slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Μάιος: «ο μοιραίος μήνας της ανεξαρτησίας μας»


«Το προτεκτοράτο»*

Είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Κώστα Κόλμερ.
Σταχυολογούμε ορισμένα σημεία ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα που αξίζουν τον κόπο:
«Το Μνημόνιο» έφθειρε την εθνική ανεξαρτησία μας.
Τελικώς ο Μάιος απεδείχθη ο μοιραίος μήνας της ανεξαρτησίας της Ελλάδος:
Μάιο έπεσε η Κωνσταντινούπολις (1453) και 1η Μαΐου του 1843 οι αντιπρόσωποι των τριών «προστάτιδων δυνάμεων» (Αγγλίας, Ρωσίας, Γαλλίας) υπερχρέωσαν την νεώτερη Ελλάδα, στο Λονδίνο, να δεχθεί μνημόνιο(!) με το οποίον η τότε κυβέρνηση Χρηστίδη περιέκοψε μισθούς, συντάξεις και κρατικές δαπάνες, κατά 30%, δια να αποφύγει την πτώχευση (που τελικώς δεν απέφυγε).
Επίσης 1η Μαΐου του 1932 ο Ελευθέριος Βενιζέλος αναγκάζεται να κηρύξει το χρεοστάσιο των κρατικών δανείων εις χρυσόν και ουσιαστικώς την Πέμπτη πτώχευση του νεώτερου ελληνικού κράτους.
Στις 10 Μαΐου 2010 , κατόπιν αδυναμίας εξυπηρετήσεως του ελληνικού δημοσίου χρέους υπογράφεται το νεώτερο «Μνημόνιο» υπό της κυβερνήσεως Γ. Α. Παπανδρέου, με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σημείωση: Η πρώτη πτώχευση έγινε την 1η Μαΐου του 1843, η δεύτερη το 1859, η Τρίτη το 1893, η τέταρτη το 1922-23, η Πέμπτη το 1932 και η έκτη de facto τον Μάιο του 2010»
* Στο Διεθνές Δίκαιο ή την Πολιτική ο όρος Προτεκτοράτο (Protectorate) σημαίνει κάποια εδαφική κατοικήσιμη περιοχή που ελέγχεται (ή κυριαρχείται κατά διάφορους βαθμούς) από μία ή περισσότερες “προστατεύουσες” [προστάτιδες] (protecting) Δυνάμεις. Και άλλες φορές προσδιορίζει συνήθως τη προστατευόμενη οντότητα, ενώ άλλες φορές, τη σχέση μεταξύ προστάτιδος και προστατευομένου.
Γενικά τα Προτεκτοράτα είναι δημιουργήματα συνθηκών του Διεθνούς Δικαίου οι οποίες και καθορίζουν τις σχέσεις μεταξύ αυτών και του κράτους ή των κρατών που ασκούν την προστασία. Συνεπώς τα προτεκτοράτα αποτελούν υποκείμενα του Διεθνούς Δικαίου.

Οικονομολόγος
πρ. Βουλευτής

Η υπόθεση των συγκοινωνιών είναι υπόθεση όλων μας

Ανοικτή επιστολή των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες προς το επιβατικό κοινό :

Ο μύθος των ελλειμάτων στις δημόσιες συγκοινωνίες περιορίζει τη συχνότητα των δρομολογίων,την ταχύτητα μετακίνησης και το προσιτό εισητήριο.

Φίλε επιβάτη,

Υπονομεύουν το δικαίωμά σου:

