slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Πρόσκληση του Περιφερειάρχη προς τους βουλευτές του Ν. Αιγαίου για συνεργασία, εγρήγορση και κοινό μέτωπο διεκδίκησης

Ρόδος, 7 Ιουλίου 2016


Κρίσιμο το τρέχον διάστημα για το μέλλον της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, μέσα από το ογκώδες, εν εξελίξει κοινοβουλευτικό έργο,  που επιμένει να αγνοεί συστηματικά τη νησιωτικότητα και να υποδαυλίζει τις ανισότητες

Με σκοπό τον συντονισμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με τους εννέα κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, προκειμένου να διαμορφωθεί το κατάλληλο θεσμικό και διοικητικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο η Περιφέρεια θα λειτουργήσει τα επόμενα χρόνια, ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, απέστειλε επιστολή προς τους βουλευτές, τους οποίους καλεί σε συνάντηση την προσεχή εβδομάδα.

MONUMENTA - 10 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΑΤΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

                                                           Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
"Πράττουμε για τα μνημεία"
Το νέο βιβλίο της ΜONUMENTA

Το νέο της βιβλίο της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας MOΝUMENTA "Πράττουμε για τα Μνημεία" κυκλοφόρησε με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου. Πρόκειται για τα πρακτικά της ημερίδας-δημόσιας συζήτησης «Πράττουμε για τα μνημεία», η οποία οργανώθηκε με τη συνεργασία του Δήμου Δρυμαλίας στο Χαλκί της Νάξου, τον Αύγουστο 2009, στο πλαίσιο του προγράμματος «Τοπικές Κοινωνίες & Μνημεία».

Το βιβλίο περιλαμβάνει 13 εισηγήσεις, δυο παρεμβάσεις και τη συζήτηση γύρω από τις πρακτικές, στρατηγικές και πολιτικές της προστασίας των μνημείων στο νησί καθώς επίσης εκτεταμένο πρόλογο και περίληψη στα αγγλικά. Τα κείμενα παρουσιάζουν τις δράσεις των αρμοδίων φορέων στο νησί, του Πανεπιστημίου Αθηνών και άλλων φορέων, όπως του Συνηγόρου του Πολίτη και της Αναπτυξιακής Εταιρείας Νάξου. Επίσης συζητούνται οι ενέργειες πολιτιστικών συλλόγων για την προστασία της μονής Φωτοδότη και την ανάδειξη του σπηλαίου στο όρος Ζα και πολιτών για την προστασία μνημείων και τοπίων από τα αιολικά πάρκα. Παράλληλα παρουσιάζονται αντιλήψεις και τρόποι δράσης των πολιτών για την προστασία των μνημείων του νησιού.
Η πληθώρα των εισηγήσεων από αρκετές και διαφορετικές οπτικές οφείλεται στην αυξημένη συμμετοχή, στον πειραματισμό σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής των δημοσίων συζητήσεων αλλά κυρίως στην ανάγκη της όσο το δυνατόν ευρύτερης χαρτογράφησης των πράξεων περί των μνημείων και τεκμηρίωσης της διαλεκτικής των σχετιζόμενων φορέων και προσώπων.
  • Οι επιμελητές της έκδοσης Στέλιος Λεκάκης, Ειρήνη Γρατσία και Αγγελική Σιδέρη είναι αρχαιολόγοι, που ειδικεύονται στην προστασία και τη διαχείριση μνημείων.
  • Το βιβλίο διατίθεται (8 ευρώ) σε κεντρικά βιβλιοπωλεία της Αθήνας, και στα γραφεία της MOΝUMENTA (Παλλάδος 21, Ψυρρή), info@monumenta.org, 6973308857

Το πρόγραμμα «Τοπικές Κοινωνίες & Μνημεία», της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας MONUMENTA, ξεκίνησε το 2007 με σκοπό την ανίχνευση των σχέσεων που αναπτύσσουν οι τοπικές κοινωνίες με τα μνημεία της φύσης και τα αρχιτεκτονικά μνημεία του τόπου τους και κατ’επέκταση την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση τους σχετικά με τους κινδύνους που τα απειλούν και τους τρόπους προστασίας τους, προτείνοντας λύσεις ολοκληρωμένης διαχείρισης. Πρώτος τόπος εφαρμογής του προγράμματος ήταν η Νάξος, όπου το πρόγραμμα συνεχίζεται μέχρι σήμερα με τη συνεργασία του Δήμου. Ο απολογισμός των δράσεων περιλαμβάνει πέντε ημερίδες-δημόσιες συζητήσεις, δυο εκδηλώσεις για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, τρεις εκδόσεις, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα μνημεία είναι γύρω μας» για παιδιά 10-18 ετών και παρεμβάσεις προς τους αρμόδιους φορείς για τη διάσωση αρχιτεκτονικών μνημείων.

  • Περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα «Τοπικές Κοινωνίες & Μνημεία» μπορείτε να βρείτε εδώ: www.monumenta.org/  και http://tkm.monumenta.org
Επισυνάπτονται: εξώφυλλο βιβλίου, φωτογραφίες Νάξου
Πληροφορίες: Ειρήνη Γρατσία 6973308857, www.monumenta.org, http://tkm.monumenta.org,  info@monumenta.org

ΣΟΚ... Έφυγε ξαφνικά ο Νίκος Σάββας



Συγκλονισμένη είναι τις τελευταίες ώρες η κοινωνία της Νάξου και ειδικά η αθλητική οικογένεια του νησιού, στο άκουσμα του ξαφνικού χαμού του Παλαίμαχου ποδοσφαιριστή του Πανναξιακού Νίκου Σάββα.

Τον καραμανλισμό τον εκφράζει μόνο ο (Κώστας) Καραμανλής

Στο τέλος, το φως νικάει πάντα το σκοτάδι…
Μαρίκα Λυσιάνθη
Μια παρέμβαση Μεϊμαράκη αρκούσε για να χτυπήσουν οι… γνωστοί-άγνωστοι… “Τον έβαλε ο Καραμανλής”… Εκφράζει τη “δυσαρέσκεια Καραμανλή κατά Κυριάκου”… “Στα κάγκελα οι καραμανλικοί”…Ακόμη να μάθετε, να καταλάβετε και να κατανοήσετε. Ο καραμανλισμός είναι το κυριάρχο πολιτικό και

Naxosair… I have a dream

Μία νέα πρωτοβουλία, προερχόμενη από την Αυστρία, για τη διασύνδεση των νησιών, με αεροπορικό, αυτή τη φορά, μέσο, ξεκινά επισήμως τις διαδικασίες για την υλοποίησή της, με μία παρουσίαση για τους τοπικούς φορείς και τα ΜΜΕ, που θα πραγματοποιηθεί στην Νάξο.
Μία νέα αεροπορική εταιρεία, μικρού βεληνεκούς, η Naxos Air, μητρική της οποίας είναι η Αυστριακή αεροπορική εταιρεία GreenAir, αναμένεται να «απογειώσει» τις μετακινήσεις ανάμεσα στα νησιά με αεροδρόμια, καθιστώντας έτσι τις μετακινήσεις των τουριστών – σε πρώτο επίπεδο – αλλά και των ντόπιων, εφόσον υπάρξει η ανάλογη ζήτηση, αρκετά πιο

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ : Οι εκδόσεις Γαβριηλίδης και ο 105,4 Μεσόγειος στο Κόκκινο σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ ΠΕΡΙ ΓΚΡΕΚΟΝΩΝ ΣΚΙΑΣ

Οι εκδόσεις Γαβριηλίδης και ο 105,4 Μεσόγειος στο Κόκκινο

σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου

Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ

ΠΕΡΙ ΓΚΡΕΚΟΝΩΝ ΣΚΙΑΣ

Ηγεμόνες,ησυχία και εξέγερση στον τροικό μεσαίωνα

Παρασκευή 8 Ιουλίου στις 20.30

Νότος café bar, στη Χώρα Νάξου

Για το βιβλίο θα μιλήσουν

Νίκος  Μανιός, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων

Κώστας Αρβανίτης,Δ/ντής 105,5 στο Κόκκινο Αθήνα

Ειρήνη Προμπονά, δημοσιογράφος 105.5 στο Κόκκινο Αθήνα

Τη συζήτηση συντονίζει ο δημοσιογράφος

του 105,4 Μεσόγειος στο Κόκκινο, Γιάννης Βλαχάκης

Θα ακολουθήσει μουσική βραδιά με τη Σόφη Γεωργαντζή



ΠΕΡΙ ΓΚΡΕΚΟΝΩΝ ΣΚΙΑΣ

Προσκλητήριο εθνικής συνεννόησης

Την ώρα που πρωτοκλασάτα και ηγετικά στελέχη της νέας ΝΔ, φωτογραφίζονται προκλητικά σε νυχτερινά κέντρα, πισίνες και χλιδάτες παραλίες, την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντάται και παζαρεύει με τα διεθνή οικονομικά λόμπυ, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, προχωρά σε μία συνέντευξη για όλα τα θέματα που απασχολούν τον τόπο και επιλέγει με στείλει ένα μήνυμα γιαανάγκη «εθνικής ενότητας». Ένα μήνυμα ενοχλητικό για αυτούς που ζουν από το διχασμό και το διαχωρισμό των πολιτών σε α’ και β’ κατηγορίας, αριστερά και δεξιά του

Ψήφισμα διαμαρτυρίας του Περιφερειακού Συμβουλίου για την κατάργηση των υποθηκοφυλακείων στα νησιά

                                     ΨΗΦΙΣΜΑ
 Σας διαβιβάζουμε το σχέδιο ψηφίσματος διαμαρτυρίας για τη σχεδιαζόμενη κατάργηση των υποθηκοφυλακείων,  προς τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, που ομόφωνα ενέκρινε χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου μετά από πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γεωργίου Λεονταρίτη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής του οργάνου που πραγματοποιήθηκε στη Λέρο.

Αποφάσεις περιφερειακού συμβουλίου

Κίνητρα για 25 επιπλέον θέσεις επικουρικών γιατρών στα νησιά, παρέχει  η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Στις 85 θέσεις ο συνολικός αριθμός
·         Παραχωρείται η Βίλα Άρτεμις στη Λέρο, για την στέγαση των γιατρών που υπηρετούν στο Νοσοκομείο του νησιού
·         Οι αποφάσεις που έλαβε το Περιφερειακό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της Λέρου, για ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και κατάργηση υποθηκοφυλακείων
Στις 85 συνολικά ανεβάζει τον αριθμό των θέσεων επικουρικών  και αγροτικών γιατρών που επιδοτεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη Λέρο, το Σώμα ενέκρινε ομόφωνα την επιδότηση άλλων 25 επικουρικών γιατρών στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, κλείνοντας για πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση τα κενά στις υπηρεσίες υγείας.

Στην 9η γιορτή «Γεωργού και Κτηνοτρόφου» η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου


Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στηρίζει την προσπάθεια τα γνήσια και παραδοσιακά προϊόντα της γης να επιστρέψουν στην καθημερινότητα μας.

Η ανάδειξη του πρωτογενή τομέα και, εν προκειμένω, των αγροδιατροφικών προϊόντων, μας βρίσκει αρωγούς, αφού στόχος μας, είναι η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων.

Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Μήλου με την Φωτεινή Βάκη, κοινοβουλευτική εκπρόσωπο, και τους τρεις βουλευτές των Κυκλάδων

Ανακοίνωση - Πρόσκληση

Την Κυριακή 10 Ιουλίου και ώρα 11.00 θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Μήλου, ανοικτή εκδήλωση - συζήτηση με θέμα "Η κατάσταση στη χώρα μας, συνθήκες διακυβέρνησης, οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και η κοινωνική πραγματικότητα".

Θα συζητηθούν επίσης ζωτικά ζητήματα της Μήλου και των Κυκλάδων.

Μ.Κεφαλογιάννης: Να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα το μοντέλο της Κύπρου.,.για τα κόκκινα δάνεια ..


«Πώληση κόκκινων δανείων σε τιμή ευκαιρίας σε κερδοσκοπικά κεφάλαια του εξωτερικού»
-«Να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα το μοντέλο της Κύπρου»

Ερώτηση Μανώλη Κεφαλογιάννη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή την ψήφιση από την Ελληνική Βουλή νόμου για την πώληση των εξυπηρετούμενων και μη δανείων των ελληνικών τραπεζικών και πιστωτικών ιδρυμάτων σε εταιρείες διαχείρισης κατέθεσε σχετική ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο  Έλληνας ευρωβουλευτής ερωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν μία σειρά από ρυθμίσεις και