«Μη νομίζετε ότι τα χειρότερα έχουν περάσει. Πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά», δήλωσε ο Ντομινίκ Στρος - Καν, αφού πρώτα φρόντισε να εξάρει την αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης, δηλώνοντας «εντυπωσιασμένος» από το ξεδίπλωμά της. Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του πρωθυπουργού, ο οποίος σημείωσε: «Αν το 2010 λάβαμε επίπονα μέτρα, άμεσης απόδοσης, το 2011 θα εντείνουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές, που ήδη ξεκινήσαμε, αλλά οι οποίες συνεχίζονται (...) Ο δρόμος είναι δύσκολος, χρειάζονται να γίνουν ακόμα πολλά».
Η «έξωθεν» στήριξη μέσω των διαδοχικών παρεμβάσεων των εκπροσώπων των ιμπεριαλιστικών οργανισμών - όπως η χτεσινή του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ - που επιβραβεύουν την «αποφασιστικότητα» της κυβέρνησης να εφαρμόσει την αντιλαϊκή στρατηγική της, έρχεται να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου για τη λήψη μέτρων μόνιμου χαρακτήρα, που θα μειώσουν ακόμα περισσότερο την τιμή της εργατικής δύναμης.
Το πλέγμα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που θέτει ως προτεραιότητα με το πρόγραμμά της η κυβέρνηση, φρόντισε να διευκρινίσει και ο Στρος - Καν, σημειώνοντας ότι αυτό που έχει «τώρα ενώπιόν της» η κυβέρνηση είναι:
1) «Διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας». Με την άμεση προώθηση του νομοσχεδίου που θα επιφέρει μειώσεις μισθών μέσω της υπερίσχυσης των επιχειρηματικών συμβάσεων έναντι των κλαδικών.
2) «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα συνταξιοδότησης, που ήδη έχει αρχίσει να αλλάζει». Ουσιαστικά προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα οξύνει την αντιασφαλιστική επίθεση, βάζοντας στο στόχαστρο τις επικουρικές συντάξεις και τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Λίγη ώρα αργότερα, από τη Βουλή, ο Στρος - Καν έκανε λόγο για παραπέρα μείωση των συντάξεων.
3) «Να συνεχιστούν οι αλλαγές στο δημόσιο τομέα και στον τομέα της Υγείας». Πρόκειται για τις ανατροπές που ετοιμάζει η κυβέρνηση στις πρώην ΔΕΚΟ και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και θα επιφέρουν μειώσεις μισθών, απολύσεις και μετατάξεις προσωπικού, ένταση της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης κοινωνικών αγαθών. Στο χώρο της Υγείας, ακόμα μεγαλύτερη περικοπή στην κρατική χρηματοδότηση για τα νοσοκομεία.
4) «Προώθηση των αλλαγών στο χώρο του εμπορίου και των υπηρεσιών». Με στόχο το άμεσο άνοιγμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων, που θα οδηγήσει στην ταχύτερη μονοπώληση των κλάδων και στην αύξηση των τιμών των υπηρεσιών για τους εργαζόμενους καταναλωτές.
«Αυτά τα μέτρα είναι το σημαντικότερο μέρος των όσων πρέπει να γίνουν (...) για να μπορέσουν οι οικονομικοί κλάδοι, να μπορέσει η βιομηχανία να αναπτυχθεί», τόνισε ο Στρος - Καν. Ο ίδιος, μάλιστα, για να δημιουργήσει εντυπώσεις, σημείωσε ότι με τα συγκεκριμένα μέτρα οι «θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα επανέλθουν το 2012», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι με τις «διαρθρωτικές αλλαγές θα δημιουργήσουμε προϋποθέσεις, ώστε το 2012 να επιστρέψουμε σε θετική ανάπτυξη».
Τα νέα σκληρά μέτρα που απαιτούν η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της, στο όνομα της «ανάκαμψης και της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», δεν αφορούν στα συμφέροντα των εργαζομένων.
Το 2012, μετά τον καταιγισμό των «διαρθρωτικών αλλαγών», οι εργαζόμενοι θα έχουν απολέσει το σύνολο των δικαιωμάτων τους και θα αμείβονται με ψίχουλα, ενώ η πλουτοκρατία θα έχει εξασφαλίσει ακόμα φτηνότερα εργατικά χέρια.
Μνημόνιο διαρκείας φέρνει η επιμήκυνση
Την υπογραφή «νέου μνημονίου», αν υπάρξει επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου στην τρόικα, «φωτογράφισε» χτες ο Στρος - Καν, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να θολώσει τα νερά.
«Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει πρόβλημα με τη διάρκεια αποπληρωμής του χρέους. Και νομίζω ότι θα έπρεπε να επιμηκύνουμε την περίοδο αποπληρωμής. Βεβαίως, αυτό πρέπει να γίνει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ενωση ταυτόχρονα. Είναι ένα τεχνικό θέμα, το οποίο έχει πολλές και συγκεκριμένες επιπτώσεις, βεβαίως, αλλά νομίζω ότι θα μπορέσουμε να το διευθετήσουμε», είπε ο Στρος - Καν.
Οι «επιπτώσεις» που ανέφερε χτες ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ είναι τα «νέα μέτρα» που θα συνοδεύσουν την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ και θα σηματοδοτήσουν την παράταση του μνημονίου.
Μάλιστα, με νόημα σημείωσε ότι «δεν έχει τελειώσει ακόμα η πορεία, δεν έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα» της ελληνικής κυβέρνησης. Ο Στρος - Καν ανέφερε ότι «όλοι στην ΕΕ καταλαβαίνουν πως υπάρχει ανάγκη επιμήκυνσης» και πρόσθεσε ότι «δεν χρειάζεται να περιμένουμε πολύ, από τη δική μας πλευρά (σ.σ. του ΔΝΤ), είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε».
Είναι ενδεικτικό ότι χτες, αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Στρος - Καν, κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας σημείωνε ότι μαζί με την επιμήκυνση θα υπάρξουν «κάποιου είδους εκθέσεις που θα παρακολουθούν την πορεία των μέτρων»!
Ο ίδιος σημείωνε ότι το «πολιτικό πρόβλημα είναι να περάσει η επιμήκυνση από το Κοινοβούλιο της Γερμανίας», ενώ πρόσθετε ότι θα υπάρξει και αύξηση του επιτοκίου δανεισμού, το οποίο προσδιόρισε «σε σταθερό επιτόκιο» της τάξης του 5,8%.
Από την πλευρά του ο Γ. Παπανδρέου, σε μια προσπάθεια να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό, υποστήριξε ότι «η προοπτική που έχει ανοίξει για το χρόνο αποπληρωμής των δανείων είναι μόνο ένα δείγμα της αναγνώρισης της προσπάθειας που καταβάλλουμε» και έσπευσε να ευχαριστήσει τον Στρος - Καν που «από την πρώτη στιγμή τοποθετήθηκε ανοιχτά υπέρ του ενδεχομένου αυτού».
Εμπαιγμός και κλίμα συναίνεσης
Ο επικεφαλής του ΔΝΤ, στηρίζοντας πλήρως την προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει κλίμα υποταγής και αποδοχής της εφαρμοζόμενης βάρβαρης πολιτικής, υπογράμμισε την ανάγκη συναίνεσης στις προσπάθειες της κυβέρνησης, τόσο από τον ελληνικό λαό όσο και από τα κόμματα, υποστηρίζοντας πως «διακυβεύεται το μέλλον της Ελλάδας».
«Η κυβέρνηση είναι γενναία, χρειάζεται όμως πολιτική υποστήριξη από τον ελληνικό λαό και, ει δυνατόν, πολιτική υποστήριξη από όλα τα πολιτικά κόμματα», ανέφερε ο Στρος - Καν, καλώντας ουσιαστικά το σύνολο των αστικών πολιτικών κομμάτων να βάλουν πλάτη για την προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής. Το θέμα έθεσε και στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντ. Σαμαρά.
Προκαλώντας τον ελληνικό λαό, ο Στρος - Καν δήλωσε «εντυπωσιασμένος από τις προσπάθειές του» και προσαρμόζοντας το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών στα μέτρα της προπαγάνδας που τον βολεύει, είπε ότι οι ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση «έχουν αναγνωριστεί ως αναγκαίες από το λαό, διά μέσου εκλογών (και αυτό) είναι κάτι στο οποίο προσέβλεπαν όλοι, σε ολόκληρο τον κόσμο».
Ισχυρίστηκε ακόμα ότι οι Ελληνες «δεν πρέπει να φοβούνται το γιατρό» (!) και ανέφερε ότι «πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά, αλλά τα όσα έγιναν δείχνουν ότι όλα είναι εφικτά». Η κυνικότητα του εκπροσώπου του ΔΝΤ φανερώνει ότι αν ο λαός δεν ξεσηκωθεί και δεν αντισταθεί στα βάρβαρα μέτρα που έρχονται η επέλαση δεν θα έχει ημερομηνία λήξης.