slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Στην ίδρυση Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (DMMO) προχωρά η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου


Αίτημα να χαρακτηριστεί το Νότιο Αιγαίο ως πρότυπος προορισμός, θα υποβληθεί στο Υπουργείο Τουρισμού, στο πλαίσιο του νέου νόμου
Στη λήψη απόφασης για την ίδρυση Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (DMMO) στο Νότιο Αιγαίο, στο πλαίσιο του νέου νόμου 4875/2021 προέβη το Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε το μεσημέρι της Παρασκευής με τηλεδιάσκεψη.
Οι DMMO αποτελούν διεθνώς μια επιτυχημένη και διαδομένη δομή. Λειτουργούν αυστηρά τεχνοκρατικά με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, διασφαλίζουν την εμπλοκή και τον συντονισμό όλων όσων διαμορφώνουν το τουριστικό προϊόν, είναι ευέλικτοι στις αποφάσεις, διαχειρίζονται το προϊόν, παρακολουθούν συστηματικά με νέα σύγχρονα εργαλεία τις αλλαγές στις τάσεις της αγοράς, τις γεωγραφικές αγορές, τον ανταγωνισμό, και τις καλές διεθνώς πρακτικές.

Μηνάς Λυριστής: Αεροδρόμιο Μυκόνου: Μαζί μπορούμε!

«Μα γιατί ασχολείσαι, μόνος σου παλεύεις»
«Είναι ειλημμένη απόφαση»
«Δεν υπάρχει ελπίδα, αποφασίζουν ‘άλλοι’ για αυτό»
Θα έγραφα κι άλλες από τις προτάσεις που έχω ακούσει αυτές τις μέρες σχετικά με το ζήτημα του Αεροδρομίου.
Να όμως που -για ακόμη μια φορά- επιβεβαιώνεται η άποψη της διεκδίκησης, και όχι της παθητικής αποδοχής.

Κατερίνα Μονογυιού: Μετατίθεται για το 2023 η έναρξη λειτουργίας της «Περιοχής Ελεγχόμενης Πρόσβασης» με χρέωση στο Αεροδρόμιο Μυκόνου



  Η Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Μονογυιού επισκέφτηκε στις 13 Μαΐου τον Γενικό Γραμματέα Μεταφορών κ. Γιάννη Ξιφαρά με σκοπό να συζητήσουν το ζήτημα της Περιοχής Ελεγχόμενης Πρόσβασης με χρέωση στο Αεροδρόμιο Μυκόνου καθώς και πιθανές συνέπειες αυτού. Σε απόλυτη συνεννόηση με την Fraport Greece και τους φορείς της Μυκόνου, αποφασίστηκε σήμερα η χρονική μετάθεση της έναρξης λειτουργίας για το 2023. 

  Η βουλευτής Κυκλάδων κ. Κατερίνα Μονογυιού δήλωσε:

Παράταση ενός μήνα για την υποβολή αντιρρήσεων κατά των δασικών χαρτών

Με ενέργειες του Φίλιππου Φόρτωμα, η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα προβεί άμεσα στην παράταση της προθεσμίας για την υποβολή αντιρρήσεων κατά των δασικών χαρτών, για ένα μήνα ακόμα.
Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, αφουγκραζόμενος την αγωνία των Κυκλαδιτών, καθώς ένα μεγάλο μέρος τους δεν έχει καταφέρει να ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία, επικοινώνησε προσωπικά με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να δοθεί εκ νέου παράταση της εν λόγω προθεσμίας, ώστε να διευκολυνθεί ο κόσμος. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι άμεσα θα έρθει νομοθετική ρύθμιση, δυνάμει της οποίας θα δίνεται παράταση για ένα μήνα ακόμα, για την υποβολή αντιρρήσεων κατά των δασικών χαρτών.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ για την πραγματοποίηση εκδήλωσης


ΖΩΝΤΑΝΗ ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΣΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ στον εξωτερικό χώρο της Παναγίας Εκατονταπυλιανής τη Δευτέρα 30/05/2022 στις 20:00 μ.μ..

 

Μία από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις του ALPHA MISSION - ΔELOS έχει προγραμματιστεί για τις 30 Μαΐου 2022. Την ημέρα εκείνη το εμβληματικό νησί της Δήλου, το κοσμοπολίτικο κέντρο της Μεσογείου κατά την αρχαιότητα και σήμερα πλέον ένα ανοιχτό μουσείο, θα ζωντανέψει ξανά: Για πρώτη φορά στα χιλιάδες χρόνια της ιστορίας της, η Δήλος θα υποδεχθεί μια ορχήστρα κλασικής μουσικής, για μια συναυλία διεθνούς εμβέλειας και μεγάλης συμβολικής αξίας, καθώς είναι η εναρκτήρια για το ALPHA MISSION - ΔELOS.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΧΩΡΙΚΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ κ. Γ. ΛΕΟΝΤΑΡΙΤΗ


Εγκρίθηκε σήμερα κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η σύναψη Διαβαθμιδικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Δήμου Κέας για την υλοποίηση του έργου «Συντηρήσεις - Επισκευές Σχολικών Κτιρίων Δ. Κέας (Β' Φάση)».

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναλαμβάνει την υποχρέωση μελέτης, δημοπράτησης, χρηματοδότησης και παρακολούθησης του έργου μέχρι την ολοκλήρωσή του.

Το προς υλοποίηση έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 165.000,00 ευρώ και οι παρεμβάσεις συντήρησης και επισκευών αφορούν σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Πιο συγκεκριμένα οι εργασίες αφορούν το Νηπιαγωγείο Βουρκαρίου, το Δημοτικό Σχολείο Κορρησίας, το Νηπιαγωγείο Ιουλίδας, το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου Κάτω Μεριάς, το Νηπιαγωγείο Αγίου Νικολάου Κάτω Μεριάς, το Δημοτικό Σχολείο Ιουλίδας και το Γυμνάσιο με τάξεις Λυκείου και ΕΠΑΛ.

Ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γ. Λεονταρίτης δήλωσε σχετικά:

Δράσεις του Δήμου Πάρου τα έτη 2020, 2021 & 2022 για τα αδέσποτα

Από το Περιβάλλον του νησιού, που αποτελείται από το πράσινο και τον αέρα  της, συνηθίζουμε να μην εξαιρούμε και τα ζώα, κυρίως τα αδέσποτα (χωρίς αυτό να σημαίνει πως η προστασία των ζώων αφορά μόνο σε αυτά).

Φροντίζουμε γι’ αυτό να τηρούμε πιστά τις νομοθετικές διατάξεις για την ευζωία και προστασία τους, ως μέγιστο δείγμα του πολιτισμού μας. 

Συνέντευξη της Κατερίνας Μονογυιού στην εκπομπή «Όλα Γκουντ» με τον Γρηγόρη Γκουντάρα και την Ναταλί Κάκκαβα

  Η βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Μονογυιού ήταν καλεσμένη στην εκπομπή «Όλα Γκουντ», που παρουσιάζουν ο Γρηγόρης Γκουντάρας και η Ναταλί Κάκκαβα.



  Η Κατερίνα Μονογυιού αναφέρθηκε στις Κυκλάδες και την γενέτειρα της, την Μύκονο και ειδικότερα στην φετινή τουριστική σεζόν μεταφέροντας την εικόνα των αυξημένων αφίξεων που παρατηρούνται στις Κυκλάδες και υπογραμμίζοντας ότι τα έσοδα της φετινής χρονιάς θα προσεγγίσουν τα αντίστοιχα του 2019, χρονιάς ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό.

Ένταξη πρότασης για προμήθεια Ηλεκτρικών Ποδηλάτων

 

Εντάχθηκε στο Ε.Π. «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» η πρόταση του Δήμου για την προμήθεια 44 ηλεκτρικών ποδηλάτων και την εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος μίσθωσης αυτών 


Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» και στον Άξονα Προτεραιότητας «Διατήρηση και προστασία του Περιβάλλοντος – Προαγωγή της αποδοτικής χρήσης των πόρων» εντάχθηκε η πρόταση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την προμήθεια κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδηλάτων, με συνολικό προϋπολογισμό 316.453,72

Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση, η οποία υποβλήθηκε μέσω του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Ενέργειας (ΚΑΠΕ), αφορά στην προμήθεια, εγκατάσταση, παραμετροποίηση και λειτουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος μίσθωσης ηλεκτρικών ποδηλάτων για την εξυπηρέτηση τόσο των μετακινήσεων των κατοίκων του Δήμου αλλά και των επισκεπτών. 

Το προτεινόμενο σύστημα θα επιτρέπει την αυτόματη μίσθωση των ηλεκτρικών ποδηλάτων χωρίς την παρουσία προσωπικού. Με την προμήθεια και εγκατάσταση αυτοματοποιημένου ηλεκτρονικού συστήματος θα παρέχεται στους πολίτες η δυνατότητα να παραλάβουν και να χρησιμοποιήσουν ένα από τα 44 συνολικά ηλεκτρικά ποδήλατα για όσο χρόνο επιθυμούν, επιστρέφοντάς το σε κάποιο από τα σημεία στάθμευσης, τα οποία θα είναι εγκατεστημένα σε έξι επιλεγμένα σημεία του Δήμου (Κουφονήσι, Σχοινούσα, Δονούσα, Ηρακλειά, Χαλκί και Χώρα Νάξου). Οι σταθμούς ενοικίασης και αυτόματης φόρτισής τους, οι οποίοι θα περιλαμβάνουν θέσεις κλειδώματος/φόρτισης, θα επιτρέπουν τη φόρτιση των ποδηλάτων όσο αυτά είναι κλειδωμένα στον σταθμό.

Οι χρήστες θα μπορούν από ειδική mobile εφαρμογή, διαθέσιμη σε Android και iOS, να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία του συστήματος, στα διαθέσιμα ποδήλατα σε κάθε σταθμό, σε πραγματικό χρόνο.

Με την υλοποίηση του έργου, ο Δήμος θα προσφέρει στους πολίτες και στους επισκέπτες των νησιών οικονομική πρόσβαση σε ηλεκτρικά ποδήλατα με στόχο τη μείωση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, τον περιορισμό του κυκλοφοριακού φόρτου, του θορύβου και της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Παράλληλα, το ποδήλατο θα αποτελέσει ένα εναλλακτικό μέσο μετακίνησης των επισκεπτών και της γνωριμίας τους με την πόλη και τα τοπικά αξιοθέατα. 


Η Ρωσία, οι Φρουροί της Επανάστασης και η πειρατεία στα ελληνικά πλοία

Του Κωνσταντίνου Φίλη
Τους τελευταίους μήνες η αμερικανική πίεση έχει φέρει πιο κοντά Μόσχα και Τεχεράνη. Με κοινό παρανομαστή τη στοχοποίηση τους από τη Δύση και τις αμερικανικές κυρώσεις σε Ρωσία και Ιράν, οι σχέσεις τους έχουν ενδυναμωθεί. Σύσφιγξη που έχει ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν, και στην οποία συνέβαλε καθοριστικά αφενός η επιλογή των ΗΠΑ το 2018, να αποχωρήσουν από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιραν, αφετέρου οι στοχευμένες κυρώσεις που έπληξαν καίρια την ιρανική οικονομία και αναμένεται να πλήξουν και τη ρωσική. Μόσχα και Τεχεράνη αντιτίθενται, όπως άλλωστε και το Πεκίνο, στη λογική των κυρώσεων. Σε κάθε περίπτωση, απόρροια των παραπάνω, η εκλογή πέρυσι τον Ιούνιο ενός σκληροπυρηνικού προέδρου στην ηγεσία του Ιράν.