slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Γιατί η Μίνα Γκάγκα έδωσε τις οδηγίες για τη διενέργεια των τακτικών χειρουργείων


Βασίλης Βενιζέλος
Πολύ σπεκουλα έπεσε εις βάρος της αναπληρώτριας υπουργού υγείας, Μίνας Γκαγκα, σχετικά με την έγγραφη οδηγία την οποία απέστειλε στους διοικητές των επτά υγειονομικών περιφερειών της χώρας μας, με την οποία τους παρέχει την άδεια για να προχωρήσουν σε περιορισμό τής διενέργειας προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων έως ακόμη καί κατά 80%.
Ποια είναι η αλήθεια;Διοικητές νοσοκομείων του ΕΣΥ τής χώρας μας, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα, είχαν ήδη προχωρήσει σε περιορισμό της διενέργειας των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων, χωρίς ανάλογη κάλυψη από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας, αλλά αναγκασμένοι από τίς πολύ υψηλές ροές ασθενών με νόσο COVID 19 στα συγκεκριμένα ιδρύματα.

Ολοκληρώθηκε η Περιβαλλοντική απόΔραση Attica Group Νάξος, 13 & 14 Νοεμβρίου 2021 (video)

“Πλέουμε μαζί” για την προστασία του περιβάλλοντος και των θαλασσών μας

Στο πλαίσιο του προγράμματος Υπευθυνότητας της Attica Group “ΠΛΕΟΥΜΕ ΜΑΖΙ” και με στόχο την περαιτέρω συνεισφορά του Ανθρώπινου Δυναμικού μας σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα, ολοκληρώθηκε η 1η από μία σειρά δράσεων που θα ακολουθήσουν για την απορρύπανση των βυθών και την προστασία της θαλάσσιας ζωής των νησιών μας σε συνεργασία με την Aegean Rebreath.    

Ο πρώτος σταθμός των περιβαλλοντικών μας αποΔράσεων ήταν η Νάξος, όπου το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Νοεμβρίου, οι 31 εθελοντές- εργαζόμενοί μας  μαζί με τους 29 εθελοντές της Aegean Rebreath και του Συλλόγου «Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου» σε συνεργασία με το Δήμο Νάξου και τη συμμετοχή νησιωτών και ομάδας του Σώματος Ελληνίδων Οδηγών της Νάξου, διαπίστωσαν το μεγάλο πρόβλημα της οικολογικής επιβάρυνσης και εργάστηκαν συντονισμένα και αποτελεσματικά.

Ξεκινά η χορήγηση Μονοκλωνικών Αντισωμάτων - Από τους γιατρούς και μέσω της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης η υποβολή των αιτήσεων

 Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Τα Υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοινώνουν την έναρξη της χορήγησης των 2.000 Μονοκλωνικών Αντισωμάτων που έχει παραλάβει η Ελλάδα, καθώς συγκροτήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης η Επιστημονική Επιτροπή η οποία θα εξετάζει τις σχετικές αιτήσεις και υλοποιήθηκε η αναγκαία επέκταση στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

<Ομοσπονδία Συλλόγων Γυναικών "Οι Κόρες Των Κυκλάδων"> Παγκόσμια Ημέρα «Η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών είναι υπόθεση όλων μας»


25.11.2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Άλλη μια χρονιά βρίσκει δυστυχώς τη χώρα σε κλοιό πανδημίας με έξαρση των περιστατικών βίας κατά των γυναικών. Κακοποιήσεις, ενδοοικογενειακή βία, «εγκλήματα πάθους», άρνηση της νομικής αναγνώρισης του όρου «γυναικοκτονία», όλα τα παραπάνω αντιμετωπίζονται από τη μεγάλη πλειονότητα των μέσων μαζικής ενημέρωσης ως ιστορίες «κλειδαρότρυπας με σαφείς παραβιάσεις ακόμα και των προσωπικών δεδομένων των νεκρών γυναικών.

Είναι γνωστό ότι στη χώρα μας οι πραγματικές διαστάσεις του φαινομένου βρίσκονται στο σκοτάδι, καθώς ο τρόπος με τον οποίο διατηρούνται τα στατιστικά στοιχεία δεν επιτρέπει τη συγκριτική ανάλυση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το γεγονός ότι η έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία υπο-αναφέρονται, πράγμα που μας κάνει να μην έχουμε ακριβή εικόνα για την πραγματική τους έκταση επιβαρύνεται στη χώρα μας από τις αποσπασματικές καταγραφές. 

Ως εδώ!

Καλούμε όλους και όλες να αναγνωρίσουν ότι η έμφυλη βία ξεκινά από τη στερεότυπη αντίληψη περί ανωτερότητας των ανδρών έναντι των γυναικών στο πλαίσιο άνισων σχέσεων εξουσίας. Η έμφυλη βία, η οποία κατά κύριο λόγο αφορά το γυναικείο φύλο, συνιστά παραβίαση θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων και αποτελεί προσβολή της αξιοπρέπειας. 

Καλούμε την πολιτεία να επενδύσει σε δομές, υπηρεσίες και προγράμματα εκπαίδευσης και πρόληψης 

Καλούμε την πολιτεία να επενδύσει σε δομές αντιμετώπισης, διαχείρισης των περιστατικών βίας 

Καλούμε όλους τους Δήμους των Κυκλάδων και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να συστήσουν και να ενεργοποιήσουν τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία Επιτροπές Ισότητας

Καλούμε την ελληνική αστυνομία να εκπαιδεύσει το προσωπικό της κατάλληλα στον εντοπισμό και την υποστήριξη των θυμάτων

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων, ως ο συλλογικός φορέας γυναικών στα νησιά μας, με καταστατικές αρχές την προαγωγή της ισότητας των φύλων και την εξάλειψη κάθε είδους διάκρισης, στέκεται αλληλέγγυα σε κάθε γυναίκα-θύμα βίας όπου και αν βρίσκεται και δηλώνει παρούσα για την υποστήριξη και την αλληλοβοήθεια των γυναικών. 


Φίλιππος Φόρτωμας: «Η Υγεία, πρώτης γραμμής ανάγκη και μέλημα για τους νησιώτες»

Για την ενίσχυση του τομέα της Υγείας στις νησιωτικές περιοχές και την παροχή κινήτρων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των μόνιμων κατοίκων των νησιών όλο το χρόνο, μίλησε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Φίλιππος Φόρτωμας. Η τοποθέτηση του κ. Φόρτωμα έγινε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής με θέμα «Προτάσεις και Κίνητρα για τη στελέχωση των δομών δημόσιας υγείας στις νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές».

25 Νοεμβρίου: Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών Κατερίνα Μονογυιού: «Όλες οι γυναίκες είμαστε δυνατές, αδύναμοι είναι όσοι καταφεύγουν σε οποιαδήποτε μορφή βίας»

 
Με αφορμή τη σημερινή ημέρα που είναι και η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών θα ήθελα να αναφερθώ στη δύναμη που κρύβουν μέσα τους όλες οι γυναίκες. Όπως όλοι, έτσι και εγώ είμαι σοκαρισμένη στο άκουσμα της ανθρωποκτονίας μιας γυναίκας από το σύντροφό της. Ειδικά, κατά τη διάρκεια του 2021 έγιναν γνωστές 13 ανθρωποκτονίες γυναικών. Οι λόγοι κάθε φορά και διαφορετικοί με κοινό

Μήνυμα Δημάρχου Πάρου για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

  

 Η 25η Νοεμβρίου, καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, με σκοπό να αναδείξει αφενός τη σημασία και τη βαρύτητα του στρεφόμενου κατά του γυναικείου φύλου, ατοπήματος της βίας, και αφετέρου τη σοβαρότητα του προβλήματος σε διεθνές επίπεδο.

Γ. Βρούτσης: “Εκφράζω την βαθιά ικανοποίησή μου, καθώς η κυβέρνηση έκανε αποδεκτό το καθολικό αίτημα των αλιέων ολόκληρης της χώρας”


 


Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Ν.Δ. και Βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή την επικείμενη ψήφιση άρθρου στο σημερινό νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την παράταση της προθεσμίας εγκατάστασης ηλεκτρονικού ημερολογίου ERS για τους αλιείς, προέβη στη ακόλουθη δήλωση:

 

«Εκφράζω τη βαθιά μου ικανοποίηση, καθώς με το άρθρο 15 του νομοσχεδίου "Μέτρα διευκόλυνσης και εκσυγχρονισμού της ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, διατάξεις για τη διενέργεια ελέγχων και την επιβολή κυρώσεων και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις" του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που θα ψηφιστεί σήμερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, γίνεται αποδεκτό -από την κυβέρνηση- ένα καθολικό αίτημα των επαγγελματιών του κλάδου ολόκληρης της χώρας.

Με τη νέα διάταξη, ρυθμίζεται η παράταση της προθεσμίας εγκατάστασης ηλεκτρονικού ημερολογίου ERS, ικανοποιώντας έτσι ένα σημαντικό ζήτημα που αφορά χιλιάδες αλιείς σε ολόκληρη την Ελλάδα. 

Οφείλω να ευχαριστήσω τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σίμο Κεδίκογλου για την πολύτιμη συνδρομή του στην ικανοποίηση αυτού του αιτήματος των αλιέων της χώρας, καθώς και για το γεγονός ότι επικοινώνησε με όλους τους βουλευτές της νησιωτικής Ελλάδας, παρέχοντας την σχετική ενημέρωση».

 

Ακολουθεί το κείμενο της σχετικής διάταξης του υπό ψήφιση νομοσχεδίου:

 


Άρθρο 15 

Άδειες αλίευσης ολοθούριων – Τροποποίηση της παρ. 2 του άρθρου 2 του π.δ. 48/2018 


  1. H προθεσμία του δεύτερου και τρίτου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 2 του π.δ. 48/2018 (Α΄ 90), περί άδειας αλίευσης ολοθούριων, παρατείνεται και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής: 

  2. «2. Προϋπόθεση για τη χορήγηση άδειας αλίευσης είναι το σκάφος να διαθέτει σε ισχύ αλιευτική άδεια με στατικά εργαλεία, σύμφωνα με τις διατάξεις του β.δ. 666/1966 (Α΄ 160), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει και του π.δ. 261/1991 (Α΄ 98), να έχει εγκατεστημένη και σε πλήρη λειτουργία συσκευή δορυφορικής παρακολούθησης (VMS), ανεξαρτήτως του μήκους του σκάφους και να τηρεί ηλεκτρονικό ημερολόγιο αλιείας (ERS). 

  3. Μέχρι και την 30η Απριλίου 2022 η άδεια αλίευσης ειδών ολοθούριων του γένους Holothuria spp. χορηγείται εφόσον το σκάφος διαθέτει σε ισχύ μόνο αλιευτική άδεια με στατικά εργαλεία, σύμφωνα με τις διατάξεις του β.δ. 666/1966 και του π.δ. 261/1991. Μετά την 30η Απριλίου 2022, η ως άνω άδεια χορηγείται εφόσον το σκάφος έχει εγκατεστημένη και σε πλήρη λειτουργία συσκευή δορυφορικής παρακολούθησης (VMS), ανεξαρτήτως του μήκους του και τηρείται ηλεκτρονικό ημερολόγιο αλιείας (ERS).». 

  4. 2. Η ισχύς της παρ. 1 αρχίζει από την 23η Μαΐου 2021.

