slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Επιστολή του Περιφερειάρχη στον Πρωθυπουργό μετά την ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, χαιρετίζοντας το νέο θεσμικό πλαίσιο που εισήγαγε η κυβέρνηση για τη λειτουργία του νέου Εθνικού Σχεδίου Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών (ΕΣΕΔΑ), επιχειρεί την αξιοποίησή του προς όφελος των νησιωτών του Νοτίου Αιγαίου και ζητά τη λειτουργία 4 βάσεων ετοιμότητας για αεροδιακομιδές με σκοπό την προστασία της ζωή των πολιτών. Αυτό ήταν το θέμα της επιστολής που απέστειλε στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρμόδιο Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, σε συνέχεια της ομόφωνης απόφασης 24/2024 του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου.



Συγκεκριμένα, το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας-Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών μετεξελίσσει τις υφιστάμενες Βάσεις Ετοιμότητας/Επιφυλακής και επεκτείνει της επιχειρησιακή τους λειτουργία και στον τομέα των αεροδιακομιδών για την προστασία της ζωής των πολιτών. Για λόγους σχετικούς τόσο με την ιδιαίτερη γεωμορφολογία του Νοτίου Αιγαίου, τη νησιωτικότητα και την ακραία εδαφική ασυνέχεια όσο και για λόγους αντικειμενικών δεδομένων των αεροδιακομιδών στην επικράτεια, στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης μεταφέρει το δίκαιο και εύλογο ομόφωνο αίτημα του Περιφερειακού Συμβουλίου του Νοτίου Αιγαίου να εγκαθιδρυθούν δύο τέτοιες βάσεις στις Κυκλάδες και δύο στα Δωδεκάνησα. Κατά την τεκμηρίωσή του, ο Περιφερειάρχης παραθέτει στην επιστολή στοιχεία που αποτυπώνουν ότι διαχρονικά άνω του 60% των αεροδιακομιδών της χώρας διενεργείται από τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα του ΕΚΑΒ.

Παράλληλα, στην ίδια επιστολή ο κ. Χατζημάρκος μεταφέρει και το συναφές αίτημα για τον εκσυγχρονισμό, την αδειοδότηση, την αναβάθμιση και στελέχωση των ελικοδρομίων, όπως επίσης εκφράστηκε στην ίδια ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, προκειμένου να επιτελέσουν τη φυσική τους αποστολή, μέρος της οποίας είναι και το έργο των αεροδιακομιδών.

Ακολουθεί η επιστολή του Περιφερειάρχη προς τον Πρωθυπουργό.

 

Διαβάστε επίσης

Τη χρονιά που μας πέρασε η ΕΠΑΘΛΑ συνέταξε 40 πορίσματα (9 προωθήθηκαν για περαιτέρω διερεύνηση), υπέγραψε 6 μνημόνια συνεργασίας, διοργάνωσε δύο διεθνή συνέδρια, πραγματοποίησε εκπαιδευτικές διαλέξεις σε 1.819 προπονητές των σχολών της ΓΓΑ, ενώ 610 χρήστες εκπαιδεύτηκαν μέσω της πλατφόρμας e-learning

 
PHOTO1a 8-3-24 

Πλούσιος ο απολογισμός των δράσεων της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας για το 2023

  • Print 
  •  
Δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας (www.epathla.gov.gr) σε ηλεκτρονική μορφή, ο ετήσιος απολογισμός με τις δράσεις της ΕΠΑΘΛΑ για το 2023. Η πλούσια διεθνής δραστηριότητα μαζί με το σημαντικό έργο στους τομείς της αξιολόγησης ύποπτων αγώνων και της εκπαίδευσης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης,  επιβεβαιώνει την πρόοδο που έχει συντελεστεί τα τρία τελευταία χρόνια. 
 
Μέσα στο 2023 η ΕΠΑΘΛΑ έλαβε 105 αναφορές, συνέταξε 40 πορίσματα, 9 εκ των οποίων προωθήθηκαν προς περαιτέρω διερεύνηση (8 ποδόσφαιρο και 1 μπάσκετ). Να σημειωθεί ότι ένα πόρισμα μπορεί να αναφέρεται σε περισσότερες από μία αναφορές που αφορούν στο ίδιο αθλητικό γεγονός. 
 
Από τις 105 αναφορές οι 53 αφορούσαν στο ποδόσφαιρο (οι 49 από Super League 2), οι 16 στο βόλεϊ, οι 13 στο μπάσκετ και οι υπόλοιπες σε άλλα έντεκα αθλήματα.
 
Σε ό,τι αφορά τις πηγές των αναφορών είχαμε: 
* 33 της Sportradar μέσω της UEFA
* 29 στην πλατφόρμα ανώνυμων αναφορών της ΕΠΑΘΛΑ 
* 15 από την ULIS
* 9 από RED BUTTON 
* 19 από τις υπόλοιπες πηγές
 
Επίσης, κατά το έτος αναφοράς η ΕΠΑΘΛΑ υπέγραψε 6 μνημόνια συνεργασίας με φορείς, μεταξύ άλλων και με την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, με την οποία έχει αναπτυχθεί στενή συνεργασία, ενώ μπήκαν οι βάσεις και για το pre game alert, δηλαδή την ειδοποίηση πριν από τον αγώνα.
Στον τομέα εκπαίδευσης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την αντιμετώπιση της χειραγώγησης των αγώνων στον αθλητισμό λειτούργησε κατά τη διάρκεια της χρονιάς η διαδικτυακή εκπαιδευτική πλατφόρμα της ΕΠΑΘΛΑ (e-learning)
 
 https://elearning.epathla.gov.gr/login/index.php  μέσω της οποίας 610 χρήστες έχουν λάβει έως και σήμερα πιστοποιητικό επιμόρφωσης σε θέματα χειραγώγησης, κατόπιν επιτυχούς παρακολούθησης. 
Αντίστοιχα, μέσα στο έτος περισσότεροι από 1819 προπονητές παρακολούθησαν επιτυχώς θεματικές που σχετίζονται με την ακεραιότητα, κατά τη διάρκεια φοίτησής τους στις σχολές προπονητών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
 
Το 2023 αποτέλεσε έτος σταθμό στον τομέα ανάπτυξης διεθνών συνεργειών και εξωστρέφειας της ΕΠΑΘΛΑ, καθώς η Πλατφόρμα διοργάνωσε καινοτόμες εκδηλώσεις με την ευρεία συμμετοχή εκπροσώπων από διεθνείς φορείς, όπως η διημερίδα ευαισθητοποίησης σε θέματα χειραγώγησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Integrisport 3.0  και η Εβδομάδα Αθλητικής Ακεραιότητας, η οποία διεξήχθη με τη συνεργασία του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, της UEFA-ΕΠΟ, της INTERPOL και της ΕΟΕ.
 
 Σε δήλωσή του ο γγΑ  και πρόεδρος της ΕΠΑΘΛΑ, Γιώργος Μαυρωτάς, ανέφερε: 
«Το 2023 ήταν μια πλούσια χρονιά σε δραστηριότητες για την ΕΠΑΘΛΑ κυρίως σε ότι αφορά στον εμπλουτισμό των εργαλείων της στους τομείς της ανάλυσης αλλά και της ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης καθώς επίσης και σε ότι αφορά στη διεθνή της παρουσία με τη διοργάνωση δύο σημαντικών συνεδρίων στη χώρα μας. Επίσης, το 2023 ήταν και μια χρονιά όπου άρχισαν να υπάρχουν απτά αποτελέσματα από τη συνεργασία των μελών της ΕΠΑΘΛΑ τους οποίους για μια ακόμη φορά θα ήθελα να ευχαριστήσω για την άψογη και καρποφόρα συνεργασία η οποία είμαι σίγουρος ότι θα αποφέρει ακόμα περισσότερους καρπούς το 2024».
 
Εδώ μπορείτε να δείτε αναλυτικά την απολογιστική έκθεση της ΕΠΑΘΛΑ για το 2023 https://www.epathla.gov.gr/docs/epathla_annual_report_2023.pdf

Η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης . εύχεται χρόνια πολλά, καλά, δυναμικά και με αγάπη, σε όλες τις γυναίκες

Τη σημερινή 8η Μαρτίου "Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας" που γιορτάζεται και τιμάται κάθε χρόνο ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών, η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης εύχεται χρόνια πολλά, καλά, δυναμικά και με αγάπη, στις γυναίκες για τις κατακτήσεις, την συμβολή και την προσφορά τους στην οικογένεια, την κοινωνία και τον επαγγελματικό στίβο.
 
Εξίσου ισχυρή και δυναμική είναι η παρουσία των γυναικών και στον τουρισμό, γεγονός που επιβεβαιώνεται καθημερινά μέσα από τις μικρές και μεγάλες μάχες που κερδίζουν.
 
Ευχόμαστε σε όλες τις γυναίκες προσωπική ευτυχία και επίτευξη των στόχων τους, ως προϋποθέσεις της συλλογικής μας προόδου και ευημερίας ως κοινωνίας.

Μήνυμα της Κατερίνας Μονογυιού για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

 

Η 8η Μαρτίου μας εμπνέει και είναι αφιερωμένη σε όλες τις γυναίκες. Το φετινό σύνθημα είναι το «Inspire Inclusion» και ο καθημερινός αγώνας για την ενδυνάμωση των γυναικών και την συμπερίληψη, τόσο στη ζωή όσο και στον εργασιακό τομέα. 47 χρόνια μετά από τη θέσπιση της σημερινής ημέρας από τον ΟΗΕ έχουμε καταφέρει πολλά. Η σημερινή ημέρα μας υπενθυμίζει, όμως, όσα διεκδικούμε και όσα θέλουμε να πετύχουμε για μία κοινωνία περισσότερο

Φίλιππος Φόρτωμας :Κοινή ερώτηση βουλευτών της ΝΔ για τη λειψυδρία στις νησιωτικές περιοχές

 

Με πρωτοβουλία του βουλευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας Φίλιππου Φόρτωμα κατατέθηκε στη Βουλή κοινή ερώτηση βουλευτών αναφορικά με το θέμα της λειψυδρίας στις νησιωτικές περιοχές προς τους αρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ελευθέριο Αυγενάκη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστο Στυλιανίδη, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Κικίλια.