slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Κορωνοϊός: Μήνυμα Μητσοτάκη στις 6 το απόγευμα για την πορεία της πανδημίας

                                          Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο πρωθυπουργός δεν θα μιλήσει για «lockdown» - Άλλοι επτά νεκροί μέσα σε λίγες ώρες, έφτασαν στους 364 - Δερμιτζάκης στον ΘΕΜΑ 104,6: Το «lockdown» είναι η εύκολη λύση
Τηλεοπτικό μήνυμα στους πολίτες θα απευθύνει στις 6 το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με θέμα τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, ο πρωθυπουργός δεν θα μιλήσει για «lockdown». Θα περιγράψει ποια είναι η παρούσα κατάσταση με την πορεία της πανδημίας και τι πρέπει να γίνει, για να μην ληφθούν σκληρότερα μέτρα.

Η κατάσταση, ειδικά στην Αττική, παραμένει στο «κόκκινο», με τον αριθμό των κρουσμάτων καθημερινά να είναι τριψήφιος και συχνά να ξεπερνά τα 200. Μέσα, δε, σε λίγες μόνο ώρες σήμερα, Πέμπτη, η χώρα μέτρησε άλλους επτά νεκρούς, με αποτέλεσμα ο αριθμός των θυμάτων να φτάνει πλέον στα 364.

Μέτρα «σήμερα» ζητούν οι ειδικοί

Απάντηση της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού στον πρόεδρο της Κοινότητας Κορώνουν Γιάννη Κωνσταντάκη

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΟΡΩΝΟΥ 22/9/2020                                                                                  Για το υπόμνημα που στείλαμε οι έξη πρόεδροι ( από τα σμυριδοχώρια ) και ο πρόεδρος του Συνδέσμου των σμυριδεργατών στον πρωθυπουργό για τα θέματα της σμύριδας, πήραμε την παρακάτω απάντηση:  

Σχόλιο της ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ για τα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας της περιφέρειας

 

SYSPEIRWSH.jpg

ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Ούτε οι πηχυαίοι τίτλοι, ούτε οι πομπώδεις εκφράσεις των δελτίων τύπου της περιφέρειας μπορούν να κρύψουν την αλήθεια για τις ελλείψεις σημαντικών έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στα νησιά και τις διαχρονικές ευθύνες κράτους και τοπικής διοίκησης.

Κάθε χρόνο, δυστυχώς επιβεβαιώνεται με τραγικό τρόπο ότι η προστασία της ζωής και της λαϊκής περιουσίας όταν μπαίνει στη ζυγαριά που κρατά η Ευρωπαϊκή Ένωση πάνω από τα κεφάλια μας και σταθμίζει το «κόστος» και το «όφελος», προτιμά να αποζημιώνει με ψίχουλα κάποιες από τις καταστροφές, παρά να χρηματοδοτεί έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, και αντισεισμικής προστασίας. Σ' αυτήν την προδιαγεγραμμένη πολιτική ΕΕ και κράτους, δεν παρεκκλίνει ούτε η Περιφέρεια, με το τίμημα να είναι οδυνηρό για τους νησιώτες και τις περιουσίες τους.

Ο καθαρισμός των ρεμάτων είναι από τα στοιχειώδη μέτρα που κάθε χρόνο πρέπει να υλοποιούνται. Σε καμιά περίπτωση δεν αρκούν όμως μόνο αυτές οι εργασίες, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων. Τι θα γινόταν δηλαδή αν περνούσε ο Ιανός από τα νησιά ή στη καλύτερη περίπτωση να έχουμε την ίδια βροχόπτωση με πέρσι;

Η πραγματικότητα κυριολεκτικά βοά από τις ελλείψεις σε αντιπλημμυρικά έργα. Δεκάδες μελέτες πρέπει να εκπονηθούν, άλλες να επικαιροποιηθούν και κυρίως να πραγματοποιηθούν όλα εκείνα τα απαραίτητα έργα και όχι να γίνονται γεφύρια της Άρτας, γραμμένα και ξεχασμένα σε μια κόλλα χαρτί.


22/9/2020


Δύο αναφορές του βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Συρμαλένιου για σχολικές μονάδες Άνδρου και αιτήματα Συλλόγου Μηχανικών Νάξου

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δύο αναφορές του βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Συρμαλένιου για σχολικές μονάδες Άνδρου και αιτήματα Συλλόγου Μηχανικών Νάξου



O Βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος κατέθεσε στη Βουλή δύο αναφορές.


Η πρώτη έχει θέμα: «Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου με την οποία ζητούν την αναθεώρηση της ΚΥΑ 50025/2018 και την επανεξέταση του τρόπου μεταφοράς των μαθητών από και προς τις σχολικές μονάδες».


Επίσκεψη του βουλευτή Κυκλάδων, Νίκου Συρμαλένιου στην 2η ΥΠΕ για θέματα στελέχωσης δομών υγείας των νησιών

Τα πάγια καθώς και τα τρέχοντα αιτήματα των νησιωτών αναφορικά με τη στελέχωση των δημοσίων μονάδων υγείας στις Κυκλάδες μετέφεραν ο Νίκος Συρμαλένιος και η συνεργάτιδα του πρώην περιφερειακή σύμβουλος Ν. Αιγαίου Άννα Μαυρουδή, στον Υποδιοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας του Υπουργείου Υγείας, κον Περικλή Αλεβίζο, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε αιτηθεί ο βουλευτής και πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020.

Σε συνέχεια των επισκέψεων του στα νησιά των Κυκλάδων κατά το χρονικό διάστημα Ιουνίου-Σεπτεμβρίου, ο βουλευτής συγκέντρωσε και διεξοδικά παρουσίασε στον Υποδιοικητή τις ανάγκες σε ιατρικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό για τα νησιά της Κέας, Κιμώλου, Μήλου, Πάρου, Σίφνου, Σερίφου, Τήνου, Άνδρου και Σύρου. Τόνισε δε ότι οι πρόσκαιρες –ανά 15μερο- μετακινήσεις ιατρών από την ηπειρωτική χώρα ή από νησί σε νησί, όπως αυτή παιδιάτρου στη Μήλο, δεν καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων των νησιών, πόσο δε μάλλον σε αυτή τη συγκυρία με την πανδημία.

Ανάμεσα σε άλλα:

Φίλιππος Φόρτωμας: «Επιτακτική και Αναγκαία η απρόσκοπτη μεταφορά μαθητών στις νησιωτικές περιοχές»

 Η ερώτηση απευθύνεται προς τους κ.κ. Υπουργούς Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνο Καραμανλή, Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.
Όπως επισημαίνει ο κ. Φόρτωμας, η σχετική νομοθετική πρόβλεψη της προηγούμενης Κυβέρνησης για τη διαδικασία μεταφοράς μαθητών δημόσιων σχολείων βρίθει προβλημάτων, καθώς ο ορισμός των δικαιούχων δωρεάν μεταφοράς καθορίζεται αποκλειστικά με χιλιομετρικά κριτήρια. Με τον τρόπο αυτό, δεν παρέχεται ξεκάθαρα στην εκάστοτε Περιφέρεια η δυνατότητα σχεδιασμού με βάση τις απαιτήσεις των νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών δικαιοδοσίας της, οι οποίες χρήζουν ειδικής μεταχείρισης, με συνέπεια να παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα στις Κυκλάδες.   
Επιπρόσθετα, ο Βουλευτής Κυκλάδων αναφέρεται σε ζητήματα ασφάλειας των μαθητών, όπως η μη εφαρμογή των διατάξεων που προβλέπουν την παρουσία συνοδού για τις μεταφορές των μικρών μαθητών. Ακόμη, υπογραμμίζει την ανάγκη ενσωμάτωσης στην Κ.Υ.Α. κριτηρίων που αφορούν τη διασφάλιση κοινωνικών ομάδων (οικονομικά ασθενέστερων, μονογονεϊκών οικογενειών, ΑμεΑ), οι οποίες παρότι δεν πληρούν τα χιλιομετρικά κριτήρια, εντούτοις, αντιμετωπίζουν πραγματικό πρόβλημα στη μεταφορά των μαθητών αυτών.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής

Γ. Χατζημάρκος: ''Η αρχή της συμπληρωματικότητας των πόρων, λείπει από τα νησιά μας. Αυτό το αναπτυξιακό κενό πρέπει να καλύψει η νησιωτική πολιτική όπως περιγράφεται στο σχετικό σχέδιο νόμου του ΥΕΝ"


"Να πάψουμε να συγχέουμε την πολιτική για τα νησιά με αυτή των παράκτιων περιοχών", τόνισε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής
-------------------------------------------------------------------------------