slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Αλέξης Πατέλης -Το χρονικό μιας προδιαγεγραμμένης γκάφας

ΚΑΤΕΡΙΝΑ Ι. ΑΝΕΣΤΗ
Ηταν σχεδόν προδιαγεγραμμένο να συμβεί. Θα στοιχημάτιζε δε κανείς πως θα γινόταν μέσα σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, επιχειρώντας δηλαδή να μετριάσει την απώθηση που έχει το ευρύ κοινό για καθετί το ελιτίστικο, κυρίως σε επίπεδο θεσμών. Ο λόγος για την γκάφα που έκανε ο Αλέξης Πατέλης, οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού και ένα από τα πλέον προβεβλημένα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, ένας επιστήμονας που κομίζει στοιχεία νέα, ξένα με την ως τώρα γνωστή ανθρωπογεωγραφία των στελεχών που «έχουν το αυτί» του εκάστοτε πρωθυπουργού.

Φίλης: «Να επανεξεταστεί η μισθοδοσία των κληρικών- Πληρώνουμε μόνο τους χριστιανούς ιερείς»




O πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, στο πλαίσιο εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ στα Γιαννιτσά, μίλησε για ατολμία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στον πλήρη διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας.

Παράλληλα, ο κ. Φίλης τόνισε ότι «έπρεπε να δώσουμε τη μάχη να μην αναγράφεται στο Σύνταγμα πως επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η Ορθοδοξία» και χαρακτήρισε το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία «χριστιανική κατήχηση».

Ακόμη, ο Νίκος Φίλης έκανε λόγο για την ανάγκη επανεξέτασης της μισθοδοσίας των κληρικών από το κράτος «διότι δεν μπορούμε να πληρώνουμε μόνο τους χριστιανούς ιερείς και όχι τους εκπροσώπους άλλων θρησκειών».

Συρμαλένιος: Ανάγκη εμβολιασμού φοιτητών 5ου έτους Ιατρικής πριν την κλινική άσκηση


Ο βουλευτής Νίκος Συρμαλένιος καταθέτει αναφορά την επιστολή που έχουν υπογράψει 117 φοιτητές/τριες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης αναφορικά με την επανείσοδο των φοιτητών του 5ου έτους της Ιατρικής στην κλινική άσκηση. Το ΦΕΚ που ανακοινώνει την έναρξη των κλινικών ασκήσεων και λοιπών πρακτικών ασκήσεων και εργαστηρίων στα πανεπιστήμια της χώρας στις 15 Μαΐου θα έπρεπε να συμπληρώνεται και από άμεσο εμβολιασμός τους, ώστε να ξεκινήσουν εμβολιασμένοι την κλινική τους άσκηση όπως και οι συμφοιτητές τους στο 6ο έτος. Σημειώνεται ότι οι

Επίσκεψη της Κατερίνας Μονογυιού σε Νάξο, Κόρωνο, Απείρανθο και Φιλώτι

 Επίσκεψη της Κατερίνας Μονογυιού σε Νάξο, Κόρωνο, Απείρανθο και Φιλώτι Η βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Μονογυιού, επισκέφτηκε τη Νάξο για τον εορτή της Παναγίας Αργοκοιλιώτισσας. Η βουλευτής παρευρέθηκε στη μεγάλη πανήγυρις του Πανναξιακού Προσκυνήματος της Παναγίας ενώ στη συνέχεια μετέβη στον Κόρωνο. Στο πλαίσιο της επίσκεψης της στη Νάξο, η βουλευτής είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί την Απείρανθο και το Φιλώτι, όπου συνομίλησε με τους νησιώτες. Οι νησιώτες μετέφεραν τους προβληματισμούς τους στη βουλευτή, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε και για την, κατά γενική ομολογία, επιτυχημένη

Μανώλης Κεφαλογιάννης : «Αποζημιώσεις λόγω των επιπτώσεων του παγετού στους αμπελουργούς, τους δενδροκαλλιεργητές και τους παραγωγούς κηπευτικών.»

 

 


«Συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.»



Η ολοσχερής καταστροφή σε αμπελοκαλλιέργειες, αμπέλια οινοποιήσιμα και επιτραπέζια, δενδροκαλλιέργειες αλλά και κηπευτικά από τον παγετό τον περασμένο χειμώνα σε Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητείται με πρωτοβουλία της επιτροπής Γεωργίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την επόμενη εβδομάδα.

