slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Χυδαία ανάρτηση Ακρίτα κατά Κυμπουρόπουλου: Δεν έχεις μήτρα!


[Εν τω μεταξύ το δίλημμα Κυμπουρόπουλου «Αν η μητέρα μου είχε δει ότι είμαι ανάπηρος θα με σκότωνε ή όχι;» και ότι το ψήφισμα αφορούσε δικαιώματα των παιδιών, έχει μία βάση... από την άλλη θα πει κάποιος η άβλωση για ιατρικούς λόγους προβλέπεται σε κάθε περίπτωση...]

Σε μια νέα παραληρηματική ανάρτηση, η κυρία Ακρίτα σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι ο κ. Κυμπουρόπουλος δεν έχει

Ο πρόεδρος της Κορώνου Νάξου, Γιάννης Κωνσταντάκης για τον νέο εξοντωτικό Δασικό Χάρτη

                 

Κύριε πρωθυπουργέ και κ. υπουργέ, με την ομόφωνη γνώμη των Συμβούλων της Κοινότητάς μας, Κορώνου Νάξου, σας καταθέτω τις αντιπροτάσεις μας απέναντι στον εξολοθρευτή για το χωριό μας, με την ονομασία νέος δασικός Χάρτης:

Δήλωση της Κυβερνητικής Εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη - Απάντηση στην ανάρτηση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα

Η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη απαντώντας στην ανάρτηση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Σχόλιο Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, για κ. Κυμπουρόπουλο και κ. Ζαγοράκη

Ο κ. Κυμπουρόπουλος ψήφισε κατά των αμβλώσεων και μετά την κατακραυγή η ΝΔ αναγκάστηκε να τον αδειάσει. Πριν από λίγες ημέρες ο κ. Ζαγοράκης είχε ψηφίσει κατά των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και μετά την κατακραυγή πήγε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Αυτά που συμβαίνουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου της στάσης της κυβέρνησης απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αναρωτιόμαστε αν είναι τυχαίο που ολοένα και

Ερώτηση Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Η συνεχιζόμενη αναστολή λειτουργίας των Δικαστηρίων και των Εισαγγελιών πλήττει τη Δικαιοσύνη»

Την Ερώτηση συνυπογράφει ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος

Για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 θεσπίζονται, έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, ανά πεδίο δραστηριότητας και επίπεδο επιδημιολογικής επιβάρυνσης. Κατά το μέρος που αφορά τα δικαστήρια, εισαγγελίες, στρατιωτικά δικαστήρια, η αναστολή λειτουργίας τους, πλήττει τη Δικαιοσύνη και κάθε δικηγορικό λειτουργό, ο οποίος δεν μπορεί να ασκήσει το δικηγορικό του λειτούργημα, αφού δεν μπορεί να παρασταθεί ενώπιον των Ελληνικών Δικαστηρίων. Λόγω της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων, ενώ έχουν προσδιοριστεί να συζητηθούν υποθέσεις ενώπιων αστικών, ποινικών και διοικητικών δικαστηρίων της χώρας, δεν θα συζητηθούν, με αποτέλεσμα να πλήττεται κάθε δικηγορικός λειτουργός, θίγοντας την επαγγελματική του ελευθερία κατά το άρθρο 5.1 Σ, αλλά και τη Δικαιοσύνη, όπως αυτή προστατεύεται από το Σύνταγμα (άρθρα 8, 20.1, 87επ.Σ), της οποίας είναι

Ο Δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος : ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Σε συνέχεια της ενημέρωσης που παρέχει ο Δήμος από την αρχή της πανδημίας, θέλουμε να επισημάνουμε εκ νέου ότι ο Δήμος Πάρου, δεδομένων των συνθηκών, πράττει τα μέγιστα στην προσπάθεια προάσπισης της δημόσιας υγείας για τον περιορισμό του ιού Covid-19, και αντιμετώπισης επιπλοκών από την λοίμωξη.

