slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΓΟΝΙΔΙΟΥ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ

Του Διδάκτωρ-Μεταδιδάκτωρ ΕΜΠ και Προέδρου του Απ. Συλλόγου
Μάρκου Μαργαρίτη
Εκπληκτική διεξοδική και επιστημονικά εμπεριστατωμένη η εξήγηση που δίνουν ο Ναξιώτης ιατρός-ερευνητής Νίκος Πρωτονοτάριος και η σύζυγός του, μαζί με όλη την Πανεπιστημιακή ομάδα του Προγράμματος "Φειδιππίδη", για την προέλευση του γονιδίου της Νάξου. Το γονίδιο αυτό έχει παρατηρηθεί να εμφανίζεται σε πολύ μεγαλύτερη συχνότητα σε όλη την Ευρώπη, σε περιοχές συγκεκριμένες της Ιταλίας και στην Ελλάδα, στην ορεινή Νάξο, κυρίως, και στη Μήλο, όπως ανέλυσε τα στατιστικά στοιχεία της έρευνάς της η Πανεπιστημιακή ομάδα. Αν το γονίδιο το είχαν μεταφέρει οι Ναξιώτες στην Ιταλία, δε θα ....

Του έκλεψαν... τη βαλίτσα του ΓΑΠ ή ξέχασε που την άφησε;


Περιπέτεια στη Νέα Υόρκη...

Φόρεσε κοντομάνικο, διαδήλωσε στους δρόμους της Νέας Υόρκης αλλά η βαλίτσα... πουθενά!

Ο Γιώργος Παπανδρέου έζησε τη....

Προπόνηση και 2η νίκη για Ολυμπιακό

Το δεύτερο φιλικό του Πανναξιακού με τον Ολυμπιακό μπορεί να μην ήταν . επίσημο αλλά σίγουρα δεν ήταν κεκλεισμένων των θυρών. Κάτι που ουδόλως απασχόλησε τους προπονητές των δύο ομάδων, οι οποίοι για μία ακόμη φορά ήταν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές με συνεχείς οδηγίες προς τις αθλήτριες τους. Ειδικά ο τεχνικός του Πανναξιακού Ζόραν Κοβάζιτς που δεν σταμάτησε ούτε λεπτό να δίνει οδηγίες και να καθοδηγεί τις αθλήτριες του με δεδομένο ότι είχε στο παρκέ κατά κύριο λόγο παίκτριες που είχαν στο προηγούμενο παιχνίδι λιγότερο χρόνο συμμετοχής. Εξαίρεση αποτέλεσε η Τοτσίδου που έβγαλε δεύτερο σερί παιχνίδι σε λιγότερο από 24 ώρες, ενώ Λαδένη και....

Blue Star Ιθάκη ''Μάχη με τα κύματα No2'' (Nέο βίντεο)


Συνήθως μετά από μια καλή ταινία στο κινηματογράφο ακολουθεί και το Νο2 και μερικές φορές και το Νο3.Σε αυτή την περίπτωση πιστέψτε μας, κανείς δεν θα ήθελε να ακολουθήσει παρόμοια βίντεο, ούτε οι ναυτικοί μας οι οποίοι είναι ''ήρωες'' αλλά ούτε και οι επιβάτες ενός πλοίου.

Μετά το απίστευτο βίντεο που.....

Λόγω κακοκαιρίας δεν έδεσε το master jet στο λιμάνι της Νάξου

ΈΡΧΕΤΑΙ  
ΦΕΥΓΕΙ 
Το μεγάλο  τα κατάφερε 
Το Blue star Paros
έπιασε ευτυχώς λιμάνι,
 Λόγω των ισχυρών ανέμων το master jet, δεν μπόρεσε τελικώς, παρά τις προσπάθειες του καπετάνιου, να δέσει το μεσημέρι της Κυριακής στο λιμάνι της Νάξου και αναχώρησε για το λιμάνι της Σαντορίνης χωρίς να αποβιβάσει ή να επιβιβάσει επιβάτες .Αντίθετα το Blue Star, που τη ίδια ώρα, παρέμενε για λίγο ανοιχτά του λιμανιού της Νάξου ώστε

