slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Γιώργος Χατζημάρκος: «Ας γίνουμε όλοι φορείς της ελπίδας, μέρος του αγώνα» Αναστάσιμο μήνυμα του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου

Αγαπητές συμπατριώτισσες, αγαπητοί συμπατριώτες 

Το φετινό Πάσχα μας βρίσκει για δεύτερη  συνεχή χρονιά σε συνθήκες πανδημίας. Ποτέ άλλοτε οι μέρες αυτές δεν είχαν τόσο βαθείς και ισχυρούς συμβολισμούς, αλλά και τη  δύναμη να μετουσιώσουν σε ελπίδα τον εύλογο φόβο που γεννά η ιστορικών διαστάσεων πρόκληση που ζούμε.

Η πρωτοφανής υγειονομική κρίση που χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, μας αιφνιδίασε και διαμόρφωσε πρωτόγνωρες συνθήκες για όλους μας. Είναι ο πόλεμος στον οποίον, δεν έχουμε καμία άλλη επιλογή, παρά να βγούμε νικητές. 

Στον χρόνο που πέρασε, δώσαμε μάχες για να κρατήσουμε  αυτήν την ελπίδα ζωντανή. Και τώρα που άρχισε να φέγγει στο βάθος του ορίζοντα,  μας  δείχνει  ότι η Ανάσταση δεν αργεί. 

Απαγόρευση Κυκλοφορίας σε οδούς της Χώρας Νάξου

 

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, κατόπιν διαπίστωσης φαινομένων συνωστισμού στο παραλιακό μέτωπο της Χώρας καθώς και στις οδούς Α. Πρωτοπαπαδάκη και Σ. Παπαβασιλείου, που συγκεντρώνουν έντονη εμπορική δραστηριότητα, αποφάσισαν τη λήψη άμεσων κυκλοφοριακών μέτρων ενόψει της περιόδου του Πάσχα, όπου τα φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν.

Τα παρακάτω προτεινόμενα μέτρα αποσκοπούν στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, με την απόδοση περισσότερου χώρου στους πεζούς, νωρίτερα από τα προηγούμενα έτη, λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών που βιώνουμε εξαιτίας της πανδημίας, παρέχοντας τη δυνατότητα χρήσης των οδών σε .....

Καμία εμπλοκή της ΟΝΕΧ στην περιβαλλοντική μελέτη για το λιμάνι της Σύρου

SYSPEIRWSH.jpg
ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 

Την ίδια ώρα που η Περιφερειακή Αρχή αμφισβητεί την αξιοπιστία του αποτελέσματος προηγούμενου ελέγχου ρύπανσης στο λιμάνι της Σύρου, για λόγους μη πιστοποίησης  της εταιρείας που τον διενήργησε, έρχεται τώρα και προτείνει ως χρηματοδότη της περιβαλλοντικής μελέτης για το λιμάνι την εταιρεία ΟΝΕΧ, που λόγω της δραστηριότητάς της με ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες είναι και η ίδια ελεγχόμενη.

Πόσο διασφαλίζεται με αυτές τις ενέργειες η αμεροληψία στον έλεγχο της ρύπανσης του λιμανιού και το ενδεχόμενο εκπτώσεων σε ζητήματα όπως η ασφάλεια και η προστασία του περιβάλλοντος;

Ερωτήματα προκαλεί και η μέχρι σήμερα αδράνεια της Περιφερειακής Αρχής ως προς την έκβαση και τα αποτελέσματα της πρώτης αυτοψίας που έγινε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 , όταν λήφθηκαν δείγματα από το Λιμεναρχείο Σύρου.

Η κατ' επανάληψη εκ μέρους του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων ταύτιση των συμφερόντων των εργαζομένων στο Ναυπηγείο με εκείνα του εργοδότη και της επιχείρησης που εκμεταλλεύονται τη ναυπηγική υποδομή του νησιού, λειτουργεί στην πραγματικότητα ως συγκάλυψη των ευθυνών της εταιρείας απέναντι στους ίδιους τους εργαζόμενους, αλλά και συνολικά στο λαό της Σύρου.  

Καλούμε την Περιφέρεια να δημοσιοποιήσει τη μεθοδολογία και τα αποτελέσματα της πρώτης αυτοψίας.

Καμία εμπλοκή ιδιώτη σε οποιονδήποτε μελλοντικό έλεγχο για ενδεχόμενη ρύπανση στο λιμάνι της Σύρου.

29/04/2021 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΧΩΡΙΚΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΤΗ

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού του Μιλάνο BIT, που θα διεξαχθεί 9-11 Μαΐου 2021, πραγματοποιήθηκε σήμερα, 29-04-2021, η Ψηφιακή Έκθεση Τουρισμού με τίτλο: «Επανεκκίνηση του Τουρισμού από την Ιταλία στην Ελλάδα».
Η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού BIT είναι μία από τις πιο σημαντικές τουριστικές εκθέσεις στην Ευρώπη με παγκόσμια απήχηση που συγκεντρώνει τους μεγαλύτερους τουριστικούς πράκτορες της Ιταλίας, εκπροσώπους ταξιδιωτικών γραφείων αλλά και μεμονωμένους ταξιδιώτες.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, κ. Γιώργος Λεονταρίτης, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου παρουσίασε την ετοιμότητα των νησιών μας να υποδεχθούν τους ταξιδιώτες με ασφάλεια, καθώς το Νότιο Αιγαίο αποτελεί κραταιό πρωταγωνιστή του τουρισμού στην Ελλάδα με τα ιδιαίτερου φυσικού κάλλους νησιά της να αποτελούν έναν από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς παγκοσμίως.
Σε σχετική δήλωσή του, ο κ. Λεονταρίτης ανέφερε:

Μανώλη Γλυνού: Η Ανάσταση του Κυρίου να μεταλαμπαδεύσει σε όλα τα νησιά μας την ελπίδα, την αγάπη και το φως!