*Να μετακινείσαι με ασφάλεια ....
και φθηνό εισητήριο.
*Να επικοινωνείς ελεύθερα.
*Να εργάζεσαι.
*Να ζεις με αξιοπρέπεια σε βιώσιμη πόλη.
Οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα!
Τα ιδιωτικά μέσα συγκοινωνίας ( όπως οι αεροπορικές γραμμές,τα πλοία,ΚΤΕΛ,ΟΑΣΘ)
επιδοτούνται κάθε χρόνο με το τελευταίο ευρώ.
Αντίθετα στις δημόσιες συγκοινωνίες δεν έχουν δοθεί οι επιδοτήσεις που το κράτος οφείλει από το 1988.
στις εποχές της κρίσης και της ακρίβειας,το στοίχημα για τους εργαζόμενους στα ΜΜΜ είναι να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες προς όφελός σας!
Σκόπιμα συκοφαντούν τις Συγκοινωνίες
Γιατί προετοιμάζουν το έδαφος για την εκποίησή τους.
*Οι εργαζόμενοι μοχθούν νύκτα μέρα αργίες επί 24ώρου βάσεως για την ασφαλή και γρήγορη μετακίνησή σου.
*Οι ελλείψεις σε προσωπικό στο σύνολο των φορέων,καθιστούν ακόμα ποιο δύσκολο το έργο μας.
*ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΘΕΛΟΥΝ να σεστρέψουν απέναντι στους εργαζόμενους,όπως κάνουν κάθε φορά με διαφορετικές κοινωνικές ομάδες.
*ΦΙΛΕ ΕΠΙΒΑΤΗ επενδύουν στον κοινωνικό αυτοματισμό,στη διαίρεση των εργαζομένων,επιζητούν την δική σου ανοχή για την νομιμοποίηση της επίθεσης που ετοιμάζουν σε βάρος των συγκοινωνιών και των εργαζομένων,μέχρι να έρθει και η δική σου σειρά όπου κι αν εργάζεσαι.
*ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ,αντιστρέφουν την πραγματικότητα για να ακριβύνουν το εισητήριο που χρόνια τώρα δεν επιδοτούν,για να περιορίσουν τα δρομολόγια εμποδίζοντας τον εξορθολογισμό των συγκοινωνιακών φορέων,ανοίγοντας το δρόμο στους ιδιώτες και την ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων.
ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ
Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ

http://citypress-gr.blogspot.com/2010/12/blog-post_3176.html


Η Ν.Δ. στηρίζει το θεσμό των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και των Συλλογικών Συμβάσεων

Ο Υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννης Βρούτσης, με αφορμή τις επερχόμενες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η μάχη που φαίνεται να διεξάγεται για τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, ανάμεσα σε συνδικάτα εργαζομένων, τους εργοδότες και την κυβέρνηση, έχει τελειώσει....
πριν ακόμη ξεκινήσει, εδώ και 6 μήνες.

Οι προβλέψεις του Μνημονίου για:

* «…υπερίσχυση των συμβάσεων σε επίπεδο επιχείρησης, έναντι των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών….»
* «…απόσυρση της διάταξης που επιτρέπει στο Υπουργείο Εργασίας να επεκτείνει όλες τις κλαδικές συμβάσεις και σε αυτούς που δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις…»
* «…τροποποίηση του 1876/1990, ώστε το καθένα από τα δυο διαπραγματευόμενα μέρη να μπορεί να προσφύγει στη διαιτησία, αν διαφωνεί με τη μεσολάβηση…»,

έχουν συμφωνηθεί από την κυβέρνηση και την τρόικα και έχουν γίνει πλέον νόμος του κράτους.

Η ρητορική της Υπουργού Εργασίας, για επαναδιαπραγμάτευση των βασικών όρων του Μνημονίου, εξυπηρετεί επικοινωνιακούς σκοπούς και δεν φαίνεται να βρίσκει θετική ανταπόκριση από τους επιτηρητές της τρόικας.

Η εκ των υστέρων αναζήτηση συναινέσεων με τους Κοινωνικούς Εταίρους, είναι προσχηματική.

Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν, με δραματικό τρόπο, την κριτική και τις επισημάνσεις που κάναμε από την πρώτη στιγμή μελέτης του Μνημονίου, ότι η κυβέρνηση επέδειξε εγκληματική προχειρότητα, σπουδή συμβιβασμού και ανεπάρκεια για τη διαμόρφωση πλαισίου αλλαγών στην αγορά εργασίας, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης.

Οι επίμαχες εργασιακές ρυθμίσεις:

- Έχουν αποσπασματικό χαρακτήρα, απέναντι σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων, που ισχύει για πολλά χρόνια στη χώρα.

- Περιορίζουν το κόστος εργασίας, σε μικρό αριθμό επιχειρήσεων, με συγκεκριμένο μέγεθος και χαρακτηριστικά (άνω των 50 εργαζομένων και λειτουργία επιχειρησιακού σωματείου).

