slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Πλήρης απαξίωση για τον τομέα υγείας στις Κυκλάδες


Ο τομέας υγείας στις Κυκλάδες δε νοσεί μόνο βαριά, αλλά αυτή τη στιγμή έχει φτάσει στην πλήρη απαξίωση από το κράτος.

Γιατροί που συνταξιοδοτούνται δεν αντικαθίστανται, νεφροπαθείς παίζουν καθημερινά τη ζωή τους κορώνα γράμματα με τη μετακίνησή τους από νησί σε νησί, τα νοσοκομεία Νάξου και Σαντορίνης αποδυναμώνονται ενώ ακόμα και το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, που είναι το μοναδικό Δευτεροβάθμιο νοσοκομείο του Νομού κι αποτελεί το αποκούμπι των Κυκλαδιτών, ουσιαστικά αποψιλώνεται

Στις ελάχιστες προκηρύξεις ιατρικού προσωπικού που ανακοινώθηκαν για τις Κυκλάδες, έμειναν απ' έξω νησιά  όπως η Πάρος, η Σύρος, η Σαντορίνη και η Νάξος. 

(Προφανώς σ' αυτά τα νησιά έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα…).

Για το νοσοκομείο Σύρου ο σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου και η Ένωση Ιατρών Νομαρχιακού Νοσοκομείου Σύρου, με κοινή τους ανακοίνωση εφιστούν την προσοχή για τη σοβαρή κρίση έλλειψης προσωπικού που αντιμετωπίζουν, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια, βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλο αριθμό συνταξιοδοτήσεων γιατρών και παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις προς τη 2η ΔΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας, δεν έχουν ληφθεί μέτρα για την αντικατάστασή τους.

Το πρόβλημα γιγαντώνεται καθημερινά, ενώ τα «μπαλώματα» προς άλλες μικρότερες δομές υγείας των νησιών μας με την πρακτική της μετακίνησης ιατρών επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των ασθενών.

Επιπλέον, η σοβαρή έλλειψη νοσηλευτών σε όλες τις δομές υγείας των Κυκλάδων είναι ο κανόνας. Όπως σημειώνουν ο σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου και η Ένωση Ιατρών Νομαρχιακού Νοσοκομείου Σύρου: «[…] Παρά το γεγονός ότι είμαστε ήδη υποστελεχωμένοι, δημιουργούνται νέα τμήματα χωρίς να προσλαμβάνεται το απαραίτητο προσωπικό. Αυτό σημαίνει ότι οι ήδη καταπονημένοι νοσηλευτές μας πιέζονται ακόμη περισσότερο, γεγονός που όχι μόνο είναι άδικο για αυτούς, αλλά θέτει σε κίνδυνο και την ποιότητα της φροντίδας που μπορούμε να παρέχουμε στους ασθενείς μας».


Και εύλογα προκύπτει το ερώτημα, αν όλα αυτά συμβαίνουν τώρα, τους χειμερινούς μήνες,  τι θα γίνει μετά το Πάσχα και κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου, που ο πληθυσμός των νησιών μας αυξάνεται λόγω της εισροής εκατομμυρίων τουριστών;


Ανάγκη επίσης για άμεση ένταξη του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας στο Ε.Σ.Υ.,  νομοθετική ρύθμιση για την άμεση και οριστική αξιοπρεπή  επίλυση του στεγαστικού προβλήματος και η  στελέχωσή του με μόνιμο προσωπικό και μηχανολογικό - τεχνικό εξοπλισμό.

Μαζί με όλα αυτά τα τραγελαφικά που συμβαίνουν στο δημόσιο τομέα της υγείας των νησιών μας, έχουμε και τον «πρωταθλητισμό» στη Φολέγανδρο, όπου υπάρχει ασθενοφόρο, αλλά όχι οδηγός… και συνήθως αυτό το χρέος το αναλαμβάνει ο δήμαρχος!

Τέλος, γιατί μάλλον η κατάσταση δεν είναι διαφορετική και στα Δωδεκάνησα, σύμφωνα με την εφημερίδα «δημοκρατική» βρίσκεται σε εξέλιξη διαφημιστική καμπάνια τουρκικής κλινικής για την προσέλκυση καρκινοπαθών ασθενών στο νοσοκομείο Acibadem Bodrum», στην Τουρκία!


Κατερίνα Μονογυιού: 104 χρόνια προσφοράς και ένδοξης ιστορίας του Λιμενικού Σώματος - Βραβεύτηκαν οι πέντε ήρωες που έσωσαν ζωές στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη


    Η βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Μονογυιού παρευρέθηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την ανάδειξη της προσφοράς του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής στην προστασία των θαλασσίων συνόρων, της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και την καταπολέμηση κάθε έκνομης ενέργειας. Στην εκδήλωση τιμήθηκαν Λιμενάρχες νησιών και Κυβερνήτες πλοίων του Λιμενικού Σώματος, που έδρασαν στην θαλάσσια περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου, καθώς και πέντε σπουδαστές της Σχολής Μηχανικών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας, οι οποίοι, με αυτοθυσία, έσωσαν συνεπιβάτες τους κατά το πρόσφατο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Ειδικότερα βραβεύτηκαν οι κύριοι Ανδρέας Αλικανιώτης, Μιχάλης Κλάψης, Διαμαντής Προεστός, Αντώνης Σαράπης, Δημήτρης Αράπης.

Η βουλευτής Κυκλάδων Κατερίνα Μονογυιού δήλωσε:

Σφοδρή επίθεση Καρτερού (Αυγή) στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ: «Είναι ο Ανδρουλάκης μπουζούκι;»

Επίθεση στον Νίκο Ανδρουλάκη εξαπολύει ο δημοσιογράφος και μυστικοσύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, Θανάσης Καρτερός, για τη θέση του «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας» για πρωθυπουργός, μετά τις εκλογές.
Με άρθρο του στην «Αυγή», με τίτλο «Είναι ο Ανδρουλάκης μπουζούκι;», ο δημοσιογράφος του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί άκρως ειρωνικό τόνο για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, επειδή, κατά τη γνώμη του, ο Νίκος Ανδρουλάκης βάζει στο ίδιο τσουβάλι Μητσοτάκη και Τσίπρα και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συνεργαστεί μετεκλογικά με τη ΝΔ, αν γίνει αποδεκτός ο όρος του για άλλο πρόσωπο στη θέση του πρωθυπουργού.

Γράφει αναλυτικά ο κ. Καρτερός εναντίον του Νίκου Ανδρουλάκη:

Γιάννης Πολυχρονάκος : «Έχουμε το πιο ακριβό και αργό Internet. Το Ψηφιακό Κράτος υπάρχει μόνο στα χαρτιά»

Έχουν περάσει 6 μήνες από τότε που σε μια κυβερνητική «φιέστα» στο νησί της Νάξου, ενημερωθήκαμε για τη συμφωνία με την εταιρεία Amazon που θα μετέτρεπε το νησί σε smart island.

Ήταν αρχές Οκτώβρη του 2022, τότε που ακούσαμε για εκπαίδευση των κατοίκων του νησιού στην αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων προκειμένου να βελτιωθούν οι συναλλαγές τους με το Ελληνικό Δημόσιο, ακούσαμε για κάδους απορριμμάτων εφοδιασμένους με αισθητήρες για να βελτιστοποιηθεί η διαδικασία αποκομιδής και ανακύκλωσης, ακούσαμε πολλά εκ των οποίων τα περισσότερα ξεχάστηκαν για να έρθουν στο προσκήνιο ξανά λίγο πριν τις εκλογές.

Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρόκειται για παραγωγική επένδυση με την έννοια ότι θα δημιουργηθεί μια υποδομή με θέσεις εργασίας αλλά για την παροχή τεχνικής βοήθειας και μόνο.

Πρόσκληση σε ανοιχτή συνάντηση - συζήτηση στο καφέ «Σουλάτσο». από τον υποψήφιο Δήμαρχο Μανώλη Πολυκρέτη


Ο υποψήφιος Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανώλης Πολυκρέτης και η
παράταξη «Αξίζουμε καλύτερα» προσκαλούν τους κατοίκους των περιοχών της
Χώρας Νάξου: Πλατεία Πρωτοδικείου, Αστυνομία, Κότη, σε συνάντηση και ανοιχτή
συζήτηση για τα θέματα και τα προβλήματα της γειτονιάς τους, την

Νίκος Συρμαλένιος : Σε απόγνωση χιλιάδες επιχειρηματίες λόγω της αθέτησης καταβολής ασφαλιστικών εισφορών περιόδου Covid από τον κρατικό προϋπολογισμό


 

Ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος συνυπέγραψε ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή σχετικάμε την αθέτηση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών περιόδου Covid από τον κρατικό προϋπολογισμό σε χιλιάδες επιχειρηματίες.


Όπως αναφέρει η ερώτηση, σύμφωνα με τις διατάξεις (άρθρο 3 κεφαλαίου Α.1 και άρθρο 2 κεφαλαίου Α.2) της ΚΥΑ 12998/232/23-3-2020 (ΦΕΚ Β' 1078/28-03-2020) «Μέτρα στήριξης εργαζομένων επιχειρήσεων-εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα, που έχουν αριθμό μητρώου εργοδότη (ΑΜΕ) στον e-ΕΦΚΑ, των οποίων ή έχει ανασταλεί η επιχειρηματική τους δραστηριότητα, βάσει ΚΑΔ, με εντολή δημόσιας αρχής ή πλήττονται σημαντικά βάσει ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας ή δευτερεύουσας βάσει των ακαθάριστων εσόδων έτους 2018, όπως ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19» και της Κοινής Υπουργικής Απόφασης της 29ης Απριλίου 2020 με θέμα «Προσδιορισμός του κόστους των ασφαλιστικών εισφορών λόγω αναστολής συμβάσεων εργασίας και διαδικασίας χρηματοδότησής τους», που εξειδίκευαν και εφάρμοζαν προβλέψεις της Π.Ν.Π. ΦΕΚ Α' 68/20-03-2020 (άρθρο 11), το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων επιχειρήσεων-εργοδοτών των οποίων οι συμβάσεις είχαν μπει σε αναστολή, καλυπτόταν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μια σειρά νόμων και αποφάσεων παρατείναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας αυτό το καθεστώς των αναστολών εργασίας και τη συγκεκριμένη πρόβλεψη κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών από τον κρατικό προϋπολογισμό και τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας.


Ωστόσο, παρατηρήθηκε σε πλήθος περιπτώσεων πως το κόστος αυτών των ασφαλιστικών εισφορών, ουδέποτε καταβλήθηκε στις επιχειρήσεις που υπάγονταν στις συγκεκριμένες νομοθετικές προβλέψεις. Μάλιστα, οι αναφερόμενες ασφαλιστικές εισφορές καταλογίστηκαν σαν απλήρωτες επί των οποίων χρεώνονται τόκοι και προσαυξήσεις!


Στις διαμαρτυρίες των ιδιοκτητών επιχειρήσεων που επικοινωνούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ, επιβεβαιώνεται πως πράγματι έχουν συμβεί τα παραπάνω και δίνεται η αόριστη υπόσχεση πως σε μελλοντικό συμψηφισμό με άλλες υποχρεώσεις του ενδιαφερόμενου θα του πιστωθούν όσα τώρα εμφανίζονται -με υπαιτιότητα του υπουργείου- σαν οφειλόμενα.

Σημειωτέον ότι οι αδίκως χρεωμένες οφειλές ανέρχονται κατά κανόνα σε πολλές χιλιάδες ευρώ και μάλιστα σε περίοδο γενικής πίεσης στους τζίρους των επιχειρήσεων και εκτόξευσης τιμών σε μια σειρά από κόστη λειτουργίας και παραγωγής.


Δείτε εδώ την ερώτηση: 2023-03-30 Μπουρνούς-ασφαλιστικές εισφορέςCovid

Διήμερη περιοδεία Γ. Βρούτση στην Άνδρο



Συναντήσεις και εκπροσώπηση στους εορτασμούς για την Παναγία

Θεοσκέπαστη

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Κυκλάδων Ν.Δ. κ. Γιάννης Βρούτσης, την
Παρασκευή 31 Μαρτίου και το Σάββατο 1 Απριλίου 2023, θα πραγματοποιήσει περιοδεία
στο νησί της Άνδρου, εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων στις προγραμματισμένες
θρησκευτικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν για τον εορτασμό της Παναγίας
Θεοσκέπαστης, πολιούχου του νησιού.
Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στον Ιερό Ναό Παναγίας Θεοσκεπάστου, όπου θα
χοροστατήσουν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σύρου-Τήνου κ.κ. Δωρόθεος Β΄ και ο
Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Αθανάσιος.
Ο κ. Βρούτσης, θα παραστεί στη Θεία Λειτουργία, καθώς και στη Λιτάνευση της
θαυματουργού Εικόνας της Παναγίας που θα ακολουθήσει.
Στη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Βρούτσης θα συναντηθεί με κομματικά στελέχη, φίλους
και κατοίκους του νησιού.

«Το βιβλίο» από τη χορωδία του 4ου Πειραματικού Σχολείου Σύρου

Οι φωνές των παιδιών της χορωδίας μας σαν χελιδονάκια αναζητούν διαδρομή στον ουρανό της δημιουργίας! Σε αυτή τους την πορεία θα επιθυμούσαμε να έχουν αρωγό τη βοήθειά σας προωθώντας όσο γίνεται αυτήν τους την προσπάθεια! Σας παρακαλούμε λοιπόν να προωθήσετε όπου μπορείτε το παρόν μήνυμα, ούτως ώστε η πορεία του τραγουδιού αυτού στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου να βρει πολλές αγκαλιές!!

Σας επισυνάπτουμε τους στίχους και την παρτιτούρα του τραγουδιού για ελεύθερη χρήση από όλες κι όλους σας!!

Σας ευχαριστούμε πολύ από καρδιάς!!!

Γ. Βρούτσης: " Έγινε πράξη το αίτημα των Επαγγελματιών ΤΑΞΙ Κυκλάδων και Δωδεκανήσου"

O Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Κυκλάδων Ν.Δ. κ. Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή την ψήφιση διάταξης που ικανοποιεί το επείγον αίτημα των Επαγγελματιών ΤΑΞΙ στα νησιά, σχετικά με την αντικατάσταση των Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ αυτοκινήτων με καινούργια ή μεταχειρισμένα -έως 3ετών- επιβατηγά αυτοκίνητα από έξι έως εννέα θέσεων, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:


Σήμερα στη Βουλή, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ψηφίστηκε σχετική διάταξη (άρθρο 80, Κεφάλαιο Ε΄, Ρυθμίσεις Επιβατικών Μεταφορών), που επιλύει οριστικά το πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι Επαγγελματίες ΤΑΞΙ Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, σχετικά με την αντικατάσταση των Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ αυτοκινήτων τους.

Ειδικότερα, η νέα διάταξη που τροποποιεί την παρ.1 του αρθ. 68 ν.4850/2021, προβλέπει ότι:

Ανακοίνωση του ΑΠ.Α.Σ. ΝΑΞΟΥ «Τα Φανάρια» κατά του Δ.Σ. της ΕΣΚΚ

Η αλήθεια είναι μία και δεν εξαρτάται από την οπτική γωνία του καθενός ή της καθεμιάς!

Διοργανώθηκε ένα Final 4 από το οποίο έλειπε η ομάδα της Νάξου, η περσινή πρωταθλήτρια και ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, ΑΠ.Α.Σ. ΝΑΞΟΥ «Τα Φανάρια».