Ενημέρωση Δημάρχου Πάρου Μάρκου Ι.Κωβαίου για τα πλωτά αιολικά πάρκα
Οι πρόσφατες αποφάσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάρου στο θέμα των αιολικών πάρκων στα νησιά μας, δημιούργησαν συζητήσεις και διαφωνίες σχετικά με τη θετική κατ' αρχή θέση που πήραν τα όργανα της Αυτοδιοίκησης πάνω στον ρόλο που μπορούν να παίξουν τα θαλάσσια πλωτά πάρκα και συγκεκριμένα οι πλωτές ανεμογεννήτριες. Αποδεικνύεται έτσι ότι δεν είναι ακόμα γνωστές οι σχετικά πρόσφατες και ιδιαίτερα σημαντικές εξελίξεις στον συγκεκριμένο τομέα. Γι' αυτό, αξίζει να γνωρίζουμε κάποια βασικά στοιχεία.

Ερώτηση στη Βουλη από το ΜέΡΑ25 για την καταρευση του νοσοκομείου της ΝάξουΑθήνα, 22 Νοεμβρίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ 

Προς: τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Καταρρέει το νοσοκομείο Νάξου ενώ εκκρεμεί και η αξιοποίηση δωρεάς

Στα τοπικά ΜΜΕ των Κυκλάδων γίνεται λόγος για επικείμενη κατάρρευση του νοσοκομείου της Νάξου δεδομένης της έλλειψής του σε χειρουργούς, αναισθησιολόγους, γυναικολόγους, ενώ ακούγεται πως είναι μεταξύ των 63 επαρχιακών νοσοκομείων που θα συγχωνευτούν. 

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ_Έξι νέα μισθολογικά, βαθμολογικά και φορολογικά κίνητρα για να έρθουν γιατροί στα νησιά

«Έχουν  ωριμάσει οι συνθήκες για την ανάληψη μιας νομοθετικής πρωτοβουλίας, που θα θεσπίζει νέα μισθολογικά, βαθμολογικά και φορολογικά κίνητρα για τους γιατρούς που θα επιλέξουν να  υπηρετήσουν στα νησιά.  Παρά τα θετικά βήματα που έγιναν κατά το παρελθόν, θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι οι ρυθμίσεις που συνδέονται με τα κίνητρα σε γιατρούς και νοσηλευτές για να υπηρετήσουν σε νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές, δεν έφεραν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα», τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, κ. Μάνος Κόνσολας, στη συνεδρίαση της επιτροπής που ήταν αφιερωμένη στα ζητήματα της δημόσιας υγείας στις νησιωτικές περιοχές.

Το myEFKAlive επεκτείνει τη λειτουργία του σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Θεσσαλίας


Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2021

 

Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

 

Στη γεωγραφική επέκταση του myEFKAlive προχωρούν τα Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ειδικότερα, η δυνατότητα εξ αποστάσεως εξυπηρέτησης του πολίτη από υπάλληλο του e-ΕΦΚΑ μέσω βιντεοκλήσης καλύπτει πλέον γεωγραφικά τους κατοίκους περιοχών που βρίσκονται στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα, στο myEFKAlive εντάσσονται οι περιοχές:

Συνάντηση εργασίας για τις προτάσεις του Δήμου Σύρου στο Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ

»

Με τον αν. Υπουργό Εσωτερικών κ. Στυλιανό Πέτσα συναντήθηκε, τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Νικόλαος Λειβαδάρας, παρουσία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Βουλευτή Κυκλάδων κ. Ιωάννη Βρούτση. 

Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση των οργανώσεων Νάξου του ΚΚΕ για τον πρωτογενή τομέα.Στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Συλλόγου Φιλωτιτών στο Φιλότι

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΝΑΞΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ


Με τη συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων της Νάξου, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Συλλόγου Φιλωτιτών στο Φιλότι, η εκδήλωση των οργανώσεων Νάξου του ΚΚΕ για τον πρωτογενή τομέα.

"Συνάντηση της ΟΝΝΕΔ και του ΓΓ Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας με εκπροσώπους φορέων που συνδράμουν τα Άτομα με Οπτική Αναπηρία & τη χειρίστρια ενός σκύλου-οδηγού"


Συνάντηση της ΟΝΝΕΔ και του ΓΓ Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργου Σταμάτη με εκπροσώπους φορέων που συνδράμουν τα Άτομα με Οπτική Αναπηρία & τη χειρίστρια ενός σκύλου-οδηγού

Παύλος Μαρινάκης: «Θα δημιουργήσουμε μια πρόταση-οδικό χάρτη για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ατόμων με οπτική αναπηρία»


Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργο Σταμάτη συναντήθηκαν με τη χειρίστρια ενός σκύλου οδηγού προκειμένου να συνομιλήσουν μαζί της, αλλά και με αρμόδιους φορείς για την αξία και την βοήθεια που μπορεί να προσφέρει ένας σκύλος οδηγός σε ένα άτομο με Οπτική Αναπηρία. 

Η χειρίστρια Τζουλιάννα Μπούση, Φιλόλογος και Αθλήτρια του Goalball, παρουσίασε τις δυσκολίες στην πρόσβαση αλλά και το πώς ο Εκπαιδευμένος Σκύλος Οδηγός της, τις αντιμετωπίζει σε γνωστές κι άγνωστες διαδρομές.

 Ο σκύλος οδηγός είναι ένας δυνατός συνοδοιπόρος, που για να εκπαιδευτεί και να παραχωρηθεί σε ένα Άτομο με Οπτική Αναπηρία, κοινωνικοποιείται σε ανάδοχη Οικογένεια από 4 μηνών έως 12-14 μηνών και εκπαιδεύεται από Εκπαιδευτή Σκύλων Οδηγών για 10-12 μήνες. Συνεκπαιδεύονται για 70-130 ώρες, συνυπάρχουν για 6-8 χρόνια και μετά από αξιολόγηση ο Σκύλος Οδηγός «συνταξιοδοτείται».

ΒΙΝΤΕΟ Νίκος Συρμαλένιος: «Το έργο της διασύνδεσης και μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας προς τις Κυκλάδες, έγινε με αποφασιστική ώθηση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ»


Ομιλία του βουλευτή στην Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών

Η διαπραγμάτευση επί κυβέρνησης Σύριζα, βάσει της οποίας εξασφαλίστηκε ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για τις  διασυνδέσεις των νησιών για την περίοδο 2021 -2030 στο πλαίσιο της τέταρτης περιόδου λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών εξασφάλισε για τη χώρα ένα ποσό που με σημερινές τιμές, εκτιμάται γύρω στο ενάμιση δισεκατομμύριο ευρώ. Αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο θα χρησιμοποιηθεί και θα αξιοποιηθεί στη διασύνδεση των νησιών μας μέχρι το 2030. Αυτο τόνισε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών, υπό την προεδρία του Προέδρου της, κυρίου Εμμανουήλ Κόνσολα, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο - Πράσινη ενεργειακή μετάβαση για τις νησιωτικές και ορεινές περιοχές».

Άμεσος κίνδυνος για κλείσιμο του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Άνδρου – Ελάχιστη στελέχωση στην Περιφερειακή Διεύθυνση και στα υπόλοιπα νησιά

Ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος κατέθεσε ερώτηση με θέμα τον  άμεσο κίνδυνο για κλείσιμο του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Άνδρου.

Όπως αναφέρει η ερώτηση, σύμφωνα με πληροφορίες από την Επιθεωρήτρια Εργασίας και μοναδική υπάλληλο του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Άνδρου, με έδρα την Άνδρο και αρμοδιότητα και στην Τήνο, λόγω της αυτοδίκαιης απόλυσής της (συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας), αν δεν βγει άμεσα προκήρυξη για κάλυψη της θέσης, η υπηρεσία θα κλείσει, με αποτέλεσμα η Άνδρος και Τήνος να υπαχθούν στη Σύρο.

Επίσκεψη Γ. Βρούτση σε Σαντορίνη για την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων κκ Αμφιλόχιου

Αθήνα, 24/11/2021Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Ν.Δ. και Βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης, την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021, θα πραγματοποιήσει 3ημερη επίσκεψη στη νήσο Σαντορίνη με αφορμή την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων κκ Αμφιλόχιου.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του, θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Έπαρχο κ. Χαράλαμπο Δαρζέντα, το νέο Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας κ. Νικόλαο Διαμαντόπουλο, τον Πρόεδρο Ταξί Σαντορίνης κ. Γεώργιο Γαβρίλη μαζί με το Διοικητικό του Συμβούλιο. 

Επιπλέον, την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου ο κ. Βρούτσης θα παραχωρήσει συνέντευξη στον τοπικό  τηλεοπτικό σταθμό Volcano TV της Σαντορίνης (κ. Παναγιώτης Μυτιληναίος 13.30μμ), ενώ στις 17.30 θα συναντηθεί με το νέο Δ.Σ. της ΔΗΜ.Τ.Ο. Θήρας.

Το Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021, ο κ. Βρούτσης θα παραβρεθεί στην προγραμματισμένη τελετή ενθρόνισης του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων (ΊοςΑνάφηΘηρασιά, Κουφονήσι, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Δονούσα) κ. Αμφιλόχιου, που θα πραγματοποιηθεί στον Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής του Κυρίου Φηρών

Το απόγευμα της ίδια μέρας, θα συναντήσει τον Δήμαρχο Θήρας κ. Αντώνιο Σιγάλα, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Εμπορείο, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο κ. Ευάγγελο Κατσίπη, φίλους και κατοίκους στο καφενείο του κ. Κώστα Βάλβη.

Δελτίο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΑΝΔΡΟΥ: "Η πρόσφατη απόπειρα καταστροφής των παραλιών Ζόρκου & Στενού ΄Ανδρου από την Κυβέρνηση των αφεντικών των ανεμογεννητριών ας αφυπνίσει όλους τους Ανδριώτες, για να σωθεί το νησί μας'Η Οργάνωση Μελών Άνδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καταγγέλλει στους Ανδριώτες την Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη τόσο για την επικείμενη καταστροφή των παραλιών Ζόρκου και Στενού ΄Ανδρου, όσο και για το ευρύτερα για την ΄Ανδρο καταστροφικό κυβερνητικό "όραμα", μέσω της εγκατάστασης στο νησί μας συνολικώς πολλών δεκάδων ανεμογεννητριών (Α/Γ), ενώ υπάρχουν ήδη οκτώ (8), με τα προσχήματα της ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και μέσω αυτής, της αντιμετώπισης της κλιματικής καταστροφής.

 Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα για τον κ. Πρωθυπουργό:

Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης : «H νέα ΚΑΠ στηρίζει την Ελληνική Γεωργία.»

«Μπαίνει τέλος στις αθρόες εισαγωγές προϊόντων αμφιβόλου ποιότητας, από τρίτες χώρες.»

«Διατηρούνται τα κονδύλια των 19,3 δις ευρώ για την Ελληνική Γεωργία.»

«Στο κενό οι προσπάθειες προώθησης της εξωτερικής σύγκλισης που θα σήμαινε μείωση των ελληνικών κονδυλίων κατά 50%.»

 Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, μετά την ψήφιση και των τριών Κανονισμών της νέας ΚΑΠ, από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η Φιλόλογος Ιφιγένεια Χατζηγεωργίου για την «Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών»


 

Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. (17.12.1999) η 25η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.

Καθώς τα δύο τελευταία χρόνια βιώνουμε τις δραματικές επιπτώσεις της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης που μαστίζει την ανθρωπότητα, ο εγκλεισμός και η καραντίνα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα ανέδειξαν χρόνια προβλήματα με προεξάρχον την οικογενειακή βία κι επανέφεραν στο προσκήνιο το θέμα της κακοποιητικής συμπεριφοράς και της σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών. Η σιωπή έγινε πλέον κραυγή και το κίνημα #metoo ξαναήλθε στο προσκήνιο επιβάλλοντας αλλαγές στον ποινικό κώδικα αλλά κυρίως στη συμπεριφορά και στη σκέψη μας.