- Είναι αμφίβολο εάν ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και στηρίζουν την επιχειρηματικότητα.

- Είναι βέβαιο ότι περιορίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, μειώνουν το εισόδημά τους και ενισχύουν την ύφεση στην οικονομία.

Οι θέσεις μας

Πρώτη προτεραιότητα για την Ελληνική οικονομία και την Ελληνική αγορά εργασίας, είναι η τόνωση της ανάπτυξης και η στήριξη της απασχόλησης, που θα αυξήσουν τις θέσεις εργασίας και θα μειώσουν την ανεργία.

Η Ν.Δ., στηρίζει το θεσμό των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και των Συλλογικών Συμβάσεων.

Υπερασπίζεται την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και εκτιμά ως θετική τη λειτουργία του κατώτατου μισθού στην αγορά εργασίας και αυτό γιατί εξασφαλίζει στοιχειώδη αμοιβή αξιοπρέπειας για τους εργαζόμενους και συνακόλουθα κοινωνική συνοχή. Επιπλέον, εξασφαλίζει υγιή ανταγωνισμό των επιχειρήσεων στο πεδίο του εργασιακού κόστους.

Οι όποιες στρεβλώσεις στη λειτουργία θεσμών, όπως οι κλαδικές συμβάσεις (που συνήθως ενοχοποιούνται για χαμηλή συμμετοχή και ελλιπή αντιπροσωπευτικότητα) και οι Διαιτητικές αποφάσεις (που αγνοούν τις οικονομικές και επιχειρηματικές συνθήκες και, κάποιες φορές, υπονομεύουν τον ανταγωνισμό και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων), δεν μπορεί να αποτελούν πρόσχημα για ανατροπές αμφίβολης αποτελεσματικότητας στο οικονομικό περιβάλλον.

Υπάρχει ανάγκη για αλλαγές στη λειτουργία των θεσμών των Κλαδικών Συμβάσεων, της Μεσολάβησης και της Διαιτησίας, οι οποίες, όμως αλλαγές θα πρέπει να συγκεντρώνουν τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, αλλά και τη διασφάλιση ενός αποδοτικού πλαισίου εργασιακών σχέσεων.

Οι επιχειρούμενες αλλαγές δεν απαντούν στις πραγματικές προκλήσεις της αγοράς εργασίας, όπως:

* Η υψηλή αδήλωτη εργασία (25%, περίπου).
* Το έλλειμμα δεξιοτήτων των Ελλήνων εργαζομένων (σε 4% υπολογίζεται το χάσμα δεξιοτήτων).
* Η χαμηλή κινητικότητα και προσαρμοστικότητα (εργαζομένων και επιχειρήσεων).
* Τα υψηλά επίπεδα ανεργίας και τα χαμηλά ποσοστά απασχόλησης (ιδιαίτερα γυναικών, νέων και ευάλωτων ομάδων στην αγορά εργασίας).
* Το υψηλό μη μισθολογικό κόστος.

Είναι μύθος το πολύ υψηλό εργασιακό κόστος στη χώρα μας, αφού ο μέσος μισθός στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 68% του μέσου ευρωπαϊκού μισθού, ενώ ο κατώτατος μισθός στο 54% του κατώτατου μισθού των προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών.

Αντίθετα, όμως, έχουμε υψηλό μη μισθολογικό κόστος, αφού το σύνολο των Ασφαλιστικών Εισφορών, ξεπερνά το 45% και προκειμένου για Βαρέα και Ανθυγιεινά το 50%.

Η πρότασή μας είναι να αρχίσει η σταδιακή μείωση των Ασφαλιστικών Εισφορών.

Επίσης, να ξεκινήσει άμεσα ο εξορθολογισμός της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων

Η διαβούλευση και η συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων σε επίπεδο επιχείρησης, μπορεί να αποκλίνει από τα ισχύοντα σε επίπεδο κλαδικής συμφωνίας, όταν αυτό επιβάλλεται από συγκεκριμένες επιχειρησιακές ανάγκες που οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα.

Αυτό, ήδη, γίνεται τα τελευταία 2 χρόνια σε αρκετές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και αξιοποιούν το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας, που επιτρέπει εργασία λιγότερων ωρών ή ημερών, με αντίστοιχη μείωση μισθού που μπορεί να φθάσει και το 20%.

Είναι, όμως αναγκαίο να τεθούν όρια στη χρήση του μέτρου αυτού, τόσο χρονικά, όσο και μισθολογικά.

Πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη στη διαβούλευση, στην ωριμότητα και στη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων. Μόνον έτσι θα εξασφαλιστεί η εργασιακή ειρήνη, η στοιχειώδης κοινωνική συνοχή, αλλά και η αναγκαία προσαρμογή των επιχειρήσεων στις πολύ δύσκολες συνθήκες της οικονομικής κρίσης και του εντεινόμενου ανταγωνισμού.

Οι εργαζόμενοι στη χώρα μας και οι Ελληνικές επιχειρήσεις, επείγει να βελτιώσουν την προσαρμοστικότητά τους στις σύγχρονες παραγωγικές και ανταγωνιστικές συνθήκες. Να επενδύσουν…

-Στην επαγγελματική κατάρτιση και επανακατάρτιση.

-Στη γνώση και στις νέες τεχνολογίες.

-Στην αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας.

-Στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών.

-Στην ενίσχυση της εξωστρέφειας.

-Στη μείωση του γραφειοκρατικού κόστους για τις επιχειρήσεις.

Μόνο έτσι η οικονομία θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, ώστε να μπορέσουν να διατηρηθούν θέσεις εργασίας και να δημιουργηθούν νέες.

Αυτή είναι η στρατηγική εξόδου από την κρίση και όχι τα περιοριστικά μέτρα για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι ήδη πληρώνουν βαρύ τίμημα στην οικονομική κρίση. Ο μέσος μισθός τους είναι πολύ χαμηλότερος από εκείνον του δημόσιου τομέα. Απειλούνται από τον εφιάλτη της ανεργίας. Το εισόδημά τους περιορίζεται δραματικά από τον υψηλό πληθωρισμό.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι μια χώρα καθίσταται ανταγωνιστική μόνο όταν παράλληλα με την οικονομική ανάπτυξη, πετυχαίνει υψηλά επίπεδα κοινωνικής συνοχής, που -με τη σειρά τους- διασφαλίζουν τη δυναμική και ουσιαστική προσήλωση της κοινωνίας στην καλλιέργεια της ποιότητας, της καινοτομίας και της παραγωγικότητας της εργασίας».

Ι. Βρούτσης: Παρά τις εξαγγελίες Λοβέρδου οι φαρμακοποιοί συνεχίζουν να είναι απλήρωτοι και την πληρώνουν οι ασφαλισμένοι

«Η συνεχιζόμενη ασυνέπεια της Πολιτείας, να μην εξοφλεί τους λογαριασμούς των Φαρμακοποιών για τις συνταγές των Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ), έχει σαν αποτέλεσμα την ταλαιπωρία δεκάδων χιλιάδων συνταξιούχων.

Οι Ασφαλισμένοι του Δημοσίου και κυρίως οι συνταξιούχοι, βλέπουν -μετά τις δραματικές περικοπές στις συντάξεις τους- να χρειάζεται σήμερα να πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακά τους, γιατί το «σίριαλ» των απλήρωτων συνταγών των φαρμακείων συνεχίζεται εδώ και 9 μήνες.

Παρά τις πρόσφατες εξαγγελίες περί εξόφλησης των Φαρμακοποιών, καθώς και τη δημόσια δέσμευση του Υπουργού Υγείας κ. Λοβέρδου, ο ΟΠΑΔ δεν έχει εξοφλήσει ακόμη τους Φαρμακοποιούς.

Έτσι, σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως στη Θεσσαλονίκη, οι φαρμακοποιοί έχουν διακόψει την πίστωση προς τον ΟΠΑΔ και οι ασφαλισμένοι πληρώνουν εξ’ ιδίων τα φάρμακά τους.

