slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΠΡΟΣ ΔΗΜ.Τ.Ο ΝΑΞΟΥ

ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΖΗΤΗΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΜΟΥ ΤΟ ΝΑΞΙΟ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΓΡΑΦΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ ΓΙΑ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ,ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΠΑΝΕΡΧΩΜΑΙ ΕΓΩ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΜΑ .ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΗΝ ΔΗΜΤΟ ΝΑΞΟΥ ΤΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ?? ΑΝ ΟΛΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝ ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΣΟΒΑΡΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΣΥΓΚΑΛΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ?ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΕ ΜΕ ΔΥΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ,ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΒΑΣΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΑ ΜΙΚΡΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΑΝΕΙ?????? ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΩ

Το τρίο μπελκάντο

Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη

Μακριά γαϊδούρα παίζουν κι είναι μεγάλοι άνθρωποι. Η Ντόρα στηρίζει τα χέρια στην αμπαρωμένη πόρτα του Μνημονίου, που ‘χει μαντρωμένους κάτι συνταξιούχους, άνεργους, βιοτέχνες κι εμπόρους, κι η Κομανέτσι της καθεστωτικής δοκού, ο πρόεδρας που τα περιστέρια ψάχνουν καλαμπόκι στο κεφάλι του, την κρατάει σκυφτός από τη μέση και το ψηλό παιδί από τη Μινεσότα παίρνει φόρα και πηδάει πάνω τους.

Τα τρία φιλαράκια. Το τρίο μπελκάντο της νεοφιλελεύθερης «ανθρωποφαγίας». Ο Γιώργος και τα εξαπτέρυγα του.

Οι τελευταίες εξελίξεις κάνανε λιανά τα κόλπα της παρέας, ακόμη και γι’ αυτούς που δεν παίρνουν χαμπάρι. Η «αφανής (πολιτική) εταιρεία» Παπανδρέου, Καρατζαφέρη, Ντόρας, βγάζει μάτι.

Κοινός στόχος της παράδοξης παρέας, να μην πάει καλά η Νέα Δημοκρατία στις αυτοδιοικητικές εκλογές και να αμφισβητηθεί ο Αντώνης Σαμαράς.

Το στρίμωγμα του Αντώνη στον Ψωμιάδη κι η συμμόρφωση του τελευταίου προς τας υποδείξεις, μετά την εγκατάλειψη του Μαρκογιαννάκη από τη φαμίλια και τα ξεκαθαρίσματα με την ‘Ελσα και μερικούς άλλους, που ορθώς δήλωσαν την νομιμοφροσύνη τους, σκόρπισαν τον κουρνιαχτό κι άφησαν την αλήθεια στο φως. Για την ‘Ελσα δε, επειδή την έχω γνωρίσει κι έχει παιδεία, χιούμορ κι ικανότητες, είχα πάντα μια απορία: θα καταλάβαινα να ακολουθούσε η Ντόρα την ΄Ελσα αλλά το να ακολουθεί η ‘Ελσα την Ντόρα είναι σόλοικο.

Ο Αντώνης με μερικές κινήσεις μάζεψε τα λουριά, η μάστιγα σφύριξε πάνω από μερικά κεφάλια και με την βοήθεια του ενστίκτου της πολιτικής επιβίωσης, όσοι έκαναν σκέψεις να ακολουθήσουν το κακοτράχαλο μονοπάτι της Ντόρας, ανέκρουσαν πρύμναν. Όπως είπε βουλευτής, που φερόταν ως υποψήφιος αποστάτης, σε φίλο μου διευθυντή εφημερίδας «ρε συ, αυτή δεν μπορεί να πείσει τον αδερφό της και θα πάω να θυσιαστώ εγώ;».

Το Φόρουμ, αδέρφια, κοντεύει να ψοφήσει, πριν καλά – καλά ξεκινήσει. Όπως είχαμε πει και παλιότερα, η πίκα και τα προσωπικά αδιέξοδα δεν είναι αιτία για να φτιάξεις κόμμα κι ούτε σοβαροί άνθρωποι σε ακολουθούν επειδή απλώς έχεις πολιτικές ζοχάδες. Άμα έχεις εσωτερικές συγκρούσεις ένεκα της ήττας, ξαπλώνεις στο ντιβάνι και λες τον πόνο σου ή πας ένα μεγάλο ωραίο ταξίδι.

Η Ντόρα ξεκίνησε την πολιτική ως κόρη του πατέρα της κι απογειώθηκε, εύλογα, ως χήρα του άντρα της. Παράλληλα βέβαια σπούδαζε στο μεγάλο σχολείο της πολιτικής ντρίμπλας που λέγεται Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αλλά δεν τα ‘παιρνε τα γράμματα. Είχε για πολλά χρόνια ελέω οικογενείας, κοινωνικής θέσης, φίλων, συμμαθητών, κολλητών, την πιο συστημική πολιτική ζωή που έζησε άνθρωπος στην Ελλάδα. Μια ζωή πρώτο τραπέζι πίστα. Βαρέθηκα στο μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής μου να την βλέπω στο MEGA να ανταλλάσσει φιλοφρονήσεις ή να «συγκρούεται», τάχα, με τον Πάγκαλο ή τον Βενιζέλο. Δεν ξέρω αν μετά πηγαίνανε για μπύρες. Μια ζωή στο καθεστωτικό θερμοκήπιο. Στη γυάλα.

Ε, ήρθε ο μπαμπέσης ο Λαός στις 29/11, πήρε την ψήφο και τις πέτρες στα χέρια του και θρύψαλλα η γυάλα. Τζάμπα τα κονέ, τζάμπα τα σχέδια, οι πόζες στον καθρέφτη για την νικητήρια δήλωση. Μετά τις «δημοσκοπήσεις» ήρθε η σκληρή αλήθεια.

Τώρα πλέον επενδύει στο όνειρο θερινής νυχτός για αποτυχία της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές, κυρίως στις περιφέρειες. Περιμένει πάνω στο κλαρί. Εκεί θα μείνει.

Η δυναμική παρέμβαση του Αντώνη στο ζήτημα του αδερφού Ψωμιάδη κι η γενική ικανοποίηση του κοινού αισθήματος έδωσε κι άλλους πόντους στον Αρχηγό της Ν.Δ., μετά την νομιμόφρονα συμμόρφωση κι άλλων φερομένων ως «διαφωνούντων». Αρχηγός με πυγμή, που ενώνει και καθοδηγεί.

Ο πρόεδρας λοιπόν, «θυγατρική» της φαμίλιας , του συστήματος της μεταπολιτευτικής παράγκας και έτερο των εξαπτερύγων της κυβέρνησης του Μνημονίου, μ’ έναν αδέξιο τρόπο κι αιτιολογίες για τα πανηγύρια, απέσυρε την στήριξη στον Ψωμιάδη, κάνοντας ένα αντιαισθητικό αλλά εξόχως αποκαλυπτικό στριπτίζ: έδειξε στους πάντες ότι μοναδικό του μέλημα είναι να πλήξει τον Αντώνη Σαμαρά, να πλήξει τη Νέα Δημοκρατία και να βάλει πλάτη στην κυβέρνηση του Μνημονίου. Στόχος του μπας και χάσει η Ν.Δ. την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Απλά πράγματα. Έτσι θα στηριζόταν ο Παπανδρέου και θα ωφελείτο και το έτερο εξαπτέρυγο που ξεροσταλιάζει στο κλαδί, για να δει την ήττα της παράταξης, που θα υπηρετούσε … «ως απλός στρατιώτης».

Για τον ευλύγιστο πρόεδρα κι ορισμένους της ηγετικής του ομάδας, το λέω ευθέως: δεν είναι ασύμβατοι με τη Νέα Δημοκρατία μόνο λόγω αναξιοπιστίας και συνενοχής με την κυβέρνηση του Μνημονίου. Είναι ασύμβατοι και για λόγους αισθητικής της δημόσιας παρουσίας και του λόγου τους. Αυτή η ψευτογκλαμουριά, η παρέλαση από μεσημεριανές και πρωϊνές εκπομπές, η αισθητική νεόπλουτου που πάει για πρώτη φορά στη Μύκονο, ανάκατα με άγιες εικόνες, πατριωτικούς δεκάρικους και γονάτισμα για να πατάει ο Γιώργος ν’ ανεβαίνει στο άλογο, φτιάχνουν ένα γκροτέσκο αχταρμά. Το ‘χουμε πει ξανά, γενικά το σύστημα της «τηλεοπτικής ολιγαρχίας» το βολεύει πολύ ο πατριωτισμός να εκπροσωπείται από ιδιόρρυθμους τύπους, από ανθρώπους εν γένει των οποίων η σοβαρότητα κι η αξιοπιστία ελέγχεται. Είναι πολύ βολικό στις δημόσιες συζητήσεις να εκπροσωπείται η πατριωτική θέση από κοσμικούς τηλεκράχτες και μαϊντανούς των μεσημεριανών εκπομπών. Κι αποφασίστε ρε αδερφέ, ποιες μέρες θα κάνετε τεμενάδες στον Κόκκαλη και ποιες θα τον κατηγορείτε;

Στις οργανώσεις τους, οι τσίλιες που κρατάει η ηγετική ομάδα του ΛΑΟΣ στον Γιώργο για το Μνημόνιο, έχει φέρει διάλυση. Γιατί οι πολλοί, οι απλοί τίμιοι άνθρωποι, που από οργή για τα χάλια της Πατρίδας, πήγαν πίσω από τον πεχλιβάνη και ζογκλέρ πρόεδρα, ζητώντας κάτι πούρο, καθαρό κι ας είναι στο 3 με 5%, ξαφνικά βρέθηκαν παρά τη θέληση τους τσανάκια του Ραγκούση και της νεοφιλελεύθερης ανθρωποφαγίας του Παπακωνσταντίνου. Λογικές λοιπόν η διάλυση, οι αποχωρήσεις.

Η πορεία είναι μοιραία. Όσοι ψήφισαν ΛΑΟΣ για λόγους διαμαρτυρίας, όσοι σοβαροί άνθρωποι αναζήτησαν από αντίδραση μια πατριωτική φωνή, έρχονται πλέον στη Νέα Δημοκρατία, αντιλαμβανόμενοι ότι η πλάτη στον Παπανδρέου, στο Μνημόνιο και στις καταστροφολογικές αντινεοδημοκρατικές ελπίδες της Ντόρας βλάπτουν σοβαρά την Πατρίδα. Αντιλαμβάνονται επίσης ότι οι χαμηλότεροι και λογικότεροι τόνοι του Αντώνη Σαμαρά δεν σημαίνουν λιγότερη πίστη, απλώς περισσότερη σοβαρότητα και συνέπεια.

Αντίστοιχα ένα μεγάλο κομμάτι του ΠΑΣΟΚ και της πατριωτικής Αριστεράς θα μετακινηθούν συν τω χρόνω, αναγνωρίζοντας την συνεπή αντιμνημονιακή στάση του Αντώνη, την ολοκληρωμένη και με σαφή χρονοδιάγραμμα πρόταση του για έξοδο της χώρας από την κρίση και το ΔΝΤ και κυρίως την γιά άλλη μια φορά στην πολιτική του σταδιοδρομία κορυφαία κι αταλάντευτη επιλογή του να ταχθεί στο πλευρό του Λαού, να υπερασπιστεί την Πατρίδα, την Εθνική Ανεξαρτησία και την ευημερία των Ελλήνων.

"Λαϊκή Συσπείρωση Νάξου & Μικρών Κυκλάδων

Ανακοινώθηκε το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου η κάθοδος στις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου του υποψήφιου συνδυασμού "Λαϊκή Συσπείρωση Νάξου & Μικρών Κυκλάδων με επικεφαλής την Ευδοκία Ψαρρά.



Η ανακοίνωση της "Λαϊκής Συσπείρωσης Νάξου & Μικρών Κυκλάδων":

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Σήμερα, 4 Σεπτεμβρίου 2010, σε σύσκεψη των μελών της Λαϊκής Συσπείρωσης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αποφασίστηκε:
1. να δοθεί στη δημοσιότητα η διακήρυξη της παράταξης για τις τοπικές εκλογές,
2. επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης και υποψήφια Δήμαρχος για το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ορίστηκε η Ψαρρά Ευδοκία,
3. εξέλεξε γραμματεία αποτελούμενη από τους:
Κορρέ Βαγγέλη
Κορρέ Νίκο
Κουτσοκέρη Νικηφόρο
Λεβογιάννη Μιχάλη
Μαργαρίτη Γιάννη
Μαρούλη Ανθούλα
Νάξος, 4-9-2010


ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

· ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

· ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ

· ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

· ΠΩΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ


ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Φίλοι και Φίλες,

Οι φετινές εκλογές στην τοπική και περιφερειακή διοίκηση συμπίπτουν με τη γενικευμένη επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι….



νέες, οι συνταξιούχοι, και γενικά η λαϊκή οικογένεια, τα λαϊκά στρώματα και οι μετανάστες από την πλουτοκρατία και τους πολιτικούς εκπροσώπους της. Μέχρι τώρα μας έβαλαν να πληρώσουμε τα κέρδη τους, τώρα μας βάζουν και πληρώνουμε την κρίση.
Αυτόν ακριβώς το σκοπό εξυπηρετεί και η τοπική διοίκηση ακόμα πιο στυγνά με τον Καλλικράτη. Η τοπική αυτοδιοίκηση (που κάποτε ξέραμε και πιθανόν να εξακολουθούν να έχουν κάποιοι στο μυαλό τους) δεν υπάρχει πια. Η Τοπική Διοίκηση γίνεται 100% τοπική κρατική διοίκηση.
Οι φετινές εκλογές είναι εκλογές ανάδειξης των οργάνων της κρατικής διοίκησης τοπικά, αφού ο «Καλλικράτης» προβλέπει η κυβέρνηση να αποφασίζει και να ελέγχει την υλοποίηση της πολιτικής της από τα τοπικά όργανα, όπως ξεκάθαρα ορίζει ο νόμος.

Υπάρχει λύση;
Ναι, υπάρχει λύση.
Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, η νεολαία, οι γυναίκες, οι μετανάστες μπορούμε να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας, δείχνοντας εμπιστοσύνη στη δύναμή μας και σε τοπικό επίπεδο. Εμείς παράγουμε τον κοινωνικό πλούτο και σε μας ανήκει. Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία-τα μονοπώλια που ιδιοποιούνται τον πλούτο που εμείς παράγουμε. Είναι παράσιτα που ζουν από τις πλάτες μας, σε βάρος των δικαιωμάτων μας, σε βάρος του περιβάλλοντος, σε βάρος των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών μας, μέρος των οποίων αποτελούν και τα ιδιαίτερα τοπικά προβλήματα.
Η λύση που προτείνουμε δεν προκύπτει επειδή η Λαϊκή Συσπείρωση Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έτσι τη θέλει ή τη φαντάζεται, αλλά τη γεννά η ίδια η ζωή, η εξέλιξη της ανθρώπινης κοινωνίας. Αποδεικνύεται από την επιστημονική μελέτη της ιστορικής εξέλιξης της κοινωνίας και στηρίζεται σ’ αυτή.

Ποιοι είμαστε

Η Λαϊκή Συσπείρωση δεν ξεκινά τη δράση της τώρα, ούτε φυσικά ο ορίζοντάς της είναι μόνο οι Τοπικές Εκλογές.
 Στη Λαϊκή Συσπείρωση συναντώνται όσοι στο προηγούμενο διάστημα αρνήθηκαν να συμβιβαστούν, επέλεξαν το δρόμο της αντίστασης στο Μνημόνιο, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, στον «Καποδίστρια», στον «Καλλικράτη», στην αντιλαϊκή θύελλα. Είναι οι ανυπότακτες δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, των προβληματισμένων, ανυπότακτων ΕΒΕ και αγροτών, του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Όλων, όσων κατανοούν ότι δεν μπορούν πια να κάτσουν με σταυρωμένα χέρια, όσων μέσα από τον αγωνιστικό συντονισμό τους φτιάχνουν μέτωπο αγώνα και στέλνουν μήνυμα ενότητας και προοπτικής για τη ζωή που μας αξίζει, για τον φιλολαϊκό δρόμο ανάπτυξης.

 Η Λαϊκή Συσπείρωση Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αποτελεί μέρος αυτού του Μετώπου. Είναι η συνέχεια, διευρυμένη και με νέα μέλη, της Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης Νάξου. Δεσμεύεται να «κατεβάσει» το μήνυμα της ελπίδας και της διεκδίκησης στις γειτονιές, στους τόπους δουλειάς, στην πόλη και τα χωριά του δήμου μας, με κατεύθυνση τόσο την άμεση διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα της ζωής της λαϊκής οικογένειας, όσο και την προετοιμασία δυνάμεων για την επιλογή και κατάκτηση ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, αποκλειστικά υπέρ του εργαζόμενου λαού.

 Στη Λαϊκή Συσπείρωση Νάξου και Μικρών Κυκλάδων συναντιόνται αγωνιστές και αγωνίστριες, που συνειδητοποιούν την ανάγκη να δοθεί η μάχη των τοπικών εκλογών, όχι σαν μια μάχη μεταξύ παραγόντων, ρουσφετολογικών δικτύων, ή ανιδιοτελών «επώνυμων» και ανεξάρτητων – ακομμάτιστων «καλών παιδιών» που νοιάζονται για τον τόπο τους, αλλά σαν μια μάχη ΠΟΛΙΤΙΚΗ, μάχη για το σύνολο των προβλημάτων της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων αγροτών, ΕΒΕ, αυτοαπασχολούμενων και της νεολαίας των Λαϊκών στρωμάτων γενικότερα.

 Στη Λαϊκή Συσπείρωση Νάξου και Μικρών Κυκλάδων συναντιόνται αγωνιστές και αγωνίστριες, που έχουν συνειδητοποιήσει ότι τα ιδιαίτερα τοπικά προβλήματα αλλά και η γενικότερη ανάπτυξη του δήμου μας είναι πολιτικά ζητήματα, αναπόσπαστα δεμένα και απορρέουν από τη γενική πολιτική κατεύθυνση της χώρας μας και αποτελούν μέρος των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών. Λύση των τοπικών προβλημάτων μεμονωμένη και ανεξάρτητη από τη γενικότερη πολιτική δεν υπάρχει.

Ο πολιτικός χαρακτήρας των τοπικών εκλογών
Είναι εξαιρετικά αποπροσανατολιστικά και επικίνδυνα τα κλισέ που ακούμε χρόνια τώρα περί ανεξάρτητων δημοτικών αρχών, «ανταρτών» που σπάνε τα κομματικά δεσμά κ.ο.κ. Είναι εξίσου επικίνδυνη η αυταπάτη και η εμμονή στο ξέκομμα των τοπικών προβλημάτων και της τοπικής ανάπτυξης από τη γενικότερη πολιτική κατεύθυνση ανάπτυξης της χώρας.
Με αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις από το 1994 μέχρι και πρόσφατα με τον «Καλλικράτη», το αστικό κράτος φρόντισε να διαλύσει τις όποιες αυταπάτες υπήρχαν για την άσκηση «ανεξάρτητων» πολιτικών, δημιουργώντας θεσμικά πλαίσια που χωράνε μόνο την ανταγωνιστικότητα, την ανταποδοτικότητα (πλήρωσε για να γίνει ή να έχεις…), την εμπορευματοποίηση και γενικώς τις αρχές του Μάαστριχτ, της Λισσαβόνας κλπ. Σε κανένα δήμαρχο, ή δημοτικό σύμβουλο πλέον δεν «επιτρέπεται» να αγνοήσει αυτές τις αρχές, τους όρους και τις προϋποθέσεις που βάζουν που ουσιαστικά συνιστούν τη στρατηγική των μονοπωλίων.

α) Η ρίζα του κακού
Ποια είναι η στρατηγική των μονοπωλίων; Αύξηση της δύναμής τους με τη συγκέντρωση όλο και περισσότερων κερδών, όλο και περισσότερων κεφαλαίων σε όλο και λιγότερα χέρια. Αυτό φέρνει τα μονοπώλια σε κόντρα μεταξύ τους (ανταγωνιστικότητα τη λένε). Οι κόντρες μεταξύ των μονοπωλίων έχουν δημιουργήσει μια αγέλη λύκων που μονόδρομος για να επικρατήσει ο ένας απέναντι στον άλλο είναι ένας: να αυξάνουν συνέχεια τα κέρδη τους.
Την αύξηση των κερδών τους μπορούν να την πετύχουν μόνο με ακόμα μεγαλύτερο χτύπημα των μισθών και των μεροκάματων των εργαζομένων, τη μείωση του προσωπικού που απασχολούν, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την νόμιμη απαλλαγή τους από το μερίδιο των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλουν για τους εργαζόμενους, από την είσπραξη από τον κρατικό μηχανισμό με διάφορους τρόπους ζεστού χρήματος, από την επέκταση των επενδύσεών τους σε νέους τομείς που μέχρι σήμερα δεν είχαν βάλει χέρι π.χ. Δημόσιες επιχειρήσεις, ακόμα και σε τομείς που ήταν μέχρι πρόσφατα αποκλειστική ευθύνη του δημοσίου και παρέχονταν «δωρεάν», όπως παιδεία, υγεία, πρόνοια. Αυτές τις κατευθύνσεις συμφωνούν τα μονοπώλια όλης της Ευρώπης, μαζί και τα ελληνικά, με τις διάφορες συνθήκες της ΕΕ μέσω των πολιτικών τους εκπροσώπων. Αυτές τις κατευθύνσεις νομοθετούν και εξειδικεύουν με μέτρα, νόμους και θεσμούς σε επίπεδο χώρας οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι μέσω των διάφορων κομμάτων τους (παλαιότερων ή νεότερων που δημιουργούν για να επιβιώσουν).
Αυτόν ακριβώς το σκοπό (χωρίς παρεκκλίσεις - χωρίς να αφήνουν κανένα από τα περιθώρια που άφηναν κάποτε) υπηρετούν και οι αλλαγές και οι αλλεπάλληλες μεταρρυθμίσεις στην παλιότερα γνωστή Τ.Α. από το 1994 μέχρι σήμερα. Με τον Καποδίστρια χτες και με αποκορύφωμα τον Καλλικράτη σήμερα έπαψε να υπάρχει Τ.Α.
Σκεφτείτε:
• που πέρασαν πρώτα οι εργασιακές σχέσεις-λάστιχο (δημιουργώντας όμως άκαμπτους πελατειακούς μηχανισμούς με αποτέλεσμα τη φθορά των συνειδήσεων και την υφαρπαγή ψήφων, την καλλιέργεια του ατομισμού);
• Αλήθεια, κάθε πότε και πως πληρώνονται οι λεγόμενοι έκτακτοι στους δήμους;
• Με τι σχέση εργασίας απασχολείται το προσωπικό της βοήθειας στο σπίτι, των κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, των ΚΑΠΗ;
• με τι συμβάσεις, πότε και πώς πληρώνονται οι εργαζόμενοι στους εργολάβους;
• Γιατί τα προβλήματα συνεχώς οξύνονται και ο κόσμος διαμαρτύρεται ότι δεν έγινε τίποτα;
• Γιατί αυτές οι μεταρρυθμίσεις στην τοπική διοίκηση που παρουσιάζονται σαν καινοτομία στην Ελλάδα έχουν εφαρμοστεί εδώ και μερικά χρόνια στις ευρωπαϊκές χώρες και μάλιστα με οδυνηρές συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα;

β) Ο ρόλος και οι συνέπειες του Καλλικράτη

Το ρόλο του Καλλικράτη αποκάλυψαν περίτρανα οι δηλώσεις τόσο του Πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου όσο και του Υπουργού κ. Ραγκούση ότι ο Καλλικράτης αποτελεί βασικό πυλώνα του συμφώνου ανταγωνιστικότητας, σταθερότητας και ανάπτυξης της χώρας. Δηλώσεις βεβαίως που αμέσως καταχωνιάστηκαν και εξαφανίστηκαν από τους μηχανισμούς προπαγάνδας της αστικής εξουσίας.
Ο «Καλλικράτης» έρχεται σαν φυσική συνέχεια και ολοκλήρωση των προηγούμενων διοικητικών μεταρρυθμίσεων που διαμορφώνουν το λεγόμενο κράτος-στρατηγείο, που με βραχίονες τους νέους δήμους και περιφέρειες, θα δέσει στο άρμα της αντιλαϊκής ανάπτυξης που προωθούν τις τοπικές κοινωνίες. Θέλουν να λειτουργήσει ως μοχλός χειραγώγησης των τοπικών κοινωνιών. Ο «Καλλικράτης» είναι ένα εργαλείο προς την κατεύθυνση της ακόμα μεγαλύτερης διάλυσης σε βάθος και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων και των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου. Γι’ αυτό φέρνει στις τοπικές κοινωνίες:
• εμπορευματοποίηση Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας με τη μεταφορά στις περιφέρειες και τους δήμους της αρμοδιότητας του κράτους στην εκπαί¬δευση, στην Υγεία, στην Πρόνοια. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη υποβάθμιση των κοι¬νωνικών παροχών, κατακερματισμό του ενιαίου χαρακτήρα τους και διάλυση τους, μετακύλιση του κόστους λειτουργίας τους στο λαό. Θα οδηγήσει ακόμα και στο κλείσιμο σχολείων, Κέντρων Υγείας, νοσοκομείων, θα μειωθεί τραγικά η δυνατότητα της λαϊκής οικογένειας στη φροντίδα της για τα παιδιά, τις αρρώστιες, αφού η ποσότητα και η ποιότητα αυτών των αγαθών θα εξαρτάται από την οικονομική της κατάσταση. Οι μαθητές θα κατηγοριοποιούνται και θα πηγαίνουν σε σχολεία με βάση την οικονομική τους θέση. Με λίγα λόγια μετακυλύουν το κόστος των κοινωνικών υπηρεσιών στο λαό, ώστε να μπορούν να δώσουν μεγαλύτερο κομμάτι του κρατικού προϋπολογισμού στο μεγάλο κεφάλαιο. Ταυτόχρονα, σπάνε τον ενιαίο χαρακτήρα αυτών των υπηρεσιών με τραγικές συνέπειες για το λαό: για παράδειγμα ένα σχολείο, ή ένα Κέντρο Υγείας, θα λειτουργεί όσο του το επιτρέπουν οι χορηγοί του, ή το πορτοφόλι του δημότη και όχι με βάση τις αντικειμενικές ανάγκες των εργαζόμενων για μόρφωση, ή υγεία.
 Μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση του περιβάλλοντος και ιδιωτικοποίηση των υποδομών ,
 υπερφορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων,
 ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας,
 απορρύθμιση εργασιακών σχέσεων, επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας
 δήμους Α.Ε. που θα λειτουργούν πλήρως ως επιχειρήσεις, βλέπε δηλαδή «έργα που βγάζουν τα λεφτά τους».
 εξασφαλίζει στους μεγάλους επιχειρηματίες την χωρίς εμπόδια εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου, την αλλαγή χρήσης γης στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης» και των ήπιων μορφών ενέργειας (ανεμογεννήτριες, φωτοβολ-ταϊκά κ. ά).
 Η νέα διοικητική δομή, θα οξύνει την ανισότητα των περιφερειών της χώρας, θα εντείνει την ερήμωση στην ύπαιθρο (χαρακτηριστικό πρόβλημα της περιοχής μας),
 θα οδηγήσει στη δραστική περικοπή της κρατι¬κής χρηματοδότησης και των αναγνωρισμένων οφειλών προς την Τοπική Διοίκη¬ση.
Επομένως ο Καλλικράτης είναι η ένταξη της τοπικής διοίκησης στη διάρθρωση των απαραίτητων διοικητικών μεταρρυθμίσεων του κρατικού μηχανισμού ώστε να εξυπηρετηθούν οι άξονες της κυβερνητικής πολιτικής, όπως τις έχουν συμφωνήσει με την ΕΕ και το κεφάλαιο (ντόπιο και ξένο). Αποτελεί το χέρι βοήθειας για την εφαρμογή του κατάπτυστου μνημονίου, των εργασιακών ανατροπών και του πετσοκόμματος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και όλων όσων έχουν από κοινού υπογράψει στην ΕΕ προκειμένου να διευκολυνθούν οι επενδύσεις του μεγάλου κεφαλαίου χωρίς να θιχτεί στο ελάχιστο, αντίθετα να εξασφαλίσει ακόμα μεγαλύτερα κέρδη. Αποτελεί το εργαλείο δηλαδή που υποθηκεύει το μέλλον των ανθρώπων των λαϊκών στρωμάτων των τοπικών κοινωνιών στην πολιτική των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.
Γι’ αυτό εμείς λέμε ότι η τοπική διοίκηση και οι τοπικές εκλογές είναι ζήτημα βαθιά πολιτικό.
Όλοι καλούνται να πάρουν θέση στο βαθιά πολιτικό δίλλημα: με τα μονοπώλια ή με το λαό;
γ) Η στάση των άλλων δυνάμεων για τον Καλλικράτη

Αν κάποιος ενημερωνόταν για τον «Καλλικράτη» μόνο από τις θέσεις και τις ανακοινώσεις των αιρετών και των υποψήφιων δημάρχων στην περιοχή μας και του νομού μας, και από τους προπαγανδιστές φυσικά αυτής της μεταρρύθμισης, θα σχημάτιζε την εικόνα ότι πρόκειται απλώς για ένα «συμμάζεμα» των διοικητικών μονάδων με ταμπακέρα τα όρια των νέων δήμων (ποιος ενώνεται με ποιον), άντε και τους πόρους. Ότι εξασφαλίζει τη διαφάνεια και βάζει φραγμό στην κακοδιαχείριση και κατασπατάληση των οικονομικών.

Αυτό βολεύει εξαιρετικά τόσο την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όσο και τα υπόλοιπα κόμματα που αρχικά στήριξαν το «πείραμα της αποκέντρωσης» και μετά είτε άλλαξαν ξαφνικά γνώμη χωρίς όμως να αναδεικνύουν την ουσία του προβλήματος (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ), είτε ακόμα χειρότερα επέμειναν στην αναγκαιότητα μιας καλύτερης εκδοχής του «Καλλικράτη» (ΝΔ – ΛΑΟΣ).
Όλοι μαζί αποκρύπτουν τον βαθιά πολιτικό και αντιλαϊκό χαρακτήρα του Καλλικράτη και των τοπικών εκλογών. Αποκρύπτουν το ουσιαστικό δίλημμα που μπαίνει: με τα μονοπώλια ή με το λαό;
Το φιλομονοπωλιακό δρόμο έχουν επιλέξει οι αιρετοί στην τοπική διοίκηση, που ανεξαρτήτως κρυφής, ή φανερής κομματικής ταυτότητας, αρνήθηκαν να συγκρουστούν με τις αντιλαϊκές πολιτικές, αρνήθηκαν να συμπορευτούν με το λαϊκό κίνημα και πολύ περισσότερο έγιναν «μικροί» διαχειριστές της αντιλαϊκής πολιτικής

Τα προβλήματα του δήμου μας

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στο δήμο μας;
Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε.
• Ευκαιριακή, εποχιακή απασχόληση και υποαπασχόληση, ανεργία
• Περιορισμός των κατασκευών μόνο στον τομέα της οικοδομής οικιών, μαζική ανεργία οικοδόμων
• Καταστροφή της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της αλιείας γενικότερα, καμιά κατοχύρωση του αγροτικού εισοδήματος και υπερχρέωση των αγροτικών νοικοκυριών
• καταχρεωμένα στις τράπεζες με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τα λαϊκά μας νοικοκυριά, οι μικροεπιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενοι των νησιών μας.
• Έλλειψη αξιοποίησης ορυκτού πλούτου ή στις περισσότερες περιπτώσεις άναρχη και καταστροφική εκμετάλλευσή του με απαράδεκτες συνθήκες εργατών και απολύσεις
• Άναρχη ανάπτυξη του τουρισμού με παράλληλη καταστροφή των παραλιών και των παραθαλάσσιων περιοχών, χωρίς την απαραίτητη υποδομή
• Ερήμωση χωριών, αποτέλεσμα του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας μας γενικότερα και των νησιών μας, βασικά για λόγους βιοποριστικούς, συγκοινωνίας, κατάστασης υγείας και παιδείας.
• Μετατροπή της πολιτιστικής, ιστορικής, αρχαιολογικής μας κληρονομιάς καθώς και του φυσικού κάλλους του τόπου μας σε «κράχτη» ενός κακώς εννοούμενου τουρισμού. Χωρίς καμιά συστηματική και ουσιαστική προστασία με επόμενο βήμα την παραχώρηση τους στους ιδιώτες
• συγκοινωνίες ακτοπλοϊκές και εσωτερικές ουσιαστικά ανύπαρκτες, ιδιαίτερα το χειμώνα, και πανάκριβες.
• Έλλειψη σύγχρονων υποδομών και υπηρεσιών (λιμάνια ή λιμάνι, δρόμοι, βιολογικούς καθαρισμούς, καθαριότητα, απορρίμματα, ) ή όπου υπάρχουν δεν καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες ή υπολειτουργούν
• Ανύπαρκτη υδρευτική και αρδευτική πολιτική ή ημίμετρα και προχειρότητα. Καμιά προστασία των υδάτινων πόρων.
• Υγειονομική και νοσοκομειακή περίθαλψη που πάσχει και νοσεί
• Κατάσταση σχολικών κτιρίων απερίγραπτη, σχολικές μονάδες σε ακατάλληλους ενοικιασμένους χώρους. Κλείσιμο ΙΕΚ , μελλοντικά κλείσιμο κι άλλων σχολείων, οικτρή οικονομική κατάσταση σχολικών μονάδων, παραγοντισμός για την επίλυση αυτονόητων αναγκών των σχολείων, έλλειψη παιδικών σταθμών, Κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών…
• Έλλειψη προστασίας του περιβάλλοντος, υποβάθμισή του και σύντομα ουσιαστική καταστροφή του με την άναρχη οικοδόμηση, υπερεκμετάλλευση , με την αλλαγή χρήσης της γης - εμπορευματοποίηση της γης στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης» και των ήπιων μορφών ενέργειας
• Χρόνια τώρα έχουν χτυπήσει την πόρτα μας τα ναρκωτικά , χωρίς καμιά πολιτική κατά των ναρκωτικών και προστασία της νεολαίας μας.

Η πρότασή μας

Οι κάτοικοι των νησιών μας χρειάζονται μια τέτοια ανάπτυξη που θα έχει κριτήριό της και στόχο της την κάλυψη όλων των σύγχρονων και συνεχώς διευρυνόμενων αναγκών τους. Αναγκών που προκύπτουν και θα συμβαδίζουν με τις δυνατότητες που παρέχει σήμερα η παραγωγή αγαθών, η επιστήμη, η τεχνολογία και όχι από τη σύγκριση της ζωής μας με τη ζωή των παππούδων και προπαππούδων μας. Δεν κάνουμε το πικρό γλυκό. Ζητάμε ότι μας ανήκει. Οι σημερινές ανάγκες σημαίνουν σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους με αξιοπρεπές εισόδημα. Πλήρη εργασιακά-ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Δωρεάν και δημόσια υγεία, παιδεία και κοινωνική πρόνοια για όλους ανεξαιρέτως. Ελεύθερο χρόνο για την οικογένεια, για πολιτιστικές, αθλητικές, μορφωτικές, κοινωνικές δραστηριότητες, για την ενασχόληση με τα κοινά, για διακοπές. Φτηνές, τακτικές και ασφαλείς συγκοινωνίες και μεταφορές χειμώνα-καλοκαίρι. Ενιαίο δημόσιο φορέα σε τομείς όπως η ακτοπλοΐα, η ενέργεια, τηλεπικοινωνίες…
Πρέπει να γίνουν υποδομές που αφορούν ταυτόχρονα την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και την καθημερινότητα στους τόπους κατοικίας. Χρειάζονται πολιτικές που θα στηρίζουν και θα στηρίζονται στη λαϊκή οικογένεια, που θα υποστηρίζουν τον εργαζόμενο, τον αγρότη, το μικρομεσαίο επαγγελματία, τις νέες-τους νέους, τις γυναίκες, τις μητέρες, τους ηλικιωμένους, ενιαία ντόπιους και μετανάστες.

Η ανάπτυξη στο δήμο μας δεν μπορεί να εξακολουθήσει να γίνεται μονόπλευρα και εδαφικά και άναρχα. Χρειάζεται αρμονική ανάπτυξη σε όλους τους τομείς, σε όλες τις γεωγραφικές του ενότητες παίρνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και δυνατότητες κάθε τομέα και γεωγραφικής ενότητας, αξιοποιώντας και στηρίζοντας κάθε παραγωγική δυνατότητα και κλάδο και εξασφάλιση αυτού που λέμε ποιότητας ζωής. Σ’ αυτή την κατεύθυνση θα δώσουμε σύντομα στη δημοσιότητα εξειδικευμένες προτάσεις για κάποια βασικά προβλήματα.

Ο τόπος μας έχει τις προϋποθέσεις και τη δυνατότητα για μια τέτοια ανάπτυξη όχι μόνο για τους κατοίκους του αλλά συμβάλλοντας ταυτόχρονα και στην οικονομία της χώρας μας. Η οικονομία του τόπου μας είναι αδιάρρηκτα δεμένη με την οικονομία της χώρας μας γενικότερα. Είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Χρειάζονται κεντρικό σχεδιασμό με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες και την κάλυψή τους.

Φίλοι και φίλες,
η κατάσταση είναι αναστρέψιμη για τα λαϊκά στρώματα και στο Δήμο μας και γενικότερα. Αρκεί να αλλάξει ο συσχετισμός σε βάρος των δυνάμεων που είτε κυβέρνησαν αντιλαϊκά είτε άσκησαν αντιλαϊκή διοίκηση τοπικά ή δέχτηκαν όλα αυτά παθητικά!
Τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τον τόπο μας δεν είναι αποτέλεσμα άστοχων χειρισμών ή ανικανότητας κάποιων προσώπων ούτε έχει να κάνει με το αν τα πρόσωπα της διοίκησης είναι ή θα είναι φρέσκα ή άφθαρτα, οργανωμένα, ενταγμένα, ανένταχτα ή ανεξάρτητα όπως μερικοί ισχυρίζονται.
Η δράση στην τοπική διοίκηση είναι αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών των προσώπων αυτών. Η οποιαδήποτε στάση στα κοινά είναι πολιτική πράξη. Το ενδιαφέρον, η αδιαφορία, η συμμετοχή, η αποχή, η ένταξη, η οργάνωση, η «αυτονομία»…είναι πολιτική πράξη. Το θέμα είναι αν η πολιτική στάση του καθενός οδηγεί και ανοίγει το δρόμο που εξυπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα επομένως και την τοπική κοινωνία ή ηθελημένα ή αθέλητα, συνειδητά ή από άγνοια με την πρακτική του τα αντιστρατεύεται.
Χρειάζεται όμως αγώνας. Αγώνας χαμένος είναι ο αγώνας που δεν έγινε.
Γι’ αυτό εμείς λέμε ότι ο λαός θέλει δίπλα του αγωνιστές
• ασυμβίβαστους και όχι αγωνιστές στα λόγια,
• που λένε τα πράγματα με το όνομά τους,
• που στέκονται και θα στέκονται με οποιοδήποτε κόστος κοντά του
• που παλεύουν σταθερά και αταλάντευτα γι΄ αυτόν και όχι κατά πώς φυσάει ο άνεμος ή πατώντας σε δυο βάρκες
• που μπορεί να τους έχει εμπιστοσύνη
• που θα τον ενημερώνουν και θα παλεύουν μαζί του,
• που του φωνάζουν τη μεγάλη αλήθεια ότι επιβάλλεται να αντιδράσει ο ίδιος οργανωμένα, συστηματικά και με συνέχεια για μια άλλη εξουσία που θα έχει κέντρο τα δικά του συμφέροντα, ότι αν δεν περάσει ο ίδιος οργανωμένα στην αντεπίθεση μαζί με τις ταξικές δυνάμεις, αν δεν υπερασπίσει τα δικά του συλλογικά συμφέροντα δεν υπάρχει άλλη διέξοδος υπέρ του.