Πανναξιακός -Ολυμπιακός βόλεϊ (3-1)



1 - 3 (19 - 25, 17 - 25, 25 - 16, 21 - 25)
Ο Πανναξιακός συνεχίζει τα φιλικά προετοιμασίας ενόψει του σερβίς της 18ηςΟκτωβρίου (ταξίδι στη Κυψέλη κόντρα στον Παναθηναϊκό) και μετά τις . πράσινες, έφτασαν στο νησί τα κορίτσια του Νικολάκη, οι νταμπλούχες της περσινής χρονιάς. Το φιλικό παιχνίδι του Σαββάτου έγινε υπό κακές καιρικές συνθήκες που δεν επέτρεψαν στους φιλάθλους να έρθουν εύκολα στο γήπεδο, παρουσιάστηκαν προβλήματα όπως ροή βρόχινου νερού στα δοκάρια και μέσα από τις πόρτες, ενώ πλέον είναι

Ελληνική σημαία συνολικής έκτασης 1000 τετραγωνικών μέτρων στην Σύρο


Έχουμε στο νησί μας την πιο μεγάλη Ελληνική σημαία που είναι 27mX60m και είναι πάνω από 1000 τετραγωνικά μέτρα. Δεν διεκδικούμε καμία πρωτιά, μόνο να περάσουμε δύο μηνύματα θέλουμε.Σε κάθε πιλότο της τουρκικής αεροπορίας ότι εδώ υπάρχουν έλληνες με ψυχή και δεν είμαστε σαν τους «νενέκους» πους μας κυβερνούν.
Και στους δικούς μας που διαχειρίζονται ακόμη τις ζωές μας ότι όσο υπάρχει ακόμη μέσα μας το τρίπτυχο Πατρίδα - Θρησκεία - Οικογένεια, καλά θα κάνουν να είναι προσεκτικοί, γιατί κανένας

Την Τετάρτη και ώρα 15:00 η πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του του ΝΟ.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α. Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων


Παρακαλούμε να προσέλθετε στα γραφεία διοικήσεως
του ΝΟ.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α. (1ος Παιδικός Σταθμός) την 1η Οκτωβρίου 2014, ημέρα Τετάρτη και ώρα 15:00, για τακτική συνεδρίαση με τα κάτωθι θέματα της ημερησίας διάταξης:

3η Συνάντηση στη Νάξο - Ιστορικός Όμιλος Νάξου ΑΡΣόΣ


Τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη του 2014 ο Ιστορικός Όμιλος Νάξου ΑΡΣόΣ και το π. ΦΛΕΑ οργανώνουν την "3η Συνάντηση στη Νάξο".
Συνάντηση-επικοινωνία ερευνητών, μελετητών, συνεργατών, αναγνωστών και φίλων του π. Φλέα.
Το π. Φλέα, το γνωρίζετε όλοι ότι, εν πολλοίς, είναι μια δουλειά χειροποίητη, που σημαίνει ότι εκ των πραγμάτων ακολουθεί διαφορετικούς ρυθμούς και τόνους από άλλες εκδόσεις αυτού του είδους.
Το 2012 θελήσαμε, με τον δικό μας τρόπο, να γιορτάσουμε τα 9 χρόνια του περιοδικού διοργανώνοντας τη "Συνάντηση στη Νάξο". Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά κι έτσι προχωρήσαμε και στην 2η Συνάντηση το 2013.
Από τη μεριά μας δεν θελήσαμε και δεν θέλουμε να είναι και δεν είναι προκαθορισμένη η θεματολογία της "Συνάντησης". Την θεματολογία την ...συνθέτουν τα ενδιαφέροντα των ερευνητών και των μελετητών καθώς και συνεργασίες με άλλους ανάλογους με τον Ιστορικό Όμιλο φορείς.

Η "Συνάντηση" μπορεί να αποτελέσει ένα σταθερό, με συνέχεια και διάρκεια, πολιτιστικό θεσμό για τη Νάξο ικανό να αποτελέσει, κάθε χρόνο, δημόσιο βήμα για όποιον θέλει να συμμετέχει στους προβληματισμούς του π. Φλέα, ή να προτείνει θέματα από τα δικά του επιστημονικά ενδιαφέροντα, να αναφερθεί και να προβάλλει τοπικά θέματα της Νάξου, των Κυκλάδων, του Αιγαίου και γενικότερα προβληματισμούς, σκέψεις, απόψεις, έρευνες και μελέτες που αφορούν στην εξέλιξη της Ελληνικής κοινωνίας.


Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου, Ειρήνη Λεγάκη, Έφορος Αρχαιοτήτων, Βραχογραφίες Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: μια υπαίθρια πινακοθήκη ή κάτι παραπάνω;


Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου, Κωνσταντίνος Ρούσσος, Αρχαιολόγος, Τοπική παραγωγή γλυπτικής και εισηγμένα αρχιτεκτονικά μέλη στα νησιά των Κυκλάδων κατά τους πρώτους βυζαντινούς αιώνες (40ος-7ος αι.).


Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου, Μαρία Τσάφου, Αρχαιολόγος, Αξιοποίηση πηγών ενέργειας και η χρήση τους στις τεχνικές παραγωγής κατά την προβιομηχανική περίοδο. Παράδειγμα προβιομηχανικών εγκαταστάσεων στη Νάξο: πρόταση διάσωσης και ανάδειξής τους.


Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου, Μαρία Γιουρούκου, Φιλόλογος, Διακίνηση προϊόντων και εμπορευμάτων στην Νάξο την περίοδο 1822-1827 (μαρτυρίες από το υποπροξενείο της Δανίας).


Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου, Αλεξάνδρα Κωσταρέλλη, Βυζαντινολόγος, Η χορηγία στη Νάξο. Οι μαρτυρίες επιγραφών τοιχογραφημένων ναών του 14ου αι.


Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου
Δημήτρης Λέτσιος, Πρέσβης, Νόμος Ροδίων Ναυτικός. Ιστορία των κανόνων ναυσιπλοΐας και θαλασσίων μεταφορών στη Μεσόγειο. Ρωμαϊκές ρίζες και βυζαντινή παράδοση.
Σοφία Πατούρα Σπανού, Διευθύντρια Ερευνών Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Οι Χριστιανικές κοινότητες στον κόσμο του Ισλάμ (7ος-10ος αι.).


Παρασκευή 3 Οκτωβρίου, Αθανάσιος Κωτσάκης, Η Γαλλική παρουσία στη Νάξο (17ος-20ος αι.).

Σάββατο 18 Οκτωβρίου, Γιάννης Μπαλτογιάννης, Αρχιτέκτονας, Πρόταση διαμόρφωσης οικισμού Χώρας Νάξου και παραλιακού μετώπου.


Κυριακή 19 Οκτωβρίου, Ben J. Slot, Οι δούκες Κρίσπι.


Κυριακή 26 Οκτωβρίου, Βασίλης Κοντοπίδης, Η παρακμή της Δύσης και η άνοδος της Ακροδεξιάς.


Συνεργασία Ινστιτούτου Ελληνο-ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών και Ιστορικού Ομίλου Νάξου ΑΡΣόΣ


Πέμπτη 2 Οκτωβρίου, Γ. Κ. Λειβαδάς, Ιστορικός, Η εικόνα των Βυζαντινών στις Αραβικές μυθιστορίες της εποχής των σταυροφοριών.
Γ. Α. Τσούτσος, Πολιτικός Επιστήμων, Δυτικοί Ιεραπόστολοι του 19ου – 20ου αιώνα στην καθ’ ημάς Ανατολή και Σταυροφόροι: Κοινά Σημεία και Διαφορές.


Παρασκευή 3 Οκτωβρίου, Γ. Τσιαπλές, Ιστορικός, Η πρόσληψη της άλωσης του 1204 στη μεταβυζαντινή και νέα ελληνική λογοτεχνία.


Σάββατο 4 Οκτωβρίου, Β. Χρηστίδης, Δ/ντής Ινστιτούτου Ελληνοανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών, Ο βασιλιάς της Κύπρου Πέτρος A´ Λουζινιάν, ένας από τους τελευταίους σταυροφόρους (14ος αι.) στις ελληνικές, αραβικές και γαλλικές πηγές.


Κυριακή 5 Οκτωβρίου Ν. Μοσχονάς, Ομότιμος Δ/ντής Ερευνών Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών ΕΙΕ, Βιώνοντας τη Σταυροφορία· οι μαρτυρίες των δυτικών χρονικών.



Συνεργασία Κέντρου Ερεύνης της Ιστορίας του Ελληνικού Δικαίου (Ακαδημίας Αθηνών) 10-13 Οκτωβρίου 2014:
Σεμινάριο εις μνήμην Μενελάου Α. Τουρτόγλου
Νομικές πτυχές της μεταβυζαντινής (Ν)Αξίας (13ος-αρχές 19ου αι.). Τα πορίσματα ενός αιώνα νομικών ερευνών.

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου, Δρ. Ν. Ιωάννης Χατζάκης, Ερευνητής Β' βαθμ. Κέντρου Ερεύνης της Ιστορίας του Ελληνικού Δικαίου (Ακαδημίας Αθηνών), Το δίκαιο στη λατινοκρατούμενη Νάξο (αρχές 13ου-τέλη του 16ου αι.)

Σάββατο 11 Οκτωβρίου, Γιώργος Κοντογεώργης, Καθηγητής Πάντειο Πανεπιστήμιο, Το φαινόμενο των κοινών/πόλεων κατά την Τουρκοκρατία και η Νάξος. Το πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό σύστημα των Ελλήνων της οικουμένης έως τη συγκρότηση του νεοελληνικού κράτους.

Κυριακή 12 Οκτωβρίου, Δρ. Ν. Λυδία Παπαρρήγα Αρτεμιάδη, Διευθύντρια Ερευνών-Διευθύνουσα Κέντρου Ερεύνης της Ιστορίας του Ελληνικού Δικαίου (Ακαδημίας Αθηνών), Δίκαιο και απονομή δικαιοσύνης στη Νάξο κατά την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας και τη μετεπαναστατική περίοδο.

Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου 8 μ.μ.

Τρελό γέλιο το ΠΑΣΟΚ που γράφει μαλ@κίες στο twitter και μετά τις σβήνει: Αυτή τη φορά γέλαγαν με Καραγκούνη


Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες οι χειριστές του Twitter του ΠΑΣΟΚ διέπραξαν... γκάφα.
Στον επίσημο λογαριασμό του κόμματος, ανέβηκε για ελάχιστα λεπτά ένα σκωπτικό tweet για τον...

Τα πρωτοσέλιδα της Κυριακής (28 Σεπτεμβρίου 2014)


Δείτε τα:

ΔΕΗ: 950 προσλήψεις μονίμων και εποχικών μέχρι το τέλος του 2014

Μέχρι τέλος του έτους αναμένεται να γίνουν 950 προσλήψεις μονίμων και εποχικών στη ΔΕΗ για την κάλυψη αναγκών του φορέα. Οι προκηρύξεις θα έχουν την έγκριση του ΑΣΕΠ και θα αφορά προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων από διοικητικούς και μηχανικούς μέχρι τεχνικούς και εργάτες.
Δύο προκηρύξεις για 600 μόνιμους τον Οκτώβριο