slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Εφημερίδα των Συντακτών: Μήπως να απαγορευτούν οι δημοσκοπήσεις;


Ένα πρωτοφανές για τα δεδομένα άρθρο δημοσίευσε η Εφημερίδα των Συντακτών, το οποίο αναμένεται να προκαλέσει σάλο.
Στο εν λόγω άρθρο προτείνεται η απαγόρευση των δημοσκοπήσεων, καθώς όπως αναφέρει «η ανάγκη για να απαιτηθεί η απαγόρευση των εκλογικών δημοσκοπήσεων έχει προ πολλού πια ωριμάσει».
Συνεχίζοντας, ο Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος του ΑΝΤΑΡΣΥΑ και συνήγορος υπεράσπισης του καταδικασμένου μέλους της 17 Νοέμβρη, Βασίλη Τζωρτζάτου, ο οποίος υπογράφει το άρθρο, ζητά από την Αριστερά να δράσει και «αντί να στέκεται αμήχανη απέναντι σε αυτό, ή να ονειρεύεται άτοπα ενύπνια, όπως κάποιες ανεξάρτητες και αμερόληπτες εταιρείες δημοσκοπήσεων (όπως ίσως εκείνες που την περίοδο 2012-2015 πήγαιναν καροτσάκι τον ΣΥΡΙΖΑ στη κυβέρνηση), θα έκανε καλά να αξιώσει ένα και μόνο:

Κορωνοϊός: Διαχειριζόμαστε την Covid-19

Μία πολύ σημαντική επισήμανση από τον καθηγητή Ηλία Μόσιαλο για τη νέα φάση της πανδημίας
Βασίλης Βενιζέλος
Ηλίας Μόσιαλος: Η επσήμανσή του για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού και την άρση ορισμένων περιοριστικών μέτρων.
Μία πολύ σημαντική επισήμανση διετύπωσε πριν από λίγη ώρα, σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κορυφαίος διεθνώς Έλληνας καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics and Political Science (LSE) και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς Οργανισμούς για τα θέματα του νέου κορωνοϊού, Ηλίας Μόσιαλος. Μία πολύ σημαντική επισήμανση κυρίως για εκείνους οι οποίοι δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη γιατί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, στη «γραμμή» την οποία χάραξαν οι υπουργοί Υγείας της Ε.Ε. στο πρόσφατο άτυπο συμβούλιό τους, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Γκρενόμπλ της Γαλλίας, εισηγήθηκε στην κυβέρνηση τη νέα άρση ορισμένων περιοριστικών μέτρων για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες, δηλαδή για εκείνους τους πολίτες οι οποίοι έχουν λάβει και την ενισχυτική δόση των εμβολίων κατά του νέου κορωνοϊού.

Ο Ηλίας Μόσιαλος διευκρίνισε με σαφήνεια ότι η διεθνής κοινότητα έχει ήδη περάσει σε μία νέα φάση όσον αφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας: Δεν προσπαθούμε πια να περιορίσουμε τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού, δεν προσπαθούμε να περιορίσουμε τις μολύνσεις. Εκείνο το οποίο αποτελεί πλέον το έργο μας είναι να προσπαθούμε με τον πιο επαρκή και άρτιο τρόπο να διαχειριστούμε τη νόσο Covid-19, να διαχειριστούμε τους ασθενείς με νόσο Covid-19. Είμαστε σε μία νέα φάση στην οποία κυριαρχεί το στέλεχος Όμικρον και διαθέτουμε όχι μόνον τα εμβόλια κατά του νέου κορωνοϊού, αλλά και μία σειρά φαρμάκων κατά της νόσου Covid-19.


Σταθερή η αποκλιμάκωση των «σκληρών» δεικτών

Πώς φτάσαμε στις αποφάσεις της Τετάρτης και τι εκτίμησαν τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας σχετικά με τα διαμορφούμενα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας; Ακριβώς με βάση τη σπουδαία επισήμανση του Ηλία Μόσιαλου, τόσο η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας όσο και η ίδια η κυβέρνηση έχουν εκτιμήσει ορθά την πορεία της νόσου Covid-19 στη χώρα μας.


Η ως άνω εξέλιξη έχει ως αποτέλεσμα η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με πολύ σοβαρή νόσο Covid-19 να έχει μειωθεί θεαματικά στο 73,5% και, μάλιστα, ενώ μόλις στις 6 Φεβρουαρίου ήταν στο 80%… Επίσης, θεαματικά έχει μειωθεί και η πληρότητα στις απλές κλίνες νοσηλείας για ασθενείς με νόσο Covid-19, η οποία έχει φτάσει πλέον στο 54,88%.

Ακόμη, χαμηλά, σε σχέση με ό,τι γνωρίζαμε για λίγες εβδομάδες πριν, έχει «πέσει» επίσης ο αριθμός των ημερήσιων εισαγωγών ασθενών με νόσο Covid-19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας, με τον αριθμό αυτόν να φτάνει τις τελευταίες ημέρες κάτω από τις 380 νέες εισαγωγές − χθες έφτασε τις 343, δηλαδή αισθητά κάτω από το συμβατικό όριο των 400 και ακόμη περισσότερο κάτω από τις 550-600 νέες εισαγωγές, τις οποίες «μετρούσε» μέχρι πρόσφατα καθημερινά το ΕΣΥ της χώρας μας.

Για την Ιστορία, το ημερήσιο επιδημιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) καταγράφει για χθες, Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου, τα εξής:

Στα 19.509 έφτασαν χθες τα καταγεγραμμένα νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού σε όλη τη χώρα, έναντι των 19.618 για την περασμένη Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου, με τη διενέργεια 331.538 διαγνωστικών μοριακών και rapid tests, έναντι 326.246 για τη Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου, και με τον δείκτη θετικότητας να μειώνεται ελαφρώς και να φτάνει στο 5,88%, έναντι του 6% για την περασμένη Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου.

Την ίδια στιγμή, στους 485 μειώθηκαν ελαφρώς χθες οι διασωληνωμένοι ασθενείς με νόσο Covid-19, έναντι των 489 για την Τρίτη, ενώ στους 4.164 αυξήθηκαν σημαντικά οι ασθενείς που έχουν εξέλθει των ΜΕΘ. Από τους 485 διασωληνωμένους ασθενείς, οι 364 νοσηλεύονται ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και οι 121 (24,95%) πλήρως εμβολιασμένοι.

Τέλος, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι 82 συνάνθρωποί μας έχασαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο τη μάχη για τη ζωή τους, από επιπλοκές της νόσου Covid-19, με το σύνολο των θανάτων να έχει φτάσει τους 25.001.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέες εισαγωγές ασθενών με νόσο Covid-19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας έφτασαν χθες τις 448, πρώτη ημέρα μετά από καιρό, που οι νέες εισαγωγές υπερβαίνουν ελαφρώς το συμβατικό όριο των 400.

«Πηγή: https://www.athensvoice.gr/life/health/746331-covid-19-den-pashizoyme-na-tin-periorisoyme-ti-diaheirizomaste»

«Εκτροχιασμός στις τιμές των λιπασμάτων», ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Μανώλη Κεφαλογιάννη και Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου.Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης και η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου με αφορμή το ανοδικό ράλι τιμών των λιπασμάτων που πλήττει καίρια το κόστος παραγωγής των αγροτών μας και επιβαρύνει το αγροτικό τους εισόδημα κατέθεσαν σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με την ερώτησή τους ζητούν από την Επιτροπή αφενός να επιτρέψει την επιδότηση για την αγορά λιπασμάτων που θεωρείται μέχρι σήμερα παράνομη κρατική ενίσχυση και αφετέρου ζητούν να πληροφορηθούν ποια είναι η στρατηγική της Ένωσης για τη διαχείριση του ελλείμματος των λιπασμάτων που παρουσιάζεται ώστε η Ευρώπη να μην αντιμετωπίσει ελλείψεις στη γεωργική παραγωγή.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος : ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΑΥΛΕΙΩΝ ΧΩΡΩΝ

Τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου υπογράφτηκε η σύμβαση κατασκευής έργου μεταξύ του Δήμου Πάρου και του ανάδοχου για την «Επισκευή – Συντήρηση σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων Δήμου Πάρου (2021)» μέσω του Προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, ύψους 262.939,07 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.

Ειδικότερα, η  μελέτη που συντάχθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία, περιλαμβάνει την αποκατάσταση των φθορών και τη βελτίωση των σχολικών μονάδων του Δήμου, από πλευράς λειτουργικότητας και ασφάλειας των κτιριακών εγκαταστάσεων και λοιπών χώρων.

Μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο Δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος δήλωσε σχετικά:

Νίκος Συρμαλένιος: «Η κυβέρνηση εφαρμόζει για τον ΕΦΚΑ τη δοκιμασμένη μέθοδο: Συκοφαντώ, Απαξιώνω, Ιδιωτικοποιώ»

Ομιλία του βουλευτή για τον ΕΦΚΑ στην Ολομέλεια της Βουλής

Ταφόπλακα στο δημόσιο κοινωνικό, ασφαλιστικό σύστημα της χώρας είναι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον ΕΦΚΑ, το οποίο εντάσσεται απολύτως σε μια νεοφιλελεύθερη και καταστροφική αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας, που βαθμιαία εκχωρεί αρμοδιότητες, απόλυτα κατοχυρωμένες και από το Σύνταγμα στο κράτος, στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, κατά τη συζήτηση με θέμα το νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ.

Επιχορήγηση Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με 1,3 εκατ. ευρώ

Ο Περιφερειάρχης υπέγραψε την απόφαση ένταξης 16 Πράξεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νότιο Αιγαίο 2014 - 2020

Δεκαέξι φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, σε νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με απόφαση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, ενισχύονται με ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας, ύψους 1,3 εκατ. ευρώ. 

Ειδικότερα, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου υπέγραψε την απόφαση ένταξης 16 Πράξεων Κρατικών Ενισχύσεων, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020», στο πλαίσιο της Πρόσκλησης «Επιχορήγηση Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου».  

Το συνολικό κόστος της δράσης ανέρχεται σε 1.383.214,77 ευρώ. H  επιλέξιμη δημόσια δαπάνη είναι  1.301.668,87 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.   Στο πλαίσιο της δράσης ενισχύονται 16 επιχειρηματικά σχέδια φορέων ΚΑΛΟ επιχορηγούμενου προϋπολογισμού από 50.000€ έως 100.000€, για διάστημα ενός έτους.