Με δεδομένο ωστόσο ότι αυτήν τη στιγμή η πίεση στο ΕΣΥ από τις καθημερινές εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό είναι μεγάλη, αλλά και ενόψει της έναρξης της τουριστικής σεζόν για το 2021 στα μέσα Μαΐου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, ο Δήμος Πάρου, με σκοπό να θωρακίσει το νησί ακόμα περισσότερο, και να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες πρόληψης και προστασίας των πολιτών και των επισκεπτών μας,  έχει προχωρήσει ήδη στις παρακάτω ενέργειες:

  • Επιστολή στον ΕΟΔΥ για τοποθέτηση μόνιμα εγκατεστημένου κλιμακίου του ΕΟΔΥ σε συγκεκριμένο χώρο στις πύλες εισόδου της Πάρου, ώστε να διενεργεί επί τόπου έλεγχο rapid test

  • Επιστολή στον Υπουργό Υγείας με την οποία ζητείται να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και η Πάρος να ενταχθεί τάχιστα στο πρόγραμμα άμεσου οριζόντιου εμβολιασμού

  • Αίτημα προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για την ενίσχυση του Αστυνομικού Τμήματος Πάρου

  • Επιστολή σε μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες της χώρας με τις οποίες ζητείται επιπλέον η συνδρομή τους σε rapid test, test για τον μοριακό αναλυτή, καθώς και υγειονομικό υλικό και φάρμακα , 

  • Δωρεά περί των 400 μοριακών τεστ στο Κέντρο Υγείας είτε με ιδίους πόρους είτε μέσω της αναζήτησης χορηγιών, ενώ έχει προγραμματίσει :

  • Αγορά εκ μέρους του Δήμου μοριακών τεστ για το μηχάνημα του Κέντρου Υγείας αλλά και διαγνωστικών rapid test, για να πραγματοποιούνται δωρεάν σε όποιον πολίτη επιθυμεί, σε καθορισμένες μέρες και ώρες 

  • Εκπαίδευση του νοσηλευτικό προσωπικό του Δήμου για τη διενέργεια τους

Από εκεί και πέρα ωστόσο, οφείλουμε να προβούμε σε μερικές διευκρινίσεις, τις οποίες θεωρούμε απαραίτητο να γνωρίζουν οι πολίτες, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις και να μην δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις.

Μέχρι σήμερα, η Πάρος παρουσιάζει πολύ μικρή επιδημιολογική επιβάρυνση. Για μεγάλο χρονικό κατορθώσαμε να κρατήσουμε το νησί ασφαλές χωρίς κρούσματα. Σε συνδυασμό με τον υψηλό βαθμό ευθύνης που επιδεικνύουν οι συμπολίτες μας, δίνουμε καθημερινή μάχη όλον αυτόν τον καιρό.

Από την έναρξη της πανδημίας, εξοπλίσαμε το Κέντρο Υγείας Πάρου με την αναγκαία υλικοτεχνική και ιατρική υποδομή, με ειδικά διαμορφωμένους χώρους για μια ολοκληρωμένη πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα. Με επιστολή του από τις 06.11.2020 εξάλλου, ο Διοικητής της 2ης ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου κ. Χρήστος Ροϊλός εκφράζει τις ευχαριστίες του για όλες τις ενέργειές και πρωτοβουλίες που αναλάβαμε, για να ενισχύσουμε τη λειτουργικότητα του Κέντρου Υγείας Πάρου και για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην υγειονομική θωράκιση της Πάρου έναντι της πανδημίας του κορωνοϊού. Βεβαίως, δεν εγκαταλείπουμε τη βασική πολιτική μας δέσμευση για τη κατασκευή μίας μεγαλύτερης, σύγχρονης και πλήρως εξοπλισμένης προνοσοκομειακής μονάδας στο νησί μας (μικρό νοσοκομείο), για την οποία ευελπιστούμε σύντομα να είμαστε σε θέση να προβούμε σε σχετικές ανακοινώσεις.

Στην εποχή της τεχνολογίας, που χρειαζόμαστε μετρημένες και ισχυρά εξοπλισμένες μονάδες, με αλλαγές που θα ενισχύουν τη συνεργασία των δομών για τη βελτίωση των υπηρεσιών, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικά είναι τα παραπάνω. Προφανώς, όλοι συμφωνούμε σε αύξηση μισθών, προσλήψεων, μονιμοποιήσεων, ΜΕΘ, πόρων. Και πρέπει να ενισχυθεί το ΕΣΥ. Αλλά αυτό δεν είναι πολιτική πρόταση. Επιπλέον, είναι ίσως περιττό να διευκρινίσουμε ότι η Δημοτική Αρχή δεν έχει την ευθύνη για τη στελέχωση και για τα μισθολογικά προγράμματα των δημοσίων υπαλλήλων στον χώρο του ΕΣΥ.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, η ψηφιακή πλατφόρμα, αρμοδιότητας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, άνοιξε στα τέλη Ιανουαρίου, και οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, η πλατφόρμα δεν ανοίγει ταυτόχρονα για όλες τις περιοχές, ούτε για όλες τις ηλικίες. Ξεκινάει από τα μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα Θεσσαλονίκη, και μετά για τις χερσαίες και νησιωτικές περιοχές αναλογικά και σταδιακά για τις ηλικίες που προηγούνται. 

Σε εφαρμογή των παραπάνω, για την Πάρο, η ψηφιακή πλατφόρμα για εμβολιασμό στο νησί μας, έχει ανοίξει για την ώρα μόνο για τους συμπολίτες μας άνω των 80 ετών. Αναμένεται να ανοίξει όσο περνάει ο καιρός και για τις υπόλοιπες ηλικίες. Αυτό που λέγεται ότι η πλατφόρμα στέλνει κόσμο σε άλλες περιοχές, ισχύει μόνο στη περίπτωση που ο πολίτης ζητήσει για προσωπικούς ή λόγους επιβαρυμένης υγείας να εμβολιαστεί εκτός ηλικιακής ομάδας, σύμφωνα με τον προγραμματισμό για τον νησί μας.

Παράλληλα, ο Δήμος έχει ήδη ζητήσει με έγγραφο του προς τα αρμόδια σώματα ασφαλείας του νησιού, τη διενέργεια ελέγχων στον αυστηρότερο επιχειρησιακά βαθμό στους τομείς της δικαιοδοσίας τους. Πλήθος rapid test διενεργούνται από το κινητό κλιμάκιο του ΕΟΔΎ σε σταθερή βάση. Απολυμάνσεις σε δημοτικά κτήρια, κρατικές υπηρεσίες, εκκλησίες, αλλά και σε όλους σχεδόν τους δημόσιους χώρους του Δήμου με την χρήση υδροφόρων, γίνονταν και θα συνεχίσουν να γίνονται. Ακόμη, σαν Δήμος όλον αυτόν τον καιρό, εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα που μας έδωσε η πολιτεία σε μειώσεις και απαλλαγές τελών.

Συγχρόνως, όλο το προηγούμενο διάστημα ο Δήμος Πάρου, για την αντιμετώπιση της κατεπείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης για τη λήψη μέτρων αποφυγής της διάδοσης του Κορωνοϊού Covid-19, προχώρησε στην προμήθεια ενός προκατασκευασμένου συγκροτήματος έξι (6) σχολικών αιθουσών ειδικών προδιαγραφών για το Γυμνάσιο Πάρου, ενός προκατασκευασμένου οικίσκου WC, μίας υδροφόρας-πλυστικού οχήματος 10.000 λίτρων και 10 φορητών υπολογιστών για την εξ' αποστάσεως εργασίας των υπαλλήλων καθώς και στην πρόσληψη 26 υπαλλήλων ήτοι 1 ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών, 3 ΔΕ Διοικητικού, 12 ΥΕ Εργάτες Γενικών Καθηκόντων, 5 ΥΕ Εργάτες Καθαριότητας, 2 ΥΕ Καθαριότητας Εσωτερικών Χώρων και 3 ΥΕ Καθαριότητας Σχολικών Κτιρίων, με σχέση ΙΔΟΧ. 

Τέλος, όλοι γνωρίζουμε πλέον ότι οι συναθροίσεις στις διαδηλώσεις, συνιστούν εστίες ευρείας διασποράς και ταχείας μόλυνσης που τροφοδοτούν την πανδημία, οπουδήποτε λαμβάνουν χώρα και με οποιοδήποτε αίτημα. Η τελευταία υποκίνηση και συμμετοχή της Λαϊκής συσπείρωσης σε αντίστοιχη συγκέντρωση, δείχνει ότι δεν αντιλαμβάνονται καν αυτό που συμβαίνει, και για το οποίο  θα τους εγκαλέσει αύριο η ίδια η κοινωνία. Η αντιπολίτευση έχει τεράστια ευθύνη να ασκεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα καθήκοντα της, χωρίς όμως να ωθεί στη δημιουργία υγειονομικών βομβών που θα θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή πολιτών. Οφείλει να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, και όχι να βγαίνει με το παραμικρό στον δρόμο και να κυνηγάει εχθρούς,  προωθώντας συγκεκριμένη κομματική ατζέντα της κεντρικής πολιτικής σκηνής και ομοιάζοντας περισσότερο με συνδικάτο αναχρονιστών παρά με υπεύθυνη δημοτική παράταξη. 

Τώρα είναι η ώρα  που απαιτείται να πέσουν οι τόνοι και να υπάρξει ένα πολιτικό μορατόριουμ μεταξύ των πάντων. Τώρα υπάρχει πρόβλημα δημόσιας υγείας και πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό. Μετά,  υπάρχει χρόνος για να αντιπαρατεθούμε για όλα τα υπόλοιπα.

Από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Μένουμε σταθερά προσηλωμένοι στο κοινό καλό, και με συνεχείς προτάσεις και πρωτοβουλίες, προασπίζουμε θεσμικά τη δημόσια υγεία.

Όσον αφορά οποιοδήποτε άλλο ζήτημα χρήζει διευκρίνισης, προφανώς και είμαστε εδώ για να τα ακούσουμε και να τα συζητήσουμε στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, με την πρόσκληση για συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων που κρίνονται αναγκαίοι. 

Μπροστά στην πανδημική κρίση πρέπει να σταθούμε ενωμένοι και να μην αφήσουμε μικροπολιτικά συμφέροντα να οδηγούν τις αποφάσεις μας. Στον αγώνα για την αντιμετώπιση των σκληρών από την κρίση επιπτώσεων στέλνουμε το μήνυμα ότι είμαστε όλοι μαζί.

Ο Δήμαρχος Πάρου

 Μάρκος Ι. Κωβαίος


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥΟι αριθμοί δικαιώνουν Βρούτση (αύξηση κατά 31,18%, +38.447 αιτήσεις) 161.771 εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης ολοκληρώθηκαν το 2020

Συνολικά 161.771 εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης ολοκληρώθηκαν το 2020 έναντι 123.324 αιτήσεων το 2019 (αύξηση κατά 31,18%, +38.447 αιτήσεις).
Αυτό επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην έκθεση του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» για τον Δεκέμβριο του 2020, η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr).
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «παρόλο που το πρόβλημα της απονομής των εκκρεμών συντάξεων εξακολουθεί να είναι σημαντικό, από τα στοιχεία της έκθεσης προκύπτει σημαντική αύξηση στο ρυθμό απονομής των συντάξεων εν μέσω της πανδημίας, όπου οι υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ λειτούργησαν για πέντε μήνες με καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας».