Διαβάστε και το άρθρο:
Τρόφιμα ευρείας κατανάλωσης και φάρμακα αποτελούν τις δύο κατηγορίες αγαθών που «γλιτώνουν» τον υψηλό ΦΠΑ και τις κατακόρυφες ανατιμήσεις, αφού αποτελούν τη νέα κόκκινη γραμμή του οικονομικού επιτελείου, προκειμένου να αποφευχθεί καταλυτικό πλήγμα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς που δοκιμάζονται ήδη αλλά και νέο έντονο κύμα κοινωνικών αντιδράσεων.
Από την άλλη πλευρά, στη λίστα που άρχισαν να μελετούν στο υπουργείο Οικονομικών «κλειδωμένη» θεωρείται η μετάταξη στον υψηλό συντελεστή των τροφίμων για υψηλά βαλάντια όπως το χαβιάρι και τα είδη ντελικατέσεν αλλά και άλλων αγαθών και υπηρεσιών που δεν απασχολούν μόνο τους έχοντες. Από τον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ δεν φαίνεται να γλιτώνουν οι χυμοί, τα αναψυκτικά και οι ξηροί καρποί, τα εισιτήρια κινηματογράφου, συναυλιών και αθλητικών εκδηλώσεων που σήμερα επιβαρύνονται με συντελεστή 11% ενώ στις εφημερίδες και στα βιβλία ενδέχεται να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση αφού σήμερα επιβάλλεται συντελεστής 5,5% και δεν αποκλείεται να φτάσει το 23%. Στη λίστα περιλαμβάνονται ακόμη λουλούδια, υπηρεσίες υδραυλικών, ηλεκτρολόγων, ελαιοχρωματιστών κ.λπ. που αφορούν συντήρηση παλαιών κατοικιών, σερβιριζόμενα αγαθά σε καφενεία, εστιατόρια και μπαρ, διαμονή σε ξενοδοχεία και κάμπινγκ, επιδιορθώσεις ενδυμάτων και υποδημάτων, ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, ακόμη και υπηρεσίες κηδειών...
Η μετάταξη υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή 23% σημαίνει πως ένας υδραυλικός που ζητά σήμερα 3.000 ευρώ με ΦΠΑ 11% για εργασίες επισκευής παλαιάς κατοικίας θα ζητήσει 3.324 ευρώ, δηλάδή 324 ευρώ περισσότερα. Βέβαια το πιθανότερο είναι, όπως εξακολουθεί να συμβαίνει και σήμερα, ότι ο υδραυλικός θα επιχειρήσει να... τα βρει με τον πελάτη και με αντάλλαγμα τη μη έκδοση απόδειξης ο πελάτης τελικά να πληρώσει χαμηλότερα για τις υπηρεσίες. Αυτός είναι και ο μεγάλος κίνδυνος, ιδίως στο μέτωπο των υπηρεσιών, που θα έχει ως αποτέλεσμα διεύρυνση της φοροδιαφυγής σε μία κρίσιμη για τα δημόσια έσοδα περίοδο.
Αντίθετα στα αναψυκτικά για παράδειγμα, ένα κουτάκι που σήμερα κοστίζει 55 λεπτά θα αυξηθεί στα 61 λεπτά ή έξι λεπτά παραπάνω ενώ μία ανθοδέσμη των 50 ευρώ θα αυξηθεί σε 55,4 ευρώ και μία μπίρα που σερβίρεται σε καφέ έναντι 6 ευρώ σήμερα θα κοστίζει πλέον 6,64 ευρώ ή 64 λεπτά παραπάνω.
Προβληματισμός για ξενοδοχεία, ρεύμα
Αν στον υψηλό συντελεστή 23% υπαχθεί και η διαμονή σε ξενοδοχεία, τότε ένα δωμάτιο που κοστίζει σήμερα 120 ευρώ θα κοστίζει 133 ευρώ ή 13 ευρώ παραπάνω. Σε ένα πακέτο επτά διανυκτερεύσεων η επιβάρυνση θα είναι παραπάνω από αισθητή, αφού θα φτάσει τα 91 ευρώ. Ειδικά για τα ξενοδοχεία, στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί προβληματισμός για τις επιπτώσεις της αύξησης του ΦΠΑ στον τουρισμό σε μία κρίσιμη συγκυρία, όπως άλλωστε προβληματισμός επικρατεί και για ενδεχόμενες μετατάξεις του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου αναφορικά με τις επιπτώσεις στον πληθωρισμό (ΣΣ Προσέξτε! Τους ενδιαφέρει το νούμερο του πληθωρισμού και όχι οι άνθρωποι που θα πληρώσουν τις αυξήσεις!!! Αυτό θα πει ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ) . Οι προβληματισμοί αυτοί θα βαρύνουν έως τη λήψη των οριστικών αποφάσεων έως το τέλος Αυγούστου, ώστε να συμπεριληφθούν στο προσχέδιο προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.»
dexiextrem