«Γαλάζια Ελευθερία»: Με «Johnson&Johnson» θα εμβολιαστούν όλοι οι κάτοικοι στα νησιά άνω των 18 σε 19 νησιά (εκτός Κρήτης) έως το τέλος Ιουνίου .Τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό με συμμετοχή Χατζημάρκου, Λιανού, Κωβαίου Σιγάλα Κουκά Λειβαδάρα


Με πληροφορίες από τα Dikaiologitika.gr
Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη εργασίας υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την Τρίτη (11/05), με θέμα τον εμβολιασμό των μονίμων κατοίκων των νησιών της χώρας (εκτός της Κρήτης) έως το τέλος Ιουνίου. Στόχος είναι όλα τα νησιά μας να μπουν στην κατηγορία «covid-free». Είναι χαρακτηριστικό πως ο εμβολιασμός των μόνιμων κατοίκων θα γίνει με το μονοδοσικό εμβόλιο της «Johnson&Johnson». Εκτός των άλλων, στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και οι Δήμαρχοι  Νάξου και Μικρών Κυκλάδων  Δημήτρης Λιανός, Δήμαρχος ,Δήμαρχος Πάρου. Μάρκος Κωβαίος,, Δήμαρχος Σαντορίνης Αντώνιος Σιγάλας, Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς  Δήμαρχος Σύρου Νικόλαος Λειβαδάρας

2,4 εκατομμύρια από ΚΑΠ για εργοστάσια αφαλάτωσης στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και σε άλλους 27 Δήμους

Με Απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών πραγματοποιήθηκε η κατανομή ποσού 2.400.000,00 ευρώ σε 28 Δήμους της Χώρας, αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη δαπανών λειτουργίας εργοστασίων αφαλάτωσης ύδατος.
Τα χρήματα προέρχονται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) των Δήμων, δηλαδή δεν αποτελούν επιπλέον οικονομική στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το Κεντρικό Κράτος.
Ο καθορισμός των κριτηρίων κατανομής του ποσού έγινε βάσει:
- του πραγματικού πληθυσμού κάθε Δήμου και
- της ονομαστικής δυναμικότητας των εγκατεστημένων σε κάθε δικαιούχο Δήμο μονάδων αφαλάτωσης.
Η κατανομή ανά Δήμο, στον Πίνακα που ακολουθεί:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον κ. Πρωθυπουργό«Επιτακτική η ανάγκη να μην εφαρμοστούν οι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια»


Η κυβερνητική πολιτική για τον περιορισμό του αριθμού των εισακτέων στα δημόσια πανεπιστήμια αναμφίβολα θα επιφέρει σημαντική αύξηση της πελατείας των ιδιωτικών Κολλεγίων, για όσους μπορούν να ανταποκριθούν στα δίδακτρα,  αλλά ταυτόχρονα και ραγδαία αύξηση των μορφωτικών ανισοτήτων.

Με τη θεσμοθέτηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, αναμένεται ότι φέτος θα μείνουν εκτός Α.Ε.Ι. 20.000 έως 30.000 υποψήφιοι σε σχέση με τη περσινή χρονιά, καθώς και ότι θα δημιουργηθούν χιλιάδες κενές θέσεις σε περιφερειακά Α.Ε.Ι. τα οποία αναμένεται να βρεθούν σε διοικητικό και οικονομικό αδιέξοδο.

Εκδήλωση – Συζήτηση Της ΝΕ Κυκλάδων: Πράσινη Ανάπτυξη Μαζί Με Τις Τοπικές Κοινωνίες – Οι Προγραμματικές Θέσεις Του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Στο πλαίσιο της πανελλαδικής παρουσίασης και συζήτησης των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η Νομαρχιακή Επιτροπή Κυκλάδων συνεχίζει τη διαβούλευση με την κοινωνία και τους φορείς της και διοργανώνει την Τετάρτη 12 Μαΐου στις 19:00 διαδικτυακή εκδήλωση – συζήτηση με θέμα:

«Περιβάλλον – Ενέργεια – Υποδομές. Πράσινη ανάπτυξη μαζί με τις τοπικές κοινωνίες.

Οι προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία».

Με προσκεκλημένους φορείς και συλλογικότητες των νησιών μας, επικοινωνούμε και συζητάμε τις προγραμματικές μας θέσεις και τις προτάσεις μας, ακούμε τις απόψεις και τις προτάσεις τους.


Τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα παρουσιάσουν οι:

Ρένα Κλαμπατσέα, καθηγήτρια πολεοδομίας και χωρικού σχεδιασμού ΕΜΠ, πρώην Γενική Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος

ΣτΕ: Το Δημόσιο θα αποζημιώνει όσους υποστούν βλάβες στην υγεία τους από εμβολιασμό

Από μια άλλη οπτική γωνία, έξω από την καθιερωμένη νομικίστικη θεώρηση των πραγμάτων, το Συμβούλιο της Επικρατείας, δέχθηκε ότι για τις τυχόν βλάβες που μπορούν να δημιουργηθούν μετά από εμβολιασμό (συμπεριλαμβανομένου και των εμβολίων για τον COVID-19) και ανεξάρτητα εάν δεν υπάρχει παράνομη πράξη γιατρού (ιατρικό λάθος), αλλά και η παρτίδα του εμβολίου δεν αντιμετώπισε πρόβλημα, πρέπει οι παθόντες να αποζημιώνονται από το Ελληνικό Δημόσιο. Έτσι, άνοιξε η πόρτα των Διοικητικών Δικαστηρίων στους ίδιους αλλά και στους συγγενείς όσων έχουν ή θα έχουν υποστεί βλάβες της υγείας τους ή ακόμη και θάνατο, μετά από εμβολιασμό κατά της COVID-19, να αξιώσουν αποζημιώσεις από το Δημόσιο.

Πώς θα ταξιδεύουμε από 14 Μαΐου σε νησιά και ενδοχώρα - Ποιοι και πότε θα χρειάζονται αρνητικό τεστ

Από την Παρασκευή αίρεται η απαγόρευση της μετακίνησης από νομό σε νομό - Τι θα γίνει με SMS και ωράριο κυκλοφορίας - Τα δύο σενάρια για τις μετακινήσεις στην ηπειρωτική και στη νησιωτική χώρα
Με γοργούς ρυθμούς γίνεται ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την επιστροφή στην κανονικότητα και την άρση του lockdown. Αν και οι μέχρι τώρα πληροφορίες ανέφεραν ότι η απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό θα γινόταν στις 15 Μαΐου κάτι τέτοιο φαίνεται να μεταφέρεται μία μέρα νωρίτερα και συγκεκριμένα από την 6η πρωινή της 14ης Μαΐου.

«Τσιπροψεκασμένη» κοινωνία


Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού έχει βρεθεί, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να βρεθεί το εμβόλιο κατά της... βλακείας. Ο Μπιλ Γκέιτς δεν έχει ανακαλύψει το σχετικό... τσιπάκι, αλλά ούτε και η τεχνολογία mRNA, μπορεί να παρέμβει δραστικά σε ένα πρόβλημα που ακόμη και η ίδια η ανθρώπινη φύση, αδυνατεί να αντιμετωπίσει…
Του Λουκά Γεωργιάδη
Ψευτόμαγκες χωρίς μάσκες, "επαναστάτες" της πλατείας που νομίζουν ότι κάνουν αντίσταση πίνονας και μη τηρώντας κανόνες που, αναίσθητοι τύποι που περιφέρουν τον... πολιτισμό τους με... βουνά σκουπιδιών σε πάρτι, βαρεμένα...

Συντάξεις: Ποιοι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις και πότε




Προ των πυλών είναι οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο θα καταβληθούν τα αναδρομικά σε όσους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη, σε δύο δόσεις. Αύξηση κατά μέσο όρο 7% (ή 50 ευρώ τον μήνα) θα λάβουν τον Ιούνιο γύρω στους 50.000 «νέους» συνταξιούχους με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, ενώ τον Ιούλιο θα λάβουν αναδρομικά 20 μηνών.

Εμβολιασμοί: Τα ποσοστά ανοσίας ανάλογα με το εμβόλιο και τη δόση

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στη χώρα μας, με τους περισσότερους να έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ μια μεγάλη μερίδα πολιτών έχει λάβει και τη δεύτερη δόση.

Τι ανοσία αποκτούμε, όμως, ανάλογα με το εμβόλιο και τις δόσεις που έχουμε λάβει; Οι ειδικοί απαντούν:

Η Αριστερά σε πολιτικό κενό -Αρθρο του Γιώργου Φλωρίδη


Μια αγαπημένη συνήθεια της ελληνικής – και όχι μόνο – Αριστεράς, ήταν να προσπαθεί να συνδεθεί με διεθνή υποδείγματα.

Οι επιλογές που προσφέρονταν διαχρονικά ήταν αρκετές και έτσι, στα πλαίσια του λεγόμενου προλεταριακού διεθνισμού, τα αριστερά κόμματα συνδέθηκαν κατά καιρούς με τη Σοβιετική Ένωση, την Κίνα του Μάο, την Κούβα του Κάστρο, την Βενεζουέλα του Τσάβες και του Μαδούρο.

Ποιο πρόσφατες, στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, υπήρξαν οι κινήσεις «αδελφικής αλληλεγγύης» των αριστερών κομμάτων του Ευρωπαϊκού Νότου, όπως του ΣΥΡΙΖΑ με τους Podemos του απελθόντος Ιγγλέσιας.

Μετά την αποτυχημένη κατάληξη όλων των παραπάνω υποδειγμάτων, οι κατά τόπους αριστερές, έχουν μείνει μετέωρες και αμήχανες, χωρίς μπούσουλα αντίληψης και πολιτικής. Και έτσι, στα πλαίσια του διεθνιστικού κενού που έχει προκύψει, η καθ' ημάς Αριστερά και ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ, ψάχνει σανίδα σωτηρίας στην οικειοποίηση νέων ιδεολογικών προτύπων σε δύο επίπεδα: στην Αμερική του νεοεκλεγμένου Προέδρου Μπάυντεν, καθώς και στους ανερχόμενους Πράσινους της Γερμανίας. Όλα αυτά, αφού προηγήθηκε σκληρή προσπάθεια εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ να συνάψει οργανικές σχέσεις με τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές, η οποία δεν απέδωσε και δεν αποδίδει επειδή τα περισσότερα Ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα βρίσκονται σε σταθερή εκλογική υποχώρηση. Έτσι, αναζητούνται «καινούργια κοσκινάκια».

Όμως, η νέα και σαφώς ευκαιριακή προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ, να στηριχθεί σε ανερχόμενα πολιτικά παραδείγματα όπως του Μπάυντεν και των Πρασίνων, βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρά ζητήματα: το πρώτο αφορά τις αβυσσαλέες πολιτικές διαφορές ουσίας ανάμεσα σε ένα λαϊκίστικο αριστερό κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον φιλελεύθερο πόλο του αμερικανικού πολιτικού συστήματος, όπως επίσης και εξίσου μεγάλων διαφορών με την κεντρώας προέλευσης οικολογία, όπως αυτή διαφαίνεται να τροφοδοτεί την βασική πολιτική των Γερμανών Πρασίνων. Βέβαια περί ορέξεως ουδέν πρόβλημα, καθότι ο καθένας μπορεί να εκθειάζει και ν' ακολουθεί τα πρότυπα που θέλει. Όμως, αυτό που τελικά δεν μπορεί να αποκρυβεί, και αυτό είναι το δεύτερο ζήτημα, είναι η αδυναμία των αναζητούντων διεθνή πρότυπα, να δώσουν μια αυτόνομη πολιτική απάντηση στα συγκεκριμένα ζητούμενα της κοινωνίας και της χώρας τους.

Να το θέσουμε ευθέως: σε συνθήκες βαθιάς αποσύνθεσης των αριστερών προτύπων και στερεοτύπων παγκοσμίως, αλλά και στην χώρα μας, η ελληνική αριστερά εξαιτίας της αδυναμίας της να συγκροτήσει πολιτικό λόγο και πράξη για τα εγχώρια διακυβεύματα, καταφεύγει σε προσπάθεια μεταφοράς πολιτικής άποψης, αλλά κυρίως αίγλης και κύρους, από ανερχόμενες διεθνώς πολιτικές τάσεις και φορείς. Όμως αυτό έχει τη μηδαμινή αξία ενός αντιγράφου και μάλιστα κακέκτυπου, όπως όλες οι αντιγραφές απέναντι στις αυθεντικές προσπάθειες.

Η Ελλάδα έχει μπροστά της ειδικά προβλήματα αναθεμελίωσης, που απαιτούν συγκεκριμένες και πρωτότυπες πολιτικές, οι οποίες εκ των πραγμάτων βρίσκονται σε απόσταση και θέτουν άλλες προτεραιότητες, σε σχέση με δύο πολύ ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία. Το ότι πρέπει να δρούμε συντονισμένα απολύτως σε συνθήκες παγκοσμιότητας, δεν αλλάζει την διαφορετικότητα των κοινωνιών και τις ξεχωριστές ανάγκες που αυτές έχουν. Τέλος, η αριστερά δεν πρέπει να ξεχνά, ότι οι εφαρμοσμένες ιδέες της περί κοινωνικής οργάνωσης έχουν αποδοκιμαστεί και ξεπεραστεί στα πλαίσια ενός κόσμου που όντως αλλάζει ραγδαία και γι' αυτό ακριβώς τον λόγο δεν χρειάζονται σήμερα, συνταγές και λύσεις ξεπερασμένων εποχών. Τις οποίες, όμως, έσπευσε να μας θυμίσει και η κ. Αχτσιόγλου, με θαυμαστή ειλικρίνεια πρέπει να ομολογήσουμε, με τη φράση «η Αριστερά δεν τα καταφέρνει σε συνθήκες κανονικότητας». Με άλλα λόγια, ότι ακόμα εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ, συγκινούνται και καθοδηγούνται από τη θέση του Μάο «μεγάλη ταραχή, υπέροχη κατάσταση». Αλλά έτσι, δεν σε σώζει κανένας Μπάυντεν και κανένας Πράσινος Γερμανός.
Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/politiki/i-aristera-se-politiko-keno?utm_medium=Social&utm_source=Twitter#Echobox=1620660939