slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

«ΣΙΦΝΑΪΚΑ ΝΕΑ» : Κυκλοφόρησε και το τρίτο φύλλο αυτού του χρόνου


Στις αναγνώστριες και τους αναγνώστες, τους συνδρομητές και τις συνδρομήτριες ευχόμαστε, εν πρώτοις, Καλό Πάσχα! Με …μπόλικη καταπράσινη και λουλουδισμένη Σίφνο, με πετυχημένο ψητό του μαστέλου, με μαγειρίτσα και μελόπιτα, με χλωρομανούρα και ανθοτύρα. Με «τσούνια» και «κουνίστρια», με (ακίνδυνα) «φυλαχτά» και με βιολιά!

Στο φύλλο που βλέπετε στην οθόνη σας θα βρείτε όλα (ή σχεδόν) τα μεγάλα θέματα που απασχολούν το νησάκι μας: Την μεταβίβαση του Αθλητικού Κέντρου στο Δήμο, την προοπτική του υδατοδρομίου και τα προβλήματα που φέρνει μαζί του, την ανάδειξη της σιφνέικης κεραμικής και πολλά άλλα και τέλος μια «αλησμόνητη σιφνέικη βραδυά του … 1920 (δηλ. πριν 100 και πλέον χρόνια) στην Αθήνα».

Α. Τσίπρας: Υπάρχει εναλλακτική στον κατήφορο – Αλλάζουμε για να αλλάξουμε την χώρα


«Υπάρχει εναλλακτική στον κατήφορο, υπάρχει σχέδιο για να ανασάνει η κοινωνία, υπάρχει ελπίδα για να στηριχτεί η χώρα», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, μεταφέροντας το «ισχυρό μήνυμα» που όπως είπε στέλνει το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το οποίο έλαβε ο ελληνικός λαός «αλλά και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι». Κλείνοντας με την ομιλία του τις εργασίες του συνεδρίου, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι εστάλη το μήνυμα ότι «ξέρουμε, θέλουμε και μπορούμε, να αναλάβουμε την ευθύνη της πολιτικής αλλαγής, της προοδευτικής διακυβέρνησης». «Δόθηκε απ' το συνέδριο», πρόσθεσε, «το μήνυμα ότι αλλάζουμε για να αλλάξει η χώρα».

   Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι «με το συνέδριό μας και τις αποφάσεις μας ξεκινά μια νέα εποχή για το κόμμα μας, για την αριστερά, για τη προοδευτική παράταξη αλλά και για το αύριο της χώρας, για την αναγκαία πολιτική αλλαγή και τη προοδευτική κυβέρνηση που έχει ανάγκη ο τόπος» και πως το συνέδριο «ανοίγει το δρόμο για έναν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πιο μαζικό, πιο ισχυρό, πιο δημοκρατικό αλλά και πιο ενωμένο». Υπογράμμισε ότι «σήμερα σε αυτό εδώ το γήπεδο δεν υπάρχουν ηττημένοι. Υπάρχουν μόνο νικητές». Είπε ότι νικητές είναι όλες και όλοι οι σύνεδροι που εκπροσώπησαν τα χιλιάδες μέλη του κόμματος «με αίσθημα ευθύνης όχι μόνο για το κόμμα μας, αλλά και για την πατρίδα», που κατέθεσαν τις απόψεις, τον προβληματισμό τους, τις διαφωνίες τους. Πρωτίστως όμως, σημείωσε, «νικητές είναι οι χιλιάδες άνδρες και γυναίκες σε όλη τη χώρα που επιθυμούμε να εκπροσωπήσουμε τα συμφέροντα και τις αγωνίες τους», οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι, οι αγρότες, οι άνθρωποι του πολιτισμού, οι νέες και οι νέοι, «που μπορούν να βλέπουν σε αυτό τον ΣΥΡΙΖΑ ένα κόμμα των κινημάτων, του αγώνα, αλλά και ένα κόμμα έτοιμο να αναλάβει ευθύνες για το αύριο της χώρας».

   Σχολίασε ότι όμως υπάρχουν και ηττημένοι, που δεν βρίσκονται σε αυτή την αρένα. Είναι αυτοί, είπε, που «έσπευσαν τούτες τις μέρες να δείξουν με κάθε τρόπο τον εκνευρισμό τους, τον φόβο που τους διακατέχει, στα τηλεοπτικά στούντιο, στα πρωτοσέλιδά τους, στη προπαγάνδα τους». Είπε πως με πρώτο τον πρωθυπουργό έσπευσαν να παρουσιάσουν ως «λεφτόδεντρα» και «παροχολογία» τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τα 5+1 σημεία. Ρώτησε αυτούς που «ποτίζουν κάθε μέρα τα κλεπτόδεντρα της αισχροκέρδειας» αν είναι παροχολογία να δεσμεύεσαι για την υλοποίηση των εργαλείων που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει και πρακτικών που άλλες ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζουν για τη μείωση των υπέρογκων αυξήσεων στο ρεύμα. «Αλλά τα ουρανοκατέβατα κέρδη των 1,5 δισ. μέσα σε 8 μήνες που δεν φορολογούνται, οι παροχές στους παραγωγούς ενέργειας με πρώτη την ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ, δεν είναι παροχολογία», σχολίασε, για να τονίσει: «Θα τα κλαδέψουμε τα κλεφτόδεντρά σας, για να δώσουμε ανάσα και στήριγμα στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις».

   Όμως, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι αυτά που εξήγγειλε προχθές δεν ήταν έξω από τη λογική και τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ όσο διάστημα κυβέρνησε. Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε σε: μείωση των τιμολογίων του ρεύματος το '19, στο ότι δεν αυξήθηκε ούτε ευρώ ο λογαριασμός της ΔΕΗ επί 4,5 χρόνια, στην αύξηση του κατώτατου και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, τη «13η σύνταξη», τη διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους, την ενίσχυση του ΕΣΥ, επίδομα στέγης νέων, αύξηση δαπανών στην εκπαίδευση.  

   «Τίποτα από όσα δεσμευτήκαμε δεν είναι παροχολογία, μη ρεαλιστικό, ακατόρθωτο», σημείωσε. «Αλλά», σχολίασε, «είναι έξω από τη λογική, την πολιτική, την ακραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη του κ. Μητσοτάκη», κατηγορώντας τον ότι «ξοδεύει για λίγους και όχι τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία». «Απαντάμε λοιπόν στην κυβέρνηση και στα πρόθυμα μιντιακά παπαγαλάκια, που έπαθαν ταραχή αυτές τις μέρες ακούγοντας το δίλλημα σοσιαλισμός βαρβαρότητα», συνέχισε ο κ. Τσίπρας και τόνισε: «Μη ταράζεστε. Αυτά που δεσμευτήκαμε δεν είναι ο σοσιαλισμός. Είναι απλά ο δρόμος για να αποφύγουμε τη βαρβαρότητα που γεννά η πολιτική του κ. Μητσοτάκη. Ο σοσιαλισμός είναι το όραμά μας. Είναι η δίκαιη κοινωνία που αγωνιζόμαστε να οικοδομήσουμε».

   Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «υπάρχει ένα σημείο καμπής που όσο προπαγάνδα και τοξική επίθεση και να κάνεις σε κάποιον, τόσο τον ευνοείς». «Το ζήσατε το '14-'15, αλλά μυαλό δεν βάλατε», είπε απευθυνόμενος στους «προπαγανδιστές». Υποστήριξε ότι η κοινωνία έχει περάσει αυτό το σημείο καμπής, προσθέτοντας ότι όσο συνεχίζονται οι «επιθέσεις, διαστρεβλώσεις, δολοφονίες χαρακτήρων» τόσο πιο πολύ ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και «το ρεύμα της πολιτικής αλλαγής» θα δυναμώνει και θα έρχεται πιο κοντά «η μεγάλη νίκη στις επόμενες εκλογές».

   Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε ότι θέλει οι εκλογές να γίνουν το συντομότερο, «όχι μόνο για να βάλουμε ένα φρένο στη κοινωνική λεηλασία το συντομότερο. Αλλά και γιατί γνωρίζουμε ότι κάθε μέρα που περνά θα συσσωρεύονται βάρη που θα κάνουν ακόμη πιο δύσκολη τη προσπάθειά μας την επόμενη μέρα». Σχολίασε ότι η πιθανότητα να εξαντλήσει ο κ. Μητσοτάκης τη τετραετία «σημαίνει και εξάντληση κάθε πιθανότητας δικής του να διεκδικήσει μια αξιοπρεπή ήττα στις εκλογές, άρα σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με την κάλπη της απλής αναλογικής». Όμως, τόνισε, αυτό σημαίνει ταυτόχρονα «και εξάντληση των πόρων, εξάντληση των πυρομαχικών για να πολεμήσουμε την επόμενη μέρα να στηρίξουμε τη κοινωνική πλειοψηφία». «Για αυτό και παλεύουμε για εκλογές το συντομότερο», υπογράμμισε. Σημείωσε ότι γι' αυτό ζητά και από τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις, «αν για λόγους τακτικής αποφεύγουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους» για τις 5+1 θέσεις που έθεσε, «τουλάχιστον να είναι καθαροί σε ένα πράγμα: ότι δεν θα επιδιώξουν να γίνουν δεκανίκι της χειρότερης κυβέρνησης που γνώρισε ποτέ ο τόπος». 

   Ο κ. Τσίπρας μίλησε και για τον στόχο «αποκατάστασης των πληγών στην ίδια τη Δημοκρατία». Εξηγώντας γιατί μιλά για «καθεστώς Μητσοτάκη» και «καθεστωτική λειτουργία», είπε ότι με εκλογές ανέλαβε την εξουσία ο κ. Μητσοτάκης, όμως «έχουν ξεπεράσει κάθε όριο δημοκρατίας, εντιμότητας και ηθικής». Ανέφερε ειδικότερα ότι «ρήμαξαν τα δημόσια ταμεία με απευθείας αναθέσεις 7 δισ. σε 18 μήνες», «βόλεψαν εκατοντάδες γαλάζια golden boys σε κρατικές θέσεις με παχυλούς μισθούς...» κάνοντας εκτενή αναφορά στη ΔΕΗ, στον ΕΦΚΑ και τον ΔΕΔΗΕ. Μίλησε για «ρεσάλτο στο Δημόσιο με τις ατελείωτες στρατιές μετακλητών» από αυτούς που «κατηγορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ για τους μετακλητούς και έχουν σπάσει όλα τα ρεκόρ». Είπε ότι «έκαναν την αδιαφάνεια, την αναξιοκρατία, τη μοιρασιά των ιματίων του λαού, κανονικότητα» «μοίρασαν εκατομμύρια με τις διάφορες λίστες Πέτσα, χωρίς κανένα κριτήριο, για να ελέγξουν ασφυκτικά την ενημέρωση ή με μόνο κριτήριο να λιβανίζουν τη κυβέρνηση».

   Υποστήριξε ότι «τέτοια φίμωση της διαφορετικής άποψης, τέτοια μονοκαλλιέργεια και μονοφωνία στην ενημέρωση δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στη χώρα» και πως «δεν τους έφτανε αυτό» αλλά «προχώρησαν σε διώξεις ενοχλητικών δημοσιογράφων, όπως η Γ. Παπαδάκου, ο Κ. Βαξεβάνης. Στις παράνομες παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων δημοσιογράφων που κάνουν ενοχλητικές έρευνες, για την ασυλία που έσπευσαν να δώσουν με αλλαγές στους ποινικούς κώδικες σε τραπεζίτες. Και, τέλος, στη μεγάλη συνομωσία της συγκάλυψης του σκανδάλου Novartis που βάφτισαν σκευωρία». Πρόσθεσε ότι «στην πραγματικότητα οργάνωσαν μια συνωμοσία παρακρατικού τύπου για να ξεπλύνουν τους υπόπτους, να αφήσουν "αδιευκρίνιστα" τεράστια ποσά που βρέθηκαν σε λογαριασμούς στελεχών τους, και να καταδιώξουν δικαστικούς, πολιτικούς τους αντιπάλους, και δημοσιογράφους με στημένες κατηγορίες και διάτρητες διαδικασίες». Είπε ότι όλα αυτά «βαραίνουν προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη», κατηγορώντας τον ότι «η χειραγώγηση της ενημέρωσης και της δικαιοσύνης» είναι «προσωπικές αποφάσεις του».

   Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να καταστεί σαφές ότι «η αριστερά, η προοδευτική παράταξη, οι δημοκρατικοί πολίτες, θα υπερασπιστούμε τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, την ισονομία». «Δεν θα έρθουμε για να παίξουμε στο γήπεδο των αντιπάλων μας», «θα έρθουμε να καταργήσουμε τα golden boys. Θα έρθουμε να επιβάλουμε την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία», υπογράμμισε. Στο ίδιο πλαίσιο τόνισε ότι «δεν θα έρθουμε να ελέγξουμε τη δικαιοσύνη με δικούς μας δικαστές, θα έρθουμε να δώσουμε ανάσα ελευθερίας στη δικαιοσύνη...». Επίσης ότι δεν θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ να ελέγξει τα ΜΜΕ, αλλά «να τα στηρίξουμε με κριτήρια αντικειμενικά και θέτοντας κανόνες πλουραλισμού, αντικειμενικότητας και δημοκρατίας». Είπε ακόμη ότι «δεν θα φτιάξουμε δική μας ΕΡΤ και ΕΥΠ, στο γραφείο του πρωθυπουργού. Θα δώσουμε σε διακοινοβουλευτικές επιτροπές τον έλεγχο και τις αποφάσεις. Θα κόψουμε τον ομφάλιο λώρο του κόμματος και του κράτους» και «θα αποφύγουμε να επαναλάβουμε λάθη που κι εμείς κάναμε στη θητεία μας υπό καθεστώς πίεσης». Σημείωσε πως «ξέρουμε, ότι στο δικό τους γήπεδο μόνο να χάσουμε μπορούμε, μόνο στο γήπεδο της διαφάνειας, της αξιοκρατίας, της δημοκρατίας, της λογοδοσίας, μπορούμε να κερδίσουμε».  

Τα καθήκοντα όλων των μελών

   Ο κ. Τσίπρας μίλησε για τις ανάγκες και τα καθήκοντα που γεννά σε όλους το συνέδριο και οι συλλογικές αποφάσεις. Συγκεκριμένα, μίλησε για ανάγκη ενδυνάμωσης του κόμματος, προσέλκυσης χιλιάδων νέων μελών, ανθρώπων που στηρίζουν το ΣΥΡΙΖΑ και προσδοκούν απ' αυτόν, καμπάνια ενίσχυσης και μαζικοποίησης των μελών και των οργανώσεων, με στοίχημα την ποσοτική αλλά και ποιοτική αύξηση. Είπε ότι η μεγάλη ευθύνη των νέων συλλογικών οργάνων θα είναι να μαζικοποιηθούν οι γραμμές μας αλλά ταυτόχρονα «να δώσουμε και ρόλο στα μέλη μας, δικαιώματα αλλά και καθήκοντα δράσης και δουλειάς στους κοινωνικούς χώρους».

   Ανάγκη δεύτερη, η αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας στην προσπάθεια για κόμμα σύγχρονο, μαζικό, συμμετοχικό, δημοκρατικό. «Να απαλλάξουμε τις οργανώσεις και τη δράση τους από την κλεισούρα των κομματικών γραφείων», να γίνεται η δουλειά και έξω απ' τα γραφεία, κάθε μέλος μπορεί να δράσει στο χώρο δουλειάς του, «να ενισχύσουμε χωρίς φοβίες την ψηφιακή λειτουργία του κόμματος». Τρίτη ανάγκη, «να δυναμώσουμε την ενότητα των οργανώσεών μας, όχι στη βάση κάποιας τεχνικής ομοφωνίας, αλλά στη βάση των αρχών μας, της συντροφικότητας, της ανιδιοτέλειας, του διαλόγου, της κοινής δράσης».

   Επισήμανε ότι πρέπει να συμφωνηθούν ορισμένα «αυτονόητα»: ότι «η πλατιά, βαθιά, ελεύθερη συζήτηση όλων των απόψεων είναι το λεωφορείο της δημοκρατίας», «οι αποφάσεις που έτσι λαμβάνονται είναι η χάραξη της διαδρομής του και η εφαρμογή των αποφάσεων που συλλογικά λαμβάνονται από όλους μας είναι η ίδια η διαδρομή του». Πρόσθεσε ότι «πρέπει να κατανοήσουμε ότι η ύπαρξη ομαδοποιήσεων και ρευμάτων ιδεών και η διαφωνία, η κατάθεση άποψης, είναι πλούτος και η πεμπτουσία της δημοκρατίας στο κόμμα μας». Όμως, τόνισε, «η ύπαρξη ομαδοποιήσεων, χωρίς ιδεολογική στρατηγική και πολλές φορές χωρίς πολιτική διακριτότητα, δε βοηθά την ποιότητα της εσωκομματικής μας δημοκρατίας». «'Αρα θέλουμε ρεύματα ιδεών που και τα ίδια θα ανασυντίθενται», πρόσθεσε.

