slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Νέα επεισόδια στο ΚΥΤ της Σάμου Βαθύ και πετροπόλεμος ανάμεσα σε Αφρικανούς και Αφγανούς. - Φωτιές και πετροπόλεμος μεταξύ μεταναστών [βίντεο - εικόνες]

Προβληματίζουν σοβαρά τις αστυνομικές Αρχές οι φωτιές που ξέσπασαν χθες το απόγευμα και το βράδυ στον καταυλισμό αιτούντων άσυλο περιμετρικά του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ της Σάμου. Φωτιές που πήραν σύντομα διαστάσεις λόγω των εύφλεκτων υλικών αλλά και των φιαλών υγραερίου που υπάρχουν μέσα στις σκηνές για μαγείρεμα.
Εν τω μεταξύ άλλη μια φωτιά ξέσπασε σήμερα περίπου στις 11.00 το πρωί στην πτέρυγα ανηλίκων του ΚΥΤ και πήρε και αυτή διαστάσεις.

Η εισαγωγική τοποθέτηση από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος ΠέτσαςΣτην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έδωσε ένα άτυπο χρονοδιάγραμμα της επιστροφής στην κανονικότητα.
Περισσότερα για τις αποφάσεις της κυβέρνησης να θα πει αύριο στις 6 το απόγευμα στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Καλό μεσημέρι σε όλες και όλους,
 Α. Σταδιακή Μετάβαση στη νέα κανονικότητα
 Η Ελλάδα, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, βιώνει τους τελευταίους μήνες μια πρωτοφανή κρίση με την πανδημία του κορονοϊού. Κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, οι  Έλληνες επέδειξαν ατομική υπευθυνότητα και συλλογική ωριμότητα. Η μέχρι σήμερα επιτυχία του σχεδίου μας, ιδίως σε σύγκριση με άλλες ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες αντίστοιχου πληθυσμού, δεν είναι μια φωτογραφία της στιγμής για το αρχείο. Είναι για να μας θυμίζει καθημερινά γιατί πήραμε από την αρχή αυτά τα μέτρα:
-Για να μην νοσήσουν πολλοί, ταυτόχρονα.

«ΠΝΟΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ» ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ «Άμεσες ενέργειες για να στηριχθεί ο κόσμος της εργασίας και η τουριστική μας βιομηχανία. Επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας γιατί στο Αιγαίο οι κάτοικοι του .... «φυλάνε Θερμοπύλες»»               Στον αγώνα για την διαφύλαξη της δημόσιας υγειας έρχεται να προστεθεί η προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας.
               Είναι βέβαιο ότι πολλά θα αλλάξουν και οι αρνητικές  συνέπειες του covid-19 θα είναι μεγάλες για την Ελλάδα μας και όλη την υφήλιο.
               Η κυβέρνηση, μετά την επιτυχημένη αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας, καλείται να αντιμετωπίσει τη νέα δύσκολη  οικονομική κατάσταση.
               Οι σκληρές μνημονιακές πολιτικές που επί μια 10ετία εφαρμόστηκαν, δημιούργησαν τεράστια ατομικά και κοινωνικά  προβλήματα στον τόπο μας, αλλά και η βαριά μας βιομηχανία ο τουρισμός (που προσφέρει τα μέγιστα στο ΑΕΠ), η επιχειρηματικότητα και το σύνολο του κόσμου της εργασίας δέχονται νέες πιέσεις και η αβεβαιότητα είναι μεγάλη.
               Απαιτούνται συγκεκριμένα και στοχευμένα βήματα, κίνητρα και αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων απο κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση α' και β' βαθμού. 

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Νοτίου Αιγαίου: Τα νησιά μας χρειάζονται κάτι παραπάνω από επικοινωνιακού τύπου τηλεδιασκέψεις. Προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων των νησιών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Μία τηλεδιάσκεψη που κράτησε 4 ώρες, συμμετείχαν 3 Υπουργοί, 6 Βουλευτές (Αλήθεια γιατί όχι 8;), ένας Περιφερειάρχης και ένας Δήμαρχος αρκούσε για να καταλήξουν ότι η λύση στην επερχόμενη ύφεση, τον κίνδυνο χρεωκοπίας επιχειρήσεων στα νησιά μας και φτωχοποίησης δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων του τουριστικού (και όχι μόνο) κλάδου, είναι η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. Πέραν αυτού όμως, ΟΥΔΕΝ.
Προφανώς και η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ αποτελεί ένα πάγιο αίτημα των νησιών το οποίο πρέπει να διεκδικούμε συλλογικά και δυναμικά προς την Ευρώπη, ωστόσο σήμερα για την επανέναρξη της Οικονομίας στα νησιά, εκεί δηλαδή που θα οι συνέπειες της Κρίσης σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, θα γίνουν πιο πολύ ορατές, ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΕΙ.
Αλήθεια, σε αυτή την μαραθώνια τηλεδιάσκεψη, ο κ. Βρούτσης ενημέρωσε για τι πρόκειται να κάνει για να ενισχύσει όσους μείνουν χωρίς δουλειά; Τι προτίθεται να κάνει για όσους δεν θα μπορέσουν να συμπληρώσουν τα απαραίτητα ένσημα για να λάβουν το επίδομα ανεργίας; Απάντησε για το τι θα κάνει για την επέκταση του χρόνου του επιδόματος ανεργίας στους εποχικά εργαζόμενους; Θα συνεχίσει με την εμμονή στο νεοφιλελεύθερο μέτρο «μισός μισθός, μισή εργασία»;
Ακόμη, η ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού ενημέρωσε για τις συγκεκριμένες δράσεις που πρόκειται να  προβεί για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού; Έχει κάποιο σχέδιο για την προσέλκυση επισκεπτών από αγορές που δεν έχουν πληγεί όσο η Ιταλία, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία; Έχει επίσης έχουν κάποιο σχέδιο για την ασφαλή μετάβαση των επισκεπτών στα νησιά μετά από αξιόπιστο υγειονομικό έλεγχο;
Και οι συμμετέχοντες εκπρόσωποι των νησιών, ζήτησαν άραγε ενημέρωση για τις δράσεις στήριξης των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου; Ή πρόκειται να διεκδικήσουν απάντηση από το Υπουργείο Ναυτιλίας γιατί καθυστερεί αδικαιολόγητα την πληρωμή των επιχειρήσεων από το Μεταφορικό Ισοδύναμο καθώς ήδη το χρέος έχει φτάσει τα 20 εκ. €, την ώρα που οι νησιώτες επιχειρηματίες ασφυκτιούν από την έλλειψη ρευστότητας;
Για την επανέναρξη και τη στήριξη της οικονομίας των νησιών απαιτείται ένα γενναίο πρόγραμμα εμπροσθοβαρούς στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Η τακτική «βλέπουμε και κάνουμε» της Κυβέρνησης και η επίκληση σε ευχολόγια, δεν δίνει ΚΑΜΙΑ απτή λύση.

