slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Δικαστικό μέγαρο Νάξου: Στις διαδικασίες που ολοκληρώνονται…

Και από τη Νάξο περνάει το πολύ φιλόδοξο σχέδιο αναβάθμισης και κατασκευής δικαστικών κτηρίων σε όλη την Ελλάδα. Ο άνθρωπος που τρέχει το σχέδιο -και… τρέχει και ο ίδιος και δεν φτάνει- είναι ο γενικός γραμματέας Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Πάνος Αλεξανδρής. Εκτός από την κατασκευή του δικαστικού μεγάρου Νάξου ο κ. Αλεξανδρής προσπαθεί να ολοκληρώσει τις διαδικασίες έναρξης

Νίκος Συρμαλένιος: «Ανάπτυξη κομμένη και ραμμέννη στα μέτρα των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων»


Ομιλία του βουλευτή για τον Προϋπολογισμό 2022 στην Ολομέλεια της ΒουλήςΟ Προϋπολογισμός της κυβέρνησης της ΝΔ στηρίζεται σε δύο μεγάλες αβεβαιότητες. Η πρώτη αβεβαιότητα είναι ότι νομίζει -μέσα από τις διατυπώσεις του- ότι η πανδημία τελειώνει στις 31/12/2021, ενώ βρισκόμαστε στην κορυφή του τέταρτου κύματος της πανδημίας και η δεύτερη ότι θεωρεί πως θα τελειώσει γρήγορα ο πληθωρισμός και η ακρίβεια. Η ακρίβεια καλπάζει και η ενεργειακή κρίση και η αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας είναι παρούσα και θα συνεχίζεται. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, κατά τη συζήτηση με θέμα τον Προϋπολογισμό.

Ο Γιάννης Κωνσταντάκης για Μανώλη Μανωλά ,μέχρι το τέλος της ζωής του δεν σταμάτησε να αγωνίζεται για τα προβλήματα της Κορώνου,


Αγαπητοί χωριανοί και Νάξιοι πολίτες, όπως γνωρίζετε σήμερα 17/12/2021, ο τέως πρόεδρος της Κοινότητάς μας - τέως αντιδήμαρχος και τέως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μανώλης Μανωλάς απεβίωσε. Ως πρόεδρος της Κοινότητάς Κορώνου: Κατά αρχάς εκφράζω τα συλλυπητήρια μου στην οικογένειά του, επίσης εκφράζω την λύπη μου για την απώλεια του διότι μέχρι το τέλος της ζωής του δεν σταμάτησε να αγωνίζεται για τα προβλήματα της Κορώνου, αλλά και για τα γενικότερα θέματα του νησιού μας.

Προσφώνησεις που εισακούστηκαν δια την μετονομασία του Δημοτικού Σχολειού Σαγκρίου και του νηπιαγωγείου Σαγκρίου στο όνομα Γεώργιος Ιωάννου Μαιτού.


 Οφειλόμενες Ευχαριστίες.


Τι ειπώ και τι λαλήσω δι' όσα σήμερα συμβαίνουν στο χωριό μου.

< Μετονομασιά του σχολείου και του νηπιαγωγείου στο όνομα  Γεώργιος Ιωάν. Μαιτος >.

Πειράσομαι όμως, και βάσει του Αγιογραφικού λογίου

<εν πάντί  ευχαριστείτε>  άρχομαι από των ευχαριστιών.

Και πρώτον δόξαν και ευχαριστίαν αναπέμπω στον Άγιον Θεό ος <εκ του μη όντος εις το είναι ημάς παρηγαγε και παραπίπτοντας πολλάκις, ουκ αφίσταται

αφ' ημών> αλλά ανέχεται ημών, μακροθυμεί εφ' ημίν, ανιστά ημάς και πάντοτε αναμένει ημάς.

Τιμήν και ευχαριστίαν εις την Θεοτόκον και Θεομήτορα την Βασίλισσα του Ουρανού και της γης και μητέρα όλων των ανθρώπων.

Τιμή και ευχαριστία στον Άγιον  Γεώργιου τον τροπαιοφόρον, τον αγιο Δημήτριο τον Μυροβλύτην προστάτας ημών, οίτνες παρά τα ατοπήματα ημών,

Ανέχονται ημών ευλογούν και βοηθούν ημάς.

Ευλαβώς και καθηκόντως εκφράζω τας θερμάς μου ευχαριστίας και την ευγνωμοσύνη μου εις τον σεπτόν Ποιμενάρχην  ημών Κον Κύριον Καλλίνικον διότι από την ημέρα της εκδημίας του υιού μου αείμνηστου Γεωργίου δεν έπαψε να μνημονεύει αυτόν. Δώη αυτώ ο Κύριος υγείαν μακροημέρευσιν και απρόσκοπτον ποιμαντορίαν.

Επίσης θερμάς ευχαριστίας εις τον αξιότιμον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Κ. Δημήτριον Λιανόν διά

το γνωστό θέμα της ονομασίας. Ο Κύριος να τον ευλογεί.

Θερμάς ευχαριστίας εις τον αξιότιμο Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κύκλάδων Κ. Φώτιον Μαυρομμάτην, τον πάντα ευγενή, φιλότιμον, πρόθυμον, φίλον παντοτινόν και συμπαραστάτη μου.

Τον άξιον οιακοστρόφον του Δημοτικού Συμβουλίου. Δώη  και αυτώ ο Κύριος, πλούσια τα δωρήματα αυτού, προς απρόσκοπτον συνέχισιν της υψηλής αυτού αποστολής.

Θερμάς ευχαριστίας εις τον νεοκλεγέντα Πρόεδρον

Σαγκρίου Κ. Μανιό Μιχαήλ εργατικόν και σοβαρόν από τον οποίον η Κοινότητα Σαγκρίου αναμένει πολλά.

Ο Κύριος να του χαρίζει υγείαν και φωτισμόν.

Θερμάς ευχαριστίας εις τον αξιότιμον Διευθυντήν της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Σύρου Κ. Καφτηράνη Χρήστον και τους συνεργάτας αυτού,  ιδιαιτέρως δε της συνεργάτιδος αυτού Κ. Αννούλας Ρέππα, διότι ως καλός Σαμαρείτης συμπαραστάθηκε το  Γιώργο από την  αρχή της ασθενείας του έως το τέλος.

Θερμά  ευχαριστήρια στις αξιότιμες ηρωίδες Δασκάλες, Μαριάννα Ανευλαβη, διευθύντρια  του Δημοτικού Σχολείου Σαγκρίου, καθώς και εις την αξιότιμη Νηπιαγωγό, Ελένη Φάρκωνα, Διευθύντρια του εσχάτος  ιδρυθέντος Νηπιαγωγείου στο Δημοτικό Σχολείο Σαγκρίου.

Θερμάς ευχαριστίας  επίσης εις τους πρώην Πρόεδρον και Αντιπρόεδρον της Κοινότητος Σαγκρίου κυρίους Στυλιανόν Φ. Σκορδιαλόν και Ιωάννην Ν. Σκουλούδη διότι  από την ημέρα εκδημίας του Γιώργου καθώς  και εις τον επικήδειο λόγον τους, ανεφέρθησαν εις την ονομασία του Σχολείου στο όνομα του Κοιμηθέντος Γεώργιου Ιωάννου Μαιτού και ηργάσθησαν για αυτό. Δώη και αυτοίς Κύριος ακμήν και ευλογίαν.

Επίσης θερμάς ευχαριστίας εις τον Αντιδήμαρχον Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Κ. Βαθρακοκοίλη όστις ανέλαβε και υλοποίησε την απόφαση του Υπουργείου, κατασκευάζοντας και τοποθετώντας τις σχετικές πινακίδες της ονομασίας του Σχολείου.

Κύριος φυλάττει αυτόν και την οικογένεια  αυτού  εσαεί. Θα ήτω παράλειψη εκμέρους μου εάν τούτη την ώρα δεν αναφερόμειν και εις τον πρώην Δήμαρχο  Νάξου Κ. Εμμανουήλ  Μαργαρίτη ως τις κατά την περίοδο της δημαρχείας του πολλά έργα εποίησεν και πολλά δέντρα εφήτευσεν, κάτω από την σκιά των οποίων δροσίζονται  οι Νάξιοι  αλλά και τρέφονται  από τους καρπούς των. Κύριος ευλογεί αυτόν και την οικογένεια αυτού.

Η βαθύτατη συγκίνηση που με συνέχει δεν μου επιτρέπει αλλά και ούτε χρειάζεται να μακρυγορήσω αυτή την δύσκολη για μένα  ώρα. Ευχαριστώ εκ βάθους ψυχής τον Κύριον που με αξίωσε όπως και όλους όσους συνετέλεσαν με τις αποφάσεις των να ζήσω άυτην την εξαιρετική τιμή στον πρόωρα εκλιπόντα υίο μου, ως επωνυμία στο Δημοτικό Σχολείο  και στο Νηπιαγωγείο του Χωριού μας.

Θα είναι για τον ίδιο μία δικαίωση για το ότι παρά την πρόθεση του Υπουργείου να κλείσει το Δημοτικό Σχολειό Σαγκρίου, επέτυχε ως Διευθυντής πρωτοβάθμιας Κυκλάδων να συνεχίσει το σχολειό να λειτουργεί στην έδρα του και επιπλέον να ιδρυθεί και νηπιαγωγείο.

Κυρίως όμως δια την ιδιαίτερη αγάπη του για το συγκεκριμένο Σχολείο, δια την πρόοδο του οποίου θα προσεύχεται πάντα.

Προσωπικά για μένα θα είναι μια διαρκείς παρηγοριά στην βαρύτατη οδύνη για το ότι στερήθηκα τόσο νωρίς και απροσδόκητα  την ανεκτίμητη παρουσία του.

Εύχομαι ολόψυχα σε όλους σας φωτισμένες αποφάσεις  προσφοράς από τις θέσεις σας, στην προκοπή του τόπου και κάθε αγαθό στην Ζώη σας.

Σας ευχαριστώ θερμά και πάλι όλους σας.


Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Μαιτός.


 Ικετήριον προς Κύριον  Ύμνον.

Ω  Κύριε των ζώντων και τον νεκρών

ανάπαυσον εν χώρα  των αγγέλων των φωτεινών,  Γονείς Αναδόχους και Πάντας Διδασκάλους,  συμμαθητάς και φίλους ως Πολυέλεος.


Θέλω Θερμά να ευχαριστήσω  όσους συνετέλεσαν   στην απόφαση της μετονομασίας του  Δημοτικού Σχολείου Σαγκρίου και του Νηπιαγωγείου του Σαγκρίου σε Σχολειό και νηπιαγωγείο Γεώργιος Ιωάννου Μαιτού. 

Ιδιαιτέρως θέλω να ευχαριστήσω θερμά,

τον δήμαρχο Δημήτρη Λιανό,

τον αντιδήμαρχο  Παιδείας και δια βίου μάθησης Νίκο Βαθρακοκοίλη,

τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβούλιου Φώτη Μαυρομμάτη,

τον αντιπρόεδρο της Κοινότητας Στέφανο Στρατούρη που δυστυχώς λόγο ενός προβλήματος υγείας δεν μπορεί σήμερα να βρίσκεται μαζί μας και ήταν από τους πρωτεργάτες για αυτήν την απόφαση.

 Και τέλος θέλω να ευχαριστήσω  τον σύλλογο Π.Ν.Ο.Ε.Σ και ιδιαίτερα τον Γιώργο Μιχαήλ που συνέβαλαν και αυτή στην Μετονομασία του σχολείου μας. Γεώργιος Ι. Μαιτού.

Ο Γιώργος ήταν μια προσωπικότητα συνυφασμένη με το ήθος, την καλοσύνη και την αξιοπρέπεια και την εργατικότητα.

 Νιώθουμε πολύ τυχεροί που πέρασε από το χωριό μας, και είναι τιμή μας που το σχολειό αλλά και το νηπιαγωγείο του Σαγκρίου θα φέρει πλέον όνομα του.

Επίσης να σας αναφέρω ότι η Οικογένεια του αείμνηστου Γεώργιου Μαιτού προσφέρει στην Κοινότητα Σαγκρίου Ένα αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή που αν χρειαστεί θα μπορεί να σώσει ζωές από καρδιακή προσβολή.

Σας ευχαριστώ θερμά όλους.


Πρόεδρος Τ.Κ. Σαγκρίου

Μιχάλης Μανιός



Μέρα χαράς και συγκίνησης αποτελεί η σημερινή μέρα για τον Δήμο Νάξου και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων όπου με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Παιδείας, εκπληρώνεται η κοινή απόφαση να τιμηθεί για το έργο του, ένας αξιόλογος άνθρωπος και εκπαιδευτικός, ο Γεώργιος Μαϊτός.


Οι αυξημένες υποχρεώσεις αλλά κυρίως η δυσμενής ακτοπλοϊκή επικοινωνία δε μου επιτρέπουν δυστυχώς να παραβρεθώ και να τιμήσω μαζί σας τον εκλιπόντα εκπαιδευτικό, συνεργάτη και πάνω απ' όλα φίλο, Γιώργο Μαϊτό. 


            Το προσωνύμιο «Γεώργιος Ιωάν. Μαϊτός» που αποδίδεται εφ εξής στο Δημοτικό Σχολείο και στο Νηπιαγωγείο Σαγκρίου Νάξου, είναι δηλωτικό της αδιαμφισβήτητης προσφοράς του εξαίρετου εκπαιδευτικού, ο οποίος υπηρέτησε στο Δημοτικό Σχολείο Σαγκρίου Νάξου επί έξι έτη, το διάστημα 1992-2000.  


Από τη θέση του Διευθυντή Εκπαίδευσης Κυκλάδων νιώθω ιδιαίτερη τιμή αλλά και υποχρέωση να αναφερθώ με λίγα λόγια στην πλούσια εκπαιδευτική πορεία του Γιώργου Μαϊτού, ο οποίος με τον ακέραιο χαρακτήρα του, την αξιοπρέπεια, το ήθος και την άσβεστη εργατικότητα που τον διέκρινε, υπηρέτησε για 32 χρόνια την ελληνική δημόσια εκπαίδευση, εκ των οποίων 31 χρόνια στην εκπαιδευτική κοινότητα των Κυκλάδων. 


Ολοκληρώνοντας τις εντυπωσιακές προπτυχιακές σπουδές του στην Εκκλησιαστική Παιδαγωγική Ακαδημία Βελλάς στα Ιωάννινα, στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αλλά και στο Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Μαράσλειου Διδασκαλείου Αθηνών και όντας κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου συναφή με την εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ξεκίνησε την πλούσια σταδιοδρομία του. 


Στα 31 χρόνια όπως προανέφερα η εκπαιδευτική κοινότητα των Κυκλάδων είχε τη χαρά να έχει έναν τέτοιον συνάδελφο στο δυναμικό της. Ο Γιώργος Μαϊτός υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός 16 χρόνια σε σχολεία κατά κύριο λόγο της Νάξου, διετέλεσε 3 χρόνια Προϊστάμενος του 1ου   Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Νάξο και ανέλαβε για 3 χρόνια επιτυχώς τη θέση του Διευθυντή στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων στη Σύρο. Η ενσυναίσθηση αλλά και η ευαισθητοποίησή του στο θεμελιώδες δικαίωμα όλων των παιδιών για μάθηση και ισότιμη συμμετοχή στο εκπαιδευτικό σύστημα και ως εκ τούτου στην κοινωνία, τον οδήγησαν στο Κέντρο Διάγνωσης και Υποστήριξης Σύρου σε παιδιά με ειδικές μαθησιακές ανάγκες το 2010.      


Είναι σημαντικό, κλείνοντας, να αναφέρω ότι στη διάρκεια της θητείας του ως Προϊστάμενος του 1ου Γραφείου και ως Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, ιδρύθηκαν 6 σχολεία και συγκεκριμένα το 4ο Δημοτικό Σχολείο Νάξου, τα Νηπιαγωγεία 4ο, 5ο, 6ο και 7ο Χώρας Νάξου καθώς και το Νηπιαγωγείο Σαγκρίου Νάξου. 


Παιδεία είναι το να είσαι άνθρωπος, να αγαπάς, να δίνεις τον καλύτερο εαυτό σου, να παλεύεις για το καλό των γύρω σου. Ο Γεώργιος Μαϊτός, μέσα από το έργο του, απέδειξε ότι έκανε πράξη όλα τα παραπάνω. 


Είθε το πνεύμα του να μας εμπνέει πάντα και οι πράξεις του να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα. 


                                                                                    Ο Διευθυντής

                                                                                 Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων


                       


                                                                                    Χρήστος Καφτηράνης


ΣΥΛΛΗΠΗΤΗΡΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ ΜΑΝΩΛΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟ


ΣΥΛΛΗΠΗΤΗΡΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ ΜΑΝΩΛΑ

Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο Μανώλης Μανωλάς, βαθιά δημοκράτης και πολύ σημαντικός άνθρωπος της Αυτοδιοίκησης, μέσω της οποίας αγωνίστηκε με πάθος για το χωριό του την Κόρωνο αλλά και συνολικά για την ορεινή Νάξο. Θυμάμαι με πόσο πείσμα και πάθος μας μιλούσε κάθε φορά που πηγαίναμε στο χωριό, τόσο για τη μεγάλη του αγάπη τη Σμύριδα, όσο και για τη διατήρηση της ιστορικής και πολιτιστικής φυσιογνωμίας, για την οποία προσέφερε τα μέγιστα. Ένα από τα τελευταία έργα στα οποία συνέβαλε καθοριστικά ήταν και το άνοιγμα των δύο λαογραφικών μουσείων της Κορώνου που εγκαινιάστηκαν τον Ιούλιο του 2021.

Το έργο του αλλά και το πλούσιο προσωπικό του αρχείο και υλικό, θα μείνουν παρακαταθήκη στη συλλογική προσπάθεια όλων μας για τη συνέχιση των διεκδικήσεων τόσο για τη βιώσιμη αναπτυξιακή προοπτική της σμύριδας όσο και συνολικά της ορεινής Νάξου.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του και σε όλους τους συγχωριανούς του!!!

       17/12/2021                                                                    Νίκος Συρμαλένιος

                                                                                         Βουλευτής Κυκλάδων ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.  


Δραματική κατάσταση υπολειτουργίας της Κτηματικής Υπηρεσίας Κυκλάδων Α ́, λόγω πολυετούς υποστελέχωσης και απαξίωσης


Ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος κατέθεσε αναφορά με επισυναπτόμενη την επιστολή διαμαρτυρίας του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Νομού Κυκλάδων, σχετικά με την απαξίωση της λειτουργίας της Κτηματικής Υπηρεσίας Κυκλάδων Α ́, η οποία, εξ αιτίας της πολυετούς και τραγικής της υποστελέχωσης, υπολειτουργεί με συνέπεια την ανείπωτη ταλαιπωρία τόσο των υπαλλήλων της όσο και όλων των συναλλασσομένων με αυτή.

Η δε προβλεπόμενη Κτηματική Β ́", με έδρα τη Νάξο ουδέποτε συστάθηκε και μέχρι σήμερα υφίσταται μόνο στο οργανόγραμμα του Υπουργείου.

Διακομματική αποδοχή της πρότασης του Μάνου Κόνσολα για κίνητρα σε γιατρούς ώστε να υπηρετήσουν στις δομές υγείας νησιωτικών περιοχών

«Διακομματική αποδοχή της πρότασης του Μάνου Κόνσολα για κίνητρα σε γιατρούς ώστε να υπηρετήσουν στις δομές υγείας νησιωτικών περιοχών»

Η πρόταση που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, και περιλαμβάνει έξι (6) νέα  βαθμολογικά, φορολογικά και μισθολογικά κίνητρα για να έρθουν γιατροί στις δομές υγείας των νησιωτικών περιοχών, έτυχε διακομματικής αποδοχής στη συνεδρίαση της Επιτροπής.

Ο Νίκος Χουζούρης αποχαιρετά τον Μανώλη Μανωλά που σε ηλικία 74 ετών έφυγε σήμερα από κοντά μας.


Ο Νίκος Χουζούρης  : Αντίο φίλε μου,καλό ταξίδι στην γειτονιά των αγγέλων!

Καλή δύναμη στην Γενοβεφα και τα παιδιά.
Σε ευχαριστώ εκ μέρους όλων των Κορωνιδιατων για ότι έχεις προσφέρει στο αγαπημένο μας χωριό,και ας είναι ελαφρύ το χώμα της Κορωνου που θα σε σκεπάσει!
Καλό παράδεισο.

#Ο Μανώλης  Μανωλάς είχε  διατελέσει Πρόεδρος της ΟΝΑΣ , Πρόεδρος της Κοινότητας Κορώνου, και  Αντιδήμαρχος του πρώην Δήμου Δρυμαλίας  

Διαγραφή Κουρουμπλή, μια κίνηση ανάγκης για τον κ. Τσίπρα


ΤΟΥ ΘΑΝΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΥ 

«Βούτυρο στο ψωμί» ήταν για τον Αλέξη Τσίπρα η αδιανόητη (πολιτικά, μα και σε ανθρώπινο επίπεδο…) χυδαιότητα του κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή στην ολομέλεια της Βουλής να χαρακτηρίσει «δολοφόνους αθώων ανθρώπων» όλα τα μέλη της κυβέρνησης αλλά και των βουλευτών της ΝΔ, για τα θύματα από τον