slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Μηνάς Λυριστής για επένδυση στη Μύκονο


>


Τοποθέτηση Μηνά Λυριστή στο Περιφερειακό Συμβούλιο, σχετικά με επένδυση στον Πλατύ Γιαλό Μυκόνου

Αγαπητές, αγαπητοί συνάδελφοι, καλησπέρα σας.

Το ζήτημα της ανέγερσης της ξενοδοχειακής μονάδας στη θέση "Καστελάκια" Πλατύ Γιαλού Μυκόνου, είναι ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί την τοπική κοινωνία σε δύο επίπεδα.

Νίκος Συρμαλένιος] Φορολόγηση αναδρομικών των συνταξιούχων για τα έτη 2015 – 2016

Νίκος Συρμαλένιος

O Νίκος Συρμαλένιος συνυπέγραψε ερώτηση για τη φορολόγηση αναδρομικών  των συνταξιούχων για τα έτη 2015 – 2016.

Σύμφωνα με την ερώτηση, οι συνταξιούχοι, οι οποίοι έλαβαν αναδρομικά

Βρούτσης: «Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση κόντρα στις δυνάμεις της αδράνειας, με ανοιχτή γνώση και κριτική σκέψη για τους μαθητές, με αξιολόγηση και εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς και αυτοδύναμα σχολεία» Ομιλία στη Βουλή, του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Βουλευτή Κυκλάδων Ν.Δ. Γ. Βρούτση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την «Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις».


Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία στον ακόλουθο σύνδεσμο: 

Άρθρο του Νίκου Μανιού στην εφημερίδα Αυγή (27/7/2021). Στη φετινή "γιορτή" είχα έναν επιπλέον λόγο να μην παραβρεθώ


ΜΕΓΑΡΟ

Σαράντα επτά χρόνια μετά, για μία ακόμη φορά γιορτάστηκε η αποκατάσταση της Δημοκρατίας και όχι φυσικά η κατάρρευση της Χούντας που έγινε μία ημέρα πριν, στις 23 Ιουλίου 1974.

Από την πρώτη κιόλας γιορτή που έγινε με πρόσκληση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, αρκετοί αντιστασιακοί αρνηθήκαμε να παραβρεθούμε σε μια εκδήλωση που γινόταν την ημέρα που επέστρεψαν οι πολιτικοί οι οποίοι με τη δράση τους είχαν στρώσει τον δρόμο στους δικτάτορες, που βάναυσα και απάνθρωπα καταπάτησαν τις ελευθερίες του λαού.

Στη φετινή "γιορτή" είχα έναν επιπλέον λόγο να μην παραβρεθώ. Με μια δημοσιοσχετίστικη λογική είχαν προσκληθεί πολλοί φορείς και άτομα, με πλήθος όμως πολιτικών υπονοουμένων και ιδεολογικών αντιφατικών επισημάνσεων.

ADVERTISING

Επιλογή που, όπως άκουσα μετά, ήταν του ΥΠΕΞ, δηλαδή της κυβέρνησης. Αυτής της κυβέρνησης που έχει επιβάλει τη "μεταλλαγμένη" δημοκρατία της στη χώρα μας. Αυτή η κυβέρνηση που δεν άντεξε τις επιλογές της και μόλις οι ακροδεξιοί στυλοβάτες της δήλωσαν με θράσος δημόσια ότι δεν επέτρεπαν να τιμηθεί, λες και είναι άξιοι αυτοί να τον τιμήσουν, τον διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλο, χωρίς καμία εξήγηση ακύρωσαν τη βράβευσή του με έναν δειλό και αντιδημοκρατικό τρόπο.

Με αυτή την πράξη τους δεν έδειξαν μόνο το πραγματικό τους πρόσωπο και την πολιτική τους ταυτότητα, πρόσβαλαν βάναυσα τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Ψιλά γράμματα, θα μου πείτε...

* Ο Νίκος Μανιός είναι γ.γ. του ΣΦΕΑ


---------- Forwarded message ---------
Από: Nikos Manios <nikolaos.manios@gmail.com>
Date: Τετ, 28 Ιουλ 2021, 10:36 π.μ.
Subject: Άρθρο Νίκου Μανιού στην εφημερίδα Αυγή (27/7/2021)
To:


Σας αποστέλλουμε το άρθρο του Νίκου Μανιού στην εφημερίδα Αυγή.
"Επέβαλαν τη μεταλλαγμένη δημοκρατία"


--
Νίκος Μανιός 
Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα,​ στην Εναρκτήρια Συνεδρίαση της 13ης Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού


---------- Forwarded message ---------
Από: Γραφείο ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων <synsyrmyk@gmail.com>
Date: Τετ, 28 Ιουλ 2021, 1:23 μ.μ.
Subject: Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα,​ στην Εναρκτήρια Συνεδρίαση της 13ης Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού
To:


28.07.2021


Ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στην Εναρκτήρια Συνεδρίαση της 13ης Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού


Σας καλωσορίζουμε στην πατρίδα. Συγκροτείτε και εκπροσωπείτε ένα θεσμό με ιδιαίτερη σημασία για την χώρα μας, αλλά και τους δεσμούς της με την ελληνική διασπορά.

Ενός θεσμού που συνδέει τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της μεγάλης αυτής εθνικής δύναμης, που λέγεται ελληνική ομογένεια, με το ελληνικό κοινοβούλιο.

Και έχει ιδιαίτερη αξία να τιμάμε και να θυμόμαστε σήμερα, στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, πόσο καθοριστικός υπήρξε ο ρόλος των απανταχού ελληνικών κοινοτήτων για των αγώνα των Ελλήνων για την απελευθέρωση, την εθνική συγκρότηση αλλά και την ανάπτυξη της Ελλάδας.

Όπως έχει ιδιαίτερη σημασία η συμμετοχή σήμερα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αναδεικνύει τους διαχρονικούς αγώνες που ενώνουν τον ελληνισμό στη μακρόχρονη ιστορία του και τις κρίσιμες προσπάθειες που καταβάλει ενωμένη η ομογένεια σε όλο τον κόσμο.   

Αντίστοιχα σήμερα, η δύναμη που διαθέτει η ελληνική ομογένεια σε παγκόσμιο επίπεδο, θα έλεγα ότι αποτελεί τεράστιο εθνικό κεφάλαιο που πρέπει να στηριχθεί ενεργά και πρέπει να αξιοποιηθεί ακόμα πιο αποτελεσματικά.

Οι λαμπροί εκπρόσωποι της ελληνικής ομογένειας στον επιχειρηματικό κόσμο, στις επιστήμες, τις τέχνες, στον αθλητισμό και βέβαια στην πολιτική, όπως ο κ. Ραπτακης ο πρόεδρος, η κ. Κουναλάκη και όλοι εσείς εδώ που βρίσκεστε σήμερα εδώ, αποτελείτε την πιο σημαντική βάση γι' αυτό που ονομάζουμε «ήπια ισχύ της Ελλάδας στον 21ο αιώνα».

Οι ιστορικές ρίζες και η δικτύωση της ελληνικής Διασποράς, σε συνδυασμό με την παγκόσμια ακτινοβολία του ελληνικού πολιτισμού, την ισχύ της ελληνικής ναυτιλίας, την υψηλή θέση της χώρας στην παγκόσμια τουριστική αγορά και στη διαχρονική σχέση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία, αποτελούν το πολύτιμο πλαίσιο για να αναπτυχθεί περαιτέρω αυτή η ισχύς, η ήπια ισχύς της χώρας μας, από την ελληνική διπλωματία.

Σε αυτό το πλαίσιο θέλω να υπενθυμίσω ότι η προηγούμενη κυβέρνηση που είχα την τιμή να ηγούμαι, ξεκίνησε μια σημαντική μεταρρύθμιση που ολοκληρώθηκε από το τρέχον Κοινοβούλιο από τους σημερινούς συσχετισμούς - όπως γνωρίζετε, το Σύνταγμά μας καθορίζει ότι η αλλαγή του Συντάγματος πρέπει να γίνει σε δυο διαφορετικές κοινοβουλευτικές περιόδους - ανοίξαμε τη συζήτηση για τη δυνατότητα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Σε ό,τι μας αφορά, προτείναμε να καθιερωθεί εκλογικό σύστημα που ανταποκρίνεται στις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, στο γαλλικό και ισπανικό μοντέλο, ούτως ώστε οι Έλληνες του εξωτερικού όχι μόνο να ψηφίζουν, αλλά να μπορούν και να εκλέγουν τους εκπροσώπους τους σε μεγάλες Περιφέρειες του εξωτερικού.

Μολονότι θεωρούμε την πρότασή μας καλύτερη θεσμικά, ωστόσο υποστηρίξαμε τον κοινοβουλευτικό συμβιβασμό, διότι έτσι οι δημοκρατίες προχωρούν, του πρόσφατου νόμου ούτως ώστε να αποκτήσουν επιτέλους δικαίωμα ψήφου οι Έλληνες του εξωτερικού. 

Σε αυτό το πνεύμα, πιστεύω ότι οφείλουμε όλοι να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να αξιοποιηθούν θεσμοί όπως αυτός εδώ της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης με σκοπό την ενίσχυση της ακτινοβολίας της Ελλάδας σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και την προώθηση της συνεργασίας με κρίσιμες χώρες παγκοσμίως.

Οι πρωτοβουλίες της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού για τον επαναπατρισμό των γλυπτών του Παρθενώνα, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος ο κ. Τασούλας, την προώθηση της ελληνικής γλώσσας, τη στήριξη των ελληνικών προϊόντων και επενδύσεων, το Κυπριακό, την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία και την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους, δείχνουν τις μεγάλες δυνατότητες και τη σημασία αυτού του θεσμού.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι για να αναπτύξει η χώρα μας μια στρατηγική ήπιας ισχύος στους τομείς της ομογενειακής, δημόσιας, οικονομικής και πολιτιστικής διπλωματίας, πρέπει η χώρα να διαθέτει και μια εθνική στρατηγική για τους κεντρικούς της στόχους στον 21ο αιώνα.

Η εμπειρία αυτής της πρωτοφανούς παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης που ζούμε, της ολοένα και πιο έντονης κλιματικής κρίσης και της αναδιάταξης των παγκόσμιων ισορροπιών δυνάμεων, πρέπει να μας οδηγήσει στην υιοθέτηση ενός ριζικά διαφορετικού οράματος για το μέλλον. 

Όπως η οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας έτσι και η κρίση της πανδημίας, δεν πρέπει να αποτελέσει μια ανάπαυλα για να επιστρέψει η Ελλάδα στα οικονομικά και γεωστρατηγικά μοντέλα του παρελθόντος. Πρέπει να βασιστούμε σε ένα δυναμικό ρεαλισμό θα έλεγα, για την διαχείριση των κρίσιμων εξελίξεων που μας αφορούν.

Πρώτον, πρέπει να οικοδομήσουμε ένα οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο βασισμένο στην βιώσιμη ανάπτυξη και στην άμβλυνση των ανισοτήτων. Με την ενεργή στήριξη του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο με πρωτοβουλίες για την άρση της πατέντας στα εμβόλια, με δυναμικές οικονομικές πολιτικές που βλέπουμε να προωθούνται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για στήριξη της απασχόλησης, την άμβλυνση των ανισοτήτων και τη στήριξη των εργασιακών δικαιωμάτων.

Με μια συγκροτημένη προσπάθεια για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας ώστε να στοχεύει στην οικονομική σύγκλιση των ευρωπαϊκών χωρών και με αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης για να στηρίξουμε την καινοτομία και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Με την αντιστροφή της μάστιγας της εποχής μας για τη χώρα του brain drain μέσα από πολιτικές αμοιβών και εργασιακών δικαιωμάτων και θα καθιστούν την Ελλάδα πιο ελκυστικό εργασιακό προορισμό.  Με τη διασύνδεση Ελλήνων που σταδιοδρομούν επιτυχώς στο εξωτερικό με εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις.

Με την ενεργή στήριξη μιας δίκαιης πράσινης μετάβασης και ενός συμπεριληπτικού ψηφιακού μετασχηματισμού.

Την ίδια στιγμή πρέπει να παλέψουμε για τα δικαιώματα σε όλα τα επίπεδα, είτε μιλάμε για τα δικαιώματα του παιδιού, είτε μιλάμε για τα δικαιώματα των γυναικών και της κοινότητας LGBT, είτε τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας ή των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας.

Η Ελλάδα του 21ου αιώνα μπορεί να είναι ισχυρή μόνο αν βασίσει την ανάπτυξή της στην κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη.

Σε αυτήν την βάση μπόρεσε ένας λαός, που βρισκόταν σε βαθιά οικονομική κρίση, να αντιμετωπίσει την πιο μεγάλη προσφυγική κρίση της Ευρώπης. Σε αυτήν τη βάση μπόρεσε η Ελλάδα να εξέλθει από την οικονομική κρίση και τα μνημόνια και μάλιστα με ένα ισχυρό οικονομικό απόθεμα.

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο του δυναμικού ρεαλισμού που έχουμε ανάγκη είναι η προώθηση μιας ενεργητικής, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που ταυτίζει το εθνικό μας συμφέρον με την αναβάθμιση του διεθνούς μας ρόλου ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, που προασπίζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και επιδιώκει ενεργά λύσεις των διαφορών που μας αφορούν, βάσει του διεθνούς δικαίου.

Αυτός ήταν ο αγώνας που δώσαμε για την επίλυση του ονοματολογικού μέσω της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών και ο αγώνας που δώσαμε μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και συνεχίζουμε να δίνουμε σήμερα ως χώρα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα σε ενέργειες που παραβιάζουν τη διεθνή νομιμότητα.

Αυτός ήταν ο αγώνας στις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά όπου για πρώτη φορά υποστηρίχτηκε από τον ΟΗΕ η υποχρέωση αποχώρησης κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο και η κατάργηση  των εγγυήσεων.

Αυτός είναι ο στόχος της χώρας με την καθιέρωση του Στρατηγικού Διαλόγου και του σχήματος 3+1 με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την ίδρυση της Συνόδου των Χωρών του Νότου, την ενίσχυση των πολυμερών σχημάτων συνεργασίας μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία και τη σύναψη συμφωνιών οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της χώρας μας, με γειτονικές χώρες.

Η Ελλάδα πρέπει, αξιοποιώντας την πίεση που δέχεται η Τουρκία τούτη την περίοδο, να χαράξει μια μεσομακροπρόθεσμη στρατηγική με την Κύπρο για να επανέλθουμε στην προοπτική δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, δηλαδή για διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία και πολιτική ισότητα, μια κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μια διεθνή εκπροσώπηση με αποχώρηση επαναλαμβάνω των κατοχικών στρατευμάτων και κατάργηση των εγγυήσεων.

Ιδίως μετά τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις στην Κύπρο, η Ελλάδα σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να συνδέσει την πρόοδο της αναθεώρησης της τελωνειακής ένωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουρκίας με το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά.

Με υποχρέωση, δηλαδή, της Τουρκίας για αναστολή του παράνομου ανοίγματος των Βαρωσίων και με υποχρέωση για προσφυγή της μαζί με την Ελλάδα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Η Ελλάδα πρέπει να στηρίξει ενεργά το ξεπάγωμα της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων με σκοπό να καθιερώσει τον ρόλο της ως η ισχυρή ευρωπαϊκή δύναμη σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.      

Τέλος, η Ελλάδα πρέπει να παλέψει για μια ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου που να σέβεται το διεθνές δίκαιο και να επιμερίζει δίκαια τις ευθύνες και τα βάρη, καθώς και για μια αποτελεσματική ευρωτουρκική συνεργασία.

Αγαπητές φίλες και φίλοι, επιχείρησα επιγραμματικά να παραθέσω τα κρίσιμα μέτωπα που έχει ο Ελληνισμός μπροστά του, που έχει η Ελλάδα μπροστά της και στα οποία πιστεύω ότι ο Ελληνισμός πρέπει να βρίσκεται ενωμένος, ανεξάρτητα από τις υπαρκτές πολιτικές διαφορές εντός της χώρας.

Έξω από τη χώρα είμαστε όλοι εκπρόσωποι της Ελλάδας και εσείς οι σημαντικότεροι εκπρόσωποι του Ελληνισμού. Όπως έχω πει κατά καιρούς, οι σημαντικότεροι Πρέσβεις της χώρας είστε εσείς, οι εκπρόσωποι της ελληνικής ομογένειας.

Θέλω για άλλη μια φορά να σας καλωσορίσω, να σας ευχαριστήσω για την κρίσιμη συνεισφορά σας στα προτάγματα του Ελληνισμού και να ευχηθώ η χώρα μας μετά από αυτή την υγειονομική κρίση να εξέλθει ακόμη πιο δυνατή.

Θα βγούμε όλοι σε έναν καινούργιο κόσμο. Ελπίζω η χώρα να είναι πιο δυνατή. Χρειαζόμαστε μια Ελλάδα δυναμική με σαφείς και ρεαλιστικούς στόχους για τον 21ο αιώνα, που θα στηρίζει και θα αξιοποιεί τις πολύτιμες δυνάμεις της ομογένειας, όπως αυτές που εκπροσωπείτε σήμερα εσείς, που εκπροσωπεί η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση. Και θέλω να ευχηθώ ειλικρινά καλή επιτυχία στη 13η Γενική σας Συνέλευση.

Σας ευχαριστώ.


Υπόμνημα των προέδρων από τα χωριά της Ναξιακής Σμύριδας:

                                                                  Απειράνθου: Εμμανουήλ Αυγερινός.| ΠΡΟΣ: Α) Υπουργό Περιβάλλοντος& Ενέργειας.                                  Κορώνου: Γιάννης Κωνσταντάκης      | Β) Υπουργό Εργασίας.                                                         Σκαδού: Μιχάλης Πάσουλας |Κοινοποιήσεις: Α) Βουλευτές Κυκλάδων.                                                Μέσης: Νικήτας Κουτσοκέρης  | Β) Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου.                                                      Κεραμωτής: Εμμανουήλ Φακίνος.  | Γ) Δήμαρχο Νάξου& Μικρών Κυκλάδων.                        Δανακού: Εμμανουήλ Βάσιλας.              |  Δ)  Έπαρχο Νάξου.                                                                      EMAIL giannis-tzouanou@          Ε)  Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος.             hotmail.com                              Ζ) Ο.Μ.Ε   |Η) Γραφείο Σμυριδορυχείων  Νάξου. 
                                                     Θ) Τοπικό Τύπο                                                                                                                                                Θέμα – Αίτημα: Για να ανοίξουν άμεσα τα ορυχεία σμύριδας.                           Αξιότιμοι κύριοι υπουργοί, με συναίσθημα ευθύνης για τα έξη σμυριδοχώρια που εκπροσωπούμε και μετά από ενημέρωση που είχαμε από τον Σύνδεσμο των Σμυριδεργατών, σας καταθέτουμε τις παρακάτω προτάσεις τους, για τις οποίες και εμείς αιτούμεθα για την άμεση επίλυσή τους:                                                                                                              Α) Τα ορυχεία της Νάξου πρέπει να ανοίξουν άμεσα όπως το υποσχεθήκατε ( για αρχές Ιουλίου )στην συνάντηση σας με την επιτροπή για τα θέματα της σμύριδας και η επίβλεψη της εξόρυξης να γίνεται από αντικειμενικό μεταλλειολόγο που εσείς θα ορίσετε. Όσο αφορά το άμεσο άνοιγμα των ορυχείων που σας προτείνουμε, το κάνουμε και για να υπάρχει χρόνος ώστε όλες οι εργασίες να έχουν τελειώσει πριν ξεκινήσουν οι  βροχές, για να μην δυσχεραίνουν τις εργασίες των εργαζομένων, αλλά και για να μην υπάρχει καμία επικινδυνότητα.                                                                                                                                                          Β) Η ποσότητα της σμύριδας πρέπει να είναι 8,000 τόνοι ώστε να είναι επαρκές για την ασφάλιση των σμυριδεργατών.                                                                                                                               Γ) Να ανοίξει ο κατάλογος για τους νέους σμυριδεργάτες, για να μην μεταναστεύουν οι νέοι μας και να αδειάζουν τα χωριά μας!                                                                                                          Δ) Η τιμή της σμύριδας να αυξηθεί τόσο ώστε να υπάρχει μέλλον για τα σμυριδοχώρια! Η σημερινή της τιμή έχει γίνει η αιτία να αδειάζουν τα χωριά μας!                                                                     Ε) Τα ένσημα που αδίκως αφαιρέθηκαν από τους σμυριδεργάτες το έτος 2019, να μπουν στους αδικημένους σμυριδεργάτες για το έτος όπου τα εργάστηκαν.                                                    Κύριοι υπουργοί, όσο αφορά το έγγραφο της Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος  με μεγάλης μας έκπληξη και λύπη είδαμε την ανεύθυνη πρόθεση της Επιθεώρησης στο να μην ανοίξουν τα ορυχεία! Έγραψαν έξη παράγραφοί άνευ υποστάσεως, που κρύβουν την αληθινή αιτία της στάσεως τους και βάζουν προσχήματα για να κρατήσουν τα ορυχεία κλειστά, επηρεασμένοι από ένα τραγικό συμβάν το οποίο έγινε πριν χρόνια και εκτός ορυχείου! Εξάλλου τα τελευταία 70 χρόνια δεν έχουμε κανένα ατύχημα στα σμυριδορυχεία! Σας ενημερώνουμε ότι οι τρεις μεταλλειολόγοι της Επιθεώρησης, από μαρτυρίες των εργαζομένων, δεν μπαίνουν στις στοές!!! Και βέβαια οι εκθέσεις που κάνουν για δήθεν ακαταλληλότητα των ορυχείων, γίνονται με υποθετική κρίση και με βάση την παραπάνω αιτία! Κι όχι για την κατάσταση των ορυχείων, όπως ισχυρίζονται. Για όλους τους παραπάνω λόγους, αλλά και γιατί η σμύριδα κρατάει στην ζωή τα άγονα χωριά μας, σας παρακαλούμε όπως επιληφθείτε για την επίλυση των αιτημάτων μας και το άμεσο άνοιγμα των ορυχείων μας.                                                                                                                                                           Ορεινή Νάξος 28/7/2021                                                                                                                                             Με εκτίμηση: Οι προαναφερόμενοι πρόεδροι.

      
               


 

Ανοικτή Επιστολή του Δημάρχου Πάρου κ. Μάρκου Κωβαίου στα Έντυπα και Ήλεκτρονικά Εθνικά Μέσα Μαζικής Ενιμέρωσης.


Μετά την καταστροφική για τη χώρα μας και τις τοπικές της οικονομίες χρονιά του 2020, τα αποτελέσματα της οποίας εξακολουθούν να βιώνουν χιλιάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα, πραγματοποιείται πανεθνική προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του τουριστικού τομέα, με στόχο την ανάπτυξη της οικονομίας σε  εθνικό αλλά και τοπικό επίπεδο και την ανάκτηση μέρους των θέσεων εργασίας που χάθηκαν. 
Στην Πάρο ειδικά, δημοτική και ιδιωτική πρωτοβουλία, άτομα, επιχειρήσεις και φορείς, κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να θεωρείται και να είναι το νησί ασφαλέστατος τουριστικός προορισμός και να προσελκύσει Έλληνες και ξένους επισκέπτες. 
Δεν θα αναφερθώ εκ νέου στις ενέργειές μας. Τις γνωρίζετε από τις ανακοινώσεις μας. 
Αυτή τη φορά, ωστόσο, θέλω να απευθυνθώ σε εσάς γιατί ο κορωνοϊός έχει πλήξει και τον τομέα των ΜΜΕ σε μια εποχή που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην παροχή αληθινών πληροφοριών και στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης σχετικά με την πανδημία. Στην πλειοψηφία σας, οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι κάτω από δύσκολες συνθήκες έχετε σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και παρουσιάζετε τα θέματα των εξελίξεων στο επίπεδο της πανδημίας και των κρουσμάτων με νηφαλιότητα, ψυχραιμία, ορθολογισμό, συνετό και τεκμηριωμένο λόγο, που δεν δημιουργεί αλγεινές εντυπώσεις, ούτε δυσανάλογες ανησυχίες που ενδεχομένως αποτρέψουν τον κόσμο από το να προτιμήσει το νησί μας για τις διακοπές του.
Όπως όλοι έχουμε πλήρως αντιληφθεί ότι από την τήρηση των μέτρων κρίνεται το μέλλον των παιδιών μας, όλοι μαζί να δώσουμε μάχη για να καταλάβουν όλοι ότι μια ακόμα άσχημη χρονιά θα έχει αντίκτυπο όχι μόνο σε τοπικό, αλλά σε εθνικό επίπεδο. Κι αυτό είναι κάτι που η χώρα και οι φορολογούμενοι πολίτες της δεν το αντέχουν. 
Σας καλούμε λοιπόν να απομονώσουμε όσους δεν μεταδίδουν την πλήρη και πραγματική εικόνα. Αποδεχόμαστε την αλήθεια, και στην προσπάθειά σας για αντικειμενική ενημέρωση, θα είμαι πάντα διαθέσιμος για να απαντήσω σε οποιαδήποτε ερώτησή σας, όπως άλλωστε έχω υπάρξει και πάντα μέχρι τώρα. 
Με εκτίμηση,
Μάρκος Κωβαίος
Δήμαρχος Πάρου

Προκηρύχθηκε από την Περιφέρεια ο διαγωνισμός για τη μελέτη βελτίωσης του επαρχιακού οδικού δικτύου ΜυκόνουΜε την ολοκλήρωση δημοπράτησης μιας πολύ μεγάλης σειράς πιεστικών έργων στο οδικό δίκτυο και τα ρέματα όλων των νησιών της, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου περνά στην δημοπράτηση μελετών που προσεκτικά έχουν επιλεγεί σε κάθε νησί. Με απόφαση του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Κυκλάδων  προκηρύσσει ανοιχτό διαγωνισμό για την ανάδειξη αναδόχου για την ανάθεση της μελέτης "Μελέτη βελτίωσης Επαρχιακού Οδικού Δικτύου Νήσου Μυκόνου", συνολικού προϋπολογισμού 50.757,86 ευρώ.

Η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των προσφορών λήγει στις  24/08/2021 ημέρα Τρίτη και ώρα 10:00 πμ.
Η ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει στις  01/09/2021 , ημέρα Τετάρτη  και ώρα 10:00 πμ. από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Κυκλάδων στην Ερμούπολη της Σύρου.

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, έχουν  ελεύθερη, πλήρη, άμεση και δωρεάν ηλεκτρονική πρόσβαση στα έγγραφα της σύμβασης στον ειδικό, δημόσια προσβάσιμο, χώρο "ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί" της πύλης www.promitheus.gov.gr, καθώς και στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην διεύθυνση http://www.pnai.gov.gr.
Οι προσφορές υποβάλλονται από τους ενδιαφερομένους ηλεκτρονικά, μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr του ΕΣΗΔΗΣ, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία και ώρα που προαναφέρθηκε, σε ηλεκτρονικό φάκελο του υποσυστήματος.

Η μελέτη έχει ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα της ΠΕ Κυκλάδων έτους 2021 και η σύμβαση θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. 

Το Γραφείο ΤύπουΚατερίνα Μονογυιού: Τα σχολεία μας εκσυγχρονίζονται και οι εκπαιδευτικοί μας ενδυναμώνονται


Κατερίνα Μονογυιού: Τα σχολεία μας εκσυγχρονίζονται και οι εκπαιδευτικοί μας ενδυναμώνονται


Υπερψηφίστηκε σήμερα από την Βουλή των Ελλήνων το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο «Αναβάθμιση του σχολείου και ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών». Οι βασικοί πυλώνες του νέου αναβαθμισμένου σχολείου είναι τρεις: αυτονομία σχολείων, αξιολόγηση