slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ο Ριζοσπάστης πέρασε «στα ψιλά» τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου [εικόνα]


Μανώλης Γλέζος/Φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕΈνα μικρό «χτύπημα» στο εξώφυλλο αφιέρωσε σήμερα η εφημερίδα του ΚΚΕ, «Ριζοσπάστης» για να ανακοινώσει τον θάνατο του εμβληματικού πολιτικού της αριστεράς, Μανώλη Γλέζου.  Ο Μανώλης Γλέζος υπήρξε στέλεχος του ΚΚΕ και μάλιστα μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο εργάστηκε ως δημοσιογράφος, αναλαμβάνοντας αρχισυντάκτης της εφημερίδας Ριζοσπάστης. Ωστόσο αποχώρησε από το ΚΚΕ το 1968 και από το 1981 και μετά ασχολήθηκε με την πολιτική: εξελέγη βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, τον Συνασπισμό και τον ΣΥΡΙΖΑ. Δείτε το εξώφυλλο του Ριζοσπάστη, μια ημέρα μετά τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου: «Έφυγε» από τη ζωή πλήρης ημερών ο Μανώλης Γλέζος», αναφέρεται με

"Στην Δημοτική Επιτροπή Αντιμετώπισης Κρίσης διαθέτη το 50% του μισθού του ο Δημάρχος Πάρου για τον κορωνοϊό

 ΜΠΡΑΒΟ ΔΗΜΑΡΧΕ
Ο Δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος, αποφάσισε να διαθέσει το 50% της δημαρχιακής του αποζημίωσης για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της επιδημίας  του κορωνοϊού, ως μια συμβολική κίνηση αλληλεγγύης. Συγκεκριμένα δήλωσε:
"Με υψηλό αίσθημα ευθύνης και με αγάπη για τον τόπο μου και τους συμπατριώτες μου, προσφέρω το 50% του μισθού μου, για τις όποιες ανάγκες κρίνει η Δημοτική Επιτροπή Αντιμετώπισης Κρίσης, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού στο νησί μας. Σε αυτήν την

Σύσταση Επιτροπής για την Διαχείριση της Κρίσης και μείωση δημοτικών τελών ζητά η παράταξη του Λ. Χατζηανδρέου

Σε δύο άκρως σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται άμεσα με την κρίση που έχει ξεσπάσει εξαιτίας της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, εστίασε η παράταξη μας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων που πραγματοποιήθηκε σήμερα με τηλεδιάσκεψη.

Ο επικεφαλής της παράταξης μας Λεονάρδος Χατζηανδρέου εισηγήθηκε τη μείωση των δημοτικών τελών και την ανάγκη για άμεση σύσταση Επιτροπής Παρακολούθησης και Διαχείρισης Κρίσης για τον κορωνοϊό.

Μείωση 12% των δημοτικών τελών
 
Στη συνεδρίαση, συζητήθηκε ο προϋπολογισμός του 2020 και η παράταξη μας με παρέμβαση της ζήτησε από τη δημοτική αρχή τη μείωση των τελών καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού, ύδρευσης και αποχέτευσης κατά 12%. Η πρόταση μας συνδέεται άμεσα με τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν προκαλέσει τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, που πλήττουν ανεπανόρθωτα τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων. Η Δημοτική Αρχή, δεσμεύτηκε ότι η πρόταση μας θα γίνει δεκτή και θα συζητηθεί διεξοδικά σε επόμενη συνεδρίαση με θέμα την τροποποίηση του προϋπολογισμού που σήμερα ψηφίστηκε.

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για το θάνατο του Μανώλη Γλέζου,. Μεσίστια η σημαία στο Δημαρχιακό Μέγαρο και στο Κατάστημα της Κοινότητας Απειράνθου,

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στο θλιβερό άγγελμα της εκδημίας του αγαπητού και εκλεκτού συνδημότη μας, Ήρωα της Εθνικής Αντίστασης, δημοσιογράφου και συγγραφέα, του ανθρώπου ο οποίος με την άρτια, ολοκληρωμένη και ισχυρή προσωπικότητα του σε συνδυασμό με τους πολυετείς αγώνες του τόσο για την αποτίναξη του ζυγού των Γερμανών κατακτητών και την ανάκτηση  του πολύτιμου αγαθού της ελευθερίας όσο και στη συνέχεια για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, των διεκδικήσεων των δημοκρατικών ιδεών και δικαιωμάτων σφράγισε τον τόπο μας και την νεότερη σύγχρονη ιστορίας μας, με το ακέραιο ήθος του και την συνέπεια στις αρχές του, συνήλθε σήμερα και αποφάσισε, προ ημερήσιας διατάξεως, ομόφωνα  τα ακόλουθα:

Προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για Μέτρα Προστασίας του Πρωτογενούς Τομέα

 Σας στέλνουμε προς δημοσίευση μία σειρά  επεξεργασμένων προτάσεων μέτρων για τη στήριξη της Βιωσιμότητας της Αγροτικής Παραγωγής, τις οποίες κατέθεσε η ΕΠΕΚΕ Αγροτικής Ανάπτυξης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, αφουγκραζόμενοι την αγωνία και την απόγνωση των παραγωγών, γεωργών, κτηνοτρόφων, αλιέων, εργατών γης, συνεταιρισμών και μεταποιητών, μπροστά στην πρωτοφανή υγειονομική κρίση της πανδημίας του Κορωνοϊού και βλέποντας την αμήχανη στάση της κυβέρνησης.
Οι προτάσεις αυτές θα εξειδικεύονται ανάλογα με την πορεία των επιπτώσεων της νέας κρίσης στον πρωτογενή τομέα, ελπίζοντας να τύχουν αξιοποίησης εκ μέρους της κυβέρνησης προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων με την πρωτογενή παραγωγή της χώρας.
Γραφείο ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων

Τρεις αναφορές για επείγοντα ζητήματα που αφορούν τους νησιώτες κατέθεσε στη Βουλή ο Νίκος Συρμαλένιος


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τρεις αναφορές για επείγοντα ζητήματα που αφορούν τους νησιώτες κατέθεσε στη Βουλή ο Νίκος ΣυρμαλένιοςΤρεις αναφορές για επείγοντας ζητήματα που αφορούν τους νησιώτες κατέθεσε στη Βουλή ο Νίκος Συρμαλένιος.


Η πρώτη έχει θέμα: «Ακτοπλοϊκή σύνδεση της Άνδρου»
Σε αυτή κατατέθηκε η επιστολή του Δημάρχου Άνδρου, με την οποία ζητά την άμεση κάλυψη των εξοδολογίων για 14 εβδομαδιαία δρομολόγια της γραμμής Άνδρου - Τήνου - Μυκόνου (7 πρωινά και 7 βραδινά), ώστε να παραμείνει η Άνδρος στα χειμερινά δρομολόγια για όσο διάστημα ισχύουν οι περιορισμοί της πανδημίας. Αυτό, πέρα από την κάλυψη  των καθημερινών, λειτουργικών αναγκών και την αποσυμφόρηση του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας και των υπηρεσιών υγείας αναφορικά με αναμενόμενες διακομιδές, θα προσδώσει αίσθημα ασφάλειας στους κάτοικους των νησιών.
Δείτε την αναφορά και την επιστολή:

Ανακοίνωση ΚΚΕ για το θάνατο του Μανώλη Γλέζου


Έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών, σε ηλικία 98 ετών, ο αγωνιστής της Αντίστασης Μανώλης Γλέζος. Ο Μανώλης Γλέζος, μαζί με τον Λάκη Σάντα, τη νύχτα της 30ής προς 31η Μάη του 1941 κατέβασαν από την Ακρόπολη τη μισητή, χιτλερική σημαία, ενέργεια-σύμβολο της θαρραλέας αντίστασης του ελληνικού λαού.
Την περίοδο της Κατοχής έδρασε μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ και του ΕΑΜ. Συνελήφθη και καταδικάστηκε 3 φορές από τις ιταλικές και τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής.

Αποχαιρετισμός στο σύντροφο Μανώλη Γλέζο

Η Οργάνωση Μελών του ΣΥΡΙΖΑ στη Νάξο αποχαιρετούμε με βαθειά θλίψη τον συμπατριώτη Σύντροφο μας Μανώλη Γλέζο.
Αποχαιρετούμε τον αγωνιστή της Αριστεράς, που έταξε τη ζωή του στον ακατάπαυστο αγώνα για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη.
Τον καθημερινό μαχητή που μετέτρεψε κυριολεκτικά τη ζωή και τη δράση του σε ένα μανιφέστο ενάντια στην υποταγή.
Τον άνθρωπο που έγινε παγκόσμιο σύμβολο της ακατάβλητης πάλης του Ανθρώπου για την Αξιοπρέπεια.

