|
Ο ΕΠΟΣ Φυλής με εθελοντές του θα διανοίξει το μονοπάτι του Τρούλου |
|  |  | Όπως σας είχαμε ενημερώσει τον προηγούμενο μήνα, σύσσωμοι οι φορείς του νησιού κάνουν προσπάθεια να αναπτυχτούν τα μονοπάτια της Σικίνου ώστε να προσελκυστεί κοινό που θα περπατήσει το νησί εκτός της εποχής που αυτό είναι γεμάτο επισκέπτες ώστε να μεγαλώσει επιτέλους η τουριστική σεζόν και όλο αυτό να γίνει βιώσιμα.
Αυτή τη φορά ο στόχος είναι να ανοίξει μια καινούργια διαδρομή, αυτή του Τρούλου: η κορυφή του νησιού, μια πανέμορφη διαδρομή που κινείται στη κορυφογραμμή, στα 500 με 550 μέτρα (περνώντας και από τα 553, το υψηλότερο σημείο). Συγκεκριμένα το σχέδιο λέει πως θα ξεκινάει η διαδρομή από τη Σταματινή, θα ανεβαίνει στον Τρούλο και θα κατεβαίνει στο Πηγάδι της Πόστας ενώ θα ανοίξουν και δύο διαδρομές ακόμα από τη κορυφή προς το Οινοποιείο και προς τους Αγίους Αναργύρους.Οι διαδρομές αυτές θα προσθέσουν χιλιόμετρα στο δίκτυο του νησιού για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια περίπου.
Ο ΕΠΟΣ Φυλής δεν είναι άγνωστος στη Σίκινο μιας και εθελοντές του είχαν διανοίξει τα κλειστά μονοπάτια του νησιού, όπως αυτό της Επισκοπής, στα μέσα με τέλη της δεκαετίας του 2000. Η ομάδα επανέρχεται αυτό το Πάσχα ώστε να διανοίξει το μονοπάτι του Τρούλου που είναι εντελώς κλειστό.
Η συνεννόηση με τους εθελοντές της ομάδας έγινε από πέρυσι νωρίς το φθινόπωρο και έτσι υπήρχε ο χρόνος να οργανωθεί το εγχείρημα. Ο Σύνδεσμος συνεργάστηκε με τον δήμο Σικίνου και έτσι η δράση αυτή έρχεται μετά από τη συντήρηση των υπαρχόντων μονοπατιών που οργάνωσε ο δήμος το χειμώνα, έρχεται να προσθέσει χιλιόμετρα μονοπατιών στα ήδη υπάρχοντα. Οι εθελοντές θα καταλύσουν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια του νησιού, θα κινηθούν με φροντίδα του δήμου προς τις περιοχές που θα εργαστούν ενώ προβλέπεται και προσφορά του εορταστικού γεύματος ανήμερα του Πάσχα, τότε που ο δήμος ετοιμάζει γιορτή. Τα έξοδα της διαμονής καλύπτονται από το Σύνδεσμο και τον δήμο ενώ οι εθελοντές καλύπτουν τα μεταφορικά τους και το φαγητό τους. Το μοναδικό μέρος που μπορεί κανείς να γευματίσει στο νησί την άνοιξη και το φθινόπωρο, το εστιατόριο 'Κάπαρη", προσφέρει ειδικές τιμές για τη σίτιση των εθελοντών και το ευχαριστούμε πολύ.
Η ομάδα θα φτάσει τη Μεγάλη Τετάρτη και θα αναχωρήσει τη Τρίτη του Πάσχα.
Προσβλέπουμε σε ένα δημιουργικό εξαήμερο για τη ομάδα του ΕΠΟΣ Φυλής, η οποία ήδη κοντεύει τα 30 άτομα μιας και υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από τα μέλη του για να επισκεφθούν τη Σίκινο και να αφήσουν πίσω έργο.
Τέλος, ένα ακόμα καλό είναι ότι θα πάρει λίγο ζωή και το νησί τις ημέρες του Πάσχα. Ευχή μας, κάθε Πάσχα από δω και πέρα να έρχεται κόσμος να περπατήσει και να δίνει ζωή στο τόπο μας. |
| | Μιχάλης Πικραμένος: 5 διευκρινίσεις από τον πρόεδρο του ΣτΕ για τη δόμηση. |
|  | Ένα από τα σημαντικότερα σημεία της νομοθεσίας ή, μάλλον, της παρερμηνείας της νομοθεσίας που οδηγεί στην εκτός σχεδίου δόμηση στις Κυκλάδες και που αλλοιώνει το περιβάλλον των Κυκλάδων όπως υπήρχε επί χιλιετίες, είναι οι προϋποθέσεις για να υπάρξει δόμηση εκτός σχεδίου. Αυτό που γίνεται σήμερα είναι να χτίζει οποιοσδήποτε, οπουδήποτε, εάν υπάρχει εμπρός του δρόμος που υπήρχε προ του 1923 (μονοπάτι δηλαδή) και το οικόπεδο να μην έχει αλλάξει μέγεθος προ του 1985. Αυτό που υποστήριξε παλλάκις η αντιπρόεδρος ε.τ του Συμβουλίου Της Επικρατείας, κα Καραμανώφ, είναι ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να χτιστεί ένα άρτιο οικόπεδο είναι να έχει πρόσωπο τουλάχιστον 15 μέτρων σε αναγνωρισμένο δρόμο. Αν αυτό εφαρμοζόταν, οι Κυκλάδες θα είχαν σήμερα ένα πολύ πιό παραδοσιακό πρόσωπο. Οι ανάγκες να χτίσει ο καθένας το σπίτι του ή τα δωμάτιά του ή ό,τι άλλο, σε ένα απόμερο σημείο, με θέα και χωρίς γείτονες αν είναι εφικτό, οδήγησε να ανοιχτούν δρόμοι εκεί που κάποτε υπήρχαν μονοπάτια, δρόμοι παράνομοι, και μετά να μεταφερθούν τα υλικά, να χτιστούν τα κτίρια, να ζητήσουν υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και εν τέλει να παρουσιάζουν τα νησιά την άναρχη εικόνα του σήμερα. Στο βωμό αυτής της ανάγκης, καταστρέφονταν πεζούλες με τις διανοίξεις δρόμων, τα πρανή των λόγων γέμιζαν μπάζα, άλλαζε η μορφολογία της περιοχής, και στο τέλος έχουμε μια εικόνα ανατολικής Αττικής σε ένα από τα πλέον παραδοσιακά μέρη του κόσμου. Υπόσκαφα σε άσχετα νησιά, μεγάλες γυάλινες επιφάνειες για να έχουν οι ιδιοκτήτες απερίσπαστη θέα στο ηλιοβασίλεμα, πισίνες, πράσινοι κήποι που χρειάζονται νερό για να καλύψει η πρασινάδα τα μπάζα από τις εκσκαφές, κλπ κλπ. Αυτό όλο, όλη η καταστροφή και αλλοίωση, μόνο και μόνο γιατί δεν τηρείται ο νόμος!
Τις προηγούμενες μέρες, τέλος στις (παρ)ερμηνείες σημαντικών πολεοδομικών ζητημάτων έβαλε ο πρόεδρος του ΣτΕ Μιχάλης Πικραμένος. Μιλώντας στο φόρουμ της «Καθημερινής», ο κ. Πικραμένος έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις σε πέντε κρίσιμα ερωτήματα. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣτΕ μιλώντας στον Αλέξη Παπαχελά:
1. Αρτιότητα και πρόσοψη
Για την εκτός σχεδίου δόμηση, ο κ. Πικραμένος ξεκαθάρισε απόλυτα το τοπίο για το τι επιτρέπεται και τι όχι. «Το δικαστήριο έχει πει ότι δεν φτάνει να έχεις τέσσερα στρέμματα. Πρέπει να έχεις και πρόσοψη σε αναγνωρισμένη οδό, μια πρόβλεψη που υπάρχει για την ασφάλεια των πολιτών. Αυτό δεν μπορεί να αφεθεί στην ιδιωτική βούληση (σ.σ. δρόμοι που ανοίχτηκαν ιδιωτικά), ο δρόμος πρέπει να είναι "επίσημος"» (σ.σ. να έχει διανοιχθεί από την πολιτεία). Ερωτώμενος δε σχετικά με την ερμηνεία που υπάρχει σε κάποιες πολεοδομίες, ότι τα οικόπεδα που δημιουργήθηκαν πριν από το 1985 ή το 2003 δεν οφείλουν να έχουν πρόσωπο σε αναγνωρισμένη οδό (επειδή τότε τροποποιήθηκε η νομοθεσία), οκ. Πικραμένος ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν ισχύει. «Το ζήτημα αυτό έχει ερμηνευθεί από το δικαστήριο. Όλοι πρέπει να έχουν και πρόσωπο σε αναγνωρισμένη οδό», ανέφερε.
2. Δουλεία διόδου
Στην ίδια λογική, δεν επιτρέπεται να δίνεται οικοδομησιμότητα βάσει δουλείας διόδου. «Δεν μπορεί να σταθεί αυτό γιατί θα ήταν καταστρατήγηση της νομοθεσίας. Οι δρόμοι πρέπει να είναι κοινόχρηστοι για την ασφάλεια των πολιτών».
3. Επεκτάσεις οικισμών
Για τις επεκτάσεις των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων (με αφορμή πρόσφατο προεδρικό διάταγμα του ΥΠΕΝ), ο κ. Πικραμένος εξήγησε ότι τα αραιοκατοικημένα τμήματα δεν πρέπει να εντάσσονται στο σχέδιο. «Δεν μπορείς να βάλεις μέσα στα όρια του οικισμού σπίτια που έχουν χτιστεί σποραδικά και σε απόσταση. Οι οικισμοί πρέπει να έχουν μια πυκνότητα, να είναι συμπαγείς», υποδεικνύοντας ότι πολεοδομικά σχέδια τα οποία θα προβλέπουν ένταξη τέτοιων τμημάτων σε οικισμούς, θα απορριφθούν από το ΣτΕ. «Το αντίθετο θα ήταν κακό σήμερα, σαν να λέμε στους πολίτες "χτίστε όπου μπορείτε και αυτά κάποια στιγμή θα νομιμοποιηθούν"».
4. Αναθεώρηση αδειών
Όσον αφορά την ακύρωση των κινήτρων του νέου οικοδομικού κανονισμού και τις οικοδομικές άδειες που επηρεάζονται, ο κ. Πικραμένος υποστήριξε ότι οι ενδιαφερόμενοι εργολάβοι και οι ιδιοκτήτες δεν βρίσκονται σε αδιέξοδο. «Η ακύρωση ως αντισυνταγματικών των διατάξεων επιτρέπει την αναθεώρηση μιας οικοδομικής άδειας», ανέφερε.
5. Ερμηνεία στις πολεοδομίες
Όσον αφορά την «επιλεκτική» ερμηνεία της πολεοδομικής νομοθεσίας από τις υπηρεσίες δόμησης, ειδικά στο θέμα της εκτός σχεδίου δόμησης, ο πρόεδρος του ΣτΕ υποστήριξε ότι οι υπάλληλοι πρέπει να ακολουθούν την ομολογία. «Σε περίπτωση πρόδηλης παρανομίας και αντισυνταγματικότητας, ο υπάλληλος δεν υποχρεούται να υπακούσει, παρά μόνον αν λάβει έγγραφη εντολή από ανώτερό του. Όταν υπάρχουν αποφάσεις του ΣτΕ που κηρύσσουν κάτι αντισυνταγματικό, πρέπει και η διοίκηση να προσαρμοστεί». Για την Σίκινο είναι μια ευκαιρία να τηρηθεί ο νόμος και να αποφύγουμε αυτό που αλλοίωσε για πάντα άλλα νησιά. Στη Σίκινο ο μόνος χαρακτηρισμένος δρόμος είναι αυτός από την Αλοπρόνοια στη Χώρα, προς το παρόν. Στο χέρι των αρχών είναι να τηρηθούν οι νόμοι και στο χέρι μας είναι να ζητήσουμε να διατηρήσουμε το ανέγγιχτο χρώμα του νησιού ώστε επιτέλους να ξεχωρίζουμε σε κάτι στο περιλάλητο "τουριστικό προϊόν" του νησιού.