   Ο κ. Τσίπρας ενθάρρυνε τα 61.600 μέλη «που έχουν δικαίωμα ψήφου για τη νέα ΚΕ, μην πάτε να ψηφίσετε με τα χαρτάκια και τις λίστες που θα σας δώσουν οι τάσεις και τα ρεύματα ιδεών». Να λάβουν προφανώς υπόψη τη συνάφεια των απόψεων των υποψηφίων, πρόσθεσε, αλλά να λάβουν υπόψη και την ικανότητα τους, το βιογραφικό τους, τον κοινωνικό χώρο απ' όπου προέρχονται συνέχισε. «Σας καλώ όλους να κάνουμε μια δημοκρατική επανάσταση όχι μόνο στο τρόπο εκλογής αλλά και στο τρόπο σκέψης μας», είπε.  

   Ως τέταρτη ανάγκη προσδιόρισε το «να βλέπουμε την ανανέωση όχι ως ένα αραχνιασμένο δόγμα αλλά ως μια ζωντανή και διαρκή υπόθεση στο σήμερα και στο αύριο του κόμματος». «Δεν μπορούμε να ομνύουμε στο όνομα της ανανεωτικής αριστεράς αν σε μια πραγματικότητα που αλλάζει ραγδαία εμείς παραμένουμε προσκολλημένοι στο τρόπο λειτουργίας που σήμερα είναι ανεπαρκής και δεν μπορεί να προωθήσει τις ιδέες μας», «είμαστε ένα κόμμα εν κινήσει, είμαστε ένα κόμμα της ανανεωτικής και διαρκώς ανανεούμενης αριστεράς, της αριστεράς που θέλει να κυβερνήσει για να αλλάξει τον τόπο, να παλέψει για μια πιο δίκαιη κοινωνία», υπογράμμισε. Είμαστε, συνέχισε, κόμμα της ανανέωσης και της σύγχρονης αριστεράς γιατί «όταν ξεσπούν λαϊκά κινήματα βρισκόμαστε μέσα σε αυτά και αλληλοεπιδρούμε, δεν τα κοιτάμε αφ΄ υψηλού, μπολιαζόμαστε από αυτά και τα μπολιάζουμε». «Είμαστε κόμμα της ανανέωσης και της σύγχρονης αριστεράς γιατί έχουμε σταθερή στρατηγική ευρωπαϊκού προσανατολισμού, εργαζόμαστε για μια διαφορετική πορεία της Ευρώπης και διαβουλευόμαστε, ως κόμμα της αριστεράς και με τους πράσινους και τους σοσιαλιστές για μια διαφορετική πορεία της Ευρώπης». «Είμαστε κόμμα της ανανέωσης και της σύγχρονης αριστεράς γιατί εργαζόμαστε συστηματικά, για την συσπείρωση των δυνάμεων από την ριζοσπαστική αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο, όπως και για μια συμμαχία αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων που θα οδηγήσει στην προοδευτική διακυβέρνηση», τόνισε.

   Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η βασική ευθύνη που μας διακατέχει όλους φεύγοντας από το συνέδριο είναι να δυναμώσουμε το κόμμα μας και να νικήσουμε στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση», τονίζοντας ότι «σε αυτόν τον αγώνα δε περισσεύει κανείς. Πρόσθεσε ότι «το συνέδριό μας απέδειξε ότι μπορούμε να συζητάμε δημοκρατικά, ενίοτε με πάθος και εντάσεις, αλλά να αποφασίζουμε» και υπογράμμισε ότι «θα προχωρήσουμε ενωμένοι σα μια γροθιά».  

   Τόνισε ότι ενόψει είναι «ένα μεγάλο στοίχημα: η εκλογή προέδρου και κεντρικής Επιτροπής από τη βάση του κόμματός μας, στις 15 του Μάη, να γίνει μια μεγάλη γιορτή δημοκρατίας αλλά και η αρχή της αντίστροφής μέτρησης για τη χειρότερη κυβέρνηση απ' τη Μεταπολίτευση, για την κυβέρνηση Μητσοτάκη». Πρόσθεσε ότι «η επιτυχία και η μαζική συμμετοχή στη διαδικασία θα είναι και ένα μήνυμα απέναντι στην κυβέρνηση, θα είναι μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μεγαλώνει και ο εφιάλτης τελειώνει, ότι τελειώνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

   Ολοκληρώνοντας κάλεσε να δοθούν όλες οι δυνάμεις σε αυτή την προσπάθεια ώστε να μεταδοθεί παντού το «μήνυμα της πολιτικής αλλαγής», «πάμε όλοι μαζί για τη νίκη. Δυνατός ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ παντού. Δυνατοί δεσμοί με το λαό παντού. Αυτή είναι η προϋπόθεση της νίκης μας», σημείωσε.

ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΙΝ ΤΑ 20;🤣🤣Ερευνα: Οι Έλληνες θέλουν θέση στο Δημόσιο και σύνταξη πριν τα 60 -Τι πιστεύουν για οικονομία-εργασιακές σχέσεις

Τις πεποιθήσεις των πολιτών για το κράτος, την οικονομία, τις εργασιακές τους σχέσεις, καθώς και τις συνήθειές τους αποτυπώνει το δεύτερο μέρος της έρευνας του ινστιτούτου ΔιαΝΕΟσις με τίτλο: «Τι Πιστεύουν οι Έλληνες».
Ειδικότερα, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, οι Έλληνες φαίνεται ότι έχουν αλλάξει ελαφρώς τη στάση τους απέναντι στο κράτος και τον ρόλο του στη λειτουργία της οικονομίας.
Τον Δεκέμβριο του 2019 σχεδόν 6 στους 10 Έλληνες (58,2%) συμφωνούσαν πως «το κράτος επεμβαίνει υπερβολικά και δεν επιτρέπει στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας να δημιουργήσει πλούτο και θέσεις εργασίας», ενώ περίπου 1 στους 3 (37,4%) είχαν την άποψη πως «το κράτος δεν επεμβαίνει αρκετά και επιτρέπει στον ιδιωτικό τομέα να δρα ανεξέλεγκτα».

Βουλή: Ο υιός Δημοσχάκη, η «αποστασία» και η νέα… συγκυβέρνηση στον Σύλλογο Υπαλλήλων της Βουλής


Οι κόντρες στη Βουλή μεταξύ των βουλευτών συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης ή μεταξύ πολιτικών αρχηγών δεν αποτελούν σπάνιο φαινόμενο. Όμως τα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια ανάδειξης του νέου προέδρου του Συλλόγου Υπαλλήλων της Βουλής είναι μάλλον… πρωτόγνωρα. «Προδοσίες», «αποστασίες», συμφωνίες που «αθετήθηκαν» και μια «κολεγιά» ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και έναν δεξιό αντάρτη, τον υιό του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Α. Δημοσχάκη έφεραν την… αποκαθήλωση του επί σειρά ετών προέδρου του Συλλόγου, Γιάννη Σαμπάνη.

H Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη Δικαίωσε την ΕΛΛΕΤ και ακύρωσε την οικοδομική άδειας στη Βλυχάδα: μια σημαντική νίκη για την Σαντορίνη, το Αιγαίο, τη χώρα

Με τις υπ' αριθ. Α110 και Α111/2022 αποφάσεις του που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα, το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά δικαίωσε την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), αποδεχόμενο τις αιτήσεις ακύρωσης που η ΕΛΛΕΤ είχε ασκήσει, και ακυρώνοντας την οικοδομική άδεια με την οποία είχε επιτραπεί η ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας στην περιοχή «Λαγκάδια-Μεγαλοχωρίου» επάνω από την παραλία της Βλυχάδας στην Θήρα, καθώς και τις αναθεωρήσεις της.

 Το δικαστήριο ακύρωσε την προσβληθείσα οικοδομική άδεια για τον λόγο ότι το γήπεδο, εντός του οποίου επετράπη με αυτήν η ανέγερση των κτιρίων, δεν είχε πρόσωπο σε νομίμως υφιστάμενη κοινόχρηστη οδό (δημοτική ή κοινοτική) αναγνωρισθείσα με πράξη αρμοδίου για τον πολεοδομικό σχεδιασμό κρατικού οργάνου. Δηλ.: δεν μπορεί να εκδοθεί άδεια σε μέρος όπου δεν υπάρχει επίσημος αναγνωρισμένος δρόμος. Τα εκτός σχεδίου γήπεδα δεν κατοχυρώνουν δικαίωμα να χτίζονται επειδή συνορεύουν με ιδιωτικούς ή αγροτικούς δρόμους.

