slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

"Πως διαχειρίζεται το κρατικό χρήμα η Περιφερειακή Αρχή Νοτίου Αιγαίου"

Τοποθέτηση του Περιφερειακού Συμβούλου Μηνά Λυριστή:
Δεν προκαλούν εντύπωση οι πρόσφατες επιλογές χρηματοδοτήσεων της Περιφερειακής Αρχής Νοτίου Αιγαίου· τουλάχιστον όχι σε όσους διαβάζουν τα γραφόμενα μου.
Αναφέρομαι σε δύο γεγονότα: αφενός την απευθείας χρηματοδότηση ύψους 3100 ευρώ στο περιοδικό xploremykonos magazine (απόφαση 39453/2740, 28/4/2021) και αφετέρου στην (συμβολική;) χρηματοδότηση ύψους 1000 ευρώ (!) για τη συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μυκόνου σε συνεργασία με το Δήμο. Την ίδια στιγμή βέβαια, ο Δήμος Μυκόνου εκταμιεύει 200.000 € για τον ίδιο σκοπό.
Για ακομη μια φορά δυστυχώς αποδεικνύεται πως η Περιφερειακή Αρχή ακολουθεί μια καθαρά επικοινωνιακή πολιτική, με στόχο την ίδια προβολή. Δεν θα προξενήσει εντύπωση, οταν σε μερικούς μήνες η περιφερειακή αρχή θα τονίζει πόσο σημαντική ήταν η συνεισφορά της για την εκτέλεση του έργου…

Παράλληλα, έχοντας ως αφορμή την προβολή και ανάδειξη της περιοχής μας, οι ιθύνοντες νόες που διοικούν τα νησιά μας, ανακάλυψαν ένα πρωτοεμφανιζόμενο περιοδικό το οποίο δεν έχει εκδοθεί ακόμη, στηρίζοντας το με ποσό τριπλάσιο απο αυτο που δίδεται για τον πολιτισμό. Μετά το σάλο που προκλήθηκε, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων δήλωσε πως το παραπάνω δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα "Υπηρεσιακό λάθος" και πως κανείς δεν θα επικυρώσει την εν λόγω σύμβαση. Οσοι όμως εχουν εστω και την ελάχιστη γνώση της γραφειοκρατίας αντιλαμβάνονται ότι δεν αποφασιζουν οι υπάλληλοι τι θα ανέβει στη Διαύγεια και σε κάθε περίπτωση δεν χρησιμοποιούν το όνομα του Αντιπεριφερειάρχη. Τόσο η απότομη αλλαγή πορείας της Αρχής στο ζήτημα, όσο και η μη υπογραφή που προκρίνεται ως λύση, είναι αυτονόητα· ειδικά στην περίπτωση μιας τόσο προκλητικής απόφασης.

Οφείλω βέβαια, (για να είμαι δίκαιος) να δώσω συγχαρητήρια στην Περιφερειακή Αρχή. Γιατί ακολουθεί την ίδια οικονομική πολιτική χωρίς παραλλαγές: Μοιράζει χρήμα για αμφίβολης αναγκαιότητας έργα, την ώρα που ο πολιτισμός και η ιστορία της περιοχής μας λαμβάνουν ψίχουλα. Η ιστορία του τόπου μας, δυστυχώς δεν λογίζεται ως λόγος οικονομικής συνδρομής, μιας και η συντήρηση δεν φέρνει ψήφους, ούτε μπορεί να στηρίξει εγκαίνια, κορδέλες και φωτογραφίες.

Τα έργα ουσίας θα περιμένουν για ακόμη μια φορά να έρθει η προεκλογική περίοδος και οι προεκλογικές φωτογραφίες, ή να αναλάβει τη διοίκηση του τόπου μια Περιφερειακή Αρχή με ενσυναίσθηση...
Μηνάς Λυριστής
Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου
ΠΕ Μυκόνου






Η Νάξος σε Alpha αλλά και ΣΚΑΪ σήμερα! ΒΙΝΤΕΟ

Η σημερινή ήταν η δεύτερη μέρα του οδοιπορικού στη Νάξο και στις Μικρές Κυκλάδες του Alpha, ο οποίος, υπενθυμίζεται, είναι φιλοξενούμενος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου.

Στη διάρκεια της ημέρας, λοιπόν, ο μεγάλος ελληνικός τηλεοπτικός σταθμός, αφού πρώτα… καλωσόρισε τους πρώτους τουρίστες που ήλθαν σήμερα, πρώτη μέρα του επίσημου ανοίγματος του τουρισμού, στο νησί μας από τον Πειραιά

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ 14.05.21

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

 

Τα μέλη του Δ.Σ. του Εμποροεπαγγελματικού & Βιοτεχνικού Συλλόγου Τήνου σας ενημερώνουμε ότι από τις 14 Μαΐου έως και τις 24 Μαΐου ισχύουν τα εξής:

ΕΔΩ ΠΟΥ ΛΕΜΕ 1000 ΔIKIA EXEI Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΕΝΟΣ ΑΦΟΥ ΚΑΙ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΔΕΝΔΙΑΣ ΔΕΝ ΑΣΚΗΣΑΝ ΚΑΜΙΑ ΠΙΕΣΗ ΣΤΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΕΣΤΩ ΤΟΥ MKD ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΟΗΕ😡😡Συμφωνία των Πρεσπών: Ο Τσίπρας αισθάνεται δικαιωμένος

Μπορεί να προκάλεσε μεγάλη εκλογική ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ , αλλά άπαντες στην Κουμουνδούρου αισθάνονται περήφανοι για τη Συμφωνία των Πρεσπών -ακόμα κι εκείνοι οι συριζαίοι που δεν την είχα υπερασπιστεί με πάθος όταν γίνονταν τα συλλαλητήρια.
Ειδικά ο Αλέξης Τσίπρας αισθάνεται περήφανος για τη συμφωνία και δεν χάνει ευκαιρία να το δηλώνει. Στη σημερινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας των ΣΚΟΠΙΩΝ, Ζόραν Ζάεφ, ο κ. Τσίπρας είπε:

«Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μία ιστορική Συμφωνία, κάτι το οποίο αντιλαμβάνονται όλοι πλέον, ακόμα και αυτοί που μας κατηγορούσαν.»


Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε αναφέρει:


«Η ουσία είναι ότι καταφέραμε και πετύχαμε μια ιστορική τομή για τα Βαλκάνια και για τη χώρα. Η συμφωνία των Πρεσπών πλέον, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι μια συμφωνία επωφελής για τη χώρα και είναι και επωφελής για την περιοχή.»


Το ιστορικό στίγμα


Ο κ. Τσίπρας στους Δελφούς έκανε μια ακόμα αξιοσημείωτη παρατήρηση:


«Συνεπώς, το πολιτικό κόστος το οποίο αναλάβαμε, άξιζε να το αναλάβουμε. Διότι όταν η αριστερά έρχεται στη διακυβέρνηση του τόπου, δεν σκέφτεται με όρους εξαμήνου, τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας. Πρέπει να σκέφτεται με όρους ιστορικούς. Πρέπει η παρουσία στην κυβέρνηση, στη διακυβέρνηση, των προοδευτικών δυνάμεων να είναι μια παρουσία η οποία θα αφήνει και ένα στίγμα. Ένα στίγμα διαφοράς απέναντι στις πολιτικές δυνάμεις της διαχείρισης.»


Αυτό το «ιστορικό στίγμα» στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας, δείχνει με τον πλέον εναργή τρόπο τη σημασία που δίνει στις Πρέσπες, Επιπλέον, το ζήτημα του «ιστορικού στίγματος» φαίνεται αν απασχολεί ιδιαίτερα τον κ. Τσίπρα σε αυτή τη νέα φάση της πολιτικής πορείας του.


Η γειτονική χώρα


Για τον ΣΥΡΙΖΑ η πιο μεγάλη δικαίωση της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι ότι την αποδέχεται πλέον η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλεί τον Ζόραν Ζάεφ στην πλήρη εφαρμογή της. Σχολιάζοντας τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ζάεφ, η Κουμουνδούρου ανέφερε:


«Τώρα που ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζει ζωτικής σημασίας την τήρηση της προεκλογικά «προδοτικής» Συμφωνίας των Πρεσπών, να σταματήσει το κρυφτό με τους βουλευτές του και να φέρει προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία τα ΣΚΟΠΙΑ για να μη ρεζιλεύεται άλλο η χώρα.»


Μάλιστα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης σχολίασαν ειρωνικά τη μη αναφορά του πρωθυπουργού και άλλων κυβερνητικών στελεχών στο όνομα Βόρεια Μακεδονία. Δεν είναι λίγοι οι κυβερνητικοί βουλευτές που χρησιμοποιούν τη φράση «γειτονική χώρα».




Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας


Πέρα από την άμεση ψήφιση των μνημονίων συνεργασίας, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει από την κυβέρνηση τη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών. Το συγκεκριμένο όργανο έχει συνεδριάσει μια μόνο φορά το 2019 επί κυβέρνησης Τσίπρα. Στη συνάντησή του με τον κ. Ζάεφ, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η διμερής συνεργασία δεν πρέπει να περιοριστεί στην οικονομία αλλά να αποκτήσει στρατηγική διάσταση. Αξίζει αν σημειωθεί πάντως ότι σύμφωνα με πηγή του ΣΥΡΙΖΑ, γεννάει ερωτήματα η ολιγωρία της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε ό,τι αφορά την προβλεπόμενη από τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλαγή των σχολικών βιβλίων της Βόρειας Μακεδονίας των ΣΚΟΠΙΩΝ.


Γιάννης Αλμπάνης - CNN Greece

ΥΠΑΚΟΥΟΥ ΣΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΧΑΜΑΣ😝😝Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε συγκέντρωση για τους Παλαιστίνιους στην ισραηλινή πρεσβεία

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στην ισραηλινή πρεσβεία, καλούν σήμερα οι νομαρχιακές οργανώσεις Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.


Όπως τονίζεται στο κάλεσμα, «η διεθνής κοινότητα, και ειδικά η ΕΕ, δεν μπορεί να μένει αμέτοχη μπροστά στη φρίκη των βομβαρδισμών και να περιορίζεται στην έκδοση ανακοινώσεων.
Ενώνουμε τις φωνές μας με τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες σε όλον τον κόσμο, ειδικά στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ, αγωνιζόμαστε για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη».
Σημειώνεται ταυτόχρονα ότι «πρέπει να τερματιστούν άμεσα οι βομβαρδισμοί που έχουν στοιχίσει ήδη τη ζωή σε δεκάδες συνανθρώπους μας, να σταματήσουν οι παράνομοι ισραηλινοί εποικισμοί, το Ισραήλ να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, να ξεκινήσουν άμεσα ειρηνευτικές συνομιλίες»
Η ανακοίνωση:

Οι μαγκιές του Πάσχα «κοκκίνησαν» Κέρκυρα, Νάξο Ικαρία, Αιτωλοακαρνανία, Κάρπαθο,και Σκιάθο

Στο 0,83 ο δείκτης RT - - «Καμπανάκι» Χαρδαλιά για 10 περιοχές - Πώς θα εισέρχονται στη χώρα οι ταξιδιώτες από το εξωτερικό - Με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ στα νησιά, με εξαίρεση Λευκάδα, Εύβοια, Σαλαμίνα
Στην επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και στα μέτρα που θα ισχύσουν μετά το άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων και του τουρισμού, χωρίς sms και με την απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινά στις 00:30, αναφέρθηκαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, η καθηγήτριας παιδιατρικής λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης και ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής.

Τα προβλήματα στο Κέντρο Υγειας Τήνου συνεχίζονται!

Αύριο ξεκινάει η τουριστική περίοδος, θα περίμενε κανείς η κυβέρνηση να εφοδιάζει τα Κέντρα Υγείας των νησιών μας υλικά και προσωπικό. 
Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη όμως αφήνει τις δομές υγείας αβοήθητες! 
Στο Κεντρο Υγειας Τηνου λοιπόν δεν γίνονται μοριακά τεστ σε αυτούς που θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. 
Τα τεστ είναι ελάχιστα παρόλο που έχει ζητηθεί ανατροφοδότηση πολλές ημέρες πριν. 

Μήνυμα Δήμου Πάρου Μάρκου Κωβαίου για την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου Στην Πάρο Ανοίγουμε Πανιά!

 Επανεκκίνηση του τουρισμού από σήμερα σε όλη την Ελλάδα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για τον covid-19 και στην Πάρο είμαστε πανέτοιμοι για τη νέα σεζόν:
  • 25% περίπου του ενήλικου πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί. Το σύνολο θα έχει εμβολιαστεί εντός του Ιουνίου στο πλαίσιο του προγράμματος της κυβέρνησης «Γαλάζια Ελευθερία»

  • Εστιατόρια, μπαρ, καφέ, beach bar είναι πλέον ανοιχτά με υγειονομικά πρωτόκολλα για το προσωπικό

  • Μουσεία και πολιτιστικοί χώροι είναι επίσης ανοιχτοί 

  • Οργανωμένες παραλίες έχουν ξεκινήσει ήδη τη λειτουργία τους

Μέτρα σε ισχύ: