slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Στην κηδεία του μηχανοδηγού που έχασε τη ζωή του στα Τέμπη παραβρέθηκε ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραβρέθηκε στην κηδεία του θύματος του σιδηροδρομικού δυστυχήματος Σπύρου Βούλγαρη στην Καισαριανή. Μαζί με τον πρωθυπουργό ήταν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Ο 35χρονος Σπύρος Βούλγαρης, ήταν μηχανοδηγός εμπορικών αμαξοστοιχιών και έχασε την ζωή του στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. έκανε… θραύση και στο Μόναχο

Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π., το καμάρι και η «ναυαρχίδα» της παραγωγής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, «μάγεψε» με την υπέροχη γεύση και  τη μεγάλη της ποιότητα (και) το Μόναχο!

Αυτό συνέβη σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Γερμανίας με τη συνεργασία (και υπό την αιγίδα) του εκεί ελληνικού προξενείου, στο πλαίσιο διετούς και υποστηριζόμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση  προγράμματος ενημέρωσης και προώθησης του κορυφαίου τυριού της ναξιώτικης τυροκομίας. 
Το event έγινε σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα δημοφιλούς ελληνικού  εστιατορίου και το τίμησαν, με την παρουσία τους, η προϊσταμένη, κ. Ρέα Τσιτσάνη και στελέχη του ελληνικού προξενείου στο Μόναχο. Το «παρών» έδωσαν περίπου 50 δημοσιογράφοι και αγοραστές (buyers), ενώ την Ένωση   Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου εκπροσώπησαν μέλη της Διοίκησής της.
Στη βραδιά παρουσιάστηκε αναλυτικά η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. και τα διατροφικά οφέλη της.

Γιάννης Πολυχρονάκος: «Να μη χαθούν άδικα άλλες αθώες ψυχές»

Λίγες μόνο μέρες μετά την τραγωδία στα Τέμπη, η σκέψη όλων μας είναι στις οικογένειες των συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους και στους συγγενείς των τραυματιών που δίνουν μάχη για τη ζωή τους.

Στην ιστορία της χώρα μας γράφτηκε την 1η του Μάρτη μια από τις πιο μελανές σελίδες, γεγονός που δεν μπορεί και δεν πρέπει να επισκιαστεί από οποιαδήποτε μικροπολιτική αντιπαράθεση.

Με λύπη μου όμως διαπιστώνω, όπως συμβαίνει σε κάθε πρόβλημα, αντί η κυβέρνηση να αναζητά τη λύση και την αλήθεια, αναζητά δικαιολογίες.

Πάρος με Ευθύνη και Ενότητα : Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας

 Με οδύνη και απέραντη θλίψη παρακολουθούμε τις εξελίξεις μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και την απώλεια τόσων πολλών συνανθρώπων μας, και μάλιστα ανάμεσά τους πολλών νέων.

Συμμεριζόμαστε τον πόνο των οικογενειών που έχασαν δικούς τους ανθρώπους, τα παιδιά τους κι άλλους συγγενείς κι εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια. Οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας μαζί τους.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τις φωνές όλων των συμπολιτών μας, όλων των συμπατριωτών μας που επιζητούν να χυθεί άφθονο φως και να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση και να τιμωρηθούν όλοι υπαίτιοι του τραγικού δυστυχήματος  που στοίχισε τη ζωή σε πολλούς συνανθρώπους μας.

Πρόσκληση Παρουσίαση Υποψήφιας Βουλευτού, Μαρίας Χανιώτη



--

Φίλιππος Φόρτωμας: «Η χρηματοδότηση των Δήμων Σίφνου και Τήνου σηματοδοτεί τη στήριξη της νησιωτικότητας στην πράξη»


Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Φίλιππος Φόρτωμας, για τις αποφάσεις επιχορήγησης του Δήμου Σίφνου και του Δήμου Τήνου από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Συγκεκριμένα, με αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλη Κουτουλάκη, εγκρίθηκε η επιχορήγηση του Δήμου Σίφνου με το ποσό των 161.200,00 €, για την ωρίμανση της μελέτης αποκατάστασης ζημιών που προκλήθηκαν στις παραλίες του νησιού, λόγω παράκτιων διαβρώσεων και κυματικών συνθηκών, εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων, καθώς και η επιχορήγηση του Δήμου Τήνου με το ποσό των 63.380,00 €, για την προμήθεια και τοποθέτηση πινάκων αυτοματισμού 23 αντλιοστασίων και την προμήθεια 23 αντλητικών συγκροτημάτων γεωτρήσεων. Οι δαπάνες θα βαρύνουν τις πιστώσεις έργων του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2025 του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής/Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Κατερίνα Μονογυιού: Επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 222.580€ στην Τήνο και τη Σίφνο


Υπεγράφησαν από το Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλη Κουτουλάκη δύο αποφάσεις επιχορήγησης για την Τήνο και τη Σίφνο. Ειδικότερα:

α) Επιχορήγηση του Δήμου Τήνου ποσού 63.380€, για την προμήθεια και τοποθέτηση πινάκων αυτοματισμού 23 αντλιοστασίων και την προμήθεια 23 αντλητικών συγκροτημάτων υδρευτικών γεωτρήσεων στον Δήμο Τήνου, με σκοπό την αντιμετώπιση ανάγκης κάλυψης των απαραίτητων ποσοτήτων πόσιμου νερού των οικισμών, οι οποίοι έχουν πλέον διπλασιαστεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, και


β) Επιχορήγηση του Δήμου Σίφνου ποσού 161.200€ για την ωρίμανση της μελέτης αποκατάστασης ζημιών που προκλήθηκαν στις παραλίες της Σίφνου λόγω παράκτιων διαβρώσεων και κυματικών συνθηκών εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων.

Συνέντευξη τύπου του υποψήφιου βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργου Μαραγκού, στο Επιμελητήριο Κυκλάδων

Στην ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στην Σύρο, παραχώρησε την Δευτέρα 6/3/2023 συνέντευξη τύπου ενώπιον των ΜΜΕ ο υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων με τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Μαραγκός.

Στην έναρξη της εκδήλωση τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων της ανείπωτης τραγωδίας στα Τέμπη και υποστήριξης  προς τους συγγενείς και τους οικείους τους. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε σύντομη βιογραφική παρουσίαση του Γιώργου Μαραγκού ενώ ο ίδιος, στην ομιλία του, προχώρησε στην άσκηση σκληρής κριτικής στην κυβέρνηση της ΝΔ καθώς και στη διατύπωση συγκεκριμένων θέσεων και προτάσεων αναφορικά με την πολιτική επικαιρότητα, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών ενώ εξέφρασε με βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι ο νικητής των εκλογών αποτελώντας την κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη νέα προοδευτική και

Δράσεις ΟΣΥΓΥ για την πολιτιστική κληρονομιά

Χειροτεχνία, ανοικτή καινοτομία και τοπικές κοινότητες" & Εκπαιδευτικές
Δράσεις Συνεργασίας Πανεπιστημίων και Συλλόγων στην Κέα
Με χαρά η Ομοσπονδία Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων ανακοινώνει τις επόμενες
δράσεις του προγράμματος eCHOIng για την «Ανάκαμψη των Ευρωπαϊκών Φορέων
Πολιτιστικής Κληρονομιάς μέσω της Ανοιχτής Καινοτομίας Πανεπιστημίων».
1. Πρόσκληση Σε Διαδικτυακή Εκδήλωση
Ήρθε η σειρά του Πανεπιστημίου Tartu στην Εσθονία να οργανώσει τη 2η κατά
σειρά εκδήλωση του προγράμματος https://echoing.eu/ με θέμα "Χειροτεχνία,
ανοικτή καινοτομία και τοπικές κοινότητες" την Τρίτη, 7 Μαρτίου 2023 στις
15.00-16.30 ώρα Ελλάδος. Μπορείτε να εγγραφείτε στο σύνδεσμο:

«Πάμε κι όπου βγει» με το ΠΡΕΒΕΛΗΣ


Η αναχώρηση του πλοίου «ΠΡΕΒΕΛΗΣ» με 114 επιβάτες, μετά από πρόσκρουση στο
λιμάνι Πηγαδιών της Καρπάθου είναι ένα ακόμα παράδειγμα της εγκληματικής
νοοτροπίας του «πάμε κι όπου βγει». Μιας πολιτικής που οδήγησε στο
προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη με δεκάδες θύματα.
Προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία πως μετά από την απόφαση της Λιμενικής

Ολοκληρώθηκε ο έλεγχος των οικονομικών πράξεων της ΕΝ.Π.Ε. για το 2022- Στις συνεδριάσεις του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΝ.Π.Ε ο Χαράλαμπος Κόκκινος

Ολοκληρώθηκε ο έλεγχος των οικονομικών πράξεων της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος(Ε.Ν.Π.Ε.)
για το 2022 -Στις συνεδριάσεις του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΝ.Π.Ε.  ο Χαράλαμπος Κόκκινος.

Με δύο(2) συνεδριάσεις του Εποπτικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος(Ε.Ν.Π.Ε. )
ολοκληρώθηκε ο Έλεγχος των οικονομικών πράξεων της ΕΝ.Π.Ε.  για το έτος 2022.
Τα πέντε (5) μελη του  ενέκριναν ΟΜΟΦΩΝΑ τις οικονομικές πράξεις του τελευταίου τετραμήνου  ( Σεπτέμβριος -Δεκέμβριος) 2022 σε διαδικασίες που πραγματοποιήθηκαν τον  Δεκέμβριο 2022 και Φεβρουάριο 2023 στα γραφεία της ΕΝ.Π.Ε.  στην Αθήνα.

Γιάννης Βλασερός: «ο γιατρός της καρδιάς μας» με την πλούσια κοινωνική δράση

 Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς με τα προβλήματα στον τομέα της υγείας να υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής των νησιωτών συμπολιτών μας, υπάρχουν άνθρωποι που χάρη στη δράση τους, το μέλλον να φαντάζει λίγο πιο φωτεινό και ευοίωνο. 

Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και ο Ιατρός – Καρδιολόγος Γιάννης Βλασερός, του οποίου η εθελοντική δράση ξεπερνάει τα όρια της φιλανθρωπίας καθώς στόχος του είναι η εξέλιξη της κοινωνίας και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των νησιωτών κάνοντας διαρκώς εξορμήσεις στο πλαίσιο των οποίων προσφέρει αφιλοκερδώς την ιατρική του φροντίδα και αναβαθμίζοντας την ιατρική τους περίθαλψή. Πριν από λίγες μέρες πραγματοποίησε, μάλιστα, ιατρικές εξετάσεις για τους κατοίκους της Κέας στο πλαίσιο της εθελοντικής εξόρμησης «Υγεία για όλους».  Είναι «ο γιατρός της καρδιάς μας», όπως τον αποκαλούν οι συντοπίτες του, που μαζί με τους υπόλοιπους εθελοντές γίνονται κοινωνοί των μεγάλων αναγκών περίθαλψης του πληθυσμού των νησιών εισπράττοντας την ευγνωμοσύνη του κόσμου, αλλά και μάρτυρες της εκτεταμένης ανεπάρκειας της κρατικής περίθαλψης, η οποία αφορά κυρίως στην έλλειψη επαρκούς ιατρικού προσωπικού.

Η Ανεξάρτητη Ράνια Τζίμα -του MEGA του Μαρινάκη - πιστεύει ότι η ΝΔ δεν πρέπει να κατέβει στις εκλογές

…εξαιτίας του τραγικού δυστυχήματος;
Δηλαδή η Ράνια Τζίμα πιστεύει ότι η ΝΔ δεν πρέπει να κατέβει στις εκλογές; Διαφορετικά τι νόημα είχε η ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη που φιλοξένησε εχθές στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA με την εξής διατύπωση: “Υπό αυτές τις συνθήκες υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις να ζητήσετε την εμπιστοσύνη των πολιτών”; Επαναλαμβάνουμε! Η Ράνια Τζίμα πιστεύει ότι η ΝΔ δεν πρέπει να κατέβει στις εκλογές, εξαιτίας του τραγικού δυστυχήματος;
Είναι προφανές ότι η διατύπωση του ερωτήματος είναι λάθος! Κάτι άλλο ήθελε να ρωτήσει η 

Ο χρόνος των εκλογών προβλέπεται από το Σύνταγμα


Διονύσης Ιθακήσιος
Πολλοί αναρωτιούνται γιατί ο Πρωθυπουργός δεν ανακοινώνει την ημερομηνία των εκλογών και αφήνει να σέρνονται διάφορα σενάρια.
Κανείς όμως δεν κάνει αναφορά στη Συνταγματική πρόβλεψη, ότι εκλογές γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια, εκτός αν νωρίτερα το ζητήσει η κυβέρνηση με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, για σοβαρό Εθνικό λόγο και αυτό μόνο για μια φορά. Επομένως δεν είναι στο χέρι του Πρωθυπουργού να προκηρύξει εκλογές όποτε θέλει, μπορεί να τις ζητήσει από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το μόνο λόγο που είπαμε, Εθνικό θέμα, οπότε αυτομάτως διαλύεται η Βουλή και βγαίνει Προεδρικό διάταγμα, διάλυσης της Βουλής, προκήρυξης εκλογών μέσα σε ένα μήνα το πολύ και σύγκλιση νέας Βουλής.

Η καταστροφή των Βουρλών μέσα από το ημερολόγιο του δόκιμου σημαιοφόρου Αθ. Παπαβασιλείου

Κείμενο: Μανόλης Σέργης (*) απο το naxospress
Πριν από λίγους μήνες (Νοε. 2022) κυκλοφορήθηκε από τις εκδόσεις Κυψέλη το μικρό σε μέγεθος αλλά σημαντικό πόνημα του συναδέλφου Κ. Κατσάπη Εν πλώ. Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από το ημερολόγιο ενός δόκιμου σημαιοφόρου, με κύριο θέμα του την καταστροφή της Σμύρνης, όπως αυτή αναπαριστάνεται μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου ενός δόκιμου σημαιοφόρου του καταδρομικού ΕΛΛΗ, του (ιστορικού για τον Ελληνισμό) πλοίου, θύματος της άνανδρης εναντίον του ιταλικής επίθεσης στην Τήνο, το 1940.