Ξέρουμε ότι μαζί μας δεν μπορούν να συμφωνήσουν αυτοί που μοναδικό τους στόχο έχουν πώς να αυγατίσουν τα κέρδη τους καθώς και τα στελέχη τους, αδιαφορώντας για κάθε τι άλλο. Μαζί μας δε θα συμφωνήσουν τα στελέχη των κομμάτων που εφαρμόζουν και στηρίζουν αυτή την αδιέξοδη για το λαό πολιτική και όσοι εξακολουθούν άκριτα, χωρίς προβληματισμό, να είναι μέλη αυτών των κομμάτων παραγνωρίζοντας αυτό που βιώνουμε.

Απευθυνόμαστε:
σε σένα βιοπαλαιστή και βιοπαλαίστρια, σε σένα νέε και νέα, σε σένα συνταξιούχε, σε σένα μετανάστη που ζεις στο πετσί σου τις συνέπειες αυτής της πολιτικής, που ζεις στην ανασφάλεια και στο άγχος, που ζητάς μια ανάσα ζωής, σε σένα που ενώ παράγεις τον πλούτο σε καταδικάζουν στη φτώχεια και στην ανέχεια.

Σε καλούμε :
Αυτό που σου λέει η καρδιά και το μυαλό σου να το κάνεις και πράξη.

Σε καλούμε να μας στηρίξεις, να αγωνιστείς μαζί μας για όλα όσα δικαιούσαι.
Είναι η μόνη Λύση!

Ανακοίνωση υποψηφιότητας απο τον Ιάκωβο Β. Γιακουμή


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

3 Σεπτεμβρίου 2010



«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΑΞΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ»

Η χώρα μας αντιμετωπίζει μία πολυεπίπεδη κρίση, η οποία είναι αποτέλεσμα κατεστημένων νοοτροπιών ενός κράτους που δεν σέβεται τον εαυτό του, καθώς και αντιλήψεων και πρακτικών που οδήγησαν σε έντονα φαινόμενα διαφθοράς και ατιμωρησίας. Άμεσα αποτελέσματα της κρίσης είναι η στρεβλή οικονομική ανάπτυξη προς όφελος των ολίγων και η κοινωνική και οικονομική αδικία, που παράγει ανισότητα και επιβολή του νόμου και της θέλησης του ισχυρού και όχι δικαιοσύνη για όλους.

Τώρα είναι η ευκαιρία για τις υγιείς .....






δυνάμεις του τόπου και κυρίως για τους νέους ανθρώπους να μετεξελιχθούν από θύματα μίας κρίσης, για την οποία δεν ευθύνονται, σε φορείς του νέου και του προοδευτικού. Η συμμετοχή μας σε αυτή την δύσκολη περίοδο και μόνο αυτή μπορεί να κάνει την διαφορά και να αλλάξει πορεία σε μία κατά τα άλλα βαλτωμένη κοινωνία. Η μεμψιμοιρία και η παθητική αδιαφορία απέναντι στην αναξιοκρατία, την υποαπασχόληση και την οικονομική ύφεση δεν είναι η λύση. Λύση είναι η συμμετοχή με όλες μας τις δυνάμεις, τις ιδέες και την διεκδικητικότητα που διαθέτουμε, και από κάθε δυνατό μετερίζι, ώστε η χώρα και οι νέες γενιές να βγουν κερδισμένες από αυτήν την δύσκολη περίοδο. Μόνον έτσι μπορούμε να χαράξουμε μία αναπτυξιακή πορεία που θα σέβεται πρωτίστως τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και στην συνέχεια το περιβάλλον και τον πολιτισμό μας.
Με τις σκέψεις αυτές κατά νου, αποφάσισα να συμμετάσχω στα κοινά της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων, αποδεχόμενος την πρόταση του νυν Δημάρχου Νάξου κ. Νίκου Μαράκη για συμπαράταξη όλων μας προς την κατεύθυνση της ισόρροπης ανάπτυξης του συνόλου της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων, κατερχόμενος στον πολιτικό στίβο ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του.
Όραμα και απαίτησή μου είναι να αλλάξουμε ταχύτητα (και σε μερικές περιπτώσεις οπτική) για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την πατρίδα μας. Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων των νησιών μας με ότι αυτό συνεπάγεται για την βελτίωση των υποδομών (δρόμοι, λιμάνι, αεροδρόμιο), των υπηρεσιών υγείας και παιδείας και των δυνατοτήτων αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου (πολιτισμός, αθλητισμός, παράδοση) σε συνδυασμό με την βελτίωση του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος (χωροταξία, διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων, ανακύκλωση) είναι η προτεραιότητά μου και ο λόγος εμπλοκής μου με τα κοινά των νησιών μας.
Βιογραφικά στοιχεία μου μπορούν να βρεθούν στο προσωπικό μου ιστοχώρο (blog): yakoumis.blogspot.com και στην σελίδα μου στο facebook(http://www.facebook.com/home.php?#!/profile.php?id=1557200314). Οι ιστοσελίδες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως διαδικτυακοί χώροι ανταλλαγής απόψεων και προβληματισμού για τα θέματα που απασχολούν τους κατοίκους των νησιών μας.
Στοιχεία επικοινωνίας:
Ιάκωβος Β. Γιακουμής
Απεράθου Νάξου
Τηλέφωνο: 6936602700
E-mail: yakoumis@igvp.gr