|
| | Παραγγέλθηκαν οι κάδοι ανακύκλωσης ποτηριών καφέ |
|  | Ο Σύνδεσμος ολοκληρώνει το πρόγραμμα που χρηματοδότησε πέρυσι το καλοκαίρι το Cyclades preservation Fund για δράσεις ανακύκλωσης και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με το να παραγγείλει πέντε κάδους ανακύκλωσης για ένα από τα πλέον συνήθη απορρίμματα στο νησί το καλοκαίρι: τα ποτήρια του καφέ και του χυμού. Είτε πλαστικά, είτε χάρτινα, τα ποτήρια συνήθως περιέχουν υπολείμματα του περιεχομένου τους όταν απορρίπτονται και τα ίδια αποτελούν ανακυκλώσιμο απόρριμμα. Οι κάδοι αυτοί χωρούν εκατοντάδες ποτήρια, έχουν διαφορετικές οπές για τα χάρτινα και για τα πλαστικά ποτήρια καθώς και οπή για τα κουταλάκια, τους αναδευτήρες, τα καλαμάκια κλπ μικρά πλαστικά αντικείμενα ενώ στη μέση υπάρχει μια οπή στην οποία ο χρήστης μπορεί να αδειάζει το υπόλειμμα του ποτηριού ώστε να μη λερώνεται ο κάδος και το πλακόστρωτο. Οι κάδοι θα τοποθετηθούν στο Κάστρο σε καίρια σημεία καθώς και στις δύο κύριες παραλίες του νησιού, Αλοπρόνοια και Άη Γιώργη. Αναμένονται σε 6 εβδομάδες περίπου ώστε να τοποθετηθούν σε χώρους που θα υποδείξει ο δήμος. |
| | 5 χρόνια χωρίς τον Μανώλη Γλέζο. Απεβίωσε και η σύντροφός του |
|  | Ένας άνθρωπος που βοήθησε τη Σίκινο την εποχή της δημιουργίας του λιμανιού μας στην Αλοπρόνοια, ο Μανώλης Γλέζος, έφυγε από κοντά μας πριν 5 χρόνια, στις 30 Μαρτίου του 2020, στα 98 του. Η συμβολή του Γλέζου στις προσπάθειες του Συνδέσμου - ο οποίος στις αρχές της δεκαετίας του 80 συνέδραμε τα μέγιστα τη Κοινότητα στο να δημιουργηθεί το λιμάνι - ήταν μεγάλη. Με παρεμβάσεις του προς τη τότε κυβέρνηση βοήθησε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, έστω για να γίνει το λιμάνι στον μικρό οικισμό της Αλοπρόνοιας επειδή η Πούντα κρινόταν 'ακριβή' λύση.
Πιό πριν βέβαια, ο Μανώλης Γλέζος έδειξε τι θα πει Έλληνας και Αγωνιστής και βοήθησε όλη την Ελλάδα και κατά τη κατοχή από τους ναζί αλλά και στα χρόνια του κυνηγιού των μισών Ελλήνων που έληξε με τη πτώση της χούντας. Η προσφορά του στις Κυκλάδες είναι μεγάλη και ποικιλότροπη, είτε στη κοινότητα της Απειράνθου στη Νάξο από το 1986, στην οποία εγκαθίδρυσε άμεση δημοκρατία βάζοντας τους κατοίκους να ορίζουν οι ίδιοι τη πολιτική του χωριού τους, είτε γράφοντας και εκδίδοντας βιβλία (όπως το καταπληκτικό 'Συνείδηση της Πετραίας Γης' αλλά και το "Στα Κυκλαδονήσια Η Αίσθηση Στο Φως Στιχουργεί', είτε ως μέλος της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Πάρου (νησί καταγωγής της μητέρας του) είτε με τις παρεμβάσεις του όπως στο λιμάνι της Σικίνου.
Ο Μανώλης Γλέζος μέχρι και τα προχωρημένα του χρόνια, στη 10η δεκαετία της ζωής του, μάχονταν για την χώρα στο ευρωκοινοβούλιο.
Η μνήμη του δεν πρέπει να ξεφτίσει. Σε αυτό βοηθούσε η άοκνη εργασία της συζύγου του, Τζώρτζιας Αργυροπούλου, η οποία μέχρι και την τελευταία στιγμή με δυναμισμό προετοίμαζε χώρο μνήμης για τον Μανώλη Γλέζο. Από μια ειρωνεία της τύχης η Τζώρτζια Αργυροπούλου έφυγε από τη ζωή στις 28 Μαρτίου, δύο μέρες πριν συμπληρωθούν τα πέντε χρόνια από τον μισεμό του αγαπημένου της συντρόφου, και κηδεύτηκε στις 31 Μαρτίου στην Αθήνα.
|
| | Πρωταθλητές στη δόμηση τα νησιά. Τρίτη η Πάρος για το 2024. Που βρίσκεται η Σίκινος |
|  | Αποσπάσματα του ρεπορτάζ του Γιώργου Λιάλιου στην Καθημερινή
Στο Ιόνιο και στην Κρήτη παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό προσανατολισμένη η οικοδομική δραστηριότητα και το 2024. «Πρωταθλήτρια» αναδείχθηκε και πάλι, με μεγάλη διαφορά, η Λευκάδα, ακολουθούμενη από τη Ζάκυνθο και την Πάρο. Η Λευκάδα είναι πρώτη και όσον αφορά τα τετραγωνικά στα οποία αντιστοιχούν οι οικοδομικές άδειες του 2024, με περισσότερα από 160.000 τ.μ. νέας δόμησης, ακολουθούμενη από τον Δήμο Αθηναίων, τη Ζάκυνθο, τη Θέρμη και τη Γλυφάδα.
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) δημοσίευσε τα συνολικά στατιστικά στοιχεία για την οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα την προηγούμενη χρονιά. Tο 2024 εκδόθηκαν 30.992 οικοδομικές άδειες σε όλη τη χώρα, οι οποίες αντιστοιχούν σε 7,28 εκατ. τετραγωνικά μέτρα κτιρίων. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός των νέων αδειών παρουσίασε πέρυσι αύξηση 14,9% σε σχέση με το 2023 και η επιφάνεια στην οποία αυτές οι άδειες αντιστοιχούν αυξήθηκε κατά 16,8%.
Στην τρίτη θέση στη χώρα σε αριθμό νέων οικοδομικών αδειών βρίσκεται η Πάρος, στην οποία η οικοδομική φρενίτιδα συνεχίζεται: 349 νέες άδειες (οι 37 για προσθήκες) και 95.903 τ.μ.
Σε τέσσερις δήμους της Ελλάδας δεν εκδόθηκε πέρυσι ούτε μία οικοδομική άδεια. Πρόκειται για τους Δήμους Οινουσσών, Νεστορίου, Παλαμά (που είναι και πλημμυρόπληκτος δήμος) και Σοφάδων. Μόλις μία άδεια εκδόθηκε πέρυσι σε αρκετά νησιά (Υδρα, Σίκινος, Αλόννησος, Αγαθονήσι, Κάσος, Ψαρά, Φούρνοι) και περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.
Οι Κυκλάδες
Η εντυπωσιακή πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας στη Μύκονο είναι, ίσως, το πιο ενδιαφέρον από τα ευρήματα των φετινών στατιστικών για τις οικοδομικές άδειες. Αντίθετα, ακάθεκτη συνεχίζεται η οικοδομική δραστηριότητα στην Πάρο, στη Σαντορίνη, στη Νάξο και στην Αντίπαρο, αλλά και στη Σύρο και στη Μήλο.
Στο Νησί των Ανέμων το 2024 εκδόθηκαν μόλις 23 άδειες, οι οποίες αντιστοιχούν σε 8.986 τ.μ. Τα νούμερα αυτά είναι πρωτοφανή για το νησί, πιθανότατα ενδεικτικά του κορεσμού της αγοράς ακινήτων (και των πολύ υψηλών αξιών της γης). Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2023 εκδόθηκαν 82 νέες άδειες για επιπλέον 30.690 τ.μ. και 98 άδειες το 2022.
Αντίθετα, σε πολύ υψηλά επίπεδα παρέμεινε η Πάρος, παρότι συνεχίζει να χτίζεται με φρενήρεις ρυθμούς τα τελευταία χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, στο νησί εκδόθηκαν πέρυσι 349 άδειες που αντιστοιχούν σε 95.903τ.μ. δόμησης, έναντι 291 το 2023 (για 74.832 τ.μ). Ανοδική παραμένει η πορεία της επίσης αρκετά δομημένης Αντιπάρου, με 80 νέες άδειες οι οποίες αντιστοιχούν σε 25.010 τ.μ.
Δεύτερος σε άδειες και νέα τετραγωνικά στις Κυκλάδες ήταν πέρυσι ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, στον οποίο εκδόθηκαν 238 νέες άδειες για 72.378 τ.μ. Το 2023 στο ίδιο νησί είχαν εκδοθεί 242 άδειες, για 61.979 τ.μ. Στην τρίτη θέση στις Κυκλάδες βρίσκεται η Σαντορίνη με 166 νέες άδειες (έναντι134 το 2023 και 187 το 2022), που αντιστοιχούν σε 49.870 τ.μ.
Οι αυξήσεις
Μια σειρά από νησιά παρουσίασαν πέρυσι πολύ μεγάλη αύξηση στην οικοδομική δραστηριότητα. Πρώτη η Σύρος, στην οποία εκδόθηκαν 93οικοδομικές άδειες που αντιστοιχούν σε 15.774 τ.μ., έναντι 53 αδειών για 12.246τ.μ. το 2023 και 32 αδειών το 2022.
Στη Μήλο, για την οποία έχει γίνει πολύς λόγος φέτος, εκδόθηκαν 69 νέες άδειες που αντιστοιχούν σε 33.974 τ.μ. Πρόκειται για πολύ σημαντική αύξηση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, καθώς το 2023 εκδόθηκαν 38 άδειες για 13.919 τ.μ. και το 2022 30 άδειες.
Απότομη αύξηση σημείωσε η οικοδομική δραστηριότητα και στην Τήνο, όπου το 2024 εκδόθηκαν 61 άδειες για 14.106 τ.μ., έναντι 28 αδειών για8.444 τ.μ. το 2023. Το ίδιο και στην Ιο, όπου εκδόθηκαν 30 άδειες για 10.537τ.μ. (έναντι 13 για 2.176 τ.μ. το 2023). Και στη Σέριφο, όπου εκδόθηκαν 30άδειες για 7.682 τ.μ. (έναντι 10 αδειών για 4.893 τ.μ. το 2023).
Απότομη αύξηση παρουσιάζουν και οι γειτονικές στην Αττική Κέα, Άνδρος και Κύθνος. Στην Κέα εκδόθηκαν το 2024 47 νέες άδειες για 19.834τ.μ., έναντι μόλις 10 νέων αδειών το 2023 για 8.319 τ.μ. Αντίστοιχα στην Κύθνο εκδόθηκαν 57 άδειες για 11.641 τ.μ. το 2024, έναντι 14 αδειών για 3.625 τ.μ. το2023. Τέλος, στην Άνδρο εκδόθηκαν 40 άδειες για 7.672 τ.μ. έναντι 20 αδειών το2023 για 5.144 τ.μ. κτιρίων.
Στα υπόλοιπα νησιά η οικοδομική δραστηριότητα το 2024 κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα: Στη Σίφνο εκδόθηκαν 26 άδειες για 9.072 τ.μ., έναντι 27 αδειών για 4.381 τ.μ. το 2023 (αξίζει η παρατήρηση ότι ο ίδιος αριθμός αδειών αντιστοιχεί σε διπλάσια τετραγωνικά). Στη Φολέγανδρο 20 άδειες για 11.475 τ.μ. (έναντι 18 αδειών για 5.727 τ.μ. το 2023). Στην Αμοργό 12άδειες για 2.587 τ.μ. (έναντι 8 για 1.763 τ.μ. το 2023). Στην Κίμωλο εκδόθηκαν5 άδειες για 632 τ.μ., έναντι 10 αδειών για 3.178 τ.μ. το 2023. Στην Ανάφη εκδόθηκαν μόλις 3 άδειες για 190 τ.μ. (έναντι 2 αδειών για 61 τ.μ. το 2023). Τέλος, στη Σίκινο εκδόθηκε μόλις μία άδεια για 1.321 τ.μ.
Από το τελευταίο καταλαβαίνουμε ότι έχει ήδη εκδοθεί άδεια για μεγάλη τουριστική μονάδα. |
| | Διαμαρτυρία για το νοσοκομείο στη Σαντορίνη. Σοβαρό το πρόβλημα και για τη Σίκινο |
|  | Το νοσοκομείο της 'γειτονιάς" μας είναι αυτό της Σαντορίνης. Από πριν να εγκαινιαστεί κιόλας, η πολιτεία έδειξε ότι περισσότερο την ενδιαφέρει να φέρει έσοδα σε ιδιώτες παρά να εξυπηρετήσει τους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες της Σαντορίνης και τους μόνιμους κατοίκους της επαρχίας Θήρας. Σήμερα η κατάσταση είναι πολύ άσχημη και αυτό φάνηκε όταν είχαμε στη Σίκινο το ατύχημα του φίλτατου Δημήτρη Διβόλη όταν και οι ώρες περνούσαν και όλοι περιμέναμε να δούμε πως θα μεταφερθεί στην Αθήνα ο συμπολίτης μας. Με τη Σαντορίνη δίπλα μας, σε ένα σοβαρό κράτος θα είχαμε μια αεροδιακομιδή ολίγων λεπτών. Αλλά στην Ελλάδα είχαμε μια περιπέτεια 12 ωρών για να βρεθεί ο άνθρωπος στην Αθήνα.
Στις 31 Μάρτη και 1 Απρίλη έγινε στην Αθήνα διαμαρτυρία στα υπουργεία Υγείας τη πρώτη και Υπουργείο Ναυτιλίας την δεύτερη ημέρα, διοργανωμένη από φορείς και οργανώσεις της Σαντορίνης, όπως το Συνδικάτο Εργαζομένων στον Επισιτισμό και Τουρισμό, την Ομάδα Γυναικών ΟΓΕ, τη Περιβαλλοντική Ομάδα "Μαντιλίδα" κ.ά. Το ζήτημα του νοσοκομείου Σαντορίνης αφορά και τη Σίκινο, στην οποία υπάρχουν μωρά και μικρά παιδιά, υπάρχουν ηλικιωμένοι και όλοι μας ευχόμαστε να είναι τυχεροί στην υγεία τους. Γιατι στη τύχη έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας. Ακολουθεί η ανακοίνωσή των φορέων:
"Η κατάσταση στα νησιά μας στον τομέα της υγείας όλο καιχειροτερεύει. Νοσοκομεία υποστελεχωμένα, χωρίς γιατρούς, νοσηλευτές, λοιπό προσωπικό, χωρίς αναλώσιμα και κρίσιμα μηχανήματα, όπως μαγνητικοί και αξονικοί τομογράφοι. Κέντρα υγείας να υπολειτουργούν ή να λειτουργούν μόνο πρωί, περιφερειακά και αγροτικά ιατρεία άδεια από γιατρούς, να μην υπάρχει προσωπικό να στελεχώσει τα ασθενοφόρα. Εμείς οι νησιώτες ξέρουμε καλά τι θα πει εγκατάλειψη, τι σημαίνει να απέχουν τα χωριά μας 1 και 2 ώρες από τον πιο κοντινό γιατρό ή νοσοκομείο, να μην υπάρχουν ΜΕΘ ή να υπολειτουργούν, να μην υπάρχουν βασικές ειδικότητες σε πολλά νοσοκομεία όπως παθολόγοι, παιδίατροι, καρδιολόγοι, αναισθησιολόγοι κ.α, να λειτουργούν τα νοσοκομεία με γιατρούς κάποιες μέρες το μήνα. Να μην έχουμε γιατρούς εργασίας σε μεγάλους χώρους δουλειάς, να μην παίρνονται μέτρα από την μεγαλοεργοδοσία, να μην έχουμε Επιθεωρήσεις για την υγεία και την ασφάλεια στην Εργασία στα νησιά μας.
Με τις συνεχείς κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος για την Υγεία δείξαμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε για το δικαίωμα μας σε δημόσια και δωρεάν υγεία υψηλού επιπέδου. Στις 28 Φλεβάρη με την Απεργία διαδηλώσαμε σε όλα τα νησιά ενάντια στην πολιτική που οδήγησε στο έγκλημα στα Τέμπη και τη συγκάλυψη που επιχειρούν, απαιτώντας να μην έχουμε «κοιλάδες των Τεμπών» στη ζωή μας, σε υγεία, ακτοπλοΐα, χώρους δουλειάς. Να σταματήσει η πολιτική που ζυγίζει την ανθρώπινη ζωή ως κόστος και ενδιαφέρεται για την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων.
Είναι πεποίθησή μας ότι οι τραγικές ελλείψεις, τόσο στα νοσοκομεία των νησιών μας, όσο και σε όλες τις άλλες δομές, είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής που ακολουθούν στην υγεία εδώ και χρόνια τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και όλες οι προηγούμενες! Βλέπουν την υγεία σαν εμπόρευμα, τον ασθενή σαν πελάτη, την υγεία κόστος και βάζουν το κέρδος πάνω από την ανθρώπινη ζωή, καταδικάζοντας μας στην ανασφάλεια με κίνδυνο την ίδια μας τη ζωή. Μας σπρώχνουν στον ιδιωτικό τομέα. Έχουν νομοθετήσει απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία επί πληρωμή, αντί να προσλαμβάνουν μόνιμο προσωπικό, ώστε να μην υπάρχουν μεγάλες λίστες και αναμονές. Μας λένε ότι μόνο όποιος έχει λεφτά μπορεί να έχει υγεία και περίθαλψη. Δεν δεχόμαστε το 2025 που η επιστήμη και η τεχνολογία έχει κάνει άλματα, την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, που η εργασία μας παράγει τεράστιο πλούτο, να μειώνουν διαρκώς τις παροχές για την υγεία, να μας αναγκάζουν να ταξιδεύουμε ακόμα και για απλές εξετάσεις στην Αθήνα, πληρώνοντας 3-4 μεροκάματα μόνο για εισιτήρια και βιώνοντας τραγικές καταστάσεις από τις ελλείψεις και στα νοσοκομεία πχ της Αττικής.
Οι κινητοποιήσεις μας έχουν θορυβήσει τους κυβερνώντες. Αυτό επιβεβαιώνει ότι μονόδρομος για να έχουμε λύσεις σήμερα είναι η κλιμάκωση του αγώνα. Τώρα είναι η ώρα να ενώσουμε οι νησιώτες ακόμη μια φορά τη φωνή μας και να διεκδικήσουμε το δίκιο μας: να ζούμε με ασφάλεια στον τόπο μας, χωρίς να κινδυνεύει η ζωή και η υγεία μας!
Δεν πάει άλλο - Η κατάσταση είναι τραγική - Τα «Τέμπη της υγείας» είναι εδώ! Δεν ανεχόμαστε άλλο την κοροϊδία και την εγκατάλειψη. Να θεωρούν την υγεία των παιδιών μας και τη δική μας, την μετακίνηση όλων των νησιωτών ως πολυτέλεια! Οι πρόσφατες απεργιακές μάχες έδειξαν τη δύναμη της λαϊκής κινητοποίησης. Όλοι και όλες τώρα μια γροθιά γιατί η υγεία είναι υπόθεση όλου του λαού και απαιτούμε εδώ και ΤΩΡΑ :
Υγεία δημόσια και δωρεάν για όλους, χωρίς καμιά επιχειρηματική δράση, με υπηρεσίες υψηλού επιπέδου για όλο το λαό, με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.
Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικό, όλων των κλάδων και των ειδικοτήτων, με άμεση και ταυτόχρονη προκήρυξη όλων των κενών θέσεων που προβλέπονται, ιατρικού και λοιπού προσωπικού με γενναία κίνητρα, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
Ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με έμφαση στην πρόληψη και την αποκατάσταση. Κέντρα Υγείας συνδεδεμένα με τους χώρους κατοικίας, εργασίας, εκπαίδευσης, άθλησης και ψυχαγωγίας (γιατροί εργασίας, σχολίατροι, αθλίατροι, παιδίατροι, οικογενειακοί γιατροί κ.α.)
Στελέχωση των παραρτημάτων του ΕΚΑΒ στα νησιά μας. Να στεγαστούν σε κατάλληλους χώρους και να έχουν διαχειριστή κλήσεων.
Προμήθεια όλου του αναγκαίου ιατροτεχνολογικού και ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στα νοσοκομεία, ώστε όλοι να έχουμε πρόληψη και θεραπεία στανησιά. Επάρκεια σε ΜΕΘ και ΜΑΦ.
Για διαγνωστικές εξετάσεις ή για ιατρικές ειδικότητες που δεν υπάρχουν στα νοσοκομεία και οι ασθενείς οδηγούνται στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει συνάψει σύμβαση με τον ΕΟΠΠΥ, το νοσοκομείο ή ο ΕΟΠΠΥ να καλύπτει απευθείας εξ ολοκλήρου τα έξοδα.
Γιατροί εργασίας στους μεγάλους χώρους δουλειάς. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, σε όλους τους χώρους. Προληπτικές εξετάσεις σε εποχικά εργαζόμενους(ξενοδοχεία, οινοποιεία κ.α).
Στελέχωση Τεχνικών &Υγειονομικών Επιθεωρήσεων Εργασίας στα νησιά με τακτικούς ελέγχους.
Να μειωθούν τώρα όλα τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και τα ναύλα (οχημάτων -εμπορευμάτων) κατά 50%.
Όχι σε νέες επιδοτήσεις και προνόμια στους εφοπλιστές,
Σύγχρονα και ασφαλή πλοία, με ναυτεργάτες με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και όχι να εξοντώνονται, συχνά δρομολόγια.
Χαρακτηριστικό του τι συμβαίνει στο νοσοκομείο της Σαντορίνης είναι το ρεπορτάζ του Santorini Magazine στο οποίο αναφέρεται:
"Παθολόγος δεν υπάρχει στο νοσοκομείο τα τελευταία 2,5 χρόνια και μάλιστα δεν υπάρχει ούτε ιδιώτης παθολόγος στο νησί" μας είπε ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΑΕΜΥ, Κων/νος Πατσούρας.
"Κάναμε κάποιες προσπάθειες για να καλύψουμε το κενό, το οποίο είναι πάρα πολύ δύσκολο να καλυφθεί. Από τις επανειλημμένες προσκλήσεις που έχουμε κάνει είχαμε μια υποψηφιότητα ενός γιατρού ο οποίος είναι εν ενεργεία γιατρός στο ΕΣΥ και εργάζεται σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αθήνας σε Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών(ΤΕΠ). Κατέθεσε τα δικαιολογητικά του και κρίθηκε από την τριμελή επιτροπή γιατρών του νοσοκομείου που είναι τα θεσμικά όργανα του ΓΝ Θήρας και ενέκριναν το αίτημα να αναλάβει την υπηρεσία. Στην εισήγηση μου στο ΔΣ της ΑΕΜΥ, που έπρεπε να εγκρίνει την απόφαση της επιτροπής, η εισήγηση απορρίφθηκε κρίνοντας ότι ο γιατρός σε αντίθεση με την κρίσης της επιτροπής δεν ήταν καλός για το νοσοκομείο"
"Το ερώτημα είναι πως ένας γιατρός ο οποίος είναι ειδικός και προσφέρει τις υπηρεσίες του 10 χρόνια σε ΤΕΠ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία των Αθηνών είναι ακατάλληλος για το δευτεροβάθμιο νοσοκομείο της Σαντορίνης. Απάντηση δεν έχω πάρει. Και αφού είναι ακατάλληλος δεν τον διώχνει το νοσοκομείο από το πόστο που έχει; Το θέμα λοιπόν του Παθολόγου έκλεισε" (Όλο το ρεπορτάζ ΕΔΩ) |
| | Σκέψεις μετά τη πλημμύρα στην Πάρο και τη Μύκονο |
|  |
Γράφει η Τόνια Παντελαίου, μέλος της Κίνησης Πολιτών Πάρου και του Δικτύου Για Τις Βιώσιμες Κυκλάδες, γράφει στο προφίλ της κάποιες σκέψεις μία μέρα μετά τις πλημμύρες στο νησί από τη καταιγίδα που έπληξε κάποια από τα Κυκλαδονήσια στις 31 Μαρτίου προκαλώντας καταστροφές στην Νάουσα αλλά και έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στην υπόλοιπη Πάρο, τη Μύκονο, τη Μήλο και άλλα νησιά. Η μεγάλη κάλυψη του εδάφους με τσιμέντο και κτίσματα, η καταστροφή των πεζουλιών για να κτιστούν κατοικίες και ενοικιαζόμενα και η αδιαφορία στη πρόληψη, συνάντησαν τα έντονα φαινόμενα και είχαν άσχημα αποτελέσματα. Ας διαβάσουμε όμως πως το βίωσε η κάτοικος της Πάρου:
"Μεγάλωσα στη Ρόδο, όπου έβρεχε συχνά και πολύ. Μερικές φορές θυμάμαι να βρέχει βδομάδες ολόκληρες. Ποτέ και πουθενά δεν υπήρχαν καταστροφές από τις βροχές. Γιατί; Για έναν απλό λόγο. Οι κατακτητές Ιταλοί, είχαν φτιάξει όλα τα δημόσια έργα με σοφία και προσοχή. Οι δρόμοι είχαν καμπύλη επιφάνεια για να φεύγουν τα νερά προς τις άκρες που είχαν φαρδιά κοιλώματα με υδατοπερατά υλικά (βοτσαλάκια χωρίς συνδετικό υλικό) και κατά διαστήματα τελάρα σιδερένια για να φεύγει το νερό προς τους υπόγειους αγωγούς. Πέρσι φυσικά έγιναν καταστροφές από πλημμύρες και στη Ρόδο. Γιατί τα τελευταία 80 χρόνια δεν είναι πιά εδώ οι Ιταλοί να φροντίζουν. Κι έτσι η νεοελληνική θρασύτητα επικράτησε επί της σοφίας των κατακτητών, ακόμα και στη Ρόδο, αφήνοντας στην εγκατάλειψη όσα ήταν ήδη φτιαγμένα και κατασκευάζοντας όλα αυτά τα ελεεινά που έχουν κατακρεουργήσει το περιβάλλον (αστικό και εξοχικό) ολόκληρης της χώρας,
Ναι, βεβαίως, έχει ένα ρόλο και η κλιματική αλλαγή. Αλλά αυτό δεν απαλλάσσει κανέναν από την ευθύνη. Ούτε τους αρμόδιους ούτε τους αναρμόδιους. Αντιθέτως, η κλιματική κρίση θα έπρεπε να μας κάνει πιο προσεκτικούς. Εμείς, όχι μόνο δε γίναμε πιο προσεκτικοί, αλλά έχουμε απολύτως ξεσαλώσει, καβαλημένοι ομαδικά όχι σε καλάμι ή σε μουλάρι, αλλά στη ράχη τηςμπετονιέρας. Όσα έγιναν στην Πάρο χτες, στη Ρόδο πέρσι (και πριν 10 χρόνια) στη Χαλκιδική και την Κρήτη πρόπερσι, στη Μάντρα και στο Μάτι πριν λίγα χρόνια, στη Κόρινθο, στο Βόλο, στην Κεφαλονιά, παντού γενικώς, είναι αποτέλεσμα δικών μας έργων. Αποτέλεσμα μιας κοινωνίας που έχει μάθει να περιφρονεί κάθε λογική και κάθε σεβασμό.
Το ότι τα ποτάμια λειτουργούν ως ποτάμια, δεν έχει τίποτα το παράξενο ή ασυνήθιστο. Το ότι εμείς θεωρούμε πως μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα ποτάμια κατά τα κέφια μας είναι σύμπτωμα βαθιά νοσηρότητας. Το ότι τα χώματα κυλάνε με τη βροχή, επίσης είναι πολύ κανονικό. Το ότι εμείς καταστρέψαμε τις ξερολιθιές και τα φυτά που τα συγκρατούσαν, συνιστά μια συμπεριφορά συνολικής παράνοιας. Το ότι βρέχει ο ουρανός νεράκι είναι πηγή ζωής και χαράς. Το ότι το μετατρέψαμε σε κατάρα και αιτία καταστροφής δείχνει πως όλη η δύναμη του τεχνολογικού πολιτισμού μας δεν πρόκειται ποτέ να μας βοηθήσει ουσιαστικά, αν δεν φροντίσουμε λιγάκι να κάνουμε κάτι και για κείνον τον ξεχασμένο πνευματικό πολιτισμό μας, του οποίου μέγιστα ζητούμενα είναι ο σεβασμός και η αίσθηση του μέτρου και των ορίων. Και προς τη φύση και προς τον εαυτό μας και τους άλλους γύρω μας.
Και, μέχρι να τα μάθουμε αυτά (που το βλέπω λίγο να καθυστερεί, δεν διακρίνω κάποια ιδιαίτερη φιλομάθεια γύρω), ε, ας κλεινόμαστε στα σπίτια μας με κάθε πρώτη σταγόνα της βροχής, περιμένοντας και ελπίζοντας ότι η επόμενη καταστροφή δεν θα πέσει στο δικό μας κεφάλι αλλά στου διπλανού μας και απολαμβάνοντας με γνήσια καταστροφολαγνεία τα θεαματικά δελτία ειδήσεων που φροντίζουν να μας γεμίζουν με συγκλονιστικά βιντεάκια, κραυγές και υποσχέσεις αρμοδίων για την θεραπεία των τραυμάτων, μέχρι να ξεχαστούν και τα τραύματα και οι υποσχέσεις."
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| | Αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια από 1η Μάη |
|  |
Αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια έρχονται από την 1η Μαΐου, με τις τιμές να κυμαίνονται μεταξύ 12% και 15%. Ο λόγος της ανατίμησης είναι η αλλαγή στα καύσιμα, τα οποία θα είναι μειωμένα σε θείο και διοξείδιο του άνθρακα, σύμφωνα με τους νέους περιβαλλοντικούς κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το επιπλέον κόστος αναμένεται να επιβαρύνει τους επιβάτες, καθιστώντας τα ακτοπλοϊκά ταξίδια ακόμα ακριβότερα για το επιβατικό κοινό.
Ωστόσο, η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους να απορροφηθεί ένα μέρος της αύξησης. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε πως καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι οικογένειες που θα ταξιδέψουν να μην επωμιστούν ολόκληρη την επιβάρυνση. «Δουλεύουμε εντατικά σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και τα άλλα συναρμόδια υπουργεία για να εξαντλήσουμε τα περιθώρια του προϋπολογισμού και να αντιμετωπίσουμε εγκαίρως το πρόβλημα», ανέφερε.
Παράλληλα, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, τόνισε πως «δεν μπορεί να είναι πολυτέλεια για μια ελληνική οικογένεια να ταξιδεύει στα νησιά» και ανέφερε πως η κυβέρνηση μελετά τρόπους υποστήριξης των πολιτών σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και την Προεδρία της Κυβέρνησης. Ο ιδιωτικός τομέας καλείται επίσης να συμβάλει στη μείωση του κόστους.
Όπως επεσήμανε ο κ. Κικίλιας, «Φυσικά είναι ελεύθερη η οικονομία και ελεύθερη η αγορά, αλλά επιμένουμε ως Κυβέρνηση στο κομμάτι της ελληνικής οικογένειας, των λαϊκών νοικοκυριών, της μεσαίας τάξης και αυτούς θα στηρίξουμε», υποστήριξε.
Μένει να αποδειχθεί στην πράξη.
Οι ανατιμήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια αναμένεται να επηρεάσουν τις καλοκαιρινές διακοπές χιλιάδων Ελλήνων, ειδικά σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς. Για την Σίκινο αναμένεται μια αύξηση της τάξης των περίπου πέντε ευρώ. Αναμένονται περαιτέρω ανακοινώσεις
Πηγή: ieidiseis.gr |
| | Σταθείτε δίπλα μας. Ανανεώστε τη συνδρομή σας στον Σύνδεσμο, αποκτήστε το βιβλίο "Σίκινος: Ηθογραφία", αποκτήστε τα τελευταία αντίτυπα του ημερολογίου του 2025. |
|  |
Η περσινή χρονιά είδε τα ενεργά μέλη του Συνδέσμου να είναι λιγότερα από 100. Πρόπερσι, στην αναγέννηση του Συνδέσμου μετά τα δύσκολα χρόνια του Covid ήμασταν περίπου 130. Ο απολογισμός δεν γίνεται μόνο γιατί τον οφείλουμε σε όλους. Ούτε γίνεται για να διαμαρτυρηθούμε για κάτι ή, ακόμα χειρότερα, να "κλαφτούμε" για κάτι. Χαιρόμαστε με όσους έχουμε δίπλα μας, προσμένουμε και τους υπόλοιπους. Εξ άλλου ο Σύνδεσμος στα 97 του χρόνια έχει περάσει αρκετές θαλασσοταραχές, νομίζουμε ότι σήμερα δεν περνάμε τέτοια, ίσα ίσα που είμαστε σε εποχή νηνεμίας. Απλώς σας καλούμε να είστε κοντά μας, καταρχήν και για το τυπικό του πράγματος με τη συνδρομή σας και μετά με τις προτάσεις σας. Μπορείτε να καταβάλλετε τα 10 ευρώ της συνδρομή σας για το 2025, όσοι δεν το έχετε πράξει, με κατάθεση στον λογαριασμό του Συνδέσμου στην Εθνική Τράπεζα. Επίσης, μη ξεχνάτε τη πρώτη έκδοση του Συνδέσμου στη νέα του εποχή, το βιβλίο "Σίκινος: Ηθογραφία" του Κώστα Σαϊτα που επανακυκλοφόρησε το καλοκαίρι εν όψει των Ημερών Ποίησης και εξαντλήθηκε και επανακυκλοφορεί. Αν θέλετε το βιβλίο τηλεφωνήστε στο 6932308092 για να συνεννοηθούμε για τη παραλαβή! Το κόστος του είναι 10 ευρώ. Τέλος, το ημερολόγιο του 2025, παρότι διανύουμε τον τέταρτο μήνα του, έχει περισσέψει σε λίγα αντίτυπα και σας καλούμε να αποκτήσετε ένα. Το θέμα μας φέτος είναι η Επισκοπή και με φωτογραφίες και, κυρίως, κείμενα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, δίνουμε τη προσοχή μας στο σπουδαίο αυτό μνημείο, το Ηρώο της Νεικώς. Το κόστος του ημερολογίου είναι 7 ευρώ και επίσης τηλεφωνείτε στο ίδιο νούμερο, 6932308092, για να συνεννοηθούμε να το αποκτήσετε. Αν υπάρχει μια περίοδος κατά την οποία ο Σύνδεσμος χρειάζεται και ΑΞΙΖΕΙ τη στήριξή σας, αυτή είναι τώρα!
|
| | |
|
|
|
| |
|