Η μεγάλη γιορτή της Ανάστασης του Κυρίου είναι πλέον προ των πυλών. Το Άγιο φως θα μεταλαμπαδεύσει παντού τη ζωή την αγάπη την αισιοδοξία τη χαρά και την ελπίδα.

Μπορεί για  δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, να γιορτάσουμε το Πάσχα σε  δύσκολες συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας όμως,  εμείς οι νησιώτες ξέρουμε από δυσκολίες  και για άλλη μια φορά θα βγούμε νικητές. Με αισιοδοξία, χαρά απεριόριστες   αντοχές και ελπίδες θα φθάσουμε στην κορυφή. 

ΕΛΛΕΤ Αφόρητο πλήγμα για τον Ελληνικό πολιτισμό με διεθνή διασυρμό της χώρας

 Σύμφωνα με εκτενή δημοσιεύματα στον Τύπο, η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οριακή  πλειοψηφία μιας και μόνης ψήφου, τουτέστιν 13 έναντι 12, έκρινε νόμιμη την απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού για απόσπαση και επανατοποθέτηση των σημαντικότατων αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στο Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης. Αποτελεί σεβαστή δικαστική απόφαση όσον αφορά το διατακτικό της αλλά συνάμα αφόρητο πλήγμα για το πολιτισμικό κύρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, πολύ δε περισσότερο για τον ίδιο τον ελληνικό πολιτισμό.

Ευχές από Κοινότητα Κορώνου Νάξου: Καλή κι ευλογημένη Αγία Ανάσταση.

Παναγία Αργοκοιλιώτισσα


ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σύρου: «Μητέρα των μαχών» ο αγώνας ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο

 Ενόψει της εργατικής Πρωτομαγιάς, δεν μπορούμε να ξεχνάμε πως τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα κατοχυρώθηκαν με μεγάλους αγώνες και θυσίες του εργατικού κινήματος. Εκφράζουν τις θεμελιώδεις αξίες της Ισότητας, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας.

Η εργασία αποτελεί πεδίο που αναδεικνύεται με σαφήνεια η διαχωριστική γραμμή με τον νεοφιλελευθερισμό και τη δεξιά πολιτική. Αποτελεί πεδίο μάχης ιδεών, πολιτικών και συμφερόντων ανάμεσα σε δύο εκ διαμέτρου αντίθετους κόσμους και αντιλήψεις, πεδίο ταξικού αγώνα.  Η προάσπιση της εργασίας και των εργατικών δικαιωμάτων αφορά την κοινωνική πλειοψηφία, τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, και φυσικά τους νέους ανθρώπους και την προοπτική τους.

Η επόμενη μέρα για την οικονομία των νησιών στο επίκεντρο της εκδήλωσης της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κυκλάδων

 


ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Την Κυριακή 25 Απριλίου, στο πλαίσιο κύκλου εκδηλώσεων της Νομαρχιακής Επιτροπής Κυκλάδων για την παρουσίαση και διαβούλευση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πρώτη διαδικτυακή εκδήλωση  με θέμα «το σχέδιο των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τον οικολογικό & κοινωνικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας», με  εισηγητές την Κατερίνα Νοτοπούλου, Τομεάρχη Τουρισμού και τον Γιάννη Σαρακιώτη,  Αναπλ.  Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων.  Χαιρετισμό απηύθυνε ο βουλευτής Κυκλάδων, Νίκος Συρμαλένιος.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΣΕΡΟΣ ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΕΥΧΕΣ 2021

Ευχές-Μήνυμα του Χαράλαμπου Κόκκινου και των συνεργατών του της "ΠΝΟΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ" για τον εορτασμό του Θείου Πάσχα! Μετά την Σταύρωση ακολουθεί η Ανάσταση. Το φως νικά το σκοτάδι!Σε κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης και σε  ιδιαιτερες συνθήκες ,για δεύτερη συνεχή χρόνια λόγω της πανδημίας του  covid/19 , η χριστιανοσύνη εορτάζει το Θείο Πάσχα. Ελπίδα όλων μας: να είναι  η τελευταια εορτή με τις συνθήκες που επιβάλλει η πανδημία και σύντομα ο covid/19 να αποτελέσει μια κακή ανάμνηση!

Στον  εφετεινό εορτασμό του Πάσχα οφείλουμε να προταξουμε την ατομική και συλλογική ευθύνη για την προστασία της δημόσιας υγειας και συγχρόνως να συμμετασχουμε με ταπεινότητα - ψυχικά ή με φυσική παρουσία - στις θρησκευτικές και εορταστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν.