slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Aναβίωση του Κλήδονα στο Φιλώτι

Αναβίωση ενός από τα πιο παλιά και πιο ωραία έθιμα του Ελληνισμού. Η λέξη Κλήδονας είναι αρχαία (ομηρική, Κλήηδών – Κληδών που σημαίνει φήμη, αγγελία, άκουσμα οιωνισμού, μαντική ρήση, ευτυχές μήνυμα). Σύμφωνα με τις παραδόσεις, ο λαός πιστεύει ότι ο Αϊ Γιάννης φέρνει τύχη γι’ αυτό και λέγεται Ριζικάρης αλλά και Φανιστής γιατί φανερώνει την τύχη. Καλή τύχη λοιπόν σε όλα τα κορίτσια αλλά και αγόρια φυσικά

Αυτοί είναι οι 30 φόροι που μείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης 18 Μαΐου, 2022

ΑΝΑΛΥΣΗ

Ένα από τα κεντρικά προεκλογικά μηνύματα της ΝΔ το 2019, ήταν η μείωση των φόρων. Την περίοδο 2015-2019 πράγματι υπερφορολογήθηκε σε τεράστιο βαθμό η μεσαία τάξη με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται δυσανάλογα και άδικα οι πολίτες, χάνοντας ένα σημαντικό μέρος του διαθέσιμου εισοδήματός τους.
Από το 2019 και έπειτα η Ελλάδα εισήλθε σε μια λογική αντιστροφής της υπερφορολόγησης με σκοπό να συνδυαστούν οι φοροελαφρύνσεις με αναπτυξιακά μέτρα, ώστε να τονωθεί η επιχειρηματικότητα και το επενδυτικό ενδιαφέρον στην χώρα, δίχως την “μαύρη τρύπα” της φοροδιαφυγής η οποία εκτροχίασε τελικά σε μεγάλο βαθμό την Ελληνική οικονομία.
Με την υλοποίηση του πάγιου φιλελεύθερου αιτήματος της μείωσης των φόρων, η Κυβέρνηση κατάφερε να αυξήσει έμμεσα το εισόδημα των Ελλήνων πολιτών ταυτόχρονα με την άμεση αύξηση που προήλθε από τον κατώτατο μισθό και την αύξηση του κατά 9,7%.                                   

Ας δούμε όμως ποιοί είναι οι 30 φόροι που μείωσε ή και κατήργησε η ΝΔ από το 2019 έως και σήμερα:

Την υποψηφιότητα του για Δήμαρχος στο Δήμο Σερίφου στις προσεχείς Δημοτικές Εκλογές ανακοίνωσε ο Πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σερίφου Οικονομολόγος & Ά Αντιπρόεδρος της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου Δημήτρης Γκιολές

Την απόφασή του να είναι υποψήφιος Δήμαρχος
στο Δήμο Σερίφου στις Δημοτικές Εκλογές του Μαΐου ανακοίνωσε ο Δημήτρης Γκιολές . Στην ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων αναφέρεται στην πενταετή θητεία του στο Δημοτικό Συμβούλιο την περίοδο 2014-2019 ως Δημοτικός Σύμβουλος, μέλος της οικονομικής επιτροπής και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου την περίοδο 2017-2019.
Και στο όραμά του, για ένα ενωτικό σχήμα, έτοιμο να αντιμετωπίσει κάθε αλλαγή , οπλισμένο με σεβασμό, ευθύνη, όρεξη για δουλειά, με βασικό σκοπό του να εξασφαλίσει μια καλύτερη καθημερινότητα με σύγχρονες υποδομές κινητοποιώντας έτσι τις δημιουργικές δυνάμεις του νησιού μας .
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δημήτρη Γκιολέ:

Γέφυρα Κρεμαστής: Αδιανόητο και πανάκριβο ποσό εγκαινίων 29.760€ με δημόσιο χρήμα, σε χώρο που θρηνησαμε απώλειες σε ανθρώπινες ζωές για .... αυτονόητο και καθυστερημενο σε υλοποίηση έργο!

 




Την ώρα που η κοινωνία μας υποφέρει και αδυνατεί να ανταπεξέλθει στην δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνει,  η Περιφερειακή Αρχή  Ν.Αιγαίου του κ.Χατζημαρκου επιδόθηκε σε ένα ακόμη "ρεσιταλ" σπατάλης δημοσίου χρήματος.
Οι διοικούντες στην Περιφέρεια Ν.Αιγαίου (Π.Ν.Α.)  δαπάνησαν στα πρόσφατα εγκαίνια της Νέας Γέφυρας Κρεμαστης  Ρόδου  29.760€ από  δημόσιο χρήμα (βλ. ΔΙΑΥΓΕΙΑ - απόφαση  του κ.Γ. Χατζημαρκου στο Περιφερειακό Ταμειο Αναπτυξης στις 17.6.22 με Α.Π. 1268).

Τα ζητήματα  και τα ερωτήματα που τίθενται είναι τα εξής:

-Σε περίοδο οικονομικής κρίσης δαπανήθηκε αυτό το μεγάλο οικονομικό ποσό !

-Στο ίδιο χώρο των "πανηγυριων" είχαν χαθεί ανθρώπινες ζωές....Άραγε με πολυδαπανα "πανηγυρια" για το αυτονόητο  τιμάμε αυτούς που χάθηκαν και πως να αισθανθηκαν τα συγγενικά τους πρόσωπα που απουσίασαν από αυτή τη φιέστα που πληρώθηκε αδρά μέσω απευθείας ανάθεσης με δημόσιο χρήμα?

-Γιατί δεν αξιοποιηθηκε αυτό το ποσό σε μια άλλη χρήσιμη κοινωνική δράση ( π. χ.να στηριχθεί μια δομή υγείας με αγορά ιατρικών μηχανημάτων ή  ένα ασθενοφόρο )?

- Είναι γνωστά-αυτά και πολλά άλλα "ευτράπελα" - στη κοινωνία μας και στο κυβερνών κόμμα τη Ν.Δ . που στελέχη τους καλούνται και παρευρισκονται σε τέτοιες πολυδαπανες φιέστες που προκαλούν το δημόσιο αίσθημα?

- Γιατί δεν ενημέρωσε η Περιφερειακή Αρχή Ν.Αιγαίου  το μεγάλο ποσό που διατέθηκε και όλες τις διαδικασίες  για την υλοποίηση του συγκεκριμένου εργου?

Στη δεύτερη θητεία της και στον όγδοο(!) χρόνο της στην ηγεσία της Περιφέρειας Ν.Αιγαίου, η Περιφερειακή Αρχή Ν.Αιγαίου παρέδωσε ένα χρησιμο αλλα αυτονόητο  έργο με καθυστέρηση και αρκετή συζήτηση για την πορεία υλοποιησης του ( οικονομικά πόσα,  διαδικασίες κτλ ) . Θυμιζουμε οτι υπήρξε συνεχής κοινωνική απαίτηση και μεγαλη πολιτική πίεση  και ο χρόνος ήταν" αμείλικτος "λόγω των αυτοδιοικητικων εκλογών του 2023!

Σε όσους ενοχλούνται για την αλήθεια που αυτοί και τα  "φερεφωνα τους "κρύβουν συστηματικά  και εμείς εμφανίζουμε με στοιχεία, πολιτική κριτική και προτάσεις, τους στέλνουμε το μήνυμα ότι "ουδέν κρυπτόν  υπό τον ήλιον"  και ότι  οι ύβρεις και η προσπάθεια επιβολής σιωπής έχει αποτύχει!Πίσω από τη "βιτρίνα" των ζητωκραυγων και των "αλληλοσυγχαρητηριων "μεταξύ "συγγενών και φίλων " υπάρχει η διαφορετικη - αληθινή εικόνα !



ΥΓ1: Μέχρι σήμερα η Περιφερειακή Αρχή Ν.Αιγαίου δεν παρέδωσε κάποιο αεροδρόμιο,μεγάλο  λιμάνι ή  Νοσοκομείο.....Αν υποθέσουμε ότι το έκανε,  ποσό θα κόστιζαν τα εγκαίνια τους στον ελληνικό λαό?  Στο παρελθόν το είχαμε πράξει με μηδενικό κόστος!  

ΥΓ2: Θυμιζουμε ότι η  παρουσίαση του Ανεξάρτητου Περιφερειακου Συνδυασμού μας "ΠΝΟΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ " πραγματοποιήθηκε - για συμβολικό και ουσιαστικό λόγο- την Άνοιξη  του 2019  δίπλα στη γέφυρα της Κρεμαστης στη Ρόδο.....Την γέφυρα που κάποιοι θυμήθηκαν πολύ καθυστερημένα και χρησιμοποίησαν  τα χρήματα του δημοσίου και τις διαδικασίες με τρόπο που θα ειχε ενδιαφερον να ενημερώσουν άμεσα και αναλυτικά  την κοινωνία. Αν  επιχειρήσουν να το αποφύγουν σύντομα θα γίνουν γνωστά  όσα δεν αναφέρθηκαν στα εγκαινια της Κρεμαστής  και όχι μόνο....



ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ 

-Επικεφαλής  του Ανεξάρτητου Περιφερειακου Συνδυασμου "ΠΝΟΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 

-Περιφερειακός  Σύμβουλος Π.Ε.Ρόδου 

-Αντιπρόεδρος Εποπτικου Συμβουλίου ΕΝ.Π.Ε. 

Κυκλοφόρησε και το 5ο φύλλο του 2022 των Σιφναικων Νέων



Φίλες και φίλοι

Αυτό το φύλλο …εκπέμπει από Σίφνο. Είναι βαρύ γιατί εμπεριέχει τον αποχαιρετισμό στο γιατρό μας, τον Θωμά, που με εντυπωσιακό τρόπο ξεπροβόδισε όλη η Σίφνος. Όπως του άξιζε άλλωστε.

Κατά τα άλλα έχουμε εδώ αρκετά, πιστεύουμε, ενδιαφέροντα θέματα να διαβάσετε και να σχολιάσετε: Την αναφορά σε ένα σύγχρονο ποιητή της Σίφνου, τον Κλωντ Λοράν. Τις απόψεις για τις εργασιακές σχέσεις στον τουρισμό από ένα επιχειρηματία του κλάδου. Την αναγγελία του μουσικού φεστιβάλ MUSIFANTO ξανά πάλι στη Σίφνο και μία αναφορά σε μία παλιά διαθήκη με έντονο λαογραφικό ενδιαφέρον. Και αρκετά άλλα …

Περιοδεία Γιάννη Βρούτση σε Πάρο και Αντίπαρο




Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Κυκλάδων Ν.Δ. κ. Γιάννης Βρούτσης, την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022 θα πραγματοποιήσει τριήμερη περιοδεία στα νησιά Πάρος και Αντίπαρος.

Την Παρασκευή, θα μεταβεί στη νήσο Αντίπαρο, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Δήμαρχο κ. Αναστάσιο Φαρούπο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, με φίλους και κατοίκους του νησιού.

Εν συνεχεία, στο νησί της Πάρου θα εκπροσωπήσει τη Ν.Δ. στις προγραμματισμένες θρησκευτικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται με την ευκαιρία της επετείου των 300 ετών από τη γέννηση του Αγίου Αθανασίου του Παρίου. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμωνος Κώστου, όπου θα χοροστατήσουν οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Παροναξίας κ. Καλλίνικος, Σύρου-Τήνου-Άνδρου-Κέας-Μήλου-Δήλου και Μυκόνου κ. Δωρόθεος Β΄, Σάμου-Ικαρίας κ. Ευσέβιος, Θηβών-Λιβαδειάς και Αυλίδος κ. Γεώργιος, καθώς και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεράμων κ. Βαρθολομαίος

Στη διάρκεια της επίσκεψής του στο νησί, ο κ. Βρούτσης θα επισκεφθεί επίσης την περιοχή της Νάουσας και τον Πρόδρομο, όπου θα παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις εορτασμού του εθίμου του Κλήδονα, που γίνονται προς τιμή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, πολιούχου του χωριού.

Επίσης, θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Έπαρχο κ. Κωσταντίνο Μπιζά, το Δήμαρχο Πάρου κ. Μάρκο Κωβαίο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, το νέο Πρόεδρο του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων «Άγιος Νικόλαος» κ. Δημήτριο Σκιαδά, με εκπροσώπους θεσμικών και παραγωγικών φορέων, καθώς και με την Πρόεδρο της ΔΗΜ.Τ.Ο. Πάρου -Αντιπάρου Ν.Δ. κα. Αικατερίνη Βιτζηλαίου και τα στελέχη της κομματική οργάνωσης της Ν.Δ.. 




Νίκος Συρμαλένιος: «Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια αυξάνονται συνολικά πάνω από 30% και το Υπουργείο απλώς παρακολουθεί»

 Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με θέμα «Κύρωση Κώδικα νομοθεσίας θαλάσσιων ενδομεταφορών και δικαιωμάτων επιβατών»

 Οι νέες αυξήσεις των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια θα είναι