slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Νίκος Συρμαλένιος: Η παραίτηση του γιατρού από το Π.Π.Ι. Σερίφου αναδεικνύει την εικόνα διάλυσης του ΕΣΥ

 


Η παραίτηση του Γενικού Γιατρού, επιμελητή Α’ Θανάση Κοντάρη από το Π.Π.Ι. Σερίφου είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι διάλυσης του νησιωτικού ΕΣΥ. Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος γιατρός προειδοποιούσε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας καθώς και τη Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ. Είχαν προηγηθεί επανειλημμένα διαβήματα διαμαρτυρίας, καθώς και η περσινή στάση εργασίας σε όλα τα Π.Π.Ι. των νησιών μας, για την ανάγκη άμεσης στελέχωσης τους, ιδιαίτερα ενόψει της τουριστικής περιόδου.

Νίκος Συρμαλnένιος: Τριτοκοσμικές συνθήκες για το επιβατικό κοινό στο λιμάνι του Λαυρίου
 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Νίκος Συρμαλένιος: Τριτοκοσμικές συνθήκες για το επιβατικό κοινό στο λιμάνι του Λαυρίου


Ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση σχετικά με τις τριτοκοσμικές συνθήκες που επικρατούν στο λιμάνι του Λαυρίου για το επιβατικό κοινό.


Όπως αναφέρει η ερώτηση, με βάση δημοσιεύματα, ο Οργανισμός Λιμένος Λαυρίου έχει ακολουθήσει μια ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία τα τελευταία χρόνια. Γεγονός που οφείλεται σύμφωνα π.χ. με το ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής,   σε «100 % επιχειρηματική δραστηριότητα δεδομένου ότι ο ΟΛΛ ΑΕ δεν έχει δεχτεί καμία επιχορήγηση ή άλλη ενίσχυση.» https://www.naftemporiki.gr/maritime/1429425/organismos-limena-layrioy-i-oikonomiki-poreia-toy-xeperase-kathe-prosdokia-to-2022/


Λειτουργεί δε ως Ανώνυμη Εταιρεία του Δημοσίου με το Ν.3429/2005 «Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμοί (Δ.Ε.Κ.Ο.)». Ανάμεσα στους καταστατικούς σκοπούς του ΟΛΛ ΑΕ, περιλαμβάνονται «η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και υποδομών μέσω τεχνολογικού και οργανωτικού εκσυγχρονισμού», «η μέριμνα αισθητικής και λειτουργικής διάρθρωσης του λιμένα» και «η εποικοδομητική συνεργασία με τους χρήστες του λιμένα» όπως αυτά αναφέρονται στην επίσημη ιστοσελίδα του φορέα. https://oll.gr/etairiko-profil/


Στην αρμοδιότητα του ΟΛΛ ΑΕ, και χωροθετημένος στο βορειοανατολικό τομέα υπάρχει επιβατικός σταθμός, εμβαδού 2.700 τ.μ. όπου υπάρχουν οι υποδομές των απαραίτητων ελέγχων (διαβατηριακός, αστυνομικός, τελωνειακός) που υπαγορεύονται από την προσαρμογή στον Κώδικα ISPS και στη συνθήκη ΣΕΝΓΚΕΝ.


Δυστυχώς, ο εν λόγω επιβατικός σταθμός δεν έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί από τους ταξιδιώτες των ακτοπλοϊκών γραμμών για Κέα, Κύθνο, τον Άγιο Ευστράτιο, τα Ψαρά, την Λήμνο, την Άνδρο, την Τήνο, τη Σύρο, την Καβάλα, (σύμφωνα πάλι με την ιστοσελίδα του ΟΛΛ ΑΕ) και όπου αλλού ταξιδεύουν τα πλοία με ελλιμενισμό στο Λαύριο.


Έτσι, οι επιβάτες οι οποίοι χρειάζεται να ταξιδέψουν ή αναμένουν κόσμο με πλοία τα οποία αποπλέουν ή καταπλέουν στο Λαύριο στοιβάζονται σε ένα υπόστεγο, το οποίο δεν παρέχει προστασία ούτε από τους ανέμους ούτε από τη βροχή. Εννοείται ότι δεν υπάρχει χώρος ούτε για προσωρινή εναπόθεση των αποσκευών, ούτε για όλους όσους χρειάζεται να περιμένουν, καθώς είναι εξαιρετικά μικρός σε εμβαδόν.  Πρόκειται για τριτοκοσμικές συνθήκες, οι οποίες ιδιαίτερα το χειμώνα καθιστούν το Λιμένα Λαυρίου ένα δυστοπικό χώρο για τους ταξιδιώτες.


Σημειώνεται επίσης ότι πρώτον, ο λιμένας Λαυρίου δεν εξυπηρετείται από δημόσια συγκοινωνία αν και ο προαστιακός σιδηρόδρομος είχε αναγγελθεί ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και αργότερα πάλι   (https://www.4troxoi.gr/epikairotita/proastiakos-epektasi-os-to-layrio/, http://ypodomes.blogspot.com/2009/10/blog-post_28.html , https://www.irafina.gr/proastiakos-i-istoria-tis-epektasis-pros-rafina-lavrio-oi-stathmoi-oi-grammes-pou-tha-leitourgoun/ , και δεύτερον ότι, οι υπηρεσίες των ΚΤΕΛ Αττικής που προσεγγίζουν το λιμένα δεν εντάσσονται σε κάποια σχεδιασμό συνδυασμένων μεταφορών.


Έτσι σε έκτακτες περιπτώσεις, π.χ. απαγορευτικού απόπλου, οι επιβάτες αναγκάζονται να περπατήσουν μέχρι την πόλη του Λαυρίου για να βρουν κάπου να αναμένουν τον απόπλου. Επίσης σε άλλες περιπτώσεις, όπως π, χ, σε πρόσφατη σχολική εκδρομή του Γυμνασίου ΛΤ Κέας, χρειάστηκε να γίνει αίτημα στην ακτοπλοϊκή εταιρεία ώστε να ανοίξει το πλοίο για να μπουν οι αποσκευές των μαθητών/-τριών, για να μην τις κουβαλούν 6 ώρες μαζί τους μέχρι τον απόπλου, αίτημα το οποίο έγινε δεκτό.


Επειδή από τα παραπάνω συνάγεται ότι είναι αδήριτη ανάγκη να υπάρχει ένας χώρος αναμονής των επιβατών και φύλαξης των αποσκευών με παραχώρηση τμήματος από τον έτοιμο επιβατικό σταθμό.


Επειδή οι υποδομές αυτές έχουν κατασκευαστεί με τα χρήματα των Ελλήνων και Ευρωπαίων φορολογουμένων και πρέπει να λειτουργούν ανταποδοτικά και να γίνεται η πλέον επωφελής και λελογισμένη χρήση αυτών.


Επειδή κρίνεται ως οικονομικά και κοινωνικά ασύμφορο να υπάρχει ένα τεράστιο κτίριο κλειστό, το οποίο να λειτουργεί μόνο κάποιες ημέρες του χρόνου, όταν προσεγγίζουν κρουαζιερόπλοια το Λαύριο


Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί,

1) Για ποιο λόγο παραμένει κλειστός ο σταθμός για τους ταξιδιώτες;

2) Δεν θα ήταν λογικό να υπάρχει πρόβλεψη να παραχωρηθούν κάποια τετραγωνικά για να μπορούν να αναμένουν οι ταξιδιώτες αξιοπρεπώς τα ακτοπλοϊκά τους δρομολόγια;

3) Με δεδομένο ότι ο Οργανισμός Λιμένα Λαυρίου ΑΕ είναι ένας «υγιής» οικονομικά οργανισμός, δε θα μπορούσε να μεριμνήσει για τους χιλιάδες επιβάτες των ακτοπλοϊκών γραμμών;

4) Θα υπάρξει σχεδιασμός να εξυπηρετείται το Λιμάνι του Λαυρίου και οι χιλιάδες επιβάτες των ακτοπλοϊκών γραμμών από τερματικό σταθμό των δημόσιων μεταφορών;


Δείτε συνημμένη την ερώτηση.


Συνάντηση της υποψήφιας βουλευτή Ανθής Χαλκιά με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη


Την Πέμπτη 20/04/2023 η υποψήφια βουλευτής ΝΔ Κυκλάδων, Ανθή Χαλκιά πραγματοποίησε  επισκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό και αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Θανάσης Κοντάρης, γιατρός στο Κ.Υ Σερίφου: Με επιστολή προς τον Υπουργείο Υγείας λέει ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ

Με βαριά την καρδιά ,σχεδόν αναγκασμένος (αγανακτισμένος), αλλά παράλληλα και με ένα αίσθημα ανακούφισης, κλείνει ένας κύκλος. Παραθέτω το υπόμνημα -συνοδευτικό της παραίτησης μου από το ΕΣΥ- που παράλαβε ο Υπουργός Υγείας. Ευχαριστώ όλους όσους βρέθηκαν δίπλα μου σε αυτό το ταξίδι!  Εις το επανιδείν.  «Αξιότιμε κύριε υπουργέ, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα εξής:

Διήμερη περιοδεία Γ. Βρούτση στη Νάξο.Εκπροσώπηση στους εορτασμούς για την Παναγία Αργοκοιλιώτισσα

Διήμερη περιοδεία Γ. Βρούτση στη Νάξο
Εκπροσώπηση στους εορτασμούς για την Παναγία Αργοκοιλιώτισσα
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Κυκλάδων Ν.Δ. κ. Γιάννης Βρούτσης, την
Πέμπτη 20 Απριλίου 2023, θα πραγματοποιήσει διήμερη περιοδεία στο νησί της Νάξου,
εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων στις προγραμματισμένες θρησκευτικές εκδηλώσεις

Δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο στην Νάξο-Κορυφαίο event για την προβολή του νησιού με πρωτοβουλία της Ε.Α.Σ. Νάξου


Κορυφαίοι δημοσιογράφοι από όλον τον κόσμο θα βρεθούν το τριήμερο 22-24 Απριλίου στην Νάξο, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρη Καπούνη.

Ευχές από Σοφία Θεολογίτου

Τις πιο θερμές ευχές για υγεία, αγάπη και Άνοιξη στις ψυχές μας!
Με εκτίμηση
Σοφία Θεολογίτου

Δραστηριότητα Μάρκου Καφούρου, υποψήφιου βουλευτή Νέας

 
Στο πλαίσιο της προεκλογικής του δραστηριότητας, ο υποψήφιος βουλευτής

της ΝΔ νομού Κυκλάδων, Μάρκος Καφούρος, πραγματοποίησε σειρά

επισκέψεων σε κυκλαδίτικα νησιά, όπου και συναντήθηκε με κατοίκους και

τοπικούς φορείς.