Ψήφισμα Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων για Μανώλη Γλέζο


ΨΗΦΙΣΜΑ

Σήμερα, Δευτέρα 30.03.2020 και ώρα 14:00, με πρωτοβουλία του Προέδρου της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων (Ο.ΝΑ.Σ.), κ. Μανώλη Καλαϊτζή, πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική σύσκεψη των  μελών του Δ.Σ.. 
Η τηλεφωνική σύσκεψη κρίθηκε αναγκαία λόγω του αγγέλματος του θανάτου του ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟΥ του Νικολάου, τον οποίο είχε τιμήσει το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας επί προεδρίας Κωνσταντίνου Καρποντίνη, σε εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή, στις 20 Οκτωβρίου 2007.
Κατά την τηλεφωνική σύσκεψη το Δ.Σ. αποφάσισε, ομόφωνα, ως ελάχιστο φόρο τιμής, τα ακόλουθα:
1.      Να εκφράσει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του θανόντα, τηλεγραφικώς.

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων - Νέος Νόμος της ΝΔ για την Ναυτιλία και τις θαλάσσιες ενδομεταφορές - Χωρίς στρατηγικό σχέδιο για τη ναυτιλία και την αντιμετώπιση της κρίσης


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Νέος Νόμος της ΝΔ για την Ναυτιλία και τις θαλάσσιες ενδομεταφορές: Χωρίς στρατηγικό σχέδιο για τη ναυτιλία και την αντιμετώπιση της κρίσης, εκτοπισμός του δημοσίου από τον έλεγχο της ακτοπλοΐας, απαξίωση της Δημόσιας Διοίκησης, της ασφάλειας, της προστασίας του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος.

Σήμερα, σε αυτή την έκτακτη κατάσταση, με την πανδημία να επιφέρει αλλαγές σε όλους τους τομείς, προκύπτει πραγματική ανάγκη στήριξης της ακτοπλοΐας, της συνέχισης των ακτοπλοϊκών συνδέσεων των νησιών και της ταυτόχρονης προστασίας των θέσεων εργασίας των ναυτικών, απόψεις που αναλυτικά  διατυπώνονται στις οκτώ προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που κατατέθηκαν από τον τομεάρχη ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΟΡΩΝΟΥ: Για τους κτηνοτρόφοφους της Κορώνου και όλης της Νάξου

ΘΕΜΑ – ΠΡΟΤΑΣΗ: Για ευεργετικά μέτρα για τους κτηνοτρόφους, επειδή τα προϊόντα τους λόγω κορονοϊού δεν θα πουληθούν το Πάσχα! Αξιότιμοι κύριοι υπουργοί, ως πρόεδρος της Κοινότητας Κορώνου Νάξου, καθημερινά δέχομαι παράπονα από τους κτηνοτρόφους του χωριού μου, για το ότι τα προϊόντα τους: αμνοερίφια και τυροκομικά προϊόντα δεν θα πουληθούν το Πάσχα λόγω των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση για τον κορονοϊό. Αυτή η ανησυχία εκφράζεται από όλους τους κτηνοτρόφους της Νάξου και είναι δικαιολογημένη διότι κάθε

ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Αυτά είναι τα SMS που λαμβάνουν οι βουλευτές της ΝΔ για να προσφέρουν τον μισθό τους

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Δευτέρας προέτρεψε βουλευτές, υπουργούς και υφυπουργούς της Νέας Δημοκρατίας να προσφέρουν τον μισό τους μισθό για τον αγώνα που γίνεται κόντρα στον κορωνοϊό.
Ετσι, λίγο αργότερα ξεκίνησαν να αποστέλλονται μηνύματα σε βουλευτές, υπουργούς και υφυπουργούς έστειλαν το απόγευμα ο γραμματέας της ΚΟ Σταύρος Καλαφάτης και το μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να προσφέρουν το 50% του μισθού τους στην προσπάθεια καταπολέμησης του κορωνοϊού.

Βρούτσης στο MEGA: Τμηματικά και έως τέλος Απριλίου θα πάρουν οι εργαζόμενοι τα 800 € «Δεν υπάρχει μια ημερομηνία που θα τα πάρουν όλοι οι εργαζόμενοι τα χρήματα τους επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας


Τι είπε για δώρο Πάσχα
TANEA 
Αυτό που βιώνουμε δεν έχει προηγούμενο», είπε ο υπουργός Εργασίας μιλώντας στο MEGA. Είναι μια κρίση παγκόσμια που έχει κλονίσει συθέμελα το σύνολο ων οικονομιών. Μέχρι πότε θα φτάσει τα θέματα της κρίσης κανείς δεν το ξέρει. Ό,τι έχουμε πει το κάνουμε βήμα βήμα και το υλοποιούμε σε πραγματικό χρόνο», σημείωσε ο κ. Βρούτσης.
«Δώσαμε τα 800 ευρώ για ένα πρώτο διάστημα. Έχουμε προγραμματίσει να επεκτείνουμε την παρέμβαση μας και για το επόμενο διάστημα, αν χρειαστεί.
Διευκρίνισε ότι μέχρι τις 10 Απριλίου τα χρήματα θα τα πάρουν οι εργαζόμενοι και για όσες

Αρνητικά και τα 23 τεστ στο Νοσοκομείο της Σύρου


Επιτέλους μια θετική είδηση για το νησί μας.

Διαχείριση πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος κοροναϊού στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου
Σε συνέχεια της πρώτης ανίχνευσης θετικού κρούσματος κοροναϊού στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, δηλώνονται τα ακόλουθα:
1. Την Κυριακή 29.3.2020, πραγματοποιήθηκε δειγματοληψία από 23 μέλη του προσωπικού του Νοσοκομείου, τα οποία είχαν έρθει σε εργασιακή χαμηλή επαφή με το θετικό κρούσμα κοροναϊού. Αυτό έγινε επιπλέον των οδηγιών του ΕΟΔΥ και προς επίρρωση της ασφάλειας δημόσιας υγείας της Σύρου.

Συλλυπητήριο μήνυμα για το θάνατο του Μανώλη Γλέζου

Συλλυπητήριο μήνυμα για το θάνατο του Μανώλη Γλέζου
   Μια εμβληματική μορφή της ελληνικής ιστορίας σήμερα πέρασε στην αιωνιότητα. Του είμαστε ευγνώμονες που ενέπνευσε το αγωνιστικό πνεύμα των Ελλήνων σε καιρούς δύσκολους εκφράζοντας την ελληνική ψυχή στα καλύτερα της χαρακτηριστικά: αγάπη για την Ελευθερία, αφοσίωση στη δημοκρατία και στις αξίες του ελεύθερου κόσμου, πίστη στις δυνατότητες του ανθρώπου να δημιουργήσει έναν καλύτερο κόσμο, πιο ανθρώπινο, πιο φωτεινό!
Αθάνατος!

ΔΗΛΩΣΗ ΝΙΚΟΥ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟΥ


ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟΥ
Ο ήρωας της Εθνικής Αντίστασης, ο ογκόλιθος μαχητής για την κοινωνική απελευθέρωση και το σοσιαλισμό με δημοκρατία Μανώλης Γλέζος, δεν βρίσκεται πια ανάμεσα μας. Ο Μανώλης όχι μόνο έγραψε ιστορία, ήταν ο ίδιος η ιστορία των κοινωνικών αγώνων της πατρίδας μας τα τελευταία 80 χρόνια. Δεν υπάρχουν λόγια να χαρακτηρίσεις αυτό τον άνθρωπο, που όχι μόνο δεν δείλιασε ποτέ ακόμα και σε υπέρτερους εχθρούς όπως οι ναζί ή τα εκτελεστικά αποσπάσματα, αλλά τους αντιμετώπισε αγέρωχα ανοίγοντας δρόμους για την εθνική ανεξαρτησία και την κοινωνική απελευθέρωση.

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων - Αποχαιρετούμε τον Μανώλη Γλέζο

Αποχαιρετισμός στον Μανώλη Γλέζο
Καλό ταξίδι Κυκλαδίτη σύντροφε Μανώλη.
Έζησες μια ζωή που έκανε για πολλές μαζί. Με αγώνα από τότε που δούλευες για να πηγαίνεις στο Γυμνάσιο, μέχρι τα 95 χρόνια σου και εκείνη την απίστευτα συμβολική φωτογραφία μπροστά στο μνημείο των αγωνιστών του Πολυτεχνείου.
Με 16 χρόνια φυλακές για την πολιτική σου δράση, με επαίνους και εκτίμηση από εχθρούς και φίλους, με συνέπεια και εμπιστοσύνη στην Αριστερά, με πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολλές ιστορικές στιγμές της ελληνικής Ιστορίας, από την σημαία των ναζί που κατέβασες με τον Σάντα από την Ακρόπολη το 1941 μέχρι την ομιλία σου στην Ευρωβουλή το 2015, ως Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, με ποιητικό και συγγραφικό έργο, με επιστημονικό έργο στη γεωλογία και παρουσία στο δρόμο και στα κινήματα για σχεδόν έναν αιώνα, ένας από τους τελευταίους της «Δρακογενιάς» της Αριστεράς, είσαι από αυτούς που θα θέλαμε πρότυπο για τα παιδιά μας.