slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Υπόθεση Φουρθιώτη: Δικαιώνει το Βρούτση η άμεση προσφύγει της κυβέρνησης στον εισαγγελέα «Τον λόγο έχει πλέον η Δικαιοσύνη»

 Η κυβέρνηση ζητά την πλήρη διερεύνηση όλων των πτυχών της υπόθεσης. Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του Μένιου Φουρθιώτη, καθώς η κυβέρνηση προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για να διερευνηθούν οι σχετικές καταγγελίες.                             Οπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές:

Συνάντηση του Φίλιππου Φόρτωμα με την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τα υδατοδρόμια

Συνάντηση εργασίας με την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και τον Υφυπουργό κ. Κεφαλογιάννη, πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Φίλιππος Φόρτωμας. Ο κ. Φόρτωμας συζήτησε με τον Υφυπουργό για το θέμα ίδρυσης και λειτουργίας υδατοδρομίων στα νησιά των Κυκλάδων και τη σημασία τους στην ενίσχυση του τουρισμού και της τοπικής οικονομίας, θέτοντας υπόψη του τις περιπτώσεις των νησιών της Ίου, της Σίφνου και της Τήνου, οι αρχές των οποίων έχουν κινήσει τις σχετικές διαδικασίες τα τελευταία χρόνια.

Φίλιππος Φόρτωμας: Η δράση μου για τις Κυκλάδες!

Φίλες & φίλοι,
Το πρώτο τρίμηνο του 2021 μας βρήκε αντιμέτωπους με πολλές προκλήσεις, όπως άλλωστε και η χρονιά που μας πέρασε, με αρκετούς περιορισμούς και σκέψεις για την πορεία της πανδημίας και την ελπίδα ότι σύντομα θα τα αφήσουμε όλα αυτά πίσω μας. Είναι γεγονός πως οι αντοχές τόσο των πολιτών όσο και της πολιτείας δοκιμάστηκαν πολύ τους τελευταίους 13 μήνες. Η πρωτόγνωρη κατάσταση την οποία βιώσαμε όλοι από το Μάρτιο του 2020 με το ξέσπασμα της πανδημίας, δημιούργησε συνθήκες που απαιτούσαν διαχείριση, υπευθυνότητα, σύνεση, δύσκολες αποφάσεις, κι εγρήγορση από όλους. Οι προκλήσεις πολλές, κυρίως για τη δημόσια υγεία αλλά και την οικονομία. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέδειξε πως διαθέτει άμεσα αντανακλαστικά και στήριξε με 27 δις ευρώ την ελληνική οικονομία, προσφέροντας ουσιαστική βοήθεια σε επιχειρήσεις και

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΔΟΥΡΑΤΣΟ ,ΗΡΩΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΟΧΥΡΩΝ ΡΟΥΠΕΛ.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής και υπερηφάνειας προς τον ένδοξο Έλληνα γνήσιο Απανωσυριανό τέκνο συμπατριώτης μας Υποστράτηγο Γεώργιο Κάρολο Δουράτσο – ηρωικό Διοικητή των οχυρών Ρούπελ και ως έχων ηθική υποχρέωση ,συντάσσω και αφιερώνω στην μνήμη του την παρακάτω επιστολή.

6 Απριλίου 2021 -6 Απριλίου 1941 , 80 χρόνια από εκείνη την Ιστορική και Ένδοξη ημέρα που αναδείχθηκε το υψηλό πατριωτικό φρόνημα των υπερασπιστών των οχυρών Ρούπελ και πρωτίστως του Διοικητή τους.

Στις 5 και 15 το πρωί ξεκινάει η επίθεση της Γερμανίας κατά της Πατρίδος μας.

Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νάξου για το φράγμα Τσικαλαριού

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

 Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νάξου εκφράζει την ανησυχία του για την  αδικαιολόγητη καθυστέρηση ολοκλήρωσης των εργασιών του  φράγματος Τσικαλαριού. Το φράγμα είναι ένα έργο καίριας και  ζωτικής σημασίας, απαραίτητο για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του  τόπου μας, την ευημερία των κατοίκων και για την αξιοποίηση αλλά  και την προστασία των φυσικών του πόρων.  

Τα 7+1 μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές τον Απρίλιο -Αποζημίωση ειδικού σκοπού έως 4.000 ευρώ

 


Σταϊκούρας: Παράταση στα τέλη κυκλοφορίας – Μετά τον Φεβρουάριο η επιστρεπτέα προκαταβολή 6 

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Θοδωρής Σκυλακάκης ανακοίνωσαν το νέο πακέτο στήριξης για τις επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές τον Απρίλιο. Στα μέτρα που ισχύουν προστίθεται αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Οι ανακοινώσεις των μέτρων από τον Χρήστο Σταϊκούρα
Το Οικονομικό Επιτελείο της Κυβέρνησης, όπως έχει αποδείξει μέχρι σήμερα, δρα έγκαιρα, μεθοδικά και στοχευμένα.

Διαθέτει γρήγορα αντανακλαστικά, παρακολουθώντας τη δυναμική της υγειονομικής κρίσης.

Περιορίζει, μέσα από την υλοποίηση ενός ευρέος πλέγματος μέτρων, τις δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Αξιοποιεί τους πόρους που έχει αντλήσει – τους τελευταίους μήνες – από τις αγορές, για να ενισχύσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, λαμβάνοντας υπόψη και τις πρόσφατες αποφάσεις στο υγειονομικό πεδίο, ανακοινώνουμε ένα πρόσθετο μέτρο.

Την αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις των κλάδων στους οποίους εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα κατά τον μήνα Απρίλιο.

Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα στους κλάδους και στις περιοχές όπου εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα κατά τη διάρκεια του Απριλίου, είναι δικαιούχοι αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου.

Η αποζημίωση διαμορφώνεται ως εξής:

 • 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 0 έως 5 εργαζόμενους.
 • 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενους.
 • 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 21 έως 50 εργαζόμενους.

Για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα για λιγότερες από 15 ημέρες, η αποζημίωση θα αναλογεί στο ήμισυ των προαναφερόμενων ποσών.

Αυτή η αποζημίωση:

 • είναι μη επιστρεπτέα,
 • είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων,
 • δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά,
 • δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Το συγκεκριμένο μέτρο διαφοροποιείται σε σχέση με την αρχική αποζημίωση ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις, είναι αυξημένο και καλύπτει περισσότερες επιχειρήσεις, καθώς λαμβάνει υπόψη τη συσσωρευμένη και κλιμακούμενη πίεση – λόγω των υγειονομικών περιορισμών – στο εισόδημα των επιχειρηματιών.

Ενώ ταυτόχρονα επιδιώκεται η μη δημιουργία «ηθικού κινδύνου», απέναντι στις επιχειρήσεις που επανεκκινούν τη λειτουργία τους μέσα στον μήνα.

Οι ωφελούμενοι, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, υπολογίζονται σε περίπου 100.000.

Από αυτούς, περίπου 10.800 δραστηριοποιούνται στους κλάδους του λιανεμπορίου στους οποίους έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης.

Οι υπόλοιποι δραστηριοποιούνται στο σύνολο της επικράτειας και αφορούν στους κλάδους του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, τις μεταφορές, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, τα γυμναστήρια, τους παιδότοπους, και τους υπόλοιπους κλάδους για τους οποίους αναστέλλεται η δραστηριότητά τους με κρατική εντολή κατά τη διάρκεια του τρέχοντος μήνα.

Σημειώνεται ότι έχει ήδη προβλεφθεί η αυξημένη ενίσχυση του κλάδου της εστίασης, και συνεπώς αυτή δεν συγκαταλέγεται στους ανωτέρω κλάδους.

Το κόστος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού αναμένεται να ανέλθει στα 130 εκατ. ευρώ.

Η καταβολή αναμένεται να γίνει εντός Μαΐου, αφού ολοκληρωθούν οι καταβολές του μέτρου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7.

Υπενθυμίζεται ότι για το σύνολο των επιχειρήσεων στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του λιανεμπορίου και της εστίασης, προβλέπεται για τον Απρίλιο:

 1. Συμμετοχή στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή, με τις αιτήσεις για τον 7ο κύκλο της να έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη Παρασκευή, και η καταβολή της, με αυξημένα κατώτατα ποσά, να αναμένεται προς το τέλος του μήνα.
 2. Απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου.
 3. Αναστολή καταβολής ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών.
 4. Καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού και πλήρης κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών σε εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις τίθενται σε προσωρινή αναστολή.
 5. Αναστολή προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής οφειλόμενων από αυτές αξιογράφων.
 6. Δυνατότητα συμμετοχής στο Πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2» για την επιδότηση επιχειρηματικών δανείων, για τα οποία η σχετική πλατφόρμα ανοίγει τις επόμενες ώρες.
 7. Δυνατότητα συμμετοχής στο χρηματοδοτικό εργαλείο κάλυψης παγίων δαπανών.

Συμπερασματικά, με τις ανωτέρω παρεμβάσεις, αποδεικνύουμε, για άλλη μια φορά, ότι αφουγκραζόμαστε την κοινωνία και τις ανάγκες της, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στο υγειονομικό πεδίο, και παρεμβαίνουμε άμεσα, με αποτελεσματικά και κοινωνικά δίκαια μέτρα.

Διακοπή κυκλοφορίας στο δρόμο Πλάκας - Ορκού


Στο πλαίσιο του έργου για την κατασκευή των συνδέσεων στο δίκτυο αποχέτευσης στους παραλιακούς οικισμούς, θα διακοπεί η κυκλοφορία, από σήμερα Τρίτη 6/04/2021 και αύριο Τετάρτη 7/04/2021, στον χωμάτινο δρόμο Πλάκας - Ορκού και συγκεκριμένα στη θέση «Ιδιοκτησίας Κονταξάκη», στην περιοχή Ορκού κοινότητας Σαγκρίου. 

Καθ' όλη τη διάρκεια της διακοπής κυκλοφορίας, η πρόσβαση από και προς τις περιοχές Ορκού και Μικρής Βίγλας θα γίνεται από τις παραπλήσιες οδούς.

Παρακαλούμε για την ενημέρωση, την ανοχή και τη συμβολή όλων στην ασφαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας στις παραπάνω οδούς που εφαρμόζονται οι νέες ρυθμίσεις.


ΔΤ - Τηλεδιάσκεψη του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα με εκπροσώπους φορέων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με θέμα: «Η τρέχουσα κατάσταση και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε περιφερειακό επίπεδο»


Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας θα πραγματοποιήσει αύριο, Τετάρτη 7 Απριλίου, τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Παραγωγικών Φορέων, καθώς και Βουλευτές της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με θέμα «Η τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας και οι προοπτικές της σε περιφερειακό επίπεδο», στο πλαίσιο κύκλου τηλεδιασκέψεων με τις τοπικές κοινωνίες των 13 Περιφερειών της χώρας.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία: «Μέχρι στη ΝΔ ζητούν απαντήσεις από τον κ. Μητσοτάκη για τις σχέσεις με Φουρθιώτη»

  «Μέχρι στη ΝΔ ζητούν απαντήσεις από τον κ. Μητσοτάκη για τις σχέσεις με Φουρθιώτη»

Για τρίτη μέρα ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται για τις σχέσεις της κυβέρνησής του με τον κ. Φουρθιώτη. 

Τα αυτονόητα ερωτήματα συμμερίζονται πλέον ανοιχτά μέχρι και τα στελέχη της ΝΔ, όπως η κα Μάρκου και ο κ. Κακλαμάνης. 

Κάλεσμα συμμετοχής για τη δημιουργία cluster της «Πολιτιστικής Διαδρομής Νάξου»
Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με τη συμβολή του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» υλοποιεί την «Πολιτιστική Διαδρομή της Νάξου», με στόχο τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και επώνυμου προϊόντος πολιτιστικού τουρισμού, μέσω του οποίου θα αναδειχθεί ο πολιτιστικός πλούτος του νησιού, θα αυξηθεί το ποσοστό σε νέους επισκέπτες και τουρίστες ειδικού ενδιαφέροντος και θα ωφεληθούν οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις του νησιού. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η δημιουργία «Cluster», δηλαδή ενός επιχειρηματικού συνεργατικού σχηματισμού, που προωθεί την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα. Τα Clusters αποτελούν ένα εξαιρετικό εργαλείο άσκησης οριζόντιας πολιτικής για την τόνωση τοπικών οικονομιών και τον επαναπροσδιορισμό του αναπτυξιακού μοντέλου μιας περιοχής.

Η συμμετοχή των επιχειρήσεων σε αυτό το συνεργατικό σχήμα (cluster) της Πολιτιστικής Διαδρομής θα είναι εφικτή μέσω της αποδοχής του Τοπικού Συμφώνου Υποστήριξης και Ανάπτυξης της Διαδρομής. Βασικές αρχές που διέπουν το Τοπικό Σύμφωνο είναι η αυτοδέσμευση των μελών του, η απλότητα και ευκολία εφαρμογής των κανόνων του, η συστηματική καλλιέργεια εμπιστοσύνης και συνεργειών μεταξύ των επαγγελματιών, η εξασφάλιση ευρείας συμμετοχής, η ενθάρρυνση της πιστοποίησης των υπηρεσιών των συμμετεχόντων και η σταδιακή τους βελτίωση, μέσα από την αυτοαξιολόγηση και αξιολόγηση των ίδιων των πελατών τους.

Ως νέο τουριστικό προϊόν, η Διαδρομή της Νάξου απευθύνεται σε οργανισμούς, φορείς, επιχειρήσεις και επαγγελματίες, η δραστηριότητα των οποίων βρίσκεται σε γεωγραφική ή λειτουργική συνάφεια και αλληλεπίδραση με τη Διαδρομή και την ευρύτερη περιοχή της. Απευθύνεται δηλαδή στους τελικούς ωφελούμενους, που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό (ξενοδοχεία και καταλύματα, τουριστικά γραφεία κ.α.) στην εστίαση (χώροι εστίασης και αναψυχής), στον πρωτογενή τομέα (οικοτεχνικές μονάδες, τυροκομεία κ.α.) στον δευτερογενή τομέα (μονάδες μεταποίησης), στον πολιτισμό  (μουσεία, εκθεσιακοί χώροι, φορείς πολιτιστικών εκδηλώσεων κ.λπ.) και γενικά σε διάφορες επαγγελματικές δραστηριότητες που σχετίζονται ή θα μπορούσαν να σχετίζονται με τον τουρισμό και βέβαια και τον τομέα της αγροδιατροφής.

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων καλεί τις επιχειρήσεις να αποδεχθούν το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας και να πλαισιώσουν το cluster της Πολιτιστικής Διαδρομής, συμπληρώνοντας αναλυτικά τα στοιχεία της επιχείρησης στην ηλεκτρονική καρτέλα στο link: 

https://dmo.naxos.gr/new-business/

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τον κ. Βαγγέλη Κατσαρά στο τηλ. 6972035817 ή την κα Κατερίνα Μυλωνά στο τηλ. 6985717608.Εργασίες αποκατάστασης πλακόστρωτου στην περιοχή Νιο Χωριό, στη Χώρα

Συνεργεία του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων θα πραγματοποιήσουν εργασίες για την αποκατάσταση του πλακόστρωτου στην οδό Βουρλών και στην πλατεία πλησίον του Καθολικού Ναού Αγίου Βαρθολομαίου (περιοχή πρώην ΟΑΕΔ - Νιο Χωριό). Οι εργασίες θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 8 Απριλίου και αναμένεται να διαρκέσουν έως τη Δευτέρα 12 Απριλίου.

Έργα βελτίωσης - Ασφάλεια επαρχιακού οδικού δικτύου


  Σε εξέλιξη βρίσκεται η εργολαβία με τίτλο: "Έργα βελτίωσης - Ασφάλεια επαρχιακού οδικού δικτύου νήσων Πάρου, Νάξου και Θήρας",  η οποία αφορά σε εργασίες αναβάθμισης της κατακόρυφης - οριζόντιας  σήμανσης και των στηθαίων ασφαλείας του επαρχιακού οδικού δικτύου νήσων Πάρου, Νάξου και Θήρας.  

  Στην παρούσα φάση τοποθετήθηκαν νέες πινακίδες (αναγγελίας κινδύνου, πληροφοριακές ή ρυθμιστικές, που αφορούν ήδη ισχύουσες ρυθμίσεις) μετά των στύλων τους, καθώς επίσης πραγματοποιήθηκαν και εργασίες αντικατάστασης πινακίδων με νέες.

«Οι εκπρόσωποι των Ευρωπαϊκών Θεσμών, να θέσουν το θέμα των απαράδεκτων τουρκικών αμφισβητήσεων, για τις Διεθνείς Συνθήκες του Μοντρέ και της Λωζάννης, κατά την επικείμενη συνάντησή τους, με τον Τούρκο πρόεδρο», ζητά με ερώτηση του ο Μανώλης Κεφαλογιάννης.

 

 


«Θα θέσουν οι πρόεδροι των Ευρωπαϊκών Θεσμών, τα προφανή ελλείμματα της Τουρκίας, για τη λειτουργία της Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο που αντιβαίνουν τις Αρχές και τις Αξίες της Ευρώπης;»

 

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης λόγω της επικείμενης επίσκεψης στην Άγκυρα των προέδρων των Ευρωπαϊκών Θεσμών, Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προκειμένου να συναντηθούν με τον Τούρκο πρόεδρο για να συζητήσουν την πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων τους κατέθεσε σχετική ερώτηση.

Με την ερώτησή του, τους ζητά να θέσουν στο τραπέζι των συζητήσεων αφενός τις πρόσφατες απαράδεκτες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων αμφισβήτησης της Συνθήκης του Μοντρέ και της Συνθήκης της Λωζάννης που κατέστη ευρωπαϊκό κεκτημένο μετά την υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της τροπολογίας που είχε καταθέσει ο Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Και αφετέρου το καταφανές έλλειμμα σεβασμού της Τουρκίας στις αρχές της Δημοκρατίας, στο Κράτος Δικαίου, στα ανθρώπινα και ατομικά δικαιώματα και στο Διεθνές Δίκαιο που αντιβαίνει τις Αρχές και τις Αξίες της Ευρώπης.

Αναλυτικά η ερώτηση: