slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Μια άλλη ανάγνωση των εγγράφων της Wikileaks για την Ελλάδα


Μανώλης Αυγερινός, εκπαιδευτικός
Τις τελευταίες ημέρες (Καθημερινή της Κυριακής 20/3/2011) είδαν το φως της δημοσιότητας έγγραφα από την  Wikileaks, που αφορούν την Ελλάδα.Θα ήθελα να επιχειρήσω μια προσέγγιση σχετικά με το τι μπορεί να κρύβεται πίσω από τις λέξεις των εγγράφων αυτών.Καταρχάς δεν θεωρώ καθόλου τυχαίο το γεγονός του timing της δημοσίευσης αφού από τις 21 Μαρτίου συζητείται στη Χάγη η προσφυγή των Σκοπίων.Τι ωραιότερο δώρο στην υπερασπιστική γραμμή των Σκοπίων, τα λόγια του αντιπροέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης που αποκαλεί «βλακεία της Ελλάδας» την όλη ιστορία με τα Σκόπια και ότι «οι γείτονες μπορούν να χρησιμοποιούν όποιο όνομα θέλουν».                                                               Αλλά ας πάμε στο περιεχόμενο των εγγράφων. «Η ενόχληση με τα ανοίγματα Καραμανλή στον Πούτιν»«Οι αμερικανοί αξιωματούχοι διαβλέπουν τα πρώτα σύννεφα στη διακυβέρνηση Καραμανλή ήδη από το 2007»… δεν τους έκανε δηλαδή ο Καραμανλής.Ας δούμε το γιατί….
Στις 19 Δεκεμβρίου 2007 η αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα έστειλε ένα τηλεγράφημα ύστερα από την επίσκεψη του Καραμανλή στη Μόσχα με τον τίτλο «Ο Έλληνας πρωθυπουργός στη Μόσχα. Η ρητορεία (εξ’ όσων φαίνεται) δεν συνάδει με τις πράξεις». Το τηλεγράφημα αναφέρεται στη συμφωνία Καραμανλή - Πούτιν για συνεργασία στον αμυντικό τομέα, η οποία όμως δεν πήρε συγκεκριμένο χαρακτήρα. Πολλοί όμως Έλληνες διπλωμάτες, στρατιωτικοί και ειδικοί είναι σκεπτικοί και ανησυχούν ότι η Ελλάδα βαδίζει σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι. Δεν πιστεύουμε ότι η προσέγγιση του Καραμανλή με τη Μόσχα αποτελεί θεμελιώδη αλλαγή στην ελληνική πολιτική. Σε ορισμένα θέματα, όπως την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό South Stream και τα συγχαρητήρια προς τον Πούτιν για τη νίκη του στις εκλογές για τη Δούμα, ο Καραμανλής έχει πάρει αποφάσεις που δεν μας βοηθούν.

Ο Καραμανλής πιστεύει προφανώς ότι μπορεί να κρατήσει μια ισορροπία στις σχέσεις του με τη Ρωσία και τη Δύση.
Ο κίνδυνος είναι, καθώς έρχεται πιο κοντά στη Μόσχα στην ενέργεια, να βρεθεί η Αθήνα υπό πίεση για να συμμαχήσει με τους Ρώσους σε άλλα θέματα, όπως οι σχέσεις με το Ιράν. Έχουμε πει στους Έλληνες ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τη βελτίωση των ελληνορωσικών σχέσεων.

Την ίδια στιγμή αναρωτιόμαστε πώς μπορεί η Ελλάδα να συμβιβάσει την υποστήριξή της στον αγωγό TGI (Toυρκίας - Ελλάδος - Ιταλίας) με τον ανταγωνιστικό αγωγό South Stream, ερώτημα στο οποίο δεν έχουμε λάβει ικανοποιητική απάντηση».

Στο τηλεγράφημα της 5ης Ιανουαρίου 2008
ο Σπέκχαρντ αναφέρει ότι ο Καραμανλής «ισχυρίσθηκε ότι οι Ρώσοι θα τον κατασκεύαζαν ούτως ή άλλως, οπότε είναι καλύτερο για μας να περάσει από την Ελλάδα». Όταν ο πρέσβης του είπε ότι είναι ανταγωνιστικός με τον αγωγό TGI, o Kαραμανλής υποβάθμισε τη σημασία του λέγοντας πως «θα είναι δύσκολο και χρονοβόρο να αρχίσει η κατασκευή του. Όσο για τον TGI ο Πούτιν τον ρώτησε τι φυσικό αέριο θα πάρει η Ελλάδα μέσω του TGI. Ο Καραμανλής απάντησε «από το Αζερμπαϊτζάν» και ο Πούτιν του είπε «αυτοί δεν έχουν αέριο».

Σε ένα από τα δεκάδες τηλεγραφήματα που οι Αμερικάνοι διπλωμάτες καταπιάνονται και αναλύουν τη σχέση Ελλάδας - Ρωσίας, ο επιτετραμμένος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα Κάντριμαν καταλήγει: «Ο Πούτιν έχει επισκεφτεί ήδη 2 φορές την Ελλάδα γι’ αυτό και οι επισκέψεις Αμερικανών υψηλόβαθμων αξιωματούχων είναι ιδιαίτερα σημαντικές».

Όταν ξέσπασε η κρίση στις σχέσεις Ρωσίας - Γεωργίας τον Αύγουστο του 2008, οι Αμερικανοί θορυβήθηκαν από τη στάση της Ελλάδος. Τηλεγράφημα της Νο2 της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα Ντέμπορα Μακάρθι ( 22 Αυγούστου 2008) ανέφερε πως «επίκειται επίσκεψη Ρώσων ειδικών αμυντικής βιομηχανίας και η ελληνική Βουλή έχει προγραμματίσει την επικύρωση της συμφωνίας για τον αγωγό South Stream. Εργαζόμαστε για να ακυρώσουμε και τις δύο αυτές ενέργειες που θεωρούμε ότι δεν είναι σωστές».

Το τηλεγράφημα κατέληγε με τη διαπίστωση πως «οι
δηλώσεις της Μπακογιάννη στις Βρυξέλλες και οι δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων υποστήριξαν την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας και την ανάγκη γρήγορης αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων. Ο πρωθυπουργός Καραμανλής παραμένει σιωπηλός επί του θέματος έως τώρα».

Η επιτετραμμένη της πρεσβείας επαναλάμ
βανε πάντως την ανάγκη να ακυρωθούν τόσο η επίσκεψη των Ρώσων ειδικών όσο και η επικύρωση από τη Βουλή της συμφωνίας για τον South Stream.

Επομένως οι Αμερικάνοι δε θέλουν επ’ ουδενί τους Ρώσους στην Ελλάδα. Και απ’ ότι φαίνεται, ξεκάθαρα πλέον, ο Καραμανλής τους χαλάει την κομπόστα των σχεδίων τους.

«Σκόπια και βέτο»

Την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου του 2008, ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ, ο Aμερικανός διπλωμάτης που είχε μόλις αναλάβει τα καθήκοντα του πρέσβη στη χώρα μας, περνούσε για πρώτη φορά την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου για να συναντήσει τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Την επόμενη ημέρα στις 12:58 μ.μ., ένα τηλεγράφημα με τον βαθμό του εμπιστευτικού έφευγε από την αμερικανική πρεσβεία στη Βασιλίσσης Σοφίας και «ταξίδευε» στην Ουάσιγκτον, στην αμερικανική πρεσβεία της Πρίστινα, των Σκοπίων, αλλά και της Μόσχας. Όλοι οι παραλήπτες θα διάβαζαν τις απόψεις του Καραμανλή για τα Σκόπια. Έναν Καραμανλή που αποκαλούν «Βούδα της ελληνικής πολιτικής».

Να σημειώσω εδώ ότι η λέξη Βούδας ή Μπούντχα (χ δασύ) στην αρχαία Ινδική γλώσσα, που περιλαμβάνει την διάλεκτο Πάλι (Pāli) και τη Σανσκριτική, σημαίνει ο «Αφυπνισμένος» ή «Φωτισμένος». Προέρχεται από τη ρίζα του ρήματος μπουντχ, που σημαίνει αφυπνίζω, φωτίζομαι και κατανοώ.

Αρκετά νωρίτερα στις 8 Αυγούστου 2007 η πρεσβεία συντάσσει έκθεση για τη στάση που θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση έναντι της προσπάθειας των Σκοπίων να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. «Επειδή αναμένεται να διεξαχθούν εκλογές τον Σεπτέμβριο…» φανερή εκλογική συμμετοχή των αμερικανών για δεύτερη φορά μετά εκείνο το περιβόητο του Κρις Κριστόφερσεν στη Βουλιαγμένη το 1993 επί Μητσοτάκη, ότι «τον Ιούνιο θάχετε εκλογές».

Η πρεσβεία αναρωτιέται «αν ο Καραμανλής μπλοφάρει» και σε κάποιο άλλο τηλεγράφημα απαντά πως «ο Καραμανλής δεν έχει τρέξει όλα τα σενάρια».
Ο φόβος των αμερικάνων πλέον, ότι ο Καραμανλής δε θα προσυπογράψει τις εντολές της Αμερικής, είναι ολοφάνερος.

Ο Καραμανλής θέτει βέτο για την ένταξη των Σκοπίων τον Απρίλιο του 2008.
Στις 16 Σεπτεμβρίου 2008 ο Σπέκχαρντ τηλεφώνησε στην Μπακογιάννη για να της ζητήσει να μην απορρίψει τις προτάσεις Νίμιτς. Εκείνη του δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Καραμανλής και η ίδια, παρά την πολιτική πίεση θέλουν μια λύση αλλά έχουν “δύο κόκκινες γραμμές”. Πρώτον ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί ποτέ επίσημα να ονομάζονται Μακεδόνες οι γείτονές της και δεύτερον πως η Ελλάδα θέλει μια ισχυρή προτροπή σε οιαδήποτε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα ζητάει από τις άλλες χώρες να χρησιμοποιούν το νέο συμφωνηθέν όνομα στις διμερείς τους σχέσεις. Επίσης η Ελλάδα θέλει ένα μήνυμα από τις ΗΠΑ ότι το ίδιο θα πράξει και η δική τους κυβέρνηση». Η υπουργός Εξωτερικών ζήτησε εξάλλου τη συνδρομή της Ουάσιγκτον για να κατεβάσει τους προκλητικούς τόνους ο Γκρούεφσκι. Επέμεινε επίσης πως «η Ελλάδα ποτέ δεν θα υπογράψει μια συμφωνία στην οποία οι βόρειοι γείτονες ονομάζονται Μακεδόνες και πως δυόμισι εκατομμύρια Ελληνες δεν θα καταλάβαιναν ποτέ κάτι τέτοιο. Όπως ανέφερε ο Σπέκχαρντ, και ο Μπίτσιος είχε πει στον ίδιο ότι αν και καταλάβαινε ότι στην πραγματικότητα οι γείτονες θα ονομάζονταν ανεπίσημα «Μακεδόνες», η Ελλάδα ποτέ δεν θα δεχθεί κάτι τέτοιο σε επίσημο κείμενο.

Στη συνέχεια του τηλεφωνήματος η Μπακογιάννη ζήτησε «τη βοήθεια των ΗΠΑ» επικαλούμενη και τις πολιτικές συνθήκες. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην καθυστέρηση που είχε σημειωθεί στο θέμα της κατάργησης της βίζας για τους Έλληνες πολίτες, αλλά ο Σπέκχαρντ της είπε ότι δεν είχε ακόμη καμία συγκεκριμένη απάντηση απο την Ουάσιγκτον.

Η Μπακογιάννη δήλωσε «ότι προσπαθεί να μην πεισθεί από τις φήμες που λένε ότι το θέμα της βίζας καθυστερεί για πολιτικούς λόγους ή για να τιμωρηθεί η Ελλάδα, αλλά συναντά δυσκολίες στο να πείσει οιονδήποτε γι’ αυτό. Σημείωσε ότι η καθυστέρηση βοηθά την αντιπολίτευση»…σαφέστατη αιχμή της Μπακογιάννη για την αιτία καθυστέρησης της βίζας η οποία τελικά εδόθη το Δεκέμβρη του 2009 επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, δικαιώνοντας την Ντόρα για το ποιοι ήταν οι λόγοι της μη έγκρισης της Βίζας. Φανερότατο: δεν ήθελαν οι αμερικάνοι να καρπωθεί τα οφέλη της υπογραφής ο πρωθυπουργός Καραμανλής.

Συμπερασματικά: οι Αμερικάνοι έχουν συμφέροντα με τον αγωγό αερίου Τουρκία-Ελλάδα-Ιταλία. Αέριο από Αζερμπαϊτζάν ,που κατά τον Πούτιν δεν υπάρχει. Ο αγωγός αυτός έχει ΜΟΝΟΝ δυο δρόμους για την Ευρώπη. Ο ένας είναι μέσα από την Ελλάδα κι ο άλλος μέσα από τα Σκόπια.
Και εγένετο φωτιές παντού. Ακόμα θυμάμαι μια ανάλυση του Στρατή Λιαρέλη στην τηλεόραση του αντένα, που έδειχνε ότι σε όλη την Ελλάδα το μέτωπο της φωτιάς είναι πάνω στη νοητή γραμμή που θα περνούσε ο αγωγός των Ρώσων. Ανάλυση που δεν ξανάπαιξε ποτέ και πουθενά από τότε.
Η συμφωνία με τον Πούτιν έπρεπε πάση θυσία να ακυρωθεί.

Το δρομολόγιο του αερίου(ή μήπως κάτι άλλο;;;) είναι εκείνο που θέλει ο αμερικάνος από τα Σκόπια και κόπτεται να πάρουν πρόσκληση για το ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι τον Απρίλη του 2008. Τα τηλεγραφήματα που έλεγαν ότι «ο Καραμανλής μπορεί να μπλοφάρει και ότι έχει και άλλα σενάρια στο μυαλό του» επαληθεύτηκαν με τον πιο περίτρανο τρόπο.

Ο πρωθυπουργός μιας μικρής σε έκταση χώρας στέλνει ένα τεράστιο μήνυμα στον αμερικανό σερίφη του πλανήτη. ΒΕΤΟ το λένε…
Οι αμερικάνοι δρομολόγησαν την αποδόμηση του Καραμανλή.
ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ

Επιχείρησα μια διαφορετική ανάγνωση των εγγράφων της Wikileaks.
Δεν υπεραμύνομαι ότι έχω δίκιο ή ότι είναι έτσι που τα λέω.
Υπεραμύνομαι όμως ότι όλα τούτα έχουν λογική.
Για μένα είναι πλέον ξεκάθαρο για ποιο λόγο κυβερνιέται τούτη η χώρα από τον Παπανδρέου και σε λίγο καιρό από το Σαμαρά.
Και ο νοών νοείτω…

«Μνημόνιο συναλλαγής» για να εκλεγεί ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ δήμαρχος στη Γλυφάδα


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: ΟΡΓΙΟ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Υπέγραψε Συμφωνητικό Συνδιοίκησης με τους Στ. Λανδράκη και Οδ. Παπαδόπουλο για να τον στηρίξουν στον β΄ γύρο δίδοντας ανταλλάγματα, θέσεις στους ίδιους και στους συνεργάτες τους Όμορφος κόσμος ηθικός, αγγελικά πλασμένος... Αυτός που είχε σημαία ο κ. Παπανδρέου, όταν ξεκινούσε την έφοδο για την κατάληψη των ανακτόρων...

Όπου θα έστελνε στο πυρ το εξώτερον τη συναλλαγή και τη διαπλοκή, και θα έκοβε με το σπαθί του σαν νέος Αρχάγγελος τις συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Και δυστυχώς η σκληρή πραγματικότητα τον διαψεύδει. Μάλιστα διαψεύδεται από δικούς του ανθρώπους, που τους έδωσε ο ίδιος το χρίσμα να διεκδικήσουν μεγάλους δήμους της Αθήνας. Με κορώνα τη διαφάνεια και το «όλα στο φως».

Ο υποψήφιος δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ στη
Γλυφάδα, που εκλέχθηκε με διαφορά μόλις 52 (!) ψήφους σε σύνολο 22.464, κ. Κων. Κόκκορης είχε υπογράψει μετά τον πρώτο γύρο «Μνημόνιο ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ» με τους επικεφαλής δύο αντίπαλων παρατάξεων, τον πρώην δήμαρχο Στέλιο Λανδράκη, που είχε πάρει 7,4%, και τον Οδυσσέα Παπαδόπουλο, που είχε λάβει 6,3%.

Στο «Συμφωνητικό Συνδιοίκησης» που είχαν υπογράψει οι τρεις καταγράφονται σε τρεις σελίδες τα ανταλλάγματα που θα πρόσφερε ο Κόκκορης έτσι και εκλεγόταν στους άλλους δύο! Είναι η πρώτη φορά που έρχεται στο φως υπογεγραμμένο συμφωνητικό συναλλαγής. Όχι φυσικά ότι δεν έχει προϋπάρξει σ' άλλες εκλογές ανάλογη διαπλοκή, αλλά ίσως δεν διέρρευσε και ενδεχομένως να μην είχαν πάρει τη μορφή... συμβολαιογραφικού εγγράφου, γιατί υπήρχε εμπιστοσύνη μεταξύ των... συναλλασσόμενων, ενώ τώρα δεν εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον.

Η συμφωνία ήταν, όπως προκύπτει από το τρισέλιδο συμφωνητικό, ότι οι Σ. Λανδράκης και Ο. Παπαδόπουλος θα προτρέψουν τους ψηφοφόρους τους να στηρίξουν τον Κ. Κόκκορη και ότι «πρόσωπα της επιλογής του Σ. Λανδράκη» θα στελεχώσουν δύο νομικά πρόσωπα του δήμου και τη νομική υπηρεσία, ενώ από τον συνδυασμό του κ. Παπαδόπουλου θα στελεχωθεί η ανώνυμος εταιρεία του «Γκολφ Γλυφάδας». Σημειώνεται ότι ο κ. Παπαδόπουλος ήταν αντιδήμαρχος την τελευταία τετραετία, όταν τον δήμο τον ήλεγχε η Νέα Δημοκρατία, και ο κ. Λανδράκης κατέβαινε παλαιότερα επίσης με τη στήριξη της ΝΔ.

Διακομματική δηλαδή η συναλλαγή. Και εγγράφως πλέον οι δημότες, οι πολίτες γενικά, έχουν και τις αδιάψευστες αποδείξεις της... υπόγειας συμφωνίας που έχουν μεταξύ τους τα στελέχη των δυο μεγάλων αδελφών κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ!

«Ο μισός δήμος και πολλές αμειβόμενες θέσεις έχουν ουσιαστικά παραδοθεί στις δυο παρατάξεις, που θα έπρεπε να ασκούν αντιπολίτευση», επισημαίνει ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, που ήταν υποψήφιος δήμαρχος στη Γλυφάδα, αντίπαλος του Κόκκορη στον δεύτερο γύρο, όπου έχασε για 52 ψήφους.
http://www.paron.gr/v3/new.php?id=65509&colid=&catid=30&dt=2011-03-27%200:0:0


Η αντεπίθεση αρχίζει

Η σημερινή τοποθέτηση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ήταν καταλυτική. Τα μηνύματα ξεκάθαρα:
1. Ο Αντώνης Σαμαράς έδειξε αποφασισμένος να απευθυνθεί απ’ ευθείας στο λαό για να διαμορφώσει μια νέα κοινωνική πλειοψηφία.
2. Αυτή η πλειοψηφία θα σχηματιστεί μέσα από καθαρές σχέσεις με την κοινωνία. Χωρίς «ενδιάμεσους», «μιντιάδες», «κομματικούς φεουδάρχες», «διαπλεκόμενα συμφέροντα» και κυρίως χωρίς «εξαπτέρυγα».
3. Έδωσε μια οριστική απάντηση προς όλους εκείνους που, στο προσκήνιο ή το παρασκήνιο της πολιτικής, διακινούν σενάρια συγκυβέρνησης για να βγάλουν κάποιους από τα προσωπικά και πολιτικά τους αδιέξοδα. «Δεν θα συναινέσω σε θεόσταλτες έξω-θεσμικές λύσεις», είπε.


4. Ο Αντώνης Σαμαράς στοχεύει στην αυτοδυναμία. Δεν επιδιώκει να γίνει «εταίρος» σε κυβερνητικό σχήμα. Θα επιζητήσει προσωπική εντολή διακυβέρνησης γιατί έχει μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας.
5. Η εντολή αυτή δεν θα είναι μια λευκή επιταγή, αλλά θα στηρίζεται σ’ ένα πρόγραμμα που θα ανακοινώσει σύντομα.
6. Έδειξε ότι δεν έχει χάσει την επαφή του με τον κόσμο και γνωρίζει την κατάσταση: “Αντιλαμβάνομαι και τις μνήμες και τους δισταγμούς του απλού πολίτη….”
Τέλος, έδειξε ότι πατάει στο έδαφος και ξέρει τι συμβαίνει. Έχει επίγνωση ότι το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, αλλά δήλωσε αποφασισμένος να τα καταφέρει: «Οι ιδέες μας κερδίζουν έδαφος παντού. Θα κερδίσουν και στην Ελλάδα!»
Η αντεπίθεση αρχίζει. Απομένει να δούμε ποιοι μπορούν να ακολουθήσουν και ποιοι θα μείνουν πίσω αναμηρυκάζοντας συνταγές και πρακτικές του παρελθόντος.

Α. Σαμαράς: Επίκαιρη Ερώτηση στον πρωθυπουργό για την ακρίβεια και τα "λουκέτα" στην αγορά

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgXB5byp8Youkstx-y6W4EW4Tr0O5flAkOjrIlyfhyphenhyphen7Lm4K5jq2Dq7tj-I2Ne7CAxrP8o5_4aEqk-AFqXyKkT2rzf7Zg7xbiAssx2OLyyQleWtR33atekEzmd9Ccpd2alrd0sYFB6hCqYyZ/s1600/%CE%A3%CE%91%CE%9C%CE%91%CE%A1%CE%91%CE%A32.jpgΕπίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό με αντικείμενο τις ευθύνες της κυβέρνησης για την ακρίβεια και τα "λουκέτα" στην αγορά κατέθεσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ σημειώνει ότι η κυβέρνηση στις προγραμματικές της δηλώσεις στις 10 Οκτωβρίου 2009 ανακοίνωσε πώς "οι τιμές θα πέσουν, γιατί το επίπεδο τιμών στη χώρα είναι τουλάχιστον 10% παραπάνω από αυτό που πρέπει"

Ένα χρόνο αργότερα, συνεχίζει ο Α Σαμαράς, η κυβέρνηση δια του αρμοδίου υπουργού δήλωνε σε συνέντευξή του στις 23 Οκτωβρίου 2010 πως "στην Ελλάδα έχει διαμορφωθεί ένα υψηλό επίπεδο τιμών στο καλάθι της νοικοκυράς που είναι 20-25% περίπου του οικογενειακού εισοδήματος, γεγονός που οφείλεται στο ότι οι πολυεθνικές πωλούν τα προϊόντα τους υπερτιμολογημένα κατά τουλάχιστον 20-30%" κι ότι οι τιμές θα πέσουν μέχρι τα Χριστούγεννα.

Σήμερα, όμως, συνεχίζει ο κ.Σαμαράς όλα αυτά διαψεύδονται κι αντίθετα με τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, επήλθαν σημαντικές αυξήσεις σε βασικά προϊόντα με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί ο πληθωρισμός στα επίπεδα του 5%, ενώ τα κυβερνητικά μέτρα προκαλούν ύφεση οδηγώντας σε αδιέξοδο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Επικαλούμενος τις προβλέψεις της ΓΣΕΒΕ ότι μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2012 πάνε για "λουκέτο" μία στις τέσσερις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλ. περί τις 225.000 επιχειρήσεις με κίνδυνο απώλειας 320.000 θέσεων εργασίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρωτά τον πρωθυπουργό, με τι μέτρα θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το διογκούμενο κύμα "λουκέτων" στην αγορά.

Ακολουθεί όλη η ερώτηση:

Επίκαιρη Ερώτηση
Προς τον κ. Πρωθυπουργό

Θέμα: Οι ευθύνες της Κυβέρνησης για την ακρίβεια και τα λουκέτα στην αγορά.

Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στις προγραμματικές της δηλώσεις στη Βουλή ανακοίνωσε πως «οι τιμές θα πέσουν, γιατί το επίπεδο τιμών στη χώρα είναι τουλάχιστον 10% παραπάνω από αυτό που πρέπει» (10-10-2009).

Ένα χρόνο αργότερα, στις 13-10-2010 η Κυβέρνηση, διά του ιδίου αρμοδίου Υπουργού, σε συνέντευξή του δήλωνε πως «στην Ελλάδα έχει διαμορφωθεί ένα υψηλό επίπεδο τιμών στο καλάθι της νοικοκυράς που είναι 20-25% περίπου του οικογενειακού εισοδήματος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως πολυεθνικές επιχειρήσεις πωλούν τα προϊόντα τους υπερτιμολογημένα κατά τουλάχιστον 20-30%... Οι τιμές θα πέσουν μέχρι τα Χριστούγεννα».

Σήμερα όλα αυτά διαψεύδονται. Αντίθετα από τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις διαπιστώνεται πως επήλθαν σημαντικές αυξήσεις τιμών σε βασικά προϊόντα οι οποίες και συνέβαλαν καθοριστικά στη διαμόρφωση του πληθωρισμού στα επίπεδα του 5%.

Την ίδια στιγμή η ύφεση που έχουν προκαλέσει τα μέτρα της Κυβέρνησης οδηγεί σε δραματικές εξελίξεις τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΓΣΕΒΕ μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2012, πάνε για λουκέτο μία στις τέσσερις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή 225.000, με κίνδυνο επιπλέον απώλειας 320.000 θέσεων απασχόλησης με δραματικές επιπτώσεις στα έσοδα του Δημοσίου.

Κατόπιν αυτών,

Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός

- Με ποια μέτρα θα αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση τόσο την ακρίβεια όπως έχει ξεφύγει όσο και το διογκούμενο κύμα λουκέτων στην αγορά;

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ.
Αντώνης Κ. Σαμαράς

Έκρυθμη η κατάσταση στην Κερατέα: Στις επάλξεις οι αντικαθεστωτικοί, περιμένουν το σκοτάδι οι δυνάμεις του Καντάφι

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Κερατέα όπου από νωρίς το απόγευμα βρίσκονται σε εξέλιξη επεισόδια μεταξύ ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και κατοίκων της περιοχής που αντιδρούν στη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στην περιοχή τους. Από τις 3 το μεσημέρι μέχρι και τις 7 το απόγευμα, τα επεισόδια εξελίχθηκαν σε έναν λόφο δίπλα στο γήπεδο, με την αστυνομία να «απαντά» στις μολότοφ των διαδηλωτών με χρήση χημικών.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων σημειώθηκαν ορισμένοι μικροτραυματισμοί, ενώ έγιναν και συλλήψεις από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Η ένταση αναμένεται να μεταφερθεί πλέον εντός της πόλης, όπου έχουν υποχωρήσει οι κάτοικοι, αναμένοντας την αντίδραση της αστυνομίας.

Σε δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος της πόλης, Βασίλης Θηβαίος, εξέφρασε απορία «γιατί χρειάστηκαν δέκα διμοιρίες, 15 τζιπάκια και 30 μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ για να ξεμπλοκάρει η αστυνομία ένα οδόφραγμα».

Γιούχαραν και τον Σκανδαλίδη

Παράσταση διαμαρτυρία πραγματοποιούν αυτήν την ώρα μέλη του ΠΑΜΕ έξω από το συνεδριακό κέντρο Νικόλαος Γερμανός της ΔΕΘ, όπου πραγματοποιείται η έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας.
Στη συνεδρίαση παρευρίσκεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης, όπου παρουσιάζει το Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος και αποδοκιμάστηκε έντονα από...
τους διαδηλωτές.
Η διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ αφορά την πολιτική της κυβέρνησης ως προς τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους αγρότες, εναρμονισμένη με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ.
ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Τα μέλη του ΠΑΜΕ μπήκαν μέσα στην αίθουσα της συνεδρίασης και φωνάζουν το γνωστό σύνθημα «Εμπρός λαέ, μην σκύβεις το κεφάλι». Παράλληλα υπάρχουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με αποτέλεσμα η συνεδρίαση να διακόπτεται συνεχώς λόγω συνθημάτων.

Μνημόνιο. Ο Ορισμός της Εσχάτης Προδοσίας και του Πραξικοπήματος.

Το video είναι αποκαλυπτικό. Τα συμπεράσματα δικά σας….

Δεν συγχωνεύονται τελικά τα σχολεία Γλινάδου και Αγερσανίου


Τα παιδάκια του Γλιναδου θα έχουν τελικά σχολείο χάρη 
των ενεργειών των Μαΐτου και Ρήγα
Οι πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας για καταργήσεις συγχωνεύσεις ή και υποβαθμίσεις σχολικών μονάδων στην Νάξο ταρακούνησαν τους ανθρώπους του Γλινάδου  
Σήμερα στο blog μας ήρθε η είδηση ότι η συγχώνευση των δημοτικών σχολείων Γλινάδου και Αγερσανίου δεν θα πραγματοποιηθεί.
Σημαντικό ρόλο στη μη συγχώνευση έπαιξαν ο πρόεδρος του συλλόγου Γλιναδιωτών Νίκος Μαϊτός και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και βουλευτής Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας η στενή συνεργασία του κ. Μαϊτόυ με τον κ. Ρήγα για το θέμα αυτό και οι παρεμβάσεις  τους προς την υφυπουργό   Παιδείας κ. Ξενογιαννακοπούλου απέδωσαν.  Και  έτσι αντί της συγχώνευσης  των δημοτικών σχολείων Γλινάδου και Αγερσανίου θα γίνει συγχώνευση Γλινάδου με το σχολείο του Γαλανάδου.  
Μένει πλέον η είδηση να επιβεβαιωθεί και από τα επίσημα χείλη του υπουργείου Παιδείας…

Πάλι μας υποβάθμισε η Standard & Poor's


Σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας κατά δυο βαθμίδες (σε BB- από BB+) προχώρησε η Standard & Poor's, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να προσφύγει στο μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης και μετά το... 2013. Ο ξένος οίκος αναφέρει ακόμη ότι πιθανόν να προχωρήσει και σε νέα υποβάθμιση της Ελλάδας κατά μία ή δύο βαθμίδες, αν χειροτερέψουν τα δημοσιονομικά της χώρας. Μετά τη νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής μας ικανότητας, ο Γιώργος Παπανδρέου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά των οίκων αξιολόγησης. «Από τη φούσκα της ευημερίας πέρασαν στον πανικό» δήλωσε αρχικά ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας τη νέα υποβάθμιση της Ελλάδας από την Standard and Poor's. «Αποδείξαμε ότι βαδίζουμε στο σωστό δρόμο και αυτό αναγνωρίζεται από όλη την Ευρώπη» σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι οι οίκοι αξιολόγησης δεν λογοδοτούν πουθενά και οτι είναι λάθος να θεωρούν ανεπαρκείς τις αποφάσεις της ΕΕ.http://taxalia.blogspot.com

Διοικητής Λιμεναρχείου Σύρου ο Βασίλειος Σιέττος


Τοποθετήσεις Ανωτάτων και Ανωτέρων Αξιωματικών ανακοίνωσε η αρμόδια Διεύθυνση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος
1. Ο Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. ΤΣΑΚΑΜΗΣ Κωνσταντίνος (ΑΜ 731) από το Κ.Λ. Θεσσαλονίκης στην 7η ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ. (Θεσσαλονίκη), ως Διοικητής.
2. Ο Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. ΣΙΕΤΤΟΣ Βασίλειος (ΑΜ 737) από Διευθυντής Γραφείου κ. Αρχηγού Λ.Σ. στην 3η ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ. (Σύρος), ως Διοικητής.
3. Ο Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. ΝΙΚΗΤΑΚΗΣ Σπυρίδων (ΑΜ 752) από το ΥΘΥΝΑΛ/ΔΚΕΟ στην 1η ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ. (Καβάλα), ως Διοικητής.
4. Ο Πλοίαρχος Λ.Σ ΚΛΙΑΡΗΣ Θεόδωρος (ΑΜ 758) από το Κ.Λ. Βόλου στη 2η ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ. (Βόλος), ως Διοικητής.

«Δεν επαιτούμε. Απαιτούμε»


Η καθημερινή εφημερίδα των Κυκλάδων «ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ» στη σημερινή της έκδοση έχει το παρακάτω ρεπορτάζ από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την περασμένη Κυριακή έξω από το Κέντρο Υγείας Πάρου.



«Δεν επαιτούμε. Απαιτούμε»

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα προβλήματα
στο χώρο της υγείας σε Πάρο και Αντίπαρο




Τη δεύτερη κατά σειρά συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Κέντρο Υγείας πραγματοποίησαν την Κυριακή το μεσημέρι, κάτοικοι, φορείς και επαγγελματίες της Πάρου και της Πάρου.
Η συγκέντρωση είναι μία ακόμα ενέργεια των κατοίκων των δύο νησιών προκειμένου να στελεχωθεί με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό το Κ.Υ. και το ΕΚΑΒ και να δοθούν τα απαραίτητα υλικά για τη λειτουργία του.
Να σημειωθεί ότι χθες αποκλείστηκαν οι υπηρεσίες της υγειονομικής μονάδας του νησιού από την επιτροπή «Δεν πληρώνω» που συστάθηκε στο νησί, προκειμένου οι κάτοικοι που προσήλθαν στο Κέντρο Υγείας να μη καταβάλουν τα 5 ευρώ.
Επίσης, θα πρέπει να επισημανθεί ότι θετική εντύπωση προκάλεσε η παρουσία τριών Μητροπολιτών, Παροναξίας κ. Καλλίνικου, Σύρου κ. Δωρόθεου, Αξώμης κ. Πέτρου, οι οποίοι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των συγκεντρωμένων και συμπαραστάθηκαν στον αγώνα των κατοίκων.


Στρατεύτηκαν όλοι οι φορείς


Παρουσία των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης των δύο νησιών, επαγγελματιών, σωματείων, εκπαιδευτικών, κατοίκων, αλλά και μαθητών, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Κέντρο Υγείας του νησιού. Οι συμμετέχοντες τόσο με τις τοποθετήσεις τους, αλλά και με τα πανό που κρατούσαν στα χέρια, διατύπωσαν για άλλη μια φορά ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η άθλια εικόνα που βιώνουν οι κάτοικοι της Πάρου και της Αντιπάρου με το θέμα της υγείας, δηλώνοντας ότι απαιτούν άμεσα να προσληφθεί ιατρικό και νοσηλευτικό, προσωπικό, τόσο στην υγειονομική μονάδα, όσο και στο ΕΚΑΒ. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης τοποθετήθηκαν ο δήμαρχος Πάρου Γιάννης Βλαχογιάννης και ο δήμαρχος Αντιπάρου Γιάννης Λεβεντάκης, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Πάρου «Πάρος-Αξία» Γρηγορία Πρωτολάτη, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Πάρου «Κίνηση Ενεργών Πολιτών Πάρου» Μανώλης Γλέζος, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Πάρου «Λαϊκή Συσπείρωση» Κώστας Ροκονίδας, η πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας Κυκλάδων κ. Βιτζηλαίου, ο εκπρόσωπος των μαθητών Δημήτρης Πάσχος, η εκπρόσωπος του συλλόγου ΑΜΕΑΙ Άννα Πολυκανδριώτη, ο πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Πάρου – Αντιπάρου Απόστολος Αλιπράντης και ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πάρου Νίκος Τσιγώνιας.


«Η κατάσταση παραμένει ίδια.
Είναι εκρηκτική και σαφώς
δεν μπορεί να συνεχιστεί»


Ο δήμαρχος Πάρου Χρήστος Βλαχογιάννης στην ομιλία του τόνισε ότι πέρασαν περίπου 40 μέρες από την προηγούμενη συγκέντρωσή που είχε πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο και ότι δυστυχώς από τότε μέχρι σήμερα καμιά ουσιαστική βελτίωση δεν υπήρξε και καμιά λύση δεν δόθηκε σε κάποιο από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του νησιού στον τομέα της υγείας. Όπως επισήμανε, η κατάσταση παραμένει ίδια, είναι εκρηκτική και σαφώς δεν μπορεί να συνεχιστεί, προαναγγέλλοντας ότι οι διαμαρτυρίες θα συνεχιστούν μέχρι να λυθεί το καυτό θέμα της υποστελέχωσης στην υγείας.
«Είμαστε όλοι σήμερα εδώ για να στείλουμε για μια φορά ακόμη ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Η ανοχή μας τελείωσε. Δεν μπορούμε πια να μένουμε απαθείς και να βιώνουμε μια κατάσταση που μας οδηγεί πίσω ολοταχώς. Η σημερινή συγκέντρωση σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί την κορύφωση της προσπάθειάς μας. Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική επίτευξη του στόχου. Δεν ζητάμε την ικανοποίηση τρελών και εξωπραγματικών αιτημάτων. Ζητάμε τα αυτονόητα. Να καλυφθούν πλήρως οι θέσεις του Κέντρου Υγείας που προβλέπει το σχέδιο οργανισμού που εκπονήθηκε την περασμένη δεκαετία και ικανοποιούσε τις ανάγκες εκείνης της εποχής, όταν ο πληθυσμός του νησιού ήταν 8.500 κάτοικοι, και όχι τις σημερινές ανάγκες που είναι πολύ μεγαλύτερες και από τον αντίστοιχο αριθμό πολλών επισκεπτών των περιφερειακών νοσοκομείων της Ελλάδας», τόνισε ο κ. Βλαχογιάννης, ενώ στη συνέχεια ζήτησε από το υπουργείο Υγείας να απαντήσει στους Παριανούς εάν η κατασκευή νοσοκομείου στο νησί μας ήταν μια «φωτοβολίδα» ή αν αποτελεί δέσμευση της πολιτείας, η οποία εξακολουθεί να υφίσταται.
«Ζητάμε από την Κυβέρνηση να δει με μεγαλύτερη προσοχή, ενδιαφέρον και συμπάθεια τους κατοίκους των νησιών μας που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια. Οι άνθρωποι ξεσπιτώνονται και οι οικογένειες στην κυριολεξία υποφέρουν.
Ζητάμε από την Κυβέρνηση, για τα νησιά μας, να εφαρμόσει ξεχωριστό σχεδιασμό στην πολιτική της υγείας και ιδιαίτερο σύστημα υποστήριξης των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς για μας η νησιωτικότητα δεν αποτελεί λέξη με κενό περιεχόμενο που έχει συμπεριληφθεί σε κάποιο άρθρο του Συντάγματος.
Πρέπει να επιβάλλεται, να αποτελεί πυξίδα, στον σχεδιασμό και στη λήψη των αποφάσεων της κάθε κυβέρνησης. Γεγονός που εφαρμόστηκε στην ψήφιση του “Καλλικράτη”, όπου προβλέπεται ειδικό κεφάλαιο για τις νησιωτικές περιοχές. Το ίδιο θα πρέπει να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι υπουργοί», τόνισε ο κ. Βλαχογιάννης.
Ο δήμαρχος Πάρου ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους για τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας με τη διευθύντρια του γραφείου του υπουργού, ενώ αναφέρθηκε και στις τελευταίες εξελίξεις. Συγκεκριμένα, είπε ότι το Σάββατο υπήρξε μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Υγείας κ. Πολύζο, ο οποίος του μετέφερε και την άποψη του υπουργού και δεσμεύτηκε ότι μέσα στον Απρίλιο ο υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος θα επισκεφθεί το νησί για να συζητήσει με τους φορείς τα προβλήματα υγείας. Επίσης, ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την κάλυψη θέσεων με γιατρούς επικουρικούς και τέλος, ότι τα 5 ευρώ τουλάχιστον για τη συνταγογράφηση χρόνιων παθήσεων θα σταματήσει να δίνεται και θα υπάρξει εγκύκλιος τις αμέσως επόμενες μέρες.


Μηνύματα συμπαράστασης


Μηνύματα συμπαράστασης στον αγώνα που πραγματοποιούν οι κάτοικοι και οι φορείς της Πάρου και της Αντιπάρου, απέστειλαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης «Πολίτες κόντρα στον καιρό» Νίκος Συρμαλένιος και Παύλος Χρυσαφίδης, καθώς επίσης και ο περιφερειακός σύμβουλους της πλειοψηφίας Παντελής Τζανακόπουλος.
«Συμπαραστεκόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις στον αγώνα σας για στήριξη – αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας της Πάρου που βρίσκεται υπό κατάρρευση, όπως και όλες οι υπηρεσίες του δημόσιου συστήματος υγείας στα νησιά μας. Οι κυβερνήσεις και οι υπουργοί έρχονται και παρέρχονται και όμως η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο. Χορτάσαμε λόγια και υποσχέσεις. Είναι φανερό ότι αυτές οι πολιτικές με αιχμή το μνημόνιο οδηγούν σταδιακά στην απαξίωση και τελικά στη διάλυση της δημόσιας υγείας. Γι’ αυτό σε μας, απομένει μόνο ένας δρόμος: ενότητα και αγώνας για να σταματήσει και να ανατραπεί αυτή η πολιτική. Στην Πάρο, στην Αντίπαρο, σε όλο το Νότιο Αιγαίο, σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα, όλοι μαζί να βροντοφωνάξουμε: Φτάνει πια. Οι ζωές μας δεν είναι πειραματόζωα. Φτάνει πια. Οι νησιώτες δεν μπορεί να είναι δεύτερης κατηγορίας πολίτες», αναφέρει το μήνυμα του συνδυασμού «Πολίτες κόντρα στον καιρό».
Από την πλευρά του ο περιφερειακός σύμβουλος Παντελής Τζανακόπουλος αναφέρει ότι η συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας της Πάρου, είχε την ομόθυμη συμπαράσταση και υποστήριξη ολόκληρου του Παριανού και Αντιπαριώτικου Λαού. «Η πρωτοβουλία αυτή επιδοκιμάστηκε από πλήθος Λαού που συνέρρευσε από όλα τα διαμερίσματα των Νησιών για να βροντοφωνάξει με μια φωνή “φτάνει ποια η υποβάθμιση. Φτάνει πια οι πολίτες των νησιών να είναι πολίτες β’ κατηγορίας”. Ο Παριανός λαός απαιτεί εδώ και τώρα το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας να είναι τουλάχιστον εφάμιλλο με εκείνο των άλλων περιοχών της χώρας. Η νησιωτικότητα δεν μπορεί από Ευλογία να καταλήγει σε μειονεξία. Η ανασφάλεια που αισθάνεται ο Παριανός λαός αλλά και οι επισκέπτες των νησιών μας από την έλλειψη ιατρικού, παραϊατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού είναι διάχυτη ενώ η οργή και η πικρία από την μη επίλυση των χρονιζόντων προβλημάτων είναι γενικευμένη. Καλούμε τους αρμόδιους να δώσουν άμεσες λύσεις στα προβλήματα του Κέντρου Υγείας. Είναι αυτονόητο ότι το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία θα οικοδομηθούν όλες οι άλλες πρωτοβουλίες για ανάταξη της βαριά νοσούσης οικονομίας μας», δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

 Πηγή: http://www.koinignomi.gr/

Φτωχότεροι, Νάξος και θέατρο

Έφυγε από τη ζωή ο Ιάκωβος Καμπανέλης σε ηλικία 89 ετών, μετά από δίμηνη νοσηλεία στην Εντατική.
Ο μεγάλος θεατρικός συγγραφέας απεβίωσε σήμερα το μεσημέρι.
Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης γεννήθηκε στη Νάξο το 1922. Τέλειωσε το γυμνάσιο και κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής έζησε έγκλειστος στο στρατόπεδο συγκεντρώσεως Μαουτχάουζεν στην Αυστρία.
Πρωτοεμφανίστηκε το 1950 με το έργο «Χορός πάνω στα στάχυα», γνωστός όμως έγινε με τα επόμενα έργα και κυρίως με την «Αυλή των θαυμάτων» (1957).
Παράλληλα, έγραψε τα σενάρια για τις ταινίες Στέλλα του Μιχάλη Κακογιάννη, Ο Δράκος και Το ποτάμι του Νίκου Κούνδουρου, Το αμαξάκι του Ντίνου Δημόπουλου, ενώ σε δικό του σενάριο σκηνοθέτησε και το Κανόνι και τα αηδόνι.
Ασχολήθηκε ακόμη με τη στιχουργική, σε συνεργασία με συνθέτες όπως ο Μάνος Χατζιδάκις (Παραμύθι χωρίς όνομα), ο Μίκης Θεωδοράκης (Μαουτχάουζεν), ο Νίκος Μαμαγκάκης (Ο κύκλος με την κιμωλία).

Συνέντευξη τύπου Χαράλαμπου Κόκκινου στη Σύρο



Πρόσκληση
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ


Σύρος, 29 Μαρτίου 2011


Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου
κ. Χαράλαμπος Κόκκινος
και οι περιφερειακοί σύμβουλοι του συνδυασμού «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ για τα νησιά μας», σας προσκαλούν στη συνέντευξη τύπου που θα παραχωρηθεί
την Τετάρτη 30.3.2011, στις 18:00,
στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, στην Ερμούπολη Σύρου, με θέμα:


Η πορεία του «Καλλικράτη» και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Η πορεία των Αναπτυξιακών Προγραμμάτων στο Νότιο Αιγαίο.
Τα προβλήματα της καθημερινότητας και οι απαιτούμενες πολιτικές λύσεις.


ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ για τα νησιά μας
Χαράλαμπος Κόκκινος
Επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας
Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου

Εκπαιδευτικά ταξίδια σπουδαστών ΑΕΝ



29/03/2011


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Θοδωρή Δρίτσα


Προς τoν κ. Υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων & Αλιείας


Θέμα: Εμπόδια στην πραγματοποίηση πρώτου εκπαιδευτικού ταξιδιού για τους σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού


Το σύστημα ναυτικής εκπαίδευσης τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε πορεία συνεχούς υποβάθμισης εξαιτίας σημαντικών ελλείψεων τόσο σε κτιριακές υποδομές και εξοπλισμό όσο και σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Στα σημαντικά αυτά προβλήματα έρχονται να προστεθούν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) να πραγματοποιήσουν την υποχρεωτική πρακτική τους άσκηση. Σύμφωνα με το περιεχόμενο επιστολής της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ) προς τον αρμόδιο Υπουργό που δόθηκε στη δημοσιότητα, μεγάλος αριθμός πρωτοετών σπουδαστών ζητούν από πλοιοκτήτριες εταιρίες να τους δοθεί η ευκαιρία πραγματοποίησης του εκπαιδευτικού τους ταξιδιού χωρίς να υπάρχει καμία ανταπόκριση, τόσο από τις εταιρίες όσο και από την πολιτεία η οποία οφείλει να τους εξασφαλίσει αυτή τη δυνατότητα. Επισημαίνεται ότι το πρόβλημα εμφανίζεται περισσότερο έντονο στις περιπτώσεις των σπουδαστριών για τις οποίες σύμφωνα με την ΠΕΠΕΝ οι πόρτες των εταιριών είναι ερμητικά κλειστές.


Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:


Ελέγχονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου οι εφοπλιστικές ενώσεις και οι πλοιοκτήτριες εταιρείες ως προς την εφαρμογή της νομοθεσίας αναφορικά με την υποχρέωση τους να εξασφαλίζουν τη ναυτολόγηση των σπουδαστών και σπουδαστριών των ΑΕΝ;
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να διασφαλιστεί η δυνατότητα πραγματοποίησης των υποχρεωτικών εκπαιδευτικών ταξιδιών για τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες των ΑΕΝ, ώστε να μπορούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους;


Ο ερωτών βουλευτής


Θοδωρής Δρίτσας
Α΄ Πειραιά και Νησιών

Αναζωπύρωση της έντασης στην Κερατέα

Κάτοικοι της Κερατέας αντιδρούν στην δημιουργία ΧΥΤΑ


Νωρίτερα στην περιοχή έφτασαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με ειδικά οχήματα, προκείμενου να αρχίσουν την επιχείρηση για να ανοίξει η λεωφόρος Λαυρίου, η οποία είναι κλειστή από το Λαύριο έως τα Καλύβια, από κατοίκους της περιοχής που αντιδρούν στη δημιουργία ΧΥΤΑ και έχουν στήσει οδοφράγματα.

Την Τρίτη το πρωί σημειώθηκαν επεισόδια μικρής έκτασης μεταξύ κατοίκων και αστυνομικών με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά ένα νεαρό άτομο.

"Ο χειριστής του μηχανήματος που θα έκανε την αποκομιδή των μπάζων τη Δευτέρα, πήγε νωρίτερα από την προκαθορισμένη ώρα, δεν υπήρχε αστυνομική δύναμη και έπεσε θύμα άγνωστων που τον προπηλάκισαν και έκαψαν την καμπίνα του μηχανήματός του" υποστήριξε στο ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας δημόσιων έργων Γιάννης Οικονομίδης.

Συμπλήρωσε πως κανένας χειριστής πλέον δεν πάει στην περιοχή καθώς φοβάται.

Το ΓΝ Σύρου πρώτο στην «μαύρη λίστα απόδοσης»



Το δημοσίευμα της εφημερίδας "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ"



ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Γ. ΕΥΘΥΒΟΥΛΙΔΗΣ
π. Διοικητής Α΄ ΥΠΕ Ν. Αιγαίου
Μέλος τομέα Πολιτικής Ευθύνης Υγείας Νέας Δημοκρατίας


Αθήνα, 29/03/2011


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι παρά τις διαβεβαιώσεις του π. Διοικητού του νοσοκομείου Σύρου τον Δεκέμβριο του 2010 αναφορικά με τις εξηγήσεις που είχαν δοθεί στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και προφανώς(??) στην πολιτική ηγεσία του ΥΥΚΑ η έρευνα για την αποδοτικότητα των νοσοκομείων με λάθος δείγμα, μέθοδο, και χωρίς παρεμβάσεις στην νησιωτική πραγματικότητα, να εμφανίζεται στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» (27/3/2011) με το ΓΝ Σύρου πρώτο στην «μαύρη λίστα απόδοσης» και τους κυκλαδίτες κατά 67% να φεύγουν στην Αθήνα για λόγους Υγείας.
Δημοσίευμα που προφανώς εξοργίζει το ιατρικό και λοιπό προσωπικό όταν βλέπει τους αγώνες που δίνει για την καθημερινή υγειονομική θωράκιση του νομού να εξανεμίζονται, και σίγουρα προκαλεί απορία στην νέα διοίκηση που προσπαθεί να αντιστρέψει τα αρνητικά δεδομένα της Κυβέρνησης αναφορικά με την πραγματικότητα που έχει περιέλθει η υγεία στον νομό.


Έκπληξη βέβαια δεν αποτελεί το γεγονός ότι οι «...λογιστές της Αριστοτέλους…» δεν είχαν ούτε εδώ την παραμικρή ευαισθησία ώστε να εξηγήσουν και στους κυκλαδίτες (ώστε να μην νομίζουν ότι έχουν το χειρότερο νοσοκομείο της Ελλάδας) αλλά και σε όσους δημοσιεύουν αυτές τις έρευνες ότι:
• Το ΓΝ Σύρου έχει επιβαρυνθεί με όλα τα λειτουργικά και λοιπά έξοδα 7 Κέντρων Υγείας και τριπλάσιων Περιφερειακών Ιατρείων που στην νησιωτική Ελλάδα λειτουργούν σαν μικρές νοσηλευτικές μονάδες, όταν από αυτά δεν εισπράττουν ούτε ένα ευρώ (τουλάχιστον την περίοδο που έγινε η έρευνα) και από το 2008 έχουν σχεδόν σταματήσει και οι επιχορηγήσεις.
• Το ΓΝ Σύρου νοσηλεύει δύσκολα περιστατικά από όλο τον νομό (ακόμα και από το ΓΝ Νάξου) περιστατικά που πολλαπλασιάζονται κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου.
• Δεν υπάρχουν στις Κυκλάδες σε δημόσια νοσοκομεία ή Κ.Υ. βασικές ειδικότητες όπως γαστρεντερολόγος, ενδοκρινολόγος ή αγγειολόγος. Ακόμα και ότι η πρόσβαση στην Αττική είναι πιο εύκολη από ορισμένα νησιά από ότι στην Σύρο.


Οι παραπάνω είναι μερικές λογικές (θα μπορούσαμε να μπούμε σε περαιτέρω επιστημονικές εξηγήσεις) που αιτιολογούν το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες μελέτες δεν μπορούν να αποτελέσουν κριτήριο αναβάθμισης ή υποβάθμισης του ΓΝ Σύρου από την πολιτική ηγεσία.


Αντιθέτως η πολιτική ηγεσία θα πρέπει να αφήσει τις «θεωρίες μελετών υψηλών επιστημονικών προδιαγραφών» (που από ότι φαίνεται δεν μπορεί να τις χειριστεί), και να ασχοληθεί περισσότερο με τις άμεσες λύσεις των καθημερινών προβλημάτων σε συνεργασία με τους φορείς που βιώνουν την πραγματικότητα.


Είναι απαράδεκτο:
• Να αποτελεί κυβερνητική πολιτική η εμπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης στα θέματα υγείας και ο κ. Υπουργός να απαξιώνει την συνεργασία με τον Δήμαρχο Πάρου ώστε να λυθούν φλέγοντα ζητήματα για το νησί. Μήπως δεν αισθάνεται ότι το γεγονός ότι δεν έχουμε διαλυθεί τελείως οικονομικά σαν κράτος να το οφείλουμε λίγο και στην Πάρο (έσοδα τουριστικού προϊόντος).
• Να μην έχουν συνεννοηθεί οι Υπουργοί Υγείας και Εσωτερικών μεταξύ τους για το τι θα γίνουν τα υγειονομικά αεροσκάφη Σαντορίνης και Πάρου σε σχέση με το ΕΚΑΒ, και τον κ. Ραγκούση να προτείνει απίθανα πράγματα (γιατί άραγε το υγειονομικό της Σαντορίνης να ενταχθεί στο ΕΚΑΒ όταν η λειτουργία του και η διαχείρισή του είναι ξεκάθαρη? Πώς μπορεί να λειτουργήσει έδρα ΕΚΑΒ στην Πάρο όταν τις πτήσεις του ΕΚΑΒ τις πραγματοποιεί η Πολεμική Αεροπορία??).
• Να μην υπάρχει συνεχής δημοσία ενημέρωση για το νέο νοσοκομείο της Σαντορίνης, όταν εύλογα θα ενδιαφέρονται να μάθουν οι φορολογούμενοι πολίτες του επαρχείου Θήρας και όχι μόνο:
Πότε θα ολοκληρωθούν οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός του νέου νοσοκομείου??
Υπάρχει καθυστέρηση πληρωμών στον εργολάβο και εάν όχι πότε θα παραδοθεί το έργο ??
Ποιά θα είναι η νομική μορφή του νοσοκομείου??
Ποιός θα είναι οργανισμός του και πώς θα λειτουργήσει?
Τι θα γίνει με το υπάρχον κέντρο υγείας?


Δυστυχώς τα γεγονότα αποκαλύπτουν ότι η κυβέρνηση στο τομέα υγείας είναι προς την λάθος κατεύθυνση. Η υγεία απαιτεί άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων, συνεχή παρουσία και συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, κοινωνική ευαισθησία και σχεδιασμό με όραμα.
Και για να μην προλάβει κάποιος από τους... λογιστές... να απαντήσει για την δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας θα φρεσκάρω λίγο τις μνήμες:
«Λεφτά υπάρχουν!!»
«Η υγεία και η παιδεία δεν θα πειραχθούν!!»

ΣΑΜΑΡΑΣ: "ΕΚΛΕΧΘΗΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΛΛΑΞΩ ΟΛΑ και ΝΑ ΔΩΣΩ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΛΑΟ και ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ ΔΕΙΝΗ ΗΤΤΑ"..



"ΔΕΝ ΣΥΝΑΙΝΩ ΣΕ ΕΞΩΘΕΣΜΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ, ΟΥΤΕ ΣΥΜΠΡΑΤΩ ΜΕ ΟΣΟΥΣ ΣΤΗΡΙΞΑΝ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ"...


"Φωτιά και λαύρα", ο Αντώνης Σαμαράς στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ν.Δ.
Έστειλε μηνύματα σε Κυβέρνηση, στα Εξαπτέρυγα του Μνημονίου και στα Εξωθεσμικά Κέντρα, λέγοντας:
* -- «Δεν με πτοεί η διαστρέβλωση των θέσεών μας, ούτε η απόκρυψη της αλήθειας, ούτε η παραπλάνηση της κοινωνίας με διάφορα μυθεύματα που συστηματικά προωθούνται.
--Ούτε, ασφαλώς, με απασχολούν οι επίδοξοι ενοικιαστές μιας… ανύπαρκτης «πολυκατοικίας».
* -- Την ώρα που ετοιμάζουμε την επικαιροποίηση του προγράμματός μας, του οικονομικού μας προγράμματος, το Ζάππειο-ΙΙ, που θα αποτελέσει τη μόνη εναλλακτική λύση από τα σημερινά αδιέξοδα, που μας έχει η κυβέρνηση,
* -- Την ώρα που το κόμμα μας κάνει το επόμενο βήμα και είναι έτοιμο για εκλογές οποτεδήποτε κι αν αυτές γίνουν,
* -- Την κρίσιμη αυτή ώρα, θα ήθελα να πω ότι κάποιοι προσπαθούν, υστερόβουλα , να εμφανίσουν δήθεν προβλήματα, ανύπαρκτα προβλήματα, στη Νέα Δημοκρατία, για να στερήσουν τη χώρα από μιαν ισχυρή και αυτοδύναμη εναλλακτική λύση.
-- Ξέρω γιατί το κάνουν…
* -- Ας γνωρίζουν, λοιπόν, όλοι, ότι δεν πρόκειται να δεχθώ συγκυβέρνηση, με ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο δεν μπορεί να συνεννοηθεί ούτε με τον εαυτό του.
* -- Ας γνωρίζουν, ότι δεν πρόκειται να δεχθώ «συμπράξεις» με όσους υποστήριξαν το Μνημόνιο και έκαναν ό,τι μπορούσαν για να βοηθήσουν την κυβέρνηση να περάσει τα αδιέξοδά της και την κυβερνητική προπαγάνδα να περάσει τα ψέματά της.
* -- Ούτε και βεβαίως θα συναινέσω σε θεόσταλτες έξω-θεσμικές λύσεις.
Υπενθυμίζω ότι εκλέχθηκα για να τα αλλάξω όλα. Για να δώσω προοπτική σε ένα κόμμα που βγήκε από δεινή ήττα…
-- Και Ελπίδα στην Ελλάδα, που δοκιμάζεται τόσο…
-- Αυτό ακριβώς κάνω.
-- Και σε αυτό δεν πρόκειται να συμβιβαστώ.

ΤΑ ΑΤΡΑΝΤΑΧΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ "ΞΕΝΑΓΟΥ" ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΣ κ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ…!



ΘΑ ΚΑΝΕΙ «ντα-ντα» ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ…ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ.!!!

Ο ανεκδιήγητος και «φερόμενος» ως Υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, έκανε στο ραδιοσταθμό Flash προκειμένου να μας πείσει ότι το… «Μνημόνιο βγαίνει» τις εξής δηλώσεις:
΄΄Ο λογαριασμός ΄΄βγαίνει΄΄, γιατί ο λογαριασμός πρέπει να ΄΄βγει΄΄ και γιατί δεν… μπορεί να μη βγει”.!!!

Τόσο… καθησυχαστικη, με λογικό ειρμό και κατανοητή απάντηση—κατά γενική ομολογία—δεν έχουμε πάρει…
Άστε που βλέπει και…«φως» στην οικονομία.!!!
Είπε:
“Η ύφεση ρηχαίνει και αρχίζει να φαίνεται «φως».
Είναι… αχνό ακόμα.”.!!!
Προφανώς είναι πολιτικά «τυφλός», ο Υπουργός και ως τυφλός αναζητά ο ίδιος το «φως» του, το ανέσπερο.

Προσέξτε τώρα τι θα κάνει , προκειμένου να επιτύχει ρευστότητα στην αγορά…!!!

Θα αποστείλει επιστολές στις Τράπεζες, θέτοντάς τες προ των ευθυνών τους, με το επιχείρημα ότι οι πρόσθετες εγγυήσεις του Δημοσίου θα δοθούν αφού προηγουμένως οι.. Τραπεζίτες καταθέσουν προς έγκριση σχέδια και προγράμματα για το πού θα διαθέσουν τα χρήματα που θα αντλήσουν από την ΕΚΤ.!!!
Δηλαδή θα τους κάνει…«ντά»…
Πρόκειται περί της εσχάτης κοροιδίας.

Μόνο ο Καρατζαφέρης, ως εμβριθής οικονομολόγος, όταν συναντιόταν με τον…ομολογό του, Γ.Αυτιά στο Alter, μπορόυσε να εκστομίσει
αυτού του επιπέδου ανάλογη…συνταγή, όπως:

«Να καλέσει τους Τραπεζίτες και να τους…τραβήξει το αυτί».!

Μόνο που ο Καρατζαφέρης είναι απόφοιτος του «LONDON SCHOOL OF…TRIXES»…

Ε, όχι δεν τον εξομοιώνουμε με τον Παπακωνσταντίνου...