slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Η βία και η δράση (επιμένει ο Κασιμάτης να τσατίζει τον ΣΥΡΙΖΑ)

Tου Στεφανου Κασιματη

Ο ένας προπηλακίζει τον μικροπωλητή, επειδή είναι σκούρος, αλλόθρησκος, η παρουσία του στη χώρα είναι παράνομη και δεν έχει άδεια επιτηδεύματος. Ο άλλος προπηλακίζει έναν εργάτη, επειδή έχει δεχθεί μείωση μισθού, δεν συμμετέχει στην απεργία και πηγαίνει στο εργοστάσιο. Πείτε μου, σας παρακαλώ, σε τι διαφέρει ο δράστης του προπηλακισμού στην πρώτη περίπτωση από εκείνον στη δεύτερη.

Διαφέρουν, μπορεί να υποστηρίξει κάποιος, επειδή ο μεν πρώτος στρέφεται κατά της φυλής, του χρώματος του δέρματος και της πολιτισμικής ταυτότητας του μικροπωλητή, ενώ ο δεύτερος υπερασπίζεται το ιερό δικαίωμα του εργάτη στην απεργία -ή, αν προτιμάτε να το πούμε διά του τρόπου με τον οποίον νοείται εκ των πραγμάτων, της υποχρέωσης στην απεργία, η οποία υπερισχύει παντός άλλου δικαιώματος, διότι σε δέκα, πενήντα, εκατό ή διακόσια χρόνια μέσα από τη συντονισμένη πάλη του λαϊκού κινήματος θα οδηγήσει σε έναν καλύτερο κόσμο για όλους.

Εστω, λοιπόν, ότι οι δύο περιπτώσεις διαφέρουν κατά τον σκοπό: της μεν πρώτης ο σκοπός είναι κακός, της δεύτερης όμως είναι καλός. Ως προς το μέσον, όμως, που χρησιμοποιείται για την επίτευξη του σκοπού, τόσο ο κακός όσο και ο καλός δεν διαφέρουν σε τίποτε: σπρωξιές, χαστούκια και, γενικώς, ψιλές χρησιμοποιούν και ο ένας και ο άλλος. Κατά συνέπειαν, μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι υπάρχει καλή βία -είναι αυτή που ασκείται για καλό σκοπό- και κακή βία, όπως της Χρυσής Αυγής. Να το πούμε απλά; Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Ιδού, λοιπόν, γιατί, την περασμένη Πέμπτη στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, στη συζήτηση ψηφίσματος κατά των επιθέσεων της Χρυσής Αυγής εναντίον παρανόμων μεταναστών με τη συμμετοχή βουλευτών της, οι εκπρόσωποι της ριζοσπαστικής και της άκρας Αριστεράς διαφώνησαν με τη ρητή καταδίκη «κάθε πράξης βουλευτών που πλήττει το κύρος του κοινοβουλευτικού θεσμού και των βουλευτών» και ζήτησαν η φράση να μην περιληφθεί στο κείμενο. Ιδού γιατί ο μεν εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να προσδιορίζεται ρητώς ως ρατσιστική η βία που θα καταδικαζόταν με το ψήφισμα, ο δε εκπρόσωπος του ΚΚΕ ζήτησε να το σκεφθεί καλύτερα, επειδή «είναι η πρώτη φορά που η Βουλή αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα και, ως εκ τούτου, χρειάζεται πολύς προβληματισμός και μεγαλύτερη νηφαλιότητα, όχι βιασύνη».

Χθες μάλιστα, στον ΣΚΑΪ, ο Σπύρος Χαλβατζής εξήγησε εναργέστερα τις διαφορές κακής και καλής βίας. «Υπάρχει», είπε, «η βία του κράτους και των προβοκατόρικων ομάδων και υπάρχει η δράση, ο αγώνας κατά της πολιτικής που εφαρμόζεται». Τη δεύτερη δεν την προσδιόρισε ευθέως ως βία, αλλά το υπενόησε με τη διαζευκτική σύνταξη της πρότασής του. Για όσους αργόστροφους δεν το είχαν καταλάβει αμέσως, λίγο αργότερα το είπε απεριφράστως: «Δεν υπάρχει βία γενικώς και απροσδιορίστως» και, επίσης, «η δράση του λαϊκού κινήματος, που αποφασίζεται συλλογικά, δεν είναι βία». Επομένως, μπορούμε να προχωρήσουμε τον συλλογισμό μας ένα βήμα παραπέρα και να πούμε ότι την κακή βία τη λέμε απλώς «βία», την δε καλή βία «δράση».

Εχω την εντύπωση ότι για την πλειονότητα των πολιτών σε τούτη τη χώρα ο διαχωρισμός αυτός μεταξύ καλής και κακής βίας δεν είναι αποδεκτός. Προτιμούν -έτσι νομίζω- το καθεστώς της δημοκρατίας, όπου το δικαίωμα της βίας παραχωρείται σε δημοκρατικά ελεγχόμενους θεσμούς και ασκείται, υπό προϋποθέσεις και εφόσον είναι ανάγκη, εξ ονόματος της νομιμότητος και μόνον. Παρ' όλες τις προφανείς αδυναμίες του, το μοντέλο αυτό είναι προτιμότερο από το άλλο, στο οποίο η κάθε ομάδα με κοινά συμφέροντα, πεποιθήσεις, κοσμοθεωρία ή ό,τι άλλο αποφασίζει ότι η δική της βία δεν είναι βία, επειδή ασκείται για καλό σκοπό.

Την πλάνη της διάκρισης μεταξύ της καταδικαστέας κακής βίας και της αποδεκτής καλής βίας, που δεν είναι βία την είχαμε σχεδόν αποδεχθεί όλα αυτά τα χρόνια, διά του εθισμού μας σε αυτήν. Ομως η αποκρουστική βία της Χρυσής Αυγής μάς ξυπνά από τον λήθαργο του εθισμού. Αυτό που βλέπουμε μας απωθεί. Συγχρόνως, όμως, βλέπουμε ότι αυτό που κάνει η Χρυσή Αυγή με τους προπηλακισμούς μεταναστών δεν διαφέρει, ως προς το μέσον που χρησιμοποιεί για τον σκοπό της, από «δράσεις» τις οποίες ανεχθήκαμε τόσο, ώστε πλέον τις συνηθίσαμε: αναρχικών, αντιεξουσιαστών, «λαϊκού κινήματος» και δεν ξέρω εγώ ποιων άλλων ακόμη. Η σύγκριση των δύο εκδοχών της βίας μάς θυμίζει αυτό που είχαμε ξεχάσει τόσα χρόνια: τη διάκριση του σκοπού από το μέσον. Μας κάνει, δε, να καταλάβουμε ότι, πολύ απλά, δεν θέλουμε μια κοινωνία όπου η κάθε οργανωμένη ομάδα θα επιβάλει την άποψή της για το τι είναι σωστό με τις σπρωξιές και τις σφαλιάρες.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον εξοργίσθηκαν κάποιοι με το σημείωμα της περασμένης Κυριακής σε τούτη τη στήλη. Διότι δεν τους συμφέρει η διάκριση μεταξύ σκοπού και μέσου. Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία της θέσης τους: η αντίφαση είναι οφθαλμοφανής, όταν εκείνοι από τους οποίους ζητούσαμε να καταδικάσουν τη δολοφονία των τεσσάρων της Marfin και μας έλεγαν ότι περιττεύει, αφού εξαρχής καταδικάζουν κάθε μορφής βία, έρχονται τώρα και μας λένε ότι δεν συμφωνούν με το ψήφισμα κατά της βίας επειδή η βία δεν προσδιορίζεται ως ρατσιστική! Η οργή τους απλώς εκθέτει το τερατώδες μέγεθος της αντίφασης...

Στα 30.000 εισόδημα το κριτήριο για επιστροφή φόρου... αλλά πρέπει και το σπίτι να μην είναι μεγάλο

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο υπουργείο Οικονομικών σύσκεψη για τα κριτήρια βάσει των οποίων θα χορηγηθεί το λεγόμενο επίδομα πετρελαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες το εισοδηματικό κριτήριο ορίστηκε στις 15.000 ευρώ για τον φορολογούμενο χωρίς παιδιά με κλιμακωτή αύξηση έως τα 30.000 ευρώ για οικογένεια με τέσσερα παιδιά.
Θα εξαιρεθούν από το επίδομα όσοι έχουν ακίνητα αξίας άνω των 150.000 ευρώ.

Η εξίσωση του ειδικού φόρου αναμένεται να γίνει στο 80%. Αυτό σημαίνει ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται προς 1,43 ευρώ κατά μέσο όρο.

Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους μέσω ειδικής σελίδας που θα δημιουργήσει η ΓΓΠΣ.

Εισόδημα και αξία κινήτων θα ελέγχεται μέσω των φορολογικών δηλώσεων, ενώ στη διαδικασία θα εμπλέκονται και τα πρατήρια μέσω του «Ήφαιστος».

Η χώρα θα χωριστεί σε τέσσερις ζώνες, με ανάλογο πλαφόν επιδότησης. Το πλαφόν θα κυμαίνεται από τα 100 έως τα 400 ευρώ ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη.
Newsroom ΔΟΛ 

ΕΚΤΑΚΤΟ-Παρολίγο λιντσάρισμα Καμμένου στο Σύνταγμα-"Φύγε από εδώ κλέφτη" (βίντεο)


Πήγε ο καημένος ο Καμμένος να μαζέψει κανένα ψηφαλάκι από τους απόστρατους στο Σύνταγμα και τον έδιωξαν καροτσάκι προς τη Βουλή στην οποία χώθηκε προκειμένου να γλιτώσει τα χειρότερα μιας και αν συνέχιζε να κυκλοφορεί στην πλατεία θα του την πέφτανε. Δείτε τα βίντεο με τις αποδοκιμασίες εναντίον του για να τελειώνει το παραμύθι ότι ο Καμμένος θα φέρει το νέο:

Γιώργος Βακόνδιος: Οι κόκκινες γραμμές της αντιπολίτευσης.


Κανονικά σαν πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας, σήμερα θα έπρεπε να ασχοληθώ και να σχολιάσω την περιοδεία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κου Αλέξη Τσίπρα στην Θεσσαλονική με την ευκαιρία της Διεθνούς Έκθεσης.
Θέλω να δηλώσω όμως τρία πράγματα:
Α) Θεωρώ τον εαυτό μου σοβαρό άτομο τουλάχιστον ως οικονομολόγο και άνθρωπο της εργασίας, για να ασχοληθώ με την ακατάσχετη μπουρδολογία και .....

Συνεδριάζει η Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.


Την Παρασκευή (21/9) στις 12 το μεσημέρι συνεδριάζει, υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Σωτήρη Παμπάκα, η Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής, Αλιείας, Αγροτικής Βιοποικιλότητας, Ποιότητας Ζωής & Αειφόρου Ανάπτυξης της υπαίθρου με τηλεδιάσκεψη στα Καταστήματα της Περιφέρειας (Πλατεία Τσιροπινά) στη Σύρο και (Πλατεία Ελευθερίας 1) στη Ρόδο, με τα παρακάτω θέματα στην ημερήσια διάταξη:

Περιφέρεια Ν. Αιγαίου: Υποβολή Δηλώσεων Συγκομιδής οινοστάφυλων μέχρι τις 31-12-2012.


Σύμφωνα με τον Κοινοτικό Κανονισμό 439/2009, οι αμπελουργοί έχουν προθεσμία μέχρι τις 31/12/2012 για να υποβάλουν τις φετινές τους δηλώσεις συγκομιδής οινοστάφυλων, είτε παραδώσουν την παραγωγή τους στα οινοποιεία, είτε τα οινοποιούν για λογαριασμό τους.

Συνεδρίαση της Οικονομικής επιτροπής Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.


Σας καλούμε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 24/ 09 /2012 και ώρα 12:00 με τηλεδιάσκεψη, στα Καταστήματα της Περιφέρειας στη Σύρο (Πλατεία Τσιροπινά) και στη Ρόδο (Πλατεία Ελευθερίας 1), με θέματα:

Ερωτήσεις για την οικονομική αδυναμία φοίτησης των επιτυχόντων στις σχολές και για την απαξίωση των Δ. ΙΕΚ κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.


Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με Θέμα : Η απαξίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης στα δημόσια ΙΕΚ και η υποβάθμιση της εργασίας των λειτουργών τους.
Τα δημόσια ΙΕΚ αποτελούν τον βασικό φορέα της μεταλυκειακής επαγγελματικής κατάρτισης στην χώρα και προσφέρουν μία σημαντική διέξοδο για χιλιάδες παιδιά. Τις μέρες αυτές διενεργούνται οι προσλήψεις των ωρομισθίων καθηγητών και οι εγγραφές σπουδαστών. Εντούτοις, η οικονομική υποβάθμιση των ινστιτούτων και ο εργασιακός μεσαίωνας, στον οποίο υποβάλλονται οι φορείς του έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη απαξίωση τους.

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η Επιτροπής αγώνα Σμυριδορυκτών

             Η Επιτροπή Αγώνα στο πλαίσιο της ενημέρωσης των Σμυριδεργατών αλλά και όλων των κατοίκων των Ορεινών Χωριών για την πορεία του Σμυριδικού, τις ενέργειες που έχουν γίνει, αλλά και αυτές που έχουν προγραμματιστεί στο άμεσο μέλλον, θα επισκεφθεί όλα τα ορεινά σμυριδοχώρια προκειμένου να ενημερωθούν όλοι.
              Το πρόγραμμα έχει ως ακολούθως :

Πάρος - Αλυκή: Εορταστικές Εκδηλώσεις Υψώσεως Τιμίου Σταυρού

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν και φέτος οι εκδηλώσεις για την «Υψωση του Τιμίου Σταυρού», στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου στην Αγκαιριά και την Αλυκή.

ΥΠΟΙΚ: Εντολή για διασταύρωση φορολογικών δηλώσεων και δανείων του 2012

Εντολή να διασταυρωθούν φορολογικές δηλώσεις και δάνεια του 2012 έδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, το υπουργείο Οικονομικών στις αρμόδιες υπηρεσίες του.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με έρευνα τριών καθηγητών πανεπιστημίων των ΗΠΑ (Πολυτεχνικού Ινστιτούτου της Βιρτζίνια και του Πανεπιστημίου του Σικάγο,) που έκαναν ανάλογη διασταύρωση, προέκυψε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, απέκρυψαν από τις εφορίες το 2009 εισοδήματα ύψους 28 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πειθαρχικές "διώξεις" για τα ψευδή πιστοποιητικά τυφλότητας στη Ζάκυνθο... δηλ. Θα τους αθωώσουν τα πειθαρχικά συμβούλια

Την τιμωρία των υπηρεσιακών παραγόντων που μετείχαν στο «πάρτι» με τα πλαστά πιστοποιητικά τυφλότητας στη Ζάκυνθο ζήτησε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος. Το θέμα βέβαια είναι ότι αυτός μπορεί να τη ζήτησε αλλά δεν θα γίνει, καθώς τα πειθαρχικά συμβούλια με την παλιά ακόμα σύνθεση (αφού αρνούνται να τα αλλάξουν όπως απαιτεί ο νέος νόμος) και με συνδικαλιστές στη σύνθεσή τους θα τους επιβάλλουν την ποινή της δυσμενούς μετάθεσης σε απόσταση 50 χλμ...

«Δένουν» και τα πλοία στις 26 Σεπτεμβρίου

«Δένουν» και τα πλοία στις 26 Σεπτεμβρίου

Δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας, θα παραμείνουν τα πλοία, την επόμενη Τετάρτη, καθώς η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, αποφάσισε σε σημερινή της συνεδρίαση, την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας. 
Ημ.δημοσίευσης: 19/9/2012 1:29:29 μμΤελευταία ανανέωση: 19/9/2012 1:32:27 μμ
Στην πρώτη σειρά των προτεραιοτήτων της ΠΝΟ, είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας των ναυτικών, η προστασία των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων και η

Μείον 34 σύμβουλοι και για τον Χατζηδάκη... καλά ρε πούστ@ μου, πόσους είχαν;

Αν σε ένα υπερυπουργείο όπως αυτό της Ανάπτυξης του κ. Χατζηδάκη μπορούν να περικοπούν 34 θέσεις συμβούλων τότε σίγουρα μπορεί να γίνει το ίδιο σε όλα τα υπουργεία.

Ο Χατζηδάκης αποφάσισε περικοπές και τις έκανε, βγάζοντας εκτός 34 θέσεις συμβούλων, προκειμένου να μειώσει τις δαπάνες του υπουργείου του.

«Μαζεύει» τα όπλα ο Μεϊμαράκης από τη Βουλή

Θέμα εντόπισε ο Πρόεδρος της Βουλής με τους βουλευτές και τους φρουρούς τους που οπλοφορούν εντός του Κοινοβουλίου

Η οπλοφορία απαγορεύεται μέσα στη Βουλή, αλλά με τόσες άδειες κυκλοφορίας που έχουν ζητήσει οι βουλευτές, ο πρόεδρος του Σώματος, κ. Μεϊμαράκης, σκέφτεται να πάρει μέτρα.
Αφού οι βουλευτές, έχουν τη συνήθεια να έχουν συνέχεια επάνω τους τα περίστροφα. «Ναι, θα κάνουμε κάτι, θα συνεννοηθώ με τον φρούραρχο για να δούμε πως θα αποκλείσουμε αυτό το...

ΕΚΤΑΚΤΗ – ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΑΞΟΥ & ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΣΜΥΡΙΔΙΚΟ

Α)  Προς τον κ. Δήμαρχο και τους  κ.κ. Δημοτικούς Συμβούλους Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων.
Β) Προς τους Προέδρους της Δ.Κ. Απεράθου, Τ.Κ. Κορώνου και τους εκπροσώπους των Τ.Κ.   Δανακού, Μέσης, Σκαδού και Κεραμωτής.
Γ) Προς τους Προέδρους του Συλλόγων Σμυριδεργατών Απεράθου και  Κορώνου
 Παρακαλούμε  να προσέλθετε σε έκτακτη - κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημοτικό Κατάστημα  στις 19  Σεπτεμβρίου 2012, ημέρα Τετάρτη και ώρα: 20.00μ.μ. με μοναδικό θέμα  ημερήσιας διάταξης:

Τρία εκατ. ευρώ το χρόνο κόστιζαν οι χαριστικές συντάξεις των 1.000 Παναγόπουλων και των Μανώληδων

Τρία εκατ. ευρώ το χρόνο κόστιζαν οι χαριστικές συντάξεις 1000 συνδικαλιστών

Τέλος σε άλλη μια παγκόσμια ελληνική πρωτοτυπία έβαλε το υπουργείο Εργασίας ανακοινώνοντας την κατάργηση της επικουρικής σύνταξης που λάμβαναν περίπου 1.000 εκλεγμένοι συνδικαλιστές που είχαν εκλεγεί πριν από το 1999 όταν καταργήθηκε ο νόμος του Μεταξά που προέβλεπε το συγκεκριμένο χαριστικό προνόμιο.

Άγριο κράξιμο στον Γιάννη Μανώλη που εκτός από καραγκιόζης είναι και ψεύτης...

Βγήκε στο twitter να μας πει "άνθρακες ο θησαυρός" μιας και η κατάργηση των συνδικαλιστικών συντάξεων από τον Βρούτση, αφορά μόνο 50 άτομα. Δείτε τα σχόλια που έβαλαν κάτω από την είδηση στο enikos και πως κάποιος που φαίνεται να γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα τον κάνει ρόμπα και αποκαλύπτει τα ψέμματά του:

Κλειστό το Δημαρχείο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων μετά τις 10:00 λόγω κατάληψης

Στην  κατάληψη των Δημαρχείων της χώρας την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου που αποφάσισε η ΠΟΕ-ΟΤΑ από τις 10:00 έως τις 13:00 θα  συμμετέχουν  και  οι εργαζόμενοι στο δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Οι   εργαζόμενοι στους δήμους θα πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις ή συγκεντρώσεις κατά  τη διάρκεια της κατάληψης στις οποίες θα ενημερωθούν για τα νέα μέτρα και θα προγραμματίσουν τις  νέες  κινητοποιήσεις του κλάδου. Λόγω  της συμμετοχής των εργαζομένων στη Γενική Συνέλευση στη   τρίωρη  κινητοποίηση οι δημοτικές υπηρεσίες   δεν θα λειτουργήσουν στο δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

e-Επιλογές της 18/09/2012



Μουσική εκπαίδευση στην Ελλάδα!

Γράφει ο Γιάννης Δ. Πρεβενιός
Καθηγητής Μουσικής
e-mail: prevejohn@yahoo.gr

Ξεκινώντας θέλω να επισημάνω ότι η απασχόληση ενός παιδιού με την μουσική, είτε για χόμπι είτε για ολοκληρωμένες σπουδές, έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην ψυχοσύνθεση του.
Γεμίζει δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο του και συμβάλει στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του.