Οι πολίτες, διαπιστώνουν την αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα μείζονα προβλήματα της χώρας (Οικονομική Ανάπτυξη, Ανεργία, Λουκέτα Επιχειρήσεων). Διαπιστώνουν ταυτόχρονα –και αυτό δεν μπορούν να το καταλάβουν- την αδυναμία των κυβερνώντων να αντιμετωπίσουν τα στοιχειώδη προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών».

Μ. Κεφαλογιάννης: Η «πριγκίπισσα» Ντόρα… το’ σκασε για να γίνει ΥΠΕΞ

Τον τίτλο της ταινίας «η νύφη το’ σκασε» αλλά παραφρασμένο σε… «πριγκίπισσα» θυμίζουν οι αναφορές του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννη στη Ντόρα Μπακογιάννη σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο «Κανάλι 1». «Η κ. Μπακογιάννη επενδύει στην περίπτωση όπου δεν θα υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ώστε να γίνει η ίδια είτε υπουργός Εξωτερικών του κ. Παπανδρέου εάν το ΠΑΣΟΚ είναι πρώτο κόμμα –όπου κάθε φιλελεύθερος και κάθε πικραμένος θα γελάσει - ή να είναι υπουργός Εξωτερικών στη ΝΔ, όταν στη ΝΔ η κ. Μπακογιάννη ήταν πριγκίπισσα κι αρχόντισσα» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εδώ που τα λέμε όμως «πριγκίπισσα κι αρχόντισσα» ήταν η Ντόρα επί Καραμανλή. Εν συνεχεία, μάλλον σαν «κοινή θνητή» Παιδείας και Πολιτισμού της φέρθηκαν, με την συγκεκριμένη θέση τομεάρχη που της πρότειναν…

Γ. Παπαθανασίου: Το ΠΑΣΟΚ οδήγησε τη χώρα στο ΔΝΤ

Tο έντυπο «Με τη γλώσσα των αριθμών: η αλήθεια για την Οικονομία» εξέδωσε ο πρώην υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου με σκοπό όπως επισημαίνει: ''μια προσπάθεια να αποτυπωθεί η αλήθεια, τόσο για την ελληνική οικονομία, όσο και για τους χειρισμούς που οδήγησαν στην προσφυγή στο ΔΝΤ''.

Ο κ. Παπαθανασίου σημειώνει ότι ''μετά από ένα χρόνο μονομερούς παρουσίασης της κατάστασης από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αποφάσισα να μιλήσω με στοιχεία και αριθμούς, που αποδεικνύουν ότι η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική και ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ οφείλεται σε μια σειρά από πράξεις και παραλείψεις της σημερινής κυβέρνησης. Πιστεύω, ότι η καλύτερη βάση για να επιδιώξουμε τη συναίνεση που τόσο έχει ανάγκη σήμερα ο τόπος μας, είναι η αποτύπωση και κατανόηση της πραγματικότητας''.

Mε σειρά στοιχείων ο κ. Παπαθανασίου καταλήγει στο ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εσκεμμένα παραποίησε την αλήθεια, προκειμένου να συκοφαντήσει τη Νέα Δημοκρατία και να εξυπηρετήσει τις δικές της σκοπιμότητες ενώ προκύπτει ότι στους 9 μήνες που είχε την ευθύνη της οικονομίας, ο ίδιος έκανε ότι μπορούσε, όπως αναφέρει, ώστε η κρίση ελλείμματος και χρέους να μη μετατραπεί σε κρίση εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών, σε βάρος της χώρας μας. ''Κάτι που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατάφερε μέσα σε έξι μήνες, οδηγώντας την Ελλάδα στο ΔΝΤ'' καταλήγει ο κ. Παπαθανασίου.

Γι αυτό φταίει σίγουρα ο Καραμανλής και ο Ρουσόπουλος!

Αυτό είναι το προχθεσινό δημοσίευμα της φυλλάδας ΤΟ ΚΑΡΦΙ:



Αν ζούσε ο Κακαουνάκης θα το καταλαβαίναμε...

αλλά δεν το καταλαβαίνουμε όταν το βγάζει ο άνθρωπος που επί 5 χρόνια η ΝΔ του μπούκωνε το στόμα με λεφτά

ο κ. Ταμπακόπουλος που είναι από την περασμένη εβδομάδα ο νέος διευθυντής της φυλλάδας
ήταν επί 5 χρόνια Διευθυντής στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων...


Γι αυτό λέω ότι για το πρωτοσέλιδο φταίει αποκλειστικά και μόνο ο Καραμανλής και ο Ρουσόπουλος που μπούκωνε όλο αυτό το συρφετό που δεν έχει ιδεολογία...

Ας ελπίσουμε ότι ο Σαμαράς, όταν έρθει στην εξουσία δεν θα κάνει
τα ίδια λάθη...

Τρεις και ο…κούκος στο τελευταίο Δ.Σ. Νάξου

Το παρόν έδωσαν ελάχιστοι  δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας ΚΑΙ  ο Στάθης Αγγελής.Παρουσία του νέου  δήμαρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Μανώλη Μαργαρίτη ο πρόεδρος του απερχομένου Δ.Σ. Σώματος,  Γιώργος Καραμανής ανακοίνωσε την ακύρωση της συνεδρίασης λόγω έλλειψης απαρτίας. Προφανώς οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι φοβηθήκαν της συνέπειες  και κάθισαν στα …σπίτια τους.

Δεν ΘΑ συμμετάσχουμε σε παρανομίες

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

                                                                                    Νάξος 06-12-2010

 

Για μια ακόμα φορά ο απερχόμενος Δήμαρχος Νάξου και ο απερχόμενος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου  αποδεικνύουν την έλλειψη σεβασμού στην λειτουργία του ανώτατου οργάνου του Δήμου Νάξου, του Δημοτικού Συμβουλίου και στην ίδια τη βούληση του Λαού της Νάξου και των μικρών Κυκλάδων.

Για μια ακόμα φορά προσδιόρισαν εντελώς παράνομα και αυθαίρετα τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου, για σήμερα Δευτέρα06-12-2010, με πάρα πολλά θέματαστην ημερήσια διάταξη, μεταξύ των οποίων και αναμορφώσεις του Προϋπολογισμού του Δήμου Νάξου ποσού περί το 1.000.000,00 ευρώ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! , ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτό απαγορεύεται ρητά από το νόμο ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΟ ΠΟΣΟ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΕΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ (Ε.Σ.Π.Α).

Ειδικότερα όπως ορίζεται ρητά στο άρθρο 93 παρ.6 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων «Ένα  (1) μήνα πριν από τη διενέργεια των εκλογών (δηλαδή από 07-10-2010) και μέχρι την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών, το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει μόνο για θέματα που αναφέρονται σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης».

Η σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νάξου σαφώς είναι παράνομη, και βεβαίως ουδόλως εμείς θα συμμετάσχουμε σε αυτήν και να νομιμοποιήσουμε παράνομες αποφάσεις.

 

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Νάξου

 

1)      Νικόλαος Βενιέρης

2)      Φώτιος Μαυρομμάτης

3)      Μιχαήλ Μαργαρίτης

4)      Εμμανουήλ Πολυκρέτης

5)      Κωνσταντίνος Καπίρης

6)      Μιχαήλ Τουλούπης

7)      ΑργύριοςΑνεβλαβής

Η ΣΥΝ-ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ, για το τελευταίο Νομαρχιακό Συμβούλιο Κυκλαδων

 politesna.blogspot.com

(ΣΥΝ-ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

(Νομαρχιακό συμβούλιο 2/12/2010)

Στην τελευταία συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου Κυκλάδων, οι εκπρόσωποι μας Νίκος Συρμαλένιος και Ηλίας Αθυμαρίτης τοποθετήθηκαν θετικά σε όλα τα θέματα, εκτός από το αίτημα ίδρυσης καταστήματος λιανικού εμπορίου επιφανείας 1022τ.μ από την εταιρεία "ΛΙΝΤΛ ΕΛΛΑΣ" στη Σύρο.

Επίσης στο θέμα της συνεχούς διάνοιξης νέων γεωτρήσεων, συμφώνησαν με την εισήγηση του συναδέλφου Μάνθου Βίλλα για αποστολή ψηφίσματος διαμαρτυρίας προς το ΥΠΕΚΑ, με το οποίο να ζητείται η αυστηροποίηση των όρων έγκρισης των αδειών, η σύμφωνη γνώμη των ΟΤΑ, η απαγόρευση τους για εξυπηρέτηση οικιών εκτός σχεδίου και πρόσθεσαν το αίτημα άμεσης σύστασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Υδάτων, κάτι που επιβάλλεται να συμπέσει με την έναρξη λειτουργίας του αιρετού Περιφερειακού Συμβουλίου του Ν. Αιγαίου.

Τέλος έθεσαν εκτός ημερήσιας διάταξης το ζήτημα της δημόσιας επιστολής της ΡΑΕ και του αυξημένου κινδύνου μπλακ - άουτ, λόγω της καθυστέρησης της ενεργειακής διασύνδεσης των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο. Στο ζήτημα αυτό τόνισαν δύο σημαντικές παραμέτρους: α) την επισήμανση της ΕΤΕ ΔΕΗ Σύρου για κίνδυνο μπλάκ - άουτ εξαιτίας της έλλειψης τεχνικού προσωπικού που δεν αναπληρώνεται από τις συνταξιοδοτήσεις β) την έλλειψη της οπτικής εξοικονόμησης ενέργειας, αφού η όποια εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ δεν υποκαθιστά την παραγόμενη ισχύ από τους συμβατικούς σταθμούς. Επίσης διερωτήθηκαν πως η ΡΑΕ αναφέρει ως διασυνδεδεμένο νησί τη Μήλο, αφού όλοι γνωρίζουν ότι οι δυτικές Κυκλάδες μέχρι σήμερα βρίσκονται εκτός σχεδίων διασύνδεσης.

Τέλος ο Νίκος Συρμαλένιος τοποθετούμενος απολογιστικά σχετικά με τη λήξη της θητείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων, μεταξύ άλλων είπε: "... Είναι πράγματι η ώρα αυτή μια δύσκολη στιγμή για ένα σύντομο απολογισμό, αφού συνυπάρχουν η πολιτική πλευρά αλλά και η ανθρώπινη πλευρά. Από ανθρώπινη σκοπιά, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Πρόεδρο, τον Νομάρχη, όλους τους συναδέλφους, τους εργαζόμενους, με τους οποίους συνεργαστήκαμε τόσα χρόνια. Από πολιτική άποψη, θέλουμε για άλλη μια φορά να επισημάνουμε ότι ο θεσμός της Ν.Α. από την ίδρυση του το 1994 έως σήμερα, ποτέ δεν μπόρεσε να σταθεί αυθύπαρκτος και αυτόνομος στα πόδια του, γιατί είχε πάντα απέναντι του το συγκεντρωτικό κράτος, τις πολιτικές του οποίου αντιπαλέψαμε. Ας μην ξεχνάμε ότι βασικές πολιτικές (υγεία, παιδεία, χωροταξία, ακτοπλοΐα κλπ.), καθορίζονταν από το κράτος και περιόριζαν πάντα τα όρια της λειτουργίας μας. Βρεθήκαμε αντίπαλοι σε επιλογές που καθορίζουν το περιεχόμενο της ανάπτυξης, που για μας αποτελεί κεντρικό σημείο για τη βιωσιμότητα της νησιωτικής μας περιοχής. Σήμερα, σε μια κρίσιμη περίοδο, προχωράμε στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση και παραμένει πολύ αμφίβολη η αποδέσμευση της από τον κρατικό εναγκαλισμό. Τα όρια της αυτοδιοικητικής πολιτικής στην εποχή του μνημονίου, είναι πολύ δυσδιάκριτα από την κατεξοχήν πολιτική παρέμβαση, αφού σχεδόν όλες οι πολιτικές καθορίζονται από αυτό. Π.χ. η πολιτική συγχώνευσης ή κατάργησης σχολικών μονάδων, η περικοπή δαπανών στην υγεία, στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια κλπ, αποτελούν καθαρά πολιτικές παρεμβάσεις, που πρέπει να μας βρουν αντίθετους... Στους νεοεκλεγμένους αυτοδιοικητικούς του πρώτου είτε του δεύτερου βαθμού, ευχόμαστε κάθε επιτυχία και κοινούς αγώνες..."

3/12/10 Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