slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ερώτησή του Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη για την αποκατάσταση των ζημιών που προκαλεί η μεγάλη φωτιά στο Ρέθυμνο.

 

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά τη συμβολή των κοινοτικών ταμείων


Αναλυτικά η ερώτηση:


Οι δασικές πυρκαγιές συνεχίζουν να προκαλούν τεράστιες καταστροφές στην Ελλάδα. Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό την παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας ευνοούν τις μεγάλης κλίμακας πυρκαγιές που, δυστυχώς, καταστρέφουν την Ελλάδα  χρόνο με τον χρόνο.

Τις τελευταίες ημέρες εκατοντάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους στο Ρέθυμνο στην Κρήτη,  τα χωριά Ορνέ, Κρύα Βρύση, Σακτούρια, Άγιος Γεώργιος, Άγιος Παύλος και Μέλαμπες έχουν εκκενωθεί καθώς πυρκαγιές σαρώνουν χιλιάδες στρέμματα αγροτικών εκτάσεων κυρίως με ελαιόδεντρα, ενώ έχουν αποτεφρώσει και χιλιάδες πρόβατα και μελίσσια.

Την ίδια στιγμή εκατοντάδες πυροσβέστες με τη βοήθεια πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων δίνουν μάχη από την Παρασκευή για να ελέγξουν τις μεγάλες πυρκαγιές, που αναζωπυρώνονται συνεχώς εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων.


Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

  • Με ποιο τρόπο μπορεί να υποστηρίξει την Κρήτη για την αποκατάσταση των περιβαλλοντικών και κοινωνικοοικονομικών ζημιών που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές;
  • Ποιες επιπρόσθετες μορφές βοήθειας θα μπορούσαν να παρασχεθούν για την αντιστάθμιση των ζημιών που υπέστησαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Κρήτη;


Kαύσωνας σαρώνει τη Μεσόγειο Στις φλόγες Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία Κυριακό παραιτήσου

Τρομάζουν οι προβλέψεις για υψηλές θερμοκρασίες τις επόμενες μέρες σε Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία, την ώρα που η μάχη με τις φλόγες και στις τρεις χώρες δεν έχει ακόμη τελειώσει.
TANEA Team 16 Ιουλίου 2022 | 16:17
Σε πύρινη κόλαση έχει μετατραπεί η περιοχή της Μεσογείου. Εκτός από τη χώρα μας που για ακόμη ένα καλοκαίρι καλείται να παλέψει με πύρινα μέτωπα που εκδηλώνονται σε διάφορα σημεία, τεράστια μάχη δίνουν με τις φλόγες η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.
Γαλλία
Περισσότερα από 1.000 στελέχη της Πυροσβεστικής προσπαθούν να ελέγξουν τις πυρκαγιές στη νοτιοανατολική Γαλλία.
Υπενθυμίζεται πως από χθες το μεσημέρι συνδράμουν στον αγώνα αυτόν και τα δύο Canadair που έστειλε ως βοήθεια η Ελλάδα.
Τα ελληνικά πυροσβεστικά αεροσκάφη ζητήθηκαν από την ίδια τη Γαλλία, η οποία ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς έχει να αντιμετωπίσει δασικές πυρκαγιές που καίνε στο διαμέρισμα Gironde, όπου 11.300 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους.
Σημειώνεται πως έως σήμερα έχουν καεί 18.000 στρέμματα γης.

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην υπουργός Γιώργος Δασκαλάκης.

Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο πρώην Υπουργός και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Δασκαλάκης. Γεννήθηκε στα Λαγκάδια Αρκαδίας και από τα σπουδαστικά του χρόνια ανέπτυξε πολιτική και συνδικαλιστική δράση, συμμετέχοντας ενεργά στους κοινωνικούς και δημοκρατικούς αγώνες, ενώ πήρε μέρος στις κινητοποιήσεις ενάντια στη χούντα.
Σταθμός στη ζωή του υπήρξε η ίδρυση του ΠΑΣΟΚ το 1974, του οποίου ήταν ιδρυτικό στέλεχος.
Στο σπίτι του ιδρύθηκε η ΠΑΣΚΕ, η συνδικαλιστική παράταξη του ΠΑΣΟΚ, της οποίας διετέλεσε Γραμματέας από τα πρώτα χρόνια της. Παράλληλα, από το 1975 μέχρι το 1982 διετέλεσε Γραμματέας του Τομέα Συνδικαλιστικού του ΠΑΣΟΚ.
Τη δεκαετία του 1970 συμμετείχε στην ηγεσία της ενωμένης δημοκρατικής αντιπολίτευσης στο Συνδικαλιστικό Κίνημα και το 1976, στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, εξελέγη στη μειοψηφία της τότε Διοίκησής της.
Εργάστηκε ως στέλεχος σε εταιρείες ιδιωτικής ασφάλισης μέχρι το 1981, οπότε ο Ανδρέας Παπανδρέου με προσωπική του απόφαση, τον τοποθέτησε υποψήφιο βουλευτή στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στην Α' Αθήνας, όπου και εξελέγη.
Στο διάστημα 1982-1985 διετέλεσε μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ.
Από το 1985 μέχρι και τις εκλογές του 1993 εκλεγόταν βουλευτής στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Αρκαδία.
Κατά την τριετία 1987-1989 θήτευσε ως Υφυπουργός Εμπορίου.
Το 1993 ανέλαβε καθήκοντα Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και από τη θέση αυτή πρωταγωνίστησε στη μεγάλη μεταρρύθμιση της Αποκέντρωσης, θεσμοθετώντας την Αιρετή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Ακόμη, τον Μάρτιο του 1994 εισηγήθηκε στη Βουλή τον Νόμο 2193 με τον οποίο καθιερώθηκε η 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Το 1995 ανέλαβε καθήκοντα Υφυπουργού Μεταφορών. Το 1997 ανέλαβε την Προεδρία της Γενικής Τράπεζας, θέση που διατήρησε μέχρι τον Φεβρουάριο του 2000.
Στη συνέχεια επανήλθε στον πολιτικό στίβο όπου στις εκλογές του Απριλίου του 2000 εξελέγη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Β' Αθήνας μέχρι τον Φεβρουάριο του 2004.
Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιουλίου, στις 12 το μεσημέρι, από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Κάντζα.
Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο
Γιώργος Τσουτσάνης και 45 ακόμη
1 σχόλιο
2 κοινοποιήσεις

Την θλίψη του στο σύζυγο της γνωστό σκηνοθέτη ΓΙΑΝΝΗ ΣΜΑΡΑΓΔΗ εξέφρασε ο Γιώργος ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ του εκ μέρους της Λέσχης Ανάγνωσης Βιβλίου της ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗ του Συλλόγου Φιλωτιτών Ναξου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Τη θλίψη του για το θάνατο της παραγωγού ΕΛΕΝΗΣ ΣΜΑΡΑΓΔΗ εξέφρασε στο
σύζυγο της γνωστό σκηνοθέτη ΓΙΑΝΝΗ ΣΜΑΡΑΓΔΗ ο Γιώργος ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ εκ
μέρους της Λέσχης Ανάγνωσης Βιβλίου της ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗ του
Σ.Φ.Ν.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ Έκθεση εγγράφων στη Νάξο στα πλαίσια του εορτασμού των 200 χρόνων από την Έναρξη της Επανάστασης του 1821


«Η Ελλάδα Ελεύθερη: Αναγνώριση και σύναψη διπλωματικών και προξενικών σχέσεων»

Τα εγκαίνια της  Έκθεσης στη Χώρα της  Νάξου την Κυριακή 17 Ιουλίου 2022

Στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σε συνεργασία με την Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών, φιλοξενεί την Έκθεση: «Η Ελλάδα Ελεύθερη: Αναγνώριση και σύναψη διπλωματικών και προξενικών σχέσεων» της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών. Η Έκθεση είχε πραγματοποιηθεί  για πρώτη φορά στην Τήνο κατά την διάρκεια του Δ' διεθνούς  Κυκλαδολογικού Συνεδρίου και έχει  προγραμματιστεί να «ταξιδεύσει»  και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, που έδειξαν ενδιαφέρον, με επόμενη πραγματοποίηση στην Ίο.

Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 17 Ιουλίου 2022, στις 20:00, στο Δημοτικό Θέατρο « Ι. Καμπανέλλης» στην Χώρα της Νάξου.

Εκτίθενται σημαντικά έγγραφα από την αρχειακή συλλογή του Υπουργείου Εξωτερικών, που περιγράφουν την πορεία της αναγνώρισης του νέου ελληνικού κράτους κατά τη διάρκεια του Αγώνα της Παλιγγενεσίας  και τα πρώτα χρόνια μετά, τη σύναψη διπλωματικών και προξενικών σχέσεων και τη δημιουργία προξενικού δικτύου.

Την Έκθεση, που διοργανώνεται μετά από συνεννοήσεις της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών  και  ιδιαίτερα του μέλους του Διοικητικού της Συμβουλίου κ. Λ. Χατζηανδρέου, με τον Δήμο Νάξου, θα παρουσιάσει ο κ. Γιώργος Πολυδωράκης, Εμπειρογνώμονας Πρεσβευτής-Σύμβουλος Β΄, Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου Υπουργείου Εξωτερικών.  Εκ μέρους της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών  θα ομιλήσει  ο  Επικ. Καθηγητής Νεώτερης και Σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της. κ. Νίκος Αναστασόπουλος.

Η Έκθεση θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 24 Ιουλίου  και με ὠρες λειτουργίας από τις 9:00 έως 15:00. και 18:00 με 21:00

Ευδοκία Κατσάνη Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών & Επικοινωνιών Κυκλάδων : "Δώσε Κλώτσο να Γυρίσει"







Κ το κλωτσο δόθηκε χθες στην έναρξη ενός τριημέρου φεστιβάλ που πραγματοποιείται στον όμορφο και γραφικό Καλόξυλο με διοργανωτές τον κ. Καμβύση Γιώργο και τον κ. Χωριανοπουλο Φλώριο και συνδιοργανώτρια όπως πάντα σε όλα τα πολιτιστικά δρώμενα των νησιών μας την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Ένα φεστιβάλ που έχεις ως στόχο να μας μεταφέρει σε μια άλλη εποχή που σήμερα ενδεχομένως να νοσταλγούμε. Σε μια εποχή μακριά από τεχνολογία, που η ανθρώπινη σχέση και η προσωπική επαφή ήταν άμεση και καθημερινή, που υπήρχαν επαγγέλματα που χάθηκαν στο πέρασμα των ετών.

Ομιλία του Χ.Κόκκινου στο 8ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Ι.Α.Κ.Ε.


  


"Να εφαρμοστούν άμεσα ειλικρινείς  πολιτικές που θα ανακουφίσουν την Ελληνική κοινωνία,  θα αναβαθμίσουν την Παιδεία και θα επαναφέρουν την αξιοπιστία του του πολιτικού κόσμου "!

Ομιλία του Χ.Κόκκινου στο 8ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Ι.Α.Κ.Ε.


Στο  8ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (Ι.Α.Κ.Ε.) παρέστη και μίλησε ο Χαράλαμπος Κόκκινος  Αντιπρόεδρος Δ.Σ. στο Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ  και Περιφερειακός Σύμβουλος Ν.Αιγαίου- Επικεφαλής του Ανεξάρτητου Περιφερειακου Συνδυασμού "ΠΝΟΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ".
Το Διεθνές  συνέδριο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Ηράκλειο στις 8-10.7.22 με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και Δήμων του νησιού, με τη συμμετοχή  συνέδρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό και εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου  και είχε θέμα " Κοινωνία, Εκπαίδευση και Πολιτική: Σχέσεις και ανασχέσεις".

Επιχειρήσεις και επαγγελματίες αδυνατούν να καταβάλλουν τις οφειλές για τις επιστρεπτέες προκαταβολές/Ανάγκη στήριξης και αναβάθμισης των ΚΕΠ: Κατατέθηκαν ερωτήσεις

Ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος συνυπέγραψε δύο ερωτήσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή.

Η πρώτη έχει θέμα: Επιχειρήσεις και επαγγελματίες αδυνατούν να καταβάλλουν τις οφειλές για τις επιστρεπτέες προκαταβολές – Η Κυβέρνηση να τις μετατρέψει σε μη επιστρεπτέες

Ανακοινώθηκε τις προηγούμενες ημέρες από την ΕΛΣΤΑΤ μια ακόμα εκρηκτική αύξηση του πληθωρισμού,  που έφτασε στο 12,1% για τον Ιούνιο 2022. Η Ελλάδα καταγράφει πλέον ιστορικό 29ετίας, ενώ για έναν ακόμη μήνα διατηρεί τον υψηλότερο πληθωρισμό στη Δυτική Ευρώπη.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΑΞΟΥ Το πρόγραμμα περιοδείας του Ρίζου Μαρούδα, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ στη Νάξο

ΚΚΕ

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΑΞΟΥ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το πρόγραμμα περιοδείας του Ρίζου Μαρούδα, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ  στη Νάξο


Δευτέρα 18/7:

Η Ανάφη για μια ακόμα φορά στο έλεος της αδιαφορίας του ΥΝΑΝΠ

Για μια ακόμα βδομάδα αναστέλλεται η εκτέλεση του δρομολογίου του Ε/Γ – Ο/Γ OLYMPUS, με επίσημη δικαιολογία την μη ολοκλήρωση της αναγκαίας Επιθεώρησης. Δεν αρκεί η καθυστέρηση στη δρομολόγηση της γραμμής λόγω ενστάσεων στο διαγωνισμό, στη συνέχεια ήλθε να προστεθεί και η αδυναμία εκτέλεσης του δρομολογίου λόγω μη εξασφάλισης της αξιοπλοΐας του πλοίου από την Επιθεώρηση.

Κατερίνα Μονογυιού: Παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών μέχρι τις 31 Ιουλίου 2022




Αποφασίστηκε από τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Σκρέκα και τον Γενικό Γραμματέα Δασών κ. Κωνσταντίνο Αραβώση η παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών μέχρι τις 31 Ιουλίου 2022.