slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ιάκωβος Β. Γιακουμή : Ναι θα συμμετάσχω στις αυτοδιοικητικές εκλογές για τον ενιαίο Δήμο Νάξου

για τον ενιαίο Δήμο Νάξου


Συνέντευξη του υποψήφιου στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές για τον ενιαίο Δήμο Νάξου
με το ψηφοδέλτιο του νυν Δήμαρχου Νάξου Νίκου Μαράκη
Ιάκωβου Β. Γιακουμή στην ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ και τον δημοσιογράφο Βασίλη Γρηγορόπουλο (30/4/2010) για τις δημοτικές εκλογές, τον «Καλλικράτη» και την διαχείριση αποβλήτων στην Νάξο
Ασχολείσαι χρόνια με τους Συλλόγους και την ΟΝΑΣ, είσαι ένας μορφωμένος, νεος και δραστήριος άνθρωπος. Μήπως ήρθε η ώρα και για την τοπική αυτοδιοίκηση; Γιατί ακούω πολλά...
Βασίλη, καταρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω εσένα προσωπικά και την ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ για την φιλοξενία. Επειδή ξέρω από πρώτο χέρι το μεράκι σου να προβάλλεις το έργο των Συλλόγων και της ΟΝΑΣ και τις ώρες δουλειάς που αφιερώνεις προς αυτήν την κατεύθυνση, θέλω να τονίσω ότι και εσύ και η εφημερίδα συμβάλλετε τα μέγιστα στο να μείνουν ζωντανοί οι Σύλλογοι και να συνεχίσουν να είναι φορείς του πολιτισμού και της παράδοσης της Νάξου, αλλά και να γίνουν πιο διεκδικητικοί απέναντι στα προβλήματα και την καθημερινότητα του νησιού μας.
Σε ότι αφορά εμένα, ίσως η έντονη ενασχόλησή μου με τα κοινά της Νάξου να σε κάνει να πιστεύεις ότι ασχολούμαι χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι …



με τα κοινά του νησιού μας και των Συλλόγων άρχισα να ασχολούμαι στις αρχές του 2008 όταν και εκλέχθηκα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Απεραθίτικου Συλλόγου. Τον Δεκέμβριο του 2009, εκλέχθηκα και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων (ΟΝΑΣ).
Είμαι 36 ετών και απόφοιτος της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου όπου ως ενεργός φοιτητής υπήρξα εκπρόσωπος των φοιτητών τόσο στην Γενική Συνέλευση του Τμήματος όσο και στο Διοικητικό του Συμβούλιο – ενώ κατά την διάρκεια των σπουδών μου δημοσίευσα και 14 πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Αποφοιτώντας το 1997, αποφάσισα να δημιουργήσω (σε συνεργασία με δύο συναδέλφους) την δική μου επιχείρηση εκπόνησης μελετών στους τομείς του περιβάλλοντος, της ανακύκλωσης και των βιομηχανικών εφαρμογών. Το 2000 ο ΕΟΜΜΕΧ με βράβευσε ως τον καλύτερο νέο Έλληνα επιχειρηματία της χρονιάς εκείνης. Την ίδια χρονιά ιδρύσαμε και την βιοτεχνική μονάδα παραγωγής και ανακύκλωσης καταλυτών αυτοκινήτου που διοικώ έως σήμερα. Λόγω της έντονης επαγγελματικής μου δραστηριότητας, συνδικαλιστικά ασχολήθηκα κυρίως με το επιστημονικό και επαγγελματικό μου πεδίο, οπότε και διατέλεσα Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Νέων Επιχειρηματιών Αττικής και μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων του Συνδέσμου Βιομηχάνων Αττικής-Πειραιώς (ΣΒΑΠ) και της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ). Διατέλεσα επίσης και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Παρατηρητηρίου Νεανικής Επιχειρηματικότητας της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.
Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι μία μεγάλη πρόκληση για όποιον επιθυμεί να ασχοληθεί με τα κοινά, ενώ η αγάπη μου για τον τόπο μου δυναμώνει την επιθυμία να συμμετάσχω (εφόσον βέβαια με επιλέξουν οι συμπολίτες μου) ώστε να βοηθήσω και εγώ από την μεριά μου στην ανάπτυξη αυτού του τόπου. Επομένως, η απάντηση στην ερώτηση σου, Βασίλη, είναι καταφατική: ΝΑΙ, θα συμμετάσχω στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές προκειμένου να μπορέσω και εγώ να συνεισφέρω με το όραμα και την άποψή μου στην αξιοποίηση όλων των αναπτυξιακών δυνατοτήτων του τόπου.
1. Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, μιλάμε για το Γαλάτσι ή για τη Νάξο;
Αν και ζω στο Γαλάτσι, η αγάπη μου για την Νάξο με βοηθάει να υπερκεράσω την κούραση των συνεχόμενων μετακινήσεων (τον τελευταίο χρόνο έχω έρθει στην Νάξο 20 φορές) και να ασχοληθώ με το νησί μας. Άλλωστε, πραγματική ανάπτυξη μπορεί να δημιουργηθεί κυρίως στην περιφέρεια εφόσον βέβαια εκμεταλλευτούμε όλες τις δυνατότητές μας – και η Νάξος έχει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης. Αμέσως μετά την ψήφιση του «Καλλικράτη» θα μάθετε όλες τις λεπτομέρειες της εμπλοκής μου με τα αυτοδιοικητικά πράγματα της Νάξου. Είναι σίγουρο, όμως, ότι προτεραιότητα για εμένα έχουν οι συνδυασμοί που έχουν ήδη πάρει το «χρίσμα» της κοινωνίας είτε μέσα από εσωκομματικές είτε από καθολικές εκλογικές διαδικασίες και φυσικά ταιριάζουν ιδεολογικά και πολιτικά με τα δικά μου πιστεύω.
2. Μου έκανε εντύπωση το εξής: Από όταν συζητήθηκε το όνομά σου στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, άρχισε μια ανώνυμη -το τονίζω- επίθεση μέσα από ιστοσελίδες. Πως το εξηγείς αυτό;
Η εμπλοκή του ονόματος μου ως προτεινόμενος υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στις Κυκλάδες προήλθε από μία ομάδα ανθρώπων που αγαπούν το νησί και με τίμησαν (καθώς θεώρησαν ότι έχω τις δυνατότητες, την όρεξη και το όραμα) προτείνοντάς με ως υποψήφιο. Οι άνθρωποι αυτοί μίλησαν ανοιχτά και επώνυμα για τον (τότε) διαφαινόμενο κίνδυνο να μείνει το νησί χωρίς κυβερνητικό βουλευτή για πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση και δεν δίστασαν να πάνε κόντρα σε παλιούς φίλους και συμμαθητές μόνο και μόνο για να αποφευχθεί ο κίνδυνος αυτός.
Είναι προφανές ότι η διαδικασία αυτή δημιούργησε αντιπάθειες στο πρόσωπό μου κυρίως από δυνάμεις (μέσα και έξω από το κόμμα μου) που δεν επιθυμούν καμία αλλαγή και αντιμετωπίζουν τα θέματα μικροπολιτικά βάζοντας το προσωπικό συμφέρον πάνω από το συμφέρον του τόπου. Έτσι άρχισαν και οι ανώνυμες επιθέσεις, στις οποίες αναφέρεσαι, σε ανώνυμα ιστολόγια (blog) στο διαδίκτυο αμέσως μετά την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ στις Κυκλάδες, με προφανή στόχο να βλάψουν και να ακυρώσουν τις όποιες μελλοντικές μου επιλογές. Εγώ μένω στην τιμή που μου κάνουν επώνυμα και σε ημερήσια βάση πολλοί συντοπίτες μας που με προτρέπουν να συνεχίσω να ασχολούμαι με τα κοινά του νησιού, και δεσμεύομαι ότι θα είμαι πάντα απέναντι σε ανώνυμες επιθέσεις με α-πολίτικα χαρακτηριστικά έναντι του οποιουδήποτε.
3. Θα ήθελα να μου πεις την γνώμη σου για τον "Καλλικράτη".
Ο «Καλλικράτης» είναι ίσως η μεγαλύτερη διοικητική μεταρρύθμιση που λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια. Ιδιαίτερα για τα νησιά μας είναι μία ανεπανάληπτη ευκαιρία να σταματήσει ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στους δύο βαθμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και την κεντρική εξουσία και να γίνει επιτέλους πράξη ένας κεντρικός αναπτυξιακός σχεδιασμός για κάθε νησί. Στην Νάξο, ο «Καλλικράτης» θα κριθεί στο κατά πόσο θα κερδηθεί το «στοίχημα» της ισόρροπης ανάπτυξης του τόπου. Το νησί θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μία ενιαία περιφέρεια και να αμβλυνθούν οι διαφορές ανάμεσα στα πλούσια πεδινά και τα σχεδόν ερημωμένα ορεινά. Η ορεινή Νάξος έχει πλούσιες αναξιοποίητες πλουτοπαραγωγικές πηγές και πολύ σημαντικά τοπία τουριστικού ενδιαφέροντος, τα οποία αν αναδειχθούν σωστά μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης ποιοτικού τουρισμού αυξάνοντας ταυτόχρονα τον ετήσιο αριθμό επισκεπτών του νησιού μας. Έτσι, θα αξιοποιούνται καλύτερα οι σημαντικές τουριστικές υποδομές που έχουν δημιουργηθεί στην δυτική Νάξο αναπτύσσοντας το σύνολο του νησιού. Παραδείγματα αναξιοποίητων «διαμαντιών» της ορεινής Νάξου είναι οι εγκαταστάσεις και τα ορυχεία της Σμύριδας, το πλήθος των μνημείων και βυζαντινών εκκλησιών καθώς και τα ανεξερεύνητα τοπία απαράμιλλου κάλλους τα οποία θα μπορούσαν να είναι χώροι επίσκεψης ειδικών μορφών τουρισμού όπως σχολικού, συνεδριακού, περιπατητικού, θρησκευτικού κλπ.
4. "Κρύβει" "κινδύνους" αυτή μεταρρύθμιση για τα χωριά;
Πολλά από τα χωριά της Νάξου (και ιδιαίτερα τα μικρότερα και ορεινότερα) βιώνουν ήδη συνθήκες ερημοποίησης. Η μειωμένη, μάλιστα, αντιπροσώπευσή τους σύμφωνα με το προσχέδιο του νόμου δεν βοηθάει προς την άμβλυνση τέτοιων φαινομένων. Από την άλλη πλευρά, όμως, ένας δυνατός και υγιής Δήμος μπορεί να παράσχει βελτιωμένες συνθήκες διαβίωσης στους κατοίκων των χωριών αυτών, κυρίως στους τομείς της υγείας, της παιδείας και της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Επομένως, η σωστή επιλογή των αντιπροσώπων στον νέο ενιαίο Δήμο είναι πρωταρχικής σημασίας ώστε να έχουν την γνώση, τη θέληση και την διεκδικητικότητα να επαναφέρουν τα χωριά σε ρυθμούς ανάπτυξης και να συμβάλλουν καταλυτικά στην ανάσχεση της διαδικασίας ερημοποίησης.
5. Στο χωριό τι ακούς; Τι φοβούνται περισσότερο;
Τ’Απεράθου είναι ένα ορεινό χωριό το οποίο βιώνει και αυτό την μείωση του μονίμου πληθυσμού καθώς παρατηρείται το φαινόμενο αρκετοί συγχωριανοί μου να επιλέγουν να μένουν μόνιμα στην Χώρα. Οι λόγοι είναι λίγο-πολύ γνωστοί. Οι κακές υποδομές πρόσβασης στην πόλη (δρόμοι, δημόσια συγκοινωνία κ.α.) και οι κακές υποδομές υγείας και παιδείας έχουν ως αποτέλεσμα το αίσθημα της ανασφάλειας για τον μέσο κάτοικο ο οποίος είναι διατεθειμένος να θυσιάσει ένα μέρος της ποιότητας της ζωής του προκειμένου να έχει πρόσβαση στο γιατρό, το σχολείο και την δουλειά.
Καθήκον του νέου Δήμου είναι να μειώσει το αίσθημα αυτό της ανασφάλειας και να δώσει προοπτικές ανάπτυξης στον τόπο ώστε να παραμείνουν οι κάτοικοι που το επιθυμούν εκεί (και ιδιαίτερα οι νεότεροι).
6. Ποια είναι τα θετικά αυτής της μεταρρύθμισης;
Η ενοποίηση των αρμοδιοτήτων είναι το σημαντικότερο θετικό της μεταρρύθμισης για τα νησιά μας. Άνθρωποι με εμπειρία στα αυτοδιοικητικά θα πρέπει να συνεργαστούν με επιστήμονες προκειμένου η μεταβατική περίοδος να είναι η μικρότερη δυνατή, ώστε γρήγορα, και σε βάθος τετραετίας, να φανούν τα πρώτα αποτελέσματα της βελτίωσης της καθημερινότητας του πολίτη σε επίπεδο νησιού.
Ο Ενιαίος Δήμος θα έχει λόγο (και δυνατότητες πίεσης) προκειμένου να έχουμε ένα καλά στελεχωμένο Νοσοκομείο το οποίο θα επικουρείται από τα Ιατρεία στα χωριά. Ο Ενιαίος Δήμος θα έχει το εξειδικευμένο προσωπικό να υποστηρίξει μελετητικά και σε επίπεδο επίβλεψης σημαντικά έργα υποδομής για το νησί (λιμάνι, αεροδρόμιο, οδοποιΐα κ.α.), ενώ θα μπορεί να το προβάλλει ενιαία προκειμένου να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες. Γενικά, η μεταρρύθμιση θα κάνει την Διοίκηση του Νησιού πιο ευέλικτη και θα μειώσει σημαντικά την γραφειοκρατία – θα κάνει επίσης το λαϊκό απόφθεγμα «Το παράπονά σου στον Δήμαρχο» μία πραγματικότητα καθώς κανείς δεν θα μπορεί να επικαλείται την συναρμοδιότητα ή την αναρμοδιότητα προκειμένου να καθυστερεί και τελικά να μην εξυπηρετεί τον πολίτη.
7. Θα ήθελα την άποψή σου για το θέμα των σκουπιδιών και τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί για την θέση του νέου ΧΥΤΑ;
Στην Νάξο έχουμε πολλά να κάνουμε σε μερικά αυτονόητα θέματα (και σε αυτό ευθύνη έχουμε όλοι από τους πολίτες μέχρι τις τοπικές δημοτικές και νομαρχιακές ηγεσίες). Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων (στερεών και υγρών) είναι ένα από αυτά. Οι τρεις χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) που υπάρχουν στο νησί προσβάλλουν τον πολιτισμό μας καθότι χρησιμοποιούν μεθόδους διάθεσης της δεκαετίας του 1960 με αποτέλεσμα την περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος, την μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και της θάλασσας. Επίσης, στο νησί δεν υπάρχουν βιολογικοί καθαρισμοί για τα υγρά λύματα όλων των χωριών, ενώ και μερικοί από τους υφιστάμενους δεν λειτουργούν σωστά δημιουργώντας πολλά παράπονα στους κατοίκους.
Με την ενοποίηση των αρμοδιοτήτων, κύριος υπεύθυνος για την διαχείριση των αποβλήτων (στερεών και υγρών) θα είναι ο Νέος Ενιαίος Δήμος. Ως επιστήμονας ασχολούμενος με τον τομέα του περιβάλλοντος (και εάν φυσικά ο λαός της Νάξου με επιλέξει να τον εκπροσωπήσω) θα έχω ως πρώτη προτεραιότητά μου την βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης. Σε ορίζοντα τετραετίας θα πρέπει να έχουν μπει οι βάσεις και να έχουν εξευρεθεί οι πιστώσεις ώστε να αναστραφεί πλήρως η σημερινή εικόνα – που είναι επικίνδυνη για την υγεία μας και προσβάλλει τον πολιτισμό μας.
Σε όλα τα περιβαλλοντικά ζητήματα, έτσι και στο θέμα του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), υπάρχει μία έντονη παραπληροφόρηση του κοινού σχετικά με τις επιπτώσεις των έργων. Με απλά λόγια ο ΧΥΤΑ είναι μία περιοχή όπου γίνεται διάθεση των στερεών αποβλήτων με συγκεκριμένο τρόπο. Δηλαδή η περιοχή απόρριψης καλύπτεται από μία γαιομεμβράνη η οποία δεν επιτρέπει στα όμβρια νερά να διεισδύουν στον υδροφόρο ορίζοντα. Μέσω ενός συστήματος σωληνώσεων τα οδηγούν σε ένα βιολογικό καθαρισμό ο οποίος «παράγει» νερό κατάλληλο για άρδευση. Επίσης, ο ΧΥΤΑ (μέσω μία συγκεκριμένης διαδικασίας) μπορεί να παράγει βιοαέριο του οποίου η καύση χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Οι σημερινοί ΧΥΤΑ δεν έχουν καμία σχέση με τις χωματερές που γνωρίζουμε όλοι – άλλωστε ΧΥΤΑ λειτουργούν σήμερα με επιτυχία και σε άλλα νησιά όπως η Σύρος, η Μύκονος και η Πάρος, ενώ πάγιο αίτημα της Σαντορίνης είναι να αλλάξει η νομοθεσία ώστε να επιτραπεί η χωροθέτηση ΧΥΤΑ στο νησί.
Επίσης, η τεχνολογία προχωράει και συνέχεια αναπτύσσονται μεθοδολογίες μείωσης του όγκου των απορριμμάτων (μέσω ανακύκλωσης, διαχωρισμού κλπ), όμως, εάν δεν έχουμε έναν επιστημονικά σύγχρονο και προστατευμένο χώρο διάθεσης απορριμμάτων δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με επιτυχία σε τέτοιες λύσεις. Σε ότι αφορά την προτεινόμενη θέση χωροθέτησης του ΧΥΤΑ Νάξου στην Κορυφή Ξύδη (κοντά στις Εγγαρές), θα ήταν αντιεπιστημονικό να εκφράσω άποψη όταν συνάδελφοι μηχανικοί μελέτησαν την Νάξο για πολύ καιρό και κατέληξαν σε αυτόν τον χώρο. Όμως ακούω με προσοχή τα επιχειρήματα των κατοίκων (και ιδίως το θέμα των αδρανών υλικών επίχωσης των απορριμμάτων – που εάν είναι έτσι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί), τα οποία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την λειτουργία του χώρου.
8. Βλέπεις οι πολιτικοί του νησιού και οι βουλευτές να έχουν όραμα για τον τόπο;
Η πάγια άποψη μου είναι ότι όλοι οι εκλεγμένοι μέσα από μία δημοκρατική διαδικασία είναι άξιοι και θέλουν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του τόπου τους μέσα από το όραμα του καθενός. Πολλές φορές, όμως, παρατηρείται το φαινόμενο η δημοκρατία μας να είναι στρεβλή και το κριτήριο όλων εμάς των ψηφοφόρων να μην είναι το καλό του τόπου αλλά το μικρορουσφέτι και το προσωπικό συμφέρον. Ευθύνη και όραμα όλων εμάς των νέων ανθρώπων που θέλουμε να εμπλακούμε με την πολιτική είναι να αποδείξουμε στους πολίτες ότι το γενικό καλό εμπεριέχει και την προσωπική πρόοδο, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο ανταλλαγής ψήφων με μικροεκδουλεύσεις που τόσο πολύ μας προσβάλλει ως πολίτες και λειτουργεί ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη της χώρας.
9. Και όταν λέμε όραμα τι εννοούμε; Ουσιαστικά τη λύση των βασικών προβλημάτων;
Για την Νάξο, πρώτη προτεραιότητα μας θα πρέπει να είναι το αυτονόητο δηλαδή η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων του νησιού. Αυτό εμπεριέχει τις βασικές υποδομές (ύδρευση, αποχέτευση, οδοποιία, συγκοινωνίες), την απρόσκοπτη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, παιδείας και κοινωνικής αλληλεγγύης και την βελτίωση της καθημερινότητας όλων (παιδικές χαρές, χώροι περιπάτου, αθλητικές και ναυταθλητικές εγκαταστάσεις κλπ).
Όραμά μας όμως πρέπει να είναι μία Νάξος πρωτοπόρα, με αξιοποίηση του πλούτου της (γεωργία, κτηνοτροφία, οινοποιία, τυροκομία, εγκαταστάσεις Σμύριδας) η οποία θα είναι ενεργειακά αυτόνομη (με μελετημένη ανάπτυξη όλων των ειδών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προς όφελος της τοπικής κοινωνίας) και με επένδυση σε σύγχρονες ήπιες μορφές τουρισμού μέσω της αξιοποίησης του πολιτισμού, της ιστορίας, των μνημείων και του τοπίου που διαθέτουμε. Αυτό είναι το όραμά μου, που φυσικά δεν περιορίζεται στα στενά όρια μίας τετραετίας αλλά αποτελεί μακροπρόθεσμο στόχο για την Νάξο που θα αφήσουμε στα παιδιά μας….


ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΣΤΟΠ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

7 Μαΐου 2010

Ρε συμφέροντα μη "βαράτε" τόσο πολύ την Μπακογιάννη... λυπηθείτε τη...

Τόσους μήνες ακούγαμε ότι την κυρία Μπακογιάννη την πολεμούσαν τα συμφέροντα που επέλεξαν να στηρίξουν τον Σαμαρά.

Σήμερα το επιβεβαιώσαμε απόλυτα.

Το πρωί βγήκε σ' όλα τα ραδιόφωνα.

Το βράδυ στο MEGA που ΔΕΝ εκπροσωπεί συμφέροντα.

Φαντάζομαι ότι την Κυριακή θα έχει και μερικές συνεντεύξεις σε Κυριακάτικες εφημερίδες.

Εκεί βέβαια που τα συμφέροντα θα της δώσουν την "χαριστική βολή" θα είναι
όταν θα την βγάζουν δεύτερη στα γκάλοπ...


ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΜΙΛΑΜΕ...

Ο λογαριασμός των Ολυμπιακών Αγώνων άργησε 10 χρόνια....


Διαβάσαμε και αντιγράφουμε από το zoomnews.gr : " Για να μη ξεχνιόμαστε, δημοσιεύουμε πίνακα με τα χρόνο λήξης των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου τα επόμενα χρόνια. Τα ποσά είναι σε δισεκατομμύρια ευρώ και πρέπει να εξοφληθούν από τον κρατικό κορβανά. Να υπενθυμίσουμε ότι τα συνολικά έσοδα του ελληνικού δημοσίου είναι περίπου 100 δις το χρόνο. Από αυτά τα χρήματα πρέπει να πληρωθούν όλα τα έξοδα λειτουργίας του κράτους, μισθοί, συντάξεις, άμυνα, παιδεία και βέβαια να επιστραφούν τα χρέη. Όπως θα δείτε την τετραετία 2011-2014 ένα στα τρία ευρώ που εισπράττεται από το κράτος πρέπει να δοθεί για εξόφληση χρεών…
Ο πίνακας φτάνει μέχρι το 2030. Υπάρχουν ακόμα χρέη που λήγουν το 2034 (2 δις), το 2037 (9 δις), το 2040 (7,9 δις) και το 2057 (1,6 δις).
Με λίγα λόγια: IΛΙΓΓΟΣ!! Μήπως δεν φταίνε μόνο οι κερδοσκόποι και οι εταιρείες αξιολόγησης;"
Αυτό που εύκολα μπορούμε να διαπιστώσουμε από τον παραπάνω πίνακα που δημοσιεύθηκε στην γερμανική εφημερίδα FAZ είναι ότι ταχρέη των ετών 2010 έως 2014 φθάνουν το αστρονομικό ποσό των 144 δις ευρώ!! Επειδή το μεγαλύτερο χρέος έχει να κάνει με δεκαετή ομόλογα μπορούμε να πουμε με σιγουριά ότι η τετραετία 2000- 2004 ήταν η πιο δαπανηρή στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας.Φανταζόμαστε δε ότι έχει να κάνει με την απίστευτη σπατάλη που έγινε εκείνη την εποχή με αφορμή την οργάνωση και την διεξαγωγή των Ολυμπιακών αγώνων. Απλά ο λογαριασμός άργησε 10 χρόνια.....

Η πρόεδρος της Αργεντινής προειδοποιεί τους Έλληνες για τον τρόμο του Δ.Ν.Τ

Προειδοποίηση-τρόμος για την Ελλάδα από την πρόεδρο της παθούσης από το ΔΝΤ Αργεντινής, Christina Fernandez De Kirchner, για την Ελλάδα και τα εξοντωτικά οικονομικά μέτρα λιτότητας που δέχθηκε η κυβέρνηση Παπανδρέου: «Τα άγρια μέτρα λιτότητας θα συναντήσουν αντίσταση. Θα τελειώσει άσχημα η Ελλάδα. Τα οικονομικά μέτρα που πήραν θα πυροδοτήσουν κοινωνική αναταραχή, όπως αυτή που αντιμετώπισε η χώρα της την περασμένη δεκαετία.
«Οι συνταγές που επιβάλλονται στην Ελλάδα είναι ταυτόσημες με αυτές που εφαρμόστηκαν εδώ το 2001», είπε η

Kirchner, υπογραμμίζοντας τις ομοιότητες μεταξύ της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα και την κοινωνική, πολιτική και οικονομική κρίση που συγκλόνισε την Αργεντινή προτού η χώρα κηρύξει στάση πληρωμών.Η ισχυρή μεσαία τάξη της Αργεντινής, που αποτελούσε... τη «ραχοκοκαλιά» της κοινωνίας και της οικονομίας της, σταδιακά διαλύθηκε προς όφελος μίας ολιγάριθμης διεφθαρμένης οικονομικής και πολιτικής ελίτ. Το 60% του πληθυσμού σε μία δεκαετία βρέθηκε κάτω από το όριο της φτώχειας με το 55% των εργαζομένων να είναι ανασφάλιστοι.

Η διόγκωση του δημοσίου τομέα, η διαφθορά και η φοροδιαφυγή απεδείχθησαν, όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας, καρκινώματα για την οικονομία.

Ο πληθωρισμός καταδυνάστευε τη χώρα, οι τιμές, μήνα με το μήνα, αυξάνονταν ραγδαία και οι πολίτες έβλεπαν, ανήμποροι να αντιδράσουν, το νόμισμά τους να χάνει καθημερινά την αξία του.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, το χρέος της Αργεντινής ανήλθε στο 41% από 29% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, μεταξύ 1993 και 1998.

Το 1997, η γειτονική Βραζιλία βρέθηκε σε βαθιά κρίση, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα την υποτίμηση του βραζιλιάνικου νομίσματος κατά 50% της αρχικής του αξίας. Οι εξαγωγές της Αργεντινής προς τη Βραζιλία εκμηδενίστηκαν, ενώ αυξήθηκαν κατακόρυφα οι εισαγωγές.

Παράλληλα, η άνοδος της τιμής του δολαρίου, με το οποίο ήταν συνδεδεμένο το αργεντίνικο νόμισμα, κατέστησε τα προϊόντα της Αργεντινής μη ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές, πλήττοντας θανάσιμα κάθε κλάδο παραγωγικής δραστηριότητας.

Το 1998, η Αργεντινή είχε φτάσει να δανείζεται από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές με επιτόκιο 10,5% και αναγκαστικά κατέφυγε για πρώτη φορά στο ΔΝΤ, ώστε να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.

Το μόνο που κατάφερε, όμως, ήταν να αναβάλλει για τρία χρόνια την οριστική στάση πληρωμών και τη χρεοκοπία.

Την ίδια περίοδο, οι επενδυτικές τράπεζες συνέχιζαν να προωθούν το χρέος της χώρας στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, με ακόμα υψηλότερες αποδόσεις. Προώθησαν ένα Debt Swap (ανταλλαγή χρέους), όπου οι ιδιοκτήτες ομολόγων αποκτούσαν το δικαίωμα να πάρουν νέα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας με ευνοϊκότερους όρους. Το σκεπτικό ήταν να μεταφερθεί η εξόφληση του χρέους από το 2001 στο 2005. Πράγματι, 30 δισ. δολάρια άλλαξαν διάρκεια ζωής και επτά επενδυτικές τράπεζες εισέπραξαν 100 εκατ. δολάρια σε προμήθειες.

Όμως, μέσα σε μερικές μόλις εβδομάδες, η Αργεντινή κατέληξε ξανά χωρίς χρήματα, γιατί οι αγορές δεν πείστηκαν για την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής της. Η κυβέρνηση αναγκαστικά κατέφυγε σε ένα δεύτερο δάνειο από το ΔΝΤ. Λίγους μήνες αργότερα, κήρυξε πτώχευση αδυνατώντας να πληρώσει τα χρέη της.

Στα τέλη του 2001, η κρίση οδήγησε την κοινωνία σε σημείο ανάφλεξης. Το ξέσπασμα ήλθε, όταν ο κεντροαριστερός ντε λα Ρούα, απαγόρευσε την ανάληψη μετρητών από τις τράπεζες, πέραν του ποσού των 250 δολαρίων το μήνα.

Εργάτες, υπάλληλοι και αγρότες μάχονταν στους δρόμους της Αργεντινής και ο Ντε λα Ρούα πρόλαβε να διαφύγει με ελικόπτερο από την ταράτσα του προεδρικού μεγάρου, για να γλυτώσει από την οργή του όχλου.

Ο νέος πρόεδρος, Νέστορ Κίρτσνερ, έκανε στάση πληρωμών και δεν αναγνώρισε το χρέος. Δεν συμπεριέλαβε ούτε ένα νεοφιλελεύθερο οικονομολόγο στο επιτελείο του και απαίτησε από τους δανειστές και το ΔΝΤ τη διαγραφή του.

Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, οι δανειστές και το ΔΝΤ διέγραψαν το 75% της οφειλής και δέχθηκαν την αποπληρωμή των υπολοίπων με προνομιακούς όρους. Το πάλαιψαν και το κέρδισαν.

Οι τόκοι των ληξιπρόθεσμων δανείων δεν αναγνωρίστηκαν ποτέ από την Αργεντινή, παρά το ότι αρχικά είχε συμφωνήσει να τους πληρώσει.

ο ΣΥΡΙΖΑ για τον "Καλλικράτη"



ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΝΑΞΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Νάξος, 30/04/2010

Ήταν βέβαια αναμενόμενο. Ο στόχος του νομοσχεδίου είναι σε απόλυτη συμφωνία με τις επιταγές του Προγράμματος ‘’Σταθερότητας’’, ενός προγράμματος κατεδάφισης της κοινωνίας.

Το Πρόγραμμα Καλλικράτης εντάσσεται ευθέως, μαζί με το ….



φορολογικό, το ασφαλιστικό, τη μείωση των μισθών και τις ιδιωτικοποιήσεις, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, που συνδιαμορφώνει η κυβέρνηση από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αποσκοπεί στην αυταρχική αναδιάρθρωση της κρατικής διοίκησης χωρίς αυτοδιοίκηση, στη δραστική περιστολή του κοινωνικού κράτους και στις μαζικές απολύσεις εργαζομένων.
Ειδικότερα:
* Επιβάλλει συνενώσεις δήμων με τη μέθοδο του αποφασίζομεν και διατάσσομεν χωρίς καμιά συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.
* Περιορίζει τη συμμετοχή των πολιτών και καταργεί τις προϋποθέσεις αυτοδιοίκησης.
* Συντηρεί και επαυξάνει ένα συγκεντρωτικό, αδιαφανές και δημαρχοκεντρικό σύστημα εξουσίας των αιρετών οργάνων, με διακοσμητικό ρόλο των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων.
* Επαυξάνει το ληστρικό πλειοψηφικό σύστημα, που αποκλείει εκ προοιμίου τη συμμετοχή στις αυτοδιοικητικές εκλογές για ένα μεγάλο φάσμα κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων.
* Δεν αποδίδει τα 4 + 1,8 δισ. ευρώ, που κατά την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ, απαιτεί η μεταρρύθμιση, αντίθετα η σημερινή πρακτική είναι η περιστολή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων που κατανέμονται από τον κεντρικό προϋπολογισμό στην αυτοδιοίκηση. Οι δήμοι και οι περιφέρειες θα χρεοκοπήσουν.
* Προβαίνει άμεσα σε απολύσεις 35.000 εργαζομένων και θέτει σε καθεστώς επισφάλειας τους υπόλοιπους.

Προφανώς και απαιτούνται ανατροπές στις διοικητικές δομές, και στις πολιτικές που μας οδήγησαν στην πλήρη διάλυση του κράτους. Στη σημερινή πολιτική συγκυρία επαναλαμβάνουμε βασικές μας θέσεις για τη διοικητική μεταρρύθμιση:
*Καμιά συνένωση δήμων χωρίς αποδοχή από τις τοπικές κοινωνίες.
* Απλή αναλογική, έμμεση εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη, συμμετοχή στις εκλογές χωρίς προϋποθέσεις πλήρων ψηφοδελτίων. Δημοκρατική συγκρότηση δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων.
* Κατάργηση των παράλληλων με τις αιρετές περιφέρειες κρατικών περιφερειών και μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων στις πρώτες.
* Αποκέντρωση των περιφερειών σε περιφερειακά διαμερίσματα (Νομαρχίες). Δημοτικές κοινότητες και περιφερειακά διαμερίσματα με αποφασιστικές αρμοδιότητες.
* Κεντρική χρηματοδότηση με θεσμοθετημένους σταθερούς πόρους, χρηματοδότηση της μεταρρύθμισης.
* Καμιά απόλυση εργαζομένων.
* Χρόνος διαβούλευσης και χρόνος οργάνωσης των νέων θεσμών ικανός ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ένα νέο σύστημα και να μην καταρρεύσει συνολικά η αυτοδιοίκηση. Απ’ αυτή την άποψη οι όποιες αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν πριν την επόμενη τετραετία.

Αλ. Τσίπρας, καταγγέλλει απαράδεκτες μεθοδεύσεις στη διαδικασία ψήφισης των μέτρων

Απαράδεκτες μεθοδεύσεις κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για τα επιδόματα εορτών και τις προσθήκες της τελευταίας στιγμής από τον Υπουργό Οικονομικών καταγγέλλει ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας।«Είναι πολύ σοβαρή αυτή η εξέλιξη και εδώ γελοιοποιούνται οι θεσμοί. Χθες στο Κοινοβούλιο εν Ολομελεία συζήτησε και ψήφισε και είχαμε πολιτικές εξελίξεις μετά τη χθεσινή ψηφοφορία। Και σήμερα μας παρουσιάζεται ότι αυτή η χθεσινή διαδικασία ήταν μια συζήτηση ενημέρωσης; Και θέλετε μάλιστα να προχωρήσετε και σε ένα κλίμα συναινέσεως με διαδοχικά κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα; Και έχουμε υποτίθεται και συνάντηση πολιτικών αρχηγών τη Δευτέρα χωρίς ατζέντα; Χωρίς να ξέρουμε τι έχει ψηφίσει η Βουλή;», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.Ζήτησε δε να διακοπεί η διαδικασία και να έρθει ο Πρόεδρος της Βουλής και ο Υπουργός Οικονομικών και να εξηγήσουν στο Σώμα και στον ελληνικό λαό τι ακριβώς συμβαίνει.

Kύκλους γύρω από την Χίο και την Λέσβο κάνουν από το πρωί τα τουρκικά μαχητικά

Παρασκευή, 07 Μαΐου 2010

ImageO λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται: δύο σχηματισμοί τουρκικών αεροσκαφών μπήκαν σήμερα στο Αιγαίο, κυκλώνοντας Χίο και Λέσβο. Ο πρώτος σχηματισμός μπήκε βόρεια της Χίου και βγήκε νότια του νησιού και ο δεύτερος ακολούθησε αντίστροφη πορεία στην Λέσβο. Μπήκε νότια και βγήκε στην βόρεια Λέσβο.

Συνολικά είχαμε 14 τουρκικά αεροσκάφη από τα οποία οκτώ ήταν οπλισμένα. Προχώρησαν σε τέσσερις παραβιάσεις και δύο παραβάσεις. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν από ελληνικά μαχητικα

ΤΖΟΥΛΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΤΟΥ

ΟΛΑ ΤΑΧΑΜΕ Η ΤΖΟΥΛΙΑ ΜΑΣ ΕΛΕΙΠΕ ΠΟΥ ΟΠΩΣ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΗ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟ ΕΧΕΙ ΜΑΘΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΝΑΞΙΩΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΘΕΡΜΟΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΞΕΝΟΙ !!!!!!!!!!!!

Η καλή στρατιώτης....


ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ απλός στρατιώτης. Οτι θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή. Aν η απόφαση αυτή ήταν συνειδητή, έχει ληφθεί δηλαδή μετά από ώριμη σκέψη, τότε οι υποχρεώσεις είναι μεγάλες και καμιά φορά επώδυνες. Διότι ο στρατιώτης στον πόλεμο δεν κάνει του κεφαλιού του. Υπακούει σε διαταγές. Κάποιες φορές αυτές οι διαταγές δεν αρέσουν. Αλίμονο, όμως, αν κάθε στρατιώτης έκανε τους κεφαλιού του. Αλίμονο αν κάθε στρατιώτης λιποτακτούσε.

ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΥΠΑΡΧΕΙ η πειθαρχία. Η οποία, δυστυχώς, σε κάποιες στιγμές πρέπει να εφαρμόζεται από όλους απαρεγκλίτως. Κι αυτές τις στιγμές τις αποφασίζουν οι στρατηγοί. Και οι στρατηγοί πρέπει να είναι άτεγκτοι σε περιπτώσεις απειθαρχίας. Γνωρίζουν καλά ότι μόνον έτσι κερδίζονται οι μάχες. Από εκεί και πέρα ο κάθε στρατιώτης αναλαμβάνει τις ευθύνες των πράξεών του.

ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ της λιποταξίας, της «αποστασίας». Περιμένει στωικά την παραδειγματική τιμωρία. Οφείλει να γνωρίζει ότι εφόσον δεν υπάκουσε θα τιμωρηθεί. Εκτός κι αν, επειδή εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με στράτευμα αλλά με πολιτικό κόμμα, ήθελε στην ουσία να υποκαταστήσει το στρατηγό. Αν ήθελε κάτι τέτοιο ο απλός στρατιώτης, ενώ με απόλυτα δημοκρατικές διαδικασίες, τις οποίες είχε νομιμοποιήσει και ο ίδιος, ο λαός είχε αποφασίσει κάτι διαφορετικό, τότε ήταν ολότελα φάουλ.

ΟΠΟΤΕ ΔΙΚΑΙΩΣ ΤΙΜΩΡΗΘΗΚΕ. Ταυτόχρονα, όμως, επειδή έχει νουν και γνώσιν ο στρατιώτης, άρα η πράξη ήταν προμελετημένη, γνωρίζει ότι πρέπει να παραδώσει τον οπλισμό του. Ο Ελεύθερος Τύπος, επειδή γνωρίζει ότι έχει να κάνει με καλό στρατιώτη, που τιμά τη μέχρι πρότινος ιστορία του εντός της παράταξης, θεωρεί ότι η Ντόρα Μπακογιάννη πρέπει να παραδώσει τη βουλευτική της έδρα πίσω στο κόμμα που την ανέδειξε.

http://www.e-typos.com

Πραξικόπημα" Παπακωνσταντίνου στη Βουλή



Εχουν χάσει τελείως τον έλεγχο στην Κυβέρνηση .
Μόλις χθες ψήφισαν το νομοσχέδιο για τα μέτρα και πριν από λίγο ο Παπακωνσταντίνου έφερε τροπολογία με την οποία ενώ όλες οι αποφάσεις για υπογράφει κάθε μνημόνιο συνεργασίας, συμφωνία ή σύμβαση δανεισμού διμερή ή πολυμερή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ προκειμένου να εφαρμοστεί το πρόγραμμα του μηχανισμού στήριξης. χρειάζονταν κύρωση από τη Βουλή, με την τροπολογία ζητούσε να αλλάξει την λέξη κύρωση με την λέξη ενημέρωση.Δηλαδή να κάνει ότι θέλει .
Αυτό προφανώς προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης αλλα πέρασε με συνοπτικές διαδικασίες με την βοήθεια του εκείνη τη στιγμή προεδρεύοντα Νιώτη
.........

ΑΠΟ ΔΕΞΙ ΕΧΤΡΕΜ

Και γω έχω ένα ερώτημα για τον Λοβέρδο-Χατζηπαπαγαλάου: «Είστε βλάκες ή η βλακεία που μας πασάρετε είναι τμήμα της δουλειάς σας;»

Η χθεσινή γραμμή των πράσινων παπαγάλων ήταν «πως έχει το θράσος και δεν ψηφίζει η ΝΔ τα μέτρα όταν τα ψηφίζουν οι Ευρωπαίοι». Το είπε πχ. ο Χατζηπαπαγαλάου στον RealFM:

«Δεν μπορεί την ίδια ώρα, που όλα τα ξένα Κοινοβούλια ψηφίζουν ομόθυμα το δανεισμό της Ελλάδας, το δικό μας Κοινοβούλιο να εμφανίζεται απορριπτικό»

Το είπε και ο γυμνοσάλιγκας ο Λοβέρδος στον 984 χθες το πρωί με πιο φτωχό λεξιλόγιο και όχι με στόμφο σαν τον Χατζηπαπαγαλάου. Ξύπνησε και με την τσίμπλα στο μάτι άρχισε να τα χώνει:

«Θέλω να θέσω ένα θέμα προς την ηγεσία της ΝΔ. Σήμερα όλα τα κοινοβούλια του κόσμου ψηφίζουν ομόφωνα την βοήθεια προς την Ελλάδα. Το ερώτημα για μένα είναι η ΝΔ θα τα ψηφίσει ή όχι;»

Φίλοι μου, ξέρετε ποιο είναι το δικό μου ερώτημα για σας;

«Είστε τόσο βλάκες ή η τα ψέμματα που μας πασάρετε είναι τμήμα της δουλειάς σας;»

Ποια κοινοβούλια του κόσμου ψηφίζουν ομόθυμα και ομόφωνα ρε χοιροβοσκοί;...

Ξεστραβωθήτε σήμερα να δείτε τι θα γίνει στη Γερμανία που οι ΣοσιαλΗσταράδες οι φίλοι σας θα ψηφίσουν να μην μας δοθεί η βοήθεια και μετά ελάτε να μας πείτε τι να κάνει η ΝΔ!!!


ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΦΙΣΕΣ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΤΙΣ ΒΓΑΖΕΙ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Οι δύο αφίσες της "Αριστερής Πρωτοβουλίας"...

Από την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
ΠΑ.ΣΟ.Κ

Κάθε χρόνο η Αριστερή Πρωτοβουλία εξέδιδε, πιστή στο ραντεβού της με την ιστορία, μία αφίσα αφιερωμένη στον ιδρυτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Φέτος η Ελλάδα θα γεμίσει με δύο αφίσες αφιερωμένες, όχι μόνο στο πρόσωπο του ιδρυτή του κινήματος, Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και στο διαχρονικό μήνυμα του, που σήμερα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ντόρας Μπακογιάννη


ΚΡΙΜΑ ΡΕ ΝΤΟΡΑ, ΕΤΣΙ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΣ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕΣ ΟΥΡΑ ΤΟΥ ΤΥΧΟΔΙΏΚΤΗ

«Στη ζωή του κάθε ανθρώπου έρχονται στιγμές που πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στον βολικό δρόμο της σιωπής, του συμβιβασμού και των σκοπιμοτήτων ή να ακολουθήσει τον δύσκολο δρόμο της ευθύνης.




Η πατρίδα μας, βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα της οικονομικής χρεοκοπίας και συνταράσσεται από πρωτόγνωρη κοινωνική αναταραχή . Τριάντα χρόνια διαφθοράς, σπατάλης, ανευθυνότητας και κρατισμού, μας οδήγησαν εδώ που βρισκόμαστε. Τα σοβαρά λάθη, η αδράνεια και οι παραλείψεις της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά και η εγκληματική καθυστέρηση και οι επιπολαιότητες της παρούσας κυβέρνησης, επιδείνωσαν ακόμα περισσότερο το πρόβλημα.

Τη στιγμή αυτή ο ελληνικός λαός καλείται να κάνει θυσίες που είναι εν πολλοίς άδικες και που ίσως δεν θα ήταν σ’ αυτόν τον ακραίο βαθμό αναγκαίες, αν όλοι είχαμε σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Αλλά, στο σημείο που βρισκόμαστε, δεν υπάρχουν πλέον επιλογές. Σε αντάλλαγμα αυτών των θυσιών, μας προσφέρεται χρηματοδότηση 110 δις ευρώ προκειμένου η Ελλάδα να αποφύγει τη χρεωκοπία. Και μας προσφέρεται τη στιγμή που κανείς πλέον άλλος δεν μας δανείζει.

Έτσι έχουν τα πράγματα και κανείς από τον πολιτικό κόσμο δεν δικαιούται να μην καταλαβαίνει και κυρίως να κάνει πως δεν καταλαβαίνει.

Με δεδομένη την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, χωρίς την καθαρή στάση της μείζονος αντιπολίτευσης, είναι πολύ πιθανότερο τα μέτρα να μην εφαρμοστούν αποτελεσματικά. Ο λαός θα επωμιστεί τελικά και τις θυσίες και το τεράστιο κόστος της χρεωκοπίας. Γι΄ αυτό πρότεινα στον πρόεδρο του κόμματος, κατά την πρόσφατη συνάντηση μας, μια επιλογή που θα διαφοροποιούσε τη ΝΔ από τη στάση του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και των δυνάμεων του κρατισμού και του λαϊκισμού χωρίς ταυτόχρονα να ταυτίζουν τη ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ και τις επιλογές του.

Θέση μου ήταν η αξιωματική αντιπολίτευση να ψηφίσει επί της αρχής υπέρ του νομοσχεδίου, διότι η αποδοχή του είναι προϋπόθεση για να πάρουμε το «πακέτο σωτηρίας» και να καταψηφίσει κάποια άδικα, και αναποτελεσματικά άρθρα. Άρθρα όπως είναι αυτά της μείωσης του εισοδήματος των φτωχών συνταξιούχων και της αύξησης του ΦΠΑ, τα οποία μπορούν να υποκατασταθούν από άλλα ισοδυνάμου δημοσιονομικού αποτελέσματος.

Με προσωπική του απόφαση, ο πρόεδρος του κόμματος, την οποία δεν έφερε προς συζήτηση στα συλλογικά όργανα της Νέας Δημοκρατίας, ζητά την καταψήφιση του νομοσχεδίου «μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της Ελληνικής οικονομίας από τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ και το ΔΝΤ».

Πήρε την απόφαση αυτή χωρίς να έχει να προτείνει μια σοβαρή και αξιόπιστη εναλλακτική λύση για το πώς θα βρούμε χρήματα και θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία.

Την πήρε επενδύοντας ίσως στο ρεύμα που δημιουργεί η δικαιολογημένη λαϊκή αγανάκτηση για τις θυσίες που καλούνται να κάνουν οι πολίτες. Οι υπεύθυνες ηγεσίες όμως, πρέπει να βρίσκουν το θάρρος να πηγαίνουν κάποιες φορές κόντρα στο ρεύμα. Τι θα γινόταν για παράδειγμα έαν οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ζώνης του Ευρώ ή τα κοινοβούλια τους πήγαιναν με το ρεύμα που υποστήριζε ότι η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να βοηθηθεί;

Στη Νέα Δημοκρατία δεν δείχνουμε να έχουμε μάθει από τα λάθη μας. Η λογική του λαϊκισμού και των μικροπολιτικών υπολογισμών που κατέστρεψε την κυβέρνηση μας και μας έφερε σήμερα εδώ καθοδηγεί και τώρα τις επιλογές μας. Λυπάμαι αλλά αυτόν τον κατήφορο δεν μπορώ να τον ακολουθήσω.

Η αγανάκτηση των πολιτών για τις θυσίες που τους επιβάλλονται είναι δικαιολογημένη. Όμως σήμερα, την ώρα που η Ελλάδα χάνεται, δεν μπορώ να αποφασίσω με βάση τον φόβο του πολιτικού κόστους, ή την προσδοκία της άντλησης ψήφων, που κάποιοι νομίζουν ότι θα αποκομίσουν αν η Ελλάδα χάσει και την τελευταία της ευκαιρία και οδηγηθεί στην καταστροφή.

Την ώρα που το δίλημμα είναι χρεοκοπία ή θυσίες, δεν μπορώ να πω στους Έλληνες ότι πατριωτισμός σημαίνει κορώνες, ανευθυνότητα και άρνηση της πραγματικότητας.

Την ώρα που τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα εδώ, δεν μπορώ να κάνω ότι δεν καταλαβαίνω.

Σ΄ αυτή την κρίσιμη στιγμή θα πράξω το χρέος μου. Ψήφισα επί της αρχής υπέρ του νομοσχεδίου « μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της Ελληνικής οικονομίας από τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ και το ΔΝΤ» και θα καταψηφίσω άρθρα όπως είναι αυτά της μείωσης του εισοδήματος των συνταξιούχων και της αύξησης του ΦΠΑ.

Μοναδικός γνώμονας των πράξεών μου είναι το συμφέρον της πατρίδας και η συνείδησή μου. Και αναλαμβάνω πλήρως το βάρος της ευθύνης των επιλογών μου.

Λυπούμαι για την απόφαση του κου Σαμαρά, η οποία δείχνει ότι η ηγεσία του κόμματος βάζει, δυστυχώς, το στενό μικροκομματικό της συμφέρον υπεράνω της υποχρέωσης όλων μας να υπηρετούμε τον λαό και την χώρα.

Τρέφω απεριόριστο σεβασμό για τα εκατομμύρια ψηφοφόρους, που τίμησαν όλα αυτά τα χρόνια τη Νέα Δημοκρατία, για την αγωνιστικότητα, το φιλότιμο και την αίσθηση του πατριωτικού καθήκοντος που τους διακρίνει. Η πλειοψηφία τους, αλλά και η πλειοψηφία των υπολοίπων πολιτών, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, μας αντιμετωπίζουν όλους με καχυποψία, αγανάκτηση, ακόμα και οργή για τις ευθύνες μας για όλα όσα έγιναν για να φτάσουμε εδώ. Γι’ αυτό και ελάχιστη υποχρέωσή μας σήμερα είναι να πράττουμε κατά συνείδηση ό,τι θεωρούμε ότι μπορεί να βοηθήσει για να φτάσουμε με όσο γίνεται μικρότερες απώλειες στην Ελλάδα της επόμενης μέρας».

Τα Συνεταιράκια ....