slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Δ.Τ.-«Τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα», απάντηση του Γιοσέπ Μπορέλ σε ερώτηση του Μανώλη Κεφαλογιάννη


«Τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα», απάντηση του Γιοσέπ Μπορέλ σε ερώτηση του Μανώλη Κεφαλογιάννη

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με ερώτηση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει να πληροφορηθεί σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στις διαρκώς κλιμακούμενες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας που αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Στην απάντησή της η Ευρωπαική Επιτροπή διά του Ύπατου Εκπροσώπου και Αντιπροέδρου της Κομισιόν Γιοσέπ Μπορέλ καταδικάζει την κλιμάκωση των τουρκικών παραβιάσεων στον ελληνικό εναέριο χώρο κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου. Καλεί την Τουρκία να δεσμευτεί κατηγορηματικά υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας και να σεβαστεί τόσο το Διεθνές Δίκαιο όσο και το Δίκαιο της Θάλασσας και ιδίως την κυριαρχία όλων των κρατών μελών επί των χωρικών τους υδάτων καθώς και όλα τα κυριαρχικά τους δικαιώματα συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δημιουργούνται από τα νησιά. Την καλεί, επίσης να μην παραβιάζει την κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ στον εναέριο χώρο τους.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα τονίζει ότι οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας κατά της ελληνικής κυριαρχίας και των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Η αναλυτική απάντηση του Ύπατου Εκπροσώπου Γιοσέπ Μπορέλ:

Γ. Βρούτσης: Δημιουργούμε για πρώτη φορά θεσμικό και νομικό πλαίσιο για την τηλεργασία στη χώρα μας – Προσαρμόζουμετις προκλήσειςτης ψηφιακής εποχής στην αγορά εργασίας διασφαλίζοντας τα εργασιακά δικαιώματαΜε δέσμη 10 διατάξεων καθορίζεται για πρώτη φόρα το θεσμικό και νομικό πλαίσιο της τηλεργασίας σε νομοσχέδιο που θα έρθει τις επόμενες ημέρες στην Βουλή από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Ο θεσμός της τηλεργασίας, ο οποίος αναδείχτηκεστην περίοδο της πανδημίας, αποτελεί μία νέα δυναμική πρόκληση από το μέλλονστην οποία πρέπει να προσαρμοστούν η ελληνική αγορά εργασίας, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις. 
Το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, ωστόσο, καλείται να αξιοποιήσειτη νέα πραγματικότητα, να συμβαδίσει με τα νέα δεδομένα δημιουργώντας ένα συνεκτικό νομοθετικό πλαίσιο.
Βασικές κατευθυντήριες αρχές του πλαισίου ενδεικτικά αποτελούν:

ΣΥΡΙΖΑ: Απαγορεύουν μεν τα πανηγύρια αλλά ανοίγουν πτήσεις από χώρες με έξαρση κορονοϊού - Το αλαλούμ συνεχίζεταιΑνακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Απαγορεύουν μεν τα πανηγύρια αλλά ανοίγουν πτήσεις από χώρες με έξαρση κορονοϊού – Το  αλαλούμ συνεχίζεται

Ενώ η κυβέρνηση ζητά με καθυστέρηση την απαγόρευση των πανηγυριών λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού, την ίδια ώρα ανοίγει τις πτήσεις από χώρες αντιμέτωπες με υψηλή διασπορά του ιού, χωρίς να πιέζει για τεστ πριν την έλευση στα ελληνικά αεροδρόμια. 

Με 8,0 εκατ. ευρώ επιπλέον, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου ενισχύει τις δομές υγείας των νησιών, από ευρωπαϊκούς πόρουςΟ Περιφερειάρχης, Γ. Χατζημάρκος απευθύνει πρόσκληση υποβολής προτάσεων, μέσω της οποίας θα προσληφθούν γιατροί όλων των ειδικοτήτων, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, στις Δομές  Πρωτοβάθμιας/Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας,  για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19

Σε συνέχεια των πόρων που μέχρι σήμερα έχει διαθέσει από όλες τις δυνατές πηγές χρηματοδότησης, για να θωρακίσει τις δομές υγείας των νησιών της κατά την υγειονομική κρίση του Covid-19, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου,  διαθέτει επιπλέον 8,0 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους του περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος "Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020", για την ενίσχυση των μονάδων υγείας με το απαραίτητο προσωπικό. 
Για το σκοπό αυτό, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος απευθύνει πρόσκληση με τίτλο  «Δράσεις διασφάλισης δημόσιας υγείας και ενίσχυση υπηρεσιών Υγείας κατά την Υγειονομική Κρίση του COVID-19» και καλεί τους δυνητικούς δικαιούχους 
 - Υπουργείο Υγείας

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - "Το κράτος λάφυρο επανέρχεται δριμύτερο μαζί με τις πρακτικές που χρεοκόπησαν τη χώρα"
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ


"Το κράτος λάφυρο επανέρχεται δριμύτερο μαζί με τις πρακτικές που χρεοκόπησαν τη χώρα"

13/7/2020

Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προχωρά στη σύσταση 28 νέων θέσεων μετακλητών υπαλλήλων στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Η κυβέρνηση της ΝΔ:

Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ - Δ. Τζανακόπουλος: «Συσσώρευση αδιεξόδων, αυταρχισμός, και προβοκάτσιες, ο ένας χρόνος διακυβέρνησης ΝΔ»
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

13/07/2020

Παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή A΄Αθήνας Δημήτρη Τζανακόπουλου  στην Ολομέλεια της Βουλής

«Συσσώρευση αδιεξόδων, αυταρχισμός, και προβοκάτσιες, ο ένας χρόνος διακυβέρνησης ΝΔ»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του  ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «είναι κοινή πρακτική της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη η αδιαφάνεια, τα ρουσφέτια, και η επιχείρηση άλωσης του κράτους που μας εισάγει σε μια σκοτεινή περίοδο θεσμικού εκφυλισμού». Συνέχισε λέγοντας ότι «πλέον επιβεβαιώνεται καθημερινά ότι η κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να συσσωρεύει αδιέξοδα σε όλα τα πεδία της πολιτικής τα οποία προσπαθεί να τα υπερβεί με αυταρχισμό, με προβοκάτσιες, με βούρκο και με ασφυκτικό έλεγχο των διοικητικών και κρατικών δομών. Συσσωρεύονται αδιέξοδα στην εξωτερική πολιτική, στην οικονομία, πλέον και στην αντιμετώπιση της πανδημίας».

Νίκος Συρμαλένιος: «Απαιτείται πολιτική βούληση για να γίνει η εξ’αποστάσεως εκπαίδευση εργαλείο κοινωνικής συνοχής και όχι έντασης και παγίωσης εκπαιδευτικών ανισοτήτων, όπως δείχνει η πρόσφατη εμπειρία»

 
Νίκος Συρμαλένιος: «Απαιτείται πολιτική βούληση για να γίνει η εξ'αποστάσεως εκπαίδευση εργαλείο κοινωνικής συνοχής και όχι έντασης και παγίωσης εκπαιδευτικών ανισοτήτων, όπως δείχνει η πρόσφατη εμπειρία»

Ομιλία του βουλευτή στην Eπιτροπή Περιφερειών με θέμα
«Η επόμενη μέρα στην Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια
και στην Ειδική Εκπαίδευση. Οι προκλήσεις των
διαμεσολαβητικών ψηφιακώνεργαλείων και η προσαρμογή
της σχολικής κοινότητας στη μετα-κορωνοϊό εποχή».

Σε ένταση και παγίωση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων, σε μετακύλιση του κόστους εκπαίδευσης σε γονείς και εκπαιδευτικούς και για πληρωμή του internet, αλλά και για αγορά εξοπλισμού κ.λπ., οδήγησε η τηλεκπαίδευση στις Κυκλάδες, με τον τρόπο που υλοποιήθηκε αποό την κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος υποκατάστασης της εκπαιδευτικής διαδικασίας με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Παράλληλα εγείρονται σοβαρά ζητήματα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την ιδιωτικότητα, καθώς και για τη σύγχυση που επικράτησε σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς με το έλλειμμα σαφών οδηγιών για την υλοποίηση της τηλεεκπαίδευσης.