Σφαγή στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: Η «Ομπρέλα» απείλησε με αποχώρηση από τις ψηφοφορίες για το καταστατικό

Εν μέσω έντασης συνεχίζεται η διαδικασία στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές στο καταστατικό. Μάλιστα λίγο νωρίτερα η εσωκομματική μειοψηφία «Ομπρέλα» τινάξε στον αέρα τη διαδικασία στην τελική του ευθεία καθώς απείλησε με αποχώρηση από το συνέδριο εκφράζοντας έτσι τη διαφωνία της με τον τρόπο εγγραφής νέων μελών.

Συγκεκριμένα, η Ομπρέλα κατέθεσε τροπολογίες για το καταστατικό. Μία από αυτές τις τροπολογίες προβλέπε για την εγγραφή μελών την αυτοπρόσωπη παρουσία και όχι την ηλεκτρονική εγγραφή (isyriza) όπως προβλέπεται στην πρόταση της επιτροπής καταστατικού.

Στοχευμένες επαφές στο Μιλάνο & διεθνείς διακρίσεις σε ΜΜΕ από τον Δήμο Νάξου και Μικρών ΚυκλάδωνΜε αξιόλογες επαφές ολοκληρώθηκε η συμμετοχή του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στη διεθνή έκθεση τουρισμού BIT 2022 στο Μιλάνο. Εντός του περιπτέρου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που παρείχε εκθεσιακό χώρο σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, ο Δήμος πρόβαλλε τον προορισμό μέσα από  ξεχωριστό stand σε πλήθος δυνητικών ταξιδιωτών της Βόρειας Ιταλίας και ειδικό επαγγελματικό κοινό. Μέσα σε ένα ιδιαίτερα παραγωγικό τριήμερο, πραγματοποιήθηκαν προγραμματισμένες συναντήσεις με ταξιδιωτικούς συντάκτες που  συνεργάζονται με έγκυρα τουριστικά ΜΜΕ όπως National Geographic Traveller, Marco Polo Magazine, Bell' Europa και άλλα πολλά. Ταυτόχρονα οι προορισμοί της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων παρουσιάστηκαν σε ταξιδιωτικά γραφεία και tour operators της Ιταλίας που επιβεβαίωσαν το ανανεωμένο ενδιαφέρον της αγοράς, μετά από δύο χρόνια πανδημίας. 

Παράλληλα συνεχίζεται η προβολή από τον Δήμο μέσα από νέες διεθνείς διακρίσεις. Στο προηγούμενο διάστημα η Νάξος κατέκτησε την κορυφή στη νέα λίστα με τα είκοσι καλύτερα Ελληνικά νησιά που ανακοινώσε η πλέον καθιερωμένη Βρετανική εφημερίδα Evening Standard την οποία παρακολουθούν εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο https://www.standard.co.uk/escapist/best-greek-islands-holidays-lesser-known-a3869661.html. Σύμφωνα με την ταξιδιωτική συντάκτρια της λίστας που είχε φιλοξενηθεί από τον Δήμο και την Επιτροπή Τουρισμού στο πλαίσιο προγραμματισμένης δημοσιογραφικής επίσκεψης στο παρελθόν, η Νάξος εντυπωσιάζει με τις αμμώδεις παραλίες, τις εναλλαγές και αντιθέσεις των φυσικών τοπίων αλλά και τα ξεχωριστά αρχαιολογικά μνημεία! Σημειώνεται πως αναμένονται νέα δημοσιεύματα σε διεθνείς αγορές ενδιαφέροντος. Επιπλέον, αξιοποιώντας τις αναφορές από ΜΜΕ του εξωτερικού, ο Δήμος συντηρεί όλο αυτό το διάστημα το ενδιαφέρον και στην Ελληνική αγορά προκαλώντας θετικά δημοσιεύματα σε περιφερειακά και εθνικά ΜΜΕ. 

«Η επικείμενη τουριστική σεζόν μας βρίσκει αισιόδοξους αλλά όχι εφησυχασμένους καθώς οι αντιξοότητες είναι ακόμη πολλές. Συμμετέχουμε σε διεθνείς εκθέσεις τουρισμού, οργανώνουμε προγραμματισμένες συναντήσεις με επαγγελματίες, bloggers και δημοσιογράφους, προγραμματίζουμε νέα δημοσιογραφικά ταξίδια, επικοινωνούμε ένα πολύπλευρο αφήγημα μέσα από τα social media και αξιοποιούμε κάθε  ευκαιρία για στοχευμένη προβολή σε Ελλάδα και εξωτερικό», δηλώνει ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Βαγγέλης Κατσαράς.