Η βία κατά των γυναικών από όπου κι αν προέρχεται, με όποιον τρόπο κι αν εκδηλώνεται (ψυχολογικό, λεκτικό, σωματικό, οικονομικό, trafficking), πρέπει να εξαλειφθεί, όχι μόνο γιατί αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ηθική προσβολή κατά των γυναικών αλλά και εμπόδιο για κοινωνική εξέλιξη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο πολιτισμός μας, είναι πολιτισμός κατεξοχήν ενοχής κι αναπαράγει τη βία, αλλά κυρίως το συναίσθημα της οργής και του θυμού. Τη Βία την αντικρίζεις στα μάτια. Δεν είναι εύκολο να μιλήσεις γι αυτήν· νιώθεις ενοχές όταν την έχεις γευτεί. Έχει πολλές όψεις η βία· μπορεί να κρύβεται στη σιωπή, στα λόγια, στις χειρονομίες. Η «βία κατά των γυναικών» είναι πολυπρόσωπη· τη συναντάς σε απειλές, εξαναγκασμούς, εξευτελισμούς είτε στην δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή. Η έμφυλη βία αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και σημαντική αιτία θανάτου και αναπηρίας για τις γυναίκες 16-44 ετών, ανεξαρτήτως πολιτισμού, κοινωνικού, μορφωτικού ή οικονομικού επιπέδου. 

Στις μέρες μας, λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με έρευνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, έχουν αυξηθεί τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αλλά κυρίως οι φόνοι γυναικών (γυναικοκτονίες). Δεκατρείς (13) γυναίκες δολοφονήθηκαν από τους συντρόφους τους το 2021, στη χώρα μας· αναμφίβολα πρόκειται για μεγάλο αριθμό που έρχεται να μας υπενθυμίσει το χρέος μας ως κοινωνία, αλλά κι ως άτομα ξεχωριστά. Η κακοποιητική συμπεριφορά είναι επιλογή. Σε μια κοινωνία όπου ο θυμός είναι από τα χαρακτηριστικά (και κυρίαρχα) συναισθήματα που βιώνουν οι άνθρωποι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα (μέσω της κατάλληλης αγωγής κι εκπαίδευσης) για υγιή διοχέτευσή του κι όχι σε κακοποιητική συμπεριφορά σε βάρος της συντρόφου ή των παιδιών μας. 

Για να κάνουμε πράξη την ισότητα, για να μπορούμε να ζούμε όλοι ανεξαρτήτως φύλου, σε έναν δίκαιο και ισότιμο κόσμο, ακούμε με προσοχή όσες γυναίκες καταγγέλλουν περιστατικά βίας, νοιαζόμαστε, δεν αδιαφορούμε, προστρέχουμε σε βοήθεια. Η σιωπή πολλές φορές σημαίνει αποδοχή και συνενοχή, όχι μόνο από τα θύματα, αλλά κι από όλους όσοι γνωρίζουν αλλά παραμένουν θεατές ή απλοί παρατηρητές. Για να μην ξαναθρηνήσουμε άλλα θύματα, για να μην ξαναπονέσουμε για καμιά Νεκταρία, Δώρα, Γαρυφαλλιά, Καρολάιν, Κωνσταντίνα, Βασιλική, Μόνικα, Σταυρούλα, Ελένη… λέμε ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ! #violence against women


Ιφιγένεια Χατζηγεωργίου

Φιλόλογος

 

Συνεδριάζει αύριο, με την παρουσία του Υπουργού Υγείας, η Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής για τα προβλήματα υποστελέχωσης των δομών υγείας στις νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές

  ΘΕΜΑ: «Συνεδριάζει αύριο, με την παρουσία του Υπουργού Υγείας, η Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής για τα προβλήματα υποστελέχωσης των δομών υγείας στις νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές»

Τα προβλήματα υποστελέχωσης των δομών δημόσιας υγείας στις νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές, αποτελούν το αντικείμενο της αυριανής συνεδρίασης της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, υπό την προεδρία του Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνου Κόνσολα.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής έχει προσδιοριστεί για αύριο Τετάρτη 24 Νοεμβρίου και ώρα 13:00, ενώ θα παραστεί και ο Υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης.