slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Γιάννης Μαχαιρίδης: «Θύλακες, γραφειοκρατικοί και πολιτικοί, αρνούνται να εξοικειωθούν με την ιδέα της αποκέντρωσης»


Αυτό ήταν το κεντρικό νόημα της ομιλίας του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιάννη Μαχαιρίδη στη σύσκεψη των φορέων υπό τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου σήμερα στη Σύρο.
Στο δελτίο τύπου που εξέδωσε το γραφείο τύπου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αναφέρονται τα εξής:
«ΣΤΑ μεγάλα, διαρθρωτικά προβλήματα των νησιών μας, στις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν και στην αναπτυξιακή προοπτική της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, κατά….

τη σύσκεψη των φορέων που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πνευματικό Κέντρο της Ερμούπολης, υπό τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Ο Περιφερειάρχης δεν παράλειψε, όμως, να επισημάνει εμφατικά τις διαχρονικές αγκυλώσεις της κεντρικής διοίκησης, κάνοντας λόγο για «θύλακες, γραφειοκρατικούς και πολιτικούς, που αντιστέκονται και αρνούνται να εξοικειωθούν με την ιδέα της αποκέντρωσης», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Κάλεσε μάλιστα τον Πρωθυπουργό να στείλει για μία ακόμα φορά το μήνυμα «προς πάσα κατεύθυνση, για αποκέντρωση ουσιαστικών αρμοδιοτήτων και πόρων».
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης ανέλυσε τις προτάσεις και τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί από την περιφερειακή αρχή, με έμφαση στους τομείς Υγείας, Μεταφορών, Ηλεκτρονικής Περιφέρειας, Τουρισμού και Πρωτογενή τομέα, Τουρισμού και Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πρότυπου καινοτόμου και δημιουργικού περιβάλλοντος.

Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου.
«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Εκπροσωπώντας και εκφράζοντας κάθε Κυκλαδίτη και Δωδεκανήσιο, σας καλωσορίζω στο Νότιο Αιγαίο.
Είναι τιμή για την Περιφέρειά μας να υποδέχεται σήμερα τον Πρωθυπουργό, που επέλεξε να βρίσκεται στην καρδιά του Αρχιπελάγους, σε μέρες και ώρες κρίσιμες, που χαρακτηρίζονται από ανησυχία και αστάθεια σε διεθνές επίπεδο.
Σε μια συγκυρία που είναι σε εξέλιξη η μεγάλη, επώδυνη, αλλά εθνική –πάνω απ’ όλα- προσπάθεια αναγέννησης του κράτους και διάσωσης της χώρας μας.
Είστε παρών και πρωταγωνιστής και στα δύο μέτωπα. Είναι σκληρές και ίσως άνισες οι μάχες που δίνετε. Είναι επιλογές με βαρύ κόστος, προσωπικό και πολιτικό, αυτές που κάνετε.
Είναι όμως βαρύ και το φορτίο για τον Έλληνα, που θέλει οι θυσίες του να πιάσουν τόπο.
Θέλει από εσάς την έμπνευση και το κίνητρο για να έχει δικαίωμα στο όνειρο, στην ελπίδα και στην προοπτική. Θέλει να τον ακούτε, να είστε κοντά του.
Γι’ αυτό η παρουσία σας σήμερα στην Περιφέρειά μας είναι σημαντική. Έτσι την αντιλαμβάνονται οι Νοτιοπελαγίτες, έξω και πέρα από ιδεολογικές διαφορές.
Οι νησιώτες έχουν πολλούς λόγους παραπάνω να ελπίζουν στην έξοδο από τη στενωπό.
Ακόμα και στις εποχές της λεγόμενης «ευημερίας», οι Δωδεκανήσιοι και οι Κυκλαδίτες πάσχιζαν για τα αυτονόητα και για να πείσουν ότι δεν τους αξίζει η μοίρα της «άγονης γραμμής».
Έστω και υπό το βάρος της βαθιάς οικονομικής κρίσης, είναι αυτοί που επένδυσαν, ίσως περισσότερο από τον κάθε άλλο Έλληνα, στη διοικητική μεταρρύθμιση, στην αποκέντρωση και στις νέες αυτοδιοικητικές δομές.
Μαζί με αυτούς, και εμείς, όσοι πήραμε την εντολή των συμπατριωτών μας να κάνουμε πράξη αυτά που θα αλλάξουν τη ζωή τους. Ριζικά και ουσιαστικά.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Συμπληρώνουμε τρεις μήνες υπηρετώντας τους νέους θεσμούς. Το κάνουμε με πάθος και κόπο πολύ.
Καθημερινά χτίζουμε τις σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες για να μη διαψεύσουμε τις προσδοκίες τους.
Καθημερινά όμως διεκδικούμε και την εμπιστοσύνη όλων εκείνων που μάλλον δεν κατανοούν το σαφές δικό σας μήνυμα.
Οραματιστήκατε θεσμούς με κύρος και δύναμη.
Δεν πρόκειται να γίνει αυτό χωρίς εκχώρηση αρμοδιοτήτων και πόρων.
Έγιναν πράγματι γενναία βήματα με τον Καλλικράτη.
Υπάρχουν όμως δυστυχώς πολλοί ακόμα θύλακες αντίστασης και άρνησης σε πολλά επίπεδα της κεντρικής διοίκησης.
Είναι θύλακες γραφειοκρατικοί και πολιτικοί που δεν θέλουν να εξοικειωθούν με την ιδέα της αποκέντρωσης.
Σας είχα ζητήσει στο Αγαθονήσι το 2009 ότι αυτό το κράτος με αυτή τη μορφή που έχει σήμερα πρέπει να καταργηθεί, είναι συγκεντρωτικό και αντιπαραγωγικό.
Ίσως το μήνυμά σας θα πρέπει να σταλεί ακόμα μία φορά και πιο ηχηρά προς πάσα κατεύθυνση.

ΔΕΝ ζητάμε αρμοδιότητες και πόρους για να καλλιεργήσουμε ψευδαισθήσεις και να ικανοποιήσουμε μωροφιλοδοξίες μας.
Έχουμε στρατηγική που χαράσσουμε και ένα σχέδιο για να υλοποιήσουμε με διαφάνεια και διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.
Κάνουμε αυτό που μας ζητήσατε πριν έντεκα μήνες, από την άλλη πλευρά του Νότιου Αιγαίου, από την Ρόδο που βρεθήκατε.
Είπατε, «δεν θέλω πολλά λόγια - θέλω προτεραιότητες, στόχους και στρατηγική».

Είπατε και κάτι άλλο τότε: «Πείτε μου τι θεωρείτε ότι εμείς, κεντρικά, πρέπει να κάνουμε, και τι θεωρείτε ότι εσείς μπορείτε να σηκώσετε, γιατί εμείς θα αποκεντρώσουμε αρμοδιότητες, θα δώσουμε δυνατότητες.
Θα θέλαμε τα περισσότερα θέματα να μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε εσείς».

Και όμως, συνεχίζουμε, όπως και πριν, να συνωστιζόμαστε καθημερινά έξω από τα γραφεία των υπουργών για την επίλυση προβλημάτων των περιοχών μας.
Γιατί ακόμα και σήμερα η γραφειοκρατία και το συγκεντρωτικό κράτος θέλει να ελέγχει και το επιτυγχάνει την περιφέρει σε όλα τα επίπεδα.

ΣΗΜΕΡΑ, εδώ στη Σύρο, είναι σαν να συνεχίζουμε τον διάλογο που ξεκινήσαμε στη Ρόδο, στις 23 Απριλίου του 2010.
Μόνο που τώρα, στο Νότιο Αιγαίο πιστεύουμε ακόμα πως οι νέοι θεσμοί οι νέες δυνατότητες οι νέες ευκαιρίες και βεβαίως η νέα δυναμική που αναπτύσσουμε θα κατορθώσουν να ξεπεράσουν τις αγκυλώσεις και τις ιδεοληψίες του κέντρου.

Κύριε Πρόεδρε,
εδώ στο Νότιο Αιγαίο, είμαστε αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε και να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία που θα μας δοθεί.
Βρίσκεστε σε έναν τόπο, που οι αρχές, οι φορείς και οι πολίτες του, συμφώνησαν να διεκδικήσουν και να πετύχουν ό, τι θεωρείτο μέχρι σήμερα ανέφικτο και αναπόφευκτο για τον νησιωτικό χώρο.

Η πολυδιάσπαση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου απαιτεί πολυάριθμες υποδομές και δέσμευση οικονομικών και ανθρωπίνων πόρων δυσανάλογα μεγαλύτερους από οποιαδήποτε άλλη Περιφέρεια.

Η προσπάθεια που καταβάλουμε ως νέα περιφερειακή αρχή με ελάχιστο προσωπικό είναι να ελαχιστοποιήσουμε τα προβλήματα αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες ως ευκαιρίες και τις δυνατότητες ως αναπτυξιακή προοπτική και για τα 48 κατοικημένα νησιά μας.



Η ισοπολιτεία για κάθε κάτοικο της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου αλλά και η παροχή καλύτερων προσφερομένων υπηρεσιών στους επισκέπτες μας αποτελούν το στρατηγικό στόχο της αναπτυξιακής μας πολιτικής, αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό και το δυναμισμό των επιχειρήσεων.
Σκοπός μας είναι οι πολιτικές και οι δράσεις να εξασφαλίζουν καλές υπηρεσίες ακόμα και στον πιο απομακρυσμένο κάτοικο του Νοτίου Αιγαίου.

Είναι γεγονός πως για την επίτευξη του σκοπού μας απαιτείται συνέργεια μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων (κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμοι, κοινωνικοί εταίροι, κ.λπ.) αλλά και εφαρμογή ειδικών πολιτικών για την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.
Είναι πολύ σημαντικό πέραν των διατιθέμενων αναπτυξιακών πόρων, να υπάρξει μέριμνα για την εφαρμογή ειδικών πολιτικών και δράσεων»


Δεν υπάρχουν σχόλια: