσεων 365 μέρες το χρόνο, αφού οι πολιτικές που εφαρμόζονται οριζόντια σε ολόκληρη τη χώρα, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα ιδιαίτερα ζητήματα της νησιωτικής Ελλάδας. «Οι πρωταθλητές δεν κλαίγονται. Απαιτείται να εξασφαλίσετε σε αυτούς ειδικό πρόγραμμα προπόνησης», ήταν η χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποίησε ο κ. Χατζημάρκος για να ζητήσει να υπάρξει μια γενναία μεταρρύθμιση με το ανάλογο ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων,  που θα απαντά στα ζητήματα της νησιωτικότητας, με όρους ισονομίας με την ηπειρωτική Ελλάδα.
 
«Θα ξεκινήσω λέγοντας στην κυρία Υπουργό ότι η χώρα έχει 12 Περιφέρειες. Έχει 12 περιφέρειες, και τα «εξωτερικά ιατρεία» που λέγονται Νότιο Αιγαίο. Γιατί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν είναι Περιφέρεια. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι ένας οργανισμός ο οποίος 365 μέρες το χρόνο κάνει διαχείριση κρίσης, διότι ουσιαστικά καλύπτει τους  28 ή 29  από τους 34 δήμους σε κρίσιμα ζητήματα της λειτουργίας τους. Αυτό έχει  να κάνει με την έλλειψη υπηρεσιών. Δεν παραπονιέμαι γι' αυτό. Σας το παρουσιάζω ως ένα γεγονός που δείχνει ότι η χώρα πρέπει να προχωρήσει σε μια σοβαρή μεταρρύθμιση σε ότι έχει να κάνει με την αντιμετώπιση ειδικών ζητημάτων. Ειδικά ζητήματα θα πει ότι οι  πολιτικές που είναι οριζόντιες  για όλη την Ελλάδα, δεν μπορεί να έχουν εφαρμογή σε όλα τα ζητήματα  για όλη την Ελλάδα. Δεν μ αρέσει να κλαψουρίζω, δεν γκρινιάζω σχεδόν ποτέ, διότι εγώ θεωρώ τη νησιωτικότητα πλεονέκτημα. Θεωρώ την μονοκαλλιέργεια την καλύτερη ευκαιρία για πρωταθλητισμό. Και με αυτή την αντίληψη ήρθαν τα αποτελέσματα που ήρθαν στο Νότιο Αιγαίο, στο οποίο η κατάσταση κάθε άλλο παρά τραγική είναι.  Όχι γιατί το λέω εγώ επειδή  θέλω να στηρίξω μια συγκεκριμένη πολιτική, αλλά γιατί  το λένε πολλοί διεθνείς οργανισμοί, που κανείς δεν μπορεί πια να αμφισβητήσει. Και επιτέλους, πρέπει να μπορούμε να συμφωνούμε σε πολύ συγκεκριμένες, αν μη τι άλλο αναφορές,  που έρχονται από τους οργανισμούς που όλοι θα πρέπει να σεβόμαστε, όπως για παράδειγμα η Eurostat" ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζημάρκος, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον εντυπωσιακό ρυθμό ανάπτυξης του 16,7 % που πέτυχε το Νότιο Αιγαίο, τον υψηλότερο μεταξύ των ευρωπαϊκών περιφερειών.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στον δημογραφικό άθλο, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να είναι η μοναδική στη χώρα που στην πρόσφατη απογραφή σημείωσε αύξηση πληθυσμού, στα αλλεπάλληλα ρεκόρ στον τουρισμό, στις διαδοχικές πρωτιές όσον αφορά την απορρόφηση  των ευρωπαϊκών πόρων, στην αύξηση των χρηματοδοτήσεων.

«Μπορώ να μπορώ να μιλάω πολλή ώρα για πρωτιές, αλλά για καμία από αυτές τις πρωτιές δεν έχω κλέψει την πατρότητα. Θεωρούσα και θεωρώ τον εαυτό μου μέλος μιας μεγάλης ομάδας και σε κάθε δημόσια αναφορά μου, γραπτή ή προφορική, δεσμευτικά δηλώνω ότι αυτή είναι νίκη του πρώτου και του δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης. Όλες αυτές οι νίκες έχουν έρθει, διότι εδώ έχει επιτευχθεί ο υψηλότερος βαθμός συνεργασίας στη χώρα,  μεταξύ πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης. Εκατοντάδες προγραμματικές συμβάσεις, που έχουν οδηγήσει σε εκατοντάδες εργοτάξια που σήμερα είναι ανεπτυγμένα σε όλα τα νησιά του Αιγαίου» ανέφερε.
Ειδική αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης  στα έργα περιβάλλοντος που υλοποιούνται στο Νότιο Αιγαίο, και κυρίως στα πρωτοποριακά και καινοτόμα projects της Τήλου, της Χάλκης  και της Αστυπάλαιας, όπως και το Πρόγραμμα «The Rhodes co lab" της Ρόδου:  «Αυτή την περίοδο υλοποιούνται τα μεγαλύτερα έργα περιβάλλοντος που έχουν γίνει ποτέ στην ιστορία των νησιών, τα οποία ξεπερνάνε τα 400 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή η Περιφέρεια που λειτουργεί σαν "εξωτερικά ιατρεία" κάνει τα πάντα, κάνει λιμενικά που δεν έχουμε αρμοδιότητα κάνει, σχολεία, κάνει αθλητικά, κάνει  έργα αποχέτευσης και ύδρευσης, κάνει ό,τι μπορείτε να φανταστείτε.  Αλλά περιβάλλον, δεν είναι μόνο οι βαριές υποδομές που βεβαίως είναι απολύτως αναγκαίες. Περιβάλλον είναι και οι πρωτοβουλίες οι οποίες μας βάζουν στη νέα εποχή. Σήμερα, στην Ελλάδα τα τρία πιο πετυχημένα project αειφορίας και καινοτομίας σε ότι αφορά το περιβάλλον είναι στο Νότιο Αιγαίο.»
 
Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης τόνισε  πως «στο Νότιο Αιγαίο, η συμπόρευση με τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης είναι όχι μόνο μονόδρομος, αλλά,  ειδικά στα νησιά μας,  είναι αναγκαία συνθήκη επιτυχίας» ενώ απευθυνόμενος στους δημάρχους των νησιών, τους ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο τους, στην πενταετή θητεία που έχουν μπροστά τους. «Να ξέρετε ότι η μεγάλη αγκαλιά που λέγεται περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι και μεγάλος σύμμαχος στα σχέδιά σας» ανέφερε.

Απευθυνόμενος στους παρόντες υπουργούς, ο κ. Χατζημάρκος τόνισε:

«Αυτά τα λίγα που προανέφερα για το Νότιο Αιγαίο το καθιστούν τον φάρο ελπίδας και ανάτασης της χώρας. Είστε σε μια αίθουσα που αυτή η πολύ μεγάλη ομάδα είναι μια ομάδα πρωταθλήτρια. Ο πρωταθλητής δεν κλαίγεται ποτέ, απλώς ο πρωταθλητής θέλει ειδικό πρόγραμμα προπόνησης. Αυτό ζητάμε από εσάς».
 
 
 
Το Γραφείο Τύπου

Ομόφωνη υποστήριξη του Κ.Π. Θησέας Κυκλάδων


Ομόφωνη υποστήριξη του Κ.Π. Θησέας από το Δημοτικό Συμβούλιο Θήρας.
Με μια ομόφωνη απόφαση του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θήρας την 
13/02/2024 αποφάσισε να εκφράσει την υποστήριξη του στην συνέχιση της λειτουργίας του 
Κέντρου Πρόληψης "Θησέας Κυκλάδων".
Μετά από 25ετή λειτουργία το Κέντρο Πρόληψης αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των κοινοτήτων 
των νησιών, της εκπαιδευτικής κοινότητας και των οικογενειών. Ενδεικτικά τα παραρτήματα της 
Σαντορίνης και της Πάρου έχουν εξυπηρετήσει συνολικά πάνω από 4000 γονείς, εκπαιδευτικούς και 
μαθητές σε 20 νησιά και 65 σχολικές μονάδες. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία δημιουργείται 
εύλογη ανησυχία για το μέλλον της πρόληψης στην χώρα από το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας 
με το οποίο καταργείται η πάγια και τακτική χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης από το 
κράτος και στη θέση τους δημιουργείται ένας ενιαίος κεντρικός οργανισμός, αποσυνδεδεμένος 
από την τοπική κοινωνία και την αυτοδιοίκηση.
Στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Θήρας κ. Ζώρζος ανέφερε χαρακτηριστικά: « Οι μη 
κοινωνούσες κοινωνίες αναπτύσσουν προβλήματα μορφής που τα κέντρα πρόληψης καλούνται 
να αντιμετωπίσουν. Ειδικά στον Ελλαδικό χώρο έχει αποδειχθεί ότι τα μικρότερα σχήματα 
λειτουργούν καλύτερα. Για όλους τους παραπάνω λόγους το Κ.Π Θησέας πρέπει να συνεχίσει την 
λειτουργία του».
Για τους παραπάνω λόγους το Δημοτικό Συμβούλιο Θήρας εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση 
του στο προσωπικό του Κέντρου Πρόληψης των Κυκλάδων και όλων των Κέντρων Πρόληψης στην 
επικράτεια και ζητά την εξασφάλιση της χρηματοδότησης και της απρόσκοπτης λειτουργίας τους.

Ολοκληρώθηκε η Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου. 3ος ο Δήμαρχος Θήρας Νίκος Ζώρζος

Η Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου
Ολοκληρώθηκε με μεγάλη συμμετοχή σήμερα η Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων 
Νοτίου Αιγαίου (ΠΕΔ) στην Αθήνα. Το παρόν έδωσαν Υπουργοί και Βουλευτές, εκπρόσωποι της 
Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Παρόντες και εκπρόσωποι της 
κυβέρνησης καθώς και ο Δήμαρχος Αθηναίων. Πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές μεταξύ των συνέδρων για 
την ανάδειξη Διοικητικού & Εποπτικού Συμβουλίου καθώς και για την εκλογή εκπροσώπων στη Γενική 
Συνέλευση της ΚΕΔΕ. 
Ο Δήμαρχος Θήρας Νίκος Ζώρζος έθεσε υποψηφιότητα για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ και εξελέγην 
3ος σε σειρά προτίμησης ανάμεσα στα 21 μέλη του συμβουλίου. 
Από τον Δήμο Θήρας συμμετείχαν στη Γ.Σ. ο Δήμαρχος Νίκος Ζώρζος, η Πρόεδρος του Δημοτικού 
Συμβουλίου Νομικού Γεωργία και ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Βαρβαρήγος. Εκ μέρους της αντιπολίτευσης 
του Δήμου συμμετείχαν οι Ορφανός Μανόλης, Σιγάλας Αντώνης και Καραμολέγκος Μιχάλης.