slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Η Μαδρίτη, το ΝΑΤΟ, και η αβάσταχτη ελαφρότητα του ΣΥΡΙΖΑ

Γιάννης Σιδέρης

Ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν δεν είχε συναντηθεί ακόμη με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάνθηκε με τον συνήθη μανιχαϊσμό του άσπρου-μαύρου ότι «Η Τουρκία τα πήρε όλα και η κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη»! Χωρίς να αποδεχόμαστε τον εφησυχασμό των κυβερνητικών δηλώσεων, επισημαίνουμε ότι σε μια διαπραγμάτευση δεν υπάρχει απόλυτος νικητής και απόλυτος ηττημένος - εφόσον αυτή δεν είναι αποτέλεσμα πολεμικής σύγκρουσης όπου όντως υπάρχει νικητής και ηττημένος.

Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα στο TheTOC: Δεν αποκαλύπτουμε ποιοι συνέταξαν την έκθεση για την Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, για λόγους ασφαλείαςΠερίεργη είναι η απάντηση που έδωσαν οι Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα στο TheTOC, για τα πρόσωπα που συνέταξαν την έκθεση για την Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα.
Τουλάχιστον περίεργη είναι η απάντηση που έδωσαν οι εκπρόσωποι των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα στο TheTOC για τα πρόσωπα, που με τις απαντήσεις του στο ερωτηματολόγιο της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, συνέταξαν την έκθεση της οργάνωσης για την Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα.

ΤΕΕ: «Green Deal Greece 2022» -Κώστας Σκρέκας: διπλασιάζουμε τον προϋπολογισμό του «Εξοικονομώ 2021», στις 800.000 οι αιτήσεις στο «Ανακυκλώνω Συσκευή», από την 1η Ιουλίου μειώνεται μόνιμα η αύξηση των τιμών ρεύματος κατά 80% σε όλα τα νοικοκυριά

 


«Green Deal Greece 2022», Διήμερο Συνέδριο του ΤΕΕ με τίτλο: «Προκλήσεις, απειλές και ευκαιρίες, σήμερα, για τον πράσινο μετασχηματισμό»

 

Κώστας Σκρέκας: διπλασιάζουμε τον προϋπολογισμό του «Εξοικονομώ 2021», στις 800.000 οι αιτήσεις στο «Ανακυκλώνω Συσκευή», από την 1η Ιουλίου μειώνεται μόνιμα η αύξηση των τιμών ρεύματος κατά 80% σε όλα τα νοικοκυριάμιλία του στο Συνέδριο του ΤΕΕ «Green Deal Greece 2022», που συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ο ΥΠΕΝ μίλησε επίσης για την μεγάλη ανταπόκριση συμμετοχής στο νέο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω Συσκευή», εκτιμώντας ότι οι αιτήσεις θα φθάσουν πάνω από 800.000, ενώ αναφερόμενος στο νέο μηχανισμό, που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση για τα τιμολόγια ρεύματος τόνισε ότι: «από την 1η Ιουλίου μειώνεται μόνιμα η αύξηση των τιμών ρεύματος κατά 80% σε όλα τα νοικοκυριά».

Περιοδεία της Κατερίνας Μονογυιού στην Πάρο και στην Αντίπαρο

 

Περιοδεία της Κατερίνας Μονογυιού στην Πάρο και στην Αντίπαρο


    Η βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Μονογυιού επισκέφτηκε την Πάρο, όπου πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με τον Δήμαρχο Πάρου κ. Μάρκο Κωβαίο, με τον οποίο συζητήσαν την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν στο νησί καθώς και θέματα καθημερινότητας που απασχολούν τους νησιώτες της Πάρου. Έπειτα, η Κατερίνα Μονογυιού πραγματοποίησε συνάντηση με τον Έπαρχο Πάρου κ. Κώστα Μπιζά, όπου συζήτησαν διεξοδικά την πορεία των έργων υποδομών στο νησί της Πάρου, τις δράσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε Πάρο και Αντίπαρο καθώς και λύσεις σε ζητήματα που αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία.

ΤΕΕ: «Green Deal Greece 2022» - Νίκος Ταγαράς: Στα επόμενα τρία χρόνια βάζουμε τάξη στον χώρο

 

«Green Deal Greece 2022», Διήμερο Συνέδριο του ΤΕΕ με τίτλο: «Προκλήσεις, απειλές και ευκαιρίες, σήμερα, για τον πράσινο μετασχηματισμό»

 

Νίκος Ταγαράς: Στα επόμενα τρία χρόνια βάζουμε τάξη στον χώρο

 

«Στα επόμενα τρία χρόνια βάζουμε τάξη στον χώρο, στο πλαίσιο πάντα της συνταγματικότητας», δήλωσε ο υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς  από το βήμα του Συνεδρίου του ΤΕΕ «Green Deal Greece 2022» κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών.  «Το ότι δεν υπήρξε τάξη στον χώρο διαχρονικά οδήγησε σε στρεβλώσεις, σε συγκρούσεις, σε χαμένες ευκαιρίες σε επενδύσεις και σε θέσεις εργασίας, που συνέβαλαν και στα οικονομικά. Αυτό το διαχρονικό κενό ερχόμαστε να το καλύψουμε σε δύσκολες συνθήκες και μικρό χρόνο με σχεδιασμούς που δίνουν λύσεις στο χωροταξικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΤΕΕ: «Green Deal Greece 2022» -Άδωνις Γεωργιάδης: ζητώ από το ΤΕΕ πρόταση για γρήγορη ανάπτυξη του δικτύου ενέργειας, ώστε να απελευθερώσουμε επενδύσεις ΑΠΕ

 
«Green Deal Greece 2022», Διήμερο Συνέδριο του ΤΕΕ με τίτλο: «Προκλήσεις, απειλές και ευκαιρίες, σήμερα, για τον πράσινο μετασχηματισμό»

Άδωνις Γεωργιάδης: ζητώ από το ΤΕΕ πρόταση για γρήγορη ανάπτυξη του δικτύου ενέργειας, ώστε να απελευθερώσουμε επενδύσεις ΑΠΕ

 Τη συμβολή του Προέδρου ΤΕΕ Γιώργου Στασινού, στο πλαίσιο της πολύπλευρης συνεργασίας που έχει αναπτύξει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με το ΤΕΕ, ζήτησε ο Άδωνις Γεωργιάδης για την ταχεία και άμεση επέκταση και ανάπτυξη των δικτύων ενέργειας, προκειμένου να δημιουργηθεί αναγκαίος ενεργειακός χώρος για την επιτάχυνση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

ΤΕΕ: «Green Deal Greece 2022» - Χρήστος Σταϊκούρας: Επτά δράσεις για την αποτελεσματική πράσινη μετάβαση της οικονομίας

  «Green Deal Greece 2022», Διήμερο Συνέδριο του ΤΕΕ με τίτλο: «Προκλήσεις, απειλές και ευκαιρίες, σήμερα, για τον πράσινο μετασχηματισμό»

 

Χρήστος Σταϊκούρας: Επτά δράσεις για την αποτελεσματική πράσινη μετάβαση της οικονομίας

 

«Η Ελλάδα διαθέτει αδιαμφισβήτητα τη δυνατότητα να αναδειχθεί μέσα από τη νέα δυναμική που διαμορφώνεται στον διεθνή επιχειρηματικό και επενδυτικό χάρτη», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας κατά την εναρκτήρια ομιλία της δεύτερης ημέρας συνεδρίου Green Deal του ΤΕΕ για τις πράσινες υποδομές. Όπως είπε: «παρά τις απρόσμενες, εξωγενείς, πολυεπίπεδες κρίσεις που βιώνουμε, η ελληνική οικονομία επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και ισχυρή δυναμική, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που την κατατάσσουν, βραχυπρόθεσμα και μεσομακροπρόθεσμα, στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρωζώνης». Μάλιστα, αναφέρθηκε στην «ιστορική απόφαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο για την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας και την επιστροφή της – μετά από 12 χρόνια – στην ευρωπαϊκή κανονικότητα».

ΤΕΕ: «Green Deal Greece 2022» -Σωκράτης Φάμελλος: απαιτούνται συγκλίσεις για την πράσινη ψηφιακή μετάβαση

 «Green Deal Greece 2022», Διήμερο Συνέδριο του ΤΕΕ με τίτλο: «Προκλήσεις, απειλές και ευκαιρίες, σήμερα, για τον πράσινο μετασχηματισμό»

 Σωκράτης Φάμελλος: απαιτούνται συγκλίσεις για την πράσινη ψηφιακή μετάβαση

 Την έλλειψη δικτύων, την καθυστέρηση ολοκλήρωσης του χωροταξικού σχεδιασμού για τις ΑΠΕ, την ανάγκη επικαιροποίησης του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, ως βασικές προϋποθέσεις για την πράσινη μετάβαση στον τομέα της Ενέργειας, επισήμανε ο Σωκράτης Φάμελλος, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, απευθύνοντας χαιρετισμό εκ μέρους Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Προέδρου του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα κατά την ομιλία του στο «Green Deal 2022» του ΤΕΕ, που λαμβάνει χώρα στο Κέντρο Πολιτισμό Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

ΓΣΕΕ : ΕΤΗΣΙΑ ΑΔΕΙΑ –ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕ ONLINE ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Εξαιτίας της πληθώρας ερωτημάτων και καταγγελιών που λαμβάνει η ΓΣΕΕ, το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ) προβαίνει σε διευκρινήσεις για την ετήσια άδεια των εργαζομένων.

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΜΕ ΟNLINE ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Οι εργαζόμενοι έχουν την δυνατότητα μέσω της online εφαρμογής που έχει δημιουργήσει το ΚΕΠΕΑ στην ιστοσελίδα του να υπολογίσουν μόνοι τους την άδεια που δικαιούνται στους παρακάτω συνδέσμους:

Για πλήρη απασχόληση:

Τουρνουά «Naxos - Greece 3X3»Στο πλαίσιο των αθλητικών δράσεων για το καλοκαίρι του 2022, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων διοργανώνει τουρνουά μπάσκετ 3X3, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (Ε.Ο.Κ.) και της Ένωσης Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Κυκλάδων (Ε.Σ.Κ.Κ.).

Έναρξη λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου Πάρου

Στην ενημερώνουμε ότι με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, εγκρίθηκε ομόφωνα η εισήγηση του Επάρχου Πάρου Κώστα Μπιζά για την ίδρυση παραρτήματος Κοινωνικού Παντοπωλείου Π.Ε. Κυκλάδων στην Πάρομε χρηματοδότηση από ίδιους πόρους της Περιφέρειας.

Σε συνέχεια της παραπάνω απόφασης αφού πραγματοποιήθηκαν οι σχετικές διαδικασίες που προβλέπονταν όπως η ενημέρωση του κοινού, η συλλογή και η αξιολόγηση των αιτήσεων, ξεκίνησε η πρώτη διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης από το Κοινωνικό Παντοπωλείο Πάρου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στις 24 Ιουνίου 2022.Σας γνωρίζουμε ότι βασικό κριτήριο ένταξης στο Κοινωνικό Παντοπωλείο είναι το εξής :

ΓΣΕΕ : Υπεγράφη η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας,


 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

29/6/22

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΝΕΑΣ ΕΓΣΣΕ


Υπεγράφη σήμερα από τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ,ΣΕΒ,ΓΣΕΒΕΕ,ΕΣΕΕ,ΣΕΤΕ,ΣΒΕ) η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με παράταση χρόνου της ισχύουσας σύμβασης μέχρι 30/6/2023.

Στους όρους που θα συνεχίσουν να ισχύουν είναι και η δέσμευση των συμβαλλόμενων μερών ότι αν κατά τη διάρκεια ισχύος της νέας ΕΓΣΣΕ αρθεί με οποιοδήποτε τρόπο, οποιαδήποτε περιοριστική διάταξη που έχει επιβληθεί με νομοθετική παρέμβαση στην καθολικότητα ισχύος των μισθολογικών όρων των Εθνικών Γενικών ΣΣΕ, τότε θα ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των μισθολογικών όρων της ΕΓΣΣΕ. 

Η νέα Σύμβαση, διατηρεί επίσης σε ισχύ κορυφαίες κατακτήσεις των εργαζομένων όπως επιδόματα τριετιών, γάμου, δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, ετήσια άδεια καθώς και όλες τις άδειες που αφορούν στη συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. 

Επιπλέον, οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν στη δημιουργία ομάδας εργασίας, η οποία μεταξύ άλλων θα παραδώσει πόρισμα για τη σύσταση του αυτόνομου Νομικού Προσώπου που προβλέπει ο νόμος για την επαγγελματική κατάρτιση. 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ


Γιάννης Βλασερός: Το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Σύρου πρέπει να αναβαθμιστεί και η Καρδιολογική του Κλινική να αποκτήσει Μονάδα καθετηριασμού.Το Σάββατο 25η Ιουλίου ο Γιάννης Βλασερός, Αν. Γραμματέας του Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, παρευρέθηκε στην ολομέλεια της Τοπικής Οργάνωσης Σύρου. Στην παρέμβαση του αναφέρθηκε στην έκρηξη του προβλήματος της υγειονομικής περίθαλψης των Κυκλάδων με επίκεντρο το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Σύρου στο οποίο προ ημερών σταμάτησαν τα χειρουργεία λόγω της έλλειψης Βιοπαθολόγου ιατρού. Παράλληλα,  η ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας) είναι εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, και  η Καρδιολογική  Κλινική ετοιμάζεται να κλείσει καθώς ο υπάρχων  καρδιολόγος (εκ των τριών προβλεπομένων) είναι υπό αποχώρηση  λόγω συνταξιοδότησης. 


Υποστελεχωμένα δυστυχώς είναι και όλα σχεδόν τα υπόλοιπα τμήματα του Νοσοκομείου. Απογοητευτικό συμπέρασμα: Tο Νομαρχιακό Νοσοκομείο της Σύρου πού καλύπτει υγειονομικά τους κατοίκους των νησιών των Κυκλάδων και χιλιάδες τουρίστες της καλοκαιρινής  και όχι μόνο περιόδου είναι υπό κατάρρευση.   

Αιτία η τραγική υποστελέχωση που προκύπτει από την απαράδεκτη καθυστέρηση των  διαδικασιών για την  συμπλήρωση των κενών θέσεων  του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού  καθώς και την έλλειψη κινήτρων που θα προσελκύσουν περισσότερους ενδιαφερόμενους. 


Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην μεγάλη ανάγκη το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Σύρου να αναβαθμιστεί σε πραγματικό Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο  που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες περίθαλψης των ασθενών των Κυκλάδων .


Δυστυχώς αυτή τη στιγμή  το  Νοσοκομείο Σύρου γίνεται σε σοβαρές περιπτώσεις ενδιάμεσος σταθμός διακομιδής πολλών  ασθενών προς το κέντρο που προέρχονται και από τα νησιά συνήθως μέσα από ένα πρόχειρο και επικίνδυνο τρόπο διακομιδών, ο οποίος πρέπει να αντικατασταθεί με  κατάλληλα στελεχωμένα και εξοπλισμένα  εναέρια η πλωτά μέσα τα οποία θα συντονίζονται από ένα περιφερειακό ΕΚΑΒ.


Έθεσε δε σαν πρώτο στόχο αναβάθμισης του Νοσοκομείου τη δημιουργία μίας σύγχρονης Καρδιολογικής Κλινικής, η οποία θα διαθέτει αιμοδυναμικό εργαστήριο, απαραίτητο για την διάγνωση και την θεραπεία των στεφανιαίων επεισοδίων (όπως εμφραγμάτων) με καρδιακό καθετηριασμό  με δυνατότητα αγγειοπλαστικής και τοποθέτησης stent εάν χρειασθεί. Έτσι, δεν θα χάνεται πολύτιμος χρόνος για την διακομιδή του ασθενούς στο κέντρο (μάλιστα διπλής διακομιδής, όταν ο ασθενής προέρχεται από νησί) που είναι κρίσιμος και για τη ζωή του.


«Τελειώνοντας θα ήθελα ως ιατρός και ειδικά ως Καρδιολόγος να θέσω εαυτόν στην διάθεση του Νοσοκομείου στην μεθόδευση των μεταβολών», ανέφερε ο κ. Βλασερος κλείνοντας την παρέμβασή του.ΤΕΕ: «Green Deal Greece 2022» -«Ηλεκτροκίνηση και βιώσιμη κινητικότητα, ο συνδυασμός για φιλικότερη προς το περιβάλλον και φθηνότερη μεταφορά στην πόλη»

«Green Deal Greece 2022», Διήμερο Συνέδριο του ΤΕΕ με τίτλο: «Προκλήσεις, απειλές και ευκαιρίες, σήμερα, για τον πράσινο μετασχηματισμό»

 «Ηλεκτροκίνηση και βιώσιμη κινητικότητα, ο συνδυασμός για φιλικότερη προς το περιβάλλον και φθηνότερη μεταφορά στην πόλη»

 Με την πολύ ενδιαφέρουσα ενότητα που εστίασε σε όλες τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τις πράσινες μεταφορές, την ηλεκτροκίνηση και τη βιώσιμη κινητικότητα στις μεγάλες πόλεις εν έτει 2022, υπό τον συντονισμό του δημοσιογράφου Ηλία Παλιαλέξη, συνέχισε τις εργασίες του το συνέδριο Green Deal Greece 2022, το οποίο πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη 29 Ιουνίου, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

ΤΕΕ: «Green Deal Greece 2022» - Βασίλης Κικίλιας: Τα νησιά μας επανατοποθετούνται στον παγκόσμιο χάρτη ως πρότυπα βιωσιμότητας

«Green Deal Greece 2022», Διήμερο Συνέδριο του ΤΕΕ με τίτλο: «Προκλήσεις, απειλές και ευκαιρίες, σήμερα, για τον πράσινο μετασχηματισμό»

Βασίλης Κικίλιας: Τα νησιά μας επανατοποθετούνται στον παγκόσμιο χάρτη ως πρότυπα βιωσιμότητας

 Τα έργα υποδομών, που έχουν δρομολογηθεί και υλοποιούνται στην ελληνική επικράτεια έχουν ευθεία και θετική επίδραση στην ποιοτική βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της χώρας, με άμεσα και μετρήσιμα οφέλη για την οικονομία την ανάπτυξη και την απασχόληση ενώ παράλληλα ενισχύονται οι ιδιωτικές τουριστικές επενδύσεις σε όλες τις κλίμακες, επισήμανε ο Βασίλης Κικίλιας υπουργός Τουρισμού, από το βήμα του «Green Deal 2022», ολοκληρώνοντας με την ομιλία του την πρώτη ημέρα των εργασιών του διήμερου συνεδρίου του ΤΕΕ.  

ΤΕΕ: «Green Deal Greece 2022» - Οι δράσεις των υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και οι πρωτοβουλίες της κατασκευαστικής αγοράς για τις πράσινες υποδομές

«Green Deal Greece 2022», Διήμερο Συνέδριο του ΤΕΕ με τίτλο: «Προκλήσεις, απειλές και ευκαιρίες, σήμερα, για τον πράσινο μετασχηματισμό»

 Οι δράσεις των υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και οι πρωτοβουλίες της κατασκευαστικής αγοράς για τις πράσινες υποδομές

 Γιώργος Καραγιάννης: «Η Ελλάδα επέστρεψε για να πρωταγωνιστήσει στη ΝΑ Μεσόγειο και τα Βαλκάνια»  

Σαφές μήνυμα ότι «η Ελλάδα επέστρεψε για να πρωταγωνιστήσει στη Νοτιανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, προσφέροντας ηρεμία και σταθερότητα σε ένα ταραγμένο περιβάλλον, μετατρέποντας και πάλι τη γεωγραφική μας θέση σε κόμβο κοινωνικών, πολιτικών, οικονομικών και ενεργειακών εξελίξεων» έστειλε  ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις υποδομές, κ. Γιώργος Καραγιάννης, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου Green Deal του ΤΕΕ για τις πράσινες υποδομές.

«Αυτό πλέον το βλέπουν όλοι και στο εξωτερικό και εντός της χώρας και αυτή είναι μια ακόμα παρακαταθήκη για τη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη», ανέφερε χαρακτηριστικά, καθώς «οι πολιτικές της ΕΕ για το κλίμα και η προοδευτική ατζέντα της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού αποτέλεσαν την πυξίδα για τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τον Κώστα Καραμανλή», όπως είπε.

Από την πρώτη στιγμή, όπως ανέφερε, τέθηκαν 4 στόχοι που εξασφάλισαν την υλοποίηση του «φιλόδοξου και προσεκτικά διαρθρωμένου προγράμματος έργων που διαμορφώσαμε».

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, οι στόχοι αυτοί ήταν: «Το ξεμπλοκάρισμα έργων που είχαν βαλτώσει ή είχαν καθυστερήσει υπέρμετρα. Ο σχεδιασμός μίας νέας γενιάς έργων. Η αξιοποίηση όλων των δυνατών ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων. Η εντατικοποίηση και επέκταση των νέων εργαλείων όπως τα ΣΔΙΤ, οι πρότυπες προτάσεις και άλλα σύγχρονα χρηματοδοτικά μοντέλα».

Επιπλέον επεσήμανε ότι: «Εκτελούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων υποδομής των τελευταίων δεκαετιών, ύψους άνω των 13 δισ. ευρώ»

Ειδικότερα, «στην Αθήνα το μεγάλο έργο υποδομής, η γραμμή 4 του Μετρό αλλά και όλες οι σχεδιαζόμενες επεκτάσεις των υπολοίπων 3 γραμμών είναι οι πρωταγωνιστές στην προσπάθεια μετασχηματισμού της σε σύγχρονη ευρωπαϊκή Μητρόπολη, ενώ θα εξυπηρετεί ημερησίως περίπου 341.000 επιβάτες».

Συνεχίζοντας, έκανε αναφορά στα δύο εμβληματικά έργα της Θεσσαλονίκης, το Μετρό και το Flyover, τα οποία, όπως εξήγησε «θα προσδώσουν νέες δυνατότητες στο μεταφορικό σύστημα της πόλης. Και τα δύο έργα που θα είναι καταλύτες στην αειφόρα ανάταξη της πόλης, θα ανακουφίσουν το κυκλοφοριακό, θα επιλύσουν περιβαλλοντικά προβλήματα και θα προσδώσουν μεγάλες ευκαιρίες αστικών χειρισμών στον κέντρο της πόλης και στον ευρύτερο αστικό ιστό», είπε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα σιδηροδρομικά έργα ύψους 4 δις ευρώ, τα οποία συγκροτούν το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων σιδηροδρόμου στη χώρα μας.

Ξεχωριστή σημασία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων φαινομένων που καταγράφονται είναι και τα έργα που ενισχύουν τα υδάτινα αποθέματα της χώρας: «Εντάξαμε στην εθνική πρόταση για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, 4 αντιπλημμυρικά έργα σε Κρήτη, Αιτωλοακαρνανία, Κορινθία, Μακεδονία και 3  έργα ύδρευσης σε Κέρκυρα, Πρέβεζα – Άρτα – Λευκάδα και Μυτιλήνη. Επιπλέον 400 εκ. ευρώ σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη και άλλα 350 εκατομμύρια για αντιπλημμυρικά έργα κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων», όπως είπε.

 

Δημήτρης  Παπαγιαννίδης: Οι πράσινες υποδομές στον Πρωτογενή τομέα

 

Τα έργα διαχείρισης υδάτινων πόρων με βάση το πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0» τέθηκαν στο επίκεντρο της τοποθέτησης του κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη, γενικού γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου Green Deal του ΤΕΕ για τις πράσινες υποδομές.

Όπως τόνισε ο κ. Παπαγιαννίδης χωρίς νερό γεωργία και κτηνοτροφία δε γίνεται και ανέλυσε τους στόχους του στρατηγικού σχεδίου υποδομών αγροτικής ανάπτυξης και μετριασμού των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής του «Ύδωρ 2.0»

Ο κ. Παπαγιαννίδης αναφέρθηκε στον χάρτη εγγειοβελτιωτικών έργων, τις  νέες προκηρύξεις, καθώς και στο ήδη υπάρχον πρόγραμμα του υπουργείου ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η επένδυση σε βασικές δημόσιες υποδομές στις αγροτικές περιοχές, θα διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα και την διαχείριση των υδάτινων πόρων

Έκανε λόγο για την αντιμετώπιση σε βάθος  χρόνου του ελλείμματος που παρουσιάζεται στο νερό, αλλά και τη βιώσιμη αξιοποίηση των διαθέσιμων επιφανειακών υδάτινων πόρων.

Όπως εκτίμησε: «H γεωργία θα καταστραφεί από τα πολλά ζιζανιοκτόνα, λιπάσματα, τις γεωτρήσεις, την υφαλμύρωση του νερού, εκτός αν όλα γίνουν με έναν βιώσιμο τρόπο. Δεν πρέπει να παραγνωρίζεται η αειφορία. Η Πράσινη Ανάπτυξη είναι κάτι που έπρεπε να γίνει και ήρθε για να μείνει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

 

Νίκος Κουρέτας: Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας ξεκινάει η δοκιμαστική λειτουργία του μετρό στον Πειραιά

 

Τους πολλαπλούς τρόπους με τους οποίους το μετρό συμβάλλει στην πράσινη ανάπτυξη και τη βελτίωση της καθημερινότητας τόνισε ο Νίκος Κουρέτας διευθύνων σύμβουλος της Αττικό Μετρό. Μάλιστα έκανε γνωστό ότι στο τέλος της επόμενης εβδομάδας ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία για τους σταθμούς του Πειραιά και πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί η ημερομηνία παράδοσής τους σε πλήρη λειτουργία.

Όπως ανέφερε ο Ν Κουρέτας οι πολίτες σύντομα θα δούνε τα δύο ΤΒΜ  της γραμμής 4 να συναρμολογούνται, θα παραδοθούν οι τρεις σταθμοί στον Πειραιά ενώ στο τέλος του 2023 θα παραδοθεί λειτουργικό και το μετρό της Θεσσαλονίκης.

«Με τους τρεις σταθμούς του Πειραιά, που θα δώσουμε μέσα στους επόμενους δύο μήνες, οι γραμμές 2 και 3 θα εξυπηρετούν πάνω από ένα εκατομμύριο επιβάτες, γεγονός που σημαίνει ότι 200.000 λιγότερα αυτοκίνητα ημερησίως θα κυκλοφορούν στην Αθήνα και το διοξείδιο του άνθρακα θα μειωθεί κατά 880 τόνους. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη αναμένουμε να έχουμε 310.000 επιβάτες ημερησίως, 55.000 λιγότερα αυτοκίνητα και 140 τόνους διοξειδίου του άνθρακα λιγότερους.»

Ο Ν. Κουρέτας τόνισε ότι τη συμβολή του μετρό στο να μειωθούν τα ατυχήματα και η ενέργεια που καταναλώνεται ανά επιβάτη, στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος για τους επιβάτες μέσω των αναπλάσεων και των δενδροφυτεύσεων (κάτι που γίνεται για πρώτη φορά για έργο σταθερής τροχιάς), την εξυπηρέτηση βασικών δομών όπως τα νοσοκομεία.

Τέλος, ο κ. Κουρέτας ανέφερε ότι σύντομα οι πολίτες θα δούνε ότι στη γραμμή 4 θα αλλάξουν οι περιφράξεις των εργοταξίων. «Σύντομα θα δείτε ότι στις περιφράξεις θα υπάρχουν έργα τέχνης, ενώ τα χρώματα που θα χρησιμοποιηθούν θα προέρχονται από ελληνική start up με την ιδιότητα να απορροφούν τους ρύπους.»

 

Χρήστος Βίνης: η ανάπτυξη του σιδηροδρόμου καθιστά τη χώρα κόμβο συνδυασμένων μεταφορών

 

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Σιδηροδρόμου στις μεταφορές των μηδενικών ρύπων σε σχέση με τις  δεσμεύσεις πάντα στις οποίες έχει προχωρήσει η Ευρώπη για την επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΡΓΟΣΕ κ. Χρήστος Βίνης. Όπως  είπε χαρακτηριστικά, ο σιδηρόδρομος βρίσκει στην πρώτη γραμμή της έξυπνης και βιώσιμης κινητικότητας. Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι σιδηροδρομικές μεταφορές έχουν ευθύνη μόνο για το 0,4 των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Το μερίδιο τους αντιστοιχεί στο 8% των επιβατικών μεταφορών και στο 19% των εμπορευματικών μεταφορών. Ο διευθύνων σύμβουλος αναφέρθηκε στο σχέδιο της ΕΡΓΟΣΕ προκειμένου η χώρα μέσω της ανάπτυξης του σιδηροδρόμου να καταστεί κόμβος συνδυασμένων μεταφορών, το  οποίο όπως είπε, στηρίζεται σε τρείς άξονες: στην επίλυση των κολλημένων συμβάσεων έργων και μελετών, και σήμερα όπως είπε , δεν υπάρχει ούτε μία σύμβαση κολλημένη, και για πρώτη φορά από το 2021 υπάρχει θετικό πρόσημο στις απορροφήσεις.  Δεύτερο άξονας είναι η προώθηση των δημοπρατήσεων των μειοδοτικών διαγωνισμών που αφορούν την αναβάθμιση του κεντρικού σιδηροδρομικού άξονα της χώρας.

Ο τρίτος άξονας όπως είπε ο κ. Βίνης είναι το φιλόδοξο πρόγραμμα για τα δεδομένα του ελληνικού σιδηροδρόμου πρόγραμμα δημοπρατήσεων με Ανταγωνιστικό Διάλογο, για τη σύνδεση των κομβικών λιμένων της χώρας, συνολικού ύψους 4 δις ευρώ. Όπως είπε, οι διαγωνισμοί για τα έξι έργα του Ανταγωνιστικού διαλόγου έχουν προχωρήσει στη δεύτερη φάση το στάδιο Β.I , που αφορά στη διενέργεια διαλόγου με τους υποψήφιους αναδόχους. Κατά το στάδιο αυτό, εξήγησε ότι θα επιλεγεί η βέλτιστη τεχνική λύση.Τέλος ο κ. Βίνης έκανε εκτενή αναφορά στην υλοποίηση του προγραμματισμού που αφορά το τους μειοδοτικούς διαγωνισμούς για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας. Ενώ ανέφερε επίσης, ότι έχει ξεκινήσει ο διάλογος με την Ε.Ε για τη μεγάλη υπογειοποίηση της Πάτρας, ο οποίος όπως είπε, θεωρεί ότι θα τελεσφορήσει.

 

 

Πέτρος Σουρέτης: ESG και Πράσινη Μετάβαση

 

Το κόστος υλοποίησης των προβλέψεων για ενέργειες ESG τόνισε στην τοποθέτησή του ο Πέτρος Σουρέτης διευθύνων σύμβουλος της ΙΝΤΡΑΚΑΤ

«Εμείς ως κατασκευαστικές εταιρείες έχουμε την υποχρέωση να εφαρμόζουμε τους κανόνες των ESG, δηλαδή τις διαδικασίες προστασίας του περιβάλλοντος, την πράσινη διαχείριση των πόρων που χρησιμοποιούμε κλπ. Όλα αυτά είναι νομοτέλεια, αλλά είμαστε σε ένα ανώριμο στάδιο. Όλα αυτά έχουν ένα υψηλό κόστος υλοποίησης και πρέπει τα κοστολόγια να είναι συμβατά. Οι περισσότεροι από εμάς που είμαστε σε εισηγμένες εταιρείες ξέρουμε ότι το ESG είναι μία νέα μόδα που για να μπορεί να υλοποιηθεί είναι ένα ακριβό παιχνίδι. Θα το κάνουμε, αλλά να ξέρουν όλοι και το υπουργείο, ότι κοστίζει ακριβά.» Ο Π. Σουρέτης τόνισε ότι η ΙΝΤΑΚΑΤ ήταν από τους πρωτοπόρους σε εφαρμογές έξυπνων πόλεων και βιωσιμότητας.

 

Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος : οι δείκτες αειφορίας ενός έργου αποτελούν και τα νέα κριτήρια χρηματοδότησης

 

Τη σημασία των βιώσιμων υποδομών αλλά και των έργων, υπογράμμισε ο Δημήτρης Τριανταφύλλου, της Μυτιληναίος ο οποίος όπως εξήγησε ότι η βιωσιμότητα στα έργα δεν αποτελεί μία κουλτούρα που επιτάσσει το χρέος μας απέναντι στη φύση αλλά είναι και οικονομικά ελκυστικές καθώς,  ουσιαστικά οι δείκτες αειφορίας ενός έργου αποτελούν και τα νέα κριτήρια χρηματοδότησης.  Τόνισε δε ως προς αυτό, ότι ακριβώς αυτή είναι και κατεύθυνση των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ευρώπης,, με κορυφαίο τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα ενισχύσει περιβαλλοντικά βιώσιμες επενδύσεις με βασικούς πυλώνες, την πράσινης ανάπτυξης και τον ψηφιακού μετασχηματισμού. Ο κ. Τριανταφύλου τόνισε χαρακτηριστικά ότι ο Όμιλος είναι στρατηγικά τοποθετημένος στα έργα αυτά, επενδύοντας στο υπάρχον προσωπικό αλλά και την αναβάθμιση των υποδομών. Ανέφερε ακόμη, ότι έχει τεθεί ο στόχος της μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος στο 30% έως το 2030 σε όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του ομίλου.  Ως στρατηγικά τοποθετημένος στις επενδύσεις αυτές, ο κ. Τριανταφύλλου εξήγησε ότι στο portfolio του ομίλου συμμετέχουμε με έργα ΑΠΕ και φυσικού αερίου ενώ το όπως είπε, το 2021, άνω του 50% του κύκλου έργων της Κατασκευαστικής εταιρείας, προήλθε από πράσινα έργα.

 

Αργυρώ Ψαλτάκου: Η γραφειοκρατία εχθρός της ανάπτυξης

 

Τα γραφειοκρατικά εμπόδια που εμποδίζουν την υλοποίηση κρίσιμων πράσινων έργων επεσήμανε η Αργυρώ Ψαλτάκου αντιπρόεδρος της ΤΕΚΑΛ.

«Έχει αναπτυχθεί μία ιδιότυπη γραφειοκρατεία που δεν κάνει την αδειοδότηση ούτε σύντομη, ούτε εύκολη» τόνισε η Α Ψαλτάκου. «Πολλές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες από εξειδικευμένο προσωπικό και αυτό επιβαρύνει τις εταιρείες και καθυστερεί την παράδοση έργων στον τελικό χρήστη, δηλαδή στους πολίτες.»

Σε ότι αφορά στη συμβολή της ΤΕΚΑΛ στη βιώσιμη ανάπτυξη, η κα Ψαλτάκου ανέφερε τη δημιουργία ειδικού χώρου διαχείρισης απορριμάτων στα εργοτάξιά της, στον περιορισμό των χερσαίων μεταφορών με πρόκριμα στις θαλάσσιες για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, αλλά και στη συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών για το έργο της Μαρίνας του Αστέρα Βουλιαγμένης και τον επαναπατρισμό μηχανικών που είχαν φύγει από την Ελλάδα την περίοδο της κρίσης.

 

Κων/νος Καλλέργης: Κίνδυνος αφελληνισμού των εταιρειών

 

Τον κίνδυνο αφελληνισμού των μελετητικών / συμβουλευτικών εταιρειών επεσήμανε ο Κώστας Καλέργης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΡΟΪΚΟΣ Σύμβουλοι Μηχανικοί, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για συνέργειες/ συγχωνεύσεις στον κλάδο προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Green Deal.

« Το Green Deal για να πετύχει επί της ουσίας χρειάζεται να προσαρμοστεί ανάλογα η επιχειρηματική κοινότητα και οι εταιρείες, που δεν πρέπει να το βλέπουν ως μία πρόσκαιρη επιχειρηματική ευκαιρία. Εδώ έρχεται η ευθύνη του κλάδου και η ευθύνη του κράτους που πρέπει να ελέγχει την κατάσταση. Σε αυτό νομίζω ότι πάσχουμε και θέλουμε δουλειά. Με εξαίρεση μετρημένες κατασκευαστικές εταιρείες και πολύ λιγότερες συμβουλευτικές/ μελετητικές, οι υπόλοιπες εταιρείες έχουν ανάγκη από πολλή δουλειά και από επενδύσεις. Πρέπει να δοθούν κίνητρα για συγχωνεύσεις / συνέργειες. Ιδίως στον χώρο των υπηρεσιών, βλέπω ότι κινδυνεύουμε με αφελληνισμό. Όλοι οι μεγάλοι συμβουλευτικοί όμιλοι έχουν παρουσία στην Ελλάδα και απασχολούν το πιο αξιόλογο επιστημονικό προσωπικό.»

Ερωτώμενοι για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, οι συμμετέχοντες στο πάνελ σημείωσαν ότι αυτές οι διαδικασίες προκαλούν μία αναστάτωση που ενδέχεται να προκαλέσει καθυστερήσεις στα μεγάλα έργα που έχουν δρομολογηθεί. Ενώ απ΄ την πλευρά του ο κ. Παπαγιαννίδης εκτίμησε ότι καμία ανατροπή δεν αναμένεται στις προσεχές προβλέποντας μία καθαρή νίκη της ΝΔ, ακόμα και από τον πρώτο γύρο, όπως είπε.

Το Συνέδριο «GreenDealGreece 2022», με τίτλο «Προκλήσεις, απειλές και ευκαιρίες, σήμερα, για τον πράσινο μετασχηματισμό» διοργανώνεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) σε συνεργασία με το economix.gr. Τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας,Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού, της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ).

 

Το διήμερο συνέδριο διοργανώνεται σε υβριδική μορφή, με φυσική παρουσία μόνο των ομιλητών και των προσκεκλημένων και με ελεύθερη διαδικτυακή μετάδοση και παρακολούθηση από τα κανάλια του ΤΕΕ και του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο youtube και στις ιστοσελίδες των διοργανωτών. Platinum χορηγοί του συνεδρίου είναι οι εταιρείες: ΔΕΗ, ΑΚΤΩΡ, AVAX, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, INTRAKAT, ΜΥΤΙLINEOS. Το συνέδριο υποστηρίζει πληθώρα εταιρειών και φορέων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, εκπρόσωποι των οποίων θα συμμετέχουν στις εργασίες του.

 

Η ιστοσελίδα του συνεδρίου, διαθέσιμη από την έναρξη του συνεδρίου είναι:

https://greendealgreece22.economix.gr


--   ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ  Ντζόιδου Χριστίνα  τηλ. 210 3291 629

ΤΕΕ: «Green Deal Greece 2022» - Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής: Τα έργα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών βρίσκονται στην καρδιά της πράσινης συμφωνίας

 «Green Deal Greece 2022», Διήμερο Συνέδριο του ΤΕΕ με τίτλο: «Προκλήσεις, απειλές και ευκαιρίες, σήμερα, για τον πράσινο μετασχηματισμό»

 Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής: Τα έργα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών βρίσκονται στην καρδιά της πράσινης συμφωνίας

 Το Green Deal διατρέχει το σύνολο της πολιτικής του Υπουργείου ανέφερε στην παρέμβασή του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, στο συνέδριο «Green Deal Greece 2022», που διοργανώνουν το ΤΕΕ και το economix.gr και πραγματοποιείται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Σε λειτουργία από Πέμπτη 30 Ιουνίου και ώρα 12:00 το North Evia – Samos Pass

 Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Τουρισμού

Σε λειτουργία πρόκειται να τεθεί την Πέμπτη 30 Ιουνίου και ώρα 12:00 το North EviaSamos Pass μέσω του vouchers.gov.gr. Πρόκειται για την πλατφόρμα που έχει ως σκοπό την οικονομική στήριξη της τουριστικής δραστηριότητας για τις περιοχές της Βόρειας Εύβοιας και της Σάμου. Με τη συγκεκριμένη δράση, συνολικού προϋπολογισμού 6 εκατομμυρίων ευρώ, περίπου 32.000 δικαιούχοι θα μπορούν να εκδώσουν μια άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα ως κίνητρο για να επισκεφτούν τις δύο περιοχές, τονώνοντας τον τοπικό τουρισμό. Συγκεκριμένα, μέσα από την πλατφόρμα vouchers.gov.gr οι δικαιούχοι μπορούν να εκδίδουν άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα, την οποία θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν για δαπάνες διαμονής, εστίασης και τοπικών μεταφορών στις παραπάνω πληγείσες περιοχές. Η δράση δεν έχει εισοδηματικά κριτήρια και, ως εκ τούτου, αίτηση για το North EviaSamos Pass έχουν δικαίωμα να υποβάλουν όσοι πολίτες:

Παιδική παράσταση – Θεατρικό παιχνίδι: «Τι κρύβει το σεντούκι»Η ομάδα Artistic Essence Productions, ηθοποιοί του θεάτρου, γνωστοί και από τηλεοπτικές τους εμφανίσεις, συνεχίζει την ενασχόλησή της με τη λαϊκή παράδοση και κυρίως με το «Παραδοσιακό Παιχνίδι». 

Ηθοποιοί εμψυχώνουν τα παιδιά και τους ενήλικες να παίξουν όλοι μαζί, να μοιραστούν παιχνίδια, κανόνες. Οι εμψυχωτές ηθοποιοί περιγράφουν γνωστά ή άγνωστα στα παιδιά και στους ενήλικες παιχνίδια από το παρελθόν. Τα εφαρμόζουν. Ποιά είναι, πώς λέγονται, πώς μοιραζόμαστε σε ομάδες, τι υλικά χρειαζόμαστε; Ξέρει κάποιος ένα άλλο παιχνίδι; Γονείς, παππούδες και γιαγιάδες θα ανέβουν στην αν-ακριτική καρέκλα να αφηγηθούν μια ιστορία ή ένα παιχνίδι που έπαιζαν και αυτοί παιδιά.

  Χρησιμοποιώντας τη δραματική τέχνη ως εκπαιδευτικό εργαλείο, μέσα από ασκήσεις συλλογικότητας, επικοινωνίας, φαντασίας, δημιουργικής έκφρασης, ελευθερίας και πειθαρχίας συνάμα, ενθαρρύνουμε τα παιδιά να καλλιεργήσουν τη σκέψη, την έκφραση και τη δημιουργικότητά τους, να αποδεχτούν τη διαφορετικότητα, να κατανοήσουν τον εαυτό τους και τελικά τον κόσμο γύρω τους. Να σέβονται την ομάδα και τους αντιπάλους μέσα στα πλαίσια της ευγενούς άμιλλας. Και τέλος να απολαμβάνουν το χαρούμενο ταξίδι στον κόσμο του παίζειν.