Απαιτείται ένα σοβαρό συνολικό πρόγραμμα:
1. Ενίσχυση της ρευστότητας των τουριστικών επιχειρήσεων με άτοκο κεφάλαιο κίνησης, ύψους τουλάχιστον στο 25% του τζίρου του 2019 και με την εγγύηση του Δημοσίου.
2. Αναβολή αποπληρωμής των δανείων που έχουν χορηγηθεί από Τράπεζες.
3. Ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων (κατά προτεραιότητα των πολύ μικρών, μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα), απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς τη μεσολάβηση των τραπεζών, με σκοπό να καλυφθούν κεφάλαια κίνησης και άμεσες άλλες ανάγκες. 
4. Κάλυψη μέρους του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων με την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για τους πρώτους μήνες επαναλειτουργίας τους, έτσι ώστε να στηριχτούν οι θέσεις εργασίας.
5. Καμία διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού για ένα 6μηνο για επιχειρήσεις και ιδιώτες.
6. Καμία αύξηση στα τιμολόγια ύδρευσης-αποχέτευσης και ηλεκτρισμού, μέχρι το τέλος του 2020, μέτρο που πρέπει να εφαρμοστεί από όλους τους παρόχους.
7. Προώθηση ενός σημαντικού μέρους των μέχρι τώρα αδιάθετων πόρων του ΕΣΠΑ 2014-20 στις επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην αλυσίδα του τουρισμού.
8. Άμεση ολοκλήρωση επενδυτικών σχεδίων που εντάσσονται στον Αναπτυξιακό Νόμο.
9. Στήριξη των εποχικά εργαζομένων με αναπλήρωση μέρους του εισοδήματος τους σε περίπτωση μη επαναπρόσληψης.
10. Μείωση του ΦΠΑ διαμονής στον κατώτατο συντελεστή 6% και του ΦΠΑ εστίασης (στο σύνολο του) στο 11%.
11. Πλάνο για τη διαφήμιση της Ελλάδας και των νησιών, ως ασφαλών προορισμών.
12. Πλάνο για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού μέσω προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού και της επέκτασης του Μεταφορικού Ισοδυνάμου σε όλους του Έλληνες πολίτες, ως κίνητρο μετακίνησης τους προς τα νησιά.
Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι», μέρος του οποίου αποτελούν και οι παραπάνω προτάσεις ενίσχυσης των νησιών, βασίζεται στην άμεση αξιοποίηση του αποθεματικού ρευστότητας ύψους 37 δις που η προηγούμενη Κυβέρνηση άφησε και σκοπό είχε την στήριξη της Ελληνικής Οικονομίας και Κοινωνίας σε μια επερχόμενη, μελλοντική κρίση.
Η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ οδηγεί τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο μαρασμό και στο λουκέτο για να ξοδέψει το αποθεματικό, που με κόπο έχτισε ο Ελληνικός λαός τα τελευταία 5 χρόνια, σε κολλητούς και φίλους. Η πολιτική της ΝΔ ήταν και είναι τα Μνημόνια, εκεί δηλαδή όπου και σήμερα οδηγείται η χώρα, όσο η Κυβέρνηση αδρανεί και δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα.
Οι καιροί είναι κρίσιμοι για τα νησιά μας. Την επόμενη μέρα διακυβεύεται η κοινωνική συνοχή και η επιβίωση του πληθυσμού των νησιών. Οι, επικοινωνιακού τύπου, συσκέψεις το μόνο που κάνουν είναι να καλύπτουν την απροθυμία της Κυβέρνησης να δώσει ουσιαστικές λύσεις για την πραγματική οικονομία και τον εργαζόμενο κόσμο. Τα νησιά μας χρειάζονται κάτι παραπάνω από ανακοινώσεις και τηλεδιασκέψεις.

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Σαντορινιός Νεκτάριος, Βουλευτής Δωδεκανήσου
Συρμαλένιος Νίκος, Βουλευτής Κυκλάδων
Υ.Γ. Περιμένουμε, καλόπιστα, να μας εξηγήσουν οι θεσμικοί εκπρόσωποι της Περιφέρειας και της ΠΕΔ γιατί δέχτηκαν να συμμετέχουν σε σύσκεψη από την οποία είχαν αποκλειστεί δύο Βουλευτές της Περιφέρειας;  Ποιος είναι τελικά ο ρόλος τους; Η συνολική και ολόπλευρη εκπροσώπηση των νησιωτών, όπως αρμόζει στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ή ο συγχρωτισμός μόνο με τον κομματικό τους χώρο;