Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, σχετικά τα κυβερνητικά παιχνίδια χειραγώγησης της κοινής γνώμης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι στο σημείο που έχουμε φτάσει απαιτείται να “ξετιναχτούν”, κατά κυριολεξία, όλες οι υποθέσεις που αφορούν διαχείριση δημοσίου χρήματος ή διαχείριση δημοσίων υποθέσεων και βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Όπως, επίσης, και όλες οι καταγγελίες οποιαδήποτε περίοδο και αν αφορούν. Δεν αντέχει το πολιτικό σύστημα γκρίζες περιοχές και γκρίζες ζώνες.
Πιστεύουμε ότι, σε αυτές τις κρίσιμες περιστάσεις που διανύουμε -διανύουμε την κρισιμότερη περίοδο στο δημόσιο βίο των τελευταίων 50 ή 70 ετών, όπως τα ζήσαμε εμείς, οι γονείς μας- απαιτείται εθνική συνεννόηση, απαιτείται εθνική σύμπνοια, απαιτείται να αποκατασταθεί το αίσθημα περί δικαίου. Οι πολίτες θέλουν, αν κάποιοι έφταιξαν, εκεί που έφταιξαν, να πληρώσουν. Αυτό, όμως, πρέπει να γίνει μέσα στις συνθήκες και στις διαδικασίες που ορίζει το Σύνταγμα, που ορίζουν οι νόμοι, που ορίζει η Ελληνική έννομη τάξη.
Αυτή είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας. Και αυτή η θέση πρέπει να υιοθετηθεί και να εφαρμοστεί με ειλικρίνεια, όπως το κάνει η Νέα Δημοκρατία, και από την κυβέρνηση. Γιατί, με ανησυχία, τον τελευταίο καιρό, διαπιστώνουμε την πολιτική βούληση της κυβέρνησης, που δεν κρύβεται πλέον. Είναι κραυγαλέα η πολιτική βούληση της κυβέρνησης, η οποία, βλέποντας ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει τον άρτο της Ελληνικής οικογένειας, επιχειρεί να προσφέρει δικαστικό θέαμα.
Άλλο, λοιπόν, η ανάγκη, που την αισθάνονται όλοι οι Έλληνες –η ανάγκη που τη θέτουν ως αίτημα όλοι οι Έλληνες- να ‘ξετιναχτούν” όλες οι υποθέσεις, να λάμψει η αλήθεια προς κάθε κατεύθυνση, να φωτιστεί κάθε σκοτεινή γωνία και κάθε γκρίζα περιοχή και η Δικαιοσύνη να ξεκαθαρίσει το θέμα, όπως ορίζει το Σύνταγμα, όπως ορίζουν οι νόμοι, όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής, όπως ορίζει η Ελληνική έννομη τάξη και άλλο να στήνει η κυβέρνηση παιχνίδια, επειδή δεν μπορεί να δώσει άρτο στον Ελληνικό λαό και επιλέγει να προσφέρει άφθονο θέαμα.
Απονομή Δικαιοσύνης δεν σημαίνει δικαστικό θέαμα για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τις ανεπάρκειες, τα λάθη, τις κραυγαλέες αδυναμίες του κ. Παπανδρέου, που οδήγησαν τη χώρα στην τριμερή επιτήρηση και στους δυσβάσταχτους όρους, για τον Ελληνικό Λαό, που θέτει η τριμερής επιτήρηση, προκειμένου να βγούμε από την παρούσα κρίση.
Άλλο, λοιπόν, πολιτική βούληση, όπως την έχει η Νέα Δημοκρατία και την τεκμηριώνει με τρόπο ειλικρινή, άμεσο, ξεκάθαρο, να υπάρξει φως, να χυθεί φως προς κάθε κατεύθυνση, να μην μείνει ούτε η παραμικρή σκοτεινή γωνία, να φωτιστούν όλα και εκεί που υπάρχουν ευθύνες, να πληρώσουν οι υπεύθυνοι, άλλο λοιπόν αυτή η καθαρή θέση και η καθαρή στάση της Νέας Δημοκρατίας και άλλο τα ευδιάκριτα παιχνίδια χειραγώγησης της κοινής γνώμης και δημιουργίας εύκολων εντυπώσεων για αποπροσανατολισμό, στα οποία επιδίδεται η κυβέρνηση.
Διαβάζουμε διαρροές καταγεγραμμένες στον Τύπο, ακούμε στα ηλεκτρονικά M έσα- τηλεόραση, ραδιόφωνο- σχετικές δημοσιογραφικές πληροφορίες. Ακούμε για παράδειγμα, ότι ο αρμόδιος Υπουργός Δικαιοσύνης μελετάει την αλλαγή του χρόνου έναρξης της παραγραφής, έτσι ώστε η εκκίνηση να γίνεται από το χρόνο επέλευσης του αποτελέσματος και όχι από την τέλεση της πράξης.
Εάν θέλει να το κάνει η κυβέρνηση, θα το νομοθετήσει και όπως ορίζει το Σύνταγμα, θα ισχύσει από εδώ και πέρα. Η οποιαδήποτε προσπάθεια της κυβέρνησης σε μια τέτοια νέα νομοθετική παρέμβαση να δώσει αναδρομική ισχύ, τινάζει το Σύνταγμα στον αέρα. Οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια του κ. Καστανίδη, συνιστά εκτροπή από τη συνταγματική τάξη της Ελληνικής Δημοκρατικής Πολιτείας. Μια Συνταγματική τάξη η οποία είναι η ίδια και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως ακριβώς διαμορφώθηκε στο σύγχρονο κόσμο, από το Διαφωτισμό μέχρι σήμερα. Η οποιαδήποτε προσπάθεια της Κυβέρνησης -το διαβάζουμε, το ακούμε, πιθανολογείται- να δώσει αναδρομική ισχύ, σε μια τέτοια ενδεχόμενη νομοθετική της πρωτοβουλία, τινάζει το Δημοκρατικό Σύνταγμα στον αέρα. Θα εξειδικεύσει στα θέματα αυτά, ο αρμόδιος ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής και Τομεάρχης Δικαιοσύνης ο κ. Νεράτζης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν έχει καταλήξει σε κάποια άποψη η Νέα Δημοκρατία για το τι στάση θα τηρήσει στο ενδεχόμενο πρότασης- σύστασης της Προανακριτικής Επιτροπής, είτε για την υπόθεση του Βατοπαιδίου, είτε για την υπόθεση της Siemens.
Ποια θα είναι η στάση σας σε σχέση με το ασφαλιστικό; Θα υπάρξει θέμα κομματικής πειθαρχίας, αν έχετε καταλήξει, αν θα το υποστηρίξετε ή όχι;
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λοιπόν, θα ξεκινήσουμε από το Ασφαλιστικό: Η Νέα Δημοκρατία τοποθετήθηκε ήδη, με εκτενείς δηλώσεις του κ. Τομεάρχη του κ. Βρούτση, βουλευτή Κυκλάδων. Από κει και πέρα, η Νέα Δημοκρατία, με την έναρξη της συζήτησης του Ασφαλιστικού στη Βουλή, θα τοποθετηθεί με τον πλέον υπεύθυνο τρόπο για το τι θα κάνει ως υπεύθυνη συντεταγμένη πολιτική δύναμη.
Τώρα για το θέμα των Εξεταστικών Επιτροπών, είπατε για ενδεχόμενη πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής. Για να μην τοποθετηθούμε σε ενδεχόμενα, θα περιμένουμε πρώτα το ΠΑΣΟΚ να τοποθετηθεί στην πορεία προς τη δημιουργία των πορισμάτων και η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη, μέσω των συναδέλφων βουλευτών που έχουν το συντονισμό σε κάθε Επιτροπή να τοποθετηθεί, και πάλι, κατά τον πλέον υπεύθυνο τρόπο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως είναι δυνατόν να επιτευχθεί και νομικά το δίκαιο στις υποθέσεις αυτές τις υποθέσεις, που αναφερθήκατε πριν, αλλά και το λαϊκό περί δίκαιου αίσθημα, για όλες τις περιόδους, που νομίζω οι Έλληνες πολίτες επιθυμούν να χυθεί άπλυτο φως, να το πω και εγώ λαϊκά, εκεί που κάποιος πολιτικός, έβαλε το χέρι του στο βάζο με το μέλι. Αν έχετε προτάσεις δηλαδή.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας θυμίζω ότι πρώτος είναι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος άνοιξε τη συζήτηση, με συγκεκριμένες προτάσεις, για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης Υπουργών. Επαναλαμβάνω ότι, ως Νέα Δημοκρατία, θέλουμε να “ξετιναχθούν” όλες οι υποθέσεις, όλες! Να μην υπάρξει η παραμικρή γωνία, που να παραμείνει σκοτεινή. Το πολιτικό σύστημα έχει περιέλθει μέσα απ΄ αυτή την κρίση σε τελείως οριακό στάδιο. Πρέπει, λοιπόν, ο κόσμος να τα μάθει όλα. Άλλο αυτό και άλλο η Νέα Δημοκρατία να συναινέσει σε επικοινωνιακά παιχνίδια μικροκομματικής σκοπιμότητας, όπως αυτά που επιχειρεί να δρομολογήσει το ΠΑΣΟΚ, γιατί θέλει να εκτρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης, από την κραυγαλέα αδυναμία του Πρωθυπουργού να διαχειριστεί την κρίση με υπεύθυνο τρόπο. Άλλο το ένα άλλο το άλλο. Ό,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει, όπως ορίζει το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατικής Πολιτείας και όπως ορίζουν οι νόμοι. Και όπως σας είπα πριν, για να μην έχουμε παρεξηγήσεις, εάν ο κ. Καστανίδης, εάν η κυβέρνηση, δηλαδή, θέλει να προχωρήσει μια τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία να τη συζητήσουμε. Αλλά δεν είναι δυνατόν αυτή η πρωτοβουλία να κατατεθεί και να λειτουργήσει με τέτοιο τρόπο, ώστε να τινάξει το Δημοκρατικό Σύνταγμα της Ελλάδος στον αέρα.
Αποτελεί στοιχειώδη αρχή, ακόμα και για πρωτοετείς φοιτητές της Νομικής, ότι ο νόμος πρέπει να προηγείται χρονικά της αξιόποινης πράξης. Δεν μπορεί να εκδηλώνεται μια ενδεχομένως αξιόποινη πράξη και να ερχόμαστε, εκ των υστέρων, να φτιάχνουμε νόμο για να τον εφαρμόσουμε αναδρομικά. Αυτό αντίκειται, όπως γνωρίζετε προς βασικές αρχές του Ελληνικού Δημοκρατικού Συντάγματος».