slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Μαρία Χανιώτη Πρώην Αντιδήμαρχος Πάρου:Τουριστική ανάπτυξη και βιωσιμότητα των Κυκλάδων

 Είναι γεγονός ότι ο τουρισμός είναι η κύρια ατμομηχανή της χώρας μας.

Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων ασχολείται άμεσα ή έμμεσα με τον χώρο αυτό.

Εύλογο το ερώτημα, ποια η στρατηγική της χώρας μας για την υποστήριξη του τουριστικού προϊόντος και πιο το σχέδιο προστασίας του από το φαινόμενο του υπερτουρισμού ή μαζικού τουρισμού που τα τελευταία χρόνια απειλεί αρκετές περιοχές τις χώρας μας και κυρίως κάποια από τα νησιά μας ;

Ο Πολεοδομικός σχεδιασμός και οι μελέτες για τις περιοχές Νatura δεν έχουν ολοκληρωθεί ενώ από το 2019 είχαν υπογραφεί οι συμβάσεις.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

Δήμος Πάρου, Ξεκίνησαν οι έλεγχοι στις παραλίες του νησιού μας

Σε ελέγχους και αυτοψίες για την ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων στις παραλίες του
νησιού μας, προχώρησαν οι Επιτροπές καθορισμού και ελέγχου παραχώρησης απλής
χρήσης αιγιαλού και παραλίας του Δήμου Πάρου, για το έτος 2024.

Μάρκος Εμμ. Καφούρος: Χρειαζόμαστε μια πραγματικά βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, βάζοντας κανόνες και όρια».

«Χρειαζόμαστε μια πραγματικά βιώσιμη τουριστική
ανάπτυξη, βάζοντας κανόνες και όρια».

Στην Ολομέλεια της Βουλής μίλησε ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Μάρκος
Εμμ. Καφούρος, για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Τουρισμού που
περιλαμβάνει διατάξεις για την ενίσχυση των τουριστικών υποδομών και της
τουριστικής εκπαίδευσης.

Τι είπε και τι ξέχασε να πει ο κ. Σαμαράς κατά την ομιλία του στο Πολεμικό Μουσείο

Από τους ΑΝΤΙΛΟΓΟΥΣ (www.antilogoi.gr)  Ενότητα ΠΟΛΙΤΙΚΗ


του Ραφαήλ Μεν. Μαϊόπουλου

Πρώην Γενικού διευθυντή Οικονομικού ΔΕΗ  

1. Για την ιδεολογία της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Σαμαράς μίλησε για "ιδεολογία της παράταξης", για "επιστροφή στις ρίζες, τις ιδέες και τις αρχές της" χωρίς να αποσαφηνίζει ποια θεωρεί ότι είναι η ιδεολογία και οι αρχές της Νέας Δημοκρατίας.

Ξέχασε να πει πως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, στο Α΄ Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας  στη Χαλκιδική τον Μάιο 1979, είχε με απόλυτη σαφήνεια προσδιορίσει την ιδεολογία της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας*:

"Ένα κόμμα θα κριθεί ως προς τη θέση την οποίαν έχει στην πολιτική ζωή της Χώρας απ' τις αρχές του κι απ' τις πράξεις του. 

Με τα κριτήρια αυτά, τις αρχές της, τις πράξεις της και τη (...)** του παρελθόντος, η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός. Και ευρίσκεται μεταξύ του παραδοσιακού φιλελευθερισμού  και του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Κι όπως γνωρίζετε ο παραδοσιακός  φιλελευθερισμός απέκλειε οιανδήποτε παρέμβαση του κράτους εις οιονδήποτε τομέα της εθνικής ζωής. 

Λοιπόν, ο ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός  ευρίσκεται μεταξύ του παραδοσιακού φιλελευθερισμού  και του δημοκρατικού σοσιαλισμού

  Αυτή είναι η θέσις την οποίαν επιβεβαιώνουν οι πράξεις της Νέας Δημοκρατίας.

Οι αντίπαλοί μας συνεπώς και όχι η Νέα Δημοκρατία ευρίσκονται σε ιδεολογική ασάφεια και σε ιδεολογική σύγχυση".  


2. Για τα εθνικά θέματα.              

Ο κ. Σαμαράς μίλησε μίλησε ως σχολιαστής: 

- Με αοριστολογίες: "Παραμένουμε 'πετρωμένοι' στην …'άψογο στάση', σε όλα τα εθνικά μέτωπα". "Καλώ τον πρωθυπουργό να αποφασίσει, άμεσα την αλλαγή της ακολουθούμενης εξωτερικής πολιτικής. Να επιστρέψει στις ιστορικές παρακαταθήκες της Παράταξης. Να ασκήσει βέτο στην Αλβανία. Να προετοιμάσει την απεμπλοκή από την εθνικά επικίνδυνη Συμφωνία των Πρεσπών. Να ασκήσει βέτο σε κάθε βήμα των Σκοπίων. Να αναθεωρήσει πλήρως την ...'Φιλία' με την Τουρκία"...

- Με ρεπορταζιακές καταγραφές:  "... Είδαμε τον Ερντογάν να γίνεται 'καλό παιδί' στα μάτια της Δύσης ώστε να πάρει τα F-16... ""στον Ράμα δώσαμε τελικά χώρο για να κάνει τις συγκεντρώσεις του""Μόλις προχθές η Σκοπιανή πρόεδρος διατράνωσε δημοσίως το αλυτρωτικό δόγμα"...              

  - Με χαρακτηρισμούς: "Το λόμπυ των  κατευναστών"..., "Μένουμε σταθερά 'κομιλφό', μήπως και μας 'κακολογήσουν'!"...

Ξέχασε να πει τι συγκεκριμένα πρέπει να πράξει η Ελλάδα, για να απεμπλακεί από τη Συμφωνία των Πρεσπών, να ασκήσει "βέτο στην Αλβανία", να ασκήσει "βέτο σε κάθε βήμα των Σκοπίων" να φρονηματίσει τον Ερντογάν και τον Ράμα.
 
3. Για την Οικονομία.                                

Ο κ. Σαμαράς έκανε μια αόριστη διαπίστωση, "το νέο σύμφωνο σταθερότητας έχει ζητήματα", και μια αόριστη πρόταση, "Η Ελλάδα οφείλει άμεσα να αποφασίσει εάν θα μεταρρυθμίσει φιλελεύθερα την οικονομία της, αν θα την 'ανοίξει' στη μεσαία τάξη ή αν θα αποδεχτούμε οριστικά ύπαρξη ολιγοπωλίων στην αγορά"

  Ο κ. Σαμαράς μίλησε για τη "μείωση του ΦΠΑ, που θυμίζω έγινε επί κυβερνήσεως 2012-2014, κόντρα στις απαιτήσεις της Τρόϊκα. Και πέτυχε".

Ξέχασε να πει πως ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, οι αρμόδιες Υπηρεσίες της και το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή προσφάτως, το 2024 και όχι το 2012-15, έχουν αποφανθεί ότι η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες αγαθών, όπως τα τρόφιμα, δεν αποτελεί κατάλληλο εργαλείο για την επίλυση του προβλήματος της ακρίβειας.

4. Υπερβολές, γενικολογίες και άλλα επίμαχα ζητήματα στην ομιλία του κ. Σαμαρά, χωρίς σχόλια.                                       

- "Το περιβόητο '41%' ήταν το αποτέλεσμα του φόβου που προκαλούσε στον ελληνικό λαό η πιθανότητα επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ".

  - "Επειδή μετά τις περυσινές εκλογές υιοθετήσαμε θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε σειρά θεμάτων, διαλύθηκε το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που χτίσαμε από τη συγκυβέρνηση 2012-2014".

  - "Πως και γιατί δημιουργήθηκε 'η μικρότερη και πιο φοβική' Νέα Δημοκρατία όλων των εποχών, σε αυτές τις εκλογές";

   - "Πως γίνεται όταν όλη η Δύση στρέφεται πιο Δεξιά, ορισμένοι να αναζητούν διαρκώς τους ανεμόμυλους ενός φαντασιακού κέντρου;".

- "Πως μπορεί να λειτουργήσει μια κεντρο-δεξιά παράταξη χωρίς τη Δεξιά, και με ένα κέντρο -'φάντασμα', που ο καθένας το ορίζει όπως θέλει;".

   - "Γιατί αυτή η πολιτική μας εκδοχή αποδοκιμάστηκε από την κοινωνία; Και μάλιστα (...) σε συνθήκες πρωτοφανούς επικοινωνιακής παντοδυναμίας".

- "Αφού λοιπόν η κυβέρνηση αντιμετωπίζει έτσι ακόμη και τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρό της, γιατί να μην σας θεωρήσει ο κόσμος αλαζόνες κύριοι;".

5. Ο κ. Σαμαράς άφησε αναπάντητο το ερώτημα με ποιες από "τις αρχές και τις πράξειςτων κυβερνήσεων της πενταετίας του κ. Μητσοτάκη  συμφωνεί. 
"Αρχές και πράξεις" από τις οποίες, κατά τον Ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, κάθε κόμμα κρίνεται "ως προς τη θέση την οποίαν έχει στην πολιτική ζωή της Χώρας".
 
 

* Από το https://www.facebook.com/watch/?v=10201250379284356 (απομαγνητοφώνηση του γράφοντος).

** Λέξη που δεν  ακούγεται καθαρά.

Το «Mega Σαββατοκύριακο» κλείνει τη σεζόν με... Νάξο!

Το «Mega Σαββατοκύριακο» έκλεισε (και) τη φετινή τηλεοπτική σεζόν… με Νάξο!

Η δημοφιλής εκπομπή του Mega συνδέθηκε ζωντανά με το νησί μας και την υπέροχη παραλία της Αγίας Άννας και έριξε την «αυλαία» της «απολαμβάνοντας» νοστιμιές με τα εκλεκτά προϊόντα της Ε.Α.Σ. Νάξου που είχε ετοιμάσει ο σεφ του Santana, Μιχάλης Καπρής,