slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Σε φάση δημοπράτησης δύο σημαντικά έργα ύδρευσης – αποχέτευσης

Δύο ζωτικής σημασίας έργα που συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην εξοικονόμηση υδάτινων πόρων, βρίσκονται στο στάδιο δημοπράτησης μετά την έγκριση των διαδικασιών χρηματοδότησής τους, ύψους 2, 7 εκ. ευρώ. Πρόκειται για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς ακαθάρτων των Κοινοτήτων Βίβλου και Σαγκρίου και την κατασκευή αγωγού μεταφοράς νερού και αντλιοστασίων στις Κοινότητες Δαμαριώνα, Φιλωτίου και Χαλκείου, καθώς και ανόρυξη γεωτρήσεων.

Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και ΘρησκευμάτωνΓια τον περιορισμό της πρόσβασης των μαθητών των Εσπερινών Σχολείων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

 

C:\Users\Δημήτρης\Desktop\αρχείο λήψης.png

 

Ο νόμος που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση με τίτλο «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» βάζει επιπρόσθετα εμπόδια στην εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για εκατοντάδες μαθητές που φοιτούν στα Εσπερινά ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) των Εσπερινών Σχολείων θα υπολογίζεται ενιαία από το μέσο όρο βαθμολογίας των μαθητών στις Πανελλήνιες, τόσο των Ημερησίων, όσο και των Εσπερινών Σχολείων.

Είναι ξεκάθαρο ότι η ΕΒΕ επί της ουσία θα διαμορφώνεται από τις βαθμολογίες των Ημερήσιων Σχολείων όπου ο αριθμός των μαθητών είναι συντριπτικά μεγαλύτερος από αυτόν των Εσπερινών. Οι μαθητές που φοιτούν στα Εσπερινά σχολεία είναι στην τεράστια πλειονότητα ενήλικες που εργάζονται, άνθρωποι με οικογένειες και με πολλές υποχρεώσεις που προκύπτουν από την καθημερινότητα. Με τον ενιαίο τρόπο του υπολογισμού της ΕΒΕ επί της ουσίας ακυρώνεται η ποσόστωση του 1% επί των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που έχει προβλεφθεί για τους μαθητές των Εσπερινών.

Οι μαθητές των Εσπερινών Σχολείων θα έπρεπε να απολαμβάνουν μία σειρά διευκολύνσεων σε σχέση με τη φοίτησή τους (π.χ. άδειες εξετάσεων κλπ) που θα τους βοηθούσαν για να ολοκληρώσουν την τεράστια προσπάθεια που κάνουν. Αντί για τέτοια μέτρα η κυβέρνηση επέλεξε να κάνει ακόμη δυσκολότερη την πρόσβασή τους στα πανεπιστήμια με στόχο να μείνουν κενές θέσεις και ως εκ τούτου να μειωθεί ο αριθμός των φοιτητών.

 


ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, ποια μέτρα θα πάρει ώστε να αρθεί αυτή η αδικία;

 


Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Γκιόκας Γιάννης

Κομνηνάκα Μαρία


Ψήφισμα της 3ης Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Κυκλάδων : προτάσεις για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας στις Κυκλάδες


Με ομόφωνο ψήφισμά της, η 3η Συνδιάσκεψη Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου, καταγράφει το καταφανές έλλειμμα που χαρακτηρίζει τις δομές δημόσιας υγείας στα νησιά των Κυκλάδων, καταγγέλλει την κυβερνητική ανεπάρκεια και τις επιλογές της  για συρρίκνωση του ΕΣΥ και υπέρ της εμπορευματοποίησης της υγείας, καταθέτει προτάσεις και καλεί τους πολίτες των Κυκλάδων, τους βουλευτές, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους φορείς, να τις στηρίξουν και να πάρουν αποτελεσματικές πρωτοβουλίες διεκδίκησης για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας στα νησιά, στο πλαίσια της συνταγματικά κατοχυρωμένης νησιωτικότητας.

Δελτίο Τύπου 3η Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Κυκλάδων. Για ένα κόμμα ανοιχτό, μαχητικό και συμμετοχικό, με όραμα και προγραμματική στρατηγική για την επόμενη μέρα στις Κυκλάδες

 Το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά η 3η Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Στις διαδικασίες της 3ης Συνδιάσκεψης συμμετείχαν 159 εκλεγμένοι/ες αντιπρόσωποι από τις οργανώσεις μελών των νησιών μας. Στις διαδικασίες εκπροσωπήθηκαν και οι 19 Δήμοι των Κυκλάδων. 

Παρευρέθηκαν στην ψηφιακή πλατφόρμα και χαιρέτησαν οι σύντροφοι/ισσες:

Η παράδοση των κλειδιών στο Μέγαρο Μαξίμου θα πραγματοποιηθεί στις 31 Μαρτίου 2021.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΕ, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της πανελλαδικής δράσης «ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ» η οποία πραγματοποιήθηκε σε όλη τη χώρα στις 10 Φεβρουαρίου 2021

Η παράδοση των κλειδιών στο Μέγαρο Μαξίμου θα πραγματοποιηθεί στις 31 Μαρτίου 2021.


Στη συνέχεια δόθηκαν τα βασικά μεγέθη του Κλάδου Εστίασης και συναφών επαγγελμάτων και οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, ανακοινώθηκε η απόφαση για προσφυγή στην δικαιοσύνη για την ζημιά που έχει υποστεί ο Κλάδος και προτάθηκαν τα πρώτα μέτρα στήριξης του Κλάδου κατά την.....

Μήνυμα του Μανώλη Γλυνού για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα 06.03.21

Μήνυμα  Μανώλη Γλυνού  για την  Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα 

Οι απανταχού Δωδεκανήσιοι  αύριο Κυριακή τιμούμε  την 73η επέτειο της Ενσωμάτωσης του νομού με την Ελλάδα. Δίνουμε την πρέπουσα τιμή σε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για να σπάσει η σκλαβιά,  για να γίνουν και τα Δωδεκάνησα  κομμάτι της Ελλάδος. 

Η επίσημη τελετή της Ενσωμάτωσης στις 7.3.1948, έρχεται να μας θυμίσει την διαδρομή. Να μας θυμίσει τους αγώνες που οι πρόγονοι μας έκαναν για να διατηρήσουν τον 

Στήριξη της ψυχικής υγείας που επιδεινώθηκε δραματικά από τον εγκλεισμό και τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειές του

Ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος συνυπέγραψε με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερώτηση για την ανάγκη στήριξης της ψυχικής υγείας που επιδεινώθηκε από την πανδημία και τον εγκλεισμό.

Σημειώνεται ότι η ερώτηση είχε κατατεθεί στις 3/12/2020, ο υπουργός Υγείας δεν απάντησε εντός των προθεσμιών που ορίζει ο κοινοβουλευτικός έλεγχος και η ερώτηση επανακατατίθεται.

O Δήμος Πάρου κόμβος συνεργασίας με τους επαγγελματίες του Τουρισμού για το φετινό καλοκαίρι  • Ευρεία διαδικτυακή συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021 μεταξύ του Δημάρχου Πάρου Μάρκου Κωβαίου, του Προέδρου της Τουριστικής Επιτροπής Μικέ Λεοντή, των στελεχών  της εταιρείας συμβούλων σε θέματα τουριστικής προβολής ΜΤCgroup , καθώς επίσης και εκπροσώπων των φορέων του τουρισμού του νησιού και μελών της ομάδας Επιχειρηματικής Δικτύωσης Τουριστικών Επιχειρηματιών Πάρου. 

Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν οι ενέργειες που έχουν γίνει ως τώρα για τον τουρισμό, με την αναπροσαρμογή των δράσεων στη νέα πραγματικότητα που έχει επιβάλει η πανδημία.  Εντοπίστηκαν οι ανάγκες που προέκυψαν, έγινε εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων σε ό,τι αφορά τις διορθώσεις και συμπληρώσεις ως προς την ακολουθητέα πορεία και κατατέθηκαν νέες ιδέες - προτάσεις προς αξιολόγηση και άμεση αξιοποίησή τους, με στόχο την ενίσχυση της τουριστικής δραστηριότητας του νησιού. 

Ο Δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, δήλωσε σχετικά: « Η Πάρος τα τελευταία χρόνια, και πριν από τον κορωνοϊό, εξελίσσεται σε έναν πολύ σημαντικό τουριστικό προορισμό, καταγράφοντας ρεκόρ στην τουριστική κίνηση, τις επενδύσεις στο νησί και σε παροχές υψηλής ποιότητας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος θα αποτελέσει έναν κόμβο συνεργασίας ανάμεσα στους επαγγελματίες του νησιού, την τουριστική επιτροπή και τους συμβούλους μας. Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας και θα δημιουργήσουμε έναν οδικό χάρτη για το ερχόμενο καλοκαίρι, ώστε να απολαύσει ο ταξιδιώτης χωρίς έγνοιες έναν απόλυτα αξιόπιστο και ασφαλή προορισμό. Παράλληλα, κεφαλαιοποιούμε όλη την ανοδική πορεία του χρόνου που έχει προηγηθεί, με τις επενδύσεις σε ανάπτυξη και βελτίωση των υποδομών, οι οποίες αναβαθμίζουν το τουριστικό  μας προϊόν

Για τον λόγο αυτό, καταρτίζεται ήδη από την εταιρία συμβούλων του Δήμου ειδική καμπάνια με τη χρήση εργαλείων και εφαρμογών της ψηφιακής τεχνολογίας που σύντομα θα υποβληθεί προς έγκριση και υλοποίηση εκ μέρους του Δήμου, με την ενεργό στήριξη και συμμετοχή των επαγγελματιών.

Στο τέλος της συνάντησης προέκυψε η έντονη θέληση για σύμπραξη και συνεργασία όλων των παραγωγικών δυνάμεων του νησιού, προκειμένου η Πάρος να συνεχίζει να κατέχει την υψηλή της θέση στην επιλογή ως τουριστικός προορισμός, θέση που δικαιωματικά της αξίζει.


Στήριξη του πληττόμενου επαγγελματικού κλάδου των δικηγόρων: Ο Νίκος Συρμαλένιος κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή

Ο βουλευτής Νίκος Συρμαλένιος κατέθεσε αναφορά την επιστολή-ψήφισμα του Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου, στην οποία αναφέρεται στη δεινή οικονομική και επαγγελματική θέση που έχουν περιέλθει και οι Δικηγόροι πανελλαδικά, από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα. Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι οι Δικηγόροι ανήκουν στους επαγγελματικούς κλάδους εκείνους, που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τις συνέπειες της πανδημίας, λόγω της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων και της υπολειτουργίας υπηρεσιών που άπτονται της άσκησης του

Προς έγκριση το μεγαλύτερο έργο οδοποιίας στην ιστορία των Κυκλάδων


Προς έγκριση στην προσεχή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας, έργα οδοποιίας ύψους 21.850.000 ευρώ στα νησιά των Κυκλάδων

Εισάγονται προς έγκριση στην προσεχή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 8-3-2021, οι μελέτες βελτίωσης του οδικού δικτύου των νησιών της Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων, συνολικού προϋπολογισμού: 21.850.000,00 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, οι προς έγκριση μελέτες συντήρησης οδικού δικτύου αρμοδιότητας της Περιφέρειας αφορούν τα νησιά:

Μάνος Κόνσολας: "Το Υπουργείο Περιβάλλοντος να διορθώσει τους δασικούς χάρτες, πριν η κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη"

Νέα πρωτοβουλία του Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ.Μάνου Κόνσολα για τους δασικούς χάρτες, με την κατάθεση Ερώτησης αλλά και έξι (6) συγκεκριμένων προτάσεων προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
«Η Πολιτεία πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε διορθωτικές παρεμβάσεις για τους δασικούς χάρτες στα Δωδεκάνησα όσο είναι καιρός και πριν η κατάσταση καταστεί ανεξέλεγκτη. Είχα προειδοποιήσει εγκαίρως για το μέγεθος του προβλήματος», επισημαίνει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου.
Ο κ.Κόνσολας τονίζει ότι: