slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Παράνοια νοσηρών εγκεφάλων για τη Θράκη, ερήμην βουλευτών και πολιτευτών του ΣΥΡΙΖΑ!Υπέρ του δικαιώματος των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης στον συλλογικό εθνοτικό αυτοπροσδιορισμό, με τρόπο ώστε αυτή στο μέλλον να δύναται να χαρακτηρισθεί ως «τουρκική», τάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ, με το κείμενο των θέσεών του που δόθηκαν στην δημοσιότητα στο πλαίσιο του προσυνεδριακού του διαλόγου.

Συμμαχία Ν. Αιγαίου: Απόσυρση του σχεδίου νόμου με το οποίο δημεύονται οι Ιαματικές Πηγές σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες


Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου αναφέρει τα εξής:

Φίλιππος Φόρτωμας: Αναγκαία τα υποχρεωτικά Rapid Test όλων των αφιχθέντων σε Μύκονο και Σαντορίνη


Με αναφορά του προς τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλειο Κικίλια, ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κ. Φίλιππος Φόρτωμας, ζήτησε την υποχρεωτική υποβολή σε έλεγχο Rapid Test όλων των αφιχθεντων στη Μύκονο και τη Σαντορίνη.

Ιταλικές εφημερίδες «εξυμνούν» το έργο του Κυριάκου Μητσοτάκη

Εργάζεται για να κάνει την Ελλάδα «ελεύθερη από κορωνοϊό»
Η εφημερίδα Corriere della Sera αφιερώνει άρθρο στον σχεδιασμό που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, με στόχο να μπορέσει να καταστεί χώρα «ελεύθερη από τον κοροναϊό».


«Σκεφθείτε ένα μέρος στο οποίο να μπορεί κανείς να πηγαίνει ελεύθερα βόλτα, χωρίς μάσκες, χωρίς τζελ, χωρίς υποχρεωτικές αποστάσεις. Ένα μέρος στο οποίο να μπορείς να χορέψεις, να φιληθείς, να βγεις για φαγητό και ακόμη και να σκοντάψεις σε κάποιον, χωρίς να φοβάσαι ότι μπορείς να μολυνθείς. Θα ήταν ένα μέρος που προστατεύεται από την παγκόσμια πανδημία, η οποία παρέλυσε ολόκληρο τον κόσμο επί ένα χρόνο, ένας παράδεισος covid free. Αντί να ονειρεύεται μια υγειονομική ουτοπία, υπάρχει κάποιος που εργάζεται για να την κάνει πραγματικότητα: ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης» γράφει η Corriere della Sera.

Αναβαθμίζονται οι κτιριακές υποδομές των Δημοσίων Σχολών Εμπορικού Ναυτικού

Προωθείται άμεσα η εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών ωρίμανσης έργων αναβάθμισης του συνόλου των κτιριακών υποδομών των Δημόσιων Σχολών Εμπορικού Ναυτικού, ενός ικανού αριθμού κτιρίων στέγασης Λιμενικών Αρχών σε όλη την Επικράτεια καθώς και του κεντρικού κτιρίου του ΥΝΑΝΠ μέσω της εποικοδομητικής συνεργασίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (ΥΝΑΝΠ) με τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. (ΚΤΥΠ).

Αυτό επιβεβαιώθηκε και στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Υπουργού κ. Ι. Πλακιωτάκη, του Υφυπουργού κ. Κ. Κατσαφάδου και του Γενικού Γραμματέα κ. Ε. Κυριαζόπουλου του ΥΝΑΝΠ καθώς και του Προέδρου κ. Τ. Κατσίπου και του Δ/ντα Συμβούλου κ. Α. Γιάνναρη της ΚΤΥΠ, όπως και υπηρεσιακών στελεχών και των δύο φορέων.

Το αντικείμενο της συνεργασίας αφορά την διαχείριση από μεριάς της ΚΤΥΠ μελετών ωρίμανσης του ΥΝΑΝΠ, συνολικού προϋπολογισμού 5.500.000 ευρώ, για κατασκευαστικά έργα που θα υλοποιηθούν τη νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Η άμεση ανταπόκριση και αρωγή των Κτιριακών Υποδομών Α.Ε. συνετέλεσαν στο να επιτευχθούν δύο από τους πρωταρχικούς στόχους του Υπουργείου Ναυτιλίας: ο εκσυγχρονισμός και η ποιοτική αναβάθμιση της Ναυτικής Εκπαίδευσης, που αποτελεί βασικό πυλώνα της Εμπορικής μας Ναυτιλίας καθώς και η σύγχρονη και ασφαλής λειτουργία των Λιμεναρχείων και του Υπουργείου Ναυτιλίας, πάντοτε όμως υπό το πρίσμα της φιλοπεριβαλλοντικής λειτουργίας των κτηριακών εγκαταστάσεων.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων έχει εγκύψει με ιδιαίτερο ζήλο στον εκσυγχρονισμό των κτιριακών υποδομών και στην ενεργειακή αναβάθμιση των Σχολών και των Λιμενικών Αρχών, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή.

Αναλυτικά, οι υπό εκπόνηση μελέτες αφορούν το σύνολο των Δημόσιων Σχολών Ε.Ν. και τα κάτωθι κτίρια Λιμενικών Αρχών και ΥΝΑΝΠ: Κεντρικό κτίριο Ακτής Βασιλειάδη, Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης, Λιμεναρχείο Σύρου, Λιμεναρχείο Κω, Α' Λιμενικό Τμήμα Πειραιά, Δ' Λιμενικό Τμήμα Περάματος, Β' Λιμενικό Τμήμα Κερατσινίου, Λιμενικό Σταθμό Παξών, Λιμενικό Σταθμό Χάλκης, Λιμεναρχείο Θήρας, Λιμενικό Σταθμό Μούδρου, Λιμεναρχείο Καρπάθου, Λιμεναρχείο Μύρινας, 6η Περιφερειακή Διοίκηση Λ.Σ., Επισκευαστική Βάση Λ.Σ. Ελευσίνας.
 
Προτάσεις για τις νησιωτικές περιοχές της Ε.Ε. κατέθεσε ο Γιώργος Χατζημάρκος, σε τηλεδιάσκεψη υπό τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη

Η ενίσχυση της νησιωτικότητας στο επίκεντρο της συνεργασίας του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών με τους περιφερειάρχες των τεσσάρων νησιωτικών περιφερειών της χώρας

Σε τηλεδιάσκεψη  που συγκάλεσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στο επίκεντρο της οποίας βρισκόταν η ενίσχυση της νησιωτικότηταςσυμμετείχε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή και συμμετείχαν οι εκπρόσωποι

των τεσσάρων νησιωτικών περιφερειών της χώρας και συγκεκριμένα, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, η ΠεριφερειάρχηςΙονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα, και οιαντιπεριφερειάρχες Κρήτης, Γιώργος Αλεξάκης και Βορείου Αιγαίου, ΠαναγιώτηςΧριστόφας.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης ενημέρωσε τους περιφερειάρχες ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει με την Ισπανία κοινή πρωτοβουλία για την ενίσχυση της νησιωτικότητας, την......

οποία και αναμένεται να προωθήσει στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, με την προηγούμενη εμπειρία του ως Προέδρου της Επιτροπής Νήσων της CPMR,κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για τις νησιωτικές περιοχές της Ε.Ε. και δήλωσε την διαθεσιμότητά του στον αγώνα για την επίτευξη του στόχουενίσχυσης της νησιωτικότητας.

 

Οι προτάσεις,  αναλυτικά, είναι οι κάτωθι:

 

·         Εισαγωγή «Ρήτρα Νησιωτικότητας» στις Ενωσιακές πολιτικές. Ο όρος «νησιωτικότητα» να αποτελέσει κριτήριο για την κατανομή των πόρων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και παράλληλα να πραγματοποιείται εκτίμηση επιπτώσεων (impactassessment) των πρωτοβουλιών, και δράσεων της Ε.Ε. στα νησιά.

 

·         Δεδομένου ότι πολλές νησιωτικές περιοχές αποτελούν εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., οι φορείς της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης έχουν εξελιχθεί, τα τελευταία 7 χρόνια, ως σημαντικοί παράγοντες στην διαχείριση και επίλυση των μεταναστευτικών ζητημάτων. Ως εκ τούτου, προτείνεται η προώθηση προγραμμάτων αποκεντρωμένης διαχείρισης και τοπικής διακυβέρνησης, σύμφωνα πάντοτε με τις εθνικές στρατηγικές, στον τομέα της διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος.

 

·         Ουσιαστική και έμπρακτη εφαρμογή του Άρθρου 174 της Συνθήκης για την Λειτουργία της Ε.Ε. (ΣΛΕΕ), μέσω της θέσπισης ειδικών μέτρων για τις νησιωτικές περιοχές της Ε.Ε., στο πρότυπο των μέτρων που εφαρμόζονται σύμφωνα με το Άρθρο 349 της ΣΛΕΕ για τις Εξόχως Αποκεντρωμένες Περιοχές της Ε.Ε..

 

·         Ανεξαρτήτου επιπέδου ανάπτυξης και κατηγοριοποίησης τους, το ποσοστό κοινοτικής χρηματοδότησης για όλα τα νησιά να ανέρχεται στο 85%.

 

·         Δεδομένης της εξάρτησης των νησιών από τον τουρισμό και παρόλο που από τον Δεκέμβριο του 2009 ο τουρισμός έχει τη δική του νομική βάση (Άρθρο 195 της ΣΛΕΕ), δεν διαθέτει ακόμη χωριστό προϋπολογισμό είτε στο πλαίσιο του τρέχοντος πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ) για την περίοδο 2014-2020 είτε στην τελευταία πρόταση για το ΠΔΠ του 2021-2027. Δεδομένης λοιπόν της σπουδαιότητας του τουρισμού για τα νησιά απαιτείται ο άμεσος σχεδιασμός και η εφαρμογή προγραμμάτων τουρισμού προκειμένου να ενισχυθεί η απασχόληση και η περαιτέρω οικονομική μεγέθυνση των νησιωτικών περιοχών. Επιπρόσθετα, απαιτείται η θέσπιση μέτρων και η προσαρμογή της πολιτικής συνοχής στο πλαίσιο των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας.

 

·         Η Νησιωτικότητα να συμπεριληφθεί στις προϋποθέσεις του Άρθρου 107, παρ. 3(α) της ΣΛΕΕ, προκειμένου η κρατική ενίσχυση να είναι συμβατή με την εσωτερική αγορά.

 

·         Να δοθεί η δυνατότητα στις νησιωτικές περιοχές να επενδύουν μέρος από το ΕΤΠΑ ή το Ταμείο Συνοχής σε υφιστάμενες και νέες υποδομές μεταφορών (αεροδρόμια, λιμάνια).

 

·         Εφαρμογή ενός ευνοϊκότερου φορολογικού πλαισίου και κινήτρων για την προσέλκυση νεοφυών επιχειρήσεων στα νησιά, οι οποίες θα συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της νησιωτικής οικονομίας μέσω της ανάπτυξης προϊόντων και υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας.

 

·         Δημιουργία Σήματος για τα ποιοτικά νησιωτικά αγροτικά προϊόντα.

 

 

Στην διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η οικονομική και κοινωνική στήριξη των νησιωτικών περιοχών αποτελεί πάγια και μείζονα προτεραιότητα για την κυβέρνηση, με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό νησιών και τη μακρά ναυτική παράδοση της χώρας. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη ρήτρα νησιωτικότητας, που ο ίδιος πιστεύει ότι πρέπει να αποτελεί μέρος όχι μόνο των ευρωπαϊκών, αλλά και των εθνικών πολιτικών.

Περιγράφοντας τους άξονες της κοινής αυτής πρωτοβουλίας, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι η ευρωπαϊκή στήριξή στα νησιά πρέπει να είναι πολύπλευρη και να καλύπτει όχι μόνο τους παραδοσιακούς τομείς βελτίωσης των υποδομών- συγκοινωνιών, υδροδότησης, απορριμμάτων και ιατρικής περίθαλψης- αλλά και σύγχρονους τομείς, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η ψηφιακή μετάβαση, η ενίσχυση της συνδεσιμότητας, ο διαρθρωτικός μετασχηματισμός και η ενίσχυση της πρόσβασης των περιοχών αυτών στις αγορές. Αυτή η στήριξη, πρόσθεσε ο Αναπληρωτής Υπουργός, πρέπει να μετουσιωθεί σε επιπλέον χρηματοδότηση ενόψει της διαπραγμάτευσης των νέων Κανονισμών, που ετοιμάζονται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.

Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη για μια ολοκληρωμένη υγειονομική πολιτική, που θα καλύπτει τις ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες των νησιών, που έγινε ακόμη πιο επιτακτική λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Για τον ίδιο λόγο, ωστόσο, σημείωσε ότι η νέα στρατηγική νησιωτικότητας μπορεί να προωθηθεί με ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία σε αυτή τη συγκυρία, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να διοχετεύσει πολλά χρήματα στις πραγματικές οικονομίες μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.

 

Το Γραφείο Τύπου

Λ/Χ ΝΑΞΟΥ: «ΛΗΨΗ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΛΟΓΩ ΔΕΛΤΙΟΥ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ».

ΣΧΕΤ: Α) Η με ΩΠ: 150420/02-21 Διαταγή Υ.ΝΑ.Ν.Π./Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ./ΚΕΠΙΚ.

Β) Η με ΩΠ: 150440/02-21 Διαταγή Υ.ΝΑ.Ν.Π./Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ./ΕΚΣΕΔ.


1. Σε συνέχεια ανωτέρω (Α) σχετικού Δελτίου Επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από Ε.Μ.Υ./Ε.Μ.Κ (Ελληνικό, 15-02-21/0400 UTC, A.A.146/2021) και σε συνέχεια (Β) ομοίου σας ενημερώνουμε:


ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ 25,30 ΒΟΡΕΙΟΙ ΒΟΡΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 8 Η' 9 ΜΠΟΦΟΡ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ 15/2200 UTC ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ 25.30 ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ 15/2200 υτο ΒΟΡΕΙΟΙ 7 Η' 8 ΜΠΟΦΟΡ ΚΑΙ ΑΠΟ 15/0700υτο 8 Η' 9 ΜΠΟΦΟΡ.ΚΥΜΑΤΩΔΗΣ ΕΩΣ ΠΟΛΥ ΚΥΜΑΤΩΔΗΣ,ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ ΠΟΛΥ ΚΥΜΑΤΩΔΗΣ ΕΩΣ ΤΡΙΚΥΜΙΩΔΗΣ.

2. Λαμβάνοντας υπόψη αφενός, την απήχηση και την ...

αμεσότητα που έχουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στο κοινό και αφετέρου το εύρος των αναγνωστών, ακροατών και θεατών που διαθέτει το κάθε μέσο, επιθυμούμε να κάνουμε χρήση του χώρου (εφημερίδων) και του χρόνου (ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού) με σκοπό την όσο το δυνατόν πιο μακρά δημοσίευση και μετάδοση του ανωτέρω δελτίου τύπου στα μέσα σας, ώστε να επιτευχθεί η έγκαιρη και υπεύθυνη ενημέρωση του κοινού.

3. Αλιευτικοί Σύλλογοι αποδέκτες του παρόντος όπως προνοήσουν για την έγκαιρη και άμεση ενημέρωση των επαγγελματιών αλιέων μελών τους.

4. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία σας και πιστεύουμε ότι η προσπάθεια αυτή που καταβάλλεται από Υπηρεσία μας για την ενημέρωση των πολιτών, να αποδώσει στο μέγιστο βαθμό.


Ο ΛΙΜΕΝΑΡΧΗΣ

ΠΛΩΤΑΡΧΗΣ Λ.Σ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΙΟΣ

Ένας χρόνος χωρίς τον Δημήτρη Παυλάκη

 Η σημερινή μέρα μας ξυπνά μνήμες τόσο δυνατές που δύσκολα ξεχνιούνται.
Ξημερώνει 11 Φεβρουαρίου 2020 στην Τήνο. Στο νησί βρίσκονται ήδη, χειμώνα καιρό, ενισχυμένες αστυνομικές δυνάμεις. Η είδηση ότι θα πέσουν τα μπετά των βάσεων δεν άργησε να φτάσει. Ο λαός της Τήνου συνειδητοποιημένος και πλήρως αποφασισμένος αδυνατεί να δεχτεί το οποιαδήποτε σχέδιο, οποιουδήποτε επενδυτή, που στόχο έχει την υποβάθμιση του τοπίου και της φύσης γενικότερα. Ο αγανακτισμένος και μάχιμος τηνιακός λαός ήρθε για πρώτη φορά αντιμέτωπος με μονάδες καταστολής. Η πρώτη μάχη δόθηκε στους μύλους Ιστερνίων και οι μπετονιέρες δεν συνέχισαν την πορεία τους. Μία μάχη είχε κερδηθεί.
Ήταν νωρίς το πρωί και Φεβρουάριο μήνα το κρύο ήταν αρκετό. Ο κόσμος ήταν πολύς και αποφασισμένος. Τριγύρω αστυνομικοί με κράνη, γκλοπ, ασπίδες περιφρουρούσαν και προσπαθούσαν να ελέγξουν τη μάζα. Εικόνες τόσο αντιφατικές μεταξύ τους σε ένα χειμωνιάτικο τοπίο, λίγα μέτρα μακριά από ένα χωριό σε ένα «άγιο» νησί. Το τοπωνύμιο «Πολέμου Κάμπος» αποκτά σάρκα και οστά.