slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ηλιούπολη: Αυτός είναι ο αστυνομικός – Σαμπάνιες, όπλα και... αποφθέγματα στο προφίλ του στο Facebook

 

Δεκάδες χρήστες τον καθυβρίζουν στις φωτογραφίες του - Ο αστυνομικός έβαλε την 19χρονη να γυρίσει πορνό - Απελευθερώθηκε και άλλη κοπέλα λέει η δικηγόρος της

Πατριωτικά μηνύματα, όπλα, στρατιωτικές εξαρτύσεις, χλιδή και... φιλοσοφικά αποφθέγματα. Αυτά συναντά κανείς στο προφίλ του αστυνομικού που κατηγορείται πως κρατούσε δια της βίας μία 19χονη κοπέλα στο σπίτι του, την κακοποιούσε και την εξέδιδε.

Υπόθεση «ΣΥΡΙΖΑ Channel»: Με 178 ψήφους ο Νίκος Παππάς παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο

Η παραπομπή αφορά στο αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατ' εξακολούθηση και κατά συρροή για τους χειρισμούς του στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών
Την παραπομπή του πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατ εξακολούθηση και κατά συρροή αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής με ευρύτερη πλειοψηφία 178 βουλευτών.

📺 ΜΑΣ ΠΣΕΚΑΖΟΥΝ😝😝Συγκέντρωση αρνητών του εμβολίου σε Σύνταγμα και Ομόνοια BINTEO

[Ο άλλος με το ένα χέρι κρατούσε τη ντουντούκα και με το άλλο τραβούσε βίντεο τον εαυτόν του για να το βάλει στο FB και να πάρει like... μιλάμε για σούργελο και είναι και γιατρός τρομάρα του]

«Όχι στον εμβολιασμό» είναι το σύνθημα των συγκεντρωμένων - Κλειστοί οι δρόμοι γύρω από την Ομόνοια

ΚΚΕ: «Ναι» στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων

Θέση για την υποχρεωτικότητα στους εμβολιασμούς πήρε το ΚΚΕ, σχολιάζοντας ότι θα μπορούσε αυτό να συμβεί με αυστηρές προϋποθέσεις, αλλά χωρίς τον κοινωνικό αυτοματισμό σε βάρος εργαζομένων που επιχειρεί η κυβέρνηση.

«Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού θα μπορούσε να εξετασθεί μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων και με αυστηρές προϋποθέσεις, που θα τις διασφάλιζε ένα αναβαθμισμένο δημόσιο σύστημα υγείας, και όχι να αξιοποιείται ως ''εργαλείο'' συγκάλυψης των κυβερνητικών ευθυνών, ενίσχυσης του ''κοινωνικού αυτοματισμού'' και διώξεων σε βάρος εργαζομένων, όπως επιχειρεί η κυβέρνηση», επισημαίνει το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, σε σχόλιό του για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/politiki/kke-gia-toys-ypohreotikoys-emboliasmoys

Στη Νάξο ο Φίλιππος Φόρτωμας


Τη Νάξο επισκέφθηκε ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κ. Φίλιππος Φόρτωμας, συμμετέχοντας στους ετήσιους εορτασμούς που πραγματοποιούνται προς τιμή του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου και ταυτόχρονα υλοποιώντας συναντήσεις με τοπικούς φορείς του νησιού.

Συνεχίζονται οι αποζημιώσεις, λόγω Covid-19, από το επιχειρησιακό πρόγραμμα αλιείας

Συνεχίζονται οι αποζημιώσεις, λόγω Covid-19, από το επιχειρησιακό πρόγραμμα αλιείας

Αποτέλεσμα της καλής συνεργασίας της περιφερειακής αρχής, αλιευτικών συλλόγων και Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Με δελτίο τύπου η Διεύθυνση Αλιείας αναφέρει τα εξής:

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΑΔΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕ ONLINE ΕΦΑΡΜΟΓΗ

 

 


Εξαιτίας της πληθώρας ερωτημάτων και καταγγελιών που λαμβάνει η ΓΣΕΕ, το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ) προβαίνει σε διευκρινήσεις για την ετήσια άδεια των εργαζομένων.

 

 ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΜΕ ΟNLINE ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Οι εργαζόμενοι έχουν την δυνατότητα μέσω της online εφαρμογής που έχει δημιουργήσει το ΚΕΠΕΑ στην ιστοσελίδα του να υπολογίσουν μόνοι τους την άδεια που δικαιούνται στους παρακάτω συνδέσμους:

 

Για πλήρη απασχόληση

https://www.kepea.gr/calc-epidoma-adeias.php 

Για εκ περιτροπής απασχόληση:

https://www.kepea.gr/calc-adeia-ek-peritropis.php

 

Α. Οι διατάξεις του θεσμικού πλαισίου που αφορούν στην ετήσια άδεια των εργαζομένων είναι δημοσίας τάξεως, με συνέπεια να μην επιτρέπεται και να είναι άκυρη κάθε αντίθετη ρητή ή σιωπηρή συμφωνία, καθώς και η παραίτηση του εργαζόμενου από τις σχετικές αξιώσεις. 

Κατά τη διάρκεια της ετήσιας άδειας αναψυχής απαγορεύεται η απόλυση του εργαζόμενου. Επίσης, κατά τη διάρκεια της ετήσιας άδειας αναψυχής οι τηλεργαζόμενοι έχουν δικαίωμα αποσύνδεσης, δηλαδή  έχουν δικαίωμα να απέχουν πλήρως από την παροχή της εργασίας τους και ιδίως, να μην επικοινωνούν ψηφιακά και να μην απαντούν σε τηλεφωνήματα, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή σε οποιασδήποτε μορφής επικοινωνία (άρθρο 67 παρ.10 Ν. 4808/2021).

 

 

Β. ΧΡΟΝΟΣ  ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ  ΤΗΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΑΔΕΙΑΣ

1. Η ετήσια άδεια του εργαζόμενου χορηγείται σε συνεννόηση με τον εργοδότη ως προς το χρόνο χορήγησής της και σε κάθε περίπτωση εντός διμήνου από την υποβολή σχετικού αιτήματος από τον εργαζόμενο.

2. Οι μισοί τουλάχιστον εργαζόμενοι μιας επιχείρησης πρέπει να πάρουν την άδεια μέσα στο χρονικό διάστημα από 1 Μαΐου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.

3. Οι εργοδότες οι οποίοι απασχολούν εργαζόμενους, που προστατεύουν παιδιά έως 16 ετών (φυσικά ή υιοθετημένα) και παιδιά άνω των 16 ετών με αναπηρία υποχρεούνται κατά τον προγραμματισμό του χρόνου χορήγησης των ετήσιων αδειών απουσίας του προσωπικού τους να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των εργαζομένων αυτών.

4. Με τη διάταξη του άρθρου 61 του Ν. 4808/2021 επαναφέρθηκε η δυνατότητα μεταφοράς της ετήσιας κανονικής άδειας μέχρι το πρώτο τρίμηνο του επόμενου ημερολογιακού έτους. Σε περίπτωση που παρέλθει και το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, η αξίωση για την άδεια μετατρέπεται σε χρηματική. Επομένως, η ετήσια άδεια για το έτος 2021 πρέπει να χορηγηθεί το αργότερο μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022.

 

Γ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΤΗΣΙΑΣ ΑΔΕΙΑΣ

 

1. Η χορήγηση της ετήσιας άδειας με αποδοχές των εργαζομένων υπολογίζεται με βάση το ημερολογιακό έτος.

2. Ο εργαζόμενος δικαιούται αναλογία χρόνου ετήσιας άδειας από την έναρξη της απασχόλησής του σύμφωνα με το εβδομαδιαίο σύστημα εργασίας του (πενθήμερο ή εξαήμερο), χωρίς να απαιτείται να συμπληρώσει συγκεκριμένο διάστημα προϋπηρεσίας στον εργοδότη του.

3. Συγκεκριμένα, κατά το πρώτο ημερολογιακό έτος που προσελήφθη ο εργαζόμενος ο εργοδότης υποχρεούται να του χορηγήσει μέχρι 31 Δεκεμβρίου αναλογία των ημερών αδείας που δικαιούται, σύμφωνα με τους μήνες απασχόλησής του. Κάθε εργαζόμενος με σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, δικαιούται από την έναρξη της εργασίας του μέχρι τη συμπλήρωση δωδεκαμήνου να λάβει το ποσοστό της αδείας του. Η αναλογία αυτή υπολογίζεται στη βάση των 20 εργασίμων ημερών ετήσιας άδειας για όσους εργάζονται πενθήμερο και των 24 εργασίμων ημερών για όσους εργάζονται εξαήμερο.

4. Κατά το δεύτερο ημερολογιακό έτος, αφού ο εργαζόμενος συμπληρώσει δωδεκάμηνη εργασία, δικαιούται άδεια 21 ημερών (πενθήμερη εργασία) και 25 ημερών (εξαήμερη εργασία).

5. Για το τρίτο και τα επόμενα εργασιακά έτη ο εργαζόμενος δικαιούται από την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους την κανονική ετήσια άδειά του με αποδοχές, δηλαδή 22 ημέρες (πενθήμερη εργασία) και 26 ημέρες (εξαήμερη εργασία).

6. Μετά τη συμπλήρωση 10 ετών εργασίας στον ίδιο εργοδότη ή προϋπηρεσίας 12 ετών σε οποιοδήποτε εργοδότη ο εργαζόμενος δικαιούται άδεια 25 εργασίμων ημερών (πενθήμερη εργασία)  και 30 εργασίμων ημερών (εξαήμερη εργασία).

7. Μετά την συμπλήρωση 25ετούς υπηρεσίας σε οποιοδήποτε εργοδότη οι εργαζόμενοι δικαιούνται μία επιπλέον ημέρα αδείας, δηλαδή 26 ημέρες (πενθήμερη εργασία) και 31 μέρες (εξαήμερη εργασία).

8. Στις ημέρες της ετήσιας άδειας υπολογίζονται μόνο οι εργάσιμες ημέρες. Ως εκ τούτου δεν περιλαμβάνονται οι Κυριακές, οι επίσημες αργίες, οι κατ' έθιμον αργίες, οι ημέρες ασθένειας και οι ειδικές άδειες που προβλέπονται από άλλες διατάξεις εάν συμπέσουν με αυτήν (πχ άδεια γάμου, άδεια γέννησης τέκνου, άδεια μητρότητας)

 

Δ. ΤΡΟΠΟΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΑΔΕΙΑΣ

 

1. Ο βασικός κανόνας είναι ότι η ετήσια άδεια χορηγείται συνεχόμενα και για το σύνολο των ημερών που δικαιούται ο εργαζόμενος ανάλογα με την προϋπηρεσία του.

2. Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς την ετήσια άδεια των εργαζομένων και το επίδομα αδείας αυτοί υπερισχύουν.

3. Όλα τα στοιχεία που αφορούν στη χορήγηση της ετήσιας άδειας των εργαζομένων καταχωρούνται υποχρεωτικά από τον εργοδότη στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ μέσω της υποβολής του Εντύπου Ε11 (γνωστοποίηση στοιχείων ετήσιας κανονικής άδειας).

4. Στο Έντυπο Ε11 καταχωρίζονται τον Ιανουάριο κάθε έτους τα στοιχεία των εργαζομένων που έλαβαν την ετήσια άδεια και το επίδομα αδείας κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος και έχουν καταχωρισθεί στο ειδικό Βιβλίο Αδειών.

ΚΑΤΑΤΜΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ

1. Επιτρέπεται κατ` εξαίρεση, η κατάτμηση του χρόνου αδείας εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους σε δύο περιόδους, εξαιτίας ιδιαίτερα σοβαρής ή επείγουσας ανάγκης της επιχείρησης. Σε κάθε περίπτωση η πρώτη περίοδος της αδείας δεν μπορεί να περιλαμβάνει λιγότερες των έξι (6) εργασίμων ημερών σε εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία και των πέντε (5) εργασίμων ημερών σε πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία ή των δώδεκα (12) εργασίμων ημερών, εφόσον αφορά ανηλίκους που εργάζονται νόμιμα.

2. Μετά από έγγραφη αίτηση του εργαζόμενου προς τον εργοδότη. η κατάτμηση του χρόνου αδείας επιτρέπεται και σε περισσότερες των δύο περιόδους, από τις οποίες η μία πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον δώδεκα (12) εργάσιμες ημέρες σε εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία και δέκα (10) εργάσιμες ημέρες, σε πενθήμερη, ή δώδεκα (12) εργάσιμες ημέρες, εφόσον αφορά ανηλίκους που εργάζονται νόμιμα.

3. Ειδικά, σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που απασχολούν τακτικό και εποχικό προσωπικό και παρουσιάζουν ιδιαίτερη σώρευση εργασίας που οφείλεται στο είδος ή στο αντικείμενο εργασιών τους, σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο του έτους, για το τακτικό προσωπικό, ο εργοδότης δύναται να χορηγεί το τμήμα της αδείας των 10 εργασίμων ημερών επί πενθημέρου ή 12 επί εξαημέρου, οποτεδήποτε εντός του ημερολογιακού έτους.

4. Επισημαίνεται ότι η αίτηση αυτή του εργαζόμενου, καθώς και η απόφαση του εργοδότη, αν και δεν απαιτούν πλέον έγκριση από την αρμόδια υπηρεσία του ΣΕΠΕ, ωστόσο διατηρούνται στην επιχείρηση επί πέντε (5) έτη και οφείλουν να είναι στη διάθεση των Επιθεωρητών Εργασίας.


Ε. ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΑΔΕΙΑΣ  ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ

1. Το επίδομα αδείας κατοχυρώθηκε περαιτέρω με το άρθρο 2 της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ του 2010, το οποίο αναφέρει τα εξής:

«Ο μισθωτός που θεμελιώνει δικαίωμα κανονικής άδειας αναψυχής, αυτούσιας ή σε χρήμα δικαιούται να λάβει και το επίδομα άδειας, το οποίο αποτελεί τακτικές αποδοχές του, υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο που υπολογίζονται και οι αποδοχές άδειας και υπόκειται στους ίδιους κανόνες με αυτές.

Το επίδομα άδειας ισούται με το σύνολο των πράγματι καταβαλλόμενων τακτικών συνήθων αποδοχών της άδειας, με τον περιορισμό ότι δεν μπορεί να υπερβαίνει τις αποδοχές 15 ημερών γι' αυτούς που αμείβονται με μηνιαίο μισθό και 13 ημερών γι' αυτούς που αμείβονται με ημερομίσθιο ή κατά μονάδα εργασίας ή με ποσοστά ή και με άλλο τρόπο.

Το αντίστοιχο επίδομα άδειας προκαταβάλλεται κατά τη λήψη της άδειας αναψυχής ή τμήματος αυτής μαζί με τις αποδοχές αδείας.

Γενικές ή ειδικές διατάξεις νόμων, διαταγμάτων, υπουργικών αποφάσεων, συλλογικών συμβάσεων εργασίας, διαιτητικών αποφάσεων, κανονισμών εργασίας και λοιπών κανονιστικών πράξεων, που καθορίζουν ευνοϊκότερους τρόπους υπολογισμού, καταβολής και γενικά παροχής του επιδόματος άδειας υπερισχύουν και διατηρούνται σε ισχύ.

Το άρθρο 6 της ΕΓΣΣΕ 1997 για τη χορήγηση του επιδόματος άδειας σε περίπτωση πρόωρης λύσης της σχέσης εργασίας εξακολουθεί να ισχύει , διαγραφομένων των λέξεων «πριν ο μισθωτός συμπληρώσει παρά τω αυτώ εργοδότη δωδεκάμηνον συνεχή απασχόλησιν», λόγω της μεταγενέστερης τροποποίησης των προϋποθέσεων για τη λήψη άδειας».

 

2. Στην περίπτωση που ο εργοδότης δεν χορηγεί την άδεια που αιτήθηκε ο εργαζόμενος, έως το τέλος Μαρτίου του επόμενου ημερολογιακού έτους, οφείλει να καταβάλει τις αποδοχές του οφειλόμενου χρόνου αδείας με προσαύξηση 100%, συν το επίδομα αδείας.

 

ΣΤ. ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΤΗΣΙΑΣ ΑΔΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ


Σύμφωνα με το άρθρο 132 του Ν. 4808/2021, επιχειρήσεις - εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους, των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή από τον Μάρτιο του 2020 και συνεχίζει να τελεί σε αναστολή αδιαλείπτως ή κατά διαστήματα μέχρι την 30η Ιουνίου 2021, δύνανται, κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων περί ετήσιας κανονικής άδειας, να μεταφέρουν το σύνολο ή το υπόλοιπο των δικαιούμενων ημερών της ετήσιας κανονικής άδειας του έτους 2020, κατά τμήματα και έως τις 31.12.2022. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις για τη χορήγηση της ετήσιας κανονικής άδειας και του επιδόματος αδείας.


Δεδομένης της σωρείας καταγγελιών που έχει λάβει η Γ.Σ.Ε.Ε. σχετικά με την παραβίαση των διατάξεων για τη χορήγηση της ετήσιας αδείας, επισημαίνουμε ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να απαιτούν έγγραφη ενημέρωση από τους εργοδότες σχετικά με τον ακριβή αριθμό ημερών αδείας που λαμβάνουν και να διευκρινίζεται το έτος στο οποίο αυτές αφορούν.

Τονίζεται ότι η ετήσια άδεια έτους 2021 πρέπει να χορηγηθεί εντός των προθεσμιών που θέτει ο νόμος, ανεξαρτήτως αν οφείλονται στους εργαζόμενους ημέρες αδείας για το έτος 2020. 

 

Τα σωματεία, τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα και οι Ομοσπονδίες δύναμης της ΓΣΕΕ είναι σε επαγρύπνηση για τις καταγγελίες των εργαζομένων.

Η ΓΣΕΕ θα συνεχίσει να έχει στη διάθεση των συνδικάτων και των εργαζομένων σε όλη την επικράτεια για κάθε ζήτημα πληροφόρησης, στήριξης και συλλογικής δράσης:

α) το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ (www.kepea.gr

 β) το Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής Εργαζομένων και Ανέργων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, ΙΝΕ/ΓΣΕΕ 

https://www.inegsee.gr/diktio-ipiresion-pliroforisis-simvouleftikis-ergazomenon-anergon/

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ


Νάξος: Τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του Παροναξίας Ιερόθεου Αριστάρχου (photo)
Νικόδημος Λιανός-naxospress.gr/«Ο Μητροπολίτης και Αρχιεπίσκοπος Αιτωλίας και Ακαρνανίας, αγωνισθείς προσωπικώς και θυσιάσας και τον τελευταίον αυτού οβολόν υπέρ πίστεως και πατρίδος, εις του οποίου την οικίαν εύρισκεν αείποτε άσυλον και άρτον και ο πένης και ο ορφανός, απέθανεν επί ψάθης»! Έτσι απλά αναγγέλθηκε το καλοκαίρι 1851 η εκδημία ενός από τους σημαντικότερους Ιεράρχες και αγωνιστές της Ελληνικής Επαναστάσεως, του Ιερόθεου Αρίσταρχου.Αλήθεια, πόσοι γνωρίζουμε την ιστορία ενός εκ των πλέον σημαντικών ιεραρχών όχι μόνο της Μητρόπολης Παροναξίας αλλά σε πανελλαδικό επίπεδο και με ιδιαίτερη συμβολή στην Ελληνική επανάσταση; Νικοδήμεια 2021 και η Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας στα πλαίσια των δράσεων για τα 200 χρόνια από την έναρξης της Επανάστασης (σ.σ. έχει προγραμματίσει μία ακόμη τον Αύγουστο στην Πάρο) διοργάνωσε χθες Δευτέρα 12 Ιουλίου εκδήλωση με θέμα "Ο Μητροπολίτης Παροναξίας Ιερόθεος Αριστάρχος και η προσφορά του στην Ελληνική Επανάσταση", Κεντρικός ομιλητής, ο Αιδεσιμολογιώτατος π. Οδυσσέας Κυρόσιμος, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Με επιπλέον 2,3 εκατ. ευρώ, η Περιφέρεια διπλασιάζει τη χρηματοδότηση για την Νησίδα Μουσείων στο επιβλητικό Κάστρο Χώρας Νάξου, από ευρωπαϊκούς πόρους


Γιώργος Χατζημάρκος: «Σε όλα τα νησιά μας, εργοτάξια που δίνουν προστιθέμενη αξία, προχωρούν κανονικά ακόμα και μέσα στην πανδημία και στέλνουν παντού το μήνυμα ενός καλύτερου αύριο»

-------------------------------------------------------------------

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, αυξάνεται στο διπλάσιο η χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας, ενός σπουδαίου έργου ανάδειξης του πολιτισμού της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ - COVID 19 Μοναδικά μας όπλα: Ενημέρωση και γνώση Εμβολιασμός και Αλληλεγγύη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

13.7.21


Οι ανησυχητικές εξελίξεις στο μέτωπο του αγώνα εναντίον της πανδημίας - ενόψει του 4ου "κύματος",  λόγω της μετάλλαξης Δ- μας υποχρεώνουν όλους τους φορείς εκπροσώπησης των κοινωνικών δυνάμεων, να αναλάβουμε δράσεις ενημέρωσης και πρωτοβουλίας για να προχωρήσει στα επιθυμητά - σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων- επίπεδα ο εμβολιασμός των συμπολιτών μας, ώστε να επιτευχθεί το "τείχος προστασίας".

        Πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν ώστε να αποτραπούν οι δυσοίωνες προβλέψεις για το μέγεθος και την δυνατότητα του 4ου κύματος της πανδημίας.

        Ούτε η κοινωνία, ούτε η οικονομία αντέχουν νέες καραντίνες, εκατόμβες νεκρών από τις μολύνσεις και χιλιάδων νέων και φτωχών εξαιτίας μιας ασύμμετρης αντίδρασης της πανδημίας στις κοινωνικές δυνάμεις.

Η πανδημία προφανώς δεν είναι ταξική, καθώς πλήττει τους πάντες,  όμως η κοινωνικοοικονομική της επίπτωση  είναι ασύμμετρη, καθώς πλήττει τον καθημερινό αγώνα επιβίωσης εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων και εργαζομένων.

        Οφείλουμε όλοι να συμβάλλουμε ώστε να ενημερωθούν και να πειστούν οι συμπολίτες μας για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

 

 

ΚΑΛΟΥΜΕ:

-τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις

-τις Εργοδοτικές Οργανώσεις

-τις Εκκλησίες όλων των δογμάτων

-τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών

-την Κυβέρνηση και τα Κόμματα του πολιτικού συστήματος

 

  • να πρωτοστατήσουν χωρίς αστερίσκους και "... ναι μεν αλλά…" για την ενημέρωση των πολιτών με επιχειρήματα και πειθώ 

  • να συνεργαστούν σε καμπάνιες ενημέρωσης και δράσεων 

  • να μην επιστρέψουμε με επαμφοτερίζουσες ρητορικές και συμπεριφορές να χτίζονται "καριέρες" πάνω στο θάνατο και την κοινωνική ερήμωση.

 


ΚΥΡΙΩΣ ΚΑΛΟΥΜΕ:

-τις Εργοδοτικές Οργανώσεις 

  • να γενικεύσουν τις καλές πρακτικές πολλών και σοβαρών επιχειρήσεων που με ενημέρωση και κίνητρα βοηθούν σημαντικά στον εμβολιασμό των εργαζομένων.  Είμαστε έτοιμοι και δημοσίως ζητάμε να συναντηθούμε και να συζητήσουμε κοινές δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

-την Κυβέρνηση

  •  να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να λαμβάνει μέτρα χωρίς δεύτερες σκέψεις και κοντόφθαλμους υπολογισμούς πολιτικού κόστους.

-όλα τα Κόμματα 

  • να καθίσουν στο τραπέζι της εθνικής και κοινωνικής συνεννόησης για μια εθνική στρατηγική και τακτική που θα οδηγήσει στο πολυπόθητο "τείχος ανοσίας".

Ούτε κοινωνικοί αγώνες, ούτε πολιτική αντιπαράθεση έχουν μέλλον αν αγνοούν την ανθρώπινη ζωή και τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες.         

                                          ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ


«Η Κύθνος, όπως όλες οι Κυκλάδες, χρειάζονται δημόσιες υπηρεσίες υγείας, ασφαλή οδικά δίκτυα, υποδομές περιβάλλοντος, στήριξη του πρωτογενούς τομέα για την ποιοτική τους τουριστική ανάπτυξη»


 

Διήμερη επίσκεψη Νίκου Συρμαλένιου στην Κύθνο

Την Κύθνο επισκέφθηκε ο βουλευτής Κυκλάδων, Νίκος Συρμαλένιος την Κυριακή 11/07 και την Δευτέρα 12/07 στο πλαίσιο περιοδείας στις Κυκλάδες, συνοδευόμενος από την Άννα Μαυρουδή, πρώην περιφερειακή σύμβουλο Νοτίου Αιγαίου. Η Κύθνος, με ένα μεγάλο δίκτυο ξερολιθιάς και μονοπατιών, παρουσιάζει αυξητική τουριστική κίνηση και λόγω της σύνδεσης της με τα λιμάνια Πειραιά και Λαυρίου.

Η περιοδεία στο νησί ξεκίνησε με συνάντηση με φίλους και μέλη της νεοσύστατης Ομάδας Μελών του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Κύθνου στην Δρυοπίδα, η σύσταση της οποίας αποτελεί σημαντικό βήμα για την πολιτική ζωή του τόπου και ουσιαστική συμβολή και στην πανκυκλαδική προσπάθεια για προοδευτική αλλαγή στη χώρα. Παρουσία και του συντονιστή της ΟΜ, Γιώργου Ηλιού, συζητήθηκαν θέματα τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας και αναλύθηκαν οι προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ακολούθησε προγραμματισμένη συνάντηση στο Δημαρχείο Κύθνου με τον Δήμαρχο, Σταμάτη Γαρδέρη, τον αντιδήμαρχο, Αντώνη Κοκιασμένο, και τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Χώρας, Γιώργο Βογιατζή. Θέματα υποδομών, όπως η ολοκλήρωση των μελετών των βιολογικών καθαρισμών Χώρας και Δρυπίδας, αναγκαίων έργων επισκευής (π.χ. σε τμήμα άξονα Μέριχα-Χώρας) και επέκτασης οδικού δικτύου, δασικών χαρτών, χωροταξίας, όπως η αναγκαιότητας άμεσης εκπόνησης Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου με καθολική κάλυψη του νησιού συζητήθηκαν εκτενώς. Επίσης, τέθηκε το θέμα της ανάγκης ολοκλήρωσης του κτηματολογίου αλλά και της παράτασης λόγω τουριστικής περιόδου. Αναγνωρίστηκε ως σημαντική η βοήθεια του Δήμου για την λειτουργία γραφείου το οποίο θα συγκεντρώνει τις αιτήσεις ώστε να αποφεύγονται οι πολλές μετακινήσεις στην έδρα του κτηματολογικού γραφείου στη γειτονική Κέα. Τέλος, συζητήθηκε το θέμα των ιαματικών πηγών του νησιού, και εκφράστηκε η ικανοποίηση για την απόσυρση (ελπίζουμε οριστική) των απαράδεκτων διατάξεων του υπό συζήτηση νομοσχεδίου για την διαχείριση των ιαματικών πηγών με την ουσιαστική υφαρπαγή τους από την τοπική αυτοδιοίκηση.

 βουλευτής επισκέφθηκε επίσης το Ταχυδρομείο Κύθνου, η λειτουργία του οποίου είναι χαρακτηριστική της κατάρρευσης των ΕΛΤΑ στις Κυκλάδες καθώς και πανελλαδικά: κατόπιν των αλλαγών στο επιχειρησιακό σχεδιασμό που επέβαλε η κυβέρνηση, υπολειτουργεί, καθώς δεν γίνεται διανομή του ταχυδρομικού έργου, ενώ στελεχώνεται από μια υπάλληλο με σύμβαση, με παρατάσεις συμβάσεων ανά μήνα και ένα υπάλληλο ΕΛΤΑ με ολιγοήμερες αποσπάσεις από άλλα νησιά. Είναι προφανές ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η απαξίωση και συρρίκνωση των δημοσίων υπηρεσιών ταχυδρομικού έργου για να ωφεληθούν οι μεγάλες εταιρίες του κλάδου με το αυξημένο κόστος και την ταλαιπωρία να τα επωμίζονται οι πολίτες. Παράλληλα, δημιουργούνται εργαζόμενοι-όμηροι των εργολαβικών εταιριών, κακοπληρωμένοι και χωρίς καμία δυνατότητα επαγγελματικής αποκατάστασης.

Κατόπιν, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Δρυοπίδας, το οποίο χρήζει άμεσης στελέχωσης, καθώς εξυπηρετείται μόνο από μια αγροτική ιατρό και ένα δεύτερο αγροτικό ιατρό σε ολιγοήμερη μετακίνηση από τη Μήλο. Η θέση του επιμελητή παραμένει κενή εδώ και 5 σχεδόν χρόνια, δεν έχει καλυφθεί ποτέ η θέση παιδιάτρου, όπως σε πολλά άλλα νησιά των Κυκλάδων. Απαραίτητη επίσης είναι άλλη μια θέση νοσηλευτικής, ανάγκη η οποία θέτει και το ζήτημα επικαιροποίησης των οργανογραμμάτων των δημοσίων δομών στα νησιά, καθώς είναι αναχρονιστικά και δεν εξυπηρετούν τις τρέχουσες ανάγκες ούτε του ντόπιου πληθυσμού ούτε των χιλιάδων επισκεπτών του νησιού.

Επισκέφθηκε επίσης τα Λουτρά, όπου είχε μια σύντομη συνάντηση με το Δημήτρη Βασσάλο, δημοτικό σύμβουλο αντιπολίτευσης, με τον οποίο συζητήθηκε η τρέχουσα επικαιρότητα στα δημοτικά δρώμενα και στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Τα ζωτικά ζητήματα της αγροτικής παραγωγής και του ρόλου και της σημασίας των συνεταιρισμών στο πρωτογενή τομέα συζητήθηκαν με τους Πρόεδρους των Αγροτικών Συνεταιρισμών Χώρας και Δρυοπίδας, Θοδωρή Παπαμακάριο και Τζώρτζη Μάνεση αντίστοιχα. Η Κύθνος έχει ευτυχώς ένα τυροκομείο, αλλά η ανάγκη μονάδων τυποποίησης των προϊόντων, όπως ένα σφαγείο με πλήρη εξοπλισμό και πιστοποίηση, ένα ελαιουργείο, κ.α. είναι δεδομένη.

«Νησιά, όπως η Κύθνος έχουν σημαντικές προοπτικές ήπιας τουριστικής ανάπτυξης σε συνδυασμό με την πρωτογενή παραγωγή, αλιεία, μεταποίηση, κτηνοτροφία. Χρειάζονται όμως υποδομές και υπηρεσίες τόσο για τους μόνιμους κατοίκους όσο και για τους χιλιάδες επισκέπτες. Η πολιτεία οφείλει να παρέχει τα απαραίτητα θεσμικά και χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε η ποιότητα ζωής των κατοίκων και οι υπηρεσίες που απολαμβάνουν οι επισκέπτες να είναι ανάλογες. Δυστυχώς, η κυβέρνηση έχει αφήσει στον «αυτόματο πιλότο» τα νησιά: προβληματικές δημόσιες υπηρεσίες υγείας, υπολειτουργία των ταχυδρομείων, χωρίς στήριξη οι παραγωγοί. Τα μικρά νησιά μας έχουν ανάγκη από ένα αναπτυξιακό σχέδιο δράσης ώστε να καταστούν βιώσιμα με πρότυπα κοινωνικό-οικονομικά χαρακτηριστικά» δήλωσε ο Νίκος Συρμαλένιος μετά το πέρας της επίσκεψης του.

13/7/2021

Απολογισμός έργου Δημοτικής Αρχής για το έτος 2020
  • Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου, στο πλαίσιο ειδικής συνεδρίασης, έγινε τη Δευτέρα 12 Ιουνίου η παρουσίαση του απολογισμού του έργου της Δημοτικής Αρχής για το έτος 2020, από τον Δήμαρχο Πάρου Μάρκο Κωβαίο.


Ο Δήμαρχος, αφού ευχαρίστησε τα στελέχη και τους υπαλλήλους του Δήμου, τους συνεργάτες του, και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο για την παραγωγή του απολογισμού, αναφέρθηκε στις αρχές της χρηστής διοίκησης, της διαφάνειας και της συλλογικότητας που διέπουν το έργο που συντελέστηκε, και το οποίο απευθύνεται σε όλους ανεξαιρέτως τους δημότες του νησιού, χωρίς αποκλεισμούς.

Παρά τις πρωτοφανείς συνθήκες της πανδημίας, δήλωσε πως η Πάρος βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, στην πορεία για την μετατροπή της σε ένα σύγχρονο, βιώσιμο ευρωπαϊκό προορισμό, ενώ επισήμανε πως η Δημοτική Αρχή εργάζεται μεθοδικά ώστε όταν τελειώσει οριστικά η περιπέτεια του κορωνοϊού, να στηρίξει τους δημότες με περαιτέρω δράσεις και μέτρα ανακούφισης.

Όσον αφορά στα οικονομικά, έκανε λόγο για έναν νοικοκυρεμένο Δήμο με ορθή οικονομική διαχείριση, στις ενέργειες για την αξιοποίηση της Δημοτικής περιουσίας, στις  δράσεις κοινωνικής πολιτικής και την αναβάθμιση σχολικών εγκαταστάσεων και παιδικών χαρών, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην ενίσχυση των υποδομών με μεγάλα έργα πνοής. 

«Το 2021 αποτέλεσε σημαντική χρονιά για τη Δημοτική Αρχή, καθώς δρομολογήθηκαν ουσιαστικές ενέργειες και πραγματοποιήθηκαν συγκεκριμένες δράσεις σε όλο το εύρος των αρμοδιοτήτων της. Η υλοποίηση έργων που αποσκοπούν στην αναβάθμιση της καθημερινότητας, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού, στη βιώσιμη ανάπτυξη, στην αισθητική αναβάθμιση του αστικού ιστού μέσω του ελέγχου οικοδόμησης με ταυτόχρονο σεβασμό στο παραδοσιακό τοπίο, καθώς και στην προστασία περιοχών απαράμιλλου φυσικού κάλλους και ευρύτερα του περιβάλλοντος,  αποτέλεσαν για ακόμη μια χρονιά προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής» τόνισε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος.

Τελειώνοντας την ομιλία του, ο κ. Κωβαίος τόνισε πως  η Δημοτική Αρχή θα επιμείνει με τον ίδιο ζήλο στην οργανωμένη υλοποίηση των προτάσεων της και θα συνεχίσει να δουλεύει για να διασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για το νησί και για τις επόμενες γενιές.


O Μανώληs Κ. Κεφαλογιάννη αποχαιρετά τον αγαπημένο του Κώστα


Με το δικό του τρόπο αποχαιρετά τον αγαπημένο του Κώστα και για πολλά χρόνια άξιο συνεργάτη και φίλο ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Δείτε τι αναφέρει:

«Ώρα μεγάλης θλίψης και οδύνης. Ενός πρόωρου αποχαιρετισμού».

Μια τεράστια απώλεια ενός Σπουδαίου Ανθρώπου. Του Κωστή Γ. Κεφαλογιάννη.

Που μας έχει συγκλονίσει όλους μας.

Ο Κωστής Γ. Κεφαλογιάννης υπήρξε,

ένας Άνθρωπος Υπερήφανος.

Ένας Μαχητής.

Ένας Άνθρωπος Ασυμβίβαστος με Αρχές και Αξίες, που δεν τις διαπραγματεύτηκε ποτέ.

Με απαράμιλλο ήθος.

Ένας πολύτιμος Φίλος. Ένας Αγωνιστής. Ένας ακούραστος Συνοδοιπόρος. Άνθρωπος της Προσφοράς. Πάντα για τους άλλους.

Ήταν τυχεροί όσοι ήταν φίλοι του.

Λάτρευε τον γιο του Γιώργο, την οικογένεια του, τους φίλους και συνεργάτες του.

Υπηρέτησε με Ανιδιοτέλεια και με μεγάλη προσφορά το Δημόσιο Βίο.

Την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Παράταξη της Ν.Δ. που αγαπούσε.

Η προσφορά του στην Οικογένεια μας σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο είναι Ανεκτίμητη.

Γιώργο μου να είσαι πάντα υπερήφανος για τον πατέρα σου.

Ο πατέρας Σου, σου αφήνει σπουδαία παρακαταθήκη.

Ο Κωστής θα είναι πάντα εδώ.

Στο μυαλό, στην ψυχή και στην καρδιά μας.

Κωστή αγαπημένε μου, δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ.

Καλό Ταξίδι Αδερφέ μου…Και εγώ